Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
strafna

#601 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

zdruzdjo wrote:@ ciklid vlasnici

ja bih rekao da mi je jedna zenka "trudna" (hahaha)
cudno su joj nabubrena usta. kako cu znati da jeste ili nije. jede ali skroz male listice hrane i ne zjeva puno tom prilikom. a jeste se ganjala sa najvecim "bajom". nesto stanu jedno do drugog pa se pocnu tresti kao da ih je struja spucala.:-)
Nista druze,imas mrijest CESTITAMO :) Sad samo prati tu zenku,ja mlade kod svojih vadim krejem trece sedmice od samog cina...fino kad istekne ovo vrijeme ufatis tu zenku i u jedan sud naspes malo vode i onda iz nje izbacis male metodom laganog otvaranja usnog otvora...uglavnom vidjeces i na njenim ustima kad je vrijeme da je praznis fakticki u ustima se mogu uociti male ribice tj:oci od malih ribica...
pozz
SNAGA CIKLIDA
ozd@

#602 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

svaka cast!cestitam... :thumbup: vidi se da im odgovara kod tebe,tek su nedavno dosli a vec se mrijeste. :thumbup:
ja cu nazalost na svoje cekat jos koji mjesec da bi dozivio to...kod mene su jos mladi,imaju 3-4mjeseca
uradi sam

#603 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

cudno su joj nabubrena usta. kako cu znati da jeste ili nije. jede ali skroz male listice hrane i ne zjeva puno tom prilikom. a jeste se ganjala sa najvecim "bajom". nesto stanu jedno do drugog pa se pocnu tresti kao da ih je struja spucala.:-)
Evo da cestitam :thumbup: ja mislim da je puna..ali nebi trebala jesti nikako ako ima malce.. nosit ce ih 15 dana i u tom periodu zenka nejede...ako mislis da sacuvas malce i zenku trebat ce ti karantinski akvarijum, jer je sada zenka u .ebenom polozaju. Muzijak ce je ipak i dalje naganjat po Akvariju obicno je ishod gubitak i zenke i mrjesta IZ ISKUSTVA :( Ako hoces da izvuces mrjest izdvoji zenku u karantin :-D . ili druga varijanta povadi jaja i vrati je u Akvarij :( , da ne gladuje bez veze i onako ti malci nece ostati u tom akvariju kada se izlegu... sem ako ne uradis varijantu sa karantinom...lp

ps.. (agg-thumbler :-D 100% ucinak pogledaj na tubeu)...lp

http://www.youtube.com/watch?v=qy2hnWCNcyU evo pogledaj moje malce..prije 3-4mj..
strafna

#604 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

uradi sam wrote:

Evo da cestitam :thumbup: ja mislim da je puna..ali nebi trebala jesti nikako ako ima malce.. nosit ce ih 15 dana i u tom periodu zenka nejede...ako mislis da sacuvas malce i zenku trebat ce ti karantinski akvarijum, jer je sada zenka u .ebenom polozaju. Muzijak ce je ipak i dalje naganjat po Akvariju obicno je ishod gubitak i zenke i mrjesta IZ ISKUSTVA :( Ako hoces da izvuces mrjest izdvoji zenku u karantin :-D . ili druga varijanta povadi jaja i vrati je u Akvarij :( , da ne gladuje bez veze i onako ti malci nece ostati u tom akvariju kada se izlegu... sem ako ne uradis varijantu sa karantinom...lp

ps.. (agg-thumbler :-D 100% ucinak pogledaj na tubeu)...lp

http://www.youtube.com/watch?v=qy2hnWCNcyU evo pogledaj moje malce..prije 3-4mj..
Sa ovim gubitkom zenke se nebi bas slozio,jer kod mene je svaka zenka do sad iznijela malce u zajednickom akvarijumu (mislim na formiranje ribica u njenom predvorju usta) i nikad nije bilo problema po nju,a to najvise zavisi od broja zenki u akvarijumu,i nije jedina opcija karantena kako Vi savjetujete jednostavno se saceka odredjeni vremenski period i zenka se isprazni i malci se stave u mrijestilicu...lijep pozz
zdruzdjo

#605 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

e znaci razrijesena misterija. ironija je sto sam najvecem muzijaku isao rezonom da ima zenki i obezbjedio mu 4 komada. medjutim, "Baja" (kako ga ja odmilja zovem) je probrao zenku koja uopste nije njegova vrsta. ovu zutu. ja plakao od smjeha. a kretena ribe boze sacuvaj. baja je popustio nju i ne dira je vise a ni ona ne leti oko njega. fata se skrivenih mjesta i ne eksponira se suvise. sto se tice jela danas nije nista. bila je malo nesto juce ali to je bilo 1% od onog sto inace pojede.
ali nevazno. nemam mjesta za karantinu da ih izdvajam. jedino kakve tegle da joj dam. imam mrijestilicu ali mi zao nju da sprcam unutra. jeli esencijalno da joj jaja budu u ustima citavo vrijeme. kontao sam, bi li mogao izvaditi jaja i staviti u mrijestilicu a nju da stavim nazad u "gen pop" sa ostalima. bilo bi mi zao da strada ili da gladuje 15 dana.
uradi sam

#606 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

zdruzdjo wrote:e znaci razrijesena misterija. ironija je sto sam najvecem muzijaku isao rezonom da ima zenki i obezbjedio mu 4 komada. medjutim, "Baja" (kako ga ja odmilja zovem) je probrao zenku koja uopste nije njegova vrsta. ovu zutu. ja plakao od smjeha. a kretena ribe boze sacuvaj. baja je popustio nju i ne dira je vise a ni ona ne leti oko njega. fata se skrivenih mjesta i ne eksponira se suvise. sto se tice jela danas nije nista. bila je malo nesto juce ali to je bilo 1% od onog sto inace pojede.
ali nevazno. nemam mjesta za karantinu da ih izdvajam. jedino kakve tegle da joj dam. imam mrijestilicu ali mi zao nju da sprcam unutra. jeli esencijalno da joj jaja budu u ustima citavo vrijeme. kontao sam, bi li mogao izvaditi jaja i staviti u mrijestilicu a nju da stavim nazad u "gen pop" sa ostalima. bilo bi mi zao da strada ili da gladuje 15 dana.
Vidi u malawi varijanti se strogo izbjegavaju MIX-ovi...jer te ribe nista ne vrijede ako je tako ko sto ti mislis dobro bi bilo da pokazes sliku ko je sa kim u kombinaciji..To ti je Ramizova kombinacija razbijanja agresivnosti mixanjem vrsta u Tanku..pa sjedinjuje vrste riba koje su sklone medjusobnom parenju moj savjet uhvati ribu, jedan lavor, vode otvori joj usta cackalicom i polako jaja ce isfurat ...Ta jaja nista ne vrjede slobodno ih daj neka se pocasti ekipa :-D ako ih ona ne proguta vec.. :thumbup:
zdruzdjo

#607 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

ma da se razumijemo
ja nisam tip to nesto: mrijest uzgajanje ovo ono.....
meni je akvarium vrsta zabave i vizuelna uzivancija. potruditi cu se da to izgleda sve lijepo. stoga nije mi do mrijesta uopste. ako hoce oni bujrum. ako ko prezivi od malih ok. plafon da cu im dati mrijestilicu. ako to sve izizskuje da ce zenka uginuti od gladi ili da ce je neko nagrditi onda mali sutra idu van pa sta im bog da.
ja sam tip koji ode i kupi ribicu koja mi se svidja. nemam ja zivaca za uzgoj i sl. i ovo sto sam obezbjedio zenke je samo da ne bi bio muzijak agresivan. medjutim ako ti "melezi" budu lijepi i uspiju preziviti, mogu oni ne vrijedititi koliko god, ostati ce.
a kako mislis da rijesim. (da ubijem zenku i mrijest, dam nekome....)

ovo je baja
Image

a ovo je mlada u lijevom djelu slike.
Image
strafna

#608 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Ma druze sve to stoji i super je akvarijum kao zanimacija,al sutra ces ti te ribe ako uspije mrijest pokloniti nekom drugom ili nekom prodati zato sto izgledaju lijepo i simpaticne su (nemoras bas ti al neko hoce)...a tim mixevima se samo gubi kvaletit i linija pravog malawi cichlida,vjeruj mi da nama koji to malo ozbiljnije gajimo i pazimo je veliki problem naci kvalitetnog malawi cicklida u SA kazem za nas grad jer dalje se nisam trudio traziti...bas gospodin iz VOGOSCE radi jednu takvu stvar miksa se sve i svasta i onda kad ti to u akvarijumu poraste vidis sta si i kakvu si ribu uzeo.Ja sam uvjek za onu provjerenu KVALITET A NE KVANTITET...
Lijep pozz
uradi sam

#609 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

ovaj ti je gornji plavi muski PS.elogantus Mpamba, zenka je PS.estherae Red Zebra njen muzijak izgleda ovako:
http://animal-world.com/encyclo/fresh/c ... dZebra.php
ja bih povadio jaja i bacio. :x ..poz.
Last edited by uradi sam on 11/01/2010 18:22, edited 1 time in total.
uradi sam

#610 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

strafna wrote:Ma druze sve to stoji i super je akvarijum kao zanimacija,al sutra ces ti te ribe ako uspije mrijest pokloniti nekom drugom ili nekom prodati zato sto izgledaju lijepo i simpaticne su (nemoras bas ti al neko hoce)...a tim mixevima se samo gubi kvaletit i linija pravog malawi cichlida,vjeruj mi da nama koji to malo ozbiljnije gajimo i pazimo je veliki problem naci kvalitetnog malawi cicklida u SA kazem za nas grad jer dalje se nisam trudio traziti...bas gospodin iz VOGOSCE radi jednu takvu stvar miksa se sve i svasta i onda kad ti to u akvarijumu poraste vidis sta si i kakvu si ribu uzeo.Ja sam uvjek za onu provjerenu KVALITET A NE KVANTITET...
Lijep pozz
:thumbup:
Amazonka27

#611 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Amazonka27 »

@belissimma ako je tema oznacena kao "ne propusti" to nikako nije "ne propusti za*ebati temu". Ako mislis da znas vise od ovih ljudi koji su podigli ovu temu na zavidno kvalitetan nivo, onda se ponasaj kao intelektualaka a ne ko provokator, jer u slucaju ovog drugog radi se o krsenju pravila foruma.

suvisni postovi su izbrisani jer ne zelim da se ova tema pretvori u prepirku i u pricu iz supljeg u prazno.

Molim ostale ucesnike na ovoj temi da prijave ovake provokacije kako bi zadrzali temu poucnom i zanimljivom.

Hvala :)
zdruzdjo

#612 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

ma nisi trebala ali eto nema veze. volim cuti misljenja i drugih ljudi.
moram priznati da joj je interesantno razmisljanje.
mislim koliko stvarno znamo o ribicama koje su u nasem bazenu. mozda su sve braca i sestre :-)

recimo pricao sam sa jednim likom prosle godine koji je uzgajao sebi gupe.
kaze da mu je par puta kompletna legla otisla. okote se zive sedmicu i kapak.
sve mu je tako bilo dok nije iz srbije nabavio novu krv kako on kaze, i onda je malo iscistio sve to.
ja sam imao ramireze koje sam kupovao kod jednog covjeka, a on ih je nabavljao u udruzenju. bili su prelijepi i prezdravi. ali svaki je uspio zivjeti samo po dva-tri mjeseca. sve ostale ribice su bile zdrave ali njima nikako da svane.
kad sam pricao sa mugdimom iz udruzenja on mi je rekao da je ta komplet linija koja je dosla kod nas tako svima zavrsavala. rijetki su bili koji su prezivjeli duze. cak je i on rekao da su mu muke zadali jer su ugibali bez ikakvog vidljivog znaka.
ja ne kazem da cu sad uzgajati maxuz "mjesance". nego ok. ako se izlegu i prezive, super. mogu im samo dati mrijestilicu. ubiti ih necu pa naopako. iako su mali necu ih vala nositi na dusi zato sto se priroda malo poigrala u mom akvariumu.
jos jedna novost. jos jedna zenka za koju sam sumnjao da je "trudna" je danas nestala. bukvalno netragom. nigdje je. kad sam dosao sa posla bila je tu, legao da odspavam, probudim se sat i po kasnije, i nigdje je. ili su je dusmani ubili i pojeli, ili se negdje pravo dobro sakrila i nece da izadje. zao mi da im tumbam kamenje jer su sebi pravo lijepo iskopali puteve i loge za sakrivanje.
Edmond

#613 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Drugovi, trebam li isključiti unos kisika, kada unesem co2 iz DIY generatora ? Hoću malo biljke da popravim.
rumit

#614 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Edmond wrote:Drugovi, trebam li isključiti unos kisika, kada unesem co2 iz DIY generatora ? Hoću malo biljke da popravim.
Trebao bi. Unosenje zraka ponistava CO2.
Ako imas dovoljno biljaka, svjetlosti i CO2, biljke daju dovoljno kolicinu kisika.
U svakom slucaju, posmatraj ponasanje ribica (pogotovo uvece) pa procijeni sam. Ako odlucis da dodajes zrak mozes to raditi samo po noci (kad ugasis svjetlo).

Kad smo kod ovoga - Doktore dokle si ti sa CO2?
Edmond

#615 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

rumit wrote:
Edmond wrote:Drugovi, trebam li isključiti unos kisika, kada unesem co2 iz DIY generatora ? Hoću malo biljke da popravim.
Ako imas dovoljno biljaka, svjetlosti i CO2, biljke daju dovoljno kolicinu kisika.
U svakom slucaju, posmatraj ponasanje ribica (pogotovo uvece) pa procijeni sam. Ako odlucis da dodajes zrak mozes to raditi samo po noci (kad ugasis svjetlo).

Tako sam i predpostavio. Biljke su mi trenutno u plastičnim čašama,sa supstratom,pošto planiram raditi neke izmjene (supstrat,trava i ostalo). C02 je odmah proradio i u malu flašu baca 1 mjehur na 3-4 sekunde,tako da na raspršivač u akvarijum dolazi 5-6 malih mjehurića svakih 5-6 sekundi.

p.s. Bekire kako napreduje trava ? Čekam pelcere :thumbup: Nabavio sam još dvije vrste kod Armana,pa čim se rašire, poklanjam pelcere. Ako neko ima viška mahovine za panj,bio bih mu zahvalan. :thumbup:
doktor78

#616 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

rumit wrote:
Nidokle- napravio DIY CO2 reaktor po uputstvu sa akvarij.net, i - nista, ni makac. Nemam pojma gdje sam pogrijesio, jedino ako je imalo kakve veze sto sam stavljao cesmovacu,a ne vodu iz akvarija???
Edmond

#617 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

doktor78 wrote:
rumit wrote:
Nidokle- napravio DIY CO2 reaktor po uputstvu sa akvarij.net, i - nista, ni makac. Nemam pojma gdje sam pogrijesio, jedino ako je imalo kakve veze sto sam stavljao cesmovacu,a ne vodu iz akvarija???
Ja sam stavio šolju šećera (2 dece) i dvije najmanje kašikice kvasca u prahu,zalio sa 1l tople vode, promućkao i ostavio. Nakon 1-2 sata,počeo izlaziti CO2. Nisam dodavao akvarijumsku vodu, niti sodu bikarbonu (sistem sa dvije flaše 1.5 l i 0.5 l). Samo,izgleda da mi je rupa u reakcionoj flaši malo veća od crijeva,pa malo šišti sa strane :D Danas ću to riješiti.
doktor78

#618 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Eh, ja sam stavio 2 solje secera i 1 kasikicu kvasca - tako pise...
Morat cu probati taj tvoj recept :thumbup:
Edmond

#619 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Iskustva su različita.Čitao sam da raja stavlja akvarijumsku vodu,valjda zbog toga što bakterije ragrađuju šećer,pa onda sodu bikarbonu,čak sam čuo da stavljaju i Coca Colu. :) Ja sam uradio ovako i fino radi. E sada, ako dodaš više šećera, smjesa će duže trajati,a sa više kvasca,dobijaš burniju reakciju i više CO2,ali se šećer brže potroši. Treba testirati i ja sam tek sinoć pustio u pogon CO2 generator,pa ću vidjeti.
Još jedna "fora". Kao difuzor (raspšivač) umjesto kamena,staviš filter od cigare na kraj crijeva. Kažu da su mjehurići ekstra mali,tako da ću to danas probati. U svakom slučaju probaj testirati,a stavi uho na grlić reaktivne flaše i ako čuješ "pucketanje" i šuštanje,očekuj ubrzo CO2. :thumbup:
Bekir_SA

#620 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Edmond wrote:
rumit wrote:

Tako sam i predpostavio. Biljke su mi trenutno u plastičnim čašama,sa supstratom,pošto planiram raditi neke izmjene (supstrat,trava i ostalo). C02 je odmah proradio i u malu flašu baca 1 mjehur na 3-4 sekunde,tako da na raspršivač u akvarijum dolazi 5-6 malih mjehurića svakih 5-6 sekundi.

p.s. Bekire kako napreduje trava ? Čekam pelcere :thumbup: Nabavio sam još dvije vrste kod Armana,pa čim se rašire, poklanjam pelcere. Ako neko ima viška mahovine za panj,bio bih mu zahvalan. :thumbup:
trava napreduje, napali su me puzevi, tako da sam bio prisiljen izbaciti skoro pola bilja jer su ga naprosto u 2 dana pojeli, al izgleda da sam im stao u kraj receptom sa zeljem (ugl. obari se list zelja ocijedi i ubaci u aq. i onda dolaze na njega...) izbacio sam 21 mala puza :x ...
rumit

#621 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

doktor78 wrote: Nidokle- napravio DIY CO2 reaktor po uputstvu sa akvarij.net, i - nista, ni makac. Nemam pojma gdje sam pogrijesio, jedino ako je imalo kakve veze sto sam stavljao cesmovacu,a ne vodu iz akvarija???
Vjerovatno ti je do spojeva. Provjeri ih.
Jesil koristio mlaku vodu?
Edmond

#622 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

trava napreduje, napali su me puzevi, tako da sam bio prisiljen izbaciti skoro pola bilja jer su ga naprosto u 2 dana pojeli, al izgleda da sam im stao u kraj receptom sa zeljem (ugl. obari se list zelja ocijedi i ubaci u aq. i onda dolaze na njega...) izbacio sam 21 mala puza :x ...
I ja se toga bojim,jer sam ubaciovao 3-4 vrste bilja u posljednje vrijeme. Jest da detaljno pregledam i operem svaku biljku,ali vazda se mogu provući jaja ili mali pužić.
rumit wrote:
doktor78 wrote: Nidokle- napravio DIY CO2 reaktor po uputstvu sa akvarij.net, i - nista, ni makac. Nemam pojma gdje sam pogrijesio, jedino ako je imalo kakve veze sto sam stavljao cesmovacu,a ne vodu iz akvarija???
Fakat je možda do spojeva. Potopi reaktor u neki lavor,pa vidi da li balončići izlaze sa strane.
zdruzdjo

#623 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

e kod mene se komotno moze kupleraj otvoriti.
i druga zenka, ista kao ova koja sad ima puna usta, je napunila usta.
hahahha
e da mi je znati ko li je njoj.....
ovooj jednoj jos ni traga ni glasa. svasta. nigdje je.
Edmond

#624 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Edmond wrote: Još jedna "fora". Kao difuzor (raspšivač) umjesto kamena,staviš filter od cigare na kraj crijeva. Kažu da su mjehurići ekstra mali,tako da ću to danas probati.
Patent napravljen :-D Radi extra.Mjehurići su tako mali da se jedva dižu na površinu. Evo slika:

Image

Ovo nije dekoracija, već priprema bilja za sadnju :D
zdruzdjo

#625 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Edmond wrote:
Edmond wrote: Još jedna "fora". Kao difuzor (raspšivač) umjesto kamena,staviš filter od cigare na kraj crijeva. Kažu da su mjehurići ekstra mali,tako da ću to danas probati.
Patent napravljen :-D Radi extra.Mjehurići su tako mali da se jedva dižu na površinu. Evo slika:
Ovo nije dekoracija, već priprema bilja za sadnju :D
ideja super
savjet ako vec planiras neku sadnju zestoku i neko promjestanje, obavezno novi sljunak. ovaj ti je prekrupan za biljke. rasti ce one i sa ovim ali ne toliko dobro kao sa necim drugim

update kod mene:
pojavila se skrivena ribica. tacnije njen kostur i koza. neko je ubio i onda su je polako oglodali ispod nekog kamena
Post Reply