USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
LewisLaw101

#601 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

ivan_ch wrote:Sorry, we couldn't find that!

Pogresan ti je i link.
Probaj ovaj:
http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/ ... er1-5.html
ajna_007

#602 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ajna_007 »

Kako ko "fol", ko dokazuje to ko "fol", odkud kome ideja da se covjek nije zaljubio i za 30 dana ozenio ?

Ivane ako malo istrazis vidjet ces da imas 30/60 day rule to znaci da nikakva promjena statusa nije preporucljiva u tom periodu. Istina je da se generalno mozes vjencati iako odes na turisticku vizu ali time se ozbiljno komplikuju stvari. Jer iz licnog iskustva znam da sam ja morala "dokazivati svoje emocije" iako sam bila udata skoro 3 godine i sve je bilo regularno.(ne na turisticku vizu) Nije mi jasno zasto napadas covjeka koji je odvojio vrijeme i trud da pokusa pomoci ljudima koji ocigledno imaju mnogo pitanja, ako je pogresno napisao jednu rijec ne znaci da ne zna o cemu govori.

Ko dakuzuje te emocije ?[/quote]
Dasi

#603 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dasi »

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:30, edited 1 time in total.
ajna_007

#604 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ajna_007 »

Dasi wrote:
ajna_007 wrote:Kako ko "fol", ko dokazuje to ko "fol", odkud kome ideja da se covjek nije zaljubio i za 30 dana ozenio ?

Ivane ako malo istrazis vidjet ces da imas 30/60 day rule to znaci da nikakva promjena statusa nije preporucljiva u tom periodu. Istina je da se generalno mozes vjencati iako odes na turisticku vizu ali time se ozbiljno komplikuju stvari. Jer iz licnog iskustva znam da sam ja morala "dokazivati svoje emocije" iako sam bila udata skoro 3 godine i sve je bilo regularno.(ne na turisticku vizu) Nije mi jasno zasto napadas covjeka koji je odvojio vrijeme i trud da pokusa pomoci ljudima koji ocigledno imaju mnogo pitanja, ako je pogresno napisao jednu rijec ne znaci da ne zna o cemu govori.

Ko dakuzuje te emocije ?
A sta ako on iz Amerike i ona iz Bosne odu u Pariz i vjencaju se?[/quote]

Hahaha samo nek je komplikovano :) Nisam upoznata sa tim procesom ali znam da je malo komplikovano(dosta papirologije) izvesti vjencanje u Francuskoj za osobe koje nisu drzavljanji...s obzirom da ovi nasi nisu u stanju legalno se vjencati u svojim zemljama sumnjam da bi maksuz isli u Francusku "ganjati papire" :)
Dasi

#605 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dasi »

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:30, edited 1 time in total.
LewisLaw101

#606 Re: USA viza i novija iskustva

Post by LewisLaw101 »

Dasi wrote:
ajna_007 wrote:Hahaha samo nek je komplikovano :) Nisam upoznata sa tim procesom ali znam da je malo komplikovano(dosta papirologije) izvesti vjencanje u Francuskoj za osobe koje nisu drzavljanji...s obzirom da ovi nasi nisu u stanju legalno se vjencati u svojim zemljama sumnjam da bi maksuz isli u Francusku "ganjati papire" :)
Komplikovano je cekati oko godinu dana na vjerenicku vizu. Pariz sam naveo kao primjer, neka on dodje u BiH i nek se vjencaju eto ne moraju u USA. Do duse meni je bila drugacija situacija, ona Bosanka sa USA drzavljanstvom ja Bosanac futalj.
Vjerenicka viza je puno skuplja i komplikovanija. Pod brojem jedan i kada dodje kao vjerenica ili vjerenik nece moci raditi i nema nikakva prava dok se nevjenca, i opet nema nikakva prava sem da podnese zahtjev za promjenu statusa to jest da dobije tako zvani zeleni karton i tek onda moze izvaditi jedinstveni maticni broj ili SSN (Social Security Number), potom vozacku dozvolu a cekanje na sve to je jos 9-15 mjeseci zavisno na drzavu u kojoj zivite.

Kompletan proces koji se vodi preko ambasade SAD-a u BiH moze trajati od 4 mjeseca do maksimalno 8 mjeseci ukoliko se radi posle vjencanja u BiH. Nerazumijem raju konstantno pokusavaju da nadju neke reupe u da na neki kao brzi put zavrsavaju svoje stvari. Zasto lako kada moze teze?
scuba_blue

#607 Re: USA viza i novija iskustva

Post by scuba_blue »

pozd forumaši :-D
sorry ako postavljam već postavljano pitanje ili ako ovo ne spada pod "dijasporu" ali me zanima da li neko ima iskustva s izdavanjem turističke vize za ulazak u USA, a da je ranije aplicirao za green card lutriju (i nije izvučen).
Da li ta ranija aplikacije ima veze, umanjuje šanse za odobravanje vize ili? :roll:
Za green card sam aplicirao iz znatiželje, kao student i nisam prošao. Nisam zainteresiran za preseljenje u USA, ali jesam za turističku posjetu.
Ne znam koje stvari su njima bitne prilikom odobrenja ili odbijanja vize ali sam završio fax, zaposlen, neoženjen, nekažnjavan.. putovao već po svijetu... da li ta ranija aplikacija predstavlja problem? Ako neko ima info. bio bih zahvalan :thumbup:
sarayewo

#608 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sarayewo »

scuba_blue wrote:pozd forumaši :-D
sorry ako postavljam već postavljano pitanje ili ako ovo ne spada pod "dijasporu" ali me zanima da li neko ima iskustva s izdavanjem turističke vize za ulazak u USA, a da je ranije aplicirao za green card lutriju (i nije izvučen).
Da li ta ranija aplikacije ima veze, umanjuje šanse za odobravanje vize ili? :roll:
Za green card sam aplicirao iz znatiželje, kao student i nisam prošao. Nisam zainteresiran za preseljenje u USA, ali jesam za turističku posjetu.
Ne znam koje stvari su njima bitne prilikom odobrenja ili odbijanja vize ali sam završio fax, zaposlen, neoženjen, nekažnjavan.. putovao već po svijetu... da li ta ranija aplikacija predstavlja problem? Ako neko ima info. bio bih zahvalan :thumbup:
Ma ne gledaju to uopste... za lutriju aplicira masa ljudi, pa cak i puno njih iz te neke znatizelje mada znaju da se ne bi selili i kad bi bili izvuceni.

Ja konkretno apliciram svake godine iako mi ne treba jer se preko posla mogu uvijek tamo preseliti, al eto... A pored toga sam u Americi skoro svaki mjesec poslovno i nikad nisam imao nikakvih problema. Samo tjeraj :)
scuba_blue

#609 Re: USA viza i novija iskustva

Post by scuba_blue »

sarayewo wrote:
Ma ne gledaju to uopste... za lutriju aplicira masa ljudi, pa cak i puno njih iz te neke znatizelje mada znaju da se ne bi selili i kad bi bili izvuceni.

Ja konkretno apliciram svake godine iako mi ne treba jer se preko posla mogu uvijek tamo preseliti, al eto... A pored toga sam u Americi skoro svaki mjesec poslovno i nikad nisam imao nikakvih problema. Samo tjeraj :)
Hvala na odgovoru :) :thumbup:

kada apliciraš ili si aplicirao za vizu za USA, naveo si da si nekada ranije aplicirao i za green card lutriju?
Ne znam ima li to veze, ali da li posjeduješ BH pasoš.. i prebivalište ti je u BiH ili si u dijaspori? :-D
jefferson

#610 Re: USA viza i novija iskustva

Post by jefferson »

scuba_blue wrote:
sarayewo wrote:

kada apliciraš ili si aplicirao za vizu za USA, naveo si da si nekada ranije aplicirao i za green card lutriju?
Ne znam ima li to veze, ali da li posjeduješ BH pasoš.. i prebivalište ti je u BiH ili si u dijaspori? :-D
To ne navodis. Lutrija je zakonski odvojena od klasiznog viznog procesa.
Lutriju zaboravi! Ne trebas uopste to spominjati. Sa amerikancima je daleko lakse nego sa evropskim ambasadama stoga samo ono sto te pitaju odgovori, nemoj nista vise spominjati samo zato sto mislis da ces sebi pomoci.
Ja sam svake godine igrao lutriju, a bio student u americi na F1 vizi koju sam vadio bar 4-5 puta. Nikad to nisam spominjao.
Azra_Mirzet

#611 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Pozdrav svima,16.09.2013 sam se vjencala u BiH ,mm je americki drazvljanin.Oboje smo jako neinformisani sto se tice "ganjana" papira kako bi ja dosla u USA,ovdje sam citala vasa iskustva i sve mi se cini previse komplikovano,moj muz zbog svog posla jednostavno nema vremena da se on bori sa papirima pa smo odlucili uzeti advokata (ne znam koliko je to pametna ideja, sve to kosta $4000),naime advokat tvrdi da mi moze srediti sve papire za 6 mj da budem tamo.Kako god moj muz je spreman platiti to jer kao sto sam vec navela on zbog posla nema vremena da sredjuje papire.Trebaju mi neka vasa iskustva malo novija,jer ona koja sam prethodno citala su iz 2010 i sl.Sta ja od papira tamo njemu saljem,da li moraju biti originali ili mogu i ovjerene kopije?Unaprijed hvala. :)
sarayewo

#612 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sarayewo »

jefferson wrote:
scuba_blue wrote:

To ne navodis. Lutrija je zakonski odvojena od klasiznog viznog procesa.
Lutriju zaboravi! Ne trebas uopste to spominjati. Sa amerikancima je daleko lakse nego sa evropskim ambasadama stoga samo ono sto te pitaju odgovori, nemoj nista vise spominjati samo zato sto mislis da ces sebi pomoci.
Ja sam svake godine igrao lutriju, a bio student u americi na F1 vizi koju sam vadio bar 4-5 puta. Nikad to nisam spominjao.
@jefferson ti je sve rekao... Odgovori samo konkretno na pitanje. I ja sam svojevremeno isto kao i on studirao na F1 vizi a i tada sam aplicirao za lutriju i nikad nisam imao nikakvih problema.

I potpuno je u pravu da su Ameri puno opusteniji kad su vize u pitanju... njima ce najvaznije biti da ti mozes dokazati da imas razloga da se vratis nazad (posao, porodica, skola, itd). Jedini ljudi koje sam ja vidio kako ih odbijaju u to vrijeme su bili stariji ljudi koji hoce da idu u posjetu djeci a u Bosni nemaju vise nista. Nakon toga sam ganjao i boravisnu vizu za Belgiju i ispeglao sam se sa njom vise nego sa svim americkim vizama zajedno.

Primjera radi, mojoj supruzi su dali turisticku vizu na osnovu mojih papira za poslovnu posjetu. Ja isao sluzbeno, ona htjela da mi se pridruzi turisticki, i nikakvih problema nije bilo. Jos joj dali vizu na 10 godina a meni na 1 godinu jer ona ima MK pasos a ja BH.
melb26sa

#613 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Azra_Mirzet wrote:Pozdrav svima,16.09.2013 sam se vjencala u BiH ,mm je americki drazvljanin.Oboje smo jako neinformisani sto se tice "ganjana" papira kako bi ja dosla u USA,ovdje sam citala vasa iskustva i sve mi se cini previse komplikovano,moj muz zbog svog posla jednostavno nema vremena da se on bori sa papirima pa smo odlucili uzeti advokata (ne znam koliko je to pametna ideja, sve to kosta $4000),naime advokat tvrdi da mi moze srediti sve papire za 6 mj da budem tamo.Kako god moj muz je spreman platiti to jer kao sto sam vec navela on zbog posla nema vremena da sredjuje papire.Trebaju mi neka vasa iskustva malo novija,jer ona koja sam prethodno citala su iz 2010 i sl.Sta ja od papira tamo njemu saljem,da li moraju biti originali ili mogu i ovjerene kopije?Unaprijed hvala. :)
Formulari su na uscis.gov/forms - trazi I-130, G-325A i G-114 - uz svaki idu i uputstva sta i kako se ispunjava i koji dokazi se traze.
Vjencani list medjunarodni i ne treba se prevoditi. Originali se ne salju vec samo kopije (ne trebaju biti ovjerene) - originale nosis na intervju u ambasadi.
U ovom vodicu imas sve sto ti treba: http://www.visajourney.com/content/i130guide1

Jah, bas advokat ce ti sve srediti za 6 mjeseci da si tamo. Hoce ali malo morgen. Advokat u vecini slucajeva dodje kao samo posrednik u slanju papira - dadne tebi formular da ispunis a onda on prekuca informacije u USCIS formular.
Trenutno - 6-8 mjeseci za samo odobrenje I-130 peticije, 2 mjeseca da dodje u NVC i nakon toga odobrena peticija ide za ambasadu. Ocekuj 10-12 mjeseci za procesuiranje i do vize u ruci.
Dead Man Walking

#614 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dead Man Walking »

Cuj $4000 trazi advokat za nesto sto je njemu sat posla :shock: , a vi papire opet sve sami morate pripremiti. Vecina papira se svakako ganja u Bosni, u Americi se samo posalje. Sva moguca uvjerenja i dozvole od MUP-a, suda i sve ostalo ces morati ti sama u Bosni, nece advokat dolaziti iz Amerike da vam to ganja sigurno. Nemojte biti blesavi ni aljkavi (narocito tvoj muz) i praviti debile od sebe (sorry ako sam malo grub, al fakat je tako) i jos izletiti 4 hiljade nepotrebno. Evo postavila je melb26sa link, nek provede 2-3 sata, procita sta treba i to je to.
Azra_Mirzet

#615 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Dead Man Walking wrote:Cuj $4000 trazi advokat za nesto sto je njemu sat posla :shock: , a vi papire opet sve sami morate pripremiti. Vecina papira se svakako ganja u Bosni, u Americi se samo posalje. Sva moguca uvjerenja i dozvole od MUP-a, suda i sve ostalo ces morati ti sama u Bosni, nece advokat dolaziti iz Amerike da vam to ganja sigurno. Nemojte biti blesavi ni aljkavi (narocito tvoj muz) i praviti debile od sebe (sorry ako sam malo grub, al fakat je tako) i jos izletiti 4 hiljade nepotrebno. Evo postavila je melb26sa link, nek provede 2-3 sata, procita sta treba i to je to.

Nismo aljkavi nego vec sam objasnila da mm nema vremena za sve to,jer je po mjesec dana na putu izvan drzave,pa kod kuce provede svega par dana.Mislim stvarno ne znam kako da to izvedemo osim da advokat radi te stvari umjesto njega :roll:
Dead Man Walking

#616 Re: USA viza i novija iskustva

Koje stvari? ;-) Sad ti rekoh, vecinu stvari obavljas ti u Bosni jer provjeravaju tebe a ne njega, on je vec Amerikanac. Ti to posaljes njemu, on proslijedi dalje i to je to. Sve sto on treba da "ganja" je da provede 2-3 sata na onom linku visajourney koji je postavljen. Advokat NECE ganjati nista za vas, niti moze, osim sto ce vam reci sta od papira da ti prikupis u Bosni, a to sve fino pise ovdje http://www.visajourney.com/content/i130guide1 i ne kosta 4 hiljade nego 2 sata posla maksimalno.
Azra_Mirzet

#617 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Dead Man Walking wrote:Koje stvari? ;-) Sad ti rekoh, vecinu stvari obavljas ti u Bosni jer provjeravaju tebe a ne njega, on je vec Amerikanac. Ti to posaljes njemu, on proslijedi dalje i to je to. Sve sto on treba da "ganja" je da provede 2-3 sata na onom linku visajourney koji je postavljen. Advokat NECE ganjati nista za vas, niti moze, osim sto ce vam reci sta od papira da ti prikupis u Bosni, a to sve fino pise ovdje http://www.visajourney.com/content/i130guide1 i ne kosta 4 hiljade nego 2 sata posla maksimalno.

Jos jedno pitanje,mozda je glupo ali vec sam rekla da nisam upucena pa nadam se da vam ne dosadjujem previse. Ovaj G-325A form da li ja to ispunim online i isprintam i potpisem samo na kraju,ili je isprintam onako praznu i popunim rucno i potpisem.I sta dalje sa njom,vidim da i mm treba istu takvu formu popuniti .Ja se stvarno izvinjavam,mozda vas nervira moja neupucenost jer vidim da ste svi poprilicno upuceni sta i kako se popunjavaju papiri.Hvala unaprijed.
miki27A

#618 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Azra_Mirzet:
formulare popunjavas online a mozes ih koliko znam i spasiti, popuniti i isprintati. Lakse je i citljivije kad je uradjeno na kompjuteru. A muz se moze koncentrisati tih, sat-dva koliko treba da se popune formulari, vjeruj da nije rocket science!
Dead Man Walking

#619 Re: USA viza i novija iskustva

Sve sto mozes popuniti na kompjuteru tako i uradi, onda isprintas i potpises. Imas ispod checklist, sve pise korak po korak sta vam treba, a za pocetak to nije previse (trebace ti kasnije uvjerenja iz policije i suda, ljekarski i to). Sad ce vam trebati dokazi da brak nije fiktivan, znaci slike, zajednicka putovanja, kopije telefonskih racuna, emailova, zajednicki racun u banci itd itd. Regustruj se na visajourney forum, svi tamo imaju ista pitanja kao i ti, a odgovori su itekako korisni.
Azra_Mirzet

#620 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Kao prvo nije mi jasno kako cemo imati zajednicki racun u banci ako je on u USA ,ja u Bosni (pa valjda bi njemu kad god pokusa skinuti $ sa racuna naplacivalo duplo vise?Stvarno mi to nije jasno.
Kao drugo godinu i vise pricamo preko Viber( znaci opste ne koristimo pozive na regularnu mrezu) po par sati dnevno a tim pozivima se ne moze uci u trag :(
Imamo brdo slika i sl.e-mailove,na FB preko 25.000 poruka isl.Ali ovo za zajednicki racun nikako ne kontam.
miki27A

#621 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Ode muz u banku i kaze ozenio sam se, hocu da otvorim zajednicki racun na moje i zenino ime. Ovo je plus da imas ali nije jedini uslov. Ako muz radi, a rekla si da radi, neka te doda na svoje osiguranje (zivotno: kao beneficiary, zdravstveno) /to je svakako morao uraditi jer je vjencanje qualifying event, tako te stvari...
Avetinho

#622 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Avetinho »

Azra_Mirzet wrote:{...}
Kao drugo godinu i vise pricamo preko Viber( znaci opste ne koristimo pozive na regularnu mrezu) po par sati dnevno a tim pozivima se ne moze uci u trag :( {...}
Uuuu, ovo ti je ponajveca zabluda.
Azra_Mirzet

#623 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Ja Sam Odavle wrote:
Azra_Mirzet wrote:{...}
Kao drugo godinu i vise pricamo preko Viber( znaci opste ne koristimo pozive na regularnu mrezu) po par sati dnevno a tim pozivima se ne moze uci u trag :( {...}
Uuuu, ovo ti je ponajveca zabluda.

Pa eto kako da dokazem da smo satima pricali svaki dan na viber proteklih godinu dana :(
Dead Man Walking

#624 Re: USA viza i novija iskustva

Kopije racuna nisu obavezne, to je samo jedan od primjera sta moze sluziti kao dokaz. Moze to biti i fb status da ste u braku s lajkovima i komentarima :D, poruke sa fb, sa chata, email, masti na volju. ;) Bitnije su neke druge stvari, recimo da je on dolazio, da ima avio karte, zajednicke slike sa svakog dolaska, ako ste negdje zajedno isli to jos bolje. A sto se tice banke, ne mora biti cak ni zajednicki racun klasicni, moze te dodati kao authorized user-a na svoju kreditu karticu i nekako ti dostaviti tu karitcu da je korstis u Bosni, i da prilozi bankovni izvjestaj na kojem se vidi da se ta kartica istovrmeno koristi i u Bosni i u Americi.

Inace, najbitnije je da se ne laze i da ne navlacite sumnju na sebe. Mi smo imali 10kg dokaza (bukvalno) i nista na intervjuu nisu ni pogledali.
Azra_Mirzet

#625 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Azra_Mirzet »

Dead Man Walking wrote:Kopije racuna nisu obavezne, to je samo jedan od primjera sta moze sluziti kao dokaz. Moze to biti i fb status da ste u braku s lajkovima i komentarima :D, poruke sa fb, sa chata, email, masti na volju. ;) Bitnije su neke druge stvari, recimo da je on dolazio, da ima avio karte, zajednicke slike sa svakog dolaska, ako ste negdje zajedno isli to jos bolje. A sto se tice banke, ne mora biti cak ni zajednicki racun klasicni, moze te dodati kao authorized user-a na svoju kreditu karticu i nekako ti dostaviti tu karitcu da je korstis u Bosni, i da prilozi bankovni izvjestaj na kojem se vidi da se ta kartica istovrmeno koristi i u Bosni i u Americi.

Inace, najbitnije je da se ne laze i da ne navlacite sumnju na sebe. Mi smo imali 10kg dokaza (bukvalno) i nista na intervjuu nisu ni pogledali.
Hvala za odgovor :)
Post Reply