BIH maloprodajni lanaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
akcid

#601 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by akcid »

Šta znači "nacionalni maloprodajni lanac", šta predstavlja, koga?

Zašto je nama u BiH bitan "nacionalni" lanac? Jesu li proizvodi niže prodajne cijene, da li su u njima zastupljene robe iz BiH proizvodnje, jesu li sirovine za takve proizvode uzgojene, proizvedene u BiH?

Koliko država BiH ima koristi od "nacionalnih" lanaca prodaje, a koliko od "nenacionalnih"? U čemu je razlika između ovakva dva maloprodajna "lanca"?
MaxPayne

#602 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by MaxPayne »

U Bingu često znaju ne izdati račun,kako me samo gledaju kad tražim :-)
mayab

#603 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mayab »

akcid wrote:Šta znači "nacionalni maloprodajni lanac", šta predstavlja, koga?

Zašto je nama u BiH bitan "nacionalni" lanac? Jesu li proizvodi niže prodajne cijene, da li su u njima zastupljene robe iz BiH proizvodnje, jesu li sirovine za takve proizvode uzgojene, proizvedene u BiH?

Koliko država BiH ima koristi od "nacionalnih" lanaca prodaje, a koliko od "nenacionalnih"? U čemu je razlika između ovakva dva maloprodajna "lanca"?
Da, BINGO je pun turskih proizvoda, ne kazem da su loseg kvaliteta ali nisu domaci, ali cijene im znaju biti vrlo prihvatljive
emirolini

#604 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by emirolini »

Ne bih se slozio s vama. Bingo je pun domacih proizvoda i uslovi za ulazak domacih firmi su veoma prihvatljivi, naravno da Bingo prodaje i ostalu robu jer nazalost jos uvijek nema domacih proizvodjaca za mnoge proizvode ali sve to ide dobro i na policama fakat ima sve vise bh proizvoda. Znam mnoge firme iz Tuzle koje su postale velike firme na osnovu Binga, tako da je to prilika i za ostale firme da proizvode sto vise i plasiraju kroz Bingo, sto bi recimo bilo nemoguce sa Konzumom ili Tusom jer ipak oni guraju svoje, u tome "nacionalni".

Medjutim naravno da ce uvijek Bosancima i Hercegovcima biti draze kupiti Janu nego oazu... jbga takav mentalitet, drugi Bosanac uspjesan eh sad namjerno necu kod njeg da ne bude uspjesni...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#605 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Entropio »

emirolini wrote:Bingo je pun domacih proizvoda i uslovi za ulazak domacih firmi su veoma prihvatljivi
Kakvi su uslovi u odnosu na Konzum?
Hajvan

#606 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Hajvan »

hajd' ba, šta se pravite "naivni"?!?
kurty

#607 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by kurty »

Entropio wrote:
emirolini wrote:Bingo je pun domacih proizvoda i uslovi za ulazak domacih firmi su veoma prihvatljivi
Kakvi su uslovi u odnosu na Konzum?
ovi uslovi su i problem... tesko ko da moze cekati 90 dana za prvu naplatu..realno

spominjalo se nesto oko ulaska, kao u konzumu je ugovor 500, a vamo 250 i slicno... tih 250KM je jedina razlika, kako sam uspio shvatiti iz postova i slicno
Naslovnica

#608 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Naslovnica »

Meni tačno "hoće nešto biti" kada uđem u Bingo.
Ponekad odem do onog na Alipašinom, i u Hadžićima.
Pola artikala nema cijenu.
Niti jedan nema nekakav "floor plan" po kojem bi mogao da bude prepoznatljiv, svaki se razlikuje (koliko vidim).
Dok nađem hljeb i kiselu, treba mi 5 minuta.
U zamrzivaču za sladoled nabacano, brat-bratu, 25 vrsta porodičnih pakovanja, ispreturano, kao da je neko iskipao kamionom. Znam da mušterije to rade, ali valjda postoji radnik na odjeljenju da to malo sredi.
Nabacano svega, ko na vašeru, asortiman prenatrpan i totalno nepregledan i neorganizovan.
Ko zna, možda oni tako i žele da bude, a ne sređeno, lijepo i organizovano, obzirom kakva je klijentela u onom Bingu u Hadžičima (nije ništa drugačija ni na Alipašinom), možda njima i ne smeta, naviklo na takvo što.
Mislim, kada uporedim organizovanost jednog Mercatora u odnosu na Bingo, to je apsolutno neuporedivo.
Cijene su, uglavnom, nenadjebive, i tu im spuštam kapu.
:thumbup:
simonese

#609 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by simonese »

Naslovnica wrote:Meni tačno "hoće nešto biti" kada uđem u Bingo.
Niti jedan nema nekakav "floor plan" po kojem bi mogao da bude prepoznatljiv, svaki se razlikuje (koliko vidim).
U zamrzivaču za sladoled nabacano, brat-bratu, 25 vrsta porodičnih pakovanja, ispreturano, kao da je neko iskipao kamionom. Znam da mušterije to rade, ali valjda postoji radnik na odjeljenju da to malo sredi.
Nabacano svega, ko na vašeru, asortiman prenatrpan i totalno nepregledan i neorganizovan.
Ko zna, možda oni tako i žele da bude, a ne sređeno, lijepo i organizovano, obzirom kakva je klijentela u onom Bingu u Hadžičima (nije ništa drugačija ni na Alipašinom), možda njima i ne smeta, naviklo na takvo što.
Mislim, kada uporedim organizovanost jednog Mercatora u odnosu na Bingo, to je apsolutno neuporedivo.
sta ima"klijentela"
to se malo sa visine gleda,ili
Naslovnica

#610 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Naslovnica »

simonese wrote:
sta ima"klijentela"
Ne gleda se sa visine, nego upravo to "ili".
simonese

#611 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by simonese »

Naslovnica wrote:
simonese wrote:
sta ima"klijentela"

Ne gleda se sa visine, nego upravo to "ili".
ili si ti nesto bolje(mislis nepismeni seljaci)
Naslovnica

#612 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Naslovnica »

Ne mislim.
Obrazovaniji, inteligentniji, više emancipovan i kulturan sigurno jesam.
Pretpostavljam da je većina pismena, ako se pod većinom smatra 51%.
8-)
btw, seljaci su dobri ljudi, obrađuju zemlju, uzgajaju stoku, domaćini.
Seljačine su posebna sorta, ako si na njih mislila/mislio?

Elem, izvinjavam se na skretanju teme i molim uvaženu moderaciju da uvaži moju repliku, više se neću javljati na nešto što nije vezano direktno za temu.
StupskaBitanga

#613 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

Otiđi na Otoku
Naslovnica

#614 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Naslovnica »

StupskaBitanga wrote:Otiđi na Otoku
Bio.
Mnogo bolje!
StupskaBitanga

#615 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

Naslovnica wrote:
StupskaBitanga wrote:Otiđi na Otoku
Bio.
Mnogo bolje!
Tamo je bio Konzum i baš je nekako tamo gušt otići a domaće i jeftino
emirolini

#616 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by emirolini »

Image

Bingo i u Zvorniku
StupskaBitanga

#617 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

Bravo za Bingo :thumbup:
Piše i uskoro u Bugojnu :thumbup:
Sada još ispromovišite i ove manje objekte što otvarate po Sarajevu, Travniku, Tuzla-Dramar i kako čujem nešto Zenica i Kakanj isto manji objekti
Helikopter

#618 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Helikopter »

[quote="StupskaBitanga"]Kao što su svi govorili da je spas BiH ekonomije udruživanje maloprodajnih lanaca u BiH (onih domaćih) konkretne stvari su već urađene
Evo vijesti iz DP(Drvoprometa)

DP ILMA Marketi

Cijenjeni kupci, od nedavno DP Marketi su napravili novi znaèajan iskorak u poslovanju. DP Marketi su pokrenuli novi lanac supermarketa na podruèju Krajine. Partnerstvo sa kompanijom Ilma d.o.o. Bihaæ rezultiralo je pokretanjem znaèajnog broja supermarketa koji posluju pod nazivom; DP ILMA Marketi. Poslovnice ovih marketa se nalaze u Kljuèu, Sanskom Mostu, Bihaæu, Velikoj Kladuši, i ostalim gradovima bosanske Krajine.

Još da im se pridruži Bingo iz Tuzle i npr Bartula iz RS-a to bi bilo baš dobro
a ne bi bilo s goreg i Selimovićevi Merkur, Klas i Dobrinja

nešto kao NTL u HR[/quote]

I sta bi ti sa velikim prodajnim lancima kompanija unistio male firme a sa tim unistio i svu konkurenciju i uzeo Monopol na trzistu a sa tim nabio i vece cijene za kupce/potrosace?
StupskaBitanga

#619 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

Ne kontam poentu na koga misliš
johntra

#620 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by johntra »

Meni nije samo jasna ona priča, to jeste bajka, dobio je na bingu i otvorio Bingo...najviše radi toga što uskoro Bingo slavi 20 godina, a ako se vratimo 20 godina unazad, to je 1993...gdje je tada postojala neka bingo igra ili je on već imao neku firmu tada? ali opet, kako otvoriti firmu u jeku rata?
kakavdanakneiskustvu

#621 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by kakavdanakneiskustvu »

johntra wrote:Meni nije samo jasna ona priča, to jeste bajka, dobio je na bingu i otvorio Bingo...najviše radi toga što uskoro Bingo slavi 20 godina, a ako se vratimo 20 godina unazad, to je 1993...gdje je tada postojala neka bingo igra ili je on već imao neku firmu tada? ali opet, kako otvoriti firmu u jeku rata?

možda je dobio na bingu negdje vani?
emirolini

#622 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by emirolini »

Ma kakav dobitak na Bingu, nije tako pocelo
johntra

#623 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by johntra »

pa takva priča kruži od početka...iskreno, i meni je to bilo oduvijek šuhveli, prava urbana legenda...šta je onda u pitanju?
na kraju krajeva, ostaje pitanje otkud pokretanje firme usred ratnog vihora...znam da je u TZ bilo malo mirnije i normalnije nego kod nas ovamo, ali ratno stanje je bilo svuda...
desni

#624 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by desni »

Što se tiče početaka Binga,on je krenuo sa biznisom nakon što je podigao novac u vrijednosti 24 plate na površinskom kopu,,Dubrave" i počeo sa nekom manjom trgovinom.To je bilo jedno vrijeme u rudnicima aktuelno podigneš pare i potpišeš da daješ otkaz ili tako nešto.Sve ostalo su mitovi i legende.Sad kako je napravio ovoliki uspjeh on zna.
citro

#625 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by citro »

desni wrote:Što se tiče početaka Binga,on je krenuo sa biznisom nakon što je podigao novac u vrijednosti 24 plate na površinskom kopu,,Dubrave" i počeo sa nekom manjom trgovinom.To je bilo jedno vrijeme u rudnicima aktuelno podigneš pare i potpišeš da daješ otkaz ili tako nešto.Sve ostalo su mitovi i legende.Sad kako je napravio ovoliki uspjeh on zna.
Vjerovatno zna i SIPA, ali nije jos doslo na red.
Je li se ovdje pravimo blesavi ili ....
Post Reply