BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

muzicar_iz_parka

#601 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

madner wrote:A koji je domet Nore?

Najocitije je to bilo kada su nas natjerali da podpisemo one sporazume poslje rata o kontroli naoruzanja, pa nekoliko stotina tenkova ode. Ili to nismo bili mi?
Na 6. i 7 stranici možeš vidjeti ograničenja naoružanja: http://arhiva.morh.hr/hvs/SPORAZUMI/tek ... vatski.pdf
Kad uzmeš u obzir šta OSBiH u cjelini (u sporazumu kao VRS i VFBiH pojedinačno) smije imati, onda ni sa godišnjim budžetom od 2-3 milijarde € nebi prešli ograničenje koje je velikodušno sa obzirom na mogućnosti.
Čak ni Srbija i Hrvatska ne mogu ni djelimično postići ono šta piše u tom ugovoru.

Edit: Da dodam, kratki sadržaj u vidu tabele. Onaj link gore je datljni sporazum. http://arhiva.morh.hr/hvs/SPORAZUMI/SSKN-HR.htm
mihlebulesed

#602 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

muzicar_iz_parka wrote:

Najocitije je to bilo kada su nas natjerali da podpisemo one sporazume poslje rata o kontroli naoruzanja, pa nekoliko stotina tenkova ode. Ili to nismo bili mi?
Na 6. i 7 stranici možeš vidjeti ograničenja naoružanja: http://arhiva.morh.hr/hvs/SPORAZUMI/tek ... vatski.pdf
Kad uzmeš u obzir šta OSBiH u cjelini (u sporazumu kao VRS i VFBiH pojedinačno) smije imati, onda ni sa godišnjim budžetom od 2-3 milijarde € nebi prešli ograničenje koje je velikodušno sa obzirom na mogućnosti.
Čak ni Srbija i Hrvatska ne mogu ni djelimično postići ono šta piše u tom ugovoru.

Edit: Da dodam, kratki sadržaj u vidu tabele. Onaj link gore je datljni sporazum. http://arhiva.morh.hr/hvs/SPORAZUMI/SSKN-HR.htm
iz teksta sporazuma vidi se da nismo ni blizu broju artiljerijskih cijevi koje mozemo na osnovu sporazuma posjedovati..ekonomska situacija u drzavi nam ne omogucava da se popunimo tenkovima i avionima, zato bi trebalo snage usmjeriti na proizvodnju i razvoji topova i haubica kojima bi se popunio omoguceni broj..
bas se pitam kako se u tom sporazumu ( ako je uopce precizirano ) broji recimo jedan vbr, jel kao jedno orudje ili po broju cijevi... :D
ako se racuna kao jedno orudje onda nam to daje prostora i sanse ako bismo imali mogucnosti za izradu dovoljnog broja sistema tipa Oganj, Plamen, ili nesto slicno kineskom Type 63 12X107 mm,
Haettenschweiler

#603 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haettenschweiler »

Vidim ovdje se ponovo mašta o nakvim topovima i tenkovima. Ja stvarno ne razumijem kako ljudi pored svega što se dešava oko njih mogu biti optimisti kada su naši političari u pitanju. Ja stvarno nemam ni zrno povjerenja u njih.
Davno sam spalio sve iluzije i držim se toga da je jedina konstanta u životu nesposobnost bošnjačkih političara.
155_mm

#604 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

respo wrote:realno kakvu mi industriju imamo sto se tice stalnog nekog izvoza u druge zemlje?
sto se tice klasicne municije tu je namjenska industrija bosne konkurentna 90% i ide za izvoz.

na ovoj stranici je ponuda sveukupne namjenske industrije na jednom mjestu:
http://unisgroup.ba/

a ovdje municija do 12.7 mm:
http://www.igman.com.ba/

municija preko 12.7 mm:
http://pretis.ba/
Tacticus

#605 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

mihlebulesed wrote:
Tacticus wrote: moje licno misljenje je da BiH treba zadrzati mogucnost proizvodnje minobacaca i barem jedne modernije haubice
s obzirom da poznajes jako dobro ovu tematiku, sta mislis da li bi bilo moguce da nasa namjenska industrija proizvodi neke samohodne haubice nesto poput srpske NORA-e.dakle vec proizvodimo u BNT-u haubicu 155 mm u ( ili je u pitanju samo cijev ? nisam dobro shvatio ) dakle jos nam fali neko kamionce da se to montira i vec imamo mobilnu haubicu na tockovima od 155 mm, istina nije nesto poput oklopnih samohodnih haubica tipa turske frtine ili njemackog pancera 2000 :D ali u svakom slucaju itekako bi bilo vrijedno za pokusati s obzirom da i neke mnogo bogatije zemlje provode slicne projekte...
koliko bi to bilo ekonomski isplativo..
mander ti je veoma tacno odgovorio, inace BNT nije proizveo ni jednu haubicu 155 mm, NORA je jos klasicni standard sa kalibrom 152 mm, sto se tice 155 mm to se radilo prosirenjem cjevi topa M-46 130 mm, a interesatno je da tu istu cjev koristi i srpska samohotka NORA B
a nije tako lako napraviti samohotku, ono sto si ti naveo je autotop, tj. top na kamionu, za samohotku trebas napraviti dobar barem poluautomatski punjac (mada je automatika sada skoro standard), napraviti stabilizaciju vozila, moderan sustav ciljanja i kada bi to sve napravili imali bi orudje koje bi bilo 30% Pzh 2000 ili svedskog archera koji su ipak svjetlosnu godinu ispred, ali bi imali oruzije koje bi bilo efikasno kako za nas tako i za siromasnije zemlje, a kako ta kupovina funkcionise opet ti je mander objasnio
Tacticus

#606 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

mihlebulesed wrote:
madner wrote:Nije nista USA zabranila, USA je ta koja je BNT vratila u zivot. Zna se ko u Evropi pravi samohodne haubice.
kako, jel i onim oduzimanjem Orkana i pljackanjem masina, a onda unistavanjem Orkana ?

na 1:25 min

oduzeta tri lansera Orkan 262 mm ...

Orkani unisteni ! na 2: 25 min

http://www.youtube.com/watch?v=zZfEiBNC ... re=related

narodu koji je prezivio genocid, a kojemu je bio uveden embargko na uvoz oruzja, opet oduzimati i otimati oruzje,kojim bi se branio, opstruirati i zabranjivati proizvodnju istog, predstavlja jos jedan zlocin i genocid !! :x
vec sam iscrpno objasnavao, ali eto reci mi za sta ce ti orkan
ako je za bombardovanje to moze daleko bolje i daleko jeftinije uraditi baterija unapredjenih NORA
za unistavanje zive slile opet baterija kvalitetnih haubica
za gadzanje utvrdjenih pozicija, neuporedivo bolja baterija haubica
...
jedino za sto je bolji orkan jeste gadzanje koncentracije oklopno mehanizovanih jedinica u podruciju kocentracije jer jedino za to ima municiju, ali opet OS nemaju nikakvo sredstvo osmatranja sa kojima bi primjetili tu koncentraciju
za to bi nam trebali ili zemljski radari ili helikopteri sa naprednim sistemima osmatranja ili UAV-i, a to je sve veoma skupo

cinjenica je da mi orkan nemozemo samostalno proizvoditi i zato smo ne konkuretni na trzistu, ali bi to mogli kada bi se malo ulozilo u evoluciju NORA-e kao sto to rade srbi

i nije mi jasna tolika opsjednutost visecjevnim lanserima raketa, jeste da izgledaju opako, ali oni su vecinom dopuna artiljeriji jer vidite sa nekim preduslovima klasicna artiljerija moze obaviti zadatak VLR-ova (sihronizovanom vatrom baterije od 4-6 orudja i sa pripremom ova moze isporuciti na cilj od 24-36 granata u roku minute), ali ovi nemogu obavljati posao klasicne artiljerije, tipa preciznog gadjanja, omekasavanja odbrane, unistavanja utvrdjenih ciljeva, ...
Last edited by Tacticus on 06/06/2012 23:26, edited 1 time in total.
155_mm

#607 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tacticus hvala za odgovor za KUBove i M60.
znaci za zastitu vitalnih objekata od avijacija na regionalnom nivou bi bilo dovoljno. a od tenkova da je jos nabavit nekih 45 noviji i to bi za regionalne prilike bilo sasvim dovoljno. samo mogu misliti kad bi u tuzli bilo stacioniranih 45 leoparda 2 koja bi to kuknjava bila po susjedstvu.
155_mm

#608 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

evo i srpskog orkana druge generacije. tehnoloski napredak je vise nego ocigledan :D
Image
Tacticus

#609 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:Tacticus hvala za odgovor za KUBove i M60.
znaci za zastitu vitalnih objekata od avijacija na regionalnom nivou bi bilo dovoljno. a od tenkova da je jos nabavit nekih 45 noviji i to bi za regionalne prilike bilo sasvim dovoljno. samo mogu misliti kad bi u tuzli bilo stacioniranih 45 leoparda 2 koja bi to kuknjava bila po susjedstvu.
budi siguran da bi prije moglo biti Leoparda u nasem zapadnom susjedtvu nego kod nas
ali nema brige jer situacija je kod sviju vise manje losa tako da ce iko tesko sta nabaviti novije i ako hrvatska pominje nove lovce-bombadere mislim da im je to malo prevelik zalogaj, a opet radi njihove geografije to im je premalo
inace neko je pomenuo da bi nasi trebali nabaviti koju hiljadu M-4 karabina radi priblizavanju NATO-u

jos jedna mala sitnica, znam da je uslov NATO-a za ulazak slovenije i hrvatske bio da moraju nabaviti dovoljno oklopnih transportera tockasa (radi mogucnosti avio prevoza) da mogu nauruzati 2 bataljona, zato su oni kupovali Patrie, e sada nema pojma hoce li se i nama dati takav uslov i odakle nama pare za tako nesto mislim da cak osnovna verzija jedne patrije kosa oko 1.5 mil eura, a sto je najgore mislim da bi otprilike kostala nabavka i remont, pa cak sa manjim unapredjenjem Loparda 2 A4

i da kako mi rekose tih 45 komada je neki minimum minimuma, a neki optimalni minimum bi bio bataljon sa 4 cete, a to je 4 cete x 14 tenkova (3 voda po 4 + 2 komadna vozila) + 2 komadna vozila = 58 komada a ovo je bio NATO oklopni bataljon, mada meni licno nije losa ni ona srpska verzija gdje su smanjili broj komadnih vozila na 1 i tako dobili batoljone od 53
155_mm

#610 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i haubice i VBRovi imaju svoju namjenu. naravno da je artiljerija kalibra 155 mm najefikasnija.ali u slucaju da bi neko pokusao u bosni da iskoristi vlastitu brojcanu nadmoc u ljudstvu i tehnici bi orkan bio bolji odgovor. cak sto vise VBRovi na kamionima su i amerikanci poceli uvoditi u svoju upotrebu. oruzje se zove HIMARS. i singapurcani ga kupili bas se pitam sta ce njima. naravno osim velike slicnosti sa orkanom nema nista drugo zajedincko.

155_mm

#611 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i ja imam osjecaj da leopardi nece ucestvovati u odbrani bosne :-D .
sali sa obzirom na velicinu teritorije i konfiguraciju terena koji bi se morao braniti u nekom buducem ratu bi uz ovih 45 postojecih jos dodatnih 45 M60 bilo sasvim dovoljno za odbranu.

ionako je za bosnu odlucujuca artiljerija. zbog toga su amerikanci donirali onoliki broj haubica M114A2 155mm a srbi bas zbog te donacije najvise cmizrili i dizali galamu.

pretpostavljam da ce za bosnu vrijediti nesto blazi kriteriji prilikom ulaska u NATO. veci problem ocekujem oko unutrasnjeg kocenzusa. iako je vec sve dogovoreno oko ulaska NATO jos prije nekoliko godina.
Mr.Penguin

#612 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Mr.Penguin »

155_mm

#613 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mada je ovo trenutno haubica koja se koristi u OS BiH. a M114A2 155 mm su vjerovatno proglasene viskom :x .

Image
Image
to su haubice koje se svakako mogu proizvesti u BNTu a granate u PRETISu. takvih 60 komada moderniziranih na NATO standard su otisli za potrebe afganistanske vojske. ustvari samo ih je 18 do sada prebaceno avionom iz sarajeva za afganistan ostale slijede. ustvari nije bitno koliko ih je "otislo" nego koliko ih je "ostalo".
mihlebulesed

#614 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

155_mm wrote:mada je ovo trenutno haubica koja se koristi u OS BiH. a M114A2 155 mm su vjerovatno proglasene viskom :x .

Image
Image
to su haubice koje se svakako mogu proizvesti u BNTu a granate u PRETISu. takvih 60 komada moderniziranih na NATO standard su otisli za potrebe afganistanske vojske. ustvari samo ih je 18 do sada prebaceno avionom iz sarajeva za afganistan ostale slijede. ustvari nije bitno koliko ih je "otislo" nego koliko ih je "ostalo".
odlicno ! bude li kakvog srranja opet u Bosni, ( a hoce sigurno, samo je pitanje kada ) cetnike cemo docekivati opet nekim Dedinim rorama ( hvala rahmetli Dedi i za rore ! ) ..s obzirom da sam bio dijete kad je poceo i trajao rat, ali ipak dovoljno star da jako dobro zapamtim sto nam se sve desavalo, gledajuci tv, izvjestaje sa ratista sirom zemlje, sjecam se kolika je bila neopisiva radost nasih boraca kada se zarobi neki minobacac, pat ili pam..a sada se ovako olahko oruzje predaje i raskucavamo ovo malo jada sto imamo..jebo ti nas, s obzirom na to kakvi smo, nakon svega sto nam se desilo, a pouku nismo izvukli, mozda i nismo zasluzili da postojimo.. :sad: :sad: :sad:
madner

#615 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

muzicar_iz_parka wrote:

Srbija je danom podpisivanja imala visak naoruzanja, (1996) pa su poslali mnoge T-55 na odpad. Kao i neke starije sisteme koji su bili dio TO.

Poenta je da su poslje rata uspostivili kakav takav balans, sto se ne radi ako zelis Bosnjake imati kao ovce. To je bilo do nas.
155_mm

#616 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

vodje je snimka na kojoj se vidi dejstvo orudja artiljerije iz posjeda OS BiH (VBR i haubica). kako se dalo na samom cuti radi se o jedinici iz kasarne "Adil Besic" iz bihaca (ustvari radi se o danasnjem "5. korpusu"). poligon je vjerovatno manjaca kod banjaluke. snimka je malo patriotski ukicena ali i informativna. pa ste se kome vise svidja.
lajkujMe

#617 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Hajde jedna diskusija, mene zanima kakve su stvarne odbranbene i ofanzivne mogucnosti OSBIH u slucaju da smo napadnuti iz vana.
Evo teorije, npr Srbija napada BIH i recimo da svih 10.000 vojnika + 5000 u rezervi se srcano bori za BIH (ali bas svi nemoj sad ovaj srbin nece on na srbijanca) znaci koliko smo stvarno sposobni da se odbranimo sadasnjim ljudstvom i njihovom edukacijom (naglasak na oficire), sadasnjim raspolozivim borbenim sredstvima (od puske, tenka do dvogleda itd....).
U ovu jednacinu ne smijete dodati brzo formirane civilne odbranbene snage, smijete ubrojiti policiju, ako sukob dovoljno dugo traje moze se dodati i novo edukovani kadar OSBIH.

Eto koje su nam sanse sto se tice odbrane, u zraku i na zemlji, mogucnosti onesposobljavanja neprijatelja i mogucnosti da ih vratimo u njihove granice ili cak do potpune pobjede (dok se totalno ne slomiju ili se predaju)

S drugog aspekta imate Srbijansku vojsku koja se neko vrijeme pripremala za sukob i koja je povecala svoje kapacitete u ljudstvu i minimalno u borbenim sredstvima.

eto recite sta bi se desilo.

Moje misljenje bili bi nadomak Sarajeva za nekoliko dana ako su se kvalitetno pripremili.
respo

#618 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by respo »

ovakvu haubicu sam ja opsluzivao na odsluzenju vojnog roka
zapamtio sam da je teska 1860 kg :D
madner

#619 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

lajkujMe wrote:Hajde jedna diskusija, mene zanima kakve su stvarne odbranbene i ofanzivne mogucnosti OSBIH u slucaju da smo napadnuti iz vana.
Evo teorije, npr Srbija napada BIH i recimo da svih 10.000 vojnika + 5000 u rezervi se srcano bori za BIH (ali bas svi nemoj sad ovaj srbin nece on na srbijanca) znaci koliko smo stvarno sposobni da se odbranimo sadasnjim ljudstvom i njihovom edukacijom (naglasak na oficire), sadasnjim raspolozivim borbenim sredstvima (od puske, tenka do dvogleda itd....).
U ovu jednacinu ne smijete dodati brzo formirane civilne odbranbene snage, smijete ubrojiti policiju, ako sukob dovoljno dugo traje moze se dodati i novo edukovani kadar OSBIH.

Eto koje su nam sanse sto se tice odbrane, u zraku i na zemlji, mogucnosti onesposobljavanja neprijatelja i mogucnosti da ih vratimo u njihove granice ili cak do potpune pobjede (dok se totalno ne slomiju ili se predaju)

S drugog aspekta imate Srbijansku vojsku koja se neko vrijeme pripremala za sukob i koja je povecala svoje kapacitete u ljudstvu i minimalno u borbenim sredstvima.

Moje misljenje bili bi nadomak Sarajeva za nekoliko dana ako su se kvalitetno pripremili.
Sve oruzane snage u regionu, pa tako i Srbijanske su puno manje nego sto su nekad bili. Dakle Srbija bi mogla koristiti dvije svoje brigade KOV-a u tom napadu. Jedna mora ostati na granici sa Kosovom i jedna prema Hrvatskoj.

Dakle 2 oklopna bataljon, 4 mehanizovana, 2 haubica, 2 raketna, 4 pjesadijska i jos poneki inzinjerijski i komandosni.

Dakle u tvom scenariju da se svi vojnici OS BiH bore srcano i odlucno za BiH, prolaza nema.
155_mm

#620 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

lajkujMe wrote:Hajde jedna diskusija, mene zanima kakve su stvarne odbranbene i ofanzivne mogucnosti OSBIH u slucaju da smo napadnuti iz vana.

sta bi se dogodilo da se srbija dobro pripremi a bosnjaci ne vidjeli smo 1992. u pravu si dosli bi do sarajeva. naravno devedesetih su se direktno i javno umjesali samo kad je bosanskim srbima i dobrovoljcima iz srbije zapelo. na primjer kad je zapelo kod visegrada pa je uzicki korpus morao pripomoci. a nazalost je veliki broj bosnjaka pomislio da je uzicki korpus jos JNA i pomislio da ce ih zastiti od cetnika. kako se zavrsilo znamo svi.

diskutovati o nekom napadu drzave srbije na drzavu BiH nema smisla jer on nije moguc. moguc je jedino napad srba na bosnjake i teritoriju koju bosnjaci drze pod kontrolom. sa tim da bi i ovaj put glavnu rijec u tom napadu vodio drzavni vrh srbije kao i uvijek do sada.

svima je jasno da bi se OS BiH u slucaju novog pokusaja ostvarenja velikodrzavnih ciljeva bosanskih susjeda podijelile po "konstitutivnim narodima". koliko je meni poznat raspored OS BiH bosnjaci sigurno nebi najlosije prosli u toj "bratskoj podjeli". probosanski dio OS BiH bi u tom slucaju imao zadatak da uz pomoc postojecih infrastruktura oragizuje mobilizaciju i popunu ljudstva po vec postojecim vojnim formacijama. i ustvari to je mislim najvazniji zadatak. jer nedostatak oruzja devedesetih nije bio glavni problem kod bosnjaka. veci su problemi bili nepostojanje mogucnosti organizovane mobilizacije i nedostatak oficirskog kadra. neki oficiri su bili bivsi kondukteri u gradskim autobusima (ko je imao srece dobio je konduktera sa medjugradske linije) :mrgreen:
mogucnost srbije da se mijesa u sukob u bosni direktno zavisi od toga ko kontrolise teritoriju uz granicu sa bosanske strane.

bosnjaci za braniti teritoriju koju bi iz strateskih razloga morali staviti pod svoju kontrolu trenutno imaju dovoljno oruzja pod uslovom da se susjedi "normalno" mijesaju (ako uzmemo u obzir trenutno stanje OS u susjedstvu). govorim samo o odbrani za bioloski opstanak bitnih teritorija a ne o nekakvim unistenjima napadaca i slicnim fantazijama. problem bi mogao nastati ako neki od tih agresora odluci da iskoristi svoju glavnu prednost. a to je prednost u brojcanosti zive sile i tehnike. tu jedino pomaze oruzje koje moze u kratkom roku pokriti veliku koncentraciju vojske i tehnike u napadu (sto znaci na otvorenom). i za taj slucaj bosnjaci posjeduju oruzje ali su ga nazalost morali proglasiti neperspektivnim i unistiti postojece rakete.
lajkujMe

#621 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

@madner ti si izostavio u mom hipoteticnom pitanju fakt da se Srbija neko vrijeme pripremala u ljudstvu i Mehanizaciji znaci napali bi nas s vise nego sto sada imaju eto recimo ako ima je sad armija broji 20.000 pod pripremom bilo bi eto 50.000 + ako se rat oduzi da imaju nove prinove cesto. Takodjer ovo sve je promaklo nasim obavjestajnim resursima pa niti smo ocekivali napad niti smo ocekivali toliko mnogo....

@155_mm Ti poceo o necemu skroz drugom govoriti znam da su sanse da nas bilo koja vanjska sila napadne male ali moj cilj je da saznam "sta ako" koliku bi mi korist imali od sadasnje vojske i njenih resursa.
madner

#622 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Zavisi od mjesta do mjesta i od brigade do brigade. Negdje su imali dovoljno skolovanih oficira (Bihac) negdje nisu. Problem je sto za skolovanje oficira i formiranje efikasne jedinice trebas gotovo dvije godine, dakle ne samo da znaju drzat pusku nego da budu na nekoj svjetskoj razini kada kreces od nule. Te dvije godine nam niko nece dati.

1995 tesko naoruzanje je bila glavna prevaga za VRS, to jeste jedina stvar koja ih je drzala u ratu. Ali prije 1990 vecina ljudi je sluzila vojni rok, svako sa VSS je bio rezervni oficir, postojala je TO koja je mogla mobilisati populaciju. Toga sada nema, pa ne treba gledat na '92 nego na druge zemlje sa slicnim postavkama.
respo

#623 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by respo »

od sadasnje vojske i njenih resursa mislim da bi nas pregazili i etiopljani i ona plemena iz afrike
nas jedino spasava sto ljudi jos uvijek dosta oruzja drze kod sebe pa bi branili kucu sebe porodicu a time i drzavu

to je moje misljenje naravno jer nisam upucen u nase oruzane snage al zakljucujem u odnosu da je pola "nase" pola "njihovo" zato i ovakvo misljenje
madner

#624 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

lajkujMe wrote:@madner ti si izostavio u mom hipoteticnom pitanju fakt da se Srbija neko vrijeme pripremala u ljudstvu i Mehanizaciji znaci napali bi nas s vise nego sto sada imaju eto recimo ako ima je sad armija broji 20.000 pod pripremom bilo bi eto 50.000 + ako se rat oduzi da imaju nove prinove cesto. Takodjer ovo sve je promaklo nasim obavjestajnim resursima pa niti smo ocekivali napad niti smo ocekivali toliko mnogo....
Kako mislis to skriveno pripremiti? Srpske brigade KoV-a su namjerno tako formirane da u slucaju potrebe mogu znatno povecat, ali ne mozes se bas tako lako naoruzat da to niko ne primjeti. Svi znaju manje vise sve, kakve Patrija ima module, gdje se nalaze itd...
ins

#625 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Kako ti zvuci ova informacija: U ovoj 2012. godini BiH ima veci broj ispravnih tenkova u upotrebi i u rezervi, nego Srbija. Oni su spali na manje od 190 ispravnih tenkova, sve ostalo im je rashodovano i otpisano, a u najboljem slucaju se koriste za rezervne dijelove.

Ispravnih helikoptera takodjer imamo vise, a o mederniziranim Mi-8/17 da ne govorimo, posto oni nemaju niti jedan :-) Nasi helikopteri imaju 2-3 puta vise sati leta godisnje nego njihovi, sto najbolje govori u kakvom im je stanju vojska.

U HR je nesto bolja situacija, slicna nasoj u BiH. Oni isto kao i mi imaju na NATO standard modernizirane Mi-8, ali recimo su prosle jeseni po prvi put nakon 5 godina imali bojevo gadjanje iz VBR-a (rumunskog APR), koje se npr kod nas redovno odrzava. isto tako, recimo cijele OSBiH imaju novu uniformu i pusku NATO 5,56 mm (npr http://www.mod.gov.ba/files/image/2012/25052012-5.jpg), dok u HR vise od 60% vojske im je sa starom uniformom iz 1990-ih i AK-47 7,62 mm ..

I za kraj, slikovito, ovo je guma Srbijanskog MIG-29:
Image

Raspad sistema je tamo...
Post Reply