drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Veliko Stopalo

#601 Re: drzavni ispit

Post by Veliko Stopalo »

Chuckie wrote:
Veliko Stopalo wrote:ne polazhem zasad nigdje ali me zanimaju oba.
Tematika stručnog se odnosi na konkretno radno mjesto i stim u vezi i dobijaš pitanja. Na državnoj agenciji često se zna desiti da dobiješ 3-4 zadatka/pitanja, pišeš kao esej, odgovaraš ili rješavaš neki zadatak. Na federalnoj uglavnom bude test od 10 pitanja sa ponuđenim odgovorima a,b,c,d i 7 moraš odgovoriti da prođeš na intervju. Test se sastoji od pitanja vezanih za konkretno radno mjesto plus dva tri pitanja mogu biti iz tematike sa javnog ispita. Eto ukratko.
i ti ispishesh esej ili zaokruzhish sve tachno a neko drugi bude primljen, tu se sve zna unaprijed, jel tako? kako neko mozhe ocijeniti chiji je esej bolji? :) shta bude na usmenom?
Chuckie

#602 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

Veliko Stopalo wrote:
i ti ispishesh esej ili zaokruzhish sve tachno a neko drugi bude primljen, tu se sve zna unaprijed, jel tako? kako neko mozhe ocijeniti chiji je esej bolji? :) shta bude na usmenom?
Tako je. I kad prođeš na intervju, više je pro forme, pitaju te šta si kako si i vozdra. I nakon 10 dana dobiješ odbionicu da je neko drugi primljen. :D
Veliko Stopalo

#603 Re: drzavni ispit

Post by Veliko Stopalo »

Chuckie wrote:
Tako je. I kad prođeš na intervju, više je pro forme, pitaju te šta si kako si i vozdra. I nakon 10 dana dobiješ odbionicu da je neko drugi primljen. :D
e zato te shto te pitaju shta si i kako si treba doooooobro nalaushiti pa che drugi put razmisliti hoche li raditi kako treba ili che izvrshavati nechije naloge i primati podobne.
listovi

#604 Re: drzavni ispit

Post by listovi »

ulli wrote:U subotu dobila uvjerenje o položenom javnom ispitu, polagala 13-og u okviru konkursa za Agenciju za statistiku. Bezveze da nisu sve obavijestili o rezultatima javnog ispita.
jesi li dobila poziv za polaganje strucnog? i jesi dobila postom rezultate ili obavijest samo mailom?
suncandan

#605 Re: drzavni ispit

Post by suncandan »

Veliko Stopalo wrote:
Chuckie wrote:
e zato te shto te pitaju shta si i kako si treba doooooobro nalaushiti pa che drugi put razmisliti hoche li raditi kako treba ili che izvrshavati nechije naloge i primati podobne.

Mene su detaljno ispitali na usmenom...sve u vezi radnog mjesta.....
a ja cu opet izlaziti i gledat ce me..... sipak im :D :D
karanana

#606 Re: drzavni ispit

Post by karanana »

poslo konkursnu prijavu prije nekih mjesec i po za neka mjesta.
nista ne znam o statusu, je li primljena, odbijena, jos u proceduri.....
je li to kako moguce negdje vidjeti? mozda sam zaboravio potpisati prijavu pa su me odmah diskvalifikovali.
Chuckie

#607 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

karanana wrote:poslo konkursnu prijavu prije nekih mjesec i po za neka mjesta.
je li to kako moguce negdje vidjeti? mozda sam zaboravio potpisati prijavu pa su me odmah diskvalifikovali.
Uloguješ se na:

https://mojkonkurs.ads.gov.ba/

sa matičnim brojem i tvojim konkurs kodom koji dobiješ na email koji si naveo u prijavnici, kada oni zaprime tvoje papire za navedeni konkurs, što se zna desiti i mjesecima kasnije. Ja jučer dobih takav email za konkurs prije par mjeseci. :D
karanana

#608 Re: drzavni ispit

Post by karanana »

Chuckie wrote:
Uloguješ se na:

sa matičnim brojem i tvojim konkurs kodom koji dobiješ na email koji si naveo u prijavnici, kada oni zaprime tvoje papire za navedeni konkurs, što se zna desiti i mjesecima kasnije. Ja jučer dobih takav email za konkurs prije par mjeseci. :D
aha. emaila jos nema. ali znaci zna se desiti da dodje i nakon nekoliko mjeseci.
Yasmina5

#609 Re: drzavni ispit

Post by Yasmina5 »

Polozila IOZ kod ADSFBIH, ucila sa drzavni-ispit.foto55.com, kombinaciju testova i zakona, bilo je pitanja koja su me iznenadila kao sto je i ocekivano da bude ali nista sto se logickim razmisljanjem ne može tacno odgovoriti, a i ako se pogrijesi tu su ostala pitanja koja bi tebao znati odgvoriti svako ko je ucio sa razumjevanjem. Bila su pitanja iz RS i BD, ali samo osnovne stvari...

Ako nekog sta interesuje neka me slobodno pita :-D

Sretno svima
Chuckie

#610 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

karanana wrote:
Chuckie wrote:
Uloguješ se na:

aha. emaila jos nema. ali znaci zna se desiti da dodje i nakon nekoliko mjeseci.
Taj kod je isti za sva vremena, ako si ga ranije nekad dobio možeš se ulogovati i sa tim kodom.
ivabn

#611 Re: drzavni ispit

Post by ivabn »

I ja da se prikljucim diskusiji... :) i meni trebaju pitanja i prirucnici koje imate... :) ja imam prirucnik iz 2006-e godine,ali cula sam da je prosle godine izasao novi pa me zanima zna li neko da li sada samo po tom novom pitaju? Mada sustina se nije mogla menjati,verovatno samo dopune i izmene... ako ima ko pitanja koja kruze vecinom neka mi posalje pp :) da napomenem da polazem u Brckom... hvala unapred :)
ivabn

#612 Re: drzavni ispit

Post by ivabn »

ado-27 wrote:
NeCyy wrote:ado -27 , mozes li meni poslati te materijale na [email protected]? nesto ne mogu da citiram, nadam se da ces vidjeti ovo ...
naravno ide materijal :-))
Molim te NeCyy,mozes li da mi posaljes taj materijal iz kog si ucio? Gde si polagao? Hvala unapred :)
agent_zero

#613 Re: drzavni ispit

Post by agent_zero »

Zar ne bi bilo jednostavnije da neko od forumaša ko ima potrebnu literaturu uploaduje sve na par linkova i da svako sebi skine, nego ovako da se šalje na desetine mailova?

Uploadujte na par linkova i kome treba, skinut će.
The Artist

#614 Re: drzavni ispit

Post by The Artist »

Dobro veče,

Da li bi mi neko mogao reći šta se traži na stručnom dijelu ispita u Agenciji za državnu službu FBiH, za poziciju prevođenja-francuski jezik ili bilo koji drugi strani jezik?
Ima li neka određena literatura, moraju li se znati zakoni zemlje sa čijeg i na koji jezik se prevodi?
Hvala unaprijed.
Alisa
MASTER_NO1

#615 Re: drzavni ispit

Post by MASTER_NO1 »

Da li zna neko link za literaturu ili pitanja ukoliko neko ima za vjezbanje bio bih mu zahvalan neizmjerno ;)))
deni47

#616 Re: drzavni ispit

Post by deni47 »

Da li neko zna za koliko vremena stigne poštom uvjerenje kad se položi ispit u Ministarstvu pravde?
ewe

#617 Re: drzavni ispit

Post by ewe »

Nedavno sam po prvi put pristupila polaganju javnog ispita i bez problema položila. :D
Iskreno, po komentarima sa ovog foruma mislila sam da ce biti puno teže. Isti sam spremala iz materijala za polaganje stručnog upravnog ispita, a presla sam i pitanja koja su se nekad vrtila, kao i ona koja su drugi postavljali na forumu (ponovilo ih se barem 6).
Pitanja kojih se ja sjecam glasila su otprilike ovako:
- Organi uprave su ...
- najvaznije kategorije prihoda ...
- ko bira sudije ustavnog suda FBIH: a)Dom naroda PSBIH, b)Predstavnički dom PSBIH, c)Predsjednistvo
- ovjera potpisa i rukopisa ne sadrzi: a) tekst, b) pecat, c)potpis rukovodioca d)pitpis lica koje ovjerava
- najvazniji dio sluzbenog dopisa-akta je...
- akt moze, ali ne mora imati ...
- upravni spor se pobija putem...
- sta je Eurostat ...
- CB je institucija EU nadlezna za ...
- Presuda u upravnom sporu se pobija..
- koje god su Hrvatska i Turska pocele pregovore za pristup EU...
- vođenje vanjske politike BiH je u nadležnosti...
- Ocjenjivanje državnih službenika koji nisu rukovodeci vrsi...
- duznosti drzavnog sluzbenika...
- prestanak radnog odnosa po sili zakona nije...

Javim ako se sjetim jos :-D
Bilo je nekoliko pitanja vezanih za internu reviziju, javne nabavke ...
abi

#618 Re: drzavni ispit

Post by abi »

Moze li mi neko opisati postupak obavjestenja o rezultatima strucnog ispita.
Polozio sam pismeni dio strucnog ispita i dobio sam obavjestenje o pismenom djelu u kojem stoji samo koliko sam imao bodova.
Onda sam isao na interviju i polozio.
Dobio sam obavjestenje o rezultatima strucnog ispita ( jesam li tebao dobiti i obavjestenje o usmenom ili je to to?) u kojem pise usmeni +pismeni Ukupno .. pozicija 1
jel ovo konacno obavjestenje?Jesam li ja na 1 mjestu ili sam samo na prvom mjestu na usmenom ili sam sve umislio?
Napominjem da je u predmetu Obavjestenja pisalo REZULTATI STRUCNOG ISPITA.
hVALA
jeanne darc

#619 Re: drzavni ispit

Post by jeanne darc »

abi wrote:Moze li mi neko opisati postupak obavjestenja o rezultatima strucnog ispita.
Polozio sam pismeni dio strucnog ispita i dobio sam obavjestenje o pismenom djelu u kojem stoji samo koliko sam imao bodova.
Dobio sam obavjestenje o rezultatima strucnog ispita ( jesam li tebao dobiti i obavjestenje o usmenom ili je to to?) u kojem pise usmeni +pismeni Ukupno .. pozicija 1
jel ovo konacno obavjestenje?Jesam li ja na 1 mjestu ili sam samo na prvom mjestu na usmenom ili sam sve umislio?
hVALA
Ako si na prvom mjestu na pismenom dijelu strucnog ispita, to ne mora nista da znaci, koliko sam ja shvatila.
Ali s obzirom da si isao na intervju i da si nakon toga dobio obavjestenje da si na prvom mjestu, nakon pismenog i usmenog, ja vjerujem da si dobio posao :-D Zasto jednostavno ne nazoves pa pitas?
Dr.Brennan

#620 Re: drzavni ispit

Post by Dr.Brennan »

durnalist wrote:preko natjecaja sluzbe za zaposljavanje primljen sam na volontiranje u općinskoj sluzbi (oko 300 KM). Par dana nakon potpisivanja ugovora javljeno mi da sam primljen na mjesto pripravnika u kantonalnom ministarstvu.
Sto da radim sada? Mogu li ja prekinuti ovaj volonterski da bih prihvatio pripravnicki? (koji je pretpostavljam bolje placen)
A kakav je to bio natjecaj??? :-? Je li Fed. ili Kant. sluzba? Moze li se gdje vidjeti na netu taj natjecaj?
abi

#621 Re: drzavni ispit

Post by abi »

ok.hvala
Veliko Stopalo

#622 Re: drzavni ispit

Post by Veliko Stopalo »

jeanne darc wrote:
abi wrote:Moze li mi neko opisati postupak obavjestenja o rezultatima strucnog ispita.
hVALA
Ako si na prvom mjestu na pismenom dijelu strucnog ispita, to ne mora nista da znaci, koliko sam ja shvatila.
Ali s obzirom da si isao na intervju i da si nakon toga dobio obavjestenje da si na prvom mjestu, nakon pismenog i usmenog, ja vjerujem da si dobio posao :-D Zasto jednostavno ne nazoves pa pitas?
ne mora značit da je primljen, direktor ili ministar ima diskreciono pravo da primi koga on hoche bez obzira na rezultate. a druga stvar, konkurs mozhe i da se ponishti.
man_sa

#623 Re: drzavni ispit

Post by man_sa »

Ukoliko je neko ranije bio na polaganju usmenog dijela stručnog ispita u Direkciji za evropske integracije, zamolio bih da mi prenese iskustva.
Od čega se sastoji usmeni dio, kakva pitanja postavljaju, da li je intervju možda na engleskom?
Svaka info je dobro došla, jer sutra izlazim na ispit.
Hvala :)
Last edited by man_sa on 26/11/2012 15:05, edited 1 time in total.
man_sa

#624 Re: drzavni ispit

Post by man_sa »

suncandan wrote:
man_sa wrote:Ukoliko je neko ranije bio na polaganju usmenog dijela stručnog ispita u Direkciji za evropske integracije, zamolio bih da mi prenese iskustva.
Od čega se sastoji usmeni dio, kakva pitanja postavljaju, da li je intervju možda na engleskom?
Svaka info je dobro došla, jer sutra izlazim na ispit.
Hvala :)
E pa stvarno ko sve ima fakultetsku diplomu...nevjerovatno...

bi ( bih )
dali ( da li )
Zahvaljujem na lektorisanju post-a, greške ispravljene. ;-)
Iskreno se nadam da nismo svi lektori, i da će se javiti neko ko ima informacije koje bi mi mogle koristiti.
Zima117

#625 Re: drzavni ispit

Post by Zima117 »

Pozdrav, ja bih zamolila sve one koji su nedavno (u posljednjih mjesec dana) polagali IOZ FBiH, da se jave i da kazu svoje utiske. Takodje bih zamolila ako moze neko da kaze da li jos uvijek vrijede ona pitanja koje su bila na stranici Agencije, odnosno da li ta pitanja i sada budu na ispitu. Hvala....
Post Reply