Ja samo smatram da ti olako smatraš činjenicu o tome kakva je situacija tada bila na istočnoj strani i da je olako porediš sa situacijom na zapadnoj strani. Ali slažem se da diskusija nema smisla i moram priznati da mi je i rasprava na ovoj temi prosvijetlila odnose u mostaru 25 godina nakon rata i da su mi tek sada jasne neke stvari.
Mostar u ratu
-
veliki_ah
#601 Re: Mostar u ratu
Let's agree to disagree
Ja samo smatram da ti olako smatraš činjenicu o tome kakva je situacija tada bila na istočnoj strani i da je olako porediš sa situacijom na zapadnoj strani. Ali slažem se da diskusija nema smisla i moram priznati da mi je i rasprava na ovoj temi prosvijetlila odnose u mostaru 25 godina nakon rata i da su mi tek sada jasne neke stvari.
-
tetejac
#602 Re: Mostar u ratu
Mislio sam na tebe kad sam rekao da ne bih više o ovome. Živio!invincible1921 wrote:Ni blizu ljudino ti se ziv pojede sto si bio u toj vojsci koja je na kraju ispala izdjanicka i agresorska, ali neka dobro je pa makar znas kako stvari stoje. I Opet ista retorika svi smo krivi , ko nas je zavadio, svi su radili sra.nja ok zivi u takvom razmisljau za koje i ti zans da nije isto.tetejac wrote:Veliki, nisi u pravu. Ja sam samo komentirao članak i osvrnuo se na moju tezu kako treba uzeti dosta toga sa rezervom. I to se pokazalo tačnim. Pa ne bih baš rekao da su na mojoj strani radili gore stvari. Ne slažem se tu s tobom. Mislim da su ranjeni pripadnici Armije BiH bili bolje tretirani po hrvatskim bolnicama nego ranjeni pripadnici HVO-a po Muslimanskim. Mogu ti reći da relativiziraš kad porediš bolnički tretman ranjenika HVO sa tretmanom zarobljenika u Dretelju. To se ne može porediti. Ali može Dretelj i škola u bijelom polju. Tretman približno isti. Tortura, silovanja, ubistva...
Moja savjest je čista. Ja slobodno hodam bez da se okrenem i pogledam preko ramena. Samo kažem ono što mislim a što nekom smeta, nije moj problem. Živio!
Koliko je ljudi bilo u bijelom polju? Ko je odgovoran i osudjen za to? Koliko je ljudi ubijeno? Postoji dobar razlog sto se i za zlocine koje je armija uradila sudi na drzavnim a za zlocine HVO na medjunarodnim sudovima
- Nekako s proljeća
- stakasa
#604 Re: Mostar u ratu
Spominje se i on medu onima sto su ove iz Vranice odveli na fakultet. Evo ako on nece dobrovoljno svjedocit, a nece, ko su ti sto su bili s njim, koliko ih se je vratilo u Sarajevo nakon rata? Mozda nekome proradi i savjestSarajmen wrote:Božo Šain je vjerovatno od svih njih najbolje prošao, koliko se sjećam da je postao pukovnik HVO-a. Ostalo...o njima na ovoj temi se pitaju Mostarci.
- stakasa
#605 Re: Mostar u ratu
Da ali za to vrijeme se je stabilizovala linija gdje je i dan danas. Glavnica snaga HVO-a je bila na VraniciSarajmen wrote:Vranica je u vojničkom smislu naš poraz i to je činjenica. Kmečanje o faktoru iznenađenja, zatečenosti ili pričom o izdaji se ona ne mijenja. Međutim, ratni zarobljenici iz Vranice su doživjeli takvu sudbinu da se to ne može zaboraviti. I naravno, opet se tu treba suziti krug ljudi ili pojedinaca odgovornih za njihovu sudbinu, ne dopustiti im da se kriju iza jednog naroda.To će se na kraju i desiti.tetejac wrote:Mogao sam i ja tako odgovorit za Vranicu onom strancu2, ‘okolnosti su diktirale mjere koje su se poduzimale.’
Zar je tako teško priznat grešku svoje strane?
-
tetejac
#606 Re: Mostar u ratu
Željko Bošnjak je bio pripadnik kažnjeničke bojne i nije bio zapovjednik PPN Ludvig Pavlović.
- stakasa
#607 Re: Mostar u ratu
Sarajmen wrote:Po meni, nije realno očekivati od kriminalaca u uniformi da imaju izgrađenu svijest o vojničkoj časti. U ovom slučaju časti onog časnog dijela bojovnika HVO-a. Realnije je to očekivati od komadira PPN ''Ludvig Pavlović'' Željka Bošnjaka, profesionalca koji je iza sebe imao i prije i nakon Vranice dosta teških bitki i bojeva iza sebe. Jedno njegovo iskušenje ću pomenuti, tek da me bolje razumiješ šta ti pokušavam reći. Na području Srednje Bosne je sa dijelom jedinice imao okršaj sa snagama Armije RBiH, na drugim područjima su gubili al' eto, tu gdje su oni bili su imali i lokalnog uspjeha pa se tom prilikom pod njihovom kontrolom našao i veći broj civilnog bošnjačkog stanovništva . Javljeno mu je da mu je vrlo blizak rod, vjerovatno brat, poginuo u borbi na drugom pravcu. Dakle, na jednoj strani oružje u rukama i ljudi na okupu što čekaju šta će uraditi, a na drugoj nenaoružani civili pod njegovom kontrolom. On, Željko Bošnjak uzima iz ruksaka nešto cigareta i kratko ih dijeli civilima, razbijajući napetost i strah , dajući na taj način primjer bojovnicima pod njegovom komandom kako da se postave. Staristakasa wrote:Spominje se i on medu onima sto su ove iz Vranice odveli na fakultet. Evo ako on nece dobrovoljno svjedocit, a nece, ko su ti sto su bili s njim, koliko ih se je vratilo u Sarajevo nakon rata? Mozda nekome proradi i savjestSarajmen wrote:Božo Šain je vjerovatno od svih njih najbolje prošao, koliko se sjećam da je postao pukovnik HVO-a. Ostalo...o njima na ovoj temi se pitaju Mostarci.samo ljudi jakog karaktera a ja ih nazvah profesionalcima, mogu u takvim iskušenjima da vladaju sobom i ostanu hladne glave.Od takvih se može očekivati da neće pristati da budu u istom košu sa ološem ili mangupima iz vlastitih redova.
Da završim ovaj komentar. Nema nikakve koristi od toga da bilo ko ili ja sada, imenom i prezimenom navedem jedno ili više lica da oni znaju istinu o sudbini zarobljenih a zatim ubijenih pripadnika Armije RBiH iz Vranice, ukoliko ta lica neće ili ne smiju da budu i svjedoci na sudu. Kriminalne i tajkunske strukture proistekle iz rata su i dalje jake, kvalifikacija UZP-a je vrlo zeznuta za nalogodavce po vertikali i izvršioce po horizontali. Sve dok se brane lažima, treba ih tući činjenicama.
Tijela većine žrtava su pronađena, što predstavlja ozbiljan udarac zločincima koji se kao i svi mafijaši vode zakonom šutnje i onom da bez tijela nema ni dokaza. Slučaj Vranica je uvršten u optužnicu Prliću i ostalim, znamo i da je presuda potvrđena. Republika Hrvatska bi trebala da prekine praksu pružanja utočišta za osumnjičene ili one za kojim je raspisana potjernica, da ih privede licu pravde i sudi im, ili ih isporuči Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. To je put, pa kome se dokaže da je kriv neka i odgovara. Biće to ujedno i skidanje bremena odgovornosti za sve ostale bojovnike koji nose nezahvalni teret kolektivne odgovornosti u vezi konkretno ovog ratnog zločina.
Bog ti dao, ne uvlači me u ovakve stvari, isti je to profil ljudi što ih ratno vrijeme ili sistem iznjedri, Arkan-Tuta-Juka il' obratno...smetljište.
Posteno!
Idemo dalje
-
decembar2017
#608 Re: Mostar u ratu
Ali vec od oktobra 1992 kvislizni iz hvo-a nisu bili otvoreno protiv cetnika, o tome se ovdje radi, nisu bili na istoj strani kao i Armija,ustvari nije nikada bilo ali ako smo bili naivni , a priznajem da sam i ja bio takav odma na pocetku i do ljeta 1992, pa mislili da da stojimo na istoj strani onda se to vec od ljeta pokazalo da nije tako a od oktobra 1992 to je bilo i javno. Mene i sefa u julu mjesecu isamarali jer smo im pokazali iskaznice "Republika Bosna i Hercegovina" jer po njima : Ovdje nema Bosne, ovdje je hrvatska " a mi u centru Bosne da ne moze biti centralnije. Juli 1992 a ovdje se prica da smo bili na istoj strani do maja 1993Sarajmen wrote:@ decembar2017 mislio sam oupćeno, na vremenski period kada su HVO i Armija RBiH bili na istoj strani fronta, protiv druge strane u vidu JNA i VRS-e.
Ja znam da vi u Sarajevu niste osjetili agresiju iz Hr i kvislinga u njenoj sluzbi ali nemojte negirati ili umanjivati sta su radili, ne samo na drugim podrucjima vec protiv citave Bosne i Hercegovine tvrdnjom da su oni nama bili saveznici ili da su bili na istoj strani kao Armija. Ni 1995 , kada se broji da su nam ko fol najvise pomagali nisu bili na nasoj strani a nisu pogotovo 1993.
- stakasa
#609 Re: Mostar u ratu
Ima li iko da je procitao knjigu od Ismeta Hadziosmanovica? Cime on opravdava svoje postupke i sta je zapravo Alija Izetbegovic njemu rekao u vezi Mostara, da li je on slijedio Alijine upute ili radio na svoju ruku? Hadziosmanovic je umro prezren (s pravom) i svako u startu prepila svaku raspravu gdje se on spominje a mozda bi bilo interesantno cuti kako je on to sve vidio.
Kad se je, i da li se je uopste, Alija Izetbegovic njega uopste zvanicno odrekao? Na terenu je bio nevazan pa mi je mozda zato promaklo ali se ne mogu tacno sjetit ove zvanicne osude iz Sarajeva
Kad se je, i da li se je uopste, Alija Izetbegovic njega uopste zvanicno odrekao? Na terenu je bio nevazan pa mi je mozda zato promaklo ali se ne mogu tacno sjetit ove zvanicne osude iz Sarajeva
- stakasa
#610 Re: Mostar u ratu
Nije ti ovo Vranica nego Santiceva, ulaz u podrum Doma penzioneraSarajmen wrote:Pa dobro, nisam za to da se na temi o Mostaru bez velike potrebe uključuju druga područja, strane ili zone odgovornosti. Vjerujem da će nam mostarci reći svoje mišljenje o tome, mada sam ja stekao utisak da je faza konfrontacije i sukoba ingerencija prisutna od januara do maja 1993., kada dolazi i do otvorenog oružanog napada/sukoba na području Mostara. Ako griješim, molim da me se ispravi.
Mostar 9 maj 1993. dio bojovnika HVO-a koji su opsjedali a onda i ušli u zauzetu zgradu Vranice.
-
tetejac
#611 Re: Mostar u ratu
Ima li iko da komentira ovo? Iznese neko mišljenje? Moram li ja svaki put se javiti i objašnjavati? Ima li iko drugi normalan i realan? Pa samo u bolnici u Splitu je smješteno, zbrinuto i liječeno 9.000 pripadnika Armije BiH. Od 1992 do 1995, bez prestanka. 9.000 ranjenih vojnika Armije BiH! 17.500 doza krvi i krvnih pripravaka je dato Armiji BiH od 92 do 95, samo iz KBC Split! Možda niste bili i vidili, čitav jedan dugi zid u bolnici u Splitu je bio popunjen raznim zahvalnicama i priznanicama od vaših lokalnih vojnih i civilnih predstavnika pa sve do Alije. I kako je ovo vraćeno? Tako što su zarobljenim ljudima nasilno vadili krv. Valjda im malo onih 17.500 doza. Zar su stvarno svi na forumu toliki šupci da ne ustanu protiv ovih gluposti i ne kažu ovoj momčini da to što piše nije istina? Iz svih djelova BiH, helikopterom je prebačeno oko 7.000 ranjenika Armije BiH u kontinuitetu 1992-1995 i onda mi dođe ovaj momak i priča o kvislinzima. Stranac2, hoćeš ti možda ovo komentirat? Volio bih čuti tvoje mišljenje pošto mi nisi odgovorio za Zenicu jer nisi upućen, ok. Jesi upućen u ovo? Volio bih viditi koliko si ti iskren.decembar2017 wrote:Ali vec od oktobra 1992 kvislizni iz hvo-a nisu bili otvoreno protiv cetnika, o tome se ovdje radi, nisu bili na istoj strani kao i Armija,ustvari nije nikada bilo ali ako smo bili naivni , a priznajem da sam i ja bio takav odma na pocetku i do ljeta 1992, pa mislili da da stojimo na istoj strani onda se to vec od ljeta pokazalo da nije tako a od oktobra 1992 to je bilo i javno. Mene i sefa u julu mjesecu isamarali jer smo im pokazali iskaznice "Republika Bosna i Hercegovina" jer po njima : Ovdje nema Bosne, ovdje je hrvatska " a mi u centru Bosne da ne moze biti centralnije. Juli 1992 a ovdje se prica da smo bili na istoj strani do maja 1993Sarajmen wrote:@ decembar2017 mislio sam oupćeno, na vremenski period kada su HVO i Armija RBiH bili na istoj strani fronta, protiv druge strane u vidu JNA i VRS-e.![]()
Ja znam da vi u Sarajevu niste osjetili agresiju iz Hr i kvislinga u njenoj sluzbi ali nemojte negirati ili umanjivati sta su radili, ne samo na drugim podrucjima vec protiv citave Bosne i Hercegovine tvrdnjom da su oni nama bili saveznici ili da su bili na istoj strani kao Armija. Ni 1995 , kada se broji da su nam ko fol najvise pomagali nisu bili na nasoj strani a nisu pogotovo 1993.
-
invincible1921
#612 Re: Mostar u ratu
Ti opet na jedno odgovaraš desetim...sve što je napisao je istina. Iz cete od starog uhapsili četvoricu u auguste 92 još im rekli jebo vas Alija ovo je hrvatska. Oslobođeni kad su ostali vojnici iz ćete čuli i došli i pod prijetnjom sukoba tražili da ih se oslobodi. Kafić kod starog mosta u julu 92 ušlo pet vojnika HVO-a i dvojica tutinih poceli uvredama i provokacijama a nakon toga i potegli oružje na pripadnike armije koji su tu sjedili..razlog? Ko vam je dozvolio da sa ljiljanima sjedite u ovom našem kafiću.tetejac wrote:Ima li iko da komentira ovo? Iznese neko mišljenje? Moram li ja svaki put se javiti i objašnjavati? Ima li iko drugi normalan i realan? Pa samo u bolnici u Splitu je smješteno, zbrinuto i liječeno 9.000 pripadnika Armije BiH. Od 1992 do 1995, bez prestanka. 9.000 ranjenih vojnika Armije BiH! 17.500 doza krvi i krvnih pripravaka je dato Armiji BiH od 92 do 95, samo iz KBC Split! Možda niste bili i vidili, čitav jedan dugi zid u bolnici u Splitu je bio popunjen raznim zahvalnicama i priznanicama od vaših lokalnih vojnih i civilnih predstavnika pa sve do Alije. I kako je ovo vraćeno? Tako što su zarobljenim ljudima nasilno vadili krv. Valjda im malo onih 17.500 doza. Zar su stvarno svi na forumu toliki šupci da ne ustanu protiv ovih gluposti i ne kažu ovoj momčini da to što piše nije istina? Iz svih djelova BiH, helikopterom je prebačeno oko 7.000 ranjenika Armije BiH u kontinuitetu 1992-1995 i onda mi dođe ovaj momak i priča o kvislinzima. Stranac2, hoćeš ti možda ovo komentirat? Volio bih čuti tvoje mišljenje pošto mi nisi odgovorio za Zenicu jer nisi upućen, ok. Jesi upućen u ovo? Volio bih viditi koliko si ti iskren.decembar2017 wrote:Ali vec od oktobra 1992 kvislizni iz hvo-a nisu bili otvoreno protiv cetnika, o tome se ovdje radi, nisu bili na istoj strani kao i Armija,ustvari nije nikada bilo ali ako smo bili naivni , a priznajem da sam i ja bio takav odma na pocetku i do ljeta 1992, pa mislili da da stojimo na istoj strani onda se to vec od ljeta pokazalo da nije tako a od oktobra 1992 to je bilo i javno. Mene i sefa u julu mjesecu isamarali jer smo im pokazali iskaznice "Republika Bosna i Hercegovina" jer po njima : Ovdje nema Bosne, ovdje je hrvatska " a mi u centru Bosne da ne moze biti centralnije. Juli 1992 a ovdje se prica da smo bili na istoj strani do maja 1993Sarajmen wrote:@ decembar2017 mislio sam oupćeno, na vremenski period kada su HVO i Armija RBiH bili na istoj strani fronta, protiv druge strane u vidu JNA i VRS-e.![]()
Jedna vojska lafo a na punktove HVO-a ideš sa puškama na gotovs. Gdje oružje iz podvelezja koje su Bošnjaci zarobili ? Stari se vratio iz Nevesinja sa narodom koji je našao u zbjegu HVO pustio liniju u pidvelezju. Akcija nakon toga ista situacija ostali u okruženju jedva se izvukli.
Svaka čast na pomoći koju si naveo,ali treba se znati i druga strana medalje.
-
tetejac
#613 Re: Mostar u ratu
I šta, tebi je istina da su Hrvati i Hrvatska bili agresori na BiH i da nisu pomagali Muslimane ni 1992 ni 1993 ni 1994 ni 1995? Tebi je to istina i ti se sa tim slažeš?
-
tetejac
#614 Re: Mostar u ratu
Kako si ti momak površan. Ja se ne mogu više sa tom natezati. Zamolio bih Saraja ako je moguće da mi onog mostarca i ovog malog stavi na ignore listu da ih ne čitam. Nisam baš vičan tim postavkama pa ako nije problem. Hvala i živio!
-
veliki_ah
#615 Re: Mostar u ratu
Ma ne, u suštini je ova probosanska strana u BiH (koja se sastoji i od bošnjaka i hrvata i srba) pucala sama na sebe i oni su sami sebe ranjavali i ubijali, a usput su hvatali hrvatsku (slučajno naoružanu) nejač da bi im vadili krv da im se manta.
Nego, izbjegavaš komentarisati Prozor i oktobar '92. Baš me zanima koje ste opravdanje sebi tu smislili. Vjerovatno ono što je Šagolj izvještavao na HTV -u da su muslimani palili svijeće, pa im se zapalile kuće i kada je kasnije snimao bošnjačke zapaljene kuće i izvještavao kako su muslimani popalili hrvatske kuće.
Nego, izbjegavaš komentarisati Prozor i oktobar '92. Baš me zanima koje ste opravdanje sebi tu smislili. Vjerovatno ono što je Šagolj izvještavao na HTV -u da su muslimani palili svijeće, pa im se zapalile kuće i kada je kasnije snimao bošnjačke zapaljene kuće i izvještavao kako su muslimani popalili hrvatske kuće.
-
tetejac
#616 Re: Mostar u ratu
Važno je navest da se probosanska strana sastoji od Bošnjaka, Srba i Hrvata jelde? To je u prvom redu, multikultura znam. Naravno u drugom je ignorirat pomoć Hrvatske i Hrvata prema Armiji BiH i po mogućnosti napakovat što se više može, jel? I treće, ignorirat sukob u Novom Travniku pa se odmah čim brže prebacit na Prozor. I četvrto, bit šupak do kraja i ocrnit Hrvatsku i Hrvate bez obzira odakle su (BiH, Hrvatska, dijaspora) za agresiju na BiH. Tako stoji ova priča trenutno na forumu. Evo ja ću se složit da je sve to tako. Ja kao Hrvat i hrvatski vojnik. Ali ne mogu da vjerujem da nema nijednog Muslimana koji će reći ‘pa stani nije bilo baš tako’, nego baš svi do jednog istu priču pričate. Pa kakav šupak moraš bit? Ovaj gore proziva Hrvate kao gdje je neko zarobljeno oružje. Da nije tužno bilo bi smiješno. Da se ne može jedan među vama naći i reći ‘ohladite malo čovjek je u pravu’, ne ide mi u glavu. Vi stvarno svi u kompletu mislite kako je za hrvatskobošnjački rat kriva samo jedna strana i kako je to bio plan od prvog dana? Da se Muslimane zajebe. Vela havle.veliki_ah wrote:Ma ne, u suštini je ova probosanska strana u BiH (koja se sastoji i od bošnjaka i hrvata i srba) pucala sama na sebe i oni su sami sebe ranjavali i ubijali, a usput su hvatali hrvatsku (slučajno naoružanu) nejač da bi im vadili krv da im se manta.
-
decembar2017
#617 Re: Mostar u ratu
I te kako je istina da su vec u ljeto 1992 javno poceli sa primjenom strategije koja je osmisljena u Zagrebu 1991, i to je dokazano na sudu, ako si siguran da nije tako sto nisi otisao u Haag pa svojim svjedocenjem spasio one guznike zatvora i smrti ? Sto nisi ispunio barem ljudsku duznost pa spasio guznike ako tvrdis da nije istina sve ono za sta su ih osudili a najtezi dio je UZP ??? Sto si tada sutio o onome sto ovdje pricas ?tetejac wrote:Ima li iko da komentira ovo? Iznese neko mišljenje? Moram li ja svaki put se javiti i objašnjavati? Ima li iko drugi normalan i realan? Pa samo u bolnici u Splitu je smješteno, zbrinuto i liječeno 9.000 pripadnika Armije BiH. Od 1992 do 1995, bez prestanka. 9.000 ranjenih vojnika Armije BiH! 17.500 doza krvi i krvnih pripravaka je dato Armiji BiH od 92 do 95, samo iz KBC Split! Možda niste bili i vidili, čitav jedan dugi zid u bolnici u Splitu je bio popunjen raznim zahvalnicama i priznanicama od vaših lokalnih vojnih i civilnih predstavnika pa sve do Alije. I kako je ovo vraćeno? Tako što su zarobljenim ljudima nasilno vadili krv. Valjda im malo onih 17.500 doza. Zar su stvarno svi na forumu toliki šupci da ne ustanu protiv ovih gluposti i ne kažu ovoj momčini da to što piše nije istina? Iz svih djelova BiH, helikopterom je prebačeno oko 7.000 ranjenika Armije BiH u kontinuitetu 1992-1995 i onda mi dođe ovaj momak i priča o kvislinzima. Stranac2, hoćeš ti možda ovo komentirat? Volio bih čuti tvoje mišljenje pošto mi nisi odgovorio za Zenicu jer nisi upućen, ok. Jesi upućen u ovo? Volio bih viditi koliko si ti iskren.decembar2017 wrote:Ali vec od oktobra 1992 kvislizni iz hvo-a nisu bili otvoreno protiv cetnika, o tome se ovdje radi, nisu bili na istoj strani kao i Armija,ustvari nije nikada bilo ali ako smo bili naivni , a priznajem da sam i ja bio takav odma na pocetku i do ljeta 1992, pa mislili da da stojimo na istoj strani onda se to vec od ljeta pokazalo da nije tako a od oktobra 1992 to je bilo i javno. Mene i sefa u julu mjesecu isamarali jer smo im pokazali iskaznice "Republika Bosna i Hercegovina" jer po njima : Ovdje nema Bosne, ovdje je hrvatska " a mi u centru Bosne da ne moze biti centralnije. Juli 1992 a ovdje se prica da smo bili na istoj strani do maja 1993Sarajmen wrote:@ decembar2017 mislio sam oupćeno, na vremenski period kada su HVO i Armija RBiH bili na istoj strani fronta, protiv druge strane u vidu JNA i VRS-e.![]()
I to sa ranjenicima su pokusali da iskoriste na sudu ali im nije pomoglo, to nije opravanje ili negiranje agresije i svega onoga sto je hr i njeni kvislinzi radili u Bosni. I ako ces vec o ranjenicima, pa cetnici su zbrinjavali vase sirom Bosne , od Doboja, BL, okoline Sarajeva...
A kada vec spominjes helikoptere i ranjenike , kvislinzi su oteli 2 helikoptera bas dole i Hercegovini upravo kada su prevozili ranjenike i po sporazumu garantovali su sigurnost ali cim su sletili bili su otetiti. I te helikoptere su morali da vrate da bi Vasingtonski sporazum bio sproveden, bas zato jer su ih oteli a ne zarobili u borbi. I ti spominjes helikoptere i prevoz ranjenika kao primjer pomoci a kvislinzi oteli helikoptere iako su garantovali sigurnost upravo kod prevoza ranjenika
-
decembar2017
#618 Re: Mostar u ratu
tetejac wrote:Važno je navest da se probosanska strana sastoji od Bošnjaka, Srba i Hrvata jelde? To je u prvom redu, multikultura znam. Naravno u drugom je ignorirat pomoć Hrvatske i Hrvata prema Armiji BiH i po mogućnosti napakovat što se više može, jel? I treće, ignorirat sukob u Novom Travniku pa se odmah čim brže prebacit na Prozor. I četvrto, bit šupak do kraja i ocrnit Hrvatsku i Hrvate bez obzira odakle su (BiH, Hrvatska, dijaspora) za agresiju na BiH. Tako stoji ova priča trenutno na forumu. Evo ja ću se složit da je sve to tako. Ja kao Hrvat i hrvatski vojnik. Ali ne mogu da vjerujem da nema nijednog Muslimana koji će reći ‘pa stani nije bilo baš tako’, nego baš svi do jednog istu priču pričate. Pa kakav šupak moraš bit? Ovaj gore proziva Hrvate kao gdje je neko zarobljeno oružje. Da nije tužno bilo bi smiješno. Da se ne može jedan među vama naći i reći ‘ohladite malo čovjek je u pravu’, ne ide mi u glavu. Vi stvarno svi u kompletu mislite kako je za hrvatskobošnjački rat kriva samo jedna strana i kako je to bio plan od prvog dana? Da se Muslimane zajebe. Vela havle.veliki_ah wrote:Ma ne, u suštini je ova probosanska strana u BiH (koja se sastoji i od bošnjaka i hrvata i srba) pucala sama na sebe i oni su sami sebe ranjavali i ubijali, a usput su hvatali hrvatsku (slučajno naoružanu) nejač da bi im vadili krv da im se manta.
Vidim da spominjes Novi Travnik, Zenicu, Prozor, Jajce , ustvari mjesta i desavanja o kojima nemas pojma i prestani da se blamiras. Ako vec hoces da se pravis pametan drzi se Mostara ali za ova desavanja u S. Bosni nemas pojma i ko pokvarena ploca ponavljas lazi koje su sudski dokazane kao laz.
I jesu hr i kvislinzi u njenoj sluzbi krivi za agresiju koja je hr izvela na Bosnu i Hercegovinu. Sudski je dokazano da je postojala namjera i poceo da se pravi plan vec 1991 i glupo je negirati na forumu ono sto nisi kao musko i covjek smjeo da dokazes na sudu pa da time spasis ljude za koje tvrdis da su nevini.
-
tetejac
#619 Re: Mostar u ratu
Ja moram priznati da sam se tvom postu od srca nasmijao 
-
decembar2017
#620 Re: Mostar u ratu
tetejac wrote:Ja moram priznati da sam se tvom postu od srca nasmijao
Kojem, da nisi imao mu*a i obraza da na sudu dokazes ovo sto tvrdis na forumu pa da barem ispunis moralnu duznost i pomognes ljudima za koje tvrdis da su nevini
Ili da lupas gluposti o N.Travniku , Zenici, Prozoru jee ponavljas lazi koje su dokazane sudski kao laz
Last edited by decembar2017 on 06/04/2018 15:58, edited 1 time in total.
-
veliki_ah
#621 Re: Mostar u ratu
Pa, jedini ti redaš te svoje neke prioritete. Ja te pitam jedno, ti odgovaraš drugo. Tražiš od druge strane da prizna krivnju, a za svoju očekuješ zahvalu. Ok, evo: Hvala republici Hrvatskoj što je pomogla hiljadama ranjenih vojnika. Naravno, hvala joj i što je pomogla da ti vojnici budu ranjeni i što je pomogla da još toliko vojnika i civila bude ubijeno. Hvala joj i što je porušila bolnice i prekinula dostavu hrane i lijekova u dijelove sa probosanskom većinom. Jel ovo ok? Kada ćeš ti priznati da je tako?tetejac wrote:Važno je navest da se probosanska strana sastoji od Bošnjaka, Srba i Hrvata jelde? To je u prvom redu, multikultura znam. Naravno u drugom je ignorirat pomoć Hrvatske i Hrvata prema Armiji BiH i po mogućnosti napakovat što se više može, jel? I treće, ignorirat sukob u Novom Travniku pa se odmah čim brže prebacit na Prozor. I četvrto, bit šupak do kraja i ocrnit Hrvatsku i Hrvate bez obzira odakle su (BiH, Hrvatska, dijaspora) za agresiju na BiH. Tako stoji ova priča trenutno na forumu. Evo ja ću se složit da je sve to tako. Ja kao Hrvat i hrvatski vojnik. Ali ne mogu da vjerujem da nema nijednog Muslimana koji će reći ‘pa stani nije bilo baš tako’, nego baš svi do jednog istu priču pričate. Pa kakav šupak moraš bit? Ovaj gore proziva Hrvate kao gdje je neko zarobljeno oružje. Da nije tužno bilo bi smiješno. Da se ne može jedan među vama naći i reći ‘ohladite malo čovjek je u pravu’, ne ide mi u glavu. Vi stvarno svi u kompletu mislite kako je za hrvatskobošnjački rat kriva samo jedna strana i kako je to bio plan od prvog dana? Da se Muslimane zajebe. Vela havle.veliki_ah wrote:Ma ne, u suštini je ova probosanska strana u BiH (koja se sastoji i od bošnjaka i hrvata i srba) pucala sama na sebe i oni su sami sebe ranjavali i ubijali, a usput su hvatali hrvatsku (slučajno naoružanu) nejač da bi im vadili krv da im se manta.
Naravno da je probosanska, jer niko ovdje nikada nije pričao o muslimanskoj državi niti je rušio bogomolje niti radio na tome da se zatre trag jednom narodu. Bilo je šupaka na našoj strani, naravno kao i na svakoj, ali ima ono što je sistemski i ono što je pojedinačno.
Ja npr znam šta je bilo u zenici i prozoru. Za novi travnik znam samo površne priče, ali znam da nije bilo ništa ni približno onome što se dešavalo u oktobru u prozoru i u maju u mostaur. Eto te ko srbi da je rat u bih izazvalo ubistvo srpskog svata. Na kraju će po tvom biti kriva kafanska tuča.
Baš me zanima na šta ćeš se fokusirati iz ovog posta, a šta ćeš ignorisati. Tipujem da ćeš se fokusirati na kafansku tuču.
-
tetejac
#622 Re: Mostar u ratu
Saraj, ako može i ovog decembarskog da mi staviš na ignore bio bih ti zahvalan
Veliki, ja ne znam da si ti mene išta pitao pa da ti ja odgovaram drugo. Slobodno pitaj i ako unam odgovorit ću ti. Niko ne zna i nije upućen a svi znaju šta njima paše i odgovara. Kako je to moguće? Ne tražim ja od ikoga da prizna krivnju ali zahvala bi dobro došla da razbije neke predrasude. Možda se pojavi neko od onih 1000 Bošnjačkih obitelji što su preko KBC Split otišli u zapadne zemlje. Možda neko čita forum pa vam kaže.
Veliki, ja ne znam da si ti mene išta pitao pa da ti ja odgovaram drugo. Slobodno pitaj i ako unam odgovorit ću ti. Niko ne zna i nije upućen a svi znaju šta njima paše i odgovara. Kako je to moguće? Ne tražim ja od ikoga da prizna krivnju ali zahvala bi dobro došla da razbije neke predrasude. Možda se pojavi neko od onih 1000 Bošnjačkih obitelji što su preko KBC Split otišli u zapadne zemlje. Možda neko čita forum pa vam kaže.
-
tetejac
#623 Re: Mostar u ratu
Hvala na ovom meštre.Sarajmen wrote: P.S.
@tetka, ne mogu ti pomoći u tom tehničkom smislu. Ti na ignor listu možeš da staviš koga ti smatraš da treba. Klikni na svoj ''User Control Panel'' a zatim '' Friends & Foes'' , zatim klik na opciju ''Manage foes''.
Da bi nekoga ili mene npr dodao na ignor listu, klikni na opciju ''Find a member'' a zatim u opciju ''Username'' upiši Sarajmen pa klikni na opciju ''Search'' i ondame označi ''kvakicom'' pa klikni tamo gdje je strelicom označeno.
-
veliki_ah
#624 Re: Mostar u ratu
Pitao sam te tvoj stav o sukobu u Prozoru. Ja znam jednu stranu, a bas me zanima kakav je stav i razmisljanje s druge strane. Moze i na pp, ako hoces.tetejac wrote:Saraj, ako može i ovog decembarskog da mi staviš na ignore bio bih ti zahvalan![]()
Npr., eto ti primjeri tih porodica sto su preko splita otisli dalje ili primjer prezivjelih porodica iz mostara. Valjda je normalno i ljudski da se nekome pomogne, a i sam ti rekao da je pun zid zahvala u bolnici u splitu, kakvu zahvalu ti jos ovdje hoces. Uporno spinujes pricu na nesto drugo, a cak je i to izmjestanje porodica bio dio plana da se bosnjacko stanovnistvo iseli. Ja stvarno ne mogu da vjerujem da normalna osoba ne moze i nece da vidi koji su bili ciljevi ratova devedesetih i da se onda svodi prica na ubijene u vranici ili na spasenog vojnika.
Mozda si normalna osoba, pa si mozda i shvatio za sta si ratovao, pa ti krivo. Ne znam, stvarno.
-
tetejac
#625 Re: Mostar u ratu
Pa mene se stalno ovdje pita kao Hrvata ili Hrvatskog vojnika, kakav je moj stav o sukobu u mjestu gdje su Hrvati nagazili Muslimane. Kako me niko ne pita stav o recimo Zenici? Ja sam rekao onom strancu2 za Mostar, on meni nikad nije odgovorio ali evo i tebi ću. Govoriti o sukobu u Prozoru a ne uključiti Novi Travnik i ono skladište kod Konjica, pa ponašanje nekih Muslimana i na kraju ubistvo hrvatskog vojnika na crnom vrhu jednostavno ne ide. To sve treba uključit kad je Prozor u pitanju ali pošto je tema Mostar, možda da otvoriš novi temu pa ćemo tamo. Inače ja nisam centralna arhiva da sve znam, ti pitaj a ja ako znam reću ti.
Ljudski je da se pomogne naravno, samo ti ovdje guraš priču o pojedinačnim slučajevima i sistematskom uništavanju i tu se u toj priči ne slažem s tobom.
Molio bih te da mi pojasniš ovo, šta si mislio s ovim da sam možda normalna osoba i da sam shvatio zašta se ratovalo. Ako nije problem?
Ljudski je da se pomogne naravno, samo ti ovdje guraš priču o pojedinačnim slučajevima i sistematskom uništavanju i tu se u toj priči ne slažem s tobom.
Molio bih te da mi pojasniš ovo, šta si mislio s ovim da sam možda normalna osoba i da sam shvatio zašta se ratovalo. Ako nije problem?