Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
- shecher
#601 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Mislim da ste otišli s teme.
- zambaklija
#602 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
hmmm...jednočke mi jedan reče musliman je onaj ko se pridržava propisa i zakona-islamski,klanjanje ,ići u džamiju itd...e ako sam ja eto kao rođen ko' musliman a nepridržavam se tih propisa i volim bome i koju saliti,jel to znači da sam napustio vjeru koje se nisam pridržav'o?Hoće'l me to ko rokanti???

- cigara
#603 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Nisam upucen u kaznjavanje smrcu zbog napustanja Islama ali...
koliko znam osoba koja udje u Islam i koja obavlja sve duznosti koje Islam nalaze (i one prakticne i duhovne) a nakon toga zbog nekog razloga (osim prisile) napusti Islam vise mu nema povratka (ne mislim napustanje tipa neko pocne ciniti odredjene grijehe, nego na licnu odluku da se Islam napusti).
Kao muslimanu mislim da nema vece kazne
koliko znam osoba koja udje u Islam i koja obavlja sve duznosti koje Islam nalaze (i one prakticne i duhovne) a nakon toga zbog nekog razloga (osim prisile) napusti Islam vise mu nema povratka (ne mislim napustanje tipa neko pocne ciniti odredjene grijehe, nego na licnu odluku da se Islam napusti).
- shecher
#604 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
O ovom pitanju nema "ličnog mišljenja", kao i sa ostalim propisima, jer - kao što je to ovatema pokazala, skoro svaki čovjek ima neko svoje viđenje šta bi i kako trebalo. Da je ljudima prepušteno rješavanje tog pitanja nastao bi haos (kao i što jeste danas).cigara wrote:Nisam upucen u kaznjavanje smrcu zbog napustanja Islama ali...
Ponovit ću što sam napisao ranije.
Da se vratim konkretno pitanje pokretača teme.
Najprije imaj na umu da Allah kaže:
i reci: "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!"
i kaže:
U vjeru nema prisiljavanja...
i kaže:
...tvoje je da objavljuješ, a Naše da tražimo polaganje računa.
i kaže:
Ako je tebi teško to što oni glave okreću, onda, ako možeš, potraži kakav otvor u Zemlji ili kakve ljestve ka nebu, pa im donesi jedno čudo! Da Allah hoće, On bi ih sve na Pravome putu sakupio; zato nikako ne budi od onih koji to ne znaju!
Nakon ovih ajeta jasno nam je da islam daje, priznaje mogućnost izbora, potvrđujući čovjekovu slobodu da bude vjernik ili ne.
Za vrijeme Muhammeda, s.a.v.s., bio je jedan kršćanin koji je prigrlio islam. Imao je i dva sina koji su ostali u svojoj vjeri. Ovaj čovjek je htio da ih prisilno uvede u islam, pa je o tome obavijestio Muhammed, a.s., pa mu je on rekao da to ne čini. Toliko o nasilnom islamu.
Zabranjeno je nekoga prisilno ugoniti u vjeru i dužnost je poštovati pravo drugog da vjeruje u nešto drugo, jer je to izraz njegove slobode i izbora za koji će svakako odgovarati.
Onaj ko je kao slobodan, punoljetan, umno zdrav prihvatio i priglio islam, smatra se da je ušao u jednu veliku zajednicu i da je stekao njeno povjerenje, te da je na određeni način predstavlja u odnosu sa drugima kroz svakodnevne relacije i odnose. Onaj ko nakon tog samovoljnog prihvatanja islama i priznavanja Allaha za Gospodara napusti islam smatra se neprijateljem zajednice (poput velike izdaje u slučaju nekih modernih država kada se pribjegava javnoj osudi, egzilu...), velikim grješnikom... Takva osoba daje loš primjer, pa osim što je griješna prema Bogu, izigrava se sa cijelim društvom, kriši ugovor koji ima sa muslimanima, kvari im ugled, širi smitnju.
Ako islam ne posmatrate samo kao religiju, nego u širem kontekstu, kao društvo, sistem življenja, onda će vam biti jasno zašto je 'otpadnik' od vjere u ovakvom statusu. U modernim zemljama i blaži oblici otpadništva od društva se kažnjavaju smrću (špijunaža, odavanje povjerljivih informacija, narušavanje nacionalne sigurnosti)... Ili, gledajte to ovako: svi ljudi su dio jednog velikog tijela (društva). Kada jedan dio postane prijetnja za čitav sistem (tijelo), u slučaju da nema drugog načina prevencije, kao posljednji čin (uvijek bolan i nerad) pribjegava se odstranjenu tog dijela.
A oni među vama koji od svoje vjere otpadnu i kao nevjernici umru – njihova djela biće poništena i na ovome i na onome svijetu, i oni će stanovnici Džehennema biti, u njemu će vječno ostati.
Prije jedne bitke Muhammed, a.s., je rekao: "Oni koji od vjere vaše otpadnu - ubijte ih!" Molim vas da ovdje na umu imamo kontekst. Neke bitke su presudne. Od njih zavisi opstanak ne samo vojske nego i naroda iz kojeg vojska dolazi. Ovdje se ne radi o tome da je nečije pravo da (ne) vjeruje uskraćeno, nego se radi o posebnoj situaciji kada je pogubno da neko iz vojske izvrši dezertiranje, pobjegne s bojnog polja i naruši formaciju (ne ispuni zadatak), da povoda da neprijatelj psihološki ojača...
Za vrijeme Ebu Bekra, kada se islamska država nalazila između dva velika carstva, Perzijskog i Bizantijskog, neke manje zajednice, plemena, počela su odbijati poslušnost davanja zekata, pa je on pošao u pohod protiv njih jer je u tim trenucima bilo ključno da zajednica bude kompaktna i da ta plemena budu u okviru zajednice, a ne da pribjegnu nekom od spomenuta dva carstva i povećaju ih brojem i snadbiju ih važnim informacijama iznutra.
Zato je zaključak nekih islamskih učenjaka da se ubijanje otpadnika od vjere odnosi samo na one osobe koje se na neki način bore protiv zajednice (pomaganjem neprijatelja materijalno, odavanjem informacija, izdajom...). Ove situacije su rijetke!
Sad pročitaj ajet:
A kada je Ibrahim zamolio: "Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!" – On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa, a onda ću ga prisiliti da uđe u paklenu vatru, a grozno će ona prebivalište biti!"
Spominje li se ubistvo onoga koji ne bude vjerovao?
Nema sumnje da će uvijek biti ljudi koji nisu vjernici. Konačan sud o njima ima samo Allah! Zato ni u Kur'anu, niti u hadisima, niti u praksi prvih generacija nemate ništa o tome da se ubija osoba koja nije musliman!
Jedan od dokaza da se ne ubija osoba koja izađe iz vjere (a nije prijetnja za društvo, prijetnja, smutljivac) su i ajeti:
Onima koji su bili vjernici, i zatim postali nevjernici, pa opet postali vjernici i ponovo postali nevjernici, i pojačali nevjerovanje, Allah doista neće oprostiti i neće ih na Pravi put izvesti.
Ti poučavaj – tvoje je da poučavaš, ti vlast nad njima nemaš! A onoga koji glavu okreće i neće da vjeruje,
njega će Allah najvećom mukom mučiti. Nama će se oni, zaista, vratiti i pred Nama će, doista, račun polagati!
Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
Jedino Allahu pripada sud o ljudima koji neće da vjeruju. Ni Poslanik, a.s., ni njegovi najbliži prijatelji, ashabi, nisu hodali ulicama i ubijali sve one koji nisu bili muslimani i koji nisu dijelili mišljenje s njima. Njegov prvi komšija je bio jevrej, pa ga nije ubio, nego ga je pazio i dobrim djelima uzvraćao na njegova vrijeđanja i spletke, te je ovaj, na kraju svoga života i prešao na islam.
Pa o čemu i govori sura "Nevjernici"?
Reci: "O vi nevjernici, ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali, a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama – vaša vjera, a meni – moja!"
Ima li ovdje poziva i dokaza za ubijanje?
Zamislite da neko (ko nije neprijatelj države, špijun, prijetnja za sigurnost, smutljivas i sve ono što sam ranije spomenuo) dođe u neki vid sumnje i kaže da više nije vjernik - i bude ubijen, a da nije ubijen došao bi do pokajanja kroz dva-tri dana, ko bi to smio taj teret preuzeti na sebe i "kazniti ga"?
Nadam se da sam uspio pojasniti zašto se napuštanje islama kažnjava smrću (u posebnim, određenim prilikama i situacijama).
Last edited by shecher on 25/02/2012 09:59, edited 1 time in total.
- zambaklija
#605 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
mene niko nije pit'o hoću li ili neću ,jednostavno mi ga odfikarili i to je to 
- SirOliver1
#606 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
hadis se odnosi na ljude koji su primili Islam svojom voljom ,a zatim ga opet napistili...a sta mislim...?jasta nego skinut glavu...spekulant wrote:Why should a person who disbelieves after becoming Muslim be executed?
The punishment for the apostate is execution. Why such harshness?.
Praise be to Allaah.
The punishment for apostasy from the religion of Islam is execution. Allaah says (interpretation of the meaning):
“And whosoever of you turns back from his religion and dies as a disbeliever, then his deeds will be lost in this life and in the Hereafter, and they will be the dwellers of the Fire. They will abide therein forever”
[al-Baqarah 2:217]
And it was proven that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Whoever changes his religion, execute him.” Narrated by al-Bukhaari in his Saheeh. What this hadeeth means is that whoever leaves Islam and changes to another religion and persists in that and does not repent, is to be executed. It was also proven that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “It is not permissible to shed the blood of a person who bears witness that there is no god but Allaah and that I am the Messenger of Allaah except in three cases: a life for a life, a previously-married person who commits adultery, and one who leaves Islam and forsakes the jamaa’ah.” Narrated by al-Bukhaari and Muslim.
This harsh punishment is for a number of reasons:
1 – This punishment is a deterrent to anyone who wants to enter Islam just to follow the crowd or for hypocritical purposes. This will motivate him to examine the matter thoroughly and not to proceed unless he understands the consequences of that in this world and in the Hereafter. The one who announces his Islam has agreed to adhere to all the rulings of Islam of his own free will and consent, one of which rulings is that he is to be executed if he apostatizes from the faith.
2 – The one who announces his Islam has joined the jamaa’ah (main body) of the Muslims, and whoever joins the main body of the Muslims is required to be completely loyal and to support it and protect it against anything that may lead to fitnah or destroy it or cause division. Apostasy from Islam means forsaking the jamaa’ah and its divine order, and has a harmful effect on it. Execution is the greatest deterrent that will prevent people from committing such a crime.
3 – Those Muslims who are weak in faith and others who are against Islam may think that the apostate has only left Islam because of what he has found out about its real nature, because if it were the truth then he would never have turned away from it. So they learn from him all the doubts, lies and fabrications which are aimed at extinguishing the light of Islam and putting people off from it. In this case executing the apostate is obligatory, in order to protect the true religion from the defamation of the liars and to protect the faith of its adherents and remove obstacles from the path of those who are entering the faith.
4 – We also say that the death penalty exists in the modern laws of man to protect the system from disorder in some situation and to protect society against certain crimes which may cause its disintegration, such as drugs etc. If execution can serve as a deterrent to protect man-made systems, then it is more appropriate that the true religion of Allaah, which Falsehood cannot come to it from before it or behind it [cf. Fussilat 41:42], and which is all goodness, happiness and tranquility in this world and in the Hereafter should punish those who commit acts of aggression against it and seek to extinguish its light and defame its image, and who fabricate lies against it to justify their apostasy and deviation.
Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 21/234-231.
izvor: http://www.islam-qa.com/en/ref/12406
pogledajte i: http://www.en.wikipedia.org/wiki/Aposta ... ite_note-0
sta mislite o muhamedovoj naredbi da ex-muslimani moraju biti ubijeni?
- SirOliver1
#607 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
dobro si rekao..."u vjeri nema prisile"...ovdje je rijec o nevjeri...covjek je izasao i rekao da je napusutio islam...cpt.picard wrote:To sto je negdje napustanje vjere kaznjivo smrcu nema nikakve veze sa vjerom vec obicajima.
Na zalost, cesto se mjesa vjera i kultura/obicaji. Cuo sam toliko nebuloza koje se povezuju sa islamom samo zato sto su ti ljudi islamske vjeroispovjesti.
Davno sam cuo i naucio jednu stvar: U vjeri nema prisile. I kao neko ko vjeruje u Allaha, vjerujem i u to. Jer i ako nisam neki vjernik, tj. ne praktikujem dovoljno svoju vjeru, mislim da nema te osobe na ovom svjetu koja je toliko ispravna i cista da ima pravo da meni sudi kao vjerniku i/ili mi oduzme zivot. Osim u slucaju ako sam ja ugrozio neci zivot i/ili oduzeo...
a sto se tice skidanja glava to je hadis i to nije obicaj nego pravilo!!!
- shecher
#608 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Jeste li uopće pročitali šta sam napisao?
Zar u propisima ima mjesta za "ja mislim..."?
Zar u propisima ima mjesta za "ja mislim..."?
- shecher
#609 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Odakle ti da se upravo ovo misli hadisom? Argument, dokaz?SirOliver1 wrote:hadis se odnosi na ljude koji su primili Islam svojom voljom ,a zatim ga opet napistili...a sta mislim...?jasta nego skinut glavu...
- Čovjek
#610 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Mislim da je onome ko je postavio ovu temu najbolje da pročita Kur´an, pa će onda skontati da mu je pitanje izvučeno iz konteksta i klasični je prijer neobjektivnosti. Pročitaj brate Kur`an i sve će ti biti jasno.
- PRO testant
#611 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Da jetradicija to je tačno, čak i u zemljama koje imaju, barem koiliko je nama bilo poznato, malo umjerenije stavove po ovom pitanju, kao na primjer Egipat.
Nabasah na ovo na jednom od linkova navedenih u par postova prije.
Zašto?
Zašto takva potreba da sa vjerska ubjeđenja brane na takav način? Zar Bog nije u stanju da održi svou objavu i vjeru živom i postoječom, nego mu moraju "vjernici" u tome pomagati na ovaj način? Zastrašivanjem i prijetnjama smrću?! Pa čak i ako je "društveni sistem" u pitanju, zar sama prijetnja ovoga tipa nije prisila, pritisak, i mnogo više od svega toga?
Prisila ima mnogo lica i oblika, i racionalizira se na raznorazne načine.
Ali je to i dalje ostaje prisila i ništa ovo ne može učiniti ispravnim.
Nabasah na ovo na jednom od linkova navedenih u par postova prije.
http://en.wikiquote.org/wiki/File:Recht ... _Islam.jpgLegal opinion on apostasy by a Fatwa committee concerning the case of a man who converted to Christianity: "Source: Orientalist
Author: al-Azhr, the Egyptian Supreme Council for Islamic Affairs
This Fatawa describes how an Egyptian man turned apostate and the subsequent punishment prescribed for him by the Al-Azhr Fatawa council. The following translation is a rough guide:
In the Name of Allah the Most Beneficient the Most Merciful.
Al-Azhr
Council of Fatawa.
This question was presented by Mr. Ahmed Darwish and brought forward by [name obscured] who is of German nationality.
A man whose religion was Islam and his nationality is Egyptian married a German Christian and the couple agreed that the husband would join the Christian faith and doctrine.
1) What is the Islamic ruling in relation to this man? What are the punishments prescribed for this act?
2) Are his children considered Muslim or Christian?
The Answer:
All praise is to Allah, the Lord of the Universe and salutations on the leader of the righteous, our master Muhammed, his family and all of his companions.
Thereafter:
This man has committed apostasy; he must be given a chance to repent and if he does not then he must be killed according to Shariah.
As far as his children are concerned, as long as they are children they are considered Muslim, but after they reach the age of puberty, then if they remain with Islam they are Muslim, but if they leave Islam and they do not repent they must be killed and Allah knows best.
Seal of Al-Azhr
Head of the Fatawa Council of Al-Azhr.
Abdullah al-Mishadd (عبد الله المشد)
23rd September 1978.
Zašto?
Zašto takva potreba da sa vjerska ubjeđenja brane na takav način? Zar Bog nije u stanju da održi svou objavu i vjeru živom i postoječom, nego mu moraju "vjernici" u tome pomagati na ovaj način? Zastrašivanjem i prijetnjama smrću?! Pa čak i ako je "društveni sistem" u pitanju, zar sama prijetnja ovoga tipa nije prisila, pritisak, i mnogo više od svega toga?
Prisila ima mnogo lica i oblika, i racionalizira se na raznorazne načine.
Ali je to i dalje ostaje prisila i ništa ovo ne može učiniti ispravnim.
- shecher
#612 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ja ponavljam: jeste li pročitali šta sam napisao?
- PRO testant
#613 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
To nije odgovor na sva pitanja.Čovjek wrote:Mislim da je onome ko je postavio ovu temu najbolje da pročita Kur´an, pa će onda skontati da mu je pitanje izvučeno iz konteksta i klasični je prijer neobjektivnosti. Pročitaj brate Kur`an i sve će ti biti jasno.
Me nije sve bilo jasno. Kao što nije mnogima prije mene niti će biti mnogima poslije mene.
A to nije zato što nisam želio da shvatim, nego zato što mnoge stvari nemaju smisla.
Studirah ga i sada ga povremeno studiram, ali sa sasvim drugim pogledom.
I iskreno, ne govori skoro ništa o ovoj temi.
Ali hadisi i primjenjena praksa istih u odrđenim zemljama jako puno govore o ovom problemu unutar islama. Problemu koji več vijekovima djeli Ullemu, i još uvijek nije riješen.
Pa se čak smatra i kontradikcijom između Hadisa i Qur'ana, i zbunjujučim faktorom u praktičnoj primjeni vjere.
PS.
Da znam, meni nije bilo jasno zato što mi nije dato da shvatim.
Zaista? Interesantan satav Boga prema svome stvorenju. Koje je stvorio sa ciljem da obožava upravo Boga.
Već su mi to rekli, ali su "zaboravili" da objasne kako to da nekome da' a nekome neda da ga nauči da Ga obožava.
- PRO testant
#614 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Da. I???shecher wrote:Ja ponavljam: jeste li pročitali šta sam napisao?
- shecher
#615 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Navedi mi kontekst, primjer kada Poslanik, a.s., izvršio tu kaznu nad nekim, ili kada je to uradio nekod iz prvih generacija.PRO testant wrote:Da. I???shecher wrote:Ja ponavljam: jeste li pročitali šta sam napisao?
Navedi mi statistiku iz zemalja o kojima govoriš i koliko se tih kazni provede godišnje.
Jusuf el-Qaradawi piše: Ibn Tejmije pravi razliku izmedju dvije vrste apostazije: apostazija koja ne nanosi štetu muslimanskoj zajednici i apostazija u kojoj odmetnik vodi rat protiv Allaha i Njegovog Poslanika, a.s., i širi nered na Zemlji. Pokajanje odmetnika prve vrste se prihvata, dok se od odmetnika druge vrste ne prihvata, ako se otkrije da je odmetnik pao u ruke muslimanskih vlasti.
Prenose Abdur-Razik, El-Bejheki i Ibn Hazm da je Enes, kada se vratio iz džihada, otišao je kod Omera koji ga je upitao: „Šta se dogodilo sa šestoricom ljudi iz plemena Bekra ibn Vaila koji su se odmetnuli od islama?“ Enes je odgovorio: „Zapovednice vjernika, oni su se odmetnuli od islama i pridružili se mušricima, pa su ubijeni u borbi.“ Omer je prokomentarisao: „Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti!“ Enes ga upita: „Zar su zaslužili nešto drugo do smrti?“ Omer odgovori: „Da. Ja bi ih pitao da se vrate u islam, pa ako bi odbili, onda bi ih zatvorio“.
Stav Omera su, takodjer, podržavali Ibrahim en-Nah'i i Es-Sevri koji je rekao: „To mišljenje mi slijedimo.“ Es-Sevri je, takodjer, rekao: „Kazna odmetnika od islama je da se zadrži toliko dugo (u zatvoru) dokle go postoji nada da se vrati u islam.“
Po mojem mišljenju, ako su učenjaci pravili razliku između male i velike inovacije u vjeri i izmedju običnih inovatora i onih koji šire i pozivaju na slijeđenje svojih inovacija, mi, takodjer, možemo razlikovati između male i velike apostazije, te između odmetnika koji ne vode rat protiv islama i muslimana i onih koji promovišu svoju apostaziju i u nju pozivaju druge.
Velika apostazija u kojoj odmetnik promoviše i otvoreno poziva u odmetništvo, bilo govorom ili pisanjem, mora se, sa što više razloga, žestoko kazniti smrtnom kaznom. To misli večina učenjaka i pokazuju jasni hadisi Poslanika, a.s. Inače mišljenje En-Nah'ia i Es-Sevrija koje je bazirano na Omerovom stanovištu se može slijediti.
Odmetnik koji poziva na odmetništvo od islama nije samo nevjernik već i neprijatelj islama i muslimanske nacije. Čineci to, oni spadaju pod kategoriju onih koji vode rat protiv Uzvišenog Allaha i Njegovog Poslanika i šire nered na Zemlji.
Prema Ibn Tejmiji vođenje rata protiv može biti izvršeno samim napadom ili govorom. Prema učenjacima, zadnji način vođenja rata može biti puno opasniji od prvog. Zato jer ima veze sa širenjem nereda i pokretanja rata protiv Allaha i Njegovog Poslanika agitujući protiv njih i šireci smutnju na Zemlji.
Pričate kao da muslimani idu i redom ubijaju sve koji to nisu i koji se udalje od vjere.
Drugo, neki ljudi izgleda nikako da se otkinu od evropocentričnog razumijevanja svijeta i poimanja svega u duhu sekularizma.
Treće, nije mi jasno zašto se uopće toliko silno brinete o nekom Božijem zakonu iako ga ne podržavate, ne priznate i ne slijedite.
Zašto ne raspravljamo i o ovome:
Ponovljeni zakon 13,6 A onaj prorok ili sanjač neka se pogubi jer je poticao na otpad od Jahve, Boga vašega, koji vas je izveo iz zemlje egipatske i otkupio vas iz kuće ropstva. Onaj te htio zavesti s puta kojim ti je Jahve, Bog tvoj, naredio da ideš. Tako treba da iskorijeniš zlo iz svoje sredine.
Ponovljeni zakon 13,7 Kad bi te brat tvoj, sin majke tvoje, ili sin tvoj vlastiti, kći tvoja, žena u tvom naručju ili prijatelj tvoj koji ti je kao i život, potajno zavodio govoreći: `Hajde da iskazujemo štovanje drugim bogovima`, kojih ne poznaješ ni ti niti su ih poznavali tvoji oci,
Ponovljeni zakon 13,8 bogovima onih naroda što oko vas budu, bilo tebi blizu bilo od tebe daleko, od jednoga kraja zemlje do drugoga -
Ponovljeni zakon 13,9 nemoj pristati niti ga slušaj! Neka ga tvoje oko ne sažaljuje; ne štedi ga i ne sakrivaj ga
Ponovljeni zakon 13,10 nego ga ubij! Neka se najprije tvoja ruka digne na nj da ga usmrtiš, a onda ruka svega naroda.
Ponovljeni zakon 13,11 Zaspi ga kamenjem dok ne umre, jer je kušao da te odvrati od Jahve, Boga tvoga, koji te izvede iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
Qaradawi nastavlja: Zašto je apostazija jako kažnjiva u islamu?
Muslimanska zajednica je zasnovana na vjerovanju i vjeri. Vjerovanje je osnovna temeljnica njenog identiteta, središna tacka i duh njenog života. Zbog toga ona ne dozvoljava nikom da naudi taj identitet. Polazeći od toga, objava apostazije se smatra najgorim prijestupom u ocima islama jer predstavlja opasnost po identitet islamske zajednice i njenog morala. Drugim rijecima, apostazija predstavlja opasnost po prvih pet glavnih stubova šerijata koje islam sa svojim moralnim legislativnim sistemima nastoje da zaštite – vjeru, život, potomstvo, razum i imetak. Vjera zauzima prvo mjesto jer vjernici su u stanju žrtvovati sebe, svoju domovinu i bogatstvo da bi sacuvali svoju vjeru.
Islam ne primorava ljude da budu muslimani, niti da prihvate ili napuste bilo koju drugu religiju. Ali polaže veliku važnost na uvjerenje onih koji su ga prigrlili. Uzvišeni Allah veli: „Da Gospodar tvoj hoce, na emlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?“ (Junus: 99).
Uzvišeni veli: „U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude!“ (El-Bekare: 256).
Medjutim, Uzvišeni Allah ne prihvata da se vjera shvati olahko: da osoba jedan dan prihvata vjeru a da je drugi dan napušta, nalik grupi jevreja o kojima Kur'an kaže: „Neki sljedbenici Knjige govore: "Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na pocetku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili“ (Alu Imran: 72).
Pored toga, islam ne poziva na egzekuciju odmjetnika koji ne promovišu svoje odmjetništvo ili njemu pozivaju. Bolje receno, on ostavlja kažnjavanje za Sudnji dan ako oni budu umrli u stanju nevjerstva, kao što Allah veli: „A oni medju vama koji od svoje vjere otpadnu i kao nevjernici umru - njihova djela bice poništena i na ovome i na onome svijetu, i oni ce stanovnici Džehennema biti, u njemu ce vjecno ostati“ (El-Bekare: 217). Dakako, ova vrsta apostazije može dobiti diskrecionu kazn još na ovom svijetu.
Smrtna kazna za apostaziju se izvršava samo nad onima koji promovišu svoje odmjetništvo i pozivaju druge da ucine isto. Islam zagovara ovako jaku kaznu da bi zaštitio svoje jedinstvo i identitet svoje zajednice. Svaka zajednica na ovom svijetu ima osnovne elemente koji su nepovrjedivi kao što su: identitet, lojalnost i odanost. Prema tome, nijedna zajednica nece prihvatiti da njen clan mijenja identitet ili da bude odan neprijateljima zajednice. Oni to smatraju izdajom i ozbiljnim prijestupom i niko nije davao pravo ljudima da mijenjaju svoju lojalnost i daju je drugoj državi, bez obzira kolko im se ona svidjala.
Apostazija nije samo intelektulno stanje onih koji manipulišu vec to vodi diskusiji o principu slobode vjerovanja. Ona, takodjer, ukljucuje promjenu odanosti i identiteta. Ljudi koji se odmetnu od islama predaju svoju odanost prema muslimanskoj zajednici, vjernost, srce i dušu, muslimanskim neprijateljima. To je naznaceno u sahih hadisu koji klasificira vrste ljudi ciju je krv dozvoljeno proliti: „...ili da odbaci svoju vjeru i muslimansku zajednicu“ (Ibn Mes'ud).
Fraza koja glasi: „i muslimansku zajednicu,“ je dio opisa odmjetnika. To znaci da svaki odmjetnik od islama implicitno odbacuje muslimansku zajednicu.
Premda je apostazija kriminalni akt, pravo odmjetnika je da se ne smije zlostavljati, niti se kažnjavati, osim za radnej koje su pocinili i proglasili bilo verbalno ili napismeno (protiv islama i muslimana); jer otvoren govor ili djelovanje protiv islama je otvoreno nevjerstvo i drugacije se ne može protumaciti. U tom smislu, mora se tragati za bilo kakvom nedoumicom i osobi optuženoj za apostaziju treba se dati mogucnost sumnje (preispitivanja).
Nemarnost u kažnjavanju odmjetnika koji promovira i poziva u odmjetništvo dovodi cijelu zajednicu u opasnost i izlaže je nesreci cije posljedice zna samo Allah. To može dovesti do situacije u kojoj bi odmjetnici druge ljude, posebno lakovjerne i one sa slabim vjerovanjem, pozivao da im se pridruže. Tako bi, ubuduce, to moglo odvesti u formiranju grupe odmjetnika koja ce biti neprijateljski nastrojena prema muslimanskoj zajednici i koja ce pomagati neprijatelje muslimana. Kao posljedica toga, muslimanska zajednica ce pasti u intelektualnom, socijalnom i politickom sporu i dezintegraciji koja može prerasti u krvoprolice ili, cak, u gradjanski rat okji može sve uništiti.
Takav scenario se dogodio u Afganistanu kada je grupa ljudi, nakon što su studirali u Rusiji, odbacila svoju vjeru i prihvatila komunisticka ubjedjenja. Njih je regrutovala Komunisticka partija. Afganistanci su bili bezbrižni prema toj opasnosti što je dalo šansu tim ljudima da drže vlast u Afganistanu. Silinom svoje vlasti promijenili su identitet muslimanske zajednice. Ali afganistanski muslimani nisu to prihvatili; opirali su se koliko god su mogli i vodili hrabri afganistanski džihad protiv komunistickih odmjetnika koji su se usudili da zamole rusku vojsku da im pomogne protiv svoga naroda i domovine. Ruske trupe su napale Afganistan tenkovima i artiljerijom i žestoko je bombardovali.
To je bio scenario desetogodišnjeg gradjanskog rata koji je opustošio Afganistan i prouzrokovao smrt i ranjavanje miliona ljudi.
Sve to je bio rezultat ignorisanja pitanja odmjetnika i s pocetka mirnog posmatranja njihovog zlocina. Da su ti renegati bili kažnjeni prije nego je situacija bila ozbiljna, Afganistanci bi bili sigurni od djavola tog agresivnog rata i poražavajucih rezultata.
Last edited by shecher on 25/02/2012 10:02, edited 2 times in total.
- PRO testant
#616 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
A ko je iz tih zemlja objavio statistiku koliko je tih kazni izvršeno??shecher wrote:Navedi mi kontekst, primjer kada Poslanik, a.s., izvršio tu kaznu nad nekim, ili kada je to uradio nekod iz prvih generacija.PRO testant wrote:Da. I???shecher wrote:Ja ponavljam: jeste li pročitali šta sam napisao?
Navedi mi statistiku iz zemalja o kojima govoriš i koliko se tih kazni provede godišnje.
Pričate kao da muslimani idu i redom ubijaju sve koji to nisu i koji se udalje od vjere.
Statistike koje postoje ti (i slični) ne prihvaraš, jer kao "nisu objetivne"??
Uostalom, dovoljno je samo da postoji zakonski okvir (Sharia) koji takvo nešto dozvoljava, da se ljudi prisile i da se strahom tjeraju da budu ono što ne žele.
Dokazi za taj zakonski okvir postoje, dokazi za presude tog tipa postoje, dokazi za Fetve tog tipa postoje. Dakle, koje je mogućnost da se te presude i sprovode? Ogromna!!
Statistika, zar zaista misliš, da je jednmostavno Egiptu objaviti da je "u toku prošle godine izvršeno XX egzekucija zbog apostazije" ??
Hajde malo razmisli. Me moj biti tako naivan/na.
- shecher
#617 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Koje statistike ja nisam prihvatio? Ne vidim da ste nešto napisali, barem neki konkretan pokazatelj, nek' se radi o bilo kojem izvoru.
Postoji zakonski okvir, naravno. Postoji zakonski okvir i za smrtnu kaznu u drugim zemljama. Sama američka država Teksas je izvršila 478 od 1976. godine. (Ovaj podatak ne navodim da bih "opravdao" propis o kojem je riječ, nego samo kao činjenicu da se određeni zločini i prijestupi ne mogu tolerisati i da su potrebne određene mjere kako cijele ljudske zajednice ne bi propale).
Glavni problem je što se zakoni, u ovom slučaju Božiji, nastoje po svaku cijenu "uskladiti" sa našim shvatanjima, poimanjima iako su ona različita skoro u svakoj mahali. Banalni primjeri mogu biti kazne za konzumiranje cigareta.
Ovim zakonom se ne tjeraju ljudi da budu ono što ne žele, to sam upravo objasnio u onom dugom postu, ako si pročitao.
Ako ćemo ići "u krug", onda - ako se ne objavljuje - kako ti znaš?
Postoji zakonski okvir, naravno. Postoji zakonski okvir i za smrtnu kaznu u drugim zemljama. Sama američka država Teksas je izvršila 478 od 1976. godine. (Ovaj podatak ne navodim da bih "opravdao" propis o kojem je riječ, nego samo kao činjenicu da se određeni zločini i prijestupi ne mogu tolerisati i da su potrebne određene mjere kako cijele ljudske zajednice ne bi propale).
Glavni problem je što se zakoni, u ovom slučaju Božiji, nastoje po svaku cijenu "uskladiti" sa našim shvatanjima, poimanjima iako su ona različita skoro u svakoj mahali. Banalni primjeri mogu biti kazne za konzumiranje cigareta.
Ovim zakonom se ne tjeraju ljudi da budu ono što ne žele, to sam upravo objasnio u onom dugom postu, ako si pročitao.
Last edited by shecher on 25/02/2012 10:13, edited 2 times in total.
- Čovjek
#618 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Sve što ti je potrebno, je da budeš dobar, moralan i zadovoljan sa onim šta imaš. Svaki Musliman vjeruje za sebe i čim se počne zanimati o tuđem tumačenju Islama, to mu je greška i dovodi ga u situaciju da odskače od osnovnih vjerskih propisa: "Biti dobar, moralan i zadovoljan sa onim šta imaš." U tome da imaš svoj princip, i put prožet jako lijepim vjerskim uputama i načinom življenja, leži riješenje svih nedoumica i problema. Sve što vjera propisuje je jako jednostavno, a danas je jednostavnost nekima veoma teško doseći.PRO testant wrote:To nije odgovor na sva pitanja.Čovjek wrote:Mislim da je onome ko je postavio ovu temu najbolje da pročita Kur´an, pa će onda skontati da mu je pitanje izvučeno iz konteksta i klasični je prijer neobjektivnosti. Pročitaj brate Kur`an i sve će ti biti jasno.
Me nije sve bilo jasno. Kao što nije mnogima prije mene niti će biti mnogima poslije mene.
A to nije zato što nisam želio da shvatim, nego zato što mnoge stvari nemaju smisla.
Studirah ga i sada ga povremeno studiram, ali sa sasvim drugim pogledom.
I iskreno, ne govori skoro ništa o ovoj temi.
Ali hadisi i primjenjena praksa istih u odrđenim zemljama jako puno govore o ovom problemu unutar islama. Problemu koji več vijekovima djeli Ullemu, i još uvijek nije riješen.
Pa se čak smatra i kontradikcijom između Hadisa i Qur'ana, i zbunjujučim faktorom u praktičnoj primjeni vjere.
PS.
Da znam, meni nije bilo jasno zato što mi nije dato da shvatim.
Zaista? Interesantan satav Boga prema svome stvorenju. Koje je stvorio sa ciljem da obožava upravo Boga.
Već su mi to rekli, ali su "zaboravili" da objasne kako to da nekome da' a nekome neda da ga nauči da Ga obožava.
Mnogi put ka jednostavnošću traže u raspravi sa hrpom ljudi, ali ipak ti je glavna stvar da se držiš jednostavnosti vjerskih propisa...
-
kratak_spoj
#619 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
jooo što ne mogu ovih šupljatoraPRO testant wrote:
Uostalom, dovoljno je samo da postoji zakonski okvir (Sharia) koji takvo nešto dozvoljava, da se ljudi prisile i da se strahom tjeraju da budu ono što ne žele.
ljudi svašta nešto ne žele ali se zakonom tjeraju na to..evo recimo imaš ljudi koji ne žele platiti kartu kad uđu u tramvaj ali zakon ih tjera na to, neki papci nikad ne bi stali na semaforu ( da je kojim slučajem crveno svjetlo samo izbor dobre volje ) ali ih zakon tjera na to, neki i pored toga tako ne čine, i krše zakon..
zanimljivo je da se najviše o pravima u islamu bave oni koji pripadaju onima koji islam i muslimane svaki dan tlače, ubijaju, ponižavaju, terorišu maltretiraju !
- PRO testant
#620 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Malo si to dekontekstualizirao, jer ti je sasma površno znanje hermanautike kao nauke i oblika.shecher wrote:Navedi mi kontekst, primjer kada Poslanik, a.s., izvršio tu kaznu nad nekim, ili kada je to uradio nekod iz prvih generacija.PRO testant wrote:Da. I???shecher wrote:Ja ponavljam: jeste li pročitali šta sam napisao?
Jusuf el-Qaradawi piše: Ibn Tejmije pravi razliku izmedju dvije vrste apostazije: apostazija koja ne nanosi štetu muslimanskoj zajednici i apostazija u kojoj odmetnik vodi rat protiv Allaha i Njegovog Poslanika, a.s., i širi nered na Zemlji. Pokajanje odmetnika prve vrste se prihvata, dok se od odmetnika druge vrste ne prihvata, ako se otkrije da je odmetnik pao u ruke muslimanskih vlasti.
Prenose Abdur-Razik, El-Bejheki i Ibn Hazm da je Enes, kada se vratio iz džihada, otišao je kod Omera koji ga je upitao: „Šta se dogodilo sa šestoricom ljudi iz plemena Bekra ibn Vaila koji su se odmetnuli od islama?“ Enes je odgovorio: „Zapovednice vjernika, oni su se odmetnuli od islama i pridružili se mušricima, pa su ubijeni u borbi.“ Omer je prokomentarisao: „Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti!“ Enes ga upita: „Zar su zaslužili nešto drugo do smrti?“ Omer odgovori: „Da. Ja bi ih pitao da se vrate u islam, pa ako bi odbili, onda bi ih zatvorio“.
Stav Omera su, takodjer, podržavali Ibrahim en-Nah'i i Es-Sevri koji je rekao: „To mišljenje mi slijedimo.“ Es-Sevri je, takodjer, rekao: „Kazna odmetnika od islama je da se zadrži toliko dugo (u zatvoru) dokle go postoji nada da se vrati u islam.“
Po mojem mišljenju, ako su učenjaci pravili razliku između male i velike inovacije u vjeri i izmedju običnih inovatora i onih koji šire i pozivaju na slijeđenje svojih inovacija, mi, takodjer, možemo razlikovati između male i velike apostazije, te između odmetnika koji ne vode rat protiv islama i muslimana i onih koji promovišu svoju apostaziju i u nju pozivaju druge.
Velika apostazija u kojoj odmetnik promoviše i otvoreno poziva u odmetništvo, bilo govorom ili pisanjem, mora se, sa što više razloga, žestoko kazniti smrtnom kaznom. To misli večina učenjaka i pokazuju jasni hadisi Poslanika, a.s. Inače mišljenje En-Nah'ia i Es-Sevrija koje je bazirano na Omerovom stanovištu se može slijediti.
Odmetnik koji poziva na odmetništvo od islama nije samo nevjernik već i neprijatelj islama i muslimanske nacije. Čineci to, oni spadaju pod kategoriju onih koji vode rat protiv Uzvišenog Allaha i Njegovog Poslanika i šire nered na Zemlji.
Prema Ibn Tejmiji vođenje rata protiv može biti izvršeno samim napadom ili govorom. Prema učenjacima, zadnji način vođenja rata može biti puno opasniji od prvog. Zato jer ima veze sa širenjem nereda i pokretanja rata protiv Allaha i Njegovog Poslanika agitujući protiv njih i šireci smutnju na Zemlji.
Drugo, neki ljudi izgleda nikako da se otkinu od evropocentričnog razumijevanja svijeta i poimanja svega u duhu sekularizma.
Treće, nije mi jasno zašto se uopće toliko silno brinete o nekom Božijem zakonu iako ga ne podržavate, ne priznate i ne slijedite.
Zašto ne raspravljamo i o ovome:
Ponovljeni zakon 13,6 A onaj prorok ili sanjač neka se pogubi jer je poticao na otpad od Jahve, Boga vašega, koji vas je izveo iz zemlje egipatske i otkupio vas iz kuće ropstva. Onaj te htio zavesti s puta kojim ti je Jahve, Bog tvoj, naredio da ideš. Tako treba da iskorijeniš zlo iz svoje sredine.
Ponovljeni zakon 13,7 Kad bi te brat tvoj, sin majke tvoje, ili sin tvoj vlastiti, kći tvoja, žena u tvom naručju ili prijatelj tvoj koji ti je kao i život, potajno zavodio govoreći: `Hajde da iskazujemo štovanje drugim bogovima`, kojih ne poznaješ ni ti niti su ih poznavali tvoji oci,
Ponovljeni zakon 13,8 bogovima onih naroda što oko vas budu, bilo tebi blizu bilo od tebe daleko, od jednoga kraja zemlje do drugoga -
Ponovljeni zakon 13,9 nemoj pristati niti ga slušaj! Neka ga tvoje oko ne sažaljuje; ne štedi ga i ne sakrivaj ga
Ponovljeni zakon 13,10 nego ga ubij! Neka se najprije tvoja ruka digne na nj da ga usmrtiš, a onda ruka svega naroda.
Ponovljeni zakon 13,11 Zaspi ga kamenjem dok ne umre, jer je kušao da te odvrati od Jahve, Boga tvoga, koji te izvede iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
Matej 5:43-48 - riječi Isusa.
43 "Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. 44 A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45 da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. 46 Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? 47 I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?" 48dite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"
Poznatije kao "Kršćanska kontra-kultura"
A da znaš šta u stvari znači "PONOVLJENI zakon" koja je njegova svrha, te zašto je na mjestu kojem jeste, ne bi to koristio.
- shecher
#621 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Tako vi citirate Kur'an. Bez konteksta!
Dakle, slobodno pojasni dolje boldirano.
kad bi te brat tvoj, sin majke tvoje, ili sin tvoj vlastiti, kći tvoja, žena u tvom naručju ili prijatelj tvoj koji ti je kao i život, potajno zavodio govoreći: `Hajde da iskazujemo štovanje drugim bogovima`, kojih ne poznaješ ni ti niti su ih poznavali tvoji oci, bogovima onih naroda što oko vas budu, bilo tebi blizu bilo od tebe daleko, od jednoga kraja zemlje do drugoga - nemoj pristati niti ga slušaj! Neka ga tvoje oko ne sažaljuje; ne štedi ga i ne sakrivaj ga nego ga ubij!
(Ja ne krijem da mi je kršćanska hermeneutika nepoznata! Zato i tražim pojašnjenje.)
Dakle, slobodno pojasni dolje boldirano.
kad bi te brat tvoj, sin majke tvoje, ili sin tvoj vlastiti, kći tvoja, žena u tvom naručju ili prijatelj tvoj koji ti je kao i život, potajno zavodio govoreći: `Hajde da iskazujemo štovanje drugim bogovima`, kojih ne poznaješ ni ti niti su ih poznavali tvoji oci, bogovima onih naroda što oko vas budu, bilo tebi blizu bilo od tebe daleko, od jednoga kraja zemlje do drugoga - nemoj pristati niti ga slušaj! Neka ga tvoje oko ne sažaljuje; ne štedi ga i ne sakrivaj ga nego ga ubij!
(Ja ne krijem da mi je kršćanska hermeneutika nepoznata! Zato i tražim pojašnjenje.)
- Warhead
#622 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Shecher brate, nemoj trositi vrijeme na jalove rasprave sa likovima kao sto je protestant. On, bosnjak, je prihvatio drugu religiju i jasno je da sta god napises on ce to ignosrisati jer ima selektivnu percepciju. Drugim rijecima, prihvatice samo ono sto opravdava njegov izbor, a ignosrisace sve ostalo. Sa tako pristrasnim osobama nema konstruktivne rasprave i to je vise puta potvrdjeno na ovoj i slicnim temama.
-
kratak_spoj
#623 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
zašto su kršćani izdalili i napustili Božiju riječ ??
možda nam odgovori protestant
- shecher
#624 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
SA-X forum je odlično mjesto za naučiti mnoge stvari. Osim toga, to je forum sa najviše posjeta u cijeloj zemlji.Warhead wrote:Shecher brate, nemoj trositi vrijeme na jalove rasprave sa likovima kao sto je protestant.
Uđem u "Religija", vidim ovu temu i nebuloze, tačnije neistine (koje će čitati stotine hiljada ljudi), i naravno da sam izrevoltiran. Ponovim svo naučeno "gradivo", konsultujem literaturu, provjerim more webstranica i napišem odgovor u nadi da će to neko ozbiljno shvatiti. TO što neko ne može svariti da je to tako kako jeste (a ne onako kako se zamišlja), to nije ni moj ni tvoj problem
- PRO testant
#625 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Da, kako ti reče "478 od 1976. godine."shecher wrote:Koje statistike ja nisam prihvatio? Ne vidim da ste nešto napisali, barem neki konkretan pokazatelj, nek' se radi o bilo kojem izvoru.
Pogledaj na kojem su mjestu SAD a na kojem su mjestu neke druge zemlje. I koliko je godišnjih izvršenja u SAD-u u poređenju sa nekima u vrhu.
Osim toga, ko je i kada u SAD-u osuđen na smrt zbog odbacivanja vjerskih/religiskih uvjerenja.
A da, zaboravljamo, Sheriah nije samo demokratija, to je mnogo više.
http://www.nationmaster.com/graph/cri_e ... executions

No further commment
A da, "nema prisile".
Ući možeš, biti možeš, ali napustiti samo mrtav možeš.
Pa ti reci da nemaš izbora.