Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
trambusek88

#601 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trambusek88 »

Big Boy wrote:
Big Boy wrote:
nineinchnails wrote:Ja sam ZA :thumbup:
Nesto kontam... trebao bi nam programer da napravi stranicu (ja trenutno ni pod razno nemam vremena za takvo sto). Mozda bi onima koji nemaju iskustva takvo sto bila dobra prilika da posao odrade volonterski a da zauzvat imaju jednu referencu posto bi takva stranica vjerovatno bila posjecena.

@nineinchnails, a i svi drugi zainteresovani nek' probaju napisati neku svoju pricu... pa ih za pocetak mogu okaciti ovdje. Znam iz iskustva da covjek puno lakse dobije volje za pisanjem kad osjeti zanimanje i interesovanje s druge strane.

Onda nam treba server i domena... ali vjerujem da bi to mogli od nekog besplatno dobiti posto stranica ne bi bila komercijalnog karaktera.

A, ako od svega toga (opet) ne bude nista... mozda bi mogli iskoristiti Facebook, napraviti grupu i probati tim putem lagano !?
Kako samo vrijeme leti... skoro godina i po prodje od ovog posta. :-)

Pa tako, posto sve ovo nece samo pasti s neba, a posto nema vise volje i vremena da se skucka nesto profesionalnije napravio sam Facebook page na ovu temu pa se slobodno ukljucite u citavu ideju. Link je: http://www.facebook.com/pages/Sarajevo- ... 8349985401 .

Pozdrav ! :)
Ma postoji već kolekcija slika na sa-92 (neznam sad tačno kako se zove) Ako napravite pravi sajt preporučio bi vam da vam galerije sa slikama poginulih i teško ranjenih obavezno imaju upozorenje prije ulaska u galeriju. jer neko ko nije pripremljen da vidi tako nešto može doživjeti stres. Poželjno bi bilo da se takve slike izbjegavaju na facebook stranici.

Izvinjavam se za offtopic.
takozvani

#602 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by takozvani »

ROTOR 9 wrote:vezano za temu ..
http://www.youtube.com/watch?v=y3OBMerm ... re=related
ovakvi likovi na hiljade njih.. su sijali teror po Sarajevu...
pretpostavljam da je suvišno i besmisleno samo se i ponadati da je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv ovakvih likova :x
helpdesk

#603 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by helpdesk »

Pa vidi i u onom sistemu tužilaštvo nije moglo procesirat sve zločince iz II svjetskog rata sa ovih prostora. Znalo se koji su zločinci,gdje su, neki su bili van Juge...Ali oni su imali drugi način kako da zadovolje pravdu.
Uglavnom, bila je ekipa u ondašnjoj UDBI, kasnije SDBu, koja je imala dozvolu za ubijanje tih smradova. Upoznao sam lika u ratu, stariji čovjek koji nam je pričao kako su rokali takve po Argentini, Urugvaju...Da nije šupljirao, potvrdili su stare njegove kolege.
Sjećam se ko sad, kaže, uvučeš se u vilu, lik spava, posteljina od satena, dirnem mu rame, a on se upiša od straha. Već zna šta ga čeka.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#604 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by JoseMujica »

koju su profesionalnu paljevinu imali jebote...sad kad viđoh ovaj klip.......ee moj helpdesk UDBA je zlatna bila za vake smradove
helpdesk

#605 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by helpdesk »

Samo mi nikad nećemo dočekat da ova naša OSA ili SIPA takve stvari počne radit. JBG treba sa tri strane saglasnost. Jedino da ih rokaju po sistemu reciprociteta :roll: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#606 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by JoseMujica »

ti si looooodd :lol: :lol: :lol: ko struja :thumbup:
polutak

#607 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by polutak »

A zna se gdje su zavrsili ti snajperisti po gradu, 70 % ih je pobijeno da se ne lazemo moj narode, ja sam iz Sarajeva, otac mi je borac od prvog dana rata do zadnjeg je proveo u ARBiH.Razmjenjeno je oko 30 % samo, 2 tipa su letila sa holidey ina ostali su zarobljeni kada je bio miting za mir, kada su pucali sa holidey ina.Takve tipove nisu mogli razmjenit, jer su bili obuceni za snajpersko gadzanje.Bilo je tu i rusa i rumuna i grka i svakakve nacije, tacno imate opisano u knjizi Marka Vesovica sarajevskog pjesnika kako su zavrsavali ti snajperisti.
Co0l

#608 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Co0l »

polutak wrote:A zna se gdje su zavrsili ti snajperisti po gradu, 70 % ih je pobijeno da se ne lazemo moj narode, ja sam iz Sarajeva, otac mi je borac od prvog dana rata do zadnjeg je proveo u ARBiH.Razmjenjeno je oko 30 % samo, 2 tipa su letila sa holidey ina ostali su zarobljeni kada je bio miting za mir, kada su pucali sa holidey ina.Takve tipove nisu mogli razmjenit, jer su bili obuceni za snajpersko gadzanje.Bilo je tu i rusa i rumuna i grka i svakakve nacije, tacno imate opisano u knjizi Marka Vesovica sarajevskog pjesnika kako su zavrsavali ti snajperisti.
Vecina vojski na svijetu ne razmjenjuje niti zarobljava snajperiste nego ih ubija na licu mjesta.Jednostavno,zbog njihove obuke ali prije svega psiholoskog profila je jako tesko nakon zarobljavanja izvrsiti neku rehabilitaciju ili pacifizaciju snajperista koji su prije zarobljavanja bili u stanju da gledaju kroz scope dijete od 5 godina i opet da pucaju na njega.Takvi bi kad bi ih razmijenio ili nesto slicno opet istog trena bili u stanju isto da ucine ako im se pruzi prilika.
Zato,svaka cast Zenevskim konvencijama ali kad su snajperisti koji ubijaju civile u pitanju licno ne bih zalio kad bi bili smaknuti po kratkom postupku nakon zarobljavanja.
Tvrtko II Kotromanić

#609 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tvrtko II Kotromanić »

polutak wrote:A zna se gdje su zavrsili ti snajperisti po gradu, 70 % ih je pobijeno da se ne lazemo moj narode, ja sam iz Sarajeva, otac mi je borac od prvog dana rata do zadnjeg je proveo u ARBiH.Razmjenjeno je oko 30 % samo, 2 tipa su letila sa holidey ina ostali su zarobljeni kada je bio miting za mir, kada su pucali sa holidey ina.Takve tipove nisu mogli razmjenit, jer su bili obuceni za snajpersko gadzanje.Bilo je tu i rusa i rumuna i grka i svakakve nacije, tacno imate opisano u knjizi Marka Vesovica sarajevskog pjesnika kako su zavrsavali ti snajperisti.
licno nemam nista protiv takvog postupanja sa tim ubicama :bih:
polutak

#610 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by polutak »

Dio njih se nalazi i u Kazanima, na Trebevicu, nisu tu samo pobijeni kako neki iz RS tvrde '' srpska nejac i civili '' tu je pobijeno nekoliko snajperista.Niti mi ih je zao uopste, koliko je majki radi njih izgubilo dijecu, oni nisu imali milosti, a traze je od nekog kome je u porodici ubijeno nekoliko clanova porodice.
DaysleepeR

#611 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

Woody wrote:2. Šta se radilo sa osobama u čijoj kući su se otkrivala MTS? Odgovor na ovo mogu zamisliti samo u najgorim noćnim morama. BTW neki Jukini kreteni su bacili "snajperistu" sa balkona u neboderu u ul. M. Pijade (sadašnja Bolnička), vjerovatno nakon opsežnog ispitivanja, prikupljenih dokaza i sudske presude nakon isteka žalbe
ne znam odakle ti info pod 2. ja živim u neboderima u Bolničkoj i u ratu niko nije letio sa balkona, niti je kome od ljudi koji su tu ostali da žive dlaka falila s glave, kako od Juke tako i od jedinice Ramiza Ćele koja je tu kasnije bila...
Danco

#612 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Danco »

Gadni ljudi...
Keksi

#613 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Keksi »

Ko se sjeca ratnih nadrealista na radiju,tokom opsade zove zena informacije i pita "Moram malog voditi na inekcije pa prolazimo pored jevrejskog groblja,mozete li mi reci koji snajperista je dezuran danas".
Sa Druge strane "Danas je zaduzeni snajperista Ljuban".
"Opet Ljuban joooojjj" i udari se u celo.
Altsa

#614 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Altsa »

Sajoni wrote:Onaj među prvima što je uhvaćen na Holiday Inn-u je plakao kao posljednja p.č.i.a!!!!Šta je s njega kasnije bilo Bog sami zna...Vjerovatno razmijenjen za nekog našeg civila...
jedan od onih iz holideja je kovacevic ne znam tacno ime ali je zivio na otoci i stara mu je bila uciteljica u O.Š. zivko josilo.
zli_hordas

#615 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by zli_hordas »

barby02

#616 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by barby02 »

zli_hordas wrote:http://www.youtube.com/watch?v=tH_v6aL1D84
Da se ne zaboravi.
Ja bih, shodno njegovim pocetnim rijecima, rastavila CG na Republika Crna i Republika Gora :D
paradox71

#617 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by paradox71 »

kv99 wrote:
felipe kajetano wrote:
kv99 wrote: Ukratko lična karta:
Februar 1992. mobilisan u rezervni sastav 13.Partizanske Brigade
1.Mart 1992. prvi borbeni zadatak,izbijanje na prevoj "Smetovi" u rejonu planine Vlašić.
Od Aprila 1992 angažovan u borbenim zadacima na Kupreškoj visoravni,kao pripadnik ID voda.
Od Maja 1993. do kraja rata angažovan u 2.IDO "ORLOVI GRMEČA" u zoni odgovornosi 2.KK.
Odsutan iz jedinice od Jula-Decembra 1994. zbog ranjavanja.
Većinu borbenih dejstava proveo na Bihaćkom dijelu ratišta.

Ti kao i obicno ili slabo citas ili se slabo sjecas. Ja sam ti podebljao njegov PRVI BORBENI ZADATAK u Bosni i Hercegovini koji je kao sto vidis bio 1 Marta 1992 kada je u okviru jedinica tzv JNA zauzeo strateski vazan prevoj.
Slučajno naletih na ovaj post,pa pitanje, što je čudno što je prvi zadatak obavio 1.Marta 1992. ?
Naime, jedinice HOS-a su bile na Babanovcu po vikendicama i u hotelu 28.02.1992 (mjesec je imao 29 dana).
Procijena je bila da se radi na budućem spajanju centralne Bosne sa poteza Vlašić-Turbe-Jajce sa Bugojnom i Donjim Vakufom sa Ključom,Sanskim Mostom,Prijedorom i bihaćkom regijom.
Sreća je za srpsku stranu što je imala dobre obavještajne podatke i samim pokretom jedne jedinice sa 200 ljudi krenula prema Bababovcu. HOS-ovci su se prepali i nagulili u Travnik.
Zadatak 30.divizije je bila da stavi pod kontrolu potez od Kotor-Varoši pravac Vlašić-Turbe-Komar-Kuprešku visoravan-Vitorog-Golija-Dinara.
Za informaciju više, prevoj "Smetovi" je zaposjelo oko 30 vojnika,ništa specijalno ni obučeni ni naoružani sa l/n i jednim b/k i bez artiljerije. Formirana je 1.Vlašićka brigada koji su preuzeli položaj i sreli se sa zamjenikom načelnika milicije Travnik,ništa spektakularno.
Druga bitna stvar je, što su regularne jedinice JA bile u kasarni u Travniku i Smetovi su zaposjednuti i radi evakuacije istih.
E pa šteta po drugu stranu što se to zbilo 1.Marta, 3. bi već bilo kasno ;).
demode

#618 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by demode »

Koliko se sjecam da je '92 na brdu Mojmilo uhvacena reprezentativka SRJ u streljastvu kao snajperista. Nisam to vidio, samo sam cuo tako da nisam sigura. Ali siguran sam da se pripadnici specijalnih jedinica ukljucujuci i snajperiste i vojnu policiju u ratu nerazmjenjuju.
Niti sam bio neki heroj niti sam bjezao od fighta, imao sam nekakvu obuku za snajpersko djelovanje i samo sam jednom bio u situaciji da drzim vojnika na nisanu. Bio je u jednom od ona cetri nebodera uz Miljacku, preko puta sadasnjeg Importanea na 8. spratu, kretao se oko stola u prostoriji prilicno prigusenog svijetla. Drzao sam cijeli njegov zivot na vrhu prsta, proucavajuci njegovo kretanje da svedem najpogodnije vrijeme ispaljenja. Kad se prilika zaustavila zaustavio sam dah i povukao sam 1/3 okidac di tacke opaljenja. Ma kao da je bilo prije par sati sjecam ga se na centru optickog nisana i kako mi kroz misli prolazi pitanje sta mu sad majka radi ako je ima, ili mladji brat ili dijete ili zena, i da ne slute da ce sljedeceg trnutka tako lako ostati bez njega. Tako mi se tad to sve ucinilo ... neznam drugi izraz do p.ckasto, ja njega gledam a on i nesluti. Nisam to mogao uraditi i nikad nisam zazalio zbog toga. Ko nije nekog tako drzao na nisanu nemoze nikad shvatiti o cemu se radi i kakva je drama, ko je nekog tako drzao i opali nemogu ga ja shvatiti.
cucamonga

#619 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by cucamonga »

nema veze - zato si mu omogucio da oplace mnogo koja malo vrjednija majka, sestra, otac, zena i dijete.

rezon boli glava :lol:

bolje da nista nisi ni postir'o :-)

vidi sta sin brat ovih misli o nama - sve same humanisticke ideje :lol:

kv99

#620 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kv99 »

paradox71 wrote:
1.Mart 1992. prvi borbeni zadatak,izbijanje na prevoj "Smetovi" u rejonu planine Vlašić.
Od Aprila 1992 angažovan u borbenim zadacima na Kupreškoj visoravni,kao pripadnik ID voda.
Od Maja 1993. do kraja rata angažovan u 2.IDO "ORLOVI GRMEČA" u zoni odgovornosi 2.KK.

Slučajno naletih na ovaj post,pa pitanje, što je čudno što je prvi zadatak obavio 1.Marta 1992. ?
Naime, jedinice HOS-a su bile na Babanovcu po vikendicama i u hotelu 28.02.1992 (mjesec je imao 29 dana).
Procijena je bila da se radi na budućem spajanju centralne Bosne sa poteza Vlašić-Turbe-Jajce sa Bugojnom i Donjim Vakufom sa Ključom,Sanskim Mostom,Prijedorom i bihaćkom regijom.
Sreća je za srpsku stranu što je imala dobre obavještajne podatke i samim pokretom jedne jedinice sa 200 ljudi krenula prema Bababovcu. HOS-ovci su se prepali i nagulili u Travnik.
Zadatak 30.divizije je bila da stavi pod kontrolu potez od Kotor-Varoši pravac Vlašić-Turbe-Komar-Kuprešku visoravan-Vitorog-Golija-Dinara.
Za informaciju više, prevoj "Smetovi" je zaposjelo oko 30 vojnika,ništa specijalno ni obučeni ni naoružani sa l/n i jednim b/k i bez artiljerije. Formirana je 1.Vlašićka brigada koji su preuzeli položaj i sreli se sa zamjenikom načelnika milicije Travnik,ništa spektakularno.
Druga bitna stvar je, što su regularne jedinice JA bile u kasarni u Travniku i Smetovi su zaposjednuti i radi evakuacije istih.

Pa ne bi bilo cudno da se ne tvrdi kako je tzv JNA bila neutralna i kako je "rat " poceo pogibijom srpskog svata u Sarajevu. Sve ovo sto si ti naveo nije cudno kada se zna da je tzv JNA pocela da izvodi borbena dejstva mnogo prije pogibije svata i da nije uopste bila neutralna. Drago mi je da si potvrdio ono sto se i te kako negira.
I lahko je bilo zauzeti Smetove sa 30 vojnika kada je na drugoj strani bilo ...0 vojnika. Ti pricas o zadacima koje je u februaru 1992 imala divizija dok je na drugoj strani u to vrijeme vod bila misaona imenica.
smurf

#621 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

A zasto je bolje da se nije ni javio? Zato sto je bio iskren? Mozda je i taj lik sa koncanice bio "blazi" nego on... demode i sam navede da je imao "nekakvu" obuku, ascare je nije prosao kako treba pa je njegova savjest prevagnula u datom momentu. Da je povukao obarac do kraja sa takvom svijesti vjerovatno danas ne bi ovo pisao vec bi imao velike psihicke probleme.
Da se razumijemo i ja bih volio vise da je na njegovom mjestu bio neko od saboraca koji bi to uradio do kraja, ali nemamo pravo osudjivati njegov postupak... Sta bi ti cucamonga uradio na mom mjestu? Jaran zakleti pacifista, ogorcen situacijom '92. prijavljuje se u TO i non stop je u "vatri". Nakon dvije i po godine "vatre", mi u sumi, daleko od svega civilizovanog u po' akcije skontas da je u njegovoj pusci prazan okvir. Takvih "momenata" je bilo pun klinac... Nisu svi rodjeni da su spremni oduzeti neciji zivot, jedno je pucati u papirnu metu, drugo je pucati u zivotinju a sasvim deseto pucati u covjeka bez obzira kolika zla isti taj ucinio. Vjerovatno su radi toga i obuke za snajperiste jako komplikovane i dugotrajne.
paradox71

#622 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by paradox71 »

kv99 wrote:
paradox71 wrote:

Pa ne bi bilo cudno da se ne tvrdi kako je tzv JNA bila neutralna i kako je "rat " poceo pogibijom srpskog svata u Sarajevu. Sve ovo sto si ti naveo nije cudno kada se zna da je tzv JNA pocela da izvodi borbena dejstva mnogo prije pogibije svata i da nije uopste bila neutralna. Drago mi je da si potvrdio ono sto se i te kako negira.
I lahko je bilo zauzeti Smetove sa 30 vojnika kada je na drugoj strani bilo ...0 vojnika. Ti pricas o zadacima koje je u februaru 1992 imala divizija dok je na drugoj strani u to vrijeme vod bila misaona imenica.
Izgleda da si preskočio podatak da su snage HOS-a bile na Babanovcu 28.02.92.,ujedno su prisutni bili u kupreškoj rijeci iza Titove vile nadomak Bugojna, i još na nekim značajnim mjestima,al ajde.
JNA je bila prisutna više decenija na cijelom svom prostoru,e sad pitanje dali je moguće da se u jednom danu donese odluka tzv. predsesdništva BiH da se JNA povuče a svaki vojnik koji se nađe na teritoriji BiH smatra neprijateljskim ?
Zamislite da nakon ujedinjenja Njemačke njena vlada proglasila Sovjetsku vojsku okupatorskom,i da smatra svaki sovjetski vojnik neprijateljskim,sa dekretom da se isti neutrališu,MTS zarobi/zaplijeni ... besmisleno.
Koliko se dugo nakon sporazuma ujedinenja sovjetske trupe povlačile, a 1992. se nije dalo prostora da se JA povuče ni 2 km,nije samo primjer presječene kolone u Sarajevu i Brčanska Malta,masu primjera imamo i u zapadnom dijelu Bosne gdje su muslimanske snage otvorili vatru na kolone JNA u povlačenju,konkretno na autobuse.
Povlačenje vojske i stvaranje nove je malo dugotrajniji proces koji se pravi sporazumima u mirnim uslovima a ne u roku nekoliko dana.
I eto,kako krvavi rat prođe,tako se napravi i kakva-takva OS BiH,povukoše se prije toga sve "strane jedinice",uništi se višak naoružanja,etnički se očistiše teritorije na sve tri strane,povratak dozvoljen,bezbjednost na nivou,sloboda kretanja kroz BiH nije upitna.
Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma,mogli su i strani stručnjaci pomoći u riješavanju krize na početku,ali eto NIJE IM BILO U INTERESU,a mi ćemo i dalje pljuvati po forumima jedne na druge.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#623 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

jes', jes'... strani stručnjaci poklaše ljude po Bijeljini... nije im bilo u interesu drugačije :oops:
demode

#624 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by demode »

Jbg, valjda smo se zato u globalu i razlikovali od njih inace bi bili ista govna kao i oni. Mozda nisi dobro razumio moj i njegov polozaj. Da sam ga uhvatio na liniji vjerovatno se ne bih dvoumio. Ovako on je bio nenaoruzan i u zgradi. Cak je mozda njegova uniforma bila uniforma radnog voda. Bilo mi je cudno sto se apsolutno nije trudio da se pazi jer su ti stanovi bili dosta laka meta. Druga stvar to ne izgelda kao u filmovima americkim. Moj zadatak u tom trenutku apsolutno nije bio da dejstvujem po tom dijelu Grbavice i za svaki metak sam morao odgovarati kojih bas i nije bilo kao na drugoj strani. Nama je svaki metak bio investicija za koju se dobro razmisljalo u koji prioritet da se ulozi. A da ne govorim sto bi bezveze ugrozio svoj polozaj. Kad bih bio u istoj situaciji isto bih postupio (mada bi se trudio da se kao mnogi drugi uhvatim noge i onda poslje svega iz daljine palamudim).
Obuka koju sam prosao je bila specijalisticka gdje se sa svakim naoruzanjem i njegovim rukovanjem upoznaje. Sto se tice tog dijela sa snajpersko dijelovanje radilo se vecinom o tehnici kretanja, mijenjajnja polozaja, skrivanja te rad na memoriji (da zapamtis sto vise detalja na crtezu, u prostoriji, vani u kratkom vizuelnom prikazu) tzv. fotografsko pamcenje. Ali da budes ubica i bezdusni idiot koliko znam to se neradi ni na jednoj obuci, to se postaje ili nosi u genima. Cini se da odvise serem o ovoj temi i sam sam sebi dosadan. Ko je bio u ratu shvatice.
Sto se tice komentara da sam svojim nedjelovanje unesrecio neke majke i zene... vjeruj mi da sam dosta ljudi spasio i od cetnika a i od nasih.
armin071

#625 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by armin071 »

Chmoljo wrote:jes', jes'... strani stručnjaci poklaše ljude po Bijeljini... nije im bilo u interesu drugačije :oops:
Naravno da su strani stručnjaci, jer su Srbi tada bili mahom u civilnoj zaštiti i štitili civile svih "vera" od "vanjskog zla".
I za kraj ono nezaboravno "srpsko pitanje": Ko nas ovo zavadi. :D
Post Reply