Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

stepsky

#601 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by stepsky »

Kad cujes da ti je drzavna himna skinuta iz komedije, ....
Dobro nam nisu slozili i spomenik iz oblovine koji bi podsjecao na totem a ruze ofrbali temperama.
Ko to hoce da se ljudi osjecaju tako jeftino u ovoj zemlji?
atko

#602 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by atko »

Bas danas u prolazu navratih do tog spomenika ... jednostavno lici kao modernisticko zdanje u sklopu BBI centra ... a vidi se na osnovu gornjih slika da je to sada IN, cool, megagiga ... povod je bio nesto sasvim drugo i tu je trebalo da stoji nesto sasvim drugacije, sto ce simbolizovati svu tu strahotu koja je odnjela zivote djecice :(

A o polaganju racuna ... ma to kod nas nije ni vazno :shock: :x
zonbirile

#603 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by zonbirile »

pa oteli su projekat ljudima koji su htjeli praviti iza II gimnazije za 200 000 Km i to prilozima đaka i slično.Fol i jeste u tome.
xXBl0odXx

#604 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by xXBl0odXx »

Ljudi mene interesuje ima li se gdje downloadovati, onaj dio kako ono malo dijete i onaj hor pjevaju od Balasevica "samo da rata ne bude". Dakle u bilo kojem formatu, moze klip, ili mp3 (jos bolje). Najezio sam se i zaplakao kada su to pjevali na otvorenju ( oni koji su bili znaju o cemu pricam ). Et ako neko zna samo neka javi. Ty
shuriken

#605 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by shuriken »

xXBl0odXx wrote:Ljudi mene interesuje ima li se gdje downloadovati, onaj dio kako ono malo dijete i onaj hor pjevaju od Balasevica "samo da rata ne bude". Dakle u bilo kojem formatu, moze klip, ili mp3 (jos bolje). Najezio sam se i zaplakao kada su to pjevali na otvorenju ( oni koji su bili znaju o cemu pricam ). Et ako neko zna samo neka javi. Ty
a ko nije:

http://www.youtube.com/watch?v=MSLwiQeNUCs
xXBl0odXx

#606 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by xXBl0odXx »

shuriken wrote:
xXBl0odXx wrote:Ljudi mene interesuje ima li se gdje downloadovati, onaj dio kako ono malo dijete i onaj hor pjevaju od Balasevica "samo da rata ne bude". Dakle u bilo kojem formatu, moze klip, ili mp3 (jos bolje). Najezio sam se i zaplakao kada su to pjevali na otvorenju ( oni koji su bili znaju o cemu pricam ). Et ako neko zna samo neka javi. Ty
a ko nije:

Hvala prijatelju
kosmos

#607 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by kosmos »

Spomenici su bez sumnje i politicka poruka, kako se koga sjećamo, odnosno kako se narucilac njegov koga sjeća, kako se sjeća žiri i konačno kako se sjeća autor. Svi su oni predstavnici drustva.
Dole su slike sa Google Earth-a, komplexa Šehidskog mezarja Kovaći.
Širi komplex je prikazan na slici 1 i jasno se vidi školski precizno konstruiran polumjesec ( na terenu bazen) i turbe sa predsjednikovim mezarom ( stilizirana zvijezda ) što skupa tvori simbol sa nišana Muslimana, "polumjesec i zvijeza".

Image

zoomiran dio Predsjednikovog mezara

Image

Potpuno jasna i cak i iz svemira ćitljiva poruka, jedinstvena za islamsku sakralnu (ako se tako moze nazvati) arhitekturu.
Znaći "sve se može kada se hoće"
Dozer

#608 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Dozer »

Ima i bice ovdje i oko ovog spomenika (djeci), ali i nekih drugih detalja, jos puno price, frke i belaja.
Zna li iko koliko je imena djece navedeno na spomeniku?
A kada se to iznese, sljedece pitanje je - sa kojim brojem ubijene djece u Sarajevu se barata od rata?

Manipulacija? Nemar? Ignorisanje? Ili jednostavno - od pocetka ciljana konstrukcija kako bi se klepilo sto vise para...
Ko ne zna o cemu pricam, neka ode do spomenika i prebroji imena. Bice mu jasnije.
zlatiborka

#609 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by zlatiborka »

kosmos wrote:Spomenici su bez sumnje i politicka poruka, kako se koga sjećamo, odnosno kako se narucilac njegov koga sjeća, kako se sjeća žiri i konačno kako se sjeća autor. Svi su oni predstavnici drustva.
Dole su slike sa Google Earth-a, komplexa Šehidskog mezarja Kovaći.
Širi komplex je prikazan na slici 1 i jasno se vidi školski precizno konstruiran polumjesec ( na terenu bazen) i turbe sa predsjednikovim mezarom ( stilizirana zvijezda ) što skupa tvori simbol sa nišana Muslimana, "polumjesec i zvijeza".

Image

zoomiran dio Predsjednikovog mezara

Image

Potpuno jasna i cak i iz svemira ćitljiva poruka, jedinstvena za islamsku sakralnu (ako se tako moze nazvati) arhitekturu.
Znaći "sve se može kada se hoće"
@kosmos,

budi ljubazan da mi objasnis kako se koristi ovaj GOOGLE EARTH, vidim da mnogi forumasi prikazuju slike koristeci ga, ja to ne znam, pa kad budes imao vremena, napisi kako se koristi.

Hvala i pozdrav ti saljem....... :kiss:
kosmos

#610 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by kosmos »

@ zlatiborka,

u Search -------
"Fly to e.g._______" polje
ukucaj tacno fonetski
sarajevo šehidsko mezarje kovači
i dovest ce te samo
sisley

#611 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by sisley »

Na žalost, i ovaj projekat je bio ništa drugo do prilika da pojedini kvazi umjetnici
napune džepove. Dotičnom, čije je ovo remek djelo je donekle i oprošteno što je
unakazio spomenik za Mirzu Delibašića i Davorina Popovića, kao i ambijent u kome
se "skulpture" nalaze, ali ovaj spomenik za ubijenu djecu je već nešto što mu daleko
više treba zamjeriti. Da ne piše natpis, niko nikada ne bi otkrio kome je spomenik
posvećen. Jedino što malo ublažava svu nakaradnost spomenika, koji je trebao da bude
nešto posebno, nešto pred čim će posmatrač da izgubi dah, su stope dječice i otisci ruku..
Bar to.. ako ništa..
Da stoji u centralnom dijelu mermerna ploča sa uklesanim imenima i prezimenima ubijene djece..
i to bi bolje izgledalo od onog zelenog staklenog idiotizma, koji nešto predstavlja samo u
"umjetnikovim" očima. Kečo, nemoj više živ bio.. dosta je tvoje umjetnosti za vijeke vjekova :-).
tatjanamster

#612 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by tatjanamster »

shuriken wrote:
a ko nije:

...kako je nama čije dijete je poginulo na pravdi božijoj igrajući se sa lutkicama...
...niko ne zna....
ne pričajte gluposti o spomeniku...
Dennga2

#613 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Dennga2 »

tatjanamster wrote:...kako je nama čije dijete je poginulo na pravdi božijoj igrajući se sa lutkicama...
...niko ne zna....
ne pričajte gluposti o spomeniku...
A kako bi ti bilo tek da vidis "papke" kako peru prljave noge u fontani, dok nasi cijenjeni sugradjani lizu sladoled, grickaju kospe i gledaju ovakav prizor.
Mozemo mi kukati da je spomenik ovaka ili onakav za nas nije NISTA jer mi to niti cijenimo niti cuvamo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#614 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Truba »

žalosimus

neki dan vidim

koka se popela s psom na ono cudo i pas loče li loče :roll: :roll: :roll: :roll:
zonbirile

#615 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by zonbirile »

komi wrote:žalosimus

neki dan vidim

koka se popela s psom na ono cudo i pas loče li loče :roll: :roll: :roll: :roll:
------------------------------
hajde nije red koku,ali pašće si trebo baciti na tramvajsku trolu,nije ni ono doduše krivo,ali da koka osjeti bol.
caes

#616 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by caes »

da, trebalo bi ga ograditi elektricnom ogradom, da se koje 'pasce' ne bi usudilo da popije svetu vodicu po ovim vrucinama -_-
zonbirile

#617 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by zonbirile »

caes wrote:da, trebalo bi ga ograditi elektricnom ogradom, da se koje 'pasce' ne bi usudilo da popije svetu vodicu po ovim vrucinama -_-
---------------------------------
normalno da vodu može piti,ali se voda da psu,a ne da pas skače po fontani.
caes

#618 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by caes »

znaci trebas nositi zdjelicu da bi nasuo psu vodu i onda ga odmaknuti na sigurnu udaljenost, da je popije.
djeca mogu skakati po fontani jer je to spomenik za njihove ubijene vrsnjake, ali s psom, to je vec degradacija.

a pritom ste ispljuvali spomenik uzduz i poprijeko na prethodnim stranicama.

o_O
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#619 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by Truba »

spomenik je bolji nego što sam se nadao

ali minimum respekta mora postojati bez obzira šta mislio o spomeniku
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#620 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by anjusha »

samo da se ovo ne pretvori u raspravu o kucnim ljubimcima, molicu!
ljubav_aha

#621 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by ljubav_aha »

prosli ponedjeljak sma licno vijdel spomenik,ziasta sam razocarana
s obzirom da sma unapred upoznata sa temom spomenika,kao i njegovim izgleodm,prepoznala sam spomenik,naravno,ali bi bila suprotna situacija,vjerovatno se ne bih ni uocila,jer sam bila u prilicnoj brzini,a iz ovog ugla vam slbodno mogu reci,mislim da je malo turista kao i mnogih iz dijaspore nije uopste dozivjelo palnirani cilj i tematiku spoemnika

zlaosno,jer ipak izgubljeni aivoti su zasluzili jednu iskrenu minutu paznje svakog od nas kao spomen na covjeciju glupost i ogranicenost koja se desila krajem proslogo vijeka,a licno sma smao dozivjela kako se ljudska ogranicnesot nastavlja i nakon smrti zrtva rata ,ovdej precizno aludirma na umjetnikov rad i kao zna kakve jos poslovne tenzije cijelog prijekta
topcam
Vozim: uzbrdo

#622 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by topcam »

ljubav_aha wrote:prosli ponedjeljak sma licno vijdel spomenik,ziasta sam razocarana
s obzirom da sma unapred upoznata sa temom spomenika,kao i njegovim izgleodm,prepoznala sam spomenik,naravno,ali bi bila suprotna situacija,vjerovatno se ne bih ni uocila,jer sam bila u prilicnoj brzini,a iz ovog ugla vam slbodno mogu reci,mislim da je malo turista kao i mnogih iz dijaspore nije uopste dozivjelo palnirani cilj i tematiku spoemnika

zlaosno,jer ipak izgubljeni aivoti su zasluzili jednu iskrenu minutu paznje svakog od nas kao spomen na covjeciju glupost i ogranicenost koja se desila krajem proslogo vijeka,a licno sma smao dozivjela kako se ljudska ogranicnesot nastavlja i nakon smrti zrtva rata ,ovdej precizno aludirma na umjetnikov rad i kao zna kakve jos poslovne tenzije cijelog prijekta
Izgleda ne tipkas sa uobicajene tastature.

Spomenik ce svojim izgledom privuci ljude, a kad pridju -nece se dugo zadrzati. Nece moci.
Sto se poslovnih tenzija tice, volio bih da ni jedan grad na svijetu ne treba i nema ovakav spomenik.
komi wrote:spomenik je bolji nego što sam se nadao

ali minimum respekta mora postojati bez obzira šta mislio o spomeniku
Puno bolji.
ljubav_aha

#623 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by ljubav_aha »

topcam,moja poenta je upravo bila u tome sto me spomenik nije uopste privukao vlastitim zigeldom,ali sam znala o spomeniku ranije,stoga sam obratila paznju

laptop je bio "stranac",no sad kucam sa vlastitog :)
milostivi

#624 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by milostivi »

Samo ne kontam šta je ovde koštalo tolike pare-pa za 2 mil. KM može se zgrada napraviti?! Očigledna korupcija?!
zonbirile

#625 Re: Postavljen spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Post by zonbirile »

dva miliona maraka=20x100 000=20 stanova od 50m2 u novogradnji=zgrada,samo da se stekne uvid u razmjeru pljačke,jer stanova bi bilo i više s obzirom da je zemljište za spomenik dodijeljeno đabe,voda bila nije plačen priključak i slične beneficije u smislu plačanja građevinske rente,dozvola,teh.prijema.Nekom treba dići spomenik za ovu pljačku,po streljanju.
Post Reply