Samo da pozdravim ljubitelje matematike... Nisam više u tim vodama aktivno, ali bila su vremena kada su mi područje zanimanja bile matematske metode u ekonomskoj primjeni (čak sam pravio i neki software).
Nego sljedeći citat me je podsjetio na jednu angedotu:
nellington wrote:
Na današnji dan umro je Alan Turing. Samostalno je u svojoj disertaciji otkrio teoremu o centralnom limesu (u teoriji vjerovatnoće) mada je ista već bila otkrivena. Uveo teoriju izračunljivosti. Uveo pojam Turingove mašine. Odigrao značajnu ulogu u razbijanju koda Enigme u Drugom svjetskom ratu. Bavio se teorijom odlučivosti, postavio temelje modernoj kompjuterskoj nauci. Umro je bajkovitom smrću - jabuka koju je posljednju pojeo bila je umočena u cijanid - radilo se o samoubistvu.
Radi se o "Turing testu". Da potsjetimo, to je test vještačke inteligencije, kada osoba komunicira preko tastature sa sugovornikom, pri tome ne znajući da li je s druge strane stvarna osoba ili algoritam. Ukoliko na kraju razgovora osoba zaključi da su odgovori s druge strane takvi da se radi o ljudskom biću, a zapravo je bio AI, u tom slučaju taj AI je prošao "Turingov test" (što se još uvijek nije desilo).
Uglavnom, prije nekoliko mjeseci budi me telefon ujutro, drag prijatelj se javlja, pozdravlja i obasipa nekim pitanjima gdje se očekuje moj odgovor i ja, navodno, nešto odgovaram. Pitanja postanju sve sporija i na kraju me jaran oprezno pita:
"ooookaaaaj, kako se zoveš?"
To me je vratilo u budno stanje jer sam skontao da pričam besmislice već nekoliko minuta.
Idući put kada smo se vidjeli on mi pominje taj razgovori i pita me:
"Znaš li šta je Turingov test?"
"Znam."
"E pa, ono jutro kada smo razgovarali, ti ga ne bi prošao!"