Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Strpljiva

#601 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Strpljiva »

Fanzi wrote:Za matematiku me vezu samo lose uspomene, pogotovo za matematske metode kod Vuckovica. Jedva sam 6icu dobio. Kada sam cekao rezultate, razmisljao sam ono u smislu da "ako ne polozim ovaj put ispisujem se s faksa". Jednostavno, meni sve one njegove poredane teoreme i dokazi nisu imali smisla za uciti napamet. Ja nisam znao razliku izmedju sigme kad je x=1, vece od 0 i sl.

Treba li kome kalkulator s prikazom funkcija :)?
Ja sam u to vrijeme išla na kurs francuskog i redovno sam na Vučkovićevim predavanjima učila taj dražesni jezik. I danas kad sretnem neke kolege pozdrave me sa: Voulez vous pate avec moi :)

A za matematiku me i ne vežu loše uspomene, koliko za pojedine profesore matematike.

Evo jedne od Vučkovića: Šta me gledate tako blijedo kao da ne razumijete, pa ne predajem svemirsku mehaniku!
alibaba_i_30_godina

#602 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by alibaba_i_30_godina »

Strpljiva wrote:
Fanzi wrote:Za matematiku me vezu samo lose uspomene, pogotovo za matematske metode kod Vuckovica. Jedva sam 6icu dobio. Kada sam cekao rezultate, razmisljao sam ono u smislu da "ako ne polozim ovaj put ispisujem se s faksa". Jednostavno, meni sve one njegove poredane teoreme i dokazi nisu imali smisla za uciti napamet. Ja nisam znao razliku izmedju sigme kad je x=1, vece od 0 i sl.

Treba li kome kalkulator s prikazom funkcija :)?
Ja sam u to vrijeme išla na kurs francuskog i redovno sam na Vučkovićevim predavanjima učila taj dražesni jezik. I danas kad sretnem neke kolege pozdrave me sa: Voulez vous pate avec moi :)

A za matematiku me i ne vežu loše uspomene, koliko za pojedine profesore matematike.

Evo jedne od Vučkovića: Šta me gledate tako blijedo kao da ne razumijete, pa ne predajem svemirsku mehaniku!
Vidi ti kolegice sto se krije. :mrgreen: :mrgreen:

Ja sam rijetko kad isao na njegova predavanja, smarao me svojim epsilonima i funkcijama. Otisao je u penziju prije 2 godine, ja mislim. Sjecam se da se jednom oslobodio pa nam na predavanjima (na onim na kojim sam bio) pricao o svom zivotu. Covjek je bio prvak u dzudu u exyu.
Strpljiva

#603 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Strpljiva »

NeyDan wrote:Vidi ti kolegice sto se krije. :mrgreen: :mrgreen:

Ja sam rijetko kad isao na njegova predavanja, smarao me svojim epsilonima i funkcijama. Otisao je u penziju prije 2 godine, ja mislim. Sjecam se da se jednom oslobodio pa nam na predavanjima (na onim na kojim sam bio) pricao o svom zivotu. Covjek je bio prvak u dzudu u exyu.
Kolega, a dva boda :-) :lol: Meni su uvijek bila dobrodošla. Ali taj čovjek je bio jedinstven po sistemu bodovanja. Kalkulacija procenta prolaznosti glupa i izjednačavanje bodova dodajući dodtni procenat za grupe koju su dobile teže gradivo. Zaista brilijantno i prije svega fer :)
nellington

#604 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan umro je Antonio Cremona. Radi se o začetniku grafičke statike - proučavanja sila u ravnotežnom stanju korištenjem grafičkih metoda. Pisao radove o geometrijskim transformacijama, projektivnoj geometriji i grafičkim rješenjima.

Image

Na današnji dan umro je i Andre Amper. Dao je važan doprinos teoriji elektromagnetizma, čime je udario temelje modernoj teoriji elektromagnetizma i usmjerio naučnike devetnaestog vijeka u pravcu otkrivanja tajni ove oblasti.
andolC

#605 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by andolC »

koji je jednocifren broj veci od 3, a manji od 4?
chengaba

#606 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by chengaba »

andolC wrote:koji je jednocifren broj veci od 3, a manji od 4?
6?
nofuture

#607 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nofuture »

koliko sam kremoninih planova sila nacrtao, ali i love zaradio na tome dajuci instrukcije..
nellington

#608 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan umro je Friedrich Meyer. Proučavao je algebarsku geometriju, algebarske krive i teoriju invarijanti. Imao je tu nesreću da je dalji razvoj matematike ostavio njegove rezultate u sjeni.
nellington

#609 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Na današnji dan rodio se Vladimir Arnold, o kom smo već pisali.

Image

Na današnji dan rodio se i Zygmunt Janisziewski, ostavio dubok trag u topologiji i osnovama matematike.

Na današnji dan umro je Jean Frenet (zvuče li vam poznato Frenet-Serretove formule?)
nellington

#610 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se James Maxwell. Njegov rad u polju elektromagnetike i kinetičke teorije gasova se i danas smatra revolucionarnim i fundamentalnim.

Image

Na današnji dan rodio se i John Nash - o njemu već znate sve iz filma:

Image
SOMA

#611 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by SOMA »

nellington wrote:
Na današnji dan rodio se i John Nash - o njemu već znate sve iz filma:

Image
Imala sam prije 4 godine cast slusati i vidjeti ovog fantasticnog cikicu na mom fakultetu :thumbup: :thumbup: :thumbup: svaki put kad cujem za njega moram misliti na golubove :mrgreen:
nellington

#612 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

SOMA wrote:
Imala sam prije 4 godine cast slusati i vidjeti ovog fantasticnog cikicu na mom fakultetu :thumbup: :thumbup: :thumbup: svaki put kad cujem za njega moram misliti na golubove :mrgreen:
Zavidim ti na toj časti - stvarno je genije - moć intuicije, prepoznavanja uzoraka na jednu stranu (ne možemo je nikako zanemariti u slučaju JF Nasha), ali sposobnost izgradnje cijele jedne teorije iz temelja je fascinantna!
nellington

#613 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se Charles Coulomb. Iako je postigao značajne rezultate u primjenjenoj mehanici, najpoznatiji su njegovi radovi u teoriji elektromagnetizma. Tako su prvi Coulombovi radovi tipično inženjerski (od građevine do mašinstva) a posebno vrijedi istaći radove o trenju (odatle danas pojam Coulombovo trenje). U drugoj polovini svog naučnog rada bavio se nabojima i magnetima - tako nastaje Coulombov zakon privlačenja čestica suprotnog naboja.

Image

Na današnji dan rodio se Andrej Markov.Poznat je po svojim radovima u teoriji vjerovatnoće i stohastičkih procesa. Tako su i danas Markovljevi procesi, Markovljevi lanci i td, značajni pojmovi u teoriji stohastičkih procesa.

Image

Na današnji dan rodio se Alonzo Church. Poznat studentima računarstva po svom doprinosu formalnoj logici, Church se pomalo bavio i drugim oblastima matematike, npr analizom.

Image

Na današnji dan umro je Colin Maclaurin, poslije Newtona i Leibniza najzaslužniji za rani razvoj infinitezimalnog računa. Poznata je tako Maclaurinova nejednakost, Maclaurinov razvoj u red i td.
nellington

#614 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se Nikolaj Čebotarev, poznat po svojoj generalizaciji Dirichletove teoreme o distribuciji prostih brojeva.

Na današnji dan umro je Giovanni Ceva. Zaslužan je za ponovno otkriće Menelajeve teoreme, te za rezultat danas poznat kao Cevina teorema (takmičari, sjećate li se?)
Kamie

#615 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Kamie »

Nije ni čudo što se ne voli, jer postoji mnogo predrasuda u vezi matematike i profesora koji predaju taj predmet. Napraviše od običnog predmeta, pa i od nastavnika neko čudovište od kojeg se strahuje. Strog profesor, traži mnogo, ne može se položiti... Kad dođes na fax, isprepadaju te za život.
Djeci je preteško, zbog toga i ne vole. Ali iskreno, kome ne bi bilo teško pored tako obimnog gradiva..
zaboli me glava :-)
Ne volim matematiku, tu je kraj..
:)
nellington

#616 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se Julius Plücker. Vrijedi istaknuti njegov doprinos fizici i analitičkoj geometriji.

Image

Na današnji dan rodio se Julius Petersen. Poznat je po svom radu u polju geometrije i teorije grafova (čuli ste za Petersenov graf?).

Image

Na današnji dan rodio se John Tukey. Njega vole inženjeri - uveo je brzu Fourierovu transformaciju (FFT). Bavio se statistikom.
Dedo Hikmet

#617 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

Vidim nellington spomenuo si i Tukeya. Interesantna ličnost. Možda će za tebe i sve ostale mlade ljude koji planiraju
karijeru na univerzitetima, istraživačkim centrima i velikim firmama u USA i drugdje biti interesantan text od R. Hamminga: "You and Your Research"

http://www.cs.virginia.edu/~robins/YouA ... search.pdf

Ima dosta životne mudrosti, malo o atmosferi u Bell labs, spominju se neka poznata imena itd. :D
nellington

#618 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Ne sjećam se više kad i zašto, ali sam ovaj tekst već čitao (sjetio sam se čitajući prvu rečenicu :) ).

Mislim da je to bilo vrijeme kad sam čitao i ovo:

How to become a good theoretical physicist?

How to become a bad theoretical physicist?

:)
Sunrise00

#619 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

eh ovako :D sta preporucujete poslije Papagajeve teoreme za citanje :D uzimajuci u obzir da sam jos uvijek u srednjoj skoli :D i da ne znam bas previse o matematici :( osim ovog iz skole :D

nellington mi je, koliko se sjecam preporucivao Flatland pa me interesuje je li teska i koliko je pametno da je citam sada uzimajuci u obzir moje poprilicno siromasno poznavanje matematike. Ne bih da je citam prerano pa da je ne shvatim jer ne volim to raditi s knjigama :D

kontala sam peglati nellingtona na msnu, ali vidim da ga nema, a i ovako da dobijem vise misljenja :D

hvala :D
hakazvaka

#620 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by hakazvaka »

Sunrise00 wrote:eh ovako :D sta preporucujete poslije Papagajeve teoreme za citanje :D uzimajuci u obzir da sam jos uvijek u srednjoj skoli :D i da ne znam bas previse o matematici :( osim ovog iz skole :D

nellington mi je, koliko se sjecam preporucivao Flatland pa me interesuje je li teska i koliko je pametno da je citam sada uzimajuci u obzir moje poprilicno siromasno poznavanje matematike. Ne bih da je citam prerano pa da je ne shvatim jer ne volim to raditi s knjigama :D

kontala sam peglati nellingtona na msnu, ali vidim da ga nema, a i ovako da dobijem vise misljenja :D

Image
Sunrise00

#621 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

hakazvaka wrote:
Sunrise00 wrote:eh ovako :D sta preporucujete poslije Papagajeve teoreme za citanje :D uzimajuci u obzir da sam jos uvijek u srednjoj skoli :D i da ne znam bas previse o matematici :( osim ovog iz skole :D

Image
ooooo, ko je to postao ljubitelj matematikeeeee :D :D :kiss:

necu ovo, slovenski mi nije jaca strana :D
tranquil

#622 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by tranquil »

Samo da pozdravim ljubitelje matematike... Nisam više u tim vodama aktivno, ali bila su vremena kada su mi područje zanimanja bile matematske metode u ekonomskoj primjeni (čak sam pravio i neki software).

Nego sljedeći citat me je podsjetio na jednu angedotu:
nellington wrote:Image

Na današnji dan umro je Alan Turing. Samostalno je u svojoj disertaciji otkrio teoremu o centralnom limesu (u teoriji vjerovatnoće) mada je ista već bila otkrivena. Uveo teoriju izračunljivosti. Uveo pojam Turingove mašine. Odigrao značajnu ulogu u razbijanju koda Enigme u Drugom svjetskom ratu. Bavio se teorijom odlučivosti, postavio temelje modernoj kompjuterskoj nauci. Umro je bajkovitom smrću - jabuka koju je posljednju pojeo bila je umočena u cijanid - radilo se o samoubistvu.
Radi se o "Turing testu". Da potsjetimo, to je test vještačke inteligencije, kada osoba komunicira preko tastature sa sugovornikom, pri tome ne znajući da li je s druge strane stvarna osoba ili algoritam. Ukoliko na kraju razgovora osoba zaključi da su odgovori s druge strane takvi da se radi o ljudskom biću, a zapravo je bio AI, u tom slučaju taj AI je prošao "Turingov test" (što se još uvijek nije desilo).

Uglavnom, prije nekoliko mjeseci budi me telefon ujutro, drag prijatelj se javlja, pozdravlja i obasipa nekim pitanjima gdje se očekuje moj odgovor i ja, navodno, nešto odgovaram. Pitanja postanju sve sporija i na kraju me jaran oprezno pita:
"ooookaaaaj, kako se zoveš?"
To me je vratilo u budno stanje jer sam skontao da pričam besmislice već nekoliko minuta.

Idući put kada smo se vidjeli on mi pominje taj razgovori i pita me:
"Znaš li šta je Turingov test?"
"Znam."
"E pa, ono jutro kada smo razgovarali, ti ga ne bi prošao!" :lol:
nellington

#623 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

@tranquil: dobra :thumbup:
@sunrise00: Evo meni na stolu Flatland - ne zahtijeva nikakvo znanje matematike, samo elan za čitanje :)
elizabeth a

#624 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by elizabeth a »

nellington wrote:@tranquil: dobra :thumbup:
@sunrise00: Evo meni na stolu Flatland - ne zahtijeva nikakvo znanje matematike, samo elan za čitanje :)
Ja baš htjela pitati đe nellington. :lol: :lol:
nellington

#625 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se MC Escher. Možda nije matematičar, ali matematičari vole njegovu umjetnost :)

Image

Image
Post Reply