Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Mx

#601 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Mx »

Valbon_1 wrote:@kosovar
Përshendetje vëlla shqiptar :)

@Muadib
Od juna mjeseca jurisamo na Svjetsku Banku 8-)
@ Valbon,

Otvori na sarajevu-x pod kategorijom Nauka i Edukacija jednu temu sa albansko/bosanskim rjecnikom. Pa ko hoce da uci i nauci odredjene rjeci koje ne razumije a zeli da nauci moci ce tu da diskutuje, pita, prevodi itd. Jer evo imas ti ovdje, kosovar i sigurno jos neko ko poznaje obadva jezika i albanski i bosanski i koji ce nama moci prevesti nesto ako se za to ukaze prilika ili ako neko zeli da ide na Kosovo ili Albaniju u posjetu, u turizam ili s nekim poslom itd.
Valbon_1

#602 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Valbon_1 »

Mx wrote:

@Muadib
@ Valbon,

Otvori na sarajevu-x pod kategorijom Nauka i Edukacija jednu temu sa albansko/bosanskim rjecnikom. Pa ko hoce da uci i nauci odredjene rjeci koje ne razumije a zeli da nauci moci ce tu da diskutuje, pita, prevodi itd. Jer evo imas ti ovdje, kosovar i sigurno jos neko ko poznaje obadva jezika i albanski i bosanski i koji ce nama moci prevesti nesto ako se za to ukaze prilika ili ako neko zeli da ide na Kosovo ili Albaniju u posjetu, u turizam ili s nekim poslom itd.
@Mx :)
Dobra ideja :bih:
kiky

#603 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by kiky »

čestitka kosovu :) mic po mic i kosovo se etabilira na međunarodnu scenu. jest da je mmf više obaveza ( belaj ) nego sreča al .... tu su :)
ružno je što makedonija nije pozvala predsjenika kosova. zato su pozvali grke koji neče da dođu. svaki cinizam i podlost se na neki način vrate kao bumerang.
Kosovar

#604 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Kosovar »

@Muadib

Përshendetje Valbon, vëlla musliman, por nuk jam Shqiptar, jam Boshnjak. Kam lind dhe jetoj ne Prishtinë. Nëse je edhe ti në Prishtinë kisha pas qef me te njoftu.
Kosovar

#605 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Kosovar »

Mx wrote:
Kosovar wrote:Kosovo je primljeno u Medjunarodni Monetarni Fond. Samo da obavijestim :)
Valbon_1 wrote:Nezvanicno - Od juce Republika Kosova je punopravan clan Medjunardnog Monetarnog Fonda (MMF).
Za nekoliko dana, ocekuje se i zvanicno saopstenje MMF-a. :thumbup: :)
Sve cestitke Kosovu na primanju u MMF :D

Nego @ Kosovar mozes li objasniti kako tako perfektno pises Bosanski jezik?

Dobro bi bilo da se potsjetis da na forumu sarajevo-x pisu osim Bosnjaka i Srbi iz Bosne i iz Srbije te isto tako i Hrvati.

Ja sam Bosnjak, (porijeklom iz Sandzaka) rodjen sam i odrastao u Pristini. Dok, sto se tice Srba i Hrvata koji pisu na forumu sarajevo-x, sa time nemam problem. Ja volim Kosovo, smatram da treba biti nezavisno i na to imam pravo.
Ono sto mislim da se, vezano za Kosovo, na forumu sarajevo-x dogadja je nastavak dezinformisanja ili propagande koja nastoji da, vama iz BiH, plasira informacije koje su netacne i u mnogo cemu pristrasne.
U prilog tome navescu samo par cinjenica. Na Kosovu zivi (iako popisa nije bilo od 1991 pa se ne zna tacno) oko 50 - 60 000 Bosnjaka. Svi Bosnjacki politicki predstavnici su potpisali deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Imaju svoje zastupnike na svim nivoima vlasti. Fakultete, srednje i osnovne skole na Bosanskom Jeziku. I integrisani su u Kosovsko drustvo. I na kraju, postoji i "Forum Bosnjaka Kosova" koji okuplja najuglednije licnosti iz nase zajednice (politicare, profesore, mediske licnosti, analiticare itd.), i bavi se aktuelnim problemima. Sa jednog takvog skupa, kakav je odrzan danas, oni su pozvali vlasti u BiH da priznaju Kosovo i dokumenta Republike Kosovo.
Vise informacija mozete pronaci na site-u http://www.rtklive.com

ps. Da je Kosovo za Bosnjake lose zar bi zauzimali takav stav?

Dok, sto se tice prevoda sa Albanskog na Bosanski, mislim da je to dobra ideja i da sam u stanju pomoci bilo kome ko nesto takvo zeli. Albanski govorim i pisem vrlo dobro i vjerujem da nebi bilo problema.
Mx

#606 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Mx »

@ Kosovar,

Hvala ti na dobrom prilogu i opisu situacije kao i o situaciji Bosnjaka na Kosovu iz prve ruke. Sto se tice prevoda sa albanskog na bosanski i obratno postavljena je tema na kategoriji Nauka i edukacija: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=62974 pa ko zeli da nauci odredjene rjeci, prevede nesto i slicno moze to da uradi uz tvoju i Valbonovu pomoc :)
Univerzum36

#607 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Univerzum36 »

Kosovo zelim ti srecu i svijetlu Buducnost,Drago mi je da si napokon se uspio izvuc iz ralja zla,ponizavanja,ismijavanja na vas racun.
Polako ali Sigurno gradite cvrste stubove u Svijetskoj Eliti i za par Godina ce vjerovatno vase Komsije dolaziti i traziti Vizu kako bi zaradili koji Euro radeci vam na kucama,njivama i u vasim fabrikama vjerovatno ce da svate da nema nista od pjevanja i izmisljanja legendi i Mitova koje su koristili kao izgovor za pljackanje,ubijanja,silovanja po susjednim zemljama kao sto su HR,BiH,Kosovo.
Kenan-sa

#608 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Kenan-sa »

Velika je stvar sto je Saudijska Arabija priznala Kosovo! nadam se da ce uskoro i sve islamske zemlje uciniti isto!
BiH ce siguran sam u skorijoj buducnosti priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu drzavu!
BaileyS

#609 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by BaileyS »

mostarac wrote:
Luke Perry wrote:pa sta ako su imali nacionalnu drzavu?
JugoSLAVIJA - ime govori samo za sebe i nedvosmisleno govori da je to drzava JUZNIH SLAVENA.
Albanci su bili nacionalna manjina jer kako da u drzavi Slavena neko drugi bude danasnjim rijecnikom receno konstitutivan. Isto tako 1974. godine Albanci kao nacionalna manjina u Jugoslaviji su imali prava kakva nacionalne manjine u mnogim drzavama evropske unije danas mogu samo da sanjaju. I da naravno, bili su povlasteni u odnosu na ostale nacionalne manjine u Jugoslaviji, al oni su se osjecali ugrozenim jer im nije dozvoljeno da razjebu taj dio Jugoslavije i odnesu ga u Albaniju. Zasto mi to lici RS i HB :roll: :roll: :roll:
Oni prije svega ni po kakvom osnovu nisu trebali biti dio te Jugoslavije. Okupirani su 1912 od strane Srbije i na taj nacin su kasnije 1918, postali dio Juge. To je sustina problema a ne pitanje autonomije ili republike.

Nemojte mi samo suplje kako je Kosovo bilo dio Srbije u 14 vijeku i da je to argument za njihov povratak na Kosovo u 20. Bila je i Engleska zemlja Kelta pa je Germani naselise. Mozda bi je po toj logici danas trebali dodijeliti Irskoj, jebiga bila je njihova.
Last edited by BaileyS on 11/05/2009 17:39, edited 1 time in total.
dallton

#610 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Kenan-sa wrote:Velika je stvar sto je Saudijska Arabija priznala Kosovo! nadam se da ce uskoro i sve islamske zemlje uciniti isto!
BiH ce siguran sam u skorijoj buducnosti priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu drzavu!
nece...al to kosovu ne smeta, oni znaju situaciju u BiH..al zato cemo priznati pasose i ostale stvari, da se ne bi pravili budale i da bi nastavili trgovati - za ostale islamske zemlje i njihovo priznanje kosova se ne bojim, srpska diplomatija ce pokusati zaigrati na kartu "mi nesvrstani (fola srbija je nesvrstana, a u stvari svrstana s rusima) se odupiremo americkom imperijalizmu", al to nece proci
zavrzlama

#611 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by zavrzlama »

Da poslazem kockice i razbacam kasike :D

Srbija najvjerovatnije ide na sledecu strategiju..

Pojacat ce eskalaciju nemira na sjeveru Kosova(huskajuce preostale srbe na sjeveru na proteste i nasilje) u nadi da izdejstvuje dvije stari..prvo da pokusaju podjelu Kosova,sto bi olalsalo kasnije podjelu BIH i ojacalo sanse rs-a za secesiju od BIH...a drugo podjelom Kosova bi krizu preselila u CG i Makedoniju ,gdje bi albanci koji tamo zive poceli da rade na separatizmu od spomenutih drzava,a Srbija ide devizom "kad smo 'ebani ,nek su i svi ostali u okruzenju,jer mozda se nesto dobro izrodi iz svog tog haosa"

Evropa je nejedinstvena i slaba da sprijeci takav jedan scenario i USA namjerno pusta da situacija ide tim tokom da bi kasnije od Evrope debelo naplatila uslugu u vidu Americkog smirivanja Balkana i urazumljijevanja Srbije kao izazivaca ratova i Balkanskog problema broj jedan....U BIH Dodik odradjuje tacno zacrtani plan iz SANU-a,gdje se na vise frontova razvlaci Evropa,jer srbija je izgubila sve ratove svakako i mir i blagostanje ne moze povratiti ono sto su oni zamislili,jedino nestabilnost i opsta anarhija u medjunarodnim odnosima moze produziti nadu u ostvraenje ideje velike srbije,a tad su velikosrbi majstori u takvim situacijama..
Prozor

#612 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Prozor »

Ma za mene su Albanci jedan pametan i kulturan narod, i mogu se samo u ime Bosanaca izvinuti svim gradjanima Kosova na sovinistickim komentarima pojedinih zadojenih forumasa koji se hrane pricom "siptari, bakljava hahaha mi godinama ispred njih" a ne vide da im je drzava jedna velika sprdanija dok nazadni "Siptari" vec imaju dvije.... A uostalom ni njihov identitet nije nista drugo do forumskog nicka, za kojeg se nista ne zna....

U svakom slucaju selam i pozdrav Kosovu! :) I poruka domacim da ne vjeruju u sve sto cuju.....

Gëzuar Pavarshia!
Last edited by Prozor on 11/05/2009 18:18, edited 1 time in total.
Johny

#613 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

zavrzlama wrote:Da poslazem kockice i razbacam kasike :D

Srbija najvjerovatnije ide na sledecu strategiju..

Pojacat ce eskalaciju nemira na sjeveru Kosova(huskajuce preostale srbe na sjeveru na proteste i nasilje) u nadi da izdejstvuje dvije stari..prvo da pokusaju podjelu Kosova,sto bi olalsalo kasnije podjelu BIH i ojacalo sanse rs-a za secesiju od BIH...a drugo podjelom Kosova bi krizu preselila u CG i Makedoniju ,gdje bi albanci koji tamo zive poceli da rade na separatizmu od spomenutih drzava,a Srbija ide devizom "kad smo 'ebani ,nek su i svi ostali u okruzenju,jer mozda se nesto dobro izrodi iz svog tog haosa"

Evropa je nejedinstvena i slaba da sprijeci takav jedan scenario i USA namjerno pusta da situacija ide tim tokom da bi kasnije od Evrope debelo naplatila uslugu u vidu Americkog smirivanja Balkana i urazumljijevanja Srbije kao izazivaca ratova i Balkanskog problema broj jedan....U BIH Dodik odradjuje tacno zacrtani plan iz SANU-a,gdje se na vise frontova razvlaci Evropa,jer srbija je izgubila sve ratove svakako i mir i blagostanje ne moze povratiti ono sto su oni zamislili,jedino nestabilnost i opsta anarhija u medjunarodnim odnosima moze produziti nadu u ostvraenje ideje velike srbije,a tad su velikosrbi majstori u takvim situacijama..
:skoljka:
Johny

#614 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Prozor wrote:Ma za mene su Albanci jedan pametan i kulturan narod, i mogu se samo u ime Bosanaca izvinuti svim gradjanima Kosova na sovinistickim komentarima pojedinih zadojenih forumasa koji se hrane pricom "siptari, bakljava hahaha mi godinama ispred njih" a ne vide da im je drzava jedna velika sprdanija dok nazadni "Siptari" vec imaju dvije.... A uostalom ni njihov identitet nije nista drugo do forumskog nicka, za kojeg se nista ne zna....

U svakom slucaju selam i pozdrav Kosovu! :) I poruka domacim da ne vjeruju u sve sto cuju.....
Niko da ne slusa nikoga, sto bi se verovalo bilo kome, nego svako da ne bude lenj, nek izvadi karte za dve destinacije, u jednoj nek obidje Beograd i Novi Sad, a u drugoj Pristinu i Prizren...

Naravno, vecini to ne pada na pamet, zasto bi razbijali svoje iluzije, imaju on svoj mali apstraktni svet gde sve radi kao satni mehanizam... sto bi menjao takvu konformisticku poziciju :)

U svakom slucaju i od mene selam :wink:
Prozor

#615 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Prozor »

Pa nije fer @Johny, Beograd nam je svima, i vama i nama i mrskim "Siptarima" bio prijestolnica, a ni Novom Sadu nije manjkalo, polahko, bice Pristina ako Bog da za 50 godina milionski grad, ko zna kako ce izgledat.... a Prizren, za mene licno ljepsi i od Novog Sada i od Beograda, no offense..... :)

Image

alejkumu selam! :)
zavrzlama

#616 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by zavrzlama »

hoces reci "da bogdom pregrizo jezik" :D

da @Johny...bolna i surova istina u vezi srbije...znam ja dok se rusila BIH,klalo i palilo po istoj..u Srbiji se odvijao gotovo normalan(isto kao sto je ravna gora daleko od nekog ko zivi u Beogradu) zivot uz povremene svecane ispracaje hrabre srpske vojske prema BIH i Hrvatskoj...isto je i danas...ugladjeni Tadic idol nacije(djeluje onako miran,obrazovan i pacificki nastrojen) ni manje ni vise podrzava postojanje rs-a tog istog koji je nastao na najvecim zlocinima i genocidom ali on podrzava za boga dragog sve to na lijep nacin, ne kao seselj ili karadzic..i sad se ti cudis mom postu...sve je isto u srbiji, samo ta srbija ne ubija i ne rusi druge drzave"zasad" sto ne daje za pravo da se amnestira od uloge u proslim agresijama i nastavljanju iste ideologije, kao podloge za agresije u buducnosti..argumenata na pretek..da je srbiji stalo do mira,dobrih odnosa sa susjednim drzavama to bi se postiglo za 24 sata....rekoh "24 sata"..ali srbiju ne intetresuje EU,mir i dobri odnosi sa okruzenjem, jer im kvari strateski cilj i rusi ideologiju...
Last edited by zavrzlama on 11/05/2009 18:47, edited 1 time in total.
Johny

#617 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Moguce da tebi gledajuci sa strane tako izgleda, ali posto ja zivim u Beogradu i jako detaljno pratim sva desavanja zadnjih 20 godina, a i imam dobro pamcenje, dozvoli da se ne slozim sa tobom u odnosu na ovako katastrofican scenario koji si izneo...

Tvoja prica je u najkracem - podeliti Kosovo, da bi se podelila i Bosna, izazvala kriza, a onda uz pomoc Rusije i neorganizovane EU izvuci neku korist...

Prvo Kosovo je de facto vec podeljeno na srpski sever i albansko sve ostalo, ni kakva de jure podela ne odgovara Srbiji jer time gubi bilo kakav kontakt sa Srbima ispod Ibra kojih je 50 000, a koji naseljavaju predele oko nekih manastira koji su strateski vazni. Cilj srpske politike je da odrzi status quo dok ne udje u EU a onda da pokusa da iz bolje pozicije lobira za preostale Srbe ne Kosovu. To je odrziva politika, ima u toj strategiji dosta problema ali ne i neresivih...

Tadic zna da ne sme javno da se odrekne Kosova jer Srbija bi odmah skliznula u ruke radikala, on mora da zadrzi taj element u prici, samo tolko kolko da ne okrene ljude kojima je stalo do toga, ni jedna ozbiljna drzava ni vlada u svetu ne bi se postavila tako da kaze - ok, prepustamo jedan deo teritorije nekom drugom narodu...to se tako u politici ne radi, druga stvar je kako napraviti strategiju koja ce dovesti do nekog pozitivnog resenja.

Srbiji nije u interesu da se sjedini sa Republikom Srpskom, ima serija problema koji bi stupili na snagu takvim cinom, nemoguce je zastupati tezu o teritorijalnom integritetu u vezi sa Kosovom, a podrzavati potpuno suprotno u vezi sa Bosnom... mislim da ce zvanicna srpska politika podrzavati RS u borbi za autonomiju, ali nikad za ocepljenje. Nece ni Dodik doveka, doci ce neka nova generacija politicara koja ce umeti da bolje artikulise stavove Srba u Bosni...ali za to je potrebno vreme.
dallton

#618 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

Prozor wrote:Ma za mene su Albanci jedan pametan i kulturan narod, i mogu se samo u ime Bosanaca izvinuti svim gradjanima Kosova na sovinistickim komentarima pojedinih zadojenih forumasa koji se hrane pricom "siptari, bakljava hahaha mi godinama ispred njih" a ne vide da im je drzava jedna velika sprdanija dok nazadni "Siptari" vec imaju dvije.... A uostalom ni njihov identitet nije nista drugo do forumskog nicka, za kojeg se nista ne zna....

Gëzuar Pavarshia!
:lol: :thumbup: dobar komentar - ako cemo gledati po uspjehu politike, bosancima je bolje da se povezu s albancima sto vise i hrvatskom, s hrvatskom jer su svakako upuceni na nju i radi geografije i radi hrvata u BiH, a s albancima jer oni jedini imaju uspjesnu politiku na balkanu - do prije 10 godina su imali jednu drzavu, sad dvije (s kosovom) a i treca im se smijesi (ona u makedoniji)...posto s njima nemamo nikakvih konflikata, vec cak postoje i medjusobne simpatije radi ranijih stradanja, sto da ne, koliko albanaca ima za 20 godina mogli bi biti najveca (ako vec nisu, a cini mi se da jesu) etnicka grupa na balkanu..uh zaboravio sam, bosnjaci skupa s albancima vec cine uteg na vagi (onih 15 posto) u crnoj gori sto je taman dovoljno za odrzavanje crnogorske nezavisnosti
zavrzlama

#619 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by zavrzlama »

Johny wrote:Moguce da tebi gledajuci sa strane tako izgleda, ali posto ja zivim u Beogradu i jako detaljno pratim sva desavanja zadnjih 20 godina, a i imam dobro pamcenje, dozvoli da se ne slozim sa tobom u odnosu na ovako katastrofican scenario koji si izneo...

Tvoja prica je u najkracem - podeliti Kosovo, da bi se podelila i Bosna, izazvala kriza, a onda uz pomoc Rusije i neorganizovane EU izvuci neku korist...

Prvo Kosovo je de facto vec podeljeno na srpski sever i albansko sve ostalo, ni kakva de jure podela ne odgovara Srbiji jer time gubi bilo kakav kontakt sa Srbima ispod Ibra kojih je 50 000, a koji naseljavaju predele oko nekih manastira koji su strateski vazni. Cilj srpske politike je da odrzi status quo dok ne udje u EU a onda da pokusa da iz bolje pozicije lobira za preostale Srbe ne Kosovu. To je odrziva politika, ima u toj strategiji dosta problema ali ne i neresivih...

Tadic zna da ne sme javno da se odrekne Kosova jer Srbija bi odmah skliznula u ruke radikala, on mora da zadrzi taj element u prici, samo tolko kolko da ne okrene ljude kojima je stalo do toga, ni jedna ozbiljna drzava ni vlada u svetu ne bi se postavila tako da kaze - ok, prepustamo jedan deo teritorije nekom drugom narodu...to se tako u politici ne radi, druga stvar je kako napraviti strategiju koja ce dovesti do nekog pozitivnog resenja.

Srbiji nije u interesu da se sjedini sa Republikom Srpskom, ima serija problema koji bi stupili na snagu takvim cinom, nemoguce je zastupati tezu o teritorijalnom integritetu u vezi sa Kosovom, a podrzavati potpuno suprotno u vezi sa Bosnom... mislim da ce zvanicna srpska politika podrzavati RS u borbi za autonomiju, ali nikad za ocepljenje. Nece ni Dodik doveka, doci ce neka nova generacija politicara koja ce umeti da bolje artikulise stavove Srba u Bosni...ali za to je potrebno vreme.

upravo tako...ovo boldirano...

post ti je OK :thumbup: ...samo ima kontradiktornosti...ne moze srbija podrzavat podjelu sjevera kosova,a zalagati se za polozaj srba tamo gdje su srbi okruzeni albanskom vecinom..taj velikosrpski recept je u BIH...uzmi iz Dejtona sto ti odgovra a sto ne odgovara opstruisi i odugovalci do iznemoglosti..problem Kosova je sto Srbiji treba teritorija Kosova a ne i albanci na toj teritoriji..a budi uvjeren da je srbiji preci rs nego kosovo....
Johny

#620 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

dallton wrote:

Gëzuar Pavarshia!
:lol: :thumbup: dobar komentar - ako cemo gledati po uspjehu politike, bosancima je bolje da se povezu s albancima sto vise i hrvatskom, s hrvatskom jer su svakako upuceni na nju i radi geografije i radi hrvata u BiH, a s albancima jer oni jedini imaju uspjesnu politiku na balkanu - do prije 10 godina su imali jednu drzavu, sad dvije (s kosovom) a i treca im se smijesi (ona u makedoniji)...posto s njima nemamo nikakvih konflikata, vec cak postoje i medjusobne simpatije radi ranijih stradanja, sto da ne, koliko albanaca ima za 20 godina mogli bi biti najveca (ako vec nisu, a cini mi se da jesu) etnicka grupa na balkanu..uh zaboravio sam, bosnjaci skupa s albancima vec cine uteg na vagi (onih 15 posto) u crnoj gori sto je taman dovoljno za odrzavanje crnogorske nezavisnosti
:D e sad si u pravom elementu, nema tu muljanja, iz neba pa u rebra...

Nekako sve da ujedinis protiv Srbije, principi uopste nisu vazni, likujes nad cinjenicom da Albanci imaju 2 drzave,a i trecu ce uskoro, ne dotice te uopste sto bi to Makedonce svelo na enklavu, sto bi to moglo da bude okidac za dalje nemire...ne, nema veze, "mi ionako nemamo nikakvih konflikata sa njima" :roll:

Zvuci mi to sve kao prica neke ruzne cure koja pokusava nekako da se uda, pa okuplja sve drugarice oko sebe, ona najzgodnija Hrvatska nekako i nije raspolozena za to provodadzisanje, ali mozda je namamis jer joj je ona kuja Srbija vec otela decka, a sa Albankom, ma hoce ona da se druzi, nije to problem, ali brate ne razumete se, mozda ti pomogne samo namigivanjem :wink:
Lincoln-Burrows

#621 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Lincoln-Burrows »

Prozor wrote:Pa nije fer @Johny, Beograd nam je svima, i vama i nama i mrskim "Siptarima" bio prijestolnica, a ni Novom Sadu nije manjkalo, polahko, bice Pristina ako Bog da za 50 godina milionski grad, ko zna kako ce izgledat.... a Prizren, za mene licno ljepsi i od Novog Sada i od Beograda, no offense..... :)

Image

zanemari ljepotu, to je subjektivno, čuj ljepši od Novog Sada :zjev:

ja znam od osobe sa Kosova koja radi kod mene u brodogradilištu da je Prizren
jedini grad na Kosovu u kojem možeš da pričaš srpski ili hrvatski (njima je to svejedno)
bez da te krivo pogledaju.
dallton

#622 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

a koji ja to dio imam da osudim sto se tice ponasanja albanaca u makedoniji - oni su imali konflikt sa makedoncima, al nisu makedonce protjerali niti ubijali niti svasta nesto radili...a sto se tice makedonaca nece biti nikakva enklava, jer je to njihova zemlja, nego ce napraviti neku vrstu konsocijacije gdje ce zastititi svoje interese bez obzira na brojcanost i rijesen problem - takodje albanci ce makedoncima posluziti kao stit protiv grka i bugara :-D ...uostalom, ako nisi primjetio - makedonci vode puno bolju, mudriju i uspjesniju politiku s obzirom na nenaklonjeno okruzenje (grcka i bugarska, a sad i albanci)...interesantno je takodje da zalis njihovu situaciju s obzirom na to je srbija prva napravila dogovor s grckom o podjeli makedonije (dogovor milosevic papandreu), medjutim isprijecili su se neki "nenadani faktori"
Johny

#623 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

zavrzlama wrote:
upravo tako...ovo boldirano...

post ti je OK :thumbup: ...samo ima kontradiktornosti...ne moze srbija podrzavat podjelu sjevera kosova,a zalagati se za polozaj srba tamo gdje su srbi okruzeni albanskom vecinom..taj velikosrpski recept je u BIH...uzmi iz Dejtona sto ti odgovra a sto ne odgovara opstruisi i odugovalci do iznemoglosti..problem Kosova je sto Srbiji treba teritorija Kosova a ne i albanci na toj teritoriji..a budi uvjeren da je srbiji preci rs nego kosovo....
Kakav je velikosrpski koncept gde ces ti zastiti ljude u enklavama koji stotinama godinama zive na toj zemlji?! Dozvoliti podelu Kosova a sa njom i mogucu odmazdu prema njima je jako neodgovorno, zato ti kazem da status quo ostavlja najvise mesta za njih...

Srbiji ne treba drzava sa 2 miliona Albanaca, toga je i svestan Tadic, a zna da je nemoguce proterati te ljude kao sto je pokusao Sloba i Seselj... na dugi rok sve ispod Ibra je izgubljeno, ovo sve sto se radi je pokusaj da se ocuvaju Srbi na severu Kosova.

Slazem se da je Srbima daleko vaznija veza sa Srbima iz Bosne u strateskom smislu, milion ljudi preko Drine koji ne vredjaju sve sto ima veze sa Srbima na nacin na koji to npr dalton i jos neki na ovom forumu rade, i u ekonomskom smislu je dobro imati sunarodnike u drugoj drzavi jer tako olaksavas komunikaciju i poslovanje...i u kulturnom smislu odrzavas komunikaciju i tradiciju...

Ali to ne znaci da takvim odnosom trebas raditi na tome da se oni odvoje od Bosne. Razumem razocaranje i bol koju imaju Bosnjaci i Hrvati naspram Srba zbog rata, ali ako se to pretoci u koncentrat kakav je daltonov post iznad, onda nemoj niko da ocekuje da ce Srbi blagonaklono gledati na Bosnu kao drzavu...
Johny

#624 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by Johny »

Prozor wrote:Pa nije fer @Johny, Beograd nam je svima, i vama i nama i mrskim "Siptarima" bio prijestolnica, a ni Novom Sadu nije manjkalo, polahko, bice Pristina ako Bog da za 50 godina milionski grad, ko zna kako ce izgledat.... a Prizren, za mene licno ljepsi i od Novog Sada i od Beograda, no offense..... :)

Image

Srusena crkva Sv. Djordja u Prizrenu

http://www.spc.rs/Vesti-2004/03/prizren-albanka-v.jpg

Zapaljena crkva Bogorodice Ljeviske

http://www.novine.ca/arhiva/2004/0949/- ... 4-3-04.jpg
dallton

#625 Re: Kosovo ALL ABOUT - Saudijska Arabija priznala nezavisnost!

Post by dallton »

iha al ga ti pretjera...i opet nastavljas tradiciju da insistiras na onome "to je dalltonova i jos nekih mrznja" - a ja ti uporno objasnjavam da nije, ovo sto ja govorim su cinjenice druga stvar sto one tebi ne odgovaraju...

a to da "razumijes" (ovdje sam se nasmijao pravo) "nekakvu bol koju hrvati i bosnjaci osjecaju - da ti odmah kazem, tog bola vec odavno nema, sad se samo stvari koje ja govorim navode ko cinjenice, kao sto se sad recimo i dosta srba u BiH gleda bas kao to - cinjenice ili dodikovim rjecima srpska dijaspora u BiH (ili dijaspora na duzem proputovanju kako god hoces)

da li ce kao navodni rezultat mojih rijeci srbi vise ili manje prihvatiti bosnu, u krajnjoj liniji nije ni vazno - niko ih nije tjerao da onda kad je sve bilo u redu i kad niko nije pisao ovakve stvari kao ja danas posalju nekoga kao sto je karadzic a plus jos opstanak bosne ni jednim momentom vec odavno ne zavisi od srba, oni su vise moneta za potkusurivanje

nego nisi mi jos odgovorio na jedno od gornjih pitanja - kako to da u vrijeme kad niko nikog nije ugrozavao, karadzic kaze "muslimane u nestanak" - ajd da je rekao mi se protivimo ovom ili onom, nego bas u nestanak, to mi nesto puno - doduse rezultati su mu mrsavi, pretvorio je bosnjake u vecinu kao rezultat poslijeratnog odseljavanja srba?
Post Reply