"valja li" u kojem smislu? pitanje nije najbolje definisanoJasmin93Mostar wrote:Stvarno nezz šta upisati.Izgleda čekam zadnji trenutak.
Valja li pravo ? Ekonomija ?
Žurnalistika ?
Savjeti maturantima -sta upisati?
-
mini2
#601 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
- cyprus
#602 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ma ja... i ja nekad bijah oduševljen kad bih čuo da još neko hoće na geografiju i razočaran kad bih sazno da je neko ipak odusto od geografije...minjonja wrote:ja sam raju prije nagovarala da svi probaju biologiju jer je meni ekstra, sad kako sam na trecoj svima govorim da bjeze sa biologije jer ne zelim sebi konkurenciju da stvaramcyprus wrote:Nemojte samo nastavničke smjerove - ima nas viškaSavjeti maturantima -sta upisati?da sam bogdo odma od pocetka tako govorila...
![]()
- minjonja
#603 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
e pa to!
zato bjezite svi sa pmf-a, mozete jedino na fiziku i matematiku, ostalo je bezze

-
shambho
#604 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Joj da mi je ova pamet bila kad sam upisivala da prvo ukucam deficitarna zanimanja u google.. DA MI JE
..
Ovako znam da ce bit' borba do koljena za posao, a ionako i ovako ne gine mi rad van struke.. Ne da nas je previse..
Tad mi to fakat nije bilo bitno, bitno je bilo samo kao da to volim, a sve covjek nauci volit.. Al' ako su dva konkursa godisnje za posao za koji se prijavljuje dvjesto kandidata.. Pa gdje mi je pamet bila..
Helem, meni niko nije rekao da tako razmisljam.. Tako da je moj savjet ne da upisujete sto ne volite, nego od najtrazenijih zanimanja izaberete vama najblize.. Ne idite gdje svi idu
.. Ima onaj poljoprivredni fakultet, ima tih nekih gdje je pet studenata po Odsjeku..to je dobra stvar..
Uglaavnom, malo vise mislite na sutra..
Ovako znam da ce bit' borba do koljena za posao, a ionako i ovako ne gine mi rad van struke.. Ne da nas je previse..
Tad mi to fakat nije bilo bitno, bitno je bilo samo kao da to volim, a sve covjek nauci volit.. Al' ako su dva konkursa godisnje za posao za koji se prijavljuje dvjesto kandidata.. Pa gdje mi je pamet bila..
Helem, meni niko nije rekao da tako razmisljam.. Tako da je moj savjet ne da upisujete sto ne volite, nego od najtrazenijih zanimanja izaberete vama najblize.. Ne idite gdje svi idu
Uglaavnom, malo vise mislite na sutra..
-
mahuba
#605 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Poljoprivreda?
-
shambho
#606 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Da. Doduse to ej moj pogled iz danasnjice, al' ja bih sad da biram ovo upisala..mahuba wrote:Poljoprivreda?

Samo sam 'bubala' primjer manje poznatog i biranog fakulteta.. Ima tu i fizika za koju mole da se ljudi upisu.. Ima ih sigurno jos, samo ljudi k'o da znaju za samo pet zanimanja..
Treba se dooobro informisati, prije bilo koje odluke.. To je ono sto pokusavam reci
- cyprus
#607 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ma dobro, ja i da mogu vratiti vrijeme a ostavit ovu pamet, ja bih opet izabro isto, jer ne mogu zamisliti sebe da studiram bilo šta drugo osim geografije... Ja sam čak negdje i u petom-šestom osnovne znao šta ću studirat
Naravno da svim sličnim slučajevima učenika koji jednostavno znaju šta je njihov predmet interesovanja, neću savjetovat da odustanu od svog sna...
Ali onima koji baš i ne znaju baš šta bi upisali i čim se žele bavit... savjetujem da dobro promisle i idu tamo gdje je veća šansa da će bit nekog hajra od toga...
Ali onima koji baš i ne znaju baš šta bi upisali i čim se žele bavit... savjetujem da dobro promisle i idu tamo gdje je veća šansa da će bit nekog hajra od toga...
- nOrMaLaC
#608 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Pozdrav!
Da li ko pohađa medicinu u Banja Luci? Meni je najbliže do tamo jer živim u pograničnoj opštini a do Bl mi je oko 100 km.
Da li ko pohađa medicinu u Banja Luci? Meni je najbliže do tamo jer živim u pograničnoj opštini a do Bl mi je oko 100 km.
-
mahuba
#609 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ja planiram upisati poljoprivredu pa sam zato pitao, a ne zbog tvog predhodnog postashambho wrote:Da. Doduse to ej moj pogled iz danasnjice, al' ja bih sad da biram ovo upisala..mahuba wrote:Poljoprivreda?
Samo sam 'bubala' primjer manje poznatog i biranog fakulteta.. Ima tu i fizika za koju mole da se ljudi upisu.. Ima ih sigurno jos, samo ljudi k'o da znaju za samo pet zanimanja..
Treba se dooobro informisati, prije bilo koje odluke.. To je ono sto pokusavam reci..
- thekupus
#610 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
ima li iko informacije o Arheologiji na Filozofskom?
dobra? losa?
dobra? losa?
- thea
#611 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ja ti preporucujem da se bavis tehnikom, pa medicinom.
jer ces sa ovakvim diplomama jednostavnije produziti svoje usvarsavanje u nekom ev zemljama.
Svi oni koji imaju drustvene diplome su teze prosli.
sretno
jer ces sa ovakvim diplomama jednostavnije produziti svoje usvarsavanje u nekom ev zemljama.
Svi oni koji imaju drustvene diplome su teze prosli.
sretno
-
zool
#612 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
maturant sam pa me zanima genetika na pmfu , je li tesko upisati , je li perspektivna , sta se trazi na prijemnom , ,
- ČiČke
#613 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=61825 na toj temi imaš svašta što bi te moglo zanimati, jer je to što pitaš pretreseno puno putazool wrote:maturant sam pa me zanima genetika na pmfu , je li tesko upisati , je li perspektivna , sta se trazi na prijemnom , ,
a pogotovo o Biologiji imaš dosta, a Genetika je jedan od smjerova ..sretno
-
Lela:D
#614 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ja se dvoumim izmedju Pravnog i Fakulteta za javnu upravu.. Sta vi mislite, vasi savjeti, iskustva?? 
-
Woman
#615 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
ako to volis, bice odlicnathekupus wrote:ima li iko informacije o Arheologiji na Filozofskom?
dobra? losa?
- thekupus
#616 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Woman wrote:ako to volis, bice odlicnathekupus wrote:ima li iko informacije o Arheologiji na Filozofskom?
dobra? losa?
volim, i jako mnogo... plus, imam dosta dobro predznanje, jer sam ucestvovao na nekoliko kampova vec...
ali mene zanima kvaliteta... da li mi se vise isplati da probam u zagreb ili beograd? Mislim, gdje god da odem, planiram transfer da pokusam poslije prvog/nekoliko semestara negdje u Ameriku, gdje sam sad vec zakasnio
-
Woman
#617 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
kad je već otvoreno ovdje, ne vidim zašto bi išao tamo. katedra je nova, još sve zna biti dosta škripavo, ali uz trud i profesora i studenata, izvuče se najbolje.nešto naših profesora, nešto gostujućih iz zagreba, pa to ti je ko da studiraš i ovdje i tamo
vjeruj mi, nisu ništa bolji studenti iz zagreba ili beograda od naših.
- Semper
#618 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
možda nije toliko relevantno sa samom temom ali bih volio da mi neko odgovori koji fakultet bi se trebao završiti a da ima veze sa poslom 'country managera', 'it programera' i 'developera'?
-
zocurious
#619 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Zdravo! Još jedan zbunjeni gimnazijalac moli za savjet.
Zanima me koji fakultet biste preporučili nekom ko želi imati što je moguće manje posla s matematikom i fizikom, a da mu, po mogućnosti, omogući sigurno pronalaženje posla i pristojnu zaradu? Osim očitih, na spisak nepoželjnih prijedloga bih dodao još farmaciju, medicinu i stomatologiju, jer to nije za mene.
Dosta sam razmišljao o latinskom jeziku (uz još jedan studij, naravno) jer je pronalazak posla neupitan, ali nisu svi koji me poznaju entuzijastični zbog male plate prosvjetnih radnika i mišljenja da ja sam ja "veliki potencijal" i da "mogu puno bolje".
Čitao sam negdje da je defektologija/logopedija deficitarna (a opet u jednoj temi na ovom forumu da se ni prva generacija završenih nije uspjela zaposliti, mada je moguće da se tu misli samo na Tuzlake), zatim da će uskoro u svakoj firmi biti neophodni stručnjaci za zaštitu okoline/ekolozi (mada se ne volim uzdati u ta "zanimanja budućnosti", jer ni sadašnje zakone ne provodimo - npr. socijalnih radnika svugdje treba, a nigdje nema), itd
Kakve su šanse sa mikrobiologijom? Psihologijom? Koja su to deficitarna zanimanja koja biste mi preporučili?
Mnogo hvala!
Zanima me koji fakultet biste preporučili nekom ko želi imati što je moguće manje posla s matematikom i fizikom, a da mu, po mogućnosti, omogući sigurno pronalaženje posla i pristojnu zaradu? Osim očitih, na spisak nepoželjnih prijedloga bih dodao još farmaciju, medicinu i stomatologiju, jer to nije za mene.
Dosta sam razmišljao o latinskom jeziku (uz još jedan studij, naravno) jer je pronalazak posla neupitan, ali nisu svi koji me poznaju entuzijastični zbog male plate prosvjetnih radnika i mišljenja da ja sam ja "veliki potencijal" i da "mogu puno bolje".
Čitao sam negdje da je defektologija/logopedija deficitarna (a opet u jednoj temi na ovom forumu da se ni prva generacija završenih nije uspjela zaposliti, mada je moguće da se tu misli samo na Tuzlake), zatim da će uskoro u svakoj firmi biti neophodni stručnjaci za zaštitu okoline/ekolozi (mada se ne volim uzdati u ta "zanimanja budućnosti", jer ni sadašnje zakone ne provodimo - npr. socijalnih radnika svugdje treba, a nigdje nema), itd
Mnogo hvala!
-
Thecoldfear
#620 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Hajde bez fizikezocurious wrote:Zdravo! Još jedan zbunjeni gimnazijalac moli za savjet.
Čitao sam negdje da je defektologija/logopedija deficitarna (a opet u jednoj temi na ovom forumu da se ni prva generacija završenih nije uspjela zaposliti, mada je moguće da se tu misli samo na Tuzlake), zatim da će uskoro u svakoj firmi biti neophodni stručnjaci za zaštitu okoline/ekolozi (mada se ne volim uzdati u ta "zanimanja budućnosti", jer ni sadašnje zakone ne provodimo - npr. socijalnih radnika svugdje treba, a nigdje nema), itdKakve su šanse sa mikrobiologijom? Psihologijom? Koja su to deficitarna zanimanja koja biste mi preporučili?
![]()
Mnogo hvala!
-imas neke smjerove koje ne zahtjevaju puno matematike na ETF ali te mogu dokrajciti
-mozes studirati neki jezik tamo nemas matematike
-dobar "faks" je filozofski nisam nesto cuo ali su me ljudi ubjedzivali oko njega
-mozes i na PMF ( geografiju )
to je nesto od prve
-
Aldin1993
#621 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Pozz, ostala su neka 2 mjeseca do završetka školske godine pa mene kao i mnoge druge maturante muči briga šta da upišem.Završavam srednju elektrotehniču školu smjer energetika,pa ako malo sagledam okolnosti danas na ovakvom vremenu elektrotehnika je jedan od najboljih faksova za neku sutrašnju "siguricu".Volio bih da studenti koji več idu na elektroenergetigu na etf u sarajevu da malo mi "dočaraju" studiranje na tom fakultetu i tom smjerru.

- Platformas
#622 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
zocurious wrote:Zdravo! Još jedan zbunjeni gimnazijalac moli za savjet.
Čitao sam negdje da je defektologija/logopedija deficitarna (a opet u jednoj temi na ovom forumu da se ni prva generacija završenih nije uspjela zaposliti, mada je moguće da se tu misli samo na Tuzlake), zatim da će uskoro u svakoj firmi biti neophodni stručnjaci za zaštitu okoline/ekolozi (mada se ne volim uzdati u ta "zanimanja budućnosti", jer ni sadašnje zakone ne provodimo - npr. socijalnih radnika svugdje treba, a nigdje nema), itdKakve su šanse sa mikrobiologijom? Psihologijom? Koja su to deficitarna zanimanja koja biste mi preporučili?
![]()
Mnogo hvala!
Izbacio si sve faxove koji vrijede, tesko da je sta ostalo a da nudi posao. (osim ako nisi tatin sin, ali takvi znaju da im je sve osigurano pa se i ne zamaraju po forumima)
Ne znam cemu bojazan od recimo farmacije, jest da se ima puno uciti ali tvog glavnog problema nema, matematike i fizike.
Doduse, ima matematika 1 ali je totalno bezveze, tj. uz minimalan rad se polozi.
Ostalo - uzmes i nabubas, ako vec hoces posao nakon sto zavrsis.
Ako si skroz isljucio te 'sto nisu za tebe', bolje ti je uzeti malo provjezbat matematiku, nije to nista strasno
- art vandeley
#623 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Masinstvo je plafon od fakulteta...naravno ko moze to uciti
ali je vrijedno svakog truda.
Ja nemam licno iskustvo sa istim ali imam posredna saznanja i cuo sam sve najbolje pa sad...
Ja nemam licno iskustvo sa istim ali imam posredna saznanja i cuo sam sve najbolje pa sad...
-
shambho
#624 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Hjooj.. Za sve ove zbunjene i zabrinute.. Pokusajte naci sto vise informacija o fakultetima, ovdje na forumu, guglajte, pricajte, ali NE SLUSAJTE druge
.. To je moj savjet. Svako ima neku svoju pametnu i svako ima svoje iskustvo i svako ce vam reci kako bi on i sta bi on.
Moje iskustvo ne govori da ce takvo biti i vase..
Zapitajte se sta VI hocete. Onda to izbalansirajte sa potraznjom. Pravite pluseve minuse, nije ni to lose.. I pustite da prenoci
..
Moje iskustvo ne govori da ce takvo biti i vase..
Zapitajte se sta VI hocete. Onda to izbalansirajte sa potraznjom. Pravite pluseve minuse, nije ni to lose.. I pustite da prenoci
-
zocurious
#625 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ja ne isključujem svaki fakultet u kojem se pomene riječ matematika ili fizika, tj. ako ima predmet matematika, biofizika ili nešto slično, Bože moj, izdrž'o je Mujo i gore
Ono što bih isključio zbog matematike i fizike su arhitektura, građevinarstvo, elektrotehnika, i slično.