VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Euridika
Globalna šefica

#601 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Euridika »

Bloo wrote:
Euridika wrote: Ko te to slagao? :shock:
Ja imam troje, jedno drugom do uha, i ne - nije lakše odgojiti troje... Svako dijete se zasebno odgaja, jer je svako dijete individua za sebe. Jedino je djeci prednost, ako ih je više, jer će uvijek imati nekog svog uz sebe. Ali, to s druge strane znači da se dijele i pažnja i vrijeme i ostali resursi (hrana, odjeća, pokloni) na 2, 3 ili više...
A da ovdje i ne spominjem kad počnu školske obaveze, prvo za jedno, pa za drugo dijete, pa treće... pa još onda sekcije, treninzi i sl.

Vezano za temu: Moja djeca su uredno vakcinisana.
mozda je mislio na podici ...kad dobijes prvo, to je drama ne znas nista ,trka frka panika :D na trecem si vec oguglao na neke stvari :D
Eeee... tu je jedino tačno da oguglaš... :D. A ovo trka, frka, panika... hoće li to ikad prestati? :-) :D
jedna tamo

#602 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by jedna tamo »

sabanss wrote:
jedna tamo wrote:Evo umirem od ljubomore na onu ljepoticu...
Ne ispirem usta vec to tako ide, a koliko ti imas djece?
Vidi se da nemas pojma dok pricas da je na današnje vrijeme lako odgojiti 6 sinova, halo? Gdje zivis? U vremenu u kojem ljudi nece ni da se zene a kamol radjaju...
Trece na putu... Mogu samo reci da je neopisiv osjecaj olaksanja kad je drugo stiglo...

Niko nije rekao da je lako, ali je lakse odgojiti troje nego jedno. Pri tome ne mislim na to da dijete mora jesti himalajsku so, proso i ici u fensi skole stranih jezike. U danasnje doba kad se djecu izvodi u parkove i igraonice, kad im je sve programirano i nemaju ni sekunde za samostalno odrastanje jos vise dolazi do izrazaja cinjenica da djeca u brojnijim obiteljima sve lakse podnose kao i njihovi roditelji - pritom ne mislim na materijalnu stranu price.

Otisli smo daleko od teme...
ti si mene prvi prozvao i ja samo odgovaram da bude jasno!
i drago mi je za tvojih troje nek su ti živi i zdravi i drago mi je još plus što je tebi lakše odgojit tvoje troje nego meni moju jednu..pozdrav i nije vezano za temu zato više ne trolaj...
Bloo
Globalna šefica

#603 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

Euridika wrote:

Eeee... tu je jedino tačno da oguglaš... :D. A ovo trka, frka, panika... hoće li to ikad prestati? :-) :D
podijeliš nama po dvoje :D
Euridika
Globalna šefica

#604 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Euridika »

Bloo wrote:
Euridika wrote:

podijeliš nama po dvoje :D
Dogovoreno. Sljedeći put vodim ovu srednju... :lol:
lijepa u dusi

#605 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by lijepa u dusi »

Black swan wrote:
GAU8 wrote:
vješalica wrote:čekaj šta je završila ova? ekonomiju?

koje ona predispozicije ima da se bavi razgovorom na ovu temu??? :? :?

šta ona konkretno zna o imunizaciji,vakcinaciji i medicini?
haaa???
Puno je veća krivica na FTV, koja dovodi ovako "relevantne" sagovornike i onda još oslovljava sa dr. bez naravno da objasni da se doktorska titula ne odnosi ni na šta izbliza relevantno za datu temu.
Sama gospođa nije toliko kriva što je pozvana, već ovi što su je zvali.
Ona je neinformisana i malo "sektaški" zaglibila u problematiku, kao i mnogi ljudi danas širom svijeta.
pa to je problem s današnjim vremenom
što se moja glupost izjednačava sa tvojim 25godišnjim naučnim radom
to je ta demokracija gluposti... relativizam... aj ba šta oće on i njegovih 15 godina škole
kakve veze ima što on predaje na falultetu kod mene komšinica rekla da je čula kako djeca nakon toga...

u svakom je to segmentu života samo smo ovdje naelektrisani jer djeca su u pitanju
:thumbup:
Sad sam se na drugom forumu svadjala sa zenom koja tvrdi da je njena komsinica u Sloveniji dokazala da joj je dijete nepokretno od MMR vakcine.
Jebote, u sta dadoh ovolike godine ucenja, iscitavanja, obrazovanja, citanja i kopanja po naucnim radovima i dostignucima... Da bi na kraju tamo neka komsinica otkrila nesto sto je bum i sok u cijelom svijetu. I sto je najgore, prepirem se s medicinskom radnicom.
Jos me pita na koji nacin njeno nevakcinisano dijete moze utjecati na drugu djecu?!

Tacno cu morat sta za smirenje drmnut... Boze sacuvaj
vješalica

#606 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by vješalica »

Realist je to lijepo objasnio kad smo komentirali slučaj gospođe čije je dijete imalo temperaturu 7 mjeseci radi vakcine i došlo do posljedica.

Naravno naš zdravstveni sistem je ograničen sredstvima za rad,da bi mogao raditi i otkrivati možda eventualne "okidače" kod pojedinaca koji dovode do ovakvih stanja,a koje pojedinci pravdaju isključivo vakcinacijom.
Mis mekinjas

#607 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Mis mekinjas »

vješalica wrote:Realist je to lijepo objasnio kad smo komentirali slučaj gospođe čije je dijete imalo temperaturu 7 mjeseci radi vakcine i došlo do posljedica.

Naravno naš zdravstveni sistem je ograničen sredstvima za rad,da bi mogao raditi i otkrivati možda eventualne "okidače" kod pojedinaca koji dovode do ovakvih stanja,a koje pojedinci pravdaju isključivo vakcinacijom.
Kakav doktor pobogu dopusti da dijete ima 7 mjeseci temperaturu. To se hospitalizira 2. dan, ako ne pada. :shock:
Bloo
Globalna šefica

#608 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

nisu svemoćne i nisu 100% sigurne i svako može dobiti reakciju na njih, ali ipak
Image
vješalica

#609 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by vješalica »

Mis mekinjas wrote:
vješalica wrote:Realist je to lijepo objasnio kad smo komentirali slučaj gospođe čije je dijete imalo temperaturu 7 mjeseci radi vakcine i došlo do posljedica.

Kakav doktor pobogu dopusti da dijete ima 7 mjeseci temperaturu. To se hospitalizira 2. dan, ako ne pada. :shock:
hodali su vani i po VMA beograd za dijagnozu,kratko se javila telefonom u studio tako da više informacija nismo znali,ako se sjeća realist par stručnih naziva mogao bi napisati,ja sam zaboravila,ali mislim da je pomenula šta se desilo...
lijepa u dusi

#610 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by lijepa u dusi »

Kolika je temperatura bila?

Moja sestra je godinama "nosila" 37.4-38 temperaturu, jos nikad nisu uspjeli naci razlog, a temperatura je spala na 36.5 u medjuvremenu. Nikad nikome nije palo na pamet da je ostave i dan u bolnici.
The Realist

#611 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Mis mekinjas wrote:
Ne baš drugi dan, štaviše temperatura se do 38,5 čak i ne obara, već se pušta organizmu da se sam odbrani.

Naravno, kada je duži period u pitanju, vrši se hospitalizacija (ne mora biti duži, može biti jako visoka temperatura, i td.).
vješalica wrote: hodali su vani i po VMA beograd za dijagnozu,kratko se javila telefonom u studio tako da više informacija nismo znali,ako se sjeća realist par stručnih naziva mogao bi napisati,ja sam zaboravila,ali mislim da je pomenula šta se desilo...
Ne sjećam se, jer sam ih pokušavao nazvati u tom momentu, a istovremeno sam uspavljivao kćerku (što baš i nije jednostavno istovremeno raditi :D ), ali znam da su rekli da je ustanovljen metabolički poremećaj, te da je došlo do reakcije na neku od komponenata vakcine. No, dalje ne znam i nisam siguran da li su i rekli više detalja (ne znam da li je rekla o kojoj komponenti se radi).

Ovo o kojoj komponenti se radi je bitno radi nekih drugih stvari, koje i nisu vezane za vakcinu. Pisao sam kako je kod neke djece (mislim da je čak i kod odraslih bio slučaj jedan, a možda i više do sada) koja su vakcinisana protiv H1N1 došlo do encefalitisa, da bi se ostanovilo kasnije da je okidač bio sam virus koji se nalazio u vakcini (iako oslabljen). Ovo je bitno jer to znači da sama infekcija tim virusom (oboli od gripe osoba) dovela te osobe u opasnost od iste komplikacije. BIlo bi dobro da znamo kakve su nam genetske predispozicije, čega da se plašimo više, a čega manje, ali nažalost teško ćemo to imati u skorijoj budućnosti.
šatirana_ljubičica

#612 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by šatirana_ljubičica »

al što rasturi Sabina ono dvoje :lol:

alal joj vera!
funeral blues

#613 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by funeral blues »

Ima li neko od struke da pojasni zasto je tako tesko dokazivati efekat vakcinacije? Npr. zasto ne uzeti mladuncad majmuna, jedan broj vakcinisati, a drugi ne...a onda nakon par godina sve ih svjesno izloziti uzorcniku bolesti i vidjeti reakciju? Znam da je prebanalno, ali ne kontam zasto :D
The Realist

#614 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

funeral blues wrote:Ima li neko od struke da pojasni zasto je tako tesko dokazivati efekat vakcinacije? Npr. zasto ne uzeti mladuncad majmuna, jedan broj vakcinisati, a drugi ne...a onda nakon par godina sve ih svjesno izloziti uzorcniku bolesti i vidjeti reakciju? Znam da je prebanalno, ali ne kontam zasto :D
Pa tako se i razvijaju vakcine. Predklinička faza je između ostalog i testiranje na životinjama, provjera da li uzrokuju odgovarajući imuni odgovor, nekada rade i challenge studije (gdje vakcinisanu životinju izlože patogenu da vide reakciju, ali ovo bi bolje znao objasniti @ozdrlje_donje , to mu je struka ipak.

Imaš i istoriju, morbiditet prije i poslije uvođenja vakcinacije.

Uopšte nije teško, efekat vakcinacije je dokazan, ali u nekim slučajevima jednostavno nema zdravog razuma da prihvate činjenice.
funeral blues

#615 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by funeral blues »

The Realist wrote:
funeral blues wrote:Ima li neko od struke da pojasni zasto je tako tesko dokazivati efekat vakcinacije? Npr. zasto ne uzeti mladuncad majmuna, jedan broj vakcinisati, a drugi ne...a onda nakon par godina sve ih svjesno izloziti uzorcniku bolesti i vidjeti reakciju? Znam da je prebanalno, ali ne kontam zasto :D
Pa tako se i razvijaju vakcine. Predklinička faza je između ostalog i testiranje na životinjama, provjera da li uzrokuju odgovarajući imuni odgovor, nekada rade i challenge studije (gdje vakcinisanu životinju izlože patogenu da vide reakciju, ali ovo bi bolje znao objasniti @ozdrlje_donje , to mu je struka ipak.

Imaš i istoriju, morbiditet prije i poslije uvođenja vakcinacije.

Uopšte nije teško, efekat vakcinacije je dokazan, ali u nekim slučajevima jednostavno nema zdravog razuma da prihvate činjenice.
Da, jasna mi je statistika prije ili poslije vakcinacije..ali protivnici vakcine bi rekli da to nisu usporedne stvari..drugo je vrijeme, druge su jedinke, drugaciji su uslovi generalno. Zato mi nije jasno kako neko u diskusijama koje su se vode jednostavno ne kaze: taj i taj institut je uzeo toliko i toliko jedinki..vakcinisao..zarazio..od nevakcinisanih je prezivjelo 30%, a od vakcinisanih 90 % i tu bi se valjda svaka priča završila.
The Realist

#616 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

funeral blues wrote: Da, jasna mi je statistika prije ili poslije vakcinacije..ali protivnici vakcine bi rekli da to nisu usporedne stvari..drugo je vrijeme, druge su jedinke, drugaciji su uslovi generalno. Zato mi nije jasno kako neko u diskusijama koje su se vode jednostavno ne kaze: taj i taj institut je uzeo toliko i toliko jedinki..vakcinisao..zarazio..od nevakcinisanih je prezivjelo 30%, a od vakcinisanih 90 % i tu bi se valjda svaka priča završila.
Rade se sada studije vezane za autizam recimo, pa se masovno odbacuju, sta god se uradi pomjeri se meta, a jos se uz to laze i izmisljaju neke studije, ili se uopste ne razumije o cemu se govori i to se uzima kao argument (sto se dalo perfektno vidjeti kod prof. Sabine neku noc).

Trazi se da se zna tacan sastojak vakcine. Pa ja sam siguran da preko 95% ljudi ne bi moglo bez problema procitati sastojak da im neko napise, a onda ne znam sta bi oni sa tom informacijom. Pa kada bi neko za hljeb napisao sta sve u njega ulazi, ali da koristi hemijske nazive, to bi zvucalo zastrasujuce.

A onda se krene o "hemiji" i "prirodnom" i covjeku se na kraju samo smuci.

Prije 2 godine Indija proglasena "polio free", prosle godine Nigerija, ovdje nemaju tzv. argument o higijeni koja je zaustavila te bolesti (ja samo ne znam kako neko sa iole inteligencije moze koristiti to kao argument o zaustavljanju spomenutih bolesti), ne znam koliko nesto moze biti vremenski blize.

Dijete u Spaniji preminu radi difterije, nevakcinisano, a prije toga 30 godina nisu imali slucaj, sve vise oboljelih od bolesti koje smo skoro iskorijenili.

Pametnom vise ne treba, ali posto ovo nije rasprava medju dvije razumne strane, nema te studije koja ce nesto dokazati.

PS Radjena je studija koju je sufinancirala organizacija koja je protiv vakcinacije, a cilj je bio dokazati povezanost vakcinacije i autizma i ta studija je opet pokazala da nema dokaza o povezanosti vakcinacije i autizma. Pa ni to nije dovoljno.
jalijas74

#617 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by jalijas74 »

ŽRTVA POLIO VAKCINE

Mladiću atrofitrali mišići, ruke ne mogu da mu vrate

Sonja Todorović | 03. 02. 2016 - 06:15h
Njegoš Raičković (23) iz Jagodine jedan je od 15 mališana koji su se početkom devedesetih lečili u Institutu za majku i dete zbog dečje paralize koju su dobili nakon primljene žive polio vakcine.

Već 20 godina je i njegova porodica u sudskom sporu sa Institutom za imunologiju i virusologiju "Torlak", jer je i kod Njegoša medicinski dokazano da se razboleo nakon vakcinacije.

Image

Sud je više puta presudio u njegovu korist, pa je tako "Torlak" morao da im isplati pet miliona dinara, kao i da Njegošu svakog meseca isplaćuje 16.500 dinara zbog hendikepa.

U trenutku kada je nastupila paraliza bio je i životno ugrožen i proveo je 28 dana na respiratoru Ljubinka Raičković, Njegoševa majka
- Za razliku od druge dece, mom sinu su oštećeni gornji ekstremiteti. Leva ruka mu je u potpunosti paralizovana, dok je oštećenje na desnoj ruci 50 odsto. U trenutku kada je nastupila paraliza bio je i životno ugrožen i proveo je 28 dana na respiratoru - započinje priču Ljubinka Raičković, Njegoševa majka.

S obzirom na to da su mu mišići na rukama u potpunosti atrofirali, postajala je velika bojazan da ostane bez ruku. Zbog toga je čak tri puta operisan u Kliničkom centru Srbije.

- Ne mogu da kažem da mu nisu pomogli operacijama, ali problem mog deteta nije rešen. Upravo se sprema da ide u inostranstvo zbog još jedne operacije. To je i razlog zašto pripremamo još jednu tužbu protiv "Torlaka". Ne mogu da nam nadoknade bol i hendikep koji mu je ostao. Nema tog novca koji oni mogu da plate a da moje dete dobije nove ruke - razočarano kaže Ljubinka.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka zabeleženo je nekoliko slučajeva obolevanja od dečje paralize zbog vakcine OPV, koju je tada proizvodio "Torlak". Tek krajem prošle godine doneta je prva presuda kojom je roditeljima Draška Babića (28) iz Mladenovca dodeljena odšteta od 30 miliona dinara.

Današnje vakcine potpuno su bezbedne jer su sastavljene od umrtvljenog virusa. Revakcinacija se vrši živom polio vakcinom kada dete ima sedam godina i kada ta vakcina više ne može da škodi.

Nema gonjenja zbog zastarelosti

U tužilaštvu objašnjavaju da je u slučaju davanja vakcina pre 28 godina koje su izazivale dečju paralizu nastupila apsolutna zastarelost i da zato ne mogu da preduzmu krivično gonjenje.

- Za krivično delo nesavesno lečenje zaprećena je najveća kazna do osam godina zatvora. Relativna zastarelost nastupa u roku od osam godina ako se nije preduzela nijedna radnja propisana zakonom. Apsolutna zastarelost za ovo krivično delo, kako propisuje zakon, nastupa posle 20 godina bez obzira na sve drugo - kažu u tužilaštvu.
jalijas74

#618 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by jalijas74 »

SKANDAL SKRIVAN 30 GODINA

Loša vakcina uništila život 15 mališana

Sonja Todorović | 02. 02. 2016 - 07:00h

Ukupno 15 mališana - 14 dečaka i jedna devojčica - dobilo je dečju paralizu od loših vakcina primljenih krajem osamdesetih. Kod sedmoro je paraliza nastupila na delu tela, dok su kod osmoro dva do četiri ekstremiteta ostala paralizovana.

Image

To je strašna istina koju je otkrio „Blic“ istražujući skandal koji je skoro 30 godina čuvan kao najstroža tajna. Tek krajem prošle godine doneta je prva presuda kojom je roditeljima Draška Babića (28) iz Mladenovca dodeljena odšteta od 30 miliona dinara. Babić je kao beba primio lošu vakcinu zbog koje ima triplegiju, atrofiju pojedinih mišića i skraćenu levu nogu. U invalidskim je kolicima.

Sva ova deca dobila su dečju paralizu posle primljene žive polio vakcine i svi su početkom devedesetih lečeni na Institutu za majku i dete. Dr Radmilo Petrović, epidemiolog, bio je prvi čovek u bivšoj Jugoslaviji koji je o tragičnom slučaju informisao Ministarstvo zdravlja.

- Zbog toga sam dobio batine od tadašnjeg direktora „Torlaka“ - otkriva dr Petrović.

Petrović je u „Torlaku“ bio zadužen da obaveštava o svim neželjenim efektima vakcina koje su se u to vreme proizvodile.

- Pošto sam saznao za prva tri slučaja, obavestio sam tadašnjeg direktora. On ništa nije preduzeo. Posle šest meseci pojavilo se još nekoliko pacijenata. Kako ni tada nije reagovao, obavestio sam Ministarstvo zdravlja - objašnjava dr Petrović.

Tadašnji direktor ga je napao i pretukao. Pare su bile važnije od zdravlja dece jer smo te vakcine izvozili u Indiju i Afriku.

- Nisu mi dozvolili da istražim zbog čega je mnogo više dece kod nas obolevalo od dečje paralize nego u svetu - kaže dr Petrović.

Opisao posledice vakcina

“Blic” je imao uvid u medicinsku literaturu u kojoj su opisani ovi slučajevi. Autor je dr Dragan Zamurović, neurolog koji je na Instititu za majku i dete lečio ove male bolesnike. On je u zaključku rada opisao da je u tadašnjoj Jugoslaviji rizik od obolevanja od dečije paralize usled vakcine bio 1:63.000, što je bilo više nego u drugim zemljama.

-------------------------------------------

PRESUDU ČEKALI 28 GODINA!

Od loših vakcina deca nekada dobijala paralizu
Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka zabeleženo je nekoliko slučajeva oboljevanja od dečje paralize zbog vakcine OPV koju je tada proizvodio Institut za imunologiju i virusologiju “Torlak”, saznaje “Blic”. Danas se žive vakcine više ne daju bebama....
sabanss

#619 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sabanss »

Spominjao sam da bebama i sada daju OPV vakcinu u redovnoj vakcinaciji iako je IPV naveden u kalendaru vakcinacije. Razlog je tender.

Nisam strucnjak za vakcinaciju ali iz dostupnih clanaka cini mi se da OPV ima malu sansu za razvojem bolesti. Jeste da nismo bogato drustvo ali mislim da bi svaki roditelj doplatio razliku izmedju IPV i OPV vakcine iz vlastitog dzepa da bi izbjegao taj famozni promil sanse za oboljenjem. Statistika izgleda super dok se ne slomi na tebi...
suza81

#620 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by suza81 »

sabanss wrote:Spominjao sam da bebama i sada daju OPV vakcinu u redovnoj vakcinaciji iako je IPV naveden u kalendaru vakcinacije. Razlog je tender.

Nisam strucnjak za vakcinaciju ali iz dostupnih clanaka cini mi se da OPV ima malu sansu za razvojem bolesti. Jeste da nismo bogato drustvo ali mislim da bi svaki roditelj doplatio razliku izmedju IPV i OPV vakcine iz vlastitog dzepa da bi izbjegao taj famozni promil sanse za oboljenjem. Statistika izgleda super dok se ne slomi na tebi...
OPV se daje iskljucivo oralno ili...? Moja djevojcica je tek sad u petoj godini zivota dobila prvu dozu neke vakcine oralno i to OPV, do sada sve u misic.
sabanss

#621 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sabanss »

suza81 wrote: OPV se daje iskljucivo oralno ili...? Moja djevojcica je tek sad u petoj godini zivota dobila prvu dozu neke vakcine oralno i to OPV, do sada sve u misic.
OPV se daje oralno. Do unazad 2 godine se davao IPV, od prosle godine novi tender :roll:
suza81

#622 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by suza81 »

sabanss wrote:
suza81 wrote: OPV se daje iskljucivo oralno ili...? Moja djevojcica je tek sad u petoj godini zivota dobila prvu dozu neke vakcine oralno i to OPV, do sada sve u misic.
OPV se daje oralno. Do unazad 2 godine se davao IPV, od prosle godine novi tender :roll:
Ali moj dvogodisnjak takodjer do sada nije dobio nista oralno?
sabanss

#623 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by sabanss »

Koji DZ? Omer Maslic je sigurno davao OPV prosle godine proljece - ljeto za bebe od 6 mjeseci. Ukoliko su uspjeli razdvojiti i vakcinaciju po domovima zdravlja svaka im cast.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#624 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Truba »

meni protivnici vakcinacije liče na ljude u prepunom tramvaju koji tvrde da se ne treba držati za rukohvate
suza81

#625 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by suza81 »

sabanss wrote:Koji DZ? Omer Maslic je sigurno davao OPV prosle godine proljece - ljeto za bebe od 6 mjeseci. Ukoliko su uspjeli razdvojiti i vakcinaciju po domovima zdravlja svaka im cast.
DZ Saraj polje. Doduse do proljeca 2014 zavrsili sa polio vakcinama.
Post Reply