zlajo wrote:[
ne bih se baš složio s tekstom, intoniran je kao nekakav poraz slovenije, bojim se da su u ovom paketu vezani i dugovi ljubljanske banke, nuklearka i još ponešto možda, slovencima je kao realnim ljudima novac iznad svega, što je po meni i bio razlog ove blokade, jer nisu oni baš naivni, znaju oni dosta o međunarodnom pravu, te time i svoje mogućnosti kod određivanja granice na moru.
Znaju oni i te kako sta kaze medunarodno pravo, pa ga zato i zaobilaze. Po njemu nema nikakvih sansi da imaju kontrolu nad Piranskim zaljevom, kao niti izlaz u medunarodne vode. To je jasno i njima i Hrvatima, kao i EU. Upravo zato su i izmisljali neko "nacelo pravicnosti", gdje naravno ta pravicnost ide njima u prilog.
Jedna druga stvar, vezana za pomorsko pravo. Nemaju Slovenci svojih dobrih strucnjaka po tom pitanju, jer Slovenci nisu pomorska nacija. Cak i "Sposnu Plovidbu" iz Portoroza (cini mi se da je to jedina njihova trgovacka kompanija) su osnovali Rijecani koji su napustili "Jadroliniju". Otidi u Koper i biti ce ti odmah jasno zasto je taj grad dvojezican. Upravo zato su i njihovi potezi po ovom pitanju vise politicki, a manje strucni.
Poznato mi je da u Hrvatskoj postoji strepnja da ce oni to "naplatiti" sa dugom "Ljubljanske Banke", i jos nekim drugim problemima, ali to su za sada samo spekulacije, i vijeme ce pokazati sto su se njih dvoje dogovorili, a i na sto ce Sabor pristati.
Uglavnom skidanje blokade, omogucuje otvaranje i zatvaranje poglavlja vezana za pregovore, a upravo je to ono sto je za HR sada bitno. Bilateralni odnosi HR-SLO su se odvojili od procesa pregovore i naravno da je to za HR povoljno. Kojim ce pravcem sada ici ti bilaterlani odnosi, su potpuno drugi par postola.[/quote]
ne moraju slovenci imati niti jednog stručnjaka, to danas zlajo, jednostavno platiš, i stručnjak ti odmah prezentira šta možeš šta ne možeš, naravno ako se dvije strane drukčije ne dogovore, tada je sve moguće. ja sam samo oprezan, jer sam navikao da stvari baš i nisu takve kakvim ih znaju prikazivati mediji, poglavito hrvatski, u današnjoj krizi prije svega ekonomskoj, na koju se baš i ne može utjecati nekim brzopoteznim mjerama, vlasti je bitan svaki "uspjeh", a pogotovo deblokada pregovora, za to će oni na neke stvari zažmiriti.