btw jel neko primjetio da, osim sto je zele pohvalio jednog bubnjara (zaboravih koje grupe), nije uputio NIJEDAN komentar na sviranje...show se sveo na to "ko ce bolje pogodit koju pjesmu je zele svirao dok je bio mlad"
RAT BENDOVA - OBN
Moderator: anex
- Neelix
#601 Re: RAT BENDOVA - OBN
nisam ga nazvao retardiranim zbog njegovog sviranja, nego zbog neobjektivnosti prilikom odabira bendova za baraz, i na kraju za ispadanje. zbog odbijanja da onu djecu posalje kuci iako su to davno zasluzili.
btw jel neko primjetio da, osim sto je zele pohvalio jednog bubnjara (zaboravih koje grupe), nije uputio NIJEDAN komentar na sviranje...show se sveo na to "ko ce bolje pogodit koju pjesmu je zele svirao dok je bio mlad"
-
Nuclear Winter
#602 Re: RAT BENDOVA - OBN
VerticalHairFactor wrote:Pa, dobro, Zele nije Steve Vai, ali nazivati ga retardiranim i slično je bezze. Činjenica je da se Don Aireyu (Rainbow, Ozzy, Purple) svidio materijal Divljih Jagoda, te da im je on uradio klavijature za onu londonsku avanturu i pomogao oko prepjeva - eh, sad, drugo je to što je Alenova dikcija kao dikcija Borisa The Bladea. Svirali su u Markiju, čak ga je čuo i Coverdale i predlagao mu da dođe da malo svira sa Whitesnakeom... Nije Zele baš tako loš, ali Krajišnik je Krajišnik, otresit i izravan na način koji nama izgleda obezvrjeđivački. Koliko sam ja čuo on je samo rekao da je Hammet u odnosu na Malmsteena prosječan gitarista, ali da ga je uspjeh Metallice učinio tako poznatim...
I nije ništa pogriješio.Mislim ima tu svega nije on bezgrešan,ali pljuvači "ohanite" malo.Što reče kolega zele je tamburao u marquee-ju,i zajebav`o se po Londonu i L.A-u kad je nekima vrhunac bio nastup na sarajevskoj hronici.Da ne govorim da imam metal hammer njemačko izdanje iz 1986(čini mi se),gdje su onaj album na engleskom ocijenili sedmicom.A u svakom "takmičenju" ovog tipa ima onih koji se "guraju".Tako vam je i sa idolom u njemačkoj,engleskoj,pa i hrvatskoj.Nažalost ne pobjeđuje uvijek onaj ko je najbolji,niti su oni koji sjede u žiriju uvijek u pravu.
-
VerticalHairFactor
#603 Re: RAT BENDOVA - OBN
Ma, nije samo to - Zele je već bio potpisao sa Logo Recordsom iz Londona i prema ugovoru trebali su odsvirati 70 koncerata od Finske do Italije, ali objektivno Alen je pobjegao jer nije bio dorastao zadatku; hem je kreštavac hem mu engleski leži kao piletu ..... Doduše ni sa bosanskim nije bolji. Jedno vrijeme se njihov nastup iz Markija vrtio i na MTV-u. Odlične su bile Divlje Jagode, i dalje su dogurali od jednog Atomskog Skloništa, recimo, mada ja više gotivim Atomce. A legenda kaže da se Zele prepao kada je čuo da ga je Coverdale zapazio i izrazio želju da dođe da svira sa Whitesnakeom. Ja ga razumijem, vjerujem da se on nije osjećao dovoljno versatilno da i kao lik bude dio Whitesnakea (jezička barijera), jer ipak je Coverdale radio sa gitaristima kakav su Blackmore, Page, Sykes, Vai, itd. Koliko je to tačno, ne znam, ali znam da su Divlje Jagode bile nadomak evropske i svjetske karijere, i da su imali pjevača kako treba (a ne onog Alena), vjerujem da bi napravili nešto kao Europe - kolikogod se nekome sviđao takav koncept ili ne. 10 albuma nije malo - pa G'n'R nemaju ni pola od toga, a sviđalo se to nekome ili ne, Motori i Šejla su jako dobre stvari, baš onako hitovi za sva vremena, kao i one balade pa i cijeli album sa Tifom. Apsolutno prepoznatljiv.
- janje_
#604 Re: RAT BENDOVA - OBN
takmicarski dio rata bendova je fula totalna.. nit se ima sta od zirija cut, nit je skroz jasno u biti kako sve hoda, jer bez obzira sta ovaj ziri reko, zele to moze overrulat u svakom momentu.. s druge strane, tu su neki telefonski brojevi.. i meni fakat nije jasno, kakvu ulogu isti imaju, ako vec na kraju zele odluci koga ce vanka..
elem, kako vec nekoliko puta naglasih, rat bendova je odlicno "popunjenje" nedjelje i show uz koji se moze popiti poneka piva i to.. dobra muzika, dobri bendovi.. jebo ziri, voditelje i ostalo..
elem, kako vec nekoliko puta naglasih, rat bendova je odlicno "popunjenje" nedjelje i show uz koji se moze popiti poneka piva i to.. dobra muzika, dobri bendovi.. jebo ziri, voditelje i ostalo..
-
doktor78
#605 Re: RAT BENDOVA - OBN
uloga je jasna: namaknuti OBN-u jos koju hiljadicu KM-ova od telefonskih poziva od naivaca koji misle da se tu njihova pika. Slicno kao i kad je trebala poceti ona smijurija od k'o fol Milijunasa, pa kao kandidate za voditelje ponudili Enisa,Mimu, Senada Hadzifejsa,... a na kraju izabrali Vinkajanje_ wrote:takmicarski dio rata bendova je fula totalna.. nit se ima sta od zirija cut, nit je skroz jasno u biti kako sve hoda, jer bez obzira sta ovaj ziri reko, zele to moze overrulat u svakom momentu.. s druge strane, tu su neki telefonski brojevi.. i meni fakat nije jasno, kakvu ulogu isti imaju, ako vec na kraju zele odluci koga ce vanka..
- 2407
#606 Re: RAT BENDOVA - OBN
Za ovo sam davno cuo ali mi niko nije mogao potvrditi da li je tacno. Ako je istina da mu je Coverdale ponudio mjesto gitariste a on to odbio, mislim da je napravio ogromnu gresku. Mogao je pokusati, skupiti iskustva pa makar ga izbacili nakon pola godine. Proculo bi se za njega. Kako je Iommi uradio s Jethro Tullom, svirao malo s njima, pokupio iskustva iz velikog benda i onda se vratio i razvalio s Sabbathom. Ako je golobradi Zakk Wylde sa 19-20 godina imao muda nasljediti Rhoadsa i Lee i zasvirati s legendarim Ozzyem i danas postati jedan od vrhunskih gitarista, mogao je i Zele s puno vise iskustva uletiti u Whitesnake. Iskreno bih volio da se danas ovakva ili slicna prilika pruzi Murisu ili Hotu i da momci pokazu sta znaju i da se probiju sto vise i sto dalje. Steta to za Zeleta ako je legenda tacna.VerticalHairFactor wrote:Ma, nije samo to - Zele je već bio potpisao sa Logo Recordsom iz Londona i prema ugovoru trebali su odsvirati 70 koncerata od Finske do Italije, ali objektivno Alen je pobjegao jer nije bio dorastao zadatku; hem je kreštavac hem mu engleski leži kao piletu ..... Doduše ni sa bosanskim nije bolji. Jedno vrijeme se njihov nastup iz Markija vrtio i na MTV-u. Odlične su bile Divlje Jagode, i dalje su dogurali od jednog Atomskog Skloništa, recimo, mada ja više gotivim Atomce. A legenda kaže da se Zele prepao kada je čuo da ga je Coverdale zapazio i izrazio želju da dođe da svira sa Whitesnakeom. Ja ga razumijem, vjerujem da se on nije osjećao dovoljno versatilno da i kao lik bude dio Whitesnakea (jezička barijera), jer ipak je Coverdale radio sa gitaristima kakav su Blackmore, Page, Sykes, Vai, itd. Koliko je to tačno, ne znam, ali znam da su Divlje Jagode bile nadomak evropske i svjetske karijere, i da su imali pjevača kako treba (a ne onog Alena), vjerujem da bi napravili nešto kao Europe - kolikogod se nekome sviđao takav koncept ili ne. 10 albuma nije malo - pa G'n'R nemaju ni pola od toga, a sviđalo se to nekome ili ne, Motori i Šejla su jako dobre stvari, baš onako hitovi za sva vremena, kao i one balade pa i cijeli album sa Tifom. Apsolutno prepoznatljiv.
-
kokaj
#607 Re: RAT BENDOVA - OBN
To su sve gluposti o Zeletu i Divljim jagodama koje su lansirali tadasnji novinari koje je bilo lako potplatit da pisu svasta... Nemoj da ste djeca da vjerujete u takve lazi, to se tada tako radilo i pisalo da bi se digla popularnost benda u zemlji, u bivsoj SFRJ, gdje se moglo jako lijepo zaraditi od rock and rolla .
Kakav crni Coverdale , Whitesnake , evropska turneja, ugovori sa Logo Recordsom iz Londona, da je to istina to bi se i desilo , a navodni krivac Alen bi letio sve s nogom u straznjicu, takve stvari lik poput Zeleta nikad ne bi propustio...
I pita se Zele zasto nitko nije popularan od bendova koji sudjeluju u finalu
Pa da su ti bendovi nesto vrijedeli vec bi imali nekih uspijeha u karijeri , postoji danas internet za promociju, mogli su dosad nesto i uradit, vako gledamo hrpu anonimaca - guzonjinih sinova koje netko sa OBN-a silom hoce promovirat, dal Zele il netko drugi ne znam ...
A raji je ovaj show dosadan, 90 posto gledatelja nisu muzicari, te ih ne interesira da li je netko dobro odsvirao solo i tako to, vec im treba razonoda i zajebacija, zato uglavnom svi jedva cekaju Fadila i Daria u pauzama izmedju pjesama da se malo nasmiju...
I ovo bi trebalo bit natjecanje autorskih bendova, jer mozda bi se pojavio neki novi hit, neka nova zvijezda koja bi osvojila simpatije gledatelja , jer svatko moze biti cover i skinut stvar sa Guitar pro , a veoma je tesko napisat dobru pjesmu koja ce biti hit...
Kakav crni Coverdale , Whitesnake , evropska turneja, ugovori sa Logo Recordsom iz Londona, da je to istina to bi se i desilo , a navodni krivac Alen bi letio sve s nogom u straznjicu, takve stvari lik poput Zeleta nikad ne bi propustio...
I pita se Zele zasto nitko nije popularan od bendova koji sudjeluju u finalu
Pa da su ti bendovi nesto vrijedeli vec bi imali nekih uspijeha u karijeri , postoji danas internet za promociju, mogli su dosad nesto i uradit, vako gledamo hrpu anonimaca - guzonjinih sinova koje netko sa OBN-a silom hoce promovirat, dal Zele il netko drugi ne znam ...
A raji je ovaj show dosadan, 90 posto gledatelja nisu muzicari, te ih ne interesira da li je netko dobro odsvirao solo i tako to, vec im treba razonoda i zajebacija, zato uglavnom svi jedva cekaju Fadila i Daria u pauzama izmedju pjesama da se malo nasmiju...
I ovo bi trebalo bit natjecanje autorskih bendova, jer mozda bi se pojavio neki novi hit, neka nova zvijezda koja bi osvojila simpatije gledatelja , jer svatko moze biti cover i skinut stvar sa Guitar pro , a veoma je tesko napisat dobru pjesmu koja ce biti hit...
- Neelix
#608 Re: RAT BENDOVA - OBN
doci ce kasnije do dijela showa kada ce svirati autorske pjesme 
a i zele sam ne ocjenjuje bendove po sviranju, nego po tome koju on pjesmu voli, tako da te publika ne treba cuditi
a i zele sam ne ocjenjuje bendove po sviranju, nego po tome koju on pjesmu voli, tako da te publika ne treba cuditi
- Better Man
#609 Re: RAT BENDOVA - OBN
Pjesma Divljih Jagoda sa albuma Konji koji su snimili sa Tifom London je mislim posvečena njihovoj neslavnoj avanturi u Londonu i sam tekst sve govori.
Duga noć, ljuta kao pas
U daljini čujem underground
Znam da pričaju da sam lud
Čak i to da više nemam kud
Nemam kud.
Spreman sam za više
Ja pobijediću ...
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
Kurvin grad ...
Bože gdje si sad ...
Čudan strah osjećam
Dok kurvi samo vodi put
Vodi put
Koliko dugo čekati
Samo dragi Bog zna.
Vjerujem u ljubav
Ja pobijediću ...
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
London, o moj Bože gdje si sad
London, kurvin grad
Kurvin grad ...
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
London
London, kurvin grad.
Davno sam čitao priču vezanu za Londonsku avanturu u romansiranoj biografiji Bijelog Dugmeta u poglavlju gdje se govori o Alenu Islamoviću od datuma rođenja, pa sve do trenutka kad je postao pjevač Bijelog Dugmeta. Sam Alen u toj biografiji kaže za tu Londonsku avanturu da su oni bili izigrani, tj. izrađeni od nekog i da su se oni sjebani vratili u tadašnju Jugoslaviju. Nakon toga on je dobio poziv od Brege da bude novi pjevač Bijelog Dugmeta, ali je tad odbio, jer bubnjar Nasko je imao smrtni slučaj u porodici i on nije htio ostaviti tada grupu na cjedilu, a i imali su neke dogovorene svirke koje je htio da odradi. Tek 1986 na drugi poziv Bregovića Alen je prihvatio da bude novi pjevač Bijelog Dugmeta. Inače prije nego je postao član Divljih Jagoda Alen je imao svoj bend Bug s kojim je svirao na žurkama u Bihaću i svirali su obrade Zeppelina, Purpla, Urihah Heepa, Sabbata i drugih svjetskih Hard Rock grupa. Alen je svirao bass gitaru i bio glavni vokal.
Duga noć, ljuta kao pas
U daljini čujem underground
Znam da pričaju da sam lud
Čak i to da više nemam kud
Nemam kud.
Spreman sam za više
Ja pobijediću ...
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
Kurvin grad ...
Bože gdje si sad ...
Čudan strah osjećam
Dok kurvi samo vodi put
Vodi put
Koliko dugo čekati
Samo dragi Bog zna.
Vjerujem u ljubav
Ja pobijediću ...
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
London, o moj Bože gdje si sad
London, kurvin grad
Kurvin grad ...
London, Bože gdje si sad
London, kurvin grad
London
London, kurvin grad.
Davno sam čitao priču vezanu za Londonsku avanturu u romansiranoj biografiji Bijelog Dugmeta u poglavlju gdje se govori o Alenu Islamoviću od datuma rođenja, pa sve do trenutka kad je postao pjevač Bijelog Dugmeta. Sam Alen u toj biografiji kaže za tu Londonsku avanturu da su oni bili izigrani, tj. izrađeni od nekog i da su se oni sjebani vratili u tadašnju Jugoslaviju. Nakon toga on je dobio poziv od Brege da bude novi pjevač Bijelog Dugmeta, ali je tad odbio, jer bubnjar Nasko je imao smrtni slučaj u porodici i on nije htio ostaviti tada grupu na cjedilu, a i imali su neke dogovorene svirke koje je htio da odradi. Tek 1986 na drugi poziv Bregovića Alen je prihvatio da bude novi pjevač Bijelog Dugmeta. Inače prije nego je postao član Divljih Jagoda Alen je imao svoj bend Bug s kojim je svirao na žurkama u Bihaću i svirali su obrade Zeppelina, Purpla, Urihah Heepa, Sabbata i drugih svjetskih Hard Rock grupa. Alen je svirao bass gitaru i bio glavni vokal.
- DaysleepeR
#610 Re: RAT BENDOVA - OBN
samo cu staviti status jednog mog prijatelja sa fb posvećen zeletu

Hvala gospodine Lipovača.Ako sam mediokritet zato što tezgarim?Nemam ja sreću kao vi što ste imali,da živite u jednoj državi sa 20-22 miliona ljudi i jednim do dva TV programa.Vi svirate samo "svoje" i to radite najbolje i samo tako nastavite.Sve najbolje gospodine Lipovača.Zaspat ću lakše sada kada znam da sam MEDIOKRITET.Naštimajte gitaru gospodine Lipovača.
-
doktor78
#611 Re: RAT BENDOVA - OBN
Ma, Zeletu svaka cast sto se tice njegove karijere, ali je cinjenica da je potpuno privatizirao "Rat bendova". To se najbolje vidjelo kada su ispale one cure iz Panceva, iako se Gobac protivio, ali Zeletova se pika...
-
VerticalHairFactor
#612 Re: RAT BENDOVA - OBN
Ovo gore što sam naveo je Ćeha govorio, i govori i dalje. Nedavno je i intervju dao u kojem je rekao da se sa Alenom ne voli ni danas plaho sretati. Ćeha kaže da je Alen otišao iz Londona i javio im da je bolestan, i tako određeno vrijeme, zapravo je počeo pjevati u Bijelom Dugmetu, e, kad je izdavač to čuo, tad im je dao nogu i cancelirao nastupe... Ono što znam jeste da ih je Don Airey hvalio (čitao sam u jednom njegovom intervjuu dosta pozitivne stavove o njima, a i činjenica da im je Metal Hammer kao početnicima dao 7 zvjezdica, dosta govori), ali i spominjao da su kod prepjeva stalno sa njima bili neki naši iz ambasade, koji su od Zeleta zahtjevali da im pokaže prepjevane tekstove, itd. Airey je jedno vrijeme u tom periodu svirao u Whitesnakeu, a Coverdale je htio naći Sykesu drugu gitaru, kažem, to je priča. Ne znam je li iko bio na koncertu Purplea, ali Airey je prije Perfect Strangersa na klaviru odsvirao uvod u "Snijeg pade" (na behar na voće)... Sve što hoću da kažem jeste da ovoliko pljuvanje nema mjesta, jer činjenica je da je Zele dosta uspješan i solidan gitarista, ne tako dobar kao Točak (Vlatka ne spominjem jer je on u rock-jazz-fusion folu), ali svakako daleko bolji nego većina ostalih, i dosta uspješan i kao kompozitor i kao svirač. Poređenja radi, Smak su britanski rock listovi dosta negativno ocijenili, govoreći da su očigledno loša kopija Purplea - meni osobno Točak i Smak su odlični. Atomci nisu uspjeli ništa odraditi, ali baš ništa - mada ih više volim od Jagoda. Jagode su sa druge strane prašili i u Markiju, pozitivno spominjani od jednog od deset najboljih hard rock klavijaturista, pozitivno ocijenjeni od Metal Hammera, i mislim da su ovako negativni stavovi prema njima posljedica predrasuda prema Zeletu - 'ta će Bosanac iz Krajine bit' dobar, ne "more" to. Jednostavno mislim da takvo nešto ne stoji. Ali, muzika je ukus.
Kad neko spomenu Tifu i Jagode
Ovo je iz Švabije
Kad neko spomenu Tifu i Jagode
Ovo je iz Švabije
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#613 Re: RAT BENDOVA - OBN
Meni zaista nije jasno zašto se Zele toliko veliča od strane nekih ljudi (i sebe samoga) kao gitarista. Može li mi neko od vas koji ga volite pokazati neki spektakularan solo koji je on odsvirao u karijeri? Nešto što bi ga odvojilo od ovih "običnih" gitarista? Govorimo o sviranju, ne o komponovanju. Naravno, ja mislim da su "Jedina moja", "Krivo je more" i druge balade odlične melodije koje je on komponovao, i kao kompozitor je dobar. Ali covjek zivi na staroj slavi... Nikad novi album, nove pjesme... nista.
Ono što mi je baš nevjerovatno je da je pjesmu kakva je "Zauvijek tvoj" ostavio bez valjane solaže. Pa ta pjesme "moli" za solažu, mogao je ubitačan solo odsvirati na njoj (svaki veliki gitarista bi to uradio), ali on to nije uradio.
Ono što mi je baš nevjerovatno je da je pjesmu kakva je "Zauvijek tvoj" ostavio bez valjane solaže. Pa ta pjesme "moli" za solažu, mogao je ubitačan solo odsvirati na njoj (svaki veliki gitarista bi to uradio), ali on to nije uradio.
-
VerticalHairFactor
#614 Re: RAT BENDOVA - OBN
Album je snimljen i izdao ga je Logo Records - klavijeture im je odsvirao Airey (Rainbow, Whitesnake, danas Purple). Samo su raskinuli s njima ugovor kad su čuli da im je pjevač zdušio i počeo pjevati u drugoj grupi.kokaj wrote:To su sve gluposti o Zeletu i Divljim jagodama koje su lansirali tadasnji novinari koje je bilo lako potplatit da pisu svasta... Nemoj da ste djeca da vjerujete u takve lazi, to se tada tako radilo i pisalo da bi se digla popularnost benda u zemlji, u bivsoj SFRJ, gdje se moglo jako lijepo zaraditi od rock and rolla .
I pita se Zele zasto nitko nije popularan od bendova koji sudjeluju u finalu![]()
![]()
![]()
Album je:
WILD STRAWBERRIES
Snimano 1986. u Londonu.
Easy Hire Studio
Izdano 1987. LOGO RECORDS, London.
Producent - Keith Woolvin
Zele Lipovača - gitare
Alen Islamović - vokal
Nasko Budimlić - bubnjevi
Zlatan Čehić - bas
Don Airey - keyboards
-
VerticalHairFactor
#615 Re: RAT BENDOVA - OBN
Svi čekamo tebe da sa svojom grupom napraviš 10 studijskih albuma, te da pjevačima poput Tife napraviš muziku za njihove solo albume, pa da ti kažemo da si bezze i da nisi kreativan, jer ne sviraš kao mutant Malmsteena, Satriania i Vaia, i jer nemaš solažu kao ona iz Child in Time.Entropio wrote:Meni zaista nije jasno zašto se Zele toliko veliča od strane nekih ljudi (i sebe samoga) kao gitarista. Može li mi neko od vas koji ga volite pokazati neki spektakularan solo koji je on odsvirao u karijeri? Nešto što bi ga odvojilo od ovih "običnih" gitarista? Govorimo o sviranju, ne o komponovanju. Naravno, ja mislim da su "Jedina moja", "Krivo je more" i druge balade odlične melodije koje je on komponovao, i kao kompozitor je dobar. Ali covjek zivi na staroj slavi... Nikad novi album, nove pjesme... nista.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#616 Re: RAT BENDOVA - OBN
Jes' to ti, Zele?VerticalHairFactor wrote: Svi čekamo tebe da sa svojom grupom napraviš 10 studijskih albuma, te da pjevačima poput Tife napraviš muziku za njihove solo albume, pa da ti kažemo da si bezze i da nisi kreativan, jer ne sviraš kao mutant Malmsteena, Satriania i Vaia, i jer nemaš solažu kao ona iz Child in Time.
Pročitaj ponovo moj prethodni post. Ja sam rekao da uopšte ne dovodim u pitanje njegove kompozitorske sposobnosti. "Jedina moja" je masterpiece. Ali kao gitarista je ništa posebno. Čekam da me neko ubjedi u suprotno.
-
VerticalHairFactor
#617 Re: RAT BENDOVA - OBN
Eh, i Muris i Hot su odlični, ali onako baš svjetski odlični - problem je što nema više tako dobrih grupa, velikih tipa Whitesnakea ili Rainbowa gdje su "šefovi" hvatali mlade talente i davali im priliku da postanu poznati, pa ako budu kreativni da urade i nešto sami. U tom smislu, teško je biti pametan, što naš narod kaže. Sad da recimo Muris napravi grupu, nađe pjevača dobrog (i vokala i tekstopisca), pa bas pa bubnjeve, i šta onda? Morali bi biti baš k'o Purple, napraviti neki novi Smoke da ih neko primjeti i uzme pod krilo. Ne može se izdavač naći za međunarodnu scenu, zato ja i kažem da su Jagode od svih ex Yu HR/HM bendova uspjeli otići najdalje. Ali neiskustvo i strah - ponajviše strah kod Alena - spriječili su ih da urade nešto više. Slažem se to za Zeleta, mnogi se bore da ih primjeti Coverdale, Ozzy i slični, a kad je on sam primjetio Zeleta, ovaj oborio nos dolje..2407 wrote:Za ovo sam davno cuo ali mi niko nije mogao potvrditi da li je tacno. Ako je istina da mu je Coverdale ponudio mjesto gitariste a on to odbio, mislim da je napravio ogromnu gresku. Mogao je pokusati, skupiti iskustva pa makar ga izbacili nakon pola godine. Proculo bi se za njega. Kako je Iommi uradio s Jethro Tullom, svirao malo s njima, pokupio iskustva iz velikog benda i onda se vratio i razvalio s Sabbathom. Ako je golobradi Zakk Wylde sa 19-20 godina imao muda nasljediti Rhoadsa i Lee i zasvirati s legendarim Ozzyem i danas postati jedan od vrhunskih gitarista, mogao je i Zele s puno vise iskustva uletiti u Whitesnake. Iskreno bih volio da se danas ovakva ili slicna prilika pruzi Murisu ili Hotu i da momci pokazu sta znaju i da se probiju sto vise i sto dalje. Steta to za Zeleta ako je legenda tacna.VerticalHairFactor wrote:Ma, nije samo to - Zele je već bio potpisao sa Logo Recordsom iz Londona i prema ugovoru trebali su odsvirati 70 koncerata od Finske do Italije, ali objektivno Alen je pobjegao jer nije bio dorastao zadatku; hem je kreštavac hem mu engleski leži kao piletu ..... Doduše ni sa bosanskim nije bolji. Jedno vrijeme se njihov nastup iz Markija vrtio i na MTV-u. Odlične su bile Divlje Jagode, i dalje su dogurali od jednog Atomskog Skloništa, recimo, mada ja više gotivim Atomce. A legenda kaže da se Zele prepao kada je čuo da ga je Coverdale zapazio i izrazio želju da dođe da svira sa Whitesnakeom. Ja ga razumijem, vjerujem da se on nije osjećao dovoljno versatilno da i kao lik bude dio Whitesnakea (jezička barijera), jer ipak je Coverdale radio sa gitaristima kakav su Blackmore, Page, Sykes, Vai, itd. Koliko je to tačno, ne znam, ali znam da su Divlje Jagode bile nadomak evropske i svjetske karijere, i da su imali pjevača kako treba (a ne onog Alena), vjerujem da bi napravili nešto kao Europe - kolikogod se nekome sviđao takav koncept ili ne. 10 albuma nije malo - pa G'n'R nemaju ni pola od toga, a sviđalo se to nekome ili ne, Motori i Šejla su jako dobre stvari, baš onako hitovi za sva vremena, kao i one balade pa i cijeli album sa Tifom. Apsolutno prepoznatljiv.
-
VerticalHairFactor
#618 Re: RAT BENDOVA - OBN
Pa niko ovdje nije ni rekao da je on virtuoz neki, to si ti sam izmislio - solidan svirač, jako dobar kompozitor bio je zaključak manje ostrašćenih forumaša.Entropio wrote:Jes' to ti, Zele?VerticalHairFactor wrote: Svi čekamo tebe da sa svojom grupom napraviš 10 studijskih albuma, te da pjevačima poput Tife napraviš muziku za njihove solo albume, pa da ti kažemo da si bezze i da nisi kreativan, jer ne sviraš kao mutant Malmsteena, Satriania i Vaia, i jer nemaš solažu kao ona iz Child in Time.
Pročitaj ponovo moj prethodni post. Ja sam rekao da uopšte ne dovodim u pitanje njegove kompozitorske sposobnosti. "Jedina moja" je masterpiece. Ali kao gitarista je ništa posebno. Čekam da me neko ubjedi u suprotno.
- DaysleepeR
#619 Re: RAT BENDOVA - OBN
Virtuoznost nije nikakvo mjerilo gitariste već upravo kompozitorske sposobnosti.VerticalHairFactor wrote:Pa niko ovdje nije ni rekao da je on virtuoz neki, to si ti sam izmislio - solidan svirač, jako dobar kompozitor bio je zaključak manje ostrašćenih forumaša.Entropio wrote:Jes' to ti, Zele?VerticalHairFactor wrote: Svi čekamo tebe da sa svojom grupom napraviš 10 studijskih albuma, te da pjevačima poput Tife napraviš muziku za njihove solo albume, pa da ti kažemo da si bezze i da nisi kreativan, jer ne sviraš kao mutant Malmsteena, Satriania i Vaia, i jer nemaš solažu kao ona iz Child in Time.
Zato je redovno jedan Kurt Cobain uvijek ispred jednog Malmsteena na listi najboljih gitarista ikad, a za Santanu ni da ne pričam. Jednostavno ti kao gitarista vrijediš onoliko koliko ljudi tvoja muzika oduševi pa makar bila 3 akorda. A ne koliko nota možeš u sekundi da odsviraš.
Zele naravno lupa ko maksim po diviziji što rade svi stari muzičari sa ex-yu prostora. ja ga lično ne volim, Divlje Jagode ne smatram antologijom ex-yu, ali čovjeka i njegovo iskustvo, kilometre, svirke, i činjenicu da je čitav život posvetio muzici pa uspio ili propao beskrajno poštujem...
U tom smislu se slažem sa citiranim kolegom, samo mi je žao raje što se zamaraju ovim diskusijama kad to ništa ne mijenja...
- Neelix
#620 Re: RAT BENDOVA - OBN
dajte ba otvorite temu pa raspravljajte o ovom moronu. tema je rat bendova 
- DaysleepeR
#621 Re: RAT BENDOVA - OBN
Rat Bendova = Ćaleta u Zeletovim slušalicamaNeelix wrote:dajte ba otvorite temu pa raspravljajte o ovom moronu. tema je rat bendova
ti razmisli zašto Zele malo malo pa izbaci bend koji ima super podršku raje
- plonker
-
VerticalHairFactor
#623 Re: RAT BENDOVA - OBN
Daysleeper, ne bih se složio sa tvojim opservacijama niti logikom kada je u pitanju muzika; ali muzika je stvar ukusa kao što rekoh, tako da je o tome besmisleno pričati.
Osobno smatram su MTV i ine druge liste besmislica i ne dokazuju da li je neko kvalitetan kao muzičar i kompozitor ili ne; u najboljem slučaju oslikavaju njegov trenutni uspjeh i pop-status u datom trenutku. Također smatram da se muzičari, a posebice gitaristi, ne mogu generalno porediti, jer sviraju različite žanrove i stilove. Osobno ne znam kako bih uporedio Reinhardta, za kojeg samo mali broj starije raje zna, i pop-figuru Cobaina. Ovaj potonji je popularniji i "ikona", ali njegov doprinos muzici, uzor kojeg je pružio top klasi svirača je bezvrijedno mali ako ga uporedimo sa Reinhardtom (koji je inspirirao Hendrixa, Pagea, Blackmorea........). Sve MTV, Rolling Stone i koje sve ne liste ne pomažu kada je u pitanju stvarni kvalitet i osebujnost muzičkog izražaja - što valja ostat će, što ne, neće.
Moja digresija je bila usmjerena ka tome da vrijeđanja tipa moron, retard; ili predrasude prema očiglednom uspjehu Jagoda i mnogim dobrim pjesmama, koje je komponirao Zele - što za Jagode što za Tifu, recimo - a koje su utemeljene na činjenici da je Zele Bosanac + Krajišnik (što ga, tobože, diskvalificira od toga da bude "suptilan" i "in") imaju osnov u osobnim frustracijama i kompleksima ljudi, koji ne nalaze boljeg načina da kritikuju ono što bi se i dalo kritikovati kada je u pitanju sam show, žiri, ili pak bendovi, koji nastupaju.
U svakom slučaju, meni osobno Rat bendova je odlična emisija, a takmičarski program je vjerovatno zato da se raja involvira u emisiju, jer, OBN u suštini jeste komercijalna televizija i nema izbora nego na svaki mogući način privlačiti gledatelje.
Osobno smatram su MTV i ine druge liste besmislica i ne dokazuju da li je neko kvalitetan kao muzičar i kompozitor ili ne; u najboljem slučaju oslikavaju njegov trenutni uspjeh i pop-status u datom trenutku. Također smatram da se muzičari, a posebice gitaristi, ne mogu generalno porediti, jer sviraju različite žanrove i stilove. Osobno ne znam kako bih uporedio Reinhardta, za kojeg samo mali broj starije raje zna, i pop-figuru Cobaina. Ovaj potonji je popularniji i "ikona", ali njegov doprinos muzici, uzor kojeg je pružio top klasi svirača je bezvrijedno mali ako ga uporedimo sa Reinhardtom (koji je inspirirao Hendrixa, Pagea, Blackmorea........). Sve MTV, Rolling Stone i koje sve ne liste ne pomažu kada je u pitanju stvarni kvalitet i osebujnost muzičkog izražaja - što valja ostat će, što ne, neće.
Moja digresija je bila usmjerena ka tome da vrijeđanja tipa moron, retard; ili predrasude prema očiglednom uspjehu Jagoda i mnogim dobrim pjesmama, koje je komponirao Zele - što za Jagode što za Tifu, recimo - a koje su utemeljene na činjenici da je Zele Bosanac + Krajišnik (što ga, tobože, diskvalificira od toga da bude "suptilan" i "in") imaju osnov u osobnim frustracijama i kompleksima ljudi, koji ne nalaze boljeg načina da kritikuju ono što bi se i dalo kritikovati kada je u pitanju sam show, žiri, ili pak bendovi, koji nastupaju.
U svakom slučaju, meni osobno Rat bendova je odlična emisija, a takmičarski program je vjerovatno zato da se raja involvira u emisiju, jer, OBN u suštini jeste komercijalna televizija i nema izbora nego na svaki mogući način privlačiti gledatelje.
-
VerticalHairFactor
#624 Re: RAT BENDOVA - OBN
Sve Tončijeve pjevačice su mi se jako sviđaleplonker wrote:E vidiš, tu se ne slažem s tobom. A šta je sa Tončijem HuljićemEh, i Muris i Hot su odlični, ali onako baš svjetski odlični - problem je što nema više tako dobrih grupa, velikih tipa Whitesnakea ili Rainbowa gdje su "šefovi" hvatali mlade talente i davali im priliku da postanu poznati, pa ako budu kreativni da urade i nešto sami. U tom smislu, teško je biti pametan, što naš narod kaže. Sad da recimo Muris napravi grupu, nađe pjevača dobrog (i vokala i tekstopisca), pa bas pa bubnjeve, i šta onda? Morali bi biti baš k'o Purple, napraviti neki novi Smoke da ih neko primjeti i uzme pod krilo. Ne može se izdavač naći za međunarodnu scenu, zato ja i kažem da su Jagode od svih ex Yu HR/HM bendova uspjeli otići najdalje. Ali neiskustvo i strah - ponajviše strah kod Alena - spriječili su ih da urade nešto više. Slažem se to za Zeleta, mnogi se bore da ih primjeti Coverdale, Ozzy i slični, a kad je on sam primjetio Zeleta, ovaj oborio nos dolje..On uvijek nađe neke mlađe i da im šansu
![]()
Izvinjavam se malo je mimo teme, ali nisam mogao da izdržim
- DaysleepeR
#625 Re: RAT BENDOVA - OBN
Nije to prijatelju moja logika, to je sistem vrijednosti u muzici danas a i prije...
Kad su Jimmy Page i Blackmoore bili vrh vrhova, Alvin Lee je svojim znanjem i umijećem jeo obojicu, ali opet nije bio nikad ikona kao ova prva dvojica. Ovi su imali i virtuoznost i pjesme i bend i publiku i uspjeh. I dan danas su ogromna imena. Kao sto je i Keith Richards koji je traljav gitarista, ali je one of the greatest.
Dakle ja ne pričam o MTV detedžent muzici gdje svaki mjesec dolazi nešto bolje i učinkovitije, pričam o sistemu vrijednosti kakav je uvijek postojao.
Isto tako Muris i Hot iako su virtuozi, naravno da neće nikad dobiti posao u nekom velikom bendu jer da bi bio u Whitesnakeu moraš biti i virtuoz ali imati i dugu lijepu plavu kosu i lijepe crte lica i pločice na stomaku i da ti razna garderoba dobro stoji, itd. itd. itd. To su pravila i to je tako...
Inače sa tobom se generalno slažem ali ovo su samo moja gledišta (my two cents)
Kad su Jimmy Page i Blackmoore bili vrh vrhova, Alvin Lee je svojim znanjem i umijećem jeo obojicu, ali opet nije bio nikad ikona kao ova prva dvojica. Ovi su imali i virtuoznost i pjesme i bend i publiku i uspjeh. I dan danas su ogromna imena. Kao sto je i Keith Richards koji je traljav gitarista, ali je one of the greatest.
Dakle ja ne pričam o MTV detedžent muzici gdje svaki mjesec dolazi nešto bolje i učinkovitije, pričam o sistemu vrijednosti kakav je uvijek postojao.
Isto tako Muris i Hot iako su virtuozi, naravno da neće nikad dobiti posao u nekom velikom bendu jer da bi bio u Whitesnakeu moraš biti i virtuoz ali imati i dugu lijepu plavu kosu i lijepe crte lica i pločice na stomaku i da ti razna garderoba dobro stoji, itd. itd. itd. To su pravila i to je tako...
Inače sa tobom se generalno slažem ali ovo su samo moja gledišta (my two cents)