Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
triple mama

#601 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by triple mama »

Sarajevo1946 wrote:
triple mama wrote:predala sam papire za DL studij na VPŠ...Da li mi neko zna reci kada se vrsi placanje, 1000 KM, i da li je dosad bila praksa da se sve odjednom uplati ili je moglo na rate? hvala.
Prošle godine su ukinuli plaćanje na rate, sad se cijeli iznos mora odmah uplatiti, a uplata se vrši nekad početkom ili polovinom septembra, otprilike desetak dana prije početka nastave.

hvala na odgovoru!!
Muhamed Đakmić

#602 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Nema na čemu, sretno.
perfect_guy

#603 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Sarajevo1946 wrote:Nije baš 8.5 pa gore, ali ispod nekih 7.6 - 7.8 nema nikakve nade da se uleti u redovne.
8,4-8,5 je bilo prošle godine (za odsjek menadžment, gdje je i konkurencija, na ekonomiji vrlo malo ljudi i uopšte ostane ispod crte)
Jokericious

#604 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Jokericious »

perfect_guy wrote:
Sarajevo1946 wrote:Nije baš 8.5 pa gore, ali ispod nekih 7.6 - 7.8 nema nikakve nade da se uleti u redovne.
8,4-8,5 je bilo prošle godine (za odsjek menadžment, gdje je i konkurencija, na ekonomiji vrlo malo ljudi i uopšte ostane ispod crte)
:shock:
Pa koliko primaju redovnih? Zar je moguce da toliko dobrih studenata ima?
ad0o

#605 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

i kakvi su utisci jel vam prijemni bio tezak
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#606 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Velkoski »

nije
ad0o

#607 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

ja se nado bice tesko polozit matematiku a 60% mi bilo tacno
al zato sam zjbo bosanski
Muhamed Đakmić

#608 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Rekosmo ti da ćeš zajebati bosanski :D
ad0o

#609 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

Sarajevo1946 wrote:Rekosmo ti da ćeš zajebati bosanski :D
jbg nisam vjerovo
glupi pitanja "kako se zvao vlasnik banke u kojoj je radio norin muz"neznam ni kako joj je se muz zvao
znam o kojem se djelu radil al ko ce zapamtit kako se zvao neki bankar
i jos gomila gluposti
Muhamed Đakmić

#610 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Stvarno vam to pitanje bilo? I meni je to preglupo. Bilo je i nama raznih glupih pitanja, ali ništa takvo stvarno nije.
Reglan

#611 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Reglan »

Polozio sam prijemni.
75 se prijavilo redovnih na odsjek Ekonomija,samo nas 30 polozilo prijemni a primaju 50.Znaci li to da ce primiti prvih 50 ili samo nas 30 sto smo polozili prijemni.
Menadjment je polozilo 103.
Muhamed Đakmić

#612 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Tako malo ljudi položilo? Ja sam redovan samofinansirajući, imao sam iz bosanskog na prijemnom 13 bodova, iz matematike 16, u srednjoj bio vrlodobar/odličan, i nisam uspio među redovne upasti. Jesu to teži prijemni nego ranije?
Reglan

#613 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Reglan »

Sarajevo1946 wrote:Tako malo ljudi položilo? Ja sam redovan samofinansirajući, imao sam iz bosanskog na prijemnom 13 bodova, iz matematike 16, u srednjoj bio vrlodobar/odličan, i nisam uspio među redovne upasti. Jesu to teži prijemni nego ranije?
Jesu bgm.Mislim da nije ni 50% polozilo od ukupnog broja prijavljenih.
CheeseW01f

#614 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by CheeseW01f »

arshavin wrote:
Sarajevo1946 wrote:Tako malo ljudi položilo? Ja sam redovan samofinansirajući, imao sam iz bosanskog na prijemnom 13 bodova, iz matematike 16, u srednjoj bio vrlodobar/odličan, i nisam uspio među redovne upasti. Jesu to teži prijemni nego ranije?
Jesu bgm.Mislim da nije ni 50% polozilo od ukupnog broja prijavljenih.
Bas sinoc gledam rezultate prijemnog, od 232 prijavljenih na menadzment 128 je palo...
Muhamed Đakmić

#615 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Ne znam da li je vaš prijemni osjetno teži nego što je ranijih godina bio, ili vam je generacija malo tanja sa znanjem :D
Reglan

#616 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Reglan »

Sarajevo1946 wrote:Ne znam da li je vaš prijemni osjetno teži nego što je ranijih godina bio, ili vam je generacija malo tanja sa znanjem :D
Mislim da je i jedno i drugo.Bio sam na pripremama,radili smo prijasnje prijemne i sa sigurnoscu ti mogu reci da je ove godine bio prijemni jako tezak,barem sto se tice matematike.Bosanski je bio prelagan,nisam ni isao na pripreme iz bosanskog,nisam ucio nista a polozio sam ga.

Nego gledam ovo,skupa ova upisnina u pm,dok platis onu stoju za redovne,pa kartica,biblioteka,ljekarski,neki qrci palci nabere se 300 maraka.Ekonomija,sve vise i vise privatni fax. :D

Nego zanima me,sta znaci ako polozis ovaj ulazni test iz engleskog,odnosno ne polozis,nije eliminatoran ali nesta govore kao ako polozis taj ulazni test nemas engleski na prvoj godini,je li istina?
CheeseW01f

#617 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by CheeseW01f »

arshavin wrote:
Sarajevo1946 wrote:Ne znam da li je vaš prijemni osjetno teži nego što je ranijih godina bio, ili vam je generacija malo tanja sa znanjem :D
Mislim da je i jedno i drugo.Bio sam na pripremama,radili smo prijasnje prijemne i sa sigurnoscu ti mogu reci da je ove godine bio prijemni jako tezak,barem sto se tice matematike.Bosanski je bio prelagan,nisam ni isao na pripreme iz bosanskog,nisam ucio nista a polozio sam ga.

Nego gledam ovo,skupa ova upisnina u pm,dok platis onu stoju za redovne,pa kartica,biblioteka,ljekarski,neki qrci palci nabere se 300 maraka.Ekonomija,sve vise i vise privatni fax. :D

Nego zanima me,sta znaci ako polozis ovaj ulazni test iz engleskog,odnosno ne polozis,nije eliminatoran ali nesta govore kao ako polozis taj ulazni test nemas engleski na prvoj godini,je li istina?
Bilo je prije par stranica govora o tome, ja msm ako imas 17 bodova iz ulaznog testa da neces morat ic na neke kurseve u prvoj godini, ali nisam siguran, potrazi malo po temi, znam da je neko govorio nesto o tome.
Muhamed Đakmić

#618 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Čini mi se 16 ili 17 bodova da je granica iz engleskog, ako nemaš toliko, moraš polagati kurs 1 i kurs 2 iz engleskog jezika na prvoj godini.

Inače, kursevi su najveća ubleha, zapravo bitno je platiti, kurs položi 99% ljudi. Ne znam da li se organizuje uopšte kakva nastava iz engleskog, da ljudi kojima je to potrebno stvarno nešto nauče, znam samo da su ispiti presmiješni i da ja ništa novo nisam naučio, samo sam izgubio jako puno vremena na izradu kilometarskih kvizova.
ad0o

#619 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

arshavin wrote:Polozio sam prijemni.
75 se prijavilo redovnih na odsjek Ekonomija,samo nas 30 polozilo prijemni a primaju 50.Znaci li to da ce primiti prvih 50 ili samo nas 30 sto smo polozili prijemni.
gdje si procito te informacije
ja to nisam mogo nac
CheeseW01f

#620 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by CheeseW01f »

ad0o wrote:
arshavin wrote:Polozio sam prijemni.
gdje si procito te informacije
ja to nisam mogo nac
Imas na oglasnoj ploci na njihovoj stranici rezultate prijemnog ispita i fino prebrojis kolko je proslo a kolko palo :D
ad0o

#621 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ad0o »

samo bi mi za to trebalo malovise vremena :-) :-)
perfect_guy

#622 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

Sarajevo1946 wrote:Čini mi se 16 ili 17 bodova da je granica iz engleskog, ako nemaš toliko, moraš polagati kurs 1 i kurs 2 iz engleskog jezika na prvoj godini.

Inače, kursevi su najveća ubleha, zapravo bitno je platiti, kurs položi 99% ljudi. Ne znam da li se organizuje uopšte kakva nastava iz engleskog, da ljudi kojima je to potrebno stvarno nešto nauče, znam samo da su ispiti presmiješni i da ja ništa novo nisam naučio, samo sam izgubio jako puno vremena na izradu kilometarskih kvizova.
tako je, nema nikakve nastave, tu su kvizovi za koje imaš neograničen broj pokušaja (znači uvijek možeš navući max bodove), i test na kojem opet bude jedan dio stvari s kvizova
Muhamed Đakmić

#623 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Posljednji kurs koji sam ja radio je bio 100% sa kvizova, nije mi nijedno pitanje van kviza došlo.
remark

#624 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by remark »

Zna li neko kako ide procedura upisa, da ne idem na faks, tj. kojim redoslijedom?

http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Student ... a_upis.pdf

1. Je l' prvo vadim slike i uplacujem za upisni materijal i indeks i nosim sve to skupa na faks, pa onda rjesavam preostale stavke il' nekim drugim redoslijedom?

2. Zna li neko jesu li sve ove stavke iz pdf sto se placanja tice obavezne(posto ova e-kartica ima u opisu biblioteku, razvoj ISSSA, a ispod postoje te stavke posebno i posebno se naplacuju?).

3. Ljekarsko uvjerenje (izdaje Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu) - Je l' svi vade ljekarsko ovdje, tj. ne vadi se u lokalnom domu zdravlja i tako to? Gdje je ovaj zavod?

4. Ovo se naslanja na 1. pitanje. Do kad je potrebno uplatiti skolarinu? Je l' pri upisu il' ima neke fore?

Unaprijed hvala ;)
perfect_guy

#625 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

remark wrote:Zna li neko kako ide procedura upisa, da ne idem na faks, tj. kojim redoslijedom?

http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Student ... a_upis.pdf

1. Je l' prvo vadim slike i uplacujem za upisni materijal i indeks i nosim sve to skupa na faks, pa onda rjesavam preostale stavke il' nekim drugim redoslijedom?

2. Zna li neko jesu li sve ove stavke iz pdf sto se placanja tice obavezne(posto ova e-kartica ima u opisu biblioteku, razvoj ISSSA, a ispod postoje te stavke posebno i posebno se naplacuju?).
3. Ljekarsko uvjerenje (izdaje Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu) - Je l' svi vade ljekarsko ovdje, tj. ne vadi se u lokalnom domu zdravlja i tako to? Gdje je ovaj zavod?

4. Ovo se naslanja na 1. pitanje. Do kad je potrebno uplatiti skolarinu? Je l' pri upisu il' ima neke fore?

Unaprijed hvala ;)
-uplatiš upisni materijal, popuniš prvu stranu indeksa sa podacima, popuniš i preostale papire koji ti dođu u paketu. Dotad pripremiš i ostale uplatnice i sve zajedno nosiš u studentsku
-mislim da jesu, pošto se prethodnih godina znalo desiti da zovu studente da donesu uplatnicu koja fali da bi ih mogli upisati. Što se tiče isss-a, jedan dio ide fakultetu, a drugi univerzitetu. Zato je taj dio koji ide fakultetu unutar kartice, a ovo što ide univerzitetu izdvojeno na posebnu uplatu.
-ja se barem nisam susretao da je raja predavala iz doma zdravlja. Taj zavod je na ciglanama. Ako dolaziš iz pravca tunela, skrećeš lijevo prema jezeru (kud vozi trola), i nakon možda 200tinjak metara ti dolazi zavod s desne strane.
-u pravilu niko nije ostao neupisan, ali se nekako najbolje pridržavati roka koji je postavljen
Post Reply