Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#601 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Pa mozes se ti uzdati u srecu i misliti kako je prenapuhano, misilla sam i ja. :mrgreen:
Ja ti ovo ne bih govorila da mene nije obarao zbog recenice, i da nisam gledala kako ljude obara zbog jedne jedine recenice koja je njemu vazna a nekome nije ni zapala za oko.
Mi smo ti dali savjete i rekli ti kako jest a na tebi je kako hoces da radis. ;-)
Irm@

#602 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

joj brate kolega jesi tvrdoglav..meni nikad nije bilo jasno zasto za savjet pitaju ljudi koju su vec utvrdili sta ce i kako ce..i da ce oni po svom pa makar.. ugl mi dzabe potrosismo vrijeme pokusavajuci da ti pomognemo..svasta... :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#603 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Sarajevo89er wrote:Ma,bilo kako bilo,ja ne uzimam tu devedesetosmicu.I ako se zalomi nešto što nema ovamo to je sigurno neka varijacija i lako se snaći,ionako imam poprilično predznanje iz ovog predmeta.Ljudi su napisali knjigu od 500-tinjak stranica i sad,da se nešto zadesi što tu nema....Žao mi je,ali ne mogu to raditi.I nekako su mi te priče prenapuhane "moraš znati sve napamet"."Prijetile" su i druge kolege u vezi nekih drugih predmeta a na kraju sve se svede na uzdaj se u se i u svoje kljuse.To me dosad,uglavnom,nije iznevjerilo.Ima primjera,naučim sve napamet (da ne bih šta propustio) i dođe mi nešto što bih ionako znao.Drugi (ili ipak prvi) put,iz drugog predmeta ne naučim baš sve napamet pa me zadesi taj jedan promil koji nisam naučio.Nema tu pravila.A opet,tu su i rokovi...
fakat ni ti ne znaš šta hoćeš, pitaš kako šta, a onda po svom :D

poslušaj ljude koji su to već prošli. mislim, mene je oborio zato što nisam znao godinu donošenja nekog zakona u američkom kongresu iako mu ispričah cijelu lekciju i pomenuh ta dva zakona, i imena njihova, čak i godinu jednog, ali... :D

i savjet, ne glumi štrebera. on mrzi štrebere :-D
Irm@

#604 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

ko ne mrzi strebere :-D :D
elSaik

#605 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Alfons Kauders wrote:
elSaik wrote:Ne sumnjam da bi, kad bi svi profesori bili kao on, studenti nešto i naučili, ali bi onda studiranje trajalo jedno 10 godina. Minimalno. :mrgreen:
ja sam kod covjeka dao ispit iz 2 ili 3 dijela, ne sjecam se... to mi je do tad bilo najvise izlazaka po ispitu, sve sam ostale davao integralno, na prvu... i opet ga cijenim, mada me je jednom bezze vratio (nisam se sjetio nekog banalnog primjera koji je bio u zagradi ili fusnoti, neam pojma)...

nisam isao na predavanja (nisam bio tu uopste), nisam puno ucio (radio), pa je opet ispalo ok, mada mu zamjeram to jedno vracanje :D valjalo je uzimati slobodno i dolaziti na ispit :D

to sto vecina studenata ne uci, kuka i zivi sa starcima do 30 i neke je njihov problem... :D
Ne sporim ništa od toga izrečenog vezano za (ne)učenje studenata, ALI da su svi bili kao on, ne bi ti mogao izaći samo 2-3 puta kod njega. Tad si mogao, jer si davao sve ostalo iz prve. Ali zamisli da si i sve ostalo morao izlaziti kao kod njega. Svaki predmet 2-3 puta - 30 izlazaka godišnje. :mrgreen: :dance:
elSaik

#606 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Ja sam dosada izlazio 3 puta, dva puta po glavu, jednom dvije glave. Nije me peglao nikada oko gluposti. Jednu sam lekciju zbrda-zdola, jer mi je bila smor učiti napamet, pa me ipak pustio. Ustavni sud sam zamijenio sa Vrhovnim pa sam do pola o jednom, od pola o drugom. Nije mi ni tad oborio (da ne ureknem). Mislim da me gotivi. :mrgreen:

I da, uči se po knjizi iz 1998. Imaš spisak i držiš se tog spiska. I potpisujem što su Irma@ i Chmoljo napisali - ne pametuj, slušaj šta ti se govori. :mrgreen:
ladyblue18

#607 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Ma mene samo brine kad dodje novi profesor hocemol moc koristiti i dalje spisak pitanja.
Da ne dodje kakva sotona kod koje moramo sve uciti. :roll:

Btw koliko treba onim na studentskoj da lupe pecat u index i upisu ti godinu? :x :x Zar je to stvarno toliki posao? :x Jos je danas bio neki stariji covjek, pola sata se nisam makla ni za cm iz mjesta, i onda sam cekala jos mozda 15ak minuta da dodjem na red. :roll:
bez_ideje

#608 Re: Pravni fakultet

Post by bez_ideje »

20 dana :mrgreen:
Sarajevo89er

#609 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Ohoho,čekaj malo,dobro ste se sjetili da mi spomenete da imaju neka pitanja.Pa ja mislio da se čitava knjiga napamet mora učiti!E,sad budite fini pa recite gdje se ta pitanja dobiju,mogu li se negdje skinuti i jesu li uvijek ista za svaku godinu,i je li pita išta mimo tih pitanja? I da ne bude zabune pitam za UP I.
ladyblue18

#610 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

USP kolega. :wink: Ali ta su pitanja bila za Duvnjaka, a kada dodje sada novi profesor ne znam kako ce biti.

Nego na USP-u rekose kako postoji test iz ustavnog sad u novembru. :? Znal iko vise o tome.

Btw hocel bit vjezbe u ponedjeljak ujutru iz gradjanskog? Ja sam jucer isla da vidim tu obavjest na vratima, al skinuli. :roll:
Sarajevo89er

#611 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Draga lady, nemoj me slati na USP,ima jedno 50-60 stranica UP-a,niti imam vremena niti živaca da u toj hrpi tražim to.

Ja idem u pon na vježbe pa bilo-nebilo.

I ako bude taj test to bi bilo odlično da nam bar malo olakšaju u januaru/februaru.
ladyblue18

#612 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

http://usp.ba/forum/index.php?topic=48.msg7759#msg7759 bujrum :mrgreen:

Ma spomenuse na usp-u za test, mi pitamo kako, sta, i nema odgovora. :roll: Sve mi se cini da je to neka suplja.
wildflower

#613 Re: Pravni fakultet

Post by wildflower »

Chmoljo wrote:
Sarajevo89er wrote:Ma,bilo kako bilo,ja ne uzimam tu devedesetosmicu.I ako se zalomi nešto što nema ovamo to je sigurno neka varijacija i lako se snaći,ionako imam poprilično predznanje iz ovog predmeta.Ljudi su napisali knjigu od 500-tinjak stranica i sad,da se nešto zadesi što tu nema....Žao mi je,ali ne mogu to raditi.I nekako su mi te priče prenapuhane "moraš znati sve napamet"."Prijetile" su i druge kolege u vezi nekih drugih predmeta a na kraju sve se svede na uzdaj se u se i u svoje kljuse.To me dosad,uglavnom,nije iznevjerilo.Ima primjera,naučim sve napamet (da ne bih šta propustio) i dođe mi nešto što bih ionako znao.Drugi (ili ipak prvi) put,iz drugog predmeta ne naučim baš sve napamet pa me zadesi taj jedan promil koji nisam naučio.Nema tu pravila.A opet,tu su i rokovi...
fakat ni ti ne znaš šta hoćeš, pitaš kako šta, a onda po svom :D

poslušaj ljude koji su to već prošli. mislim, mene je oborio zato što nisam znao godinu donošenja nekog zakona u američkom kongresu iako mu ispričah cijelu lekciju i pomenuh ta dva zakona, i imena njihova, čak i godinu jednog, ali... :D

i savjet, ne glumi štrebera. on mrzi štrebere :-D
ne mogu vjerovati, i mene je oborio na tome... a ja mislila da sam jedini peh, inace sam sve kod njega bez problema polagala onako kako sam spremala po redu, samo tad me oborio i to bas na toj godini glupoj...to su oni zakoni nesto o drzavnoj sluzbi ili nesto sl... eto sad se nicega ne sjecam ionako :D
Chmoljo

#614 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

wildflower wrote:
ne mogu vjerovati, i mene je oborio na tome... a ja mislila da sam jedini peh, inace sam sve kod njega bez problema polagala onako kako sam spremala po redu, samo tad me oborio i to bas na toj godini glupoj...to su oni zakoni nesto o drzavnoj sluzbi ili nesto sl... eto sad se nicega ne sjecam ionako :D
Evo, lekcija se zvala: Kongresni nadzor nad administracijom.

a zakoni se zovu: Zakon o reorganizaciji zakonodavstva iz 1946. godine, i Zakon o poboljšanju zakonodavstva iz 1970. godine.

:D
Irm@

#615 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

Chmoljo wrote:
wildflower wrote:
Evo, lekcija se zvala: Kongresni nadzor nad administracijom.

a zakoni se zovu: Zakon o reorganizaciji zakonodavstva iz 1946. godine, i Zakon o poboljšanju zakonodavstva iz 1970. godine.

:D
hocu i ja da se tuspasim..na tom sam pala :D :-D
a Boze sacuvaj ovih novih generacija cuj njemu je mrsko da on cita sve to citavih 60 strana :o :roll: ..e moj sinko meni se cini dugo ces ti studirati.. :roll:
Eborg

#616 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

The European Law Students' Association Bosnia & Herzegovina (ELSA BiH) odnosno Evropsko udruženje studenata prava Bosne i Hercegovine je dobilo podforum na BH-pravnici.com portalu. Svi studenti pravnih nauka iz BiH su dobrodošli da se priključe diskusijama i saznaju više.

ELSA BiH omogućava studentima i mladim pravnicima da stažiraju u advokatskim uredima i različitim organizacijama u evropskim zemljama ili u Vijeću Evrope. Također, studenti mogu učestvovati na takmičenjima za koja su obezbijeđene vrijedne nagrade. Ovaj mjesec su objavjena stažiranja u Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj, Španiji, Poljskoj te Malti.

Svi studenti pravnih nauka iz čitave BiH su dobrodošli da se priključe.

Više na http://bh-pravnici.com/elsa-bih/.
Sarajevo89er

#617 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Irm@ wrote:
Chmoljo wrote: a Boze sacuvaj ovih novih generacija cuj njemu je mrsko da on cita sve to citavih 60 strana :o :roll: ..e moj sinko meni se cini dugo ces ti studirati.. :roll:
Ej,Irma ili kako se već zoveš,molim te nemoj meni kakiti ovdje i pričati gluposti,pri tome.Prvo,ako si ti ovisnica o ovom forumu (i možda njima sličnim),a što se vidi iz tvog broja postova, da znaš da mnogi nisu i imaju pametnija posla u životu nego traćiti vrijeme i živce na glupostima.Za te sate koje bih utrošio iščitavajući komentare raznih polusvjetova i njihovih poluistina na istom forumu mogu (a to i radim) iščitati dobar dio neke knjige ili sl. i tako pomoći sam sebi.Ne znam je li ti poznato ali nekad su ljudi studirali kad nije bilo interneta i kad je mentalno zdravlje ljudi bilo na višoj razini nego sad jer su naravno,bili lišeni te polubolesti zvane forumi i ovisnosti u koju su mnogi zapali za iste,kako za one koje i vrijede toga ,tako i za one koje ne vrijede pišljiva boba.Ali,kako se kaže,sve je OK koristiti dok se to radi umjereno.Zato bi tebi i svima ostalima bilo bolje da se latite knjige malo više a ne kukanja i mlaćenja prazne slame po forumima,možda bi bolje prolazili na tim ispitima.
A to što meni poručuješ da ću dugo studirati,to je jedna vrlo jadna konstatacija jer si,valjda,taj zaključak donijela na osnovu toga što nastojim sačuvati barem malo onog mentalnog zdravlja što je ostalo,kako od ljudi sličnih tebi tako i od foruma i ostališ pošasti modernog svijeta.A,moram priznati vrlo je teško jer pritišću sa svih strana.Ali,nekako se uspijeva.
I,opet,obraćaš se "liku" koji je redovan sa očišćenom prvom godinom i prosjekom od 9.1 i nijednim padom na ispitu,zasad.OK,to je "samo" prva godina ali nema razloga da bude drugačije i nadalje kad je tako bilo zadnjih 13 godina školovanja.
I nemoj ti meni "sinko",može bit da si starija od mene biološki ali neki ljudi što se tiče mentalne starosti i zrelosti još su u osnovnoj školi.
elSaik

#618 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Evo ga, još jedan...
Sarajevo89er

#619 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

...i,zaboravih,hvala kolegici ladyblue18.
Chmoljo

#620 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Sarajevo89er wrote: Ej,Irma ili kako se već zoveš,molim te nemoj meni kakiti ovdje i pričati gluposti,pri tome.Prvo,ako si ti ovisnica o ovom forumu (i možda njima sličnim),a što se vidi iz tvog broja postova, da znaš da mnogi nisu i imaju pametnija posla u životu nego traćiti vrijeme i živce na glupostima.Za te sate koje bih utrošio iščitavajući komentare raznih polusvjetova i njihovih poluistina na istom forumu mogu (a to i radim) iščitati dobar dio neke knjige ili sl. i tako pomoći sam sebi.Ne znam je li ti poznato ali nekad su ljudi studirali kad nije bilo interneta i kad je mentalno zdravlje ljudi bilo na višoj razini nego sad jer su naravno,bili lišeni te polubolesti zvane forumi i ovisnosti u koju su mnogi zapali za iste,kako za one koje i vrijede toga ,tako i za one koje ne vrijede pišljiva boba.Ali,kako se kaže,sve je OK koristiti dok se to radi umjereno.Zato bi tebi i svima ostalima bilo bolje da se latite knjige malo više a ne kukanja i mlaćenja prazne slame po forumima,možda bi bolje prolazili na tim ispitima.
A to što meni poručuješ da ću dugo studirati,to je jedna vrlo jadna konstatacija jer si,valjda,taj zaključak donijela na osnovu toga što nastojim sačuvati barem malo onog mentalnog zdravlja što je ostalo,kako od ljudi sličnih tebi tako i od foruma i ostališ pošasti modernog svijeta.A,moram priznati vrlo je teško jer pritišću sa svih strana.Ali,nekako se uspijeva.
I,opet,obraćaš se "liku" koji je redovan sa očišćenom prvom godinom i prosjekom od 9.1 i nijednim padom na ispitu,zasad.OK,to je "samo" prva godina ali nema razloga da bude drugačije i nadalje kad je tako bilo zadnjih 13 godina školovanja.
I nemoj ti meni "sinko",može bit da si starija od mene biološki ali neki ljudi što se tiče mentalne starosti i zrelosti još su u osnovnoj školi.
jesi rekao što si imao? super. sad se vratimo temi. ;-) :D
Chmoljo

#621 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Sarajevo89er wrote: Ej,Irma ili kako se već zoveš,molim te nemoj meni kakiti ovdje i pričati gluposti,pri tome.Prvo,ako si ti ovisnica o ovom forumu (i možda njima sličnim),a što se vidi iz tvog broja postova, da znaš da mnogi nisu i imaju pametnija posla u životu nego traćiti vrijeme i živce na glupostima.Za te sate koje bih utrošio iščitavajući komentare raznih polusvjetova i njihovih poluistina na istom forumu mogu (a to i radim) iščitati dobar dio neke knjige ili sl. i tako pomoći sam sebi.Ne znam je li ti poznato ali nekad su ljudi studirali kad nije bilo interneta i kad je mentalno zdravlje ljudi bilo na višoj razini nego sad jer su naravno,bili lišeni te polubolesti zvane forumi i ovisnosti u koju su mnogi zapali za iste,kako za one koje i vrijede toga ,tako i za one koje ne vrijede pišljiva boba.Ali,kako se kaže,sve je OK koristiti dok se to radi umjereno.Zato bi tebi i svima ostalima bilo bolje da se latite knjige malo više a ne kukanja i mlaćenja prazne slame po forumima,možda bi bolje prolazili na tim ispitima.
jesi rekao što si imao? super. sad se vratimo temi. ;-) :D
Irm@

#622 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

Do I look like I care?! :roll:
Sarajevo89er

#623 Re: Pravni fakultet

Post by Sarajevo89er »

Irm@ wrote: Do I look like I care?! :roll:
Ne znam,ne vidim te a i ne zanima me.Samo,izgleda, kad treba davati procjene ljudi,tu si prva. ;-)
I ne moraš pisati na engleskom da bi,valjda, bila upečatljivija.Naš jezik je dovoljno bogat da izraziš sve što misliš.

Izvinjavam se zbog skretanja sa teme.
elSaik

#624 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

S obzirom da nema 9.1 prosjek možda ne zna bosanski? :o

Da mi je neko rekao da ću Irmu braniti... :mrgreen:
wildflower

#625 Re: Pravni fakultet

Post by wildflower »

Sarajevo89er wrote:
Irm@ wrote:
Chmoljo wrote: a Boze sacuvaj ovih novih generacija cuj njemu je mrsko da on cita sve to citavih 60 strana :o :roll: ..e moj sinko meni se cini dugo ces ti studirati.. :roll:
Ej,Irma ili kako se već zoveš,molim te nemoj meni kakiti ovdje i pričati gluposti,pri tome.Prvo,ako si ti ovisnica o ovom forumu (i možda njima sličnim),a što se vidi iz tvog broja postova, da znaš da mnogi nisu i imaju pametnija posla u životu nego traćiti vrijeme i živce na glupostima.Za te sate koje bih utrošio iščitavajući komentare raznih polusvjetova i njihovih poluistina na istom forumu mogu (a to i radim) iščitati dobar dio neke knjige ili sl. i tako pomoći sam sebi.Ne znam je li ti poznato ali nekad su ljudi studirali kad nije bilo interneta i kad je mentalno zdravlje ljudi bilo na višoj razini nego sad jer su naravno,bili lišeni te polubolesti zvane forumi i ovisnosti u koju su mnogi zapali za iste,kako za one koje i vrijede toga ,tako i za one koje ne vrijede pišljiva boba.Ali,kako se kaže,sve je OK koristiti dok se to radi umjereno.Zato bi tebi i svima ostalima bilo bolje da se latite knjige malo više a ne kukanja i mlaćenja prazne slame po forumima,možda bi bolje prolazili na tim ispitima.
kao da si od saltage ucio konstrukciju recenice :DDD

moram da kazem, ja sam za 4 godine studiranja iscitala i tih 60 i jos 660 stranica raznih foruma koji su mi bili interesantni i od pomoci, i time sebi ustedila mnogo vremena jer, vjerovao ili ne, ima studenata koji se jave sa zaista korisnim savjetima. Ne znam koliko mi je pomoglo ali definitivno nije odmoglo. Necu sad poput tebe da pisem o svojim postignucima jer mi je to nekako nepotrebno na ovom mjestu. Eto toliko, savjet mladjim kolegama: saslusajte iskustva drugih studenata, ona koji se sastoje u blacenju profesora i pravljenju bauka od predmeta odbacite, ali ona prakticna iskoristite, ustedit cete si mnogo muke...
Post Reply