Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
svjezi_ustipak

#601 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by svjezi_ustipak »

Admir_1984 wrote:
svjezi_ustipak wrote:
horion_bosona wrote:
sta fali, pa eto je od S.potoka do Lukomira za manje od 2 sata, fina staza, dobro markirana, uz to uziva cijelo vrijeme u pogledu na Rakitnicu i Visocicu preko... :-D

gdje je ulaz na stazu prema Lukomiru?
nema tu klasicnog ulaza, imaš tablu pored studenog potoka (pri kraju studenog potoka prema kanjonu) koja usmjerava na markacije staze iznad kanjona. A ako ideš sa druge strane preko Oblja onda od Gradine se samo uzbrdo penješ blago lijevo i gledaš najveci vrh i kad dodjes onda se samo spustiš u Lukomir (nema šume i lako se orjentisati u tom slucaju)
hvala ti.

gdje se planira hodati?
horion_bosona

#602 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by horion_bosona »

Admir_1984 wrote:
svjezi_ustipak wrote:
horion_bosona wrote:
sta fali, pa eto je od S.potoka do Lukomira za manje od 2 sata, fina staza, dobro markirana, uz to uziva cijelo vrijeme u pogledu na Rakitnicu i Visocicu preko... :-D

gdje je ulaz na stazu prema Lukomiru?
nema tu klasicnog ulaza, imaš tablu pored studenog potoka (pri kraju studenog potoka prema kanjonu) koja usmjerava na markacije staze iznad kanjona. A ako ideš sa druge strane preko Oblja onda od Gradine se samo uzbrdo penješ blago lijevo i gledaš najveci vrh i kad dodjes onda se samo spustiš u Lukomir (nema šume i lako se orjentisati u tom slucaju)
:thumbup: nisam vidio pitanje...

@svjezi_ustipak samo da ti napomenem da je na stazi uz kanjon Rakitnice na nekih 30-tak minuta do Lukomira, jedan od planinskih potoka prilicno narastao, pa ces se morati spustiti nesto nize same staze za prelaz (tako je barem bilo prije 20-tak dana, moguce da je vec splasnuo)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#603 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

svjezi_ustipak wrote:
gdje se planira hodati?
pa ja bi recimo na Vranicu :D
Spear

#604 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Spear »

ja u zivotu nisam nista sa neta narucio i sada gledam po ebayu ima nekih onako finih nozeva jeftinijh, jel ja to mogu normala naruciti, strah me da mi nasi na carnini to ne uzmu ili sta vec, nemam pojma kako to ide.
perfect_guy

#605 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by perfect_guy »

horion_bosona wrote:
@svjezi_ustipak samo da ti napomenem da je na stazi uz kanjon Rakitnice na nekih 30-tak minuta do Lukomira, jedan od planinskih potoka prilicno narastao, pa ces se morati spustiti nesto nize same staze za prelaz (tako je barem bilo prije 20-tak dana, moguce da je vec splasnuo)
Image

ovakva je situacija danas, uz pomoć debala i kamenja se lako pređe
horion_bosona

#606 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by horion_bosona »

e na to sam mislio... sad je manje vode, za mjesec-mjesec i po to ce presusiti kao i Studeni potok, treba to iskoristiti jer ljeti bez potoka i sa sprzenom travom nije isti dozivljaj...
sargon

#607 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by sargon »

Ako ima grupa zainteresovanih za ture na Treskavicu, Bjelašnicu (Lukomir), Visočicu, Kanjon Rakitnice...

https://www.facebook.com/pages/Bosnia-t ... 37?fref=ts

:D
code black

#608 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by code black »

Planiram u subotu da idem u lukomir, preko studenog potoka.

Shvatila sam kako doci do studenog potoka iz umoljana, eh sada moze li mi neko reci kako od studenog do lukomira. Koliko dugo se pjesaci?
mousstapha

#609 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by mousstapha »

Samo da se upisem.

Vidim da se moze naci finih savjeta za pocetnika kao sto sam ja. :)
SHTEVELEC

#610 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SHTEVELEC »

Jedno pitanje - da li je mozda neko isao sa Vite na Dzamiju (znaci popeo se na Vitu i vrhom dosao do Dzamije)? Ne znam da li je prohodno
granita

#611 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by granita »

SHTEVELEC wrote:Jedno pitanje - da li je mozda neko isao sa Vite na Dzamiju (znaci popeo se na Vitu i vrhom dosao do Dzamije)? Ne znam da li je prohodno
Ja sam isla prosli juni, moglo se fino proci. Malo ima odrona kamenja, pa je na odredjenim mjestima malo nezgodno, ali se prodje. S obzirom da na Crvenom kuku jos ima snijega, vjerujem i da ima na prilazu na Dzamiju, a grebenom jos moze biti nanosa.

Sretno!
Admir_1984

#612 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

code black wrote:Planiram u subotu da idem u lukomir, preko studenog potoka.

Shvatila sam kako doci do studenog potoka iz umoljana, eh sada moze li mi neko reci kako od studenog do lukomira. Koliko dugo se pjesaci?
Odgovoreno ranije, vidi na prethodnoj stranici
Admir_1984

#613 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

SHTEVELEC wrote:Jedno pitanje - da li je mozda neko isao sa Vite na Dzamiju (znaci popeo se na Vitu i vrhom dosao do Dzamije)? Ne znam da li je prohodno
Možeš preko Parica, jeste da ima turbulencija gore-dole, al tako je
SHTEVELEC

#614 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SHTEVELEC »

Odlicno, bitno mi je da nema nekih provalija ili uspona gdje se ne moze popeti, ostalo je ok
ofixaaal

#615 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ofixaaal »

Kako doci do ovog jezera na Treskavici iz Sarajeva, i koliko bi to vremenski bilo? :) Image
LeonardoAC

#616 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by LeonardoAC »

Treskavica je nažalost dobrim dijelom minirana :sad: , moj ti je savjet da ne ideš bez nekog kome je ruta dobro poznata
Admir_1984

#617 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

LeonardoAC wrote:Treskavica je nažalost dobrim dijelom minirana :sad: , moj ti je savjet da ne ideš bez nekog kome je ruta dobro poznata
tacno, al i super markirana sa planinarskim stazama i svake godine mensecini da sve više i više ljudi ide na Treskavicu
muniza

#618 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by muniza »

Admir_1984 wrote:
LeonardoAC wrote:Treskavica je nažalost dobrim dijelom minirana :sad: , moj ti je savjet da ne ideš bez nekog kome je ruta dobro poznata
tacno, al i super markirana sa planinarskim stazama i svake godine mensecini da sve više i više ljudi ide na Treskavicu
Upravo tako, ako se držiš staze nije nikakav problem, jedino ne voditi djecu i neozbiljnu ekipu. Oko jezera ne bi smjelo biti mina, kažem "ne bi smjelo" jer ne želim odgovarati :) ja sam hodao, brao borovnice bez problema...

@ofixaaal: Kreće se iz sela Turovi kod Trnova, tamo je najbolje da pitaš mještane za dalje, ako imaš terenca put možeš skratiti za nekih 45min hoda do doma Sustavac. Od Sustavca do jezera je cca 2,5h hoda, na pojedinim mjestima markacija malo zbunjuje tako da je najbolje da pitaš domara na Sustavcima jer ovako objašnjavati i nema baš smisla.
baja

#619 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

na Treskavicu se krece iskljucivo na vlastitu odgovornost ili sa nekim dobrim vodicem!!!

ako ides sam, duzan si se raspitati oko osnovnih pojmova, da ne bi zalutao i to po markaciji...ovi sto hodaju gore znaju o cemu pricam!

za pocetak prohodaj turu sustavac-crno jezero-sisan-veliko jezero (gore na slici)-platno (iznad velikog jezera) - sustavac
napominjem da i ne postoje bas dobro uocljivi semafori na vecini raskrsnica!!

ako zalutas prema obliku, tamo imas bas dobre semafore koji se mozda jos ne vide od snijega :D
art vandeley

#620 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by art vandeley »

Vidi se sada sve od snijega :D Ja bih rekao da je istina negdje izmedju, ne treba ici sam tj. bez nekoga ko dobro poznaje teren ali koliko znam to bi trebalo da bude pravilo i inace? S druge strane, nekada se bas pretjeruje s minama na Treskavici. Za imalo iskusnije planinare ona markacija je jako kvalitetno uradjena. Vrlo cesto se obnavlja kao sto je npr. slucaj sa stazom od Sustavka do Turova stana...
hadzun

#621 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by hadzun »

art vandeley wrote:Vidi se sada sve od snijega :D Ja bih rekao da je istina negdje izmedju, ne treba ici sam tj. bez nekoga ko dobro poznaje teren ali koliko znam to bi trebalo da bude pravilo i inace? S druge strane, nekada se bas pretjeruje s minama na Treskavici. Za imalo iskusnije planinare ona markacija je jako kvalitetno uradjena. Vrlo cesto se obnavlja kao sto je npr. slucaj sa stazom od Sustavka do Turova stana...
jesi isao sada od turovog stana do Oblika? moze li se od snijega?
art vandeley

#622 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by art vandeley »

jesam se vracao sa Oblika preko Turova stana do Sustavka...nema snijega , izuzetno je prohodno, jedino je bilo nezgodno proci ispod Oblika, ondje ima snijega i strmo je ali so moze malo sici u Jablan do i obici. Na relaciji od Turova stana pa do Sustavka ima nevjerovatno puno srijemosa, to su doline srijemosa pa koga to zanima moze u berbu :D Ja bio na toj turi prosli utorak ;-) prije 8 dana.
BIONA

#623 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by BIONA »

Ne znam da li je ovo pravo mjesto za postaviti pitanje: ako neko moze da mi preporuci, a najbolje iz vlastitog iskustva gdje provesti jedan vikend u prirodi? Najvise me zanima smjestaj tako da se moze raditi o planinarskom domu, a moze doci u obzir i neko etno selo? Ne trazim nikakvu sminku, bitno je da je cisto i da se ne pretjeruje puno sa cijenom :D
Moze biti Bosna, a bgm i Hercegovina :-D
Hvala :)
ljuspica

#624 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by ljuspica »

Biona mozes vikend provesti na Prokoskom jezeru na kojem se iznajmljuju katuni ja mislim 10-15 KM za 1 osobu, a mozes provesti nesto jeftinije u Lukomiru 13 KM po osobi (samo soba) a mozes i besplatno na jezeru Treskavica pored jezera diges sator, samo ti treba vodic za gore nemoj sama jer ima mina.
hadzun

#625 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by hadzun »

Image

juče... :bih:

Uploaded with ImageShack.us
Post Reply