ko ima volje besplatno pisati ovoliko dug tekst
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#601 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
agent za nekretnine ili ne

-
rika
#602 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
mikilauda76 wrote:rika wrote:Ozbiljnost ove izjave je otprilike na nivou,ukoliko se sjecate vremena kad je barrel nafte kostao preko 140$ a benzin bio i preko 2KM:AMD wrote:Večeras sam razgovarao sa čovjekom koji je ekspert za nekretnine i rekao mi je da će u narednih godinu, dvije, cijena stanova biti do 50.000-60.000 km. To se odnosi na Sarajevo prije svega. Čovjek je, imeđu ostalog, profesor na našem univerzitetu. To bi moglo biti zanimljivo
"JOj jarane,sad kad kod Svaba benzin odleti na 3€,pocece masovno prodavati skupa kola,bice sigurno Porschea Carrera po 5-6000€,ja cu sebi odmah jedan kupiti..."
Covjek ima 2 elementarne potrebe a to je:
1.Hapa
2.Krov nad glavom
3 (Ima jos jedna potreba ali njoj je mjesto na L&S-u,mada ako nisu zadovoljene prve 2 onda slabo da je nekome do ove trece)
![]()
![]()
I mada se ova prva u vecini danasnje Evrope smatra zadovoljenom kod vecine populacije,stavka 2 je predmet mnogih spekulacija...
Stan nije nesto sto se kupuje svaki dan ili cesto u zhivotu tako da,bez obzira sto je situacija na trzhistu relativno haoticna,mala je kolicina stanova/kuca koja mjesecno promjeni vlasnika...
Slazhem se da je cijena od nekih 2000KM/m2 i to na Dobrinji bila pretjerana ali ne vjerujem da ce pasti na 600-700KM kao sto tvrdi tvoj profesor..
razlog?
Ko prodaje stan?
1.Mali Damir kome je umrla nana/dedo/tetka itd.,njemu ga ostavila i nasljedstvo i on sada zheli da ga se rijesi..Naravno posto se tudje manje cijeni,kupiti stan od ove ciljne grupe povecava sansu da napravite dobar deal,jer Damiru,kao tipicnom predstavniku bh. populacije se zhuri da se docepa casha u ruke,kako bi sebi dovukao kakvog dobrog Golfa 5icu...a moguce i nesto bolje,jer mozhda mu tetka i tetak rahmetli nisu stanovali na Grdonju nego na Breci...
2.Stariji bracni parovi,koji zhive od nekih penzijica,a stan ili
-ne mogu odrzhavati,zagrijati
-ili zhele da naprave "downsizing" stana,sto znaci prodati veci,kupiti manji,a tu gotovinu lagano "chopkati" dok ne zaborave disati..![]()
E trgovanje sa ovom ciljnom grupom jer malo tezhe,jer njima se bas ne zhuri da prodaju stan,za njega su SENTIMENTALNO vezani,GOLF 5ica ih ne interesuje jer su sretni da mogu hodati na svojim nogama... oni ce vrlo tesko odustati od svoje pocetne cijene,jer najlakse se cjenjkati kad ti nesto NE TREBA..
Znaci ili ce dobiti cijenu koju zhele ili nikako
3.U ovu grupu bi spadala populacija koja je odmah iza rata rasprodala sto ima jer se vise ne kontaju vracati u domovinu..i last but not least imate one koji,za divno cudo, izganjaju imigrantske vize za Canadu i Australiju,pa bi im lova od stana dosla kao dobar jump-start u novoj domovini....
To bi bila grupa onih koji prodaju stanove...
Na drugoj strane imamo neke specificnsoti grada kao takvog...
Sarajevo je okruzheno brdima i jako ga je tesko kao takvog siriti...
Siriti se mozhe:
-Prema Ilidzi/Hadzicima ali ono dole je zona sumraka (neka se raja iz tih dijelova ne nadje uvrijedjena)
-prema Vogosci ali tamo nije "noble" stanovati jer ima puno "imigranata"))
Znaci ostaje nam ovo sto imamo,neke ce se zgrade nadzidati,neko ce negdje kupiti plac pa praviti stambene zgrade ali nema govora o nekom zestokom prilivu gradjevinskog prostora koji bi oborio cijene...
NE smijemo ni zaboraviti da je sarajevo grad koji ima veliki priliv stanovnistva "ta tlane",jer bez obzira sto je nama koji smo rodjeni ovdje
-uzak,prljav,pati od nedostatka urbanosti,skup ovo ono bla bla.
Dok se mi "domoroci" ismijavamo "dosljacima" i njihovom nacinu izgovaranje "tj" i "ch",da ne spominjem ono malo otvorenije "E" karakteristicno za Centralnu Bosnu,brojimo "seljake", ti isti seljaci u rekordnom roku zavrsavaju fakultete i nastoje na sve moguce nacine da ostanu u gradu (sto im ja i ne zamjeram)...ostajanje je vezano za rjesavanje stambenog pitanja a to je:
-Ako im se "desi ljubav" sa kakvom Sarajkom koja je skontala da od ufuravanja i "also starring" kompleax nema puno neke faje jer je presla 30tu
- Ko sav ostali svijet ,kupiti stan,po mogucnosti malo blizhe centru,da bi onda svi "kod kuce" mogli reci da je on zavrsio fakultet u sarajevu,kupio stan i...
Cak i zhenu zaposlio...![]()
![]()
Citiram fakultetskog kolegu moje sestre koji je mrtav ozbiljan rekao:
"da mu je najveci san kupiti stan u sarajevu i zaposliti se..."
Ja se samo sjecam svoje zapanjenosti tom izjavom,jer meni je recimo san imatu svoju plantazhu kafe u Brazilu,al' ko me pita...![]()
Tako, summa summarum...
Cijena stanova od 50-60 000,mozhda na Palama i Sokocu,ako se dobro sjecam i oni su prije rata bili "Sarajevo"...![]()
![]()
U "gradu" se mozhe razgovarati o stanovitim korekturama cijena ali ne i o njihovom meltdownu...
Odlicno, potpuno se slazem sa tobom, samo prijatelju pazi, sad ce te proglasiti agentom za nekretnine
Nemam nista sa agentima,nego sam se ja "osafunj'o" dok sam svojevremeno trazhio ono sto mi odgovara...
A tetak i tetka su mi jos dobrog zdravlja o roditeljima da i ne pricam..
- zgembo_sa
#603 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Dok vi trabunjate o tome kako cijene ne mogu i nece pasti, one su pale vec preko 30%, a trend se nastavlja...
-
studentina1
#604 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ama stariji ljudi umiru,djeca im odlaze.zgembo_sa wrote:Dok vi trabunjate o tome kako cijene ne mogu i nece pasti, one su pale vec preko 30%, a trend se nastavlja...
Logika je da onaj ko se skrasio 40god.u dvosobnom stanu sada ima djece koja su ne svojom voljom morala odseliti,jer je to tesno za četveročlanu porodicu,pogotovu gde su deca (muško-žensko).
Znam na Čengić vili rodjaka sa ovom kombinacijom u jednoiposobnom stanu.Pregradili rigipsom sobu i balkon,ali kčerka se morala udati,a sin se pati sa njima i nemože se ženiti,jer nema gde:
Roditeliji mu bolesni,para nemajer su penzioneri (a uz to Pravoslavci)
Šta može moj drug Draško nego negde se skrasiti,a kad ovi odu na 14 spratu nije ugodan život,a sad i ovi kučepazitelji (svi nešto naplačuju),zgrada postara,i šta za 2-3-god.
Kome će biti zanimljiv takav i sličan stan,kad imamo građ.operativu koja neradi,a moraju zaraditi.
Gradit će jeftinije stanove (do 1200KM),jer svakako Sarajlija ne želi geto (pravi imaju kuče-vikendicena selu).
Evo i dionice (BIG Investa i sl.državnih udruženja)opadaju,a carstvo su gradili na novogradnji,šta sad???
Još malo pa neće biti dogovorne ekonomije (kanton-firme 1800KM),borci,folovi,golovi itd.
Realni kvadrat uređenog stambenog prostora je cca1000KM.
-
edvin
#605 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa imas i sad stanova od 50.000-60.000, od tridesetak kvadrataAMD wrote:Večeras sam razgovarao sa čovjekom koji je ekspert za nekretnine i rekao mi je da će u narednih godinu, dvije, cijena stanova biti do 50.000-60.000 km. To se odnosi na Sarajevo prije svega. Čovjek je, imeđu ostalog, profesor na našem univerzitetu. To bi moglo biti zanimljivo
-
studentina1
#606 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pa imas i sad stanova od 50.000-60.000, od tridesetak kvadrata[/quotedvin wrote:AMD wrote:Večeras sam razgovarao sa čovjekom koji je ekspert za nekretnine i rekao mi je da će u narednih godinu, dvije, cijena stanova biti do 50.000-60.000 km. To se odnosi na Sarajevo prije svega. Čovjek je, imeđu ostalog, profesor na našem univerzitetu. To bi moglo biti zanimljivo
Prošli vikend išao,gledao i pogađao se za stan na Alipašinom (one zgrade kod klasa).
Kaže deda 38 kvadrata,srednje opremljen,ključ u ruke,svi računi poplačani,ostavlja sve i odmah možemo kod mog advokata ili gde ja hoću.
Traži 65 000 KM
sTVARI MU VREDE CCA 10 000,A NEMA RAČUNA RASTAVLJATI I NOSITI,JER BI SE RAŠTIMALO,A MENI SE NE ISPLATI KUPOVATI NOVO.
Nudim 55 000,nečuje,odmahuje rukom
56,ne.
Pa koja je zadnja?hoče 64000
Onako gledam dao bih 58 i platio ručak,ali više nedam (pare su bratove-Holandija).
Pođoh napolje,pozdravljam se kad me zove,daj 63.Nedam.
Ostavim mu broj mob.
Zove me jučer 62,5.Nedam
Kad sam bratu opisao starost zgrade,dvorište (i nema ga)fasadu.Neda ni 50.000
Kaže traži,nije žurba,neko mora ogladniti,jer mnogi nazor žive u gradU.
Prije se znalo gde je čije mesto.
Zato ću još čekati,nešto se mora popravljati,a zgrade stare i sve je skuplje održavanje.
-
edvin
#607 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Od zene mi tetka kupila na Ciglanama prije 7 godina za 1800 kvadrat, jos ljetos je cijena bila 3000 kvadrat, ona bi mozda prodala za 2500 kvadrat (zena kontala da zivi u SA, bila ovdje par puta, ne svidja joj se ovdje i mozda ce da proda). Toliko o "nepadanju" cijena, znaci za 20% dole od ljeta naovamo.rika wrote:Ozbiljnost ove izjave je otprilike na nivou,ukoliko se sjecate vremena kad je barrel nafte kostao preko 140$ a benzin bio i preko 2KM:AMD wrote:Večeras sam razgovarao sa čovjekom koji je ekspert za nekretnine i rekao mi je da će u narednih godinu, dvije, cijena stanova biti do 50.000-60.000 km. To se odnosi na Sarajevo prije svega. Čovjek je, imeđu ostalog, profesor na našem univerzitetu. To bi moglo biti zanimljivo
"JOj jarane,sad kad kod Svaba benzin odleti na 3€,pocece masovno prodavati skupa kola,bice sigurno Porschea Carrera po 5-6000€,ja cu sebi odmah jedan kupiti..."
1.Hapa
2.Krov nad glavom
3 (Ima jos jedna potreba ali njoj je mjesto na L&S-u,mada ako nisu zadovoljene prve 2 onda slabo da je nekome do ove trece)
![]()
![]()
I mada se ova prva u vecini danasnje Evrope smatra zadovoljenom kod vecine populacije,stavka 2 je predmet mnogih spekulacija...
Stan nije nesto sto se kupuje svaki dan ili cesto u zhivotu tako da,bez obzira sto je situacija na trzhistu relativno haoticna,mala je kolicina stanova/kuca koja mjesecno promjeni vlasnika...
Slazhem se da je cijena od nekih 2000KM/m2 i to na Dobrinji bila pretjerana ali ne vjerujem da ce pasti na 600-700KM kao sto tvrdi tvoj profesor..
razlog?
Ko prodaje stan?
1.Mali Damir kome je umrla nana/dedo/tetka itd.,njemu ga ostavila i nasljedstvo i on sada zheli da ga se rijesi..Naravno posto se tudje manje cijeni,kupiti stan od ove ciljne grupe povecava sansu da napravite dobar deal,jer Damiru,kao tipicnom predstavniku bh. populacije se zhuri da se docepa casha u ruke,kako bi sebi dovukao kakvog dobrog Golfa 5icu...a moguce i nesto bolje,jer mozhda mu tetka i tetak rahmetli nisu stanovali na Grdonju nego na Breci...
-ili zhele da naprave "downsizing" stana,sto znaci prodati veci,kupiti manji,a tu gotovinu lagano "chopkati" dok ne zaborave disati..![]()
E trgovanje sa ovom ciljnom grupom jer malo tezhe,jer njima se bas ne zhuri da prodaju stan,za njega su SENTIMENTALNO vezani,GOLF 5ica ih ne interesuje jer su sretni da mogu hodati na svojim nogama... oni ce vrlo tesko odustati od svoje pocetne cijene,jer najlakse se cjenjkati kad ti nesto NE TREBA..
3.U ovu grupu bi spadala populacija koja je odmah iza rata rasprodala sto ima jer se vise ne kontaju vracati u domovinu..i last but not least imate one koji,za divno cudo, izganjaju imigrantske vize za Canadu i Australiju,pa bi im lova od stana dosla kao dobar jump-start u novoj domovini....
Siriti se mozhe:
-Prema Ilidzi/Hadzicima ali ono dole je zona sumraka (neka se raja iz tih dijelova ne nadje uvrijedjena)
Znaci ostaje nam ovo sto imamo,neke ce se zgrade nadzidati,neko ce negdje kupiti plac pa praviti stambene zgrade ali nema govora o nekom zestokom prilivu gradjevinskog prostora koji bi oborio cijene...
NE smijemo ni zaboraviti da je sarajevo grad koji ima veliki priliv stanovnistva "ta tlane",jer bez obzira sto je nama koji smo rodjeni ovdje
Dok se mi "domoroci" ismijavamo "dosljacima" i njihovom nacinu izgovaranje "tj" i "ch",da ne spominjem ono malo otvorenije "E" karakteristicno za Centralnu Bosnu,brojimo "seljake", ti isti seljaci u rekordnom roku zavrsavaju fakultete i nastoje na sve moguce nacine da ostanu u gradu (sto im ja i ne zamjeram)...ostajanje je vezano za rjesavanje stambenog pitanja a to je:
-Ako im se "desi ljubav" sa kakvom Sarajkom koja je skontala da od ufuravanja i "also starring" kompleax nema puno neke faje jer je presla 30tu
- Ko sav ostali svijet ,kupiti stan,po mogucnosti malo blizhe centru,da bi onda svi "kod kuce" mogli reci da je on zavrsio fakultet u sarajevu,kupio stan i...
![]()
Ja se samo sjecam svoje zapanjenosti tom izjavom,jer meni je recimo san imatu svoju plantazhu kafe u Brazilu,al' ko me pita...![]()
Tako, summa summarum...
Cijena stanova od 50-60 000,mozhda na Palama i Sokocu,ako se dobro sjecam i oni su prije rata bili "Sarajevo"...![]()
![]()
U "gradu" se mozhe razgovarati o stanovitim korekturama cijena ali ne i o njihovom meltdownu...
A i mada sam rodjen ovdje u nekim zgradama ne bi kupio i da mi daju kvadrat za hiljadarku (lokalizovani u centru ali stubista, fasade i ostalo ko cvjecarnica grupe "TNT").
- patriota.sila
#608 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Bosna i Hercegovina ima više cijene stanova od većine zemalja u tranziciji izuzev Estonije i Slovenije, a uključujući zemlje sa znatno višim dohotkom po stanovnika kao što su Mađarska, Češka, Poljska, te znatno više i od cijena u nizu visokorazvijenih zemalja kao što su Njemačka, Belgija i Austrija, gledano prema prosječnim cijenama korigiranim za koeficijent pariteta kupovne moći (PPP). BiH građaninu je potrebno u prosjeku 21 godina da otplati stan veličine 70 četvornih metra. Usporedbe radi, Slovencu za otplatu istog stana treba 15 godina, Nijemcu 5,5 godina, Mađaru 14 godina. Prosječna visina anuiteta koji se plaća na stan veličine 70m2, veća je 2,59 puta od prosječnih primanja ili dohotka (GDP pc) bh. građanina, dok u razvijenim zemljama prosječna vrijednost anuiteta iznosi manje od 50 posto prosječnog prihoda (GDP pc). Kvadrat u centru od 2.500 KM
VISE NA >>>>
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... Itemid=103
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... 0&Itemid=2
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... 2&Itemid=2
VISE NA >>>>
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... Itemid=103
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... 0&Itemid=2
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... 2&Itemid=2
-
rika
#609 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nisam nigdje tvrdio da cijene nece padati,ali postoji stanovite lokacije gdje nece doci do vecih fluktuacija...edvin wrote:Od zene mi tetka kupila na Ciglanama prije 7 godina za 1800 kvadrat, jos ljetos je cijena bila 3000 kvadrat, ona bi mozda prodala za 2500 kvadrat (zena kontala da zivi u SA, bila ovdje par puta, ne svidja joj se ovdje i mozda ce da proda). Toliko o "nepadanju" cijena, znaci za 20% dole od ljeta naovamo.rika wrote:Ozbiljnost ove izjave je otprilike na nivou,ukoliko se sjecate vremena kad je barrel nafte kostao preko 140$ a benzin bio i preko 2KM:AMD wrote:Večeras sam razgovarao sa čovjekom koji je ekspert za nekretnine i rekao mi je da će u narednih godinu, dvije, cijena stanova biti do 50.000-60.000 km. To se odnosi na Sarajevo prije svega. Čovjek je, imeđu ostalog, profesor na našem univerzitetu. To bi moglo biti zanimljivo
1.Hapa
2.Krov nad glavom
![]()
![]()
razlog?
Ko prodaje stan?
Siriti se mozhe:
![]()
Tako, summa summarum...
![]()
A i mada sam rodjen ovdje u nekim zgradama ne bi kupio i da mi daju kvadrat za hiljadarku (lokalizovani u centru ali stubista, fasade i ostalo ko cvjecarnica grupe "TNT").
Prije 7 godina su raja kolutala ocima kada bi im rekao da ti je plata preko 1000KM (a radis naravno u bh. firmi),u ta doba je vecina mojih poznanika imala plate oko 500-600KM (sa toplim obrokom naravno)
U medjuvremenu su svi presli 1000KM (i svi su sss da ne zaboravim reci)
3000KM/m2 je cijena po kojoj je ljetos moj rodjak prodao stan na Ciglanama,za mene malo pretjerana cijena ali neko je bio spreman da je plati...
2200-2500 za ciglane je realnija cijena
- ahuseino
#610 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Prvo nije 20% nego <17% (rachunash unazad), drugo jedna cijena sigurno (2500) a vjerovatno i obadvije su vishe imaginarne nego stvarne, tj. ponudjene - jer kazesh ona BI prodala za 2500... Raspravljati o stvarnom padu cijena se moze jedino ako ze znaju stvarne cijene PRODATIH stanova... ne ponudjenim ("cijena bila..." ili "bi prodala...").edvin wrote:
Od zene mi tetka kupila na Ciglanama prije 7 godina za 1800 kvadrat, jos ljetos je cijena bila 3000 kvadrat, ona bi mozda prodala za 2500 kvadrat (zena kontala da zivi u SA, bila ovdje par puta, ne svidja joj se ovdje i mozda ce da proda). Toliko o "nepadanju" cijena, znaci za 20% dole od ljeta naovamo.
Neko gore reche 1000 po kvadratu, ja mislim onaj student sto pricha, pa mu malo, malo promakne ekavica...
Pa pricha o Alipashinu... E ba - Alipashinu !!!
Kad razmotrish cjenu vs. lokaciju, uvijek chesh nachi neshto za milju, ha ja, chuj... Kupi u Petrovichima, Trnovu... Ovdje se u glavnom pricha o visokim cjenama od 2000 - 4000 po metru ali - U GRADU, a tu che kvadrat biti 1000 kad svi budemo pod grupnom hipnozom, ili umirali od gladi...
-
rika
#611 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
ahuseino wrote:Prvo nije 20% nego <17% (rachunash unazad), drugo jedna cijena sigurno (2500) a vjerovatno i obadvije su vishe imaginarne nego stvarne, tj. ponudjene - jer kazesh ona BI prodala za 2500... Raspravljati o stvarnom padu cijena se moze jedino ako ze znaju stvarne cijene PRODATIH stanova... ne ponudjenim ("cijena bila..." ili "bi prodala...").edvin wrote:
Od zene mi tetka kupila na Ciglanama prije 7 godina za 1800 kvadrat, jos ljetos je cijena bila 3000 kvadrat, ona bi mozda prodala za 2500 kvadrat (zena kontala da zivi u SA, bila ovdje par puta, ne svidja joj se ovdje i mozda ce da proda). Toliko o "nepadanju" cijena, znaci za 20% dole od ljeta naovamo.
Neko gore reche 1000 po kvadratu, ja mislim onaj student sto pricha, pa mu malo, malo promakne ekavica...
Kad razmotrish cjenu vs. lokaciju, uvijek chesh nachi neshto za milju, ha ja, chuj... Kupi u Petrovichima, Trnovu... Ovdje se u glavnom pricha o visokim cjenama od 2000 - 4000 po metru ali - U GRADU, a tu che kvadrat biti 1000 kad svi budemo pod grupnom hipnozom, ili umirali od gladi...
Good point
Hajde neka neko na Breki ponudi stan za 2000KM,vidjece koliko dugo ce "chekati"..
Jednostavno u sarajevu se proda premalo stanova da bi covjek mogao izracunati neku statisticki ispravnu cijenu
-
Richard Peti
-
edvin
#613 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Eh, de me malo poduci matematiku, molim te. Dobro je kad imas zivaca da racunas u bobu.ahuseino wrote:Prvo nije 20% nego <17% (rachunash unazad), drugo jedna cijena sigurno (2500) a vjerovatno i obadvije su vishe imaginarne nego stvarne, tj. ponudjene - jer kazesh ona BI prodala za 2500... Raspravljati o stvarnom padu cijena se moze jedino ako ze znaju stvarne cijene PRODATIH stanova... ne ponudjenim ("cijena bila..." ili "bi prodala...").edvin wrote:
Niko nije spomenuo da ce kvadrat u strogom centru biti 1000 KM. Ali isto tako je nerealno da placas kvadrat 3000 u zgradama koje kao sto navedoh lice na cvjecarnice grupe TNT, vi sto ste se zavalili i kupovali u zadnje vrijeme po nenormalnim cijenama ili imate od prije neke stancice i sad se nadate da ih utopite za basnoslovne cifre, e malo morgen...
Recesija potresa cijeli svijet, cijene padaju vrtoglavo u cijelom svijetu, pa se to naravno odnosi i na SA, koliko to nama bilo prihvatljivo ili ne.
- lerdi
#614 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Može li mi neko od ovih upućenijih reči koliko košta kvadrat u centru kod vjećne? Mislim na austrijske zgrade.
-
fudo2807
#615 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
samo da ubacim par napomena koje nisu loše za ponoviti
pratim post od početka teme ( 8 ili 9 mjesec prošle godine )
Ako je nekome zanimljivo može pogledati ( iako malo traje ) šta su raja pisala i kakve su argumente , pro i kontra davali u smislu pada cijena
Moj lični primjer je da sam prije godinu i po ljeto 2007 bio u procesu traženja stana, cijene su išle u nevjerovatnom smjeru tih pola godine ka gore i , ljudi su mi govorili kada obiđem stan , kao , ako želiš stari stan po 2500 na cvili ili otoci , reci i daj kaparu , jer sljedeća mušterija dolazi za 15 minuta
Moj lični primjer iz avgusta 2008 ( pred veliki početak recesije i pad Lehman brotehrsa ) zove me prijateljica od prijeateljice sa fakulteta i kaže da se prodaje stan , kao na dobroj lokaciji i kao dobrom komšiluku u soliteru na 13 spratu , pa kao tebi da ponudim . Iako još nisam iz objektivnih i subjektivnih razloga riješio ovo pitanje stana, ljubazno se zahvalim na ponudi .
Moj zaključak je vrlo jednostavan , sve je stvar jasnog ekonomskog zakona da cijenu odrređuje ponuda i potražnja .Naravno postoje i drugi faktori koji pomažuili dodatno određuju ovaj faktor ( vrijeme , krediti , kamate, kriza , novogradnja, kanton za mlade itd ) ali i uz korekciju ovim faktorima sve se svodi na ovaj vrlo jednostavni zakon .
Svaka roba ( pa i stan ) ima svoju mušteriju , a uz pomoć ovog zakona i nekih pomoćnih faktora odrediće se koja je to vrijednost koja se mijenja za pojedini stan ( naravno ako je u novcu )
sve ostalo što se kaže i piše , prema mom skromnom mišljenju samo pomaže ovaj zakon .
Za kraj , prema ovim trendovima koji su vidljivi na svakom koraku ( iako mi nije drago zbog krize ) cijene stanova će padati do trenutka dok se ne izjednači ponuda i potražanja ( jer je sada veća ponuda neko potražnja ) i ( uz pomoć faktora , ponovni pad kamate , presstanak gradnje u ovom nivou , dolazak više ljudi u Sarajevo sa strane itd )
POZZ svima
pratim post od početka teme ( 8 ili 9 mjesec prošle godine )
Ako je nekome zanimljivo može pogledati ( iako malo traje ) šta su raja pisala i kakve su argumente , pro i kontra davali u smislu pada cijena
Moj lični primjer je da sam prije godinu i po ljeto 2007 bio u procesu traženja stana, cijene su išle u nevjerovatnom smjeru tih pola godine ka gore i , ljudi su mi govorili kada obiđem stan , kao , ako želiš stari stan po 2500 na cvili ili otoci , reci i daj kaparu , jer sljedeća mušterija dolazi za 15 minuta
Moj lični primjer iz avgusta 2008 ( pred veliki početak recesije i pad Lehman brotehrsa ) zove me prijateljica od prijeateljice sa fakulteta i kaže da se prodaje stan , kao na dobroj lokaciji i kao dobrom komšiluku u soliteru na 13 spratu , pa kao tebi da ponudim . Iako još nisam iz objektivnih i subjektivnih razloga riješio ovo pitanje stana, ljubazno se zahvalim na ponudi .
Moj zaključak je vrlo jednostavan , sve je stvar jasnog ekonomskog zakona da cijenu odrređuje ponuda i potražnja .Naravno postoje i drugi faktori koji pomažuili dodatno određuju ovaj faktor ( vrijeme , krediti , kamate, kriza , novogradnja, kanton za mlade itd ) ali i uz korekciju ovim faktorima sve se svodi na ovaj vrlo jednostavni zakon .
Svaka roba ( pa i stan ) ima svoju mušteriju , a uz pomoć ovog zakona i nekih pomoćnih faktora odrediće se koja je to vrijednost koja se mijenja za pojedini stan ( naravno ako je u novcu )
sve ostalo što se kaže i piše , prema mom skromnom mišljenju samo pomaže ovaj zakon .
Za kraj , prema ovim trendovima koji su vidljivi na svakom koraku ( iako mi nije drago zbog krize ) cijene stanova će padati do trenutka dok se ne izjednači ponuda i potražanja ( jer je sada veća ponuda neko potražnja ) i ( uz pomoć faktora , ponovni pad kamate , presstanak gradnje u ovom nivou , dolazak više ljudi u Sarajevo sa strane itd )
POZZ svima
-
nigdje.nikog
#616 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Kad je rijec o stanovima, nije dovoljno samo reci PONUDA-POTRAZNJA.
Treba imati na umu da je stan, sam po sebi, vec kapital. Sto ce reci - ne mora se nuzno prodavati i kupovati, poput hljeba ili putera.
Ono sto ce sad nastupiti jeste, zapravo, zamiranje trgovine stanovima u svakom pogledu. Rije je o jednom psiholoskom stanju CEKANJA na daljnji razvoj dogadjaja. Oni koji traze stan misle da ce cijene i dalje padati, a oni koji zele prodati cekaju da se cijene oporave.
Namjerno sam izbjegao termine "kupac" i "prodavac", jer je ocigledno da prvi "jos ne kupuje" a ovaj drugi "jos ne prodaje".
Osim ako nije bas "o glavu".
Ko sto neko jednostavno rece, tek kad prodas dionicu znaces jesi li izgubio!
Treba imati na umu da je stan, sam po sebi, vec kapital. Sto ce reci - ne mora se nuzno prodavati i kupovati, poput hljeba ili putera.
Ono sto ce sad nastupiti jeste, zapravo, zamiranje trgovine stanovima u svakom pogledu. Rije je o jednom psiholoskom stanju CEKANJA na daljnji razvoj dogadjaja. Oni koji traze stan misle da ce cijene i dalje padati, a oni koji zele prodati cekaju da se cijene oporave.
Namjerno sam izbjegao termine "kupac" i "prodavac", jer je ocigledno da prvi "jos ne kupuje" a ovaj drugi "jos ne prodaje".
Osim ako nije bas "o glavu".
Ko sto neko jednostavno rece, tek kad prodas dionicu znaces jesi li izgubio!
- Novi_Nick
#617 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... upuje.html
Stanove skoro niko ne kupuje
Datum: 27.02.2009 20:19
Autor: Bojana Vučenović
BANJALUKA - Iako je cijena stanova u posljednjih nekoliko mjeseci u stalnom padu, građani se ipak ne odlučuju za njihovu kupovinu, prvenstveno zbog toga što se sada teže dolazi do stambenih kredita.
Stanove skoro niko ne kupuje
Sanja Kelečević, zaposlena u banjalučkoj Agenciji za prodaju nekretnina "Horiznont", kazala je da je prodaja stanova opala za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.
"Iako je i cijena stanova pala za nekih 100 do 200 maraka po kvadratu, opet nema potražnje ni kupaca. Građani se rijetko i interesuju za kupovinu stana, a glavni razlog je taj što teško dobijaju stambene kredite", kazala je Kelečevićeva.
Cijena kvadratnog metra staroj gradnji u Banjaluci košta oko 2.200 KM, dok cijena jednog kvadrata u novogradnji košta od 3.000 maraka pa naviše, u zavisnosti od lokacije.
Senka Gatarić-Vasilić, vlasnica Agencije za prodaju nekretnina "Euro-agent" iz Banjaluke, kazala da je prodaja slaba i da se kupci uglavnom samo interesuju o stanovima, ali da se vrlo malo od toga realizuje.
U agencijama za prodaju nekretnina u Prijedoru su rekli da je u ovoj opštini najveća potražnja za manjim stanovima i garsonjerama, dok je opala potražnja za dvosobnim i trosobnim stanovima.
Cijena kvadratnog metra u staroj gradnji u ovom gradu se kreće od 1.100 do 1.500 maraka, a u novogradnji od 1.500 do 1.800 maraka.
Momčilo Fržović, direktor Agencije za prodaju nekretnina "Geo-rad" iz Trebinja, kazao je da je u Trebinju došlo do najvećeg poremećaja tržišta stanova u odnosu na čitavu RS i da to nema nikakve veze sa svjetskom ekonomskom krizom.
"Razlog ovog poremećaja leži u tome što su prethodne dvije godine cijene stanova po kvadratnom metru u Trebinju počele naglo rasti s 1.200 na 2.200 maraka", kazao je Fržović.
On je naveo da je nakon tolike cijene stanova počela nagla izgradnja stambenih kompleksa, ali su se kupci ubrzo zasitili, tako da sad skoro niko i ne kupuje stanove.
"Sad se cijena stanova u Trebinju kreće između 1.400 i 1.600 maraka. Ima oko 600 stanova koji su još u izgradnji i oko 100 izgrađenih", naveo je Fržović.
Stevo Pucar, iz Udruženja ekonomista RS SWOT, kazao je da je razlog trenutnog "pauziranja" što kupci čekaju da cijene stanova padnu.
"Ne znam koliko je realno očekivati da građevinari koji su kupovali zemljište po enormno visokim cijenama, a što je uticalo na cijenu stanova, snize cijene bez gubitaka", pojasnio je Pucar.
Ljiljana Krsman, voditelj Odjela za poslovanje sa stanovništvom Hipo Alpe Adria banke u Banjaluci, pak, kaže da ova banka krajem 2008. godine bilježi rast ukupnih kredita za 23 odsto u poređenju s istim periodom 2007. godine.
''Prema prvim podacima koji su prikupljeni za 2009. godinu možemo kazati da je potražnja građana za kreditima Hipo banke Banjaluka na visokom nivou uprkos globalnoj finansijskoj krizi te početku godine, koji je tradicionalno nešto manje poslovno aktivan u odnosu na ostale mjesece'', pojasnila je Krsmanova.
Ona je istakla da ova banka nastavlja nesmanjenim intenzitetom saradnju s Investiciono-razvojnom bankom RS (IRB RS), pružajući i na taj način podršku i privredi i stanovništvu kroz plasiranje najpovoljnijih sredstava na našem tržištu.
''Nema apsolutno nikakvih restrikcija po pitanju odobravanja plasmana. Od klijenata tražimo da imaju stalni posao, redovne i dovoljne prihode, kvalitetne hipoteke i kreditno sposobne žirante'', kazala je Krsmanova.
Cijene u novogradnji i najtraženijim lokacijama
Februar 2009. godine
BANJALUKA:
3.000:-
Avgust 2008. godine
BANJALUKA:
5.000:-
Februar 2009
TREBINJE:
1.600:-
August 2008
TREBINJE:
2.200:-
Februar 2009
BIJELJINA:
1.500:-
August 2008
BIJELJINA:
1.800:-
- patriota.sila
#618 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Gdje je u ovoj svoj statistici Sarajevo nestalo.....

-
zara1
#619 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Hajd sad fino razmislimo da nema ove krize, baš me interesuju vaša razmišljanje o tome da li su cijene stanova same od sebe dostigle plafon pa su čak neke bile i pomalo izvještačene.
Proteklih par godina su poskupili samo stanovi ali ne i sav stambeni prostor, naime cijene kuća su puno sporije rasle.
Po mom mišljenju i da nema krize došlo bi do pada cijena stanova, naravno ne ovako radikalno, slično padu cijene zemljišta posle naglog poskupljenja poslije rata a zbog ratnih migracija stanovništva.
Dijaspora i nema toliki kapacitet da godinama kupuje stanove, to rade malo starije generacije, dok mlađe kupuju po dijaspori.
Kreditna zaduženost stanovnika u BiH sve je veća i u glavnom kredite dobijaju oni koji rade na državnom budžetu, a i njih nije beskonačno. A što se tiče građevinskih firmi koje izrađuju stanove počet će izgrađivat nešto drugo, puteve i sl.
Tako da sad uzimajući krizu u obzir kupci su vidjeli da pada cijena pa čekaju da kupe po manjoj cijeni. Jer ipak još uvijek kriza nije uzela baš pravi mah na ovim prostorima da bi se tako naglo osjetilo smanjenje cijena stanova, jednostavno je faza čekanja u toku.
Proteklih par godina su poskupili samo stanovi ali ne i sav stambeni prostor, naime cijene kuća su puno sporije rasle.
Po mom mišljenju i da nema krize došlo bi do pada cijena stanova, naravno ne ovako radikalno, slično padu cijene zemljišta posle naglog poskupljenja poslije rata a zbog ratnih migracija stanovništva.
Dijaspora i nema toliki kapacitet da godinama kupuje stanove, to rade malo starije generacije, dok mlađe kupuju po dijaspori.
Kreditna zaduženost stanovnika u BiH sve je veća i u glavnom kredite dobijaju oni koji rade na državnom budžetu, a i njih nije beskonačno. A što se tiče građevinskih firmi koje izrađuju stanove počet će izgrađivat nešto drugo, puteve i sl.
Tako da sad uzimajući krizu u obzir kupci su vidjeli da pada cijena pa čekaju da kupe po manjoj cijeni. Jer ipak još uvijek kriza nije uzela baš pravi mah na ovim prostorima da bi se tako naglo osjetilo smanjenje cijena stanova, jednostavno je faza čekanja u toku.
- Topla voda
#620 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
faza cekanja koja ce zavrsiti kolapsom svega
da nije bilo krize,cijene bi rasle...a sad je doslo do osvjestenja ljudi,u tom smislu da nije normalno da se zaduzujes 20 godina unaprijed,kad ne znas hoces li sutra hljeba imati.
kompletna "kultura"zivljenja na kredit u svijetu ,koji se ekonomski urusava,se pokazuje pogresnom i sve i da banke nude kredite po stopama od 5 %,obican covjek shvata da ovakva ekonomija nije pouzdana i da radna mjesta nisu sigurna da bi se ulazilo u dugorocne kredite
da nije bilo krize,cijene bi rasle...a sad je doslo do osvjestenja ljudi,u tom smislu da nije normalno da se zaduzujes 20 godina unaprijed,kad ne znas hoces li sutra hljeba imati.
kompletna "kultura"zivljenja na kredit u svijetu ,koji se ekonomski urusava,se pokazuje pogresnom i sve i da banke nude kredite po stopama od 5 %,obican covjek shvata da ovakva ekonomija nije pouzdana i da radna mjesta nisu sigurna da bi se ulazilo u dugorocne kredite
-
zara1
#621 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Što bi naš narod reko '' pojeli žito na klasu''. I sad to treba samo nekako resetovat te kredite, da bi se svijet opet nanovo mogo zaduživat
. A sad bi bilo pitanje gdjeli su te sad pare, na kojoj su kamari u svijetu.
Svi spominju kredite, zaduženja, vrijednosne papire a niko keš i zlato. Pa me baš interesuje ko ima gotovinu u svijetu, na kojoj je kamari??
Malo mi ovo bilo krenulo kod nas na povećanje plata, ono poskupe stanovi, poskupi materijal, povećaju se zarade firmi pa malo ono al stidljivo skoče plate. Al ništa izgleda od toga dođe kriza.
Svi spominju kredite, zaduženja, vrijednosne papire a niko keš i zlato. Pa me baš interesuje ko ima gotovinu u svijetu, na kojoj je kamari??
Malo mi ovo bilo krenulo kod nas na povećanje plata, ono poskupe stanovi, poskupi materijal, povećaju se zarade firmi pa malo ono al stidljivo skoče plate. Al ništa izgleda od toga dođe kriza.
-
zara1
#622 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Malo nas je taj zapadni(kreditni i tržišno konkurentski) sistem počeo odvajat jedne od drugih,od prirode, počeo je egoizam tretirati kao vrlinu i prostituciju kao profesiju, pa onda ono komšije ne pričaju i sl.
Baš bi bilo cool da ukinu ovu kreditnu pa onda novčanu trgovinsku razmjenu pa da se mi fino vratimo na onu robnu, ono kokoške i jaja za vreću krompira i sl. (doduše tog kod nas i sad ima i zovre se kulturno kompenzacija).
Onda bi mi bili ono bliskiji, manje bi radili, ne bi ganjali prestiže, više bi vremena provodili u prirodi itd.
Samo baš i nemam ideju koliko bi recimo kokoški trebalo za jedan stan u Sarajevu i gdje bi taj ko prodaje stan držo sve te kokoške
Baš bi bilo cool da ukinu ovu kreditnu pa onda novčanu trgovinsku razmjenu pa da se mi fino vratimo na onu robnu, ono kokoške i jaja za vreću krompira i sl. (doduše tog kod nas i sad ima i zovre se kulturno kompenzacija).
Samo baš i nemam ideju koliko bi recimo kokoški trebalo za jedan stan u Sarajevu i gdje bi taj ko prodaje stan držo sve te kokoške
-
studentina1
#623 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Jučer pratim na HRT lepu emisiju,a tema je nekretnine.Topla voda wrote:faza cekanja koja ce zavrsiti kolapsom svega
Prisutni:developeri -prodavci-razvoj,sindikalisti,građevinari,bankari,agencija za nektetnine.
Oduševilo me kad sam saznao da trenutno imaju spremnih za prodaju-gotovi stanovi 13 000 (jest trinaest tisuča),ali niko ne kupuje.
Razlog,kao i kod nas.Napuhano i nedokučivo.
Onda banke kao investitori gradnje (dali kredit) pokušavaju pomoči -olakšati i kupovinu (da se realizuje investicija).
Zbog nesigurnosti nema interesanata.Navode da je prodaja opala cca 80%.
Cene U zg, kao u Torontu,Minhenu,a mnogo veće nego u okruženju (Beograd,sarajevo,Budimpešta ,Prag itdd...
A i predhodni navod je constanta za ovo stanje.
Ko je imao kupio je,a ko ima čeka
- ahuseino
#624 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ono shto banke "rade" da olakshaju kupovinu je prilichno oximoronichno kada se ima u vidu trzishte nekretninama u zadnjih 10 godina.studentina1 wrote:Jučer pratim na HRT lepu emisiju,a tema je nekretnine.Topla voda wrote:faza cekanja koja ce zavrsiti kolapsom svega
Prisutni:developeri -prodavci-razvoj,sindikalisti,građevinari,bankari,agencija za nektetnine.
Oduševilo me kad sam saznao da trenutno imaju spremnih za prodaju-gotovi stanovi 13 000 (jest trinaest tisuča),ali niko ne kupuje.
Razlog,kao i kod nas.Napuhano i nedokučivo.
Onda banke kao investitori gradnje (dali kredit) pokušavaju pomoči -olakšati i kupovinu (da se realizuje investicija).
Zbog nesigurnosti nema interesanata.Navode da je prodaja opala cca 80%.
Cene U zg, kao u Torontu,Minhenu,a mnogo veće nego u okruženju (Beograd,sarajevo,Budimpešta ,Prag itdd...
A i predhodni navod je constanta za ovo stanje.
Ko je imao kupio je,a ko ima čeka
Zbog rapidnog rasta cijena nekretnina, banke su pochele da izmishljaju kreativne kredite bez ucheshcha, koji su u stvari profitabilniji ali i riskantniji. Medjutim, to je u mnogim sluchajevima bio jedini nachin da neko kupi a i da se napushe balon...
Kazem oximorichno, jer pokushavajuchi istu shemu danas ne pije vode. Ne znam jeli stiglo do Bosne, ali se moze ochekivati... Daju "povoljnije" kredite za dobrom kamatom, ali traze veche ucheshche cca 20% +, da minimiziraju rizik. To je istorijski normalan leverage, ali trgovina nekretninama i dalje ne moze oziviti jer ljudi nemaju tih 20% jer su potroshili na sve ostalo (vjerovatno kredite), a i navikli na kupovinu bez ishta dole, pa im chudno da treba malo "skupit' " prije nego kupit'.
U svakom sluchaju vjerujem da se slichan scenario (povechanje ucheshcha i bolje kamate) moze ochekivati i u Bosni u doglednoj buduchnosti.
-
JohnGotti
#625 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
A koja gomila g*vana ovi novinski clanci i analize... Klasicna suplja novinarska. Ne kazu dzaba: "Glup k'o novinar."
Bez zezanja, ko je bio u prici kupovanja ili sad kupuje, zna o cemu govorim. Ko samo teoretise... a boze moj, nije zabranjeno bajke smisljati. Najsmesnije od svega kad neko intervjusie vlasnike agencija, obicno nekakve muljatore, koji citaju oglase ujutro i onda kao nesto prodaju... Kome za ime boga treba agencija? Mozes i sam uzeti oglase.
A za novogradnju pogotovo... nazoves firmu koja gradi i sredjeno. Ja ne vidim ista da je palo. Nekretnina koju sam ja placao zavrsenu 2400 u aprilu prosle godine, vrijedi sada 2995 km nezavrsena, tj, u izgradnji... i stanovi uplaceni ili rezervisani. Imam neke i od ranije, o tome kako je njima vrijednost skocila, ne vrijedi ni pricati. Ova najbolje dodje za uporedbu. Doduse, lokacija je dobra, nov stan... Ne bi mi palo na pamet prodati ni za 3500, da mi neko nudi. Zasto? Ne da mi se zajebavati i prolaziti tu proceduru jos jednom. Moze sad reci neko, to vrijedi 1500 po m2... sta mene ili bilo koga ko je vlasnik nekretnine to briga? Ili gradjevnisku frimu koja ima pravo da gradi na dobrim lokacijama i kojima posao ide i sada?
Jedina istina u svoj ovoj prici je da su jedno vijeme stari i ne bas atraktivni stanovi bili precijenjeni... niko nije uzimao, pala potraznja, i cijene su nesto nize... ostalo... hm, ne znam bas... evo jos cekam neko da se javi ko je kupio nesto povoljno, a da valja... cijene obicno pocnu da rastu pocetkom nove gradjevinske sezone, pa vidimo...
Bez zezanja, ko je bio u prici kupovanja ili sad kupuje, zna o cemu govorim. Ko samo teoretise... a boze moj, nije zabranjeno bajke smisljati. Najsmesnije od svega kad neko intervjusie vlasnike agencija, obicno nekakve muljatore, koji citaju oglase ujutro i onda kao nesto prodaju... Kome za ime boga treba agencija? Mozes i sam uzeti oglase.
A za novogradnju pogotovo... nazoves firmu koja gradi i sredjeno. Ja ne vidim ista da je palo. Nekretnina koju sam ja placao zavrsenu 2400 u aprilu prosle godine, vrijedi sada 2995 km nezavrsena, tj, u izgradnji... i stanovi uplaceni ili rezervisani. Imam neke i od ranije, o tome kako je njima vrijednost skocila, ne vrijedi ni pricati. Ova najbolje dodje za uporedbu. Doduse, lokacija je dobra, nov stan... Ne bi mi palo na pamet prodati ni za 3500, da mi neko nudi. Zasto? Ne da mi se zajebavati i prolaziti tu proceduru jos jednom. Moze sad reci neko, to vrijedi 1500 po m2... sta mene ili bilo koga ko je vlasnik nekretnine to briga? Ili gradjevnisku frimu koja ima pravo da gradi na dobrim lokacijama i kojima posao ide i sada?
Jedina istina u svoj ovoj prici je da su jedno vijeme stari i ne bas atraktivni stanovi bili precijenjeni... niko nije uzimao, pala potraznja, i cijene su nesto nize... ostalo... hm, ne znam bas... evo jos cekam neko da se javi ko je kupio nesto povoljno, a da valja... cijene obicno pocnu da rastu pocetkom nove gradjevinske sezone, pa vidimo...
Last edited by JohnGotti on 04/03/2009 18:54, edited 1 time in total.