Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
-
realna do boli
#601 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Zasmetalo mi je na ovoj temi. Recenice pocinju malim slovima. Iza tacke slijedeca rijec napisana malim slovom .... ili se i to promijenilo po novom pravopisu..
- Lakat Jebić
#602 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
to ima veze sto je forumrealna do boli wrote:Zasmetalo mi je na ovoj temi. Recenice pocinju malim slovima. Iza tacke slijedeca rijec napisana malim slovom .... ili se i to promijenilo po novom pravopisu..
- cellisto
#603 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Smeta li ikome kada se kaze da hrana ima dobar ukus?
Hrana ima okus. Ukus je kad ti se nesto svidja ili ne. Za hranu kazemo da je ukusna ne zato sto ima puno okusa nego zato sto je po nasem ukusu.
Takodje, ovo auto, ovo biciklo.... Auto je skracenica od automobil, koji je muskog roda. Biciklo uopste ne znam odakle je doslo, i jezim se kad to cujem.
Hrana ima okus. Ukus je kad ti se nesto svidja ili ne. Za hranu kazemo da je ukusna ne zato sto ima puno okusa nego zato sto je po nasem ukusu.
Takodje, ovo auto, ovo biciklo.... Auto je skracenica od automobil, koji je muskog roda. Biciklo uopste ne znam odakle je doslo, i jezim se kad to cujem.
-
walkabout
#604 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
bi-cycle = dvo-tochkash 
- nellington
#605 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Slovenci fino kažu... kolo (dvokolo).walkabout wrote:bi-cycle = dvo-tochkash
-
hanumica82
#606 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Da hrana ima jako dobar ukus pa bira ko ce da je pojede hehehe.cellisto wrote:Smeta li ikome kada se kaze da hrana ima dobar ukus?
Mene nervira kada neko za nesto sto smrdi kaze "cuje se" ....
da i ja cesto kazem ovo auto i biciklo...ta rijec jeste muskog roda ali ipak predmeti koji se njome oznacavaju su srednjeg roda, pa mislim da je to razloga za ovakvu gresku. Moram poraditi na tome.
-
hanumica82
#607 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
jako mi se svidja ova tema, jer cesto nisam osvijesni gresaka koje pravimo u svakodnevnom govoru, a ovdje se moze ponesto i nauciti.
Pisite jos primjera.
Pisite jos primjera.
-
insomnija
#608 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
JARAN
Germanizam nastao od njemačke riječi Jahrgang, što znači godište, vršnjak.
Germanizam nastao od njemačke riječi Jahrgang, što znači godište, vršnjak.
- Ajatolah_
#609 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Čulo - čujehanumica82 wrote:Mene nervira kada neko za nesto sto smrdi kaze "cuje se" ....
osjetilo -osjeti
Kao što su ovo sinonimi, tako bi i čuje se/osjeti se trebali biti sinonimi. Dakle, i okom se čuje/osjeti, i svim drugim čulima/osjetilima. Zanimljivo, u svakom slučaju.
-
hanumica82
#610 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
da istina, ali meni to para uho
I oci su cula, pa neces reci za nesto sto smrdi vidim jer i vidjeti znaci osjetiti culom, a ako nesto gledas neces reci cujem ocima to i to. zar ne?
I oci su cula, pa neces reci za nesto sto smrdi vidim jer i vidjeti znaci osjetiti culom, a ako nesto gledas neces reci cujem ocima to i to. zar ne?
Last edited by hanumica82 on 27/03/2010 13:48, edited 1 time in total.
- nellington
#611 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Kad smo već na toj temi... "oćutilo se" - osjeti se, "ćutim" - osjetim, tankoćutan - suptilan. Koji je korijen ovih riječi? Čulo nijeEdoI wrote:Čulo - čujehanumica82 wrote:Mene nervira kada neko za nesto sto smrdi kaze "cuje se" ....
osjetilo -osjeti
Kao što su ovo sinonimi, tako bi i čuje se/osjeti se trebali biti sinonimi. Dakle, i okom se čuje/osjeti, i svim drugim čulima/osjetilima. Zanimljivo, u svakom slučaju.
- Ajatolah_
#612 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Vidjeti je nešto drugo, riječ nema veze ni sa "čulo" ni sa "osjetilo".hanumica82 wrote:da istina, ali meni to para uho
A što se tiče ovog "čujem očima" - ne kažem, kao što ne kažem ni "čujem nosom", ali bi u principu bilo pravilno.
-
insomnija
#613 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
TRAŽITI umjesto ZAHTIJEVATI
Radnici traže pare za urađeni posao...Radnici traže pomoć od političara...traže kontrolu poslovanja...itd...
Radnici traže pare za urađeni posao...Radnici traže pomoć od političara...traže kontrolu poslovanja...itd...
- Jara
#614 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nellington wrote:Nema jotovanja bez j, čisto jednačenje suglasnika - po zvučnostiJara wrote:Nije ovo palatalizacija nego jotovanje...Eh...hanumica82 wrote:pardon gospodine profesore, imam problema sa palatalizacijama
šala mala, @lilla skontala
- Jara
#615 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
U mnogim jezicima ne postoji "gramatički rod", u našem da. Svi predmeti su, vjerovatno na to misliš, "srednjeg roda", ali u našem jeziku imaju različite gramatičke rodove. Klupa i kuća su ženskog roda, dom i auto muškog, a pero i jelo srednjeg. Možda ono "o" na kraju riječi auto "vuče", formalno, na srednji rod ( kao pero, ralo, kolo, vreteno).hanumica82 wrote: da i ja cesto kazem ovo auto i biciklo...ta rijec jeste muskog roda ali ipak predmeti koji se njome oznacavaju su srednjeg roda, pa mislim da je to razloga za ovakvu gresku. Moram poraditi na tome.
A bicikl/o - možda radi lakšeg izgovora, jer ono "kl" u riječi "bicikl" zvuči suviše strano domaćem osjećaju za jezik.
Haj' objasni Englezu zašto je "fijaker" muškog roda a "kočija" ženskog.
- nellington
#616 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Gramatička policijaJara wrote:Đe me nađe!
Eh...
šala mala, @lilla skontala...ovako se bolje zapamti; mnogi misle da se svaka jezička promjena zove "palatalizacija"
Naknadno vidjeh lillin komentar
-
hanumica82
#617 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
da upravo sam ovo i ja htjela reciJara wrote:U mnogim jezicima ne postoji "gramatički rod", u našem da. Svi predmeti su, vjerovatno na to misliš, "srednjeg roda", ali u našem jeziku imaju različite gramatičke rodove. Klupa i kuća su ženskog roda, dom i auto muškog, a pero i jelo srednjeg. Možda ono "o" na kraju riječi auto "vuče", formalno, na srednji rod ( kao pero, ralo, kolo, vreteno).hanumica82 wrote: da i ja cesto kazem ovo auto i biciklo...ta rijec jeste muskog roda ali ipak predmeti koji se njome oznacavaju su srednjeg roda, pa mislim da je to razloga za ovakvu gresku. Moram poraditi na tome.
A bicikl/o - možda radi lakšeg izgovora, jer ono "kl" u riječi "bicikl" zvuči suviše strano domaćem osjećaju za jezik.
Haj' objasni Englezu zašto je "fijaker" muškog roda a "kočija" ženskog.Zato, i gotovo, imamo gramatičke rodove u jeziku.
Ono sto sam primjetila kod sebe u svakodnevnom govoru je ogromna kretenska greska koje nisam do neki dan ni bila svijesna. naime cesto pricajuci govorim ovako "misla" sam uraditi to i to, umjesto mislila sam. DOk prilikom pisanja ne pravim takvu gresku. I sto je najgore nisam toga bila ni svijesna.
- Jara
#618 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
To je OK, drugar'ce, u neobaveznom razgovoru... 
- Jack Be Nimble
#619 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
on nezna odgovor ili on ne zna odgovor - sta je tacno?
-
japo-
#620 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
čevaPčinica
bureKčinica
gladan sam ...
bureKčinica
gladan sam ...
- nellington
#621 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Posebno ovo "činica" umjesto "džinica"japo- wrote:čevaPčinica
bureKčinica
![]()
gladan sam ...
- Ajatolah_
#622 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Riječca ne se uvijek piše odvojeno od glagola, osim u par izuzetaka: nemam, neću i još možda poneki kojeg se ne mogu sjetiti.Jack Be Nimble wrote:on nezna odgovor ili on ne zna odgovor - sta je tacno?
Dalje, uz pridjeve se piše sastavljeno, naprimjer: nevidljivo, neuračunljivo, nezanimljivo.
- nellington
#623 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nestati, nedostati, nenavidjeti.
- BSn
#624 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Sta znaci boldirana rijec?nellington wrote:nestati, nedostati,nenavidjeti.
- nellington
#625 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Otprilike znači mrziti.