Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#601 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

idealnaM wrote::lol:
Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

Mislim da je ovdje komentar suvisan, zasto i muskarci nisu njihoe njive nego samo zene njive muskaraca...
Kad muskraci budu radjali i u njihovim utrobama rastao plod :D,onda ce vjerovatno njiva biti sinonim i za njih.
Vrlo ocigledna podjela - ljudi i zene, kao da zene ne spadaju u ljude. Obraca se ljudima, koji zude za zenama.
:D Vrlo očigledna pojava...

Ej,stvarno ,pokusaj da se bavis tefsirenjem necega drugog... :D ..ne ide ti ovo nikako..
Svejedno sto su njive sinonim za plodnost, zasto se kaze muskarcima da prilaze zenama a ne zenama da prilaze muskarcima?
Ko kaze da zene ne zude za muskarcima? Jeli to negiras da zene imaju zelju za sexom?

I jeli to sve sto imas da kazes na ovo?
Ateista

#602 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Zaboravih navesti, nema ovdje sta da mi ide ili ne ide, ja sam samo koristio par jednostavnih naredbi SEARCH i dosao do ovih rezultata. Komentari nisu ni tako bitni, citati govore sami za sebe.
PeroKosoric

#603 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by PeroKosoric »

delija11 wrote:
PeroKosoric wrote:
novi_lik wrote:U kur'anu imas cijelu jednu suru od 29 stranica, pod nazivom En-Nisaa' ( ZENA ). Pa procitao sam gore da imas kod kuce kur'an, pa bih volio da procitas tu prijelijepu suru, pa mi kazi sta mislis, ili ces ovako napamet zakljucivati o serijatu, sad ti gore kazem ljudi su nepravedni, pa ce i boziji zakon iskriviti zbog vlasti! Evo samo odlomak:

4. I s draga srca, zenama pruzajte njihove vjencane darove,
a ako se one neđu lijepim da vam sta od toga ponude,
to ugodno i prijatno uzivajte.

20. A ako hocete jednu zanu da pustite
a drugom da se ozenite,
a jednoj od njih dali ste dosta blaga,
od nje nemojte nista natrag uzimati.
Pa zar da joj to nasilno otimate,
i grijeh ocoti cinite?!

U ovoj suri su tacno navedeni zakoni o braku o pravima zene, o razvodu, o odgoju zenske djece.
Evo nekoliko hadisa od Poslanika a.s.
Muavija ibn Hajde (r.a.) pripovjeda: '' Upitao sam Allahova poslanika a.s. : . kakva prava ima zana jednog od nas kod svog covjeka? Alejhisalam rece:- Da je nahranis kada ti jedes, da joj kupis odjecu kada to sebi uradis, da je na udaras po licu, da je ne prokljinjes i da je ne napustas, osim u postelji (s tim da ne prestajes govoriti s njom).

Evo jos_
Allahov Poslanik a.s. je rekao: Najpotpuniji iman ( vjerovanje 9 je onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama.

Jos je a.s. rekao:
Allahu dragi, ja upozoravam i prijetim svakom tko upropasti pravo ili imetak dvoje bespomocni: siroceta i zene.

Jos Alejhiselam kaze da onaj tko lijepo odogji tri kcerke ( u nekoj predaji stoji jednu...), te ih obrazuje vjersko i svjetovnom naobrazbom , tako da smostalno mogu krociti kroz zivot, Allah nije zadovoljan da ga nagradi nicim drugim neo Dzennetom.

Zato, opet ovo ponavljam, ako niste citali Kur'an i npr ti nisi procitala ovu suru, ne mozete osuđivati moju Vjeru i Boziji zakon zbog nekog silovatelja ili bombasa, vidis ovo sto si ti napravila, nije nista drukcije od onog koji kaze da su svi muslimani teroristi, jer ima je takav zakon, a nije se udostojio da procita taj zakon, pa onda da prosudi. Da mi takav zakon imamo ovdje u Bosni, zena bi bila na predivnom mjestu, tako zasticena, da je to neopisivo.
Jedina stvar koja ovaj zakon prikazuje kao neku babarogu kad su u pitanju zene, to je pokrivanje, a i o tome cu ti objasniti, ako zelis.
evo samo kratak primjer jer nemam vremena, zena nije duzna nostiti onu maramu preko ociju ( ne znam kako se tocno zove ), nego ju treba imati uza se, kada napusta kucu, i ako bi se slucajno zadesila u drustvu nepoznatog muskarca, koji joj upucuje pohotne poglede ili bilo kakvo nepristojno ponasanje, da bi se u tom trenutku mogla pokriti i sprijeciti to.
Pozzzzzzz kolegice.
Upravo iz ovog citiranog posta vidi se sav sovinizam Kurana i islama. Kuran ocigledno nije niti pisan za zene, nego iskljucivo za muskarce, a prema zenama se odnosi kao prema roblju i privatnoj svojini muskarca.

a kako si ti to zakljucio iz tog posta matere ti.bas nidje veze
Nemoj mi reci da se i Kuran iznenada politicki korektno zalaze za jednaka prava hetero- i homoseksualaca.

Ovaj gore citat moze se tumaciti da je upucen i zenama jedino ako su lezbijke.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#604 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Chmoljo »

ako se uzme u obzir da su Arapi prije Muhammeda a.s. žive curice zakopavali onda je suvišno pričati o tome kakve su povlastice žene dobile sa časnim Kur'anom...

ali naravno, najlakše je stvari gledati onako kako meni odgovara, i onako da ubijedim sam sebe da sam upravu...
terapija

#605 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

Ja mislim, da je Kur'an najmanji problem u svoj ovoj prici.

Kamo srece, da se vise ljudi na svijetu drze njegovih propisa, ne samo deklarativno, vec i prakticno iskreno i potpuno.
Svijet bi bio uistinu bolje mjesto.
Ateista

#606 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:ako se uzme u obzir da su Arapi prije Muhammeda a.s. žive curice zakopavali onda je suvišno pričati o tome kakve su povlastice žene dobile sa časnim Kur'anom...

ali naravno, najlakše je stvari gledati onako kako meni odgovara, i onako da ubijedim sam sebe da sam upravu...
To stoji, vjerovatno je bio napredak u odnosu na ono sto je bilo prije, sto znaci da je kur'an prilagodjen vremenu u kojem je nastao.

Ako vec neki tvrde da je kur'an natprirodna knjiga u kojoj se govori o stvarima koje naucnici tek sad otkrivaju, zasto onda nije prilagodjena i modernom vremenu i svim vremenima, a ne vremenu koje je davno prevazidjeno, bar sa stanovista prava zena?
idealnaM

#607 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

Ateista wrote:
Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

Mislim da je ovdje komentar suvisan, zasto i muskarci nisu njihoe njive nego samo zene njive muskaraca...
Kad muskraci budu radjali i u njihovim utrobama rastao plod :D,onda ce vjerovatno njiva biti sinonim i za njih.
Vrlo ocigledna podjela - ljudi i zene, kao da zene ne spadaju u ljude. Obraca se ljudima, koji zude za zenama.

Ej,stvarno ,pokusaj da se bavis tefsirenjem necega drugog... :D ..ne ide ti ovo nikako..
Svejedno sto su njive sinonim za plodnost, zasto se kaze muskarcima da prilaze zenama a ne zenama da prilaze muskarcima?
Ko kaze da zene ne zude za muskarcima? Jeli to negiras da zene imaju zelju za sexom?

I jeli to sve sto imas da kazes na ovo?
Ti ocito ne znas da je u Islamu uredjen i ovaj aspekt zivota,i za razliku od drugih religija u Islamu je koitus sevap,dobro djelo.:D ..medjutim,budući da puno toga ne znaš,pročitaj slijedeće:

Poslanik a.s. rekao je " Trojica ljudi okrutni su... treci je onaj koji ima odnos sa svojom suprugom bez predigre. "

Jos jedan hadis izjednacava seks bez predigre sa zivotinjskim ponasanjem:" Kada bilo ko od vas ima intimni odnos sa svojom suprugom, neka im ne ide kao ( sto to cine ) ptice, umjesto toga treba biti spor i odlagati. "

Poslanik a.s. kaze ... " svaka je igra vjernika bezvrijedna , osim u tri slucaja, jahanje konja, gadjanje lukom i strijelom i medjusobna predigra s njegovom suprugom - to je hakk (pravo).''
Ateista

#608 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

idealnaM wrote: Ti ocito ne znas da je u Islamu uredjen i ovaj aspekt zivota,i za razliku od drugih religija u Islamu je koitus sevap,dobro djelo.:D ..medjutim,budući da puno toga ne znaš,pročitaj slijedeće:

Poslanik a.s. rekao je " Trojica ljudi okrutni su... treci je onaj koji ima odnos sa svojom suprugom bez predigre. "

Jos jedan hadis izjednacava seks bez predigre sa zivotinjskim ponasanjem:" Kada bilo ko od vas ima intimni odnos sa svojom suprugom, neka im ne ide kao ( sto to cine ) ptice, umjesto toga treba biti spor i odlagati. "

Poslanik a.s. kaze ... " svaka je igra vjernika bezvrijedna , osim u tri slucaja, jahanje konja, gadjanje lukom i strijelom i medjusobna predigra s njegovom suprugom - to je hakk (pravo).''
To i nema puno veze sa svim ovim gore sto sam naveo.

Nisi mi odgovorila na pitanje, je li mislis da zene nemaju sexualnu zelju?
Ateista

#609 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

terapija wrote:Ja mislim, da je Kur'an najmanji problem u svoj ovoj prici.

Kamo srece, da se vise ljudi na svijetu drze njegovih propisa, ne samo deklarativno, vec i prakticno iskreno i potpuno.
Pa sad...

U nekim aspektima bi mozda bio, ali samo u nekim, a u nekim definitivno ne bi.

Ne znam kakav ti stav imas po tom pitanju, ali da li bi ti volio zivjeti sa svim tim zabranama i propisima?
terapija

#610 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

Ateista wrote:
idealnaM wrote: Ti ocito ne znas da je u Islamu uredjen i ovaj aspekt zivota,i za razliku od drugih religija u Islamu je koitus sevap,dobro djelo.:D ..medjutim,budući da puno toga ne znaš,pročitaj slijedeće:

Ja mislim da ima veze donekle.
Naime, ovim gore se zenama "garantuje" :P da takodjer uzivaju u sex-u sto ima smisla samo ako i same osjecaju zudnju za muzem. Znaci podrazumijeva se.
idealnaM

#611 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

Ateista wrote:

Onda ne vidis dobro.To u stvari daje odgovor i an tvoje pitanje koje si postavio...vidis da se podstice "rasplamsavanje "seksualne zelje..inace..islam ne poznaje celibat...tako da ako igras na kartu"casne sestre",na pogresnom si tragu.I ne postavljaj glupa pitanja.
idealnaM

#612 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

Ateista wrote:

Pa sad...

Ne znam kakav ti stav imas po tom pitanju, ali da li bi ti volio zivjeti sa svim tim zabranama i propisima?
Aaaa,do zabrana i propisa je ipak...e moj Ateista...

Sad te shvatam...oprosti,halali..necu te nikad vise vrijedjati niti diskutovati sa tobom...
terapija

#613 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

Ateista wrote:

Pa sad...

Ja sam rekao "kamo srece", jer nemoguce je da se svi pridrzavaju Knjige :)

Ja recimo iskreno smatram da su neke od zabrana previse restriktivne, no umjerenost je takodjer sirok pojam. Ali zato imas i razlicite stepene grijeha itd, itd.

Znaju se veliki grijesi, a za sve ostalo ipak ima nade ako se pokajes. Jako je izbalansiran i svidja mi se filozofija generalno.

U ljudskoj prirodi je da grijese, bez obzira koliko velike ili male zabrane bile.
Najbitnije je da imas izbor. Samo ne treba biti licemjeran i drugome nametati svoja nahodjenja.

Sto se propisa tice, svi mi zivimo u skladu s nekim propisima, ovako ili onako, dakle...
Ateista

#614 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

idealnaM wrote:
Ateista wrote:

Onda ne vidis dobro.To u stvari daje odgovor i an tvoje pitanje koje si postavio...vidis da se podstice "rasplamsavanje "seksualne zelje..inace..islam ne poznaje celibat...tako da ako igras na kartu"casne sestre",na pogresnom si tragu.I ne postavljaj glupa pitanja.
Pa sta onda znaci onaj tvoj komentar, sacekaj da ga nadjem...
Mozda sam pogresno shvatio, ali mislim da si htjela da kazes da je ocigledna pojava da muskarci zude za zenama, a mene zanima, zasto se ne obrati i zenama koje zude za muskarcima?

Sto se zabrana tice, smatram da ih je dosta bespotrebno. O tome sam vec govorio na drugim temama, kao recimo o sexu prije braka, svinjetini, pokrivanju zena i slicno, osim ako i ti ne mislis da su zene koje su silovane same krive sto se nisu pokrile?
Ateista

#615 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

idealnaM wrote:
Ateista wrote:

Ne igram ni na kakve karte, iznosim svoje misljenje.

Uopste ne govorim o celibatu, znam dobro da toga nema u islamu, ali je cinjenica da se prema zenama nema jednak stav i da se bog "obraca" samo muskarcima.
terapija

#616 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

Ateista wrote:
Uopste ne govorim o celibatu, znam dobro da toga nema u islamu, ali je cinjenica da se prema zenama nema jednak stav i da se bog "obraca" samo muskarcima.
Sure An Nisa?
Ateista

#617 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

terapija wrote:
Ateista wrote:

Pa sad...

Ja sam rekao "kamo srece", jer nemoguce je da se svi pridrzavaju Knjige :)

Ja recimo iskreno smatram da su neke od zabrana previse restriktivne, no umjerenost je takodjer sirok pojam. Ali zato imas i razlicite stepene grijeha itd, itd.

Znaju se veliki grijesi, a za sve ostalo ipak ima nade ako se pokajes. Jako je izbalansiran i svidja mi se filozofija generalno.

U ljudskoj prirodi je da grijese, bez obzira koliko velike ili male zabrane bile.
Najbitnije je da imas izbor. Samo ne treba biti licemjeran i drugome nametati svoja nahodjenja.

Sto se propisa tice, svi mi zivimo u skladu s nekim propisima, ovako ili onako, dakle...
Znam da si mislio na to sta bi bilo kad bi se svi pridrzavali, sto je naravno nemoguce.

Ne znam da li ti vjerujes u boga, ali ja recimo ne vjerujem jer mi moja logika i moj zdrav razum ne dozvoljavaju da vjerujem u takve dogme. Po islamu je to jedan od najvecih grijeha, sto znaci da i kad bi se pridrzavao svega ostalog, to ne bi bilo dovoljno.

Naravno, svi zivimo u skladu sa nekim propisima. Ja postujem propise koje moram i koji mi imaju smisla, ali postoje propisi koji nemaju smisla, ne samo u religiji vec i u zakonu i slicno. Postoji u religiji dosta logicnih propisa, neki su univerzalni, neki vezani za arapsku kulturu i imaju smisla kod njih, neki za vrijeme u kojem je islam nastao i sad vise nemaju logike, dok neki nemaju nikakav smisao, samo su odraz jedne kulture i nema nikakvog razloga da te propise prihvate svi ljudi na zemlji.
Ateista

#618 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

terapija wrote:
Ateista wrote:
Sure An Nisa?
Ne poznajem bas kur'an, ono sam nasao na internetu i copy/paste, moze neko pojasnjenje, samo sto cu odgovoriti drugi put, odoh sad kuci.

Pozdrav svima.
terapija

#619 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

Ateista wrote: Znam da si mislio na to sta bi bilo kad bi se svi pridrzavali, sto je naravno nemoguce.

Ne znam da li ti vjerujes u boga, ali ja recimo ne vjerujem jer mi moja logika i moj zdrav razum ne dozvoljavaju da vjerujem u takve dogme. Po islamu je to jedan od najvecih grijeha, sto znaci da i kad bi se pridrzavao svega ostalog, to ne bi bilo dovoljno.

Naravno, svi zivimo u skladu sa nekim propisima. Ja postujem propise koje moram i koji mi imaju smisla, ali postoje propisi koji nemaju smisla, ne samo u religiji vec i u zakonu i slicno. Postoji u religiji dosta logicnih propisa, neki su univerzalni, neki vezani za arapsku kulturu i imaju smisla kod njih, neki za vrijeme u kojem je islam nastao i sad vise nemaju logike, dok neki nemaju nikakav smisao, samo su odraz jedne kulture i nema nikakvog razloga da te propise prihvate svi ljudi na zemlji.
Sve je ovo odlicno napisano.
No, ako ne vjerujes, ja mislim da nemas potrebe da se zamaras bilo cim vezano za to. Naravno, isto tako niko nema pravo da tebe zamara tim istim stvarima, kao ni ti da vjernike zamaras time sta jeste ili nije logicno.

To je moj stav. Kao sto je i moja stvar da li vjerujem ili ne.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#620 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Chmoljo wrote:ako se uzme u obzir da su Arapi prije Muhammeda a.s. žive curice zakopavali onda je suvišno pričati o tome kakve su povlastice žene dobile sa časnim Kur'anom...

To stoji, vjerovatno je bio napredak u odnosu na ono sto je bilo prije, sto znaci da je kur'an prilagodjen vremenu u kojem je nastao.

Ako vec neki tvrde da je kur'an natprirodna knjiga u kojoj se govori o stvarima koje naucnici tek sad otkrivaju, zasto onda nije prilagodjena i modernom vremenu i svim vremenima, a ne vremenu koje je davno prevazidjeno, bar sa stanovista prava zena?
a ko je otkrio prava žena? :lol: :lol: :lol:

mislim, kakve veze ima nauka i prava žena? :? :-) :-) :-) :-)
PeroKosoric

#621 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by PeroKosoric »

novi_lik wrote: 4. I s draga srca, zenama pruzajte njihove vjencane darove,
a ako se one neđu lijepim da vam sta od toga ponude,

20. A ako hocete jednu zanu da pustite
a drugom da se ozenite,
a jednoj od njih dali ste dosta blaga,
od nje nemojte nista natrag uzimati.
Pa zar da joj to nasilno otimate,
i grijeh ocoti cinite?!

U ovoj suri su tacno navedeni zakoni o braku o pravima zene, o razvodu, o odgoju zenske djece.
Muavija ibn Hajde (r.a.) pripovjeda: '' Upitao sam Allahova poslanika a.s. : . kakva prava ima zana jednog od nas kod svog covjeka? Alejhisalam rece:- Da je nahranis kada ti jedes, da joj kupis odjecu kada to sebi uradis, da je na udaras po licu, da je ne prokljinjes i da je ne napustas, osim u postelji (s tim da ne prestajes govoriti s njom).

Evo jos_
Allahov Poslanik a.s. je rekao: Najpotpuniji iman ( vjerovanje 9 je onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim zenama.

Jos je a.s. rekao:
Allahu dragi, ja upozoravam i prijetim svakom tko upropasti pravo ili imetak dvoje bespomocni: siroceta i zene.
Cekaj da ja probam, da vidim kako mi ide:

4. I s draga srca, muzevima pruzajte njihove vjencane darove,
a ako se oni nađu lijepim da vam sta od toga ponude,

20. A ako hocete jednog muza da pustite
a za drugog da se udate,
a jednom od njih dali ste dosta blaga,
od njega nemojte nista natrag uzimati.
Pa zar da mu to nasilno otimate,
i grijeh ocoti cinite?!

U ovoj suri su tacno navedeni zakoni o braku o pravima muza, o razvodu, o odgoju muske djece.
Muavija ibn Hajde (r.a.) pripovjeda: '' Upitao sam Allahova poslanika a.s. : . kakva prava ima muz jedne od nas kod svoje zene? Alejhisalam rece:- Da ga nahranis kada ti jedes, da mu kupis odjecu kada to sebi uradis, da ga na udaras po licu, da ga ne prokljinjes i da ga ne napustas, osim u postelji (s tim da ne prestajes govoriti s njim).

Evo jos_
Allahov Poslanik a.s. je rekao: Najpotpuniji iman ( vjerovanje je one vjernice koji se najljepse ponasa, a najbolje među vama su one koje su najbolje prema svojim muzevima.

Jos je a.s. rekao:
Allahu dragi, ja upozoravam i prijetim svakom tko upropasti pravo ili imetak dvoje bespomocni: siroceta i muza.

Hmm, kako ovo zvuci. Valjda bi i slijepac vidio da je ovakav Kuran nemoguc.
delija11

#622 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by delija11 »

pa ateista skontaj sam sto se u nekim slucajevima obraca samo muskarcima..ti si zaboravio da je muskarcu(Muhammedu a.s.) Kur`an objavljen.zato nece pisati :Ti zeno...
onda posto sto je u 99% slucaja muskarac glava kuce i on se najcesce pita, zato se kaze i nemojte im zabranjivati il nesto slicno...
221. "Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. o­ni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili"...
pa ovo su sve stvari koje vrijede i za muskarca vrijede i za zenu.. Poslanik a.s. je objasnio stvari koje su ljudima bile nejasne u Kur`anu
14. "Ljudima se čini da je lijepo samo o­no za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha"....
ovdje ti je samo do prevoda.ovo ljudi se mislilo na muskarce,prevodilac se pogresno izrazio..a obraca se muskarcu jer znas i sam da se muskarci 10x teze suzdrzavaju se od sexualne zelje.zene se mnogo lakse suzdrze od ovih stvari..

ne kontam ateista sto se fatas samo tih sitnica..sto samo trazis negativno.sto nisi nasao hadis u kojem Poslanik kaze da zenu proklinje 70 meleka ako odbije da spava sa muzem,a isto to vazi i za muskarca,ili hadis u kojem kaze da su najbolji medju nama oni koji su dobri prema svojim zenama a isto je to rekao i zenama..
nisi nasao ajete ili hadise u kojima se kaze da je pod majcinim nogama dzennet,ili da je najgori covjek onaj koji prekida rodbinske veze,ili da je zabranjeno da se osamostalimo nego treba da se druzimo itd..a vidi tog tvog modernog doba.sav nakaradan.zar ova pravila nisu za modernog doba..

kad smo kod nauke,sto nisi procitao sljedece ajete: “Zar nismo učinili Zemlju posteljom,A brda stubovima (klinovima)?” (Kur’an, 78:7)..
“I razbacao je po Zemlji stabilne planine, da vas ne trese, i rijeke i puteve, da biste se vi uputili.” (Kur’an, 16:15)..ovi ajeti govore da brda cuvaju zemlju od potresa,a to nije znao nijedan narod prije...

“Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. ........ Pa zar neće vjerovati?” (Kur’an, 21:30)(Big bang)

"A doista smo čovjeka stvorili od ekstrakta gline,Zatim ga smjestili (kao) kap sjemena u boravište čvrsto;Potom kap sjemena stvorili zakvačkom, pa zakvačak stvorili grudom mesa, pa grudu mesa stvorili kostima, pa zaodjenuli kosti mesom, zatim ga sazdali stvorenjem drugim. Pa blagoslovljen neka je Allah, Najbolji od stvoritelja! "(Kur’an, 23:12-14)

ne kontam o kakvih nelogicnostima govoris u religiji
harunyahya

#623 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

evo JOS MALO naucnih dokaza o istinosti Časnog Kur’ana

Prema Teoriji Velikog praska,kosmos je u početku bio jedna cjelina pa se u djeliću sekunde raskomadao,a to je dovelo do formiranja galaksija,u okviru kojih su nastali sistemi kao što je naš Sunčev sistem, i Zemlja na kojoj mi živimo.
Ovaj govor sam započeo citiranjem riječi iz Časnog Kur’ana,iz sure El-Enbija,ajet30..
“Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali…“
Ovako Kur’an sa malo riječi govori o teoriji Velikog praska. Zamislite Kur’an je spomenuo još prije 1400godina!
U časnom Kur’anu,u suri Fussilet, poglavlje 41.u 11. ajetu se kaže:
„ Zatim se prema nebu usmjerio dok je nebo još maglina bilo,pa je njemu i Zemlji rekao:-Pojavite se milom ili silom!-Pojavljujemo se drage volje!-odgovorili su.“ Arapska riječ koja je ovdje upotrebljena ja DUHAN,ŠTO ZNAČI –dim.,da je kosmos prije nego što je dobio ovaj oblik,bio posebna vrsta gasa. Arapska riječ duhan, što znači dim, je naučno ispravnija nego riječ prašina. Stiven Hokins, veoma poznati naučnik ,rekao je:najveće je otkriće stoljeća,i baca svjetlo na početak stvaranja kosmosa i na teoriju Velikog praska…..
Isprije ljudi su vjerovali da je svijet ravan,pa su se plašili putovati predaleko,da nebi pali sa Zemlje.
U suri Lukman,poglavlje31.,29.ajet,Uzvišeni kaže:
“Zar ne vidiš da Allah uvodi noć u dan idanu noć…“UVODJENJE je spor i postepen proces,noć se polahko i postepeno mijenja u dan, a dan se polahko i postepeno mijenja u noć…
Ovaj fenomen je moguć samo ako je Zemlja okrugla,a ne bi bio moguć da je Zemlja ravna…Da je ravna, ove promjene bi bile nagle.
U suri. On Zumer,u 5. ajetu,Uzvišeni kaže:
„Nebesa i Zemlju je mudro i s istinom stvorio noću zavija dan idanom zavija noć…“ Arapska riječ koja je ovdje upotrebljena je KEWWERE. Kako će te obaviti turban oko glave? Ovo obavijanje ili zavijanje dana u noć i noći u dan jedino je moguće ako je Zemlja okrugla.
Dalje u Kur’anu u suri Naziat poglavlje 79.u30.ajetu, Uzvišeni kaže:
„Poslije toga je Zemlju rasprostro…“Arapska riječ DEHAHA izvorno dolazi od riječi koja znači- jaje,i to ne bilo koje, već se njeno značenje specijalno odnosi na NOJEVO JAJE! Danas nam je poznato da Zemlja nije potpuno okrugla kao lopta,već ima elipsoidan oblik-blago spljoštena na polovima i izdužena na ekvatoru. Ako pogledate nojevo jaje ono ima baš takav oblik odozgo blago spljošteno,a izduženo sa strana. Dakle, Kur’an nam daje precizan opis elipsoidne Zemlje još prije 1400 godina! Doskora smo vjerovali da Mjesec ima svoju svjetlost. Tek nedavno je otkriveno da Mjesečeva svjetlost ustvari refleksija svjetlosti sa sunca.
U suri Furkan, u 61.ajetu Uzvišeni kaže:
„Neka je Uzvišen Onaj Koji je na nebu velike zvijezde stvorio, i na njemu da Svjetiljku i Mjesec koji sija…“
Embriologija

Što se tiče embriologije jedna grupa arapskih studenata je sakupila sav materijal u Kur`anu koji se bavi embriologijom, povodeći se za ajetom iz Kur `ana, u suri Furkan 25. ajet 59:
„On je Milostivi i upitaj o Njemu onoga koji zna“.
Tako su, dakle oni sakupili te ajete iz Kur`ana i predočili ih profesoru Keat mooru, prof. Keatmoor je predsjednik odjeljka za anatomiju na univerzitetu u torontu, u Kanadi.On je jedan od vodećih svjetskih autoriteta na polju embriologije.Kada je prof. Keatmoore prostudirao prevode ajeta koji se tiču embriologije , rekao je da se največi dio onoga što tu piše poklapa sa NAJNOVIJIM naučnim otkrićima iz oblasti embriologije.Međutim kaže on, ovdje ima stvari za koje ne mogu baš reći da su tačne, ali ne mogu reći ni da nisu netačne, jer ni ja lično ne znam ništa o tim stvarima jedna od tih riječi bila je u suri Alek 96 ajet 1 i 2:
„Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od nečega što se zakvači“…
-od nečega što podsječa na pijavicu.Prof. Keatmoore je rekao: ja ne znam da li embrion izgleda kao pijavica ili ne!Zatim je otišao u labaratoriju i pomoću velikog i snažnog mikroskopa je posmatrao embrion u njegovoj najranijoj fazi razvoja, i upoređivao ga sa fotografijom pijavice, bio je zapanjen tolikom sličnošću! Kada su mu postavili 80 pitanja u vezi embriologije, na osnovama kur`anskih i hadiskih tekstova, on je rekao:
Da ste mi ova pitanja postavili prije samo 30 godina , ne bih bio u stanju odgovoriti ni na pola od tih pitanja! Jer, embriologija je mlada nauka u razvoju, počela se razvijati ne više od 50 godina.Prof. Keatmoore je napisao knjigu „Razvoj čovjeka“ i u najnovijem izdanju, trećem po redu, i ubacio neke nove činjenice, koje je pronašao u Kur `anu i Hadisu.
Ta knjiga je proglašena za najbolju knjigu iz oblasti medicine od svih knjiga koje su objavljenje te godine!Nešto kasnije, njegova knjiga je prevedena na brojne strane jezike…
Prof. Keatmore je rekao: - ja ne gajim nikakve sumnje da je vjerovjesnik Muhammed s.a.w.s. bio poslanik Uzvišenog Boga, i da Kur`an MORA biti posljednja Božija Objava!
U suri Tarik, 86 ajet 5-7, Uzvišeni kaže:
„Nek čovjek pogleda od čeka je stvoren!stvoren je od tekućine koja se izbaci, koja između kičme i grudi izlazi“.
Danas mi znamo da se testisi kod muškaraca i jajnici kod žena u fazi dok su embrioni razvijaju se u odnosu na oblik odraslog čovjeka između kičme i grudi.Međutim,kasnije, kod odrasle osobe ovi organi se premještaju na druga mjesta, al u periodu dok su embrioni, nalaze se na mjestu o kojem Kur`an govori, između kičme i grudi.Čak i kad osoba odraste, ovi organi dobijaju krv i ostale potrebštine sa istog mjesta, između kičme i grudi.(ovdje ima i drugo obajšnjenje naime mnogi ateisti govore da je Muhammed a.s sve to prepisao od starih Grka koji su vjerovali da sperma nastaje u mozgu pa prolazi kičmom pa kroz bubrege i onda tek dolazi u testise i da je to naučna greska.Ova tekućina oja se spominje u prethodnom ajetu se ne odnosi na spermu već “vodu” odnosno neku tekućinu koja se nalazi kako je rečenao između kičme i grudi. Rijec kojom zavrsava ovaj ajet je dafik sto ako prevedete u google translatoru znaci vazektomija.zasto? Ova tečnost izlazi zajedno sa sjemenom a u slučaju sterilizcije izlazi samo ova tečnost bez sjemena.
Kur`an napominje u suri Mu`minun 23. ajet 13;
„zatim ga kao kap sjemena (nutfe)“,
kao i u suri hadždž 22. ajet 5 ;
„Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena“
Arapska riječ „nutfe“, u smislu da su od NUTFE stvoreni ljudi u Kur`anu se spominje čak 11 puta!Sama riječ „nutfe“ kao riječ se u Kur´anu spominje 12 puta ali u kontekstu stvaranja čovjeka spominje se 11 puta.Riječ „nutfe“ u arapskom jeziku označava vrlo malu količinu tečnosti Kur`an u suri Sedžda 32. ajet 8 ;
„a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine“,
Arapska riječ “SULALA“ znači – glavni dio, odnosno najbolji dio neke cjeline.Mi danas znamo da zapravo samo jedan spermatozoid oplodi jajnu čeliju.Samo jedan spermatozoid, od desetine miliona koji se izbace, može da oplodi jajnu čeliju.Kur ` an to naziva „SULALA“ najbolji dio „NUTFA“ , nešto minijaturno…
U suri Insan 76. ajet 2, kaže se:
„Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo“
– odnosno od tečne mješavine.Ovo može upućivati na muške i ženske polne ćelije, kao i na „NUTFU“ na malu količinu tečnosti. Može i upućivati na sjemenu tečnost kod muškaraca, koja sadrži nekoliko različitih sastojaka. Može takođe upućivati na sekret ili tečnost koja nosi polne ćelije, ali ona sama nema moć oplođavanja. Kur’an ovo naziva „nutfetun emšadž“- mala količina tečne mješavine, muških i ženskih polnih ćelija, okruženih tečnošču koja je odgovorna za rođenje ljudskog bića.
Hook

#624 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Hook »

niko ne postoji dok ne dokaze da postoji. toliko :D
tranquil

#625 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by tranquil »

sjo harun lično :-)

I to ni 5 ni 6, nego da nas uvjeri da planine zapravo nisu posljedica tektonskih aktivnosti, nego da su tu upravo zato da na tom mjestu ne bi bilo zemljotresa :-) E ako me to nije uvjerilo, neće ništa.
Locked