lajkujMe wrote:Hajde jedna diskusija, mene zanima kakve su stvarne odbranbene i ofanzivne mogucnosti OSBIH u slucaju da smo napadnuti iz vana.
Evo teorije, npr Srbija napada BIH i recimo da svih 10.000 vojnika + 5000 u rezervi se srcano bori za BIH (ali bas svi nemoj sad ovaj srbin nece on na srbijanca) znaci koliko smo stvarno sposobni da se odbranimo sadasnjim ljudstvom i njihovom edukacijom (naglasak na oficire), sadasnjim raspolozivim borbenim sredstvima (od puske, tenka do dvogleda itd....).
U ovu jednacinu ne smijete dodati brzo formirane civilne odbranbene snage, smijete ubrojiti policiju, ako sukob dovoljno dugo traje moze se dodati i novo edukovani kadar OSBIH.
Eto koje su nam sanse sto se tice odbrane, u zraku i na zemlji, mogucnosti onesposobljavanja neprijatelja i mogucnosti da ih vratimo u njihove granice ili cak do potpune pobjede (dok se totalno ne slomiju ili se predaju)
S drugog aspekta imate Srbijansku vojsku koja se neko vrijeme pripremala za sukob i koja je povecala svoje kapacitete u ljudstvu i minimalno u borbenim sredstvima.
eto recite sta bi se desilo.
Moje misljenje bili bi nadomak Sarajeva za nekoliko dana ako su se kvalitetno pripremili.
Kako ti zvuci ova informacija: U ovoj 2012. godini BiH ima veci broj ispravnih tenkova u upotrebi i u rezervi, nego Srbija. Oni su spali na manje od 190 ispravnih tenkova, sve ostalo im je rashodovano i otpisano, a u najboljem slucaju se koriste za rezervne dijelove.
Ispravnih helikoptera takodjer imamo vise, a o mederniziranim Mi-8/17 da ne govorimo, posto oni nemaju niti jedan

Nasi helikopteri imaju 2-3 puta vise sati leta godisnje nego njihovi, sto najbolje govori u kakvom im je stanju vojska.
U HR je nesto bolja situacija, slicna nasoj u BiH. Oni isto kao i mi imaju na NATO standard modernizirane Mi-8, ali recimo su prosle jeseni po prvi put nakon 5 godina imali bojevo gadjanje iz VBR-a (rumunskog APR), koje se npr kod nas redovno odrzava. isto tako, recimo cijele OSBiH imaju novu uniformu i pusku NATO 5,56 mm (npr
http://www.mod.gov.ba/files/image/2012/25052012-5.jpg), dok u HR vise od 60% vojske im je sa starom uniformom iz 1990-ih i AK-47 7,62 mm ..
I za kraj, slikovito, ovo je guma Srbijanskog MIG-29:
Raspad sistema je tamo...