Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
popajic

#601 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by popajic »

ISKO wrote:
popajic wrote:Kad u ovoj drzavi dodje do toga da zajedno istim arsinom osudimo svaki oblik ekstremizma,profashizma- bice onda nade za nas.
ja ovako nesto iz dna duse osudjujem,ali osudjujem i svaki ostali ekstremizam ,a onda dobijem epitet islamofob,komunjara i druge raznorazne nebuloze.
TO nas gura u propast !
Dakako da dobijes epitet, s pravom. Evo opet zamjenjujes teze, a kada neko spomene uzrok terorizma ti mu prisijes etiketu advokata terorista i jos ga "tjeras" s teme.

Je li uopsteno osudjivanje "svih ostalih oblika ekstremizma" sve sto imas reci u vezi cestih napada na povratnike? Ili imas par usporedbi u rukavu pa da prebacimo temu na Islamske teroriste?
Na pogresnoj se osobi iskaljujes,a ocigledno sve posmatras kroz neku svoju usku prizmu kad dajes sebi za pravo da me nazivas islamofobom i komunjarom.Normalna bi reakcija bila samo: FUJ,ipak cu ti malo pojasniti.
Ja ne mogu biti islamofob jer sam rodjen u muslimanskoj porodici.
Po tvojim rezonima ne bih rekao da si zivot proveo u BIH, ja jesam.
Meni NIKO ne moze soliti pamet o predratnim bosanskim muslimanima,njihovim obicajima,nacinu zivota,vjeri- s tim sam odrastao.
BAS ZBOG TOGA imam moralno i ljudsko pravo da tvrdim da ova invazija turbo vjernika nikakve veze nema sa onim sto je BIH muslimane krasilo.Umjerenost,ljudskost,nikakvo nepotrebno, prizemno eksponiranje.
To nam je importirano.A od toga ce upravo nasi muslimani imati najvise glavobolje.
Gadne insinuacije iz tvojih usta ,vrlo uvrijedljive !

Na temi o Indiji i stradanju 200 nevinih pri teroristickom napadu,ti si svu paznju posvetio trazenju uzroka za takve napade.
Nisi mogao okabuliti da stvari nazoves pravim imenom.
Ja ostajem pri tome da takav napad ima svoje ime i prezime,a to je terorizam.
To sto je neko negdje potlacen(a toga ima koliko hoces) ne daje mu za pravo da radi isto sto i njegov tlacitelj-da ubija nevine ljude.A otvoren sam i za price o uzrocima,sto da ne?
Bosanski musliman je evropski musliman,uvijek bio poznat po toj nekoj svojoj umjerenosti - sad se naprasno infiltrira to nekakvo "bratstvo" po vjeri sa Iranom,Afganistanom...Tebi je to ok,meni nije !
Ovaj moj post o izgorjeloj dzamiji nije jedini.Kad vec citas,citaj sve.Ne donosi zakljucke od oka.
Zgrozen sam mozda i vise od tebe,ali mrzim pozive na linc tim prije sto jos ne znamo uzroke pozara.

Za kraj,rijec islamofobija se ovdje cesto koristi iz vrlo poganih razloga i namjera.
Kad me pojedini hahari pocnu ubjedjivati da je sav ovaj neukus i primitivizam pravo ogledalo bosanskog vjernika-muslimana ,ja tvrdim da lazu,jer najcesce je to popularna vjerska cerada kojom se toliko toga kamuflira.
A ti i dalje vjeruj da je priroda bosanskog muslimana tebi bliza i poznatija nego meni.Bujrum!
ISKO

#602 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ISKO »

popajic wrote:
ISKO wrote:
popajic wrote:Kad u ovoj drzavi dodje do toga da zajedno istim arsinom osudimo svaki oblik ekstremizma,profashizma- bice onda nade za nas.
ja ovako nesto iz dna duse osudjujem,ali osudjujem i svaki ostali ekstremizam ,a onda dobijem epitet islamofob,komunjara i druge raznorazne nebuloze.
TO nas gura u propast !
Dakako da dobijes epitet, s pravom. Evo opet zamjenjujes teze, a kada neko spomene uzrok terorizma ti mu prisijes etiketu advokata terorista i jos ga "tjeras" s teme.

Je li uopsteno osudjivanje "svih ostalih oblika ekstremizma" sve sto imas reci u vezi cestih napada na povratnike? Ili imas par usporedbi u rukavu pa da prebacimo temu na Islamske teroriste?
Na pogresnoj se osobi iskaljujes,a ocigledno sve posmatras kroz neku svoju usku prizmu kad dajes sebi za pravo da me nazivas islamofobom i komunjarom.Normalna bi reakcija bila samo: FUJ,ipak cu ti malo pojasniti.
Ja ne mogu biti islamofob jer sam rodjen u muslimanskoj porodici.
Po tvojim rezonima ne bih rekao da si zivot proveo u BIH, ja jesam.
Meni NIKO ne moze soliti pamet o predratnim bosanskim muslimanima,njihovim obicajima,nacinu zivota,vjeri- s tim sam odrastao.
BAS ZBOG TOGA imam moralno i ljudsko pravo da tvrdim da ova invazija turbo vjernika nikakve veze nema sa onim sto je BIH muslimane krasilo.Umjerenost,ljudskost,nikakvo nepotrebno, prizemno eksponiranje.
To nam je importirano.A od toga ce upravo nasi muslimani imati najvise glavobolje.
Gadne insinuacije iz tvojih usta ,vrlo uvrijedljive !

Na temi o Indiji i stradanju 200 nevinih pri teroristickom napadu,ti si svu paznju posvetio trazenju uzroka za takve napade.
Nisi mogao okabuliti da stvari nazoves pravim imenom.
Ja ostajem pri tome da takav napad ima svoje ime i prezime,a to je terorizam.
To sto je neko negdje potlacen(a toga ima koliko hoces) ne daje mu za pravo da radi isto sto i njegov tlacitelj-da ubija nevine ljude.A otvoren sam i za price o uzrocima,sto da ne?
Bosanski musliman je evropski musliman,uvijek bio poznat po toj nekoj svojoj umjerenosti - sad se naprasno infiltrira to nekakvo "bratstvo" po vjeri sa Iranom,Afganistanom...Tebi je to ok,meni nije !
Ovaj moj post o izgorjeloj dzamiji nije jedini.Kad vec citas,citaj sve.Ne donosi zakljucke od oka.
Zgrozen sam mozda i vise od tebe,ali mrzim pozive na linc tim prije sto jos ne znamo uzroke pozara.

Za kraj,rijec islamofobija se ovdje cesto koristi iz vrlo poganih razloga i namjera.
Kad me pojedini hahari pocnu ubjedjivati da je sav ovaj neukus i primitivizam pravo ogledalo bosanskog vjernika-muslimana ,ja tvrdim da lazu,jer najcesce je to popularna vjerska cerada kojom se toliko toga kamuflira.
A ti i dalje vjeruj da je priroda bosanskog muslimana tebi bliza i poznatija nego meni.Bujrum!
Skoro svaku stvar koju si gore iznio je laz, i to se jasno vidi na ovoj temi koju opisujes: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=75

Ne mjenjaj temu, a ako imas sta reci o Indiji nastavi tamo gdje si poceo a ja zavrsio.
popajic

#603 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by popajic »

@isko,
Sve sto sam rekao je laz???

osim sto vrijedjas,a samo ti znas zasto,reci sta je laz!
Strasno mrzim lazi i vrijedjanje sugovornika
brinetta

#604 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

Sargan wrote:Ima vjerovatno milion stvari koje ja ne razumijem i o tome se mogu knjige napisati. Ali sasvim sigurno jedna od stvari koju ja ne razumijem je:

Zasto je nas bosnjacki narod slijep pored ociju?

Kako se neko moze zacuditi tome da je u Gacku zapaljena dzamija? Ma Gacko je prvo mjestu u BiH koje je etnicki ocisceno i gdje su pobijeni toliki ljudi a da za to jos niko nije odgovarao. I onda nasi glupi, naivni, slijepi pored ociju kao vjeruju sta kaze Jovan Kovacevic zamjenik nacelnika opstine i onaj policajac Zubac iz Trebinja.
Da podsjetimo Jovan Kovacevic pripradnik Hercegovacke 18 brigade, covjek koji je, za to mu skidam kapu, direkto i iskreno rekao da ide u rat da pljacka dubrovnik i konavle i da se "JNA" naravno ne bori za Jugoslaviju nego za Srbiju kao i vazda. Covjek cini su najblizi u kuci nosioci partizanskih spomenica nakon sto su 1943 i poraza cetnika na Sutjesci cetnicke kokarde zamijenili partizanskim petokrakama (uostalnom kao i knogi drugi!!!). Vojnik cetnickih jedinica i jedan od komandanata gatackoga cetnickoga bataljona u borbama oko Igmana. Covjek koji sada lupa kako su u Gacku dobri nacionalni odnosi. Jesu dobri kada u gradkosj carsiji gdje su bosnjaci bili vecina prije rata danad civi NULA BOSNJAKA i gdje 20 povratnika u Kuli Fazlagica zivi kao da su u 13-vijeku.
Da podsjetimo drot Zubac iz Trebinja tacnije sa divljine planine Zubac kome je trebalo 3 sata hoda pjeske da vidi trebinje sa obliznjega brda i koji je licno zaustavio sve istrage oko napada na bosnjake u istocnoj hercegovini. Covjek koji je iz bosnjackih kuca u trebinju ukrao kamione i kamione namjestaja.
Eto takvim ljudima naivni bosnjacki narod vjeruje i kao oni treba da zastite bosnjake u Gacku. Ali nijie to zalosno, najzalosnije je slusati sve one prodane duze kao Silajdzica, Tihica, Lagumziju kako pozivaju medjunarodnu zajednicu da pomognu ok ovoga slisaja. Koja medjunarodna zajednica? Ona sto je tim istim srbima dala dozvolu da pocine sve ono masakre u Gacku i drugim mjestima. Da bnosnjacki politicari imaju imalo (izvinjavam se) m... fino bi trazili da se Gacko izdvoji iz RS-a (kao i mnogi drugi gradovi) i dok se to ne desi obustave sve razgovore sa dodikovim cetnicima i proglase se bosnjacke autonomne oblasti u Fazlagica KUli, Zvorniku, Prijedoru, Banja Luci, itd...

Znaci problem jer sto muftija Mostarski Smajkic kaze:"

NIJE PROBLEM STO ONI LAZU, PROBLEM JE STO MI SUTIMO I TRPIMO"
Svaka cast!!!!!
port4l

#605 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by port4l »

Uhapsiti hodzu, njegove pristalice ili uhapsiti ili protjerati, sve bradonje (sa potkracenim pantalonama) uhapsiti ili protjerati, od dzamija napraviti fabrike, umotane i zamotane zene zabraniti, reisa zakljucati u dzamijski podrum da ga niko ne bi mogao vidjeti a tako ni snimiti i uslikati.

Napraviti istrazivanje koje ce voditi dokazani CETNICI koje ce imati za cil dokazati su grijalice i slicni elektricni uredjaju krivi za sve srusene dzamije, dok je u nekima bio nestabilan onaj eksploziv sto su teroristi drzali u podrumu pa su tako eksplozije unitile dzamije... i naravno tu su markale i ostale masovne grobnice koje su zlocinacki muslimani uradili sami sebi... i sta jos a dadada to istrazivanje ce dokazati i da je svaki napad na povratnike u RS-u od 95-g pa do dana danas samo jedna velika laz a uz to i vrlo rijetka pojava, djelo nekog nafixanog narkomana huligana...
tranquil

#606 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by tranquil »

paratrooper wrote:
tranquil wrote:5. Šta ne treba činiti?
sta bi ti tranquile ucinio ?

normalna zemlja sazove savjet za nacionalnu sigurnost kada se desi excess koji moze imati nacio-religioznu pozadinu, a u BIH istragu vodi privatna policija M.D.
Dakle, umjesto da se ovdje naprđujemo do u nedogled, ima li neko konkretnu ideju kako pomoći ljudima tamo?
mozete pozvati M Pajta. neka ljude poveze autoputem do Mostara :lol:
Ne znam šta bih učinio, nemam iskustva u organiziranju humanitarnih akcija. Zato sam i pokušao da usmjerim diskusiju, mislio sam da bi možda neko imao neku konkretnu ideju umjesto sve ove priče "grijalica je - nije, četnik je - nije nego grijalica - ko će drugi nego četnik" itd. itd. Nažalost precijenio sam sve nas.

I tačno si primjetio za normalnu državu, i da mi to nismo. Zato sam i potencirao, da bi država, ili entitet trebali da pomognu u ovoj situaciji, ali to trebali slabo pije vode kod entitetske vlasti u RS-u, tako da ako država i njeni organi ostave na cjedilu ljude u Fazlagića kuli, lijepo bi bilo makar da dobiju neku pomoć ili podršku od stanovnika Federacije, i to pomoć koja je veća od verbalne i "naše misli su sa vama".
505

#607 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by 505 »

kontaki wrote:
ISKO wrote: Recimo da ja vjerujem. Ali bio bi red da kazes konkretno koje si to vidio zapaljene crkve i ko ih je zapalio, da nebi doslo do zabune, jer sugeriras da su ih zapalili Muslimani.
Ja mislim da je sugerirao na recimo Jehovine svjedoke ili eventualno Sajentologe. :run:
Radi se o katoličkoj crkvi na Stupu, a nju nisu zapalili Muslimani :run:
veljaca

#608 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by veljaca »

Ma ljudi moji: Ko kaze da je izgorila Dzamija u Fazlagica kuli ????? Ko to kaze - LAZE . Izgorio je samo krov i unutar neki inventar. Nisu izgorili betonski elementi, armatura, staklo, crijep, oluci i metalni dijelovi. A bogami i to je dzamija. Trebalo je i elementi koji su zapaljivi da budu zamjenjeni za nezapaljive elemente .... Pa ovo je 21. vijek . Ne moze se graditi od elemenata iz 10. vijeka - ako hocemo naprijed .... Mogao je to , po nekima bolji entitet, da iskontrolise u fazi izgradnje a ako zatreba da malo i pogura finansijski a ne ovako da ga se neopravdano napada ..... Trebao se postaviti i protupozarni sistem - da sve bude po propisu. A oni napravili bez svega toga ...
< smajli koji udara glavom u zid i place ...>
Vares City

#609 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Vares City »

Gijalice,grijalice,.....

Ih,.kad se one boni pregriju,....prvo eksplodiraju,..razvale sve naokolo,..i onda budu ponovo grijalice.

Tako su te grijalice razvalile Aladzu,one Banjalucke,onu u Ahmicima,i sve one druge,.....struja je to :D :skoljka: :run: ,naizmjenicna(tamo-vamo)

Ma do nas je ljudi,sto se to mora zagrijavati na ovakvoj studeni,.... :D

E,...sad bi "lanuo"neku al' ne smijem,... :x
ponosna_manjina

#610 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ponosna_manjina »

Latinica wrote:
ponosna_manjina wrote:
Ja predlazem i osiguran, besplatan prevoz za patriote iz dijaspore. O istom trosku ti autobusi mogu izvesti nas domace izdajnike, apatride, pedere i ostale.
Sta reci na ovo a da ti ne bude muka ?

Dijaspora koja je evo i za ovo kriva, unosi jako mnogo novca u BIH koja je na koljenima od demagoga slicnih tebi vec deceniju i po. Taj novac dijaspora zaradjuje radeci od jutra do sutra tamo gdje ti mislis da novac pada pravo s neba u dzepove. Dijaspora takodje nema komplekse, pa ako nema posao za koji je obucena, radi neki drugi. Fakat kad ovako nesto procitam pitam se postoji li stid uopste. Ti valjda mislis da je nekome zabava ili zadovoljstvo ucestvovati na ovakvoj temi ?

Pogledaj onu o "Noz, zica, Srebrenica" grupi na Facebook-u. Bas zbog takvih kao sto si ti koji su na SVE oguglali, desavaju se ovakve stvari ( inteligentna grijalica hipoteza ). A kad se ponovo dese, ove ili slicne, vi nadjite krivca u - dijaspori.

vozdra
Halo, ovaj demagog poput mene se vec deceniju i po trudi promijeniti nesto ovdje, konkretnim radom na ulici, sa ljudima, u svim mogucim protestima i inicijativama... da sam oguglao kao sto kazes vec bi odavno izmjestio svoje dupe kao sto si ti ucinila, pa jos nasla meni prigovoriti da se zbog ovakvih kao ja desavaju ovakve stvari. Dakle sve s eovo desava zbog ovakvih kao sto sam ja, ljudi koji su ostali zivjeti ovdje sa fasistima svih oblika i suprostavljati im se, a ne takvih kao ti, sto su izmjestili svoje dupe odavde, pa nas sada iz daljine prosvjetljuju ... i ti ces mi pricati o nekom stidu... Da te ne smatram frustriranim egomanijakom koji se utapa u vlastitom bijesu i nemoci jos bih te shvatio i zaozbiljno. Stoga otpepaj u troskoku i nastavi pisati i brisati vlastite postove dok se sama sa sobom ne dogovoris sta uopste hoces...
roba_s_greskom

#611 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by roba_s_greskom »

Halo, ovaj demagog poput mene se vec deceniju i po trudi promijeniti nesto ovdje, konkretnim radom na ulici, sa ljudima, u svim mogucim protestima i inicijativama... da sam oguglao kao sto kazes vec bi odavno izmjestio svoje dupe kao sto si ti ucinila, pa jos nasla meni prigovoriti da se zbog ovakvih kao ja desavaju ovakve stvari. Dakle sve s eovo desava zbog ovakvih kao sto sam ja, ljudi koji su ostali zivjeti ovdje sa fasistima svih oblika i suprostavljati im se, a ne takvih kao ti, sto su izmjestili svoje dupe odavde, pa nas sada iz daljine prosvjetljuju ... i ti ces mi pricati o nekom stidu... Da te ne smatram frustriranim egomanijakom koji se utapa u vlastitom bijesu i nemoci jos bih te shvatio i zaozbiljno. Stoga otpepaj u troskoku i nastavi pisati i brisati vlastite postove dok se sama sa sobom ne dogovoris sta uopste hoces...[/quote]
Ne seri,kako te nije sramota glupane
ponosna_manjina

#612 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ponosna_manjina »

roba_s_greskom wrote: Ne seri,kako te nije sramota glupane
Argumentacija? Je li ovo najbolje sto mozes? Previse si se poistovjetio/la sa vlastitim nickom :)
Air Ramiz

#613 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Air Ramiz »

kontaki wrote:
black wrote:Image
@black
U ovom clanku su meni zapale za oko dvije stvari.
Prvo, sada ispada da su u dzamiji bile DVIJE grijalice. Do prekjuce imam Hodzic je tvrdio da nije bilo ne jedne, ne dvije vec NITI JEDNA, zapravo da u dzamiji nije bilo NIKAKVOG ELEKTRICNOG UREDJAJA. Ja tad jos nisam imao nikakve informacije ali mi je to bilo nelogicno s obzirom da je u pitanju decembar mjesec. Naravno, ispostavilo se da imam ne govori istinu. Da li je to ucinio slucajno ili namjerno ja sad necu o tome.
Drugo, treba obratiti paznju na izjavu ministra Halilovica. To je primjer kako je trebalo reagovati dok se ne utvrdi istina. Ako se recimo utvrdi da je pozar podmetnut, onda treba svom silinom izvrsiti pritisak na odgovorne. A ne ovako. Ovo je sramotno. Svako ko ne misli na ovaj nacin, ili je neznalica, ili ima lose namjere. Trece objasnjenje ja nemam a volio bih ga cuti jer ovih skoro 30 strana se mogu svrstati iskljucivo pod ova prva dva. Cast izuzecima.
Hodzic nije nista tvrdio o nepostojanju grijalica :zzzz:
Niti je tvrdio da nije bilo nikakvog elektricnog uredjaja :zzzz:
Tvrdio je da nije bilo elektricnog uredjaja koji bi mogao izazvati pozar, odnosno uredjaja koji se koristio. Dakle ispostavilo se da ti ne govoris istinu i da se ponasas ko tokmak, nakon sto je covjek fino objasnio svoju izjavu na televiziji, a to sto su novine prenijele to je njihov problem.

Drugo, prozor je bio razbijen i pozar je krenuo od krova, to je nova informacija u istrazi...
madner

#614 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by madner »

Ma cim se Lajcak javio, bilo je jasno da nije nesreca.
Ono da smiri strasti i odbrani svoje "uspjehe". :x
Edin 24,5

#615 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Edin 24,5 »

Mislim da niko nije ni navodio da je imam iz Trebinja spominjao da nije bilo grijalica niti nikakvih elektricnih uredjaja, vec da je to izjavio Lutvo Fazlagic koji je posljednji napustio objekat i prvi dosao na lice mjesta. Licno sam u jednoj od prvih informativnih emisija cuo da je izjavio da nije bilo grijalica niti elektricnih grijalica, a kasnije je svoj iskaz u javnosti promijenio. Ne mozemo znati sta je tacno izjavio u policiji, ali cinjenica je da su pronadjene dvije grijalice.

Dalje, ne znam otkud ti informacija da je pozar krenuo od krova??

Mi ovdje raspolazemo informacijama koje su procurile u javnost, a to su informacije nakon uvidjaja na licu mjesta MUP-a Trebinje- PU Gacko, da su izgorili cilim, lamperija, krov, ostecen je prozor, tj. stakla na njemu, dakle, to je ono sto se moze konstatovati prilikom uvidjaja na licu mjesta. Dakle, stradala je unutrasnjost objekta usljed pozara.

Da bi se u ovoj fazi moglo konstatovati da je prozor "razbijen" radnjom covjeka, potrebno bi bilo pronaci kakav trag, npr. neki kamen ili predmet koji je bacen u unutrasnjost objekta, kao sredstvo pomocu kojeg bi krivicno djelo paljevine bilo izvrseno. Ja ne znam da je nesto takvo pronadjeno.

Nadalje, u ovoj fazi istrage definitivno se ne moze utvrditi da je pozar krenuo od krova, jer za takvu ocjenu mora da se provede vjestacenje, a na bazi ispitivanja svih uzoraka tragova pozara koji su pronadjeni na licu mjesta. Kao sto znamo, dogadjaj se zbio u ponedjeljak i nema govora da je takvo vjestacenje do sad moglo biti dovrseno. Prema tome, ako i imas informaciju da je pozar krenuo od krova, apsolutno sam ubijedjen da je to medijska izmisljotina za koju ne postoji uporiste u dokazima.

Druga stvar, ujedno i kljucna koju ovog momenta primjecujem:
Zasto bi neko razbio prozor da bi podmetnuo pozar na krovu koji je prema izjavi Lutve Fazlagica na visini od oko 7 metara??
Tvrditi te dvije stvari istovremeno u velikoj mjeri dodatno iskljucuje mogucnost podmetanja pozara.
shalaedin

#616 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by shalaedin »

port4l wrote:Uhapsiti hodzu, njegove pristalice ili uhapsiti ili protjerati, sve bradonje (sa potkracenim pantalonama) uhapsiti ili protjerati, od dzamija napraviti fabrike, umotane i zamotane zene zabraniti, reisa zakljucati u dzamijski podrum da ga niko ne bi mogao vidjeti a tako ni snimiti i uslikati.

Napraviti istrazivanje koje ce voditi dokazani CETNICI koje ce imati za cil dokazati su grijalice i slicni elektricni uredjaju krivi za sve srusene dzamije, dok je u nekima bio nestabilan onaj eksploziv sto su teroristi drzali u podrumu pa su tako eksplozije unitile dzamije... i naravno tu su markale i ostale masovne grobnice koje su zlocinacki muslimani uradili sami sebi... i sta jos a dadada to istrazivanje ce dokazati i da je svaki napad na povratnike u RS-u od 95-g pa do dana danas samo jedna velika laz a uz to i vrlo rijetka pojava, djelo nekog nafixanog narkomana huligana...
Ovaj se trudi da skrene na paznju :)
shalaedin

#617 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by shalaedin »

Ma to je neki rasavi ciko sa par monotovljevih koktela zapalio...
veljaca

#618 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by veljaca »

Edin 24,5 wrote:

Da bi se u ovoj fazi moglo konstatovati da je prozor "razbijen" radnjom covjeka, potrebno bi bilo pronaci kakav trag, npr. neki kamen ili predmet koji je bacen u unutrasnjost objekta, kao sredstvo pomocu kojeg bi krivicno djelo paljevine bilo izvrseno. Ja ne znam da je nesto takvo pronadjeno.
Kao prvo da li ste vi gosp. Edin 24,5 Ovlasteni sudski vjestak ?
Kao drugo - ako licno ne ucestvujete u istrazi ( a moguce je i da ucestvujete) kako onda mozete znati rezultate istrage - koje jos niko ne zna ?
Samo jedno razmisljanje: Ako je to gnusno djelo uradio neko ( ili vise njih ) zar mislite da nije sve to dobro isplanirano - da se prikriju tragovi zlocina ... Ovim ne kazem da je neko to uradio ( jer nema zvanicnih dokaza i izvjestaja ). Po meni obje opcije: (ne)ljudsko djelo ili nesrecan slucaj su sa istim stupnjem vjerovatnosti .....
ISKO

#619 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by ISKO »

Edin 24,5 wrote:Mislim da niko nije ni navodio da je imam iz Trebinja spominjao da nije bilo grijalica niti nikakvih elektricnih uredjaja, vec da je to izjavio Lutvo Fazlagic koji je posljednji napustio objekat i prvi dosao na lice mjesta. Licno sam u jednoj od prvih informativnih emisija cuo da je izjavio da nije bilo grijalica niti elektricnih grijalica, a kasnije je svoj iskaz u javnosti promijenio. Ne mozemo znati sta je tacno izjavio u policiji, ali cinjenica je da su pronadjene dvije grijalice.

Dalje, ne znam otkud ti informacija da je pozar krenuo od krova??

Mi ovdje raspolazemo informacijama koje su procurile u javnost, a to su informacije nakon uvidjaja na licu mjesta MUP-a Trebinje- PU Gacko, da su izgorili cilim, lamperija, krov, ostecen je prozor, tj. stakla na njemu, dakle, to je ono sto se moze konstatovati prilikom uvidjaja na licu mjesta. Dakle, stradala je unutrasnjost objekta usljed pozara.

Nadalje, u ovoj fazi istrage definitivno se ne moze utvrditi da je pozar krenuo od krova, jer za takvu ocjenu mora da se provede vjestacenje, a na bazi ispitivanja svih uzoraka tragova pozara koji su pronadjeni na licu mjesta. Kao sto znamo, dogadjaj se zbio u ponedjeljak i nema govora da je takvo vjestacenje do sad moglo biti dovrseno. Prema tome, ako i imas informaciju da je pozar krenuo od krova, apsolutno sam ubijedjen da je to medijska izmisljotina za koju ne postoji uporiste u dokazima.

Druga stvar, ujedno i kljucna koju ovog momenta primjecujem:
Zasto bi neko razbio prozor da bi podmetnuo pozar na krovu koji je prema izjavi Lutve Fazlagica na visini od oko 7 metara??
Tvrditi te dvije stvari istovremeno u velikoj mjeri dodatno iskljucuje mogucnost podmetanja pozara.

Evo upravo citam kako su grijalice iskljucene iz opcije kao uzrok pozara. Pa citam kako Predsjednik za ljudska prava u RS'u, Todorovic, sumnja u istragu jer objekat nije bio adekvatno obezbjedjen nakon pozara, i kako slicni "incidenti" i teroristicki napadi nisu rasvijetljeni ni ranije. Pa citam kako su povratnici u strahu. Pa citam o ranijim (ne rasvijetljenim) desavanjima, bukvalnim granatiranjima povratnickih naselja, miniranju iste te dzamije, konstantnom zastrasivanju, psovanju, vrijedjanju, prijetnjama itd. Citam i razmisljam kako pomoci tim ljudima, kako doprinijeti, sta ja konkretno mogu uraditi po tom pitanju...

I onda dodjem ovdje i procitam Edinov tekst, Boga mi laik bi reko pravi strucnjak, kriminolog. Lijepo, slozeno, uctivo, ni Dodikov ured nebi bolje. Bas se onako potrudio, na prvu...

Iako je potpuno irelevantno sta je uzrokovalo pozar - jer i da je slucajan, ne mejnja cinjenicu da su ti ljudi apsolutno ugrozeni - covjek nam postira analizu sugerirajuci kako je sve ovo jedna velika laz, podmetnuta, napuhana, izmisljena i orkestrirana od nas samih. I ta analiza je bazirana na njegovim licnim dojmovima, a izvori su, kako sam kaze, "procurene informacije" u medijima.

Na primjer, kaze nam nas strucnjak Edin "Da bi se u ovoj fazi moglo konstatovati da je prozor "razbijen" radnjom covjeka, potrebno bi bilo pronaci kakav trag, npr. neki kamen ili predmet koji je bacen u unutrasnjost objekta, kao sredstvo pomocu kojeg bi krivicno djelo paljevine bilo izvrseno. Ja ne znam da je nesto takvo pronadjeno." Dakle, obzirom da Edin NEMA informaciju da je nesto takvo pronadjeno unutar dzamije, mozemo rahat zakljuciti da prozor nije razbijen. Jedino ako "procuri" da je nesto nadjeno unutar objekta, mozemo zakljuciti suprotno.

Dalje kaze nas strucnjak: "ako i imas informaciju da je pozar krenuo od krova, apsolutno sam ubijedjen da je to medijska izmisljotina za koju ne postoji uporiste u dokazima."
I kaze:
"Mi ovdje raspolazemo informacijama koje su procurile u javnost, a to su informacije nakon uvidjaja na licu mjesta MUP-a Trebinje- PU Gacko, da su izgorili cilim, lamperija, krov, ostecen je prozor, tj. stakla na njemu, dakle, to je ono sto se moze konstatovati prilikom uvidjaja na licu mjesta. Dakle, stradala je unutrasnjost objekta usljed pozara."

Dakle, Edin JEDINO raspolaze informacijama koje su procurile u javnost iz MUP'a Trebinje, a iste informacije, koje mu ne odgovaraju, naziva medijskim izmisljotinama!? Drugo, Edin se izgleda nije zapitao, jer ocigledno ne smatra da je bitno, ima li MUP Gacko kontrolu nad informacijama koje trebaju procuriti a koje ne. Mozda se prave informacije, sto je obicno i slucaj, mogu zataskati? Nista od toga ne zanima naseg uvazenog strucnjaka kriminologa Edina.

Kada "mi" jednom ovakvom krucijalnom pitanju pristupamo na ovako odvratan nacin, sta mozemo ocekivati od RS'a.
Air Ramiz

#620 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Air Ramiz »

Edin 24,5 wrote: Dalje, ne znam otkud ti informacija da je pozar krenuo od krova??
Iz danasnjih novina, a ono sto je sad vec potvrdjeno jeste da grijalice nisu izazvale pozar.
Edin 24,5

#621 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Edin 24,5 »

Pa ovako,

Ja nisam ni kriminolog, ni ovlasteni sudski vjestak, ni neki "strucnjak" ali sam ubijedjen u snagu svojih argumenata. Da nisam, ne bi ni polemizirao na ovu temu.

Nemam namjeru spustati se na nivo nekakvih bezveznih politickih diskusija i teorija zavjere vezano za ovu temu, vec cu se iskljucivo osvrnuti na one replike uvazenih diskutanata na ovom forumu koje su se ticale mog vidjenja uzrocno-posljedicnog odnosa ovog dogadjaja.

Ja nisam ovdje iznosio rezultate istrage, nego informacije o rezultatima predistraznih radnji, tacnije uvidjaja na licu mjesta o kojima su izvijestili mediji. Dakle, to su one informacije koje ne sadrzavaju osvrt autora novinskog teksta ili medijskog priloga, nego iskljucivo informaciju o nekim dogadjajima ili cinjenicama kao takvim, a koja je dostupna svima, pa tako i meni.

Vezano za spocitano prikrivanje dokaza, u smislu da je paljevina bila dobro isplanirana i pripremljena, kazacu prije svega to da se nikoga ne moze sumnjiciti, a kamoli optuzivati prakticki bez ikakvog dokaza, kao u ovom slucaju (izuzetak bi eventualno bio prijetece pismo povratnicima), a zatim bih upitao osobu koja je spomenula to prikrivanje tragova i dokaza da li, ako je stvarno osnovna namjera eventualnih pocinitelja bila zastrasiti povratnike, je po tebi logicno da nisu ostavljeni bas nikakvi tragovi, ili bi se makar pocinitelji "udostojili" primjerice napisati cetiri S na zidovima, ili neki drugi natpis, koji ne bi navodio na konkretne pocinitelje ali bi sadrzavao odredjenu poruku???

Ja koliko znam, kada su cetnici rusili dzamije u ratu, obavezno bi na zidinama ispisali poruke tipa "Balije", "ovo je Srbija", grafite u obliku cetiri S, itd.

Drugom sugovorniku bih rekao da je "fulio" temu, obzirom da je napisao da je "potpuno irelevantno sta je uzrokovalo pozar". Postavlja se pitanje o cemu on zapravo zeli da prica, o sigurnosti povratnika ili o temi iz naslova ??

Naravno da se ne moze smatrati da je prozor razbijen, ako nema nikakvih dokaza koji upucuju na to, ne znam sta je tu sporno??

Nadalje nisam ja jedini koji raspolaze informacijama o rezultatima uvidjaja koje su prenijeli mediji, medjutim tvoj je problem, dragi sugovornice ISKO, sto ti puno vecu paznju pridajes reakciji nekog politicara, koju su prenijeli mediji, nego informacijama o samom dogadjaju. To te dovodi u stanje mentalnog sklopa da ne razmisljas racionalno i logicki, vec se fokusiras na nekakve teorije zavjere, pri cemu te ne zanima ima li ikakvih dokaza ili ne za ono sto si ti sebi unaprijed formirao kao nekakvu nespornu istinu, a pritom s druge strane ironicno se podsmijavas onima koji nastoje upravo racionalnoscu i logickim shvatanjem, neoptereceni glupostima, doci do pravilnih zakljucaka.

Smatram da bismo se manje trebali voditi raspaljujucim reakcijama politicara, a malo vise misliti svojom glavom. Svaki dogadjaj ima svoj uzrocno-posljedicni odnos i ne moze ga se sagledavati analogijom sa nekog ranijeg dogadjaja. Po toj logici bi se optuzivalo onog ko je jednom ubio, da je svako naredno ubistvo pocinio on, i to bez ikakvih dokaza. To tako ne ide.
Last edited by Edin 24,5 on 11/12/2008 12:50, edited 2 times in total.
madner

#622 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by madner »

Logicno je da ne treba dizat tenzije bez razloga. Ali tamo i tada, isto tako je logicno da treba predpostaviti da je dzamija zapaljenja, dok se ne dokaze suprotno.

To ne znaci da treba zapalit neku crkvu, prebit pokojeg popa i otic malo u Lukavicu da se izbaci koja bomba iz auta. Ali necemo se valjda pravit tolko naivni? :roll:
veljaca

#623 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by veljaca »

Edin 24,5 wrote:Pa ovako,

Vezano za spocitano prikrivanje dokaza, u smislu da je paljevina bila dobro isplanirana i pripremljena, kazacu prije svega to da se nikoga ne moze sumnjiciti, a kamoli optuzivati prakticki bez ikakvog dokaza, kao u ovom slucaju (izuzetak bi eventualno bio prijetece pismo povratnicima), a zatim bih upitao osobu koja je spomenula to prikrivanje tragova i dokaza da li, ako je stvarno osnovna namjera eventualnih pocinitelja bila zastrasiti povratnike, je po tebi logicno da nisu ostavljeni bas nikakvi tragovi, ili bi se makar pocinitelji "udostojili" primjerice napisati cetiri S na zidovima, ili neki drugi natpis, koji ne bi navodio na konkretne pocinitelje ali bi sadrzavao odredjenu poruku???

Ja koliko znam, kada su cetnici rusili dzamije u ratu, obavezno bi na zidinama ispisali poruke tipa "Balije", "ovo je Srbija", grafite u obliku cetiri S, itd.
Pa evo i tebi ovako :

Pod pretpostavkom da je ovo uradio (ne)covjek iliti vise njih ( opet naglasavam PRETPOSTAVKOM ) dolazimo do neceg NAJTRAGICNIJEG a to je da je ovo sve dobro ISPLANIRANO ( a ne hir iliti pijanost pojedinca ) i da su znali da ce se pokrenuti ISTRAGA ( jer su snage Medjunarodne Zajednice ovdje ) i da i sa time ce jos dodatno iskompromitovati te povratnike. Kako ? Pa prvo im zapalis njima veoma vazan objekat ( znas da oni to znaju ) a onda usadis u drugima ( eto recimo u tebi ) sumnju da su oni to sami ( svjesno ili ne svjesno ) uradili. Jednim udarcem dvije muhe ... U ratu je bilo drugacije - jer niko nije sprovodio istrage ( od medjunarodnih snaga ) - osim u rijetkim slucajevima . Sada su i oni koji to rade svjesni da bi mogli odgovarati za svoja nedjela - pa to onda rade - sto bi se reklo " u rukavicama " i trude se da ne ostave dokaze a da se POSLJEDICE veoma dobro vide.
Opet naglasavam ovo sam napisao POD PRETPOSTAVKOM.... Neki ce reci - eto i ti u rukavicama da te se ne moze osuditi ...... Za takve kazem : Covjek se uci dok je ziv .... na svu srecu ...
Edin 24,5

#624 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Edin 24,5 »

@ veljaca

Evo da budem sasvim ilustrativan s jednim jednostavnim logickim pitanjem:

Imas les neke osobe.
Hoces li poci od pretpostavke da se radi o osobi koja je ubijena, bez da imas ikakvih dokaza za to, pa bi u slucaju da ne nadjes tragove nasilja posumnjao-la da ipak nije rijec o ubistvu, ili ces ici obrnutim putem, tj. prvo ici na pronalazenje tragova koji bi eventualno upucivali na mogucnost ubistva, pa tek ako ih nadjes posumnjati (a kamoli pretpostaviti) da se radi o ubistvu???
madner

#625 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by madner »

Zavisi, ako bi ga nasao pored kuce poznatog ubice koji je upravo izasao iz zatvora, mozda bi posumnjao da je to bio on.
Locked