Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Aorta

#601 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Aorta »

Ne znam koliko je ovo tacno, ali ovo sam nasla na internetu (www.lastva.se), preciznije o porijeklu trebinjskih muslimana:

"Dokumenti kazuju: da su porodice Kabila, Zupčevića, Resulovića, Resulbegovića, Šehovića, Salahovića, Durakovića, Danovića, Čama, Hadihasanovića, Hadismajilovića, Selimovića, Habula, Bučuka, Gelja,Golića,Volića i Šahovića porijeklom iz Španije. Za Resuloviće i Resulbegoviće je, u više izvora, utvrđeno da su nakon izgona iz Španije došle u Herceg Novi odnosno Risan, a odatle nakon ne baš susretljivog prijema od Crnogoraca pravoslavaca, jedno pleme je došlo u Trebinje, drugo u Počitelj, a treće u Sandžak, dok su Resulbegovići došli u Trebinje i otisnuli se južnije od Risna u Ulcinj gdje i danas žive.

Porodice Alečkovića, Arnautovića, Arslanagića, Alijagića, Busuladžića, Babovića, Begovića, Galijatovića, Nikontovića, Saradžića, Ramića i Šarana, vuku svoje porijeklo iz Turske, dok porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela i Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića ,Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića, Hadžovića,…"
Malika

#602 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Malika »

Aorta wrote:Ne znam koliko je ovo tacno, ali ovo sam nasla na internetu (http://www.lastva.se), preciznije o porijeklu trebinjskih muslimana:

"Dokumenti kazuju: da su porodice Kabila, Zupčevića, Resulovića, Resulbegovića, Šehovića, Salahovića, Durakovića, Danovića, Čama, Hadihasanovića, Hadismajilovića, Selimovića, Habula, Bučuka, Gelja,Golića,Volića i Šahovića porijeklom iz Španije. Za Resuloviće i Resulbegoviće je, u više izvora, utvrđeno da su nakon izgona iz Španije došle u Herceg Novi odnosno Risan, a odatle nakon ne baš susretljivog prijema od Crnogoraca pravoslavaca, jedno pleme je došlo u Trebinje, drugo u Počitelj, a treće u Sandžak, dok su Resulbegovići došli u Trebinje i otisnuli se južnije od Risna u Ulcinj gdje i danas žive.

Porodice Alečkovića, Arnautovića, Arslanagića, Alijagića, Busuladžića, Babovića, Begovića, Galijatovića, Nikontovića, Saradžića, Ramića i Šarana, vuku svoje porijeklo iz Turske, dok porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela i Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića ,Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića, Hadžovića,…"
Mislim da sam negdje citala da su Resulbegovici porijeklom porodice Morais Sarmento,sada koliko je to tacno...
fazlija80

#603 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by fazlija80 »

pozdrav naime puno me interesuje moje porijeklo, kako kazu neki Đelil je došao iz Anadolije i tako je to krenulo. Prezivam se Fazlić , a jedno mjesto blizu Travnika zove se Đelilovac jeje je dobilo po ovom Đelilu. Pa Vas molim ako imate ikakvih informacija da mi kazete sto vise o mojim pretcima HVALA .
fazlija80

#604 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by fazlija80 »

Izvinjavam se zbog pravopisnih greski brzo sam kucao
fazlija80

#605 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by fazlija80 »

pozz ima li odgovora na moje pitanje postavljano hvala
Ridjobrki

#606 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Ridjobrki »

Ima li neko nešto pouzdano o krajiškim prezimenima Nadarević, Tevšić i Dizdarić? Pozdrav!
al_akhisari

#607 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by al_akhisari »

Vec neko vrijeme se bavim prikupljanjem gradje za izradu porodicnog stabla..Nazalost, moj trenutni domet u proslost je druga polovina XIX stoljeca...Ovo mi je posljednja nada za neke dodatne informacije...Radi se o prezimenu KAPETAN...podrucje srednje bosne...Ako neko ima kakvu informaciju...

...ovo je moj post od prije par godina; moja potraga jos uvijek nije zavrsila, iako sada imam nesto vise informacija, koje nazalost, nisu usko vezane za otkrivanje porijekla porodice ili samog prezimena; ako neko sada ima kakvu informaciju ili nesto vise zna :thumbup:
Draft

#608 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Draft »

Prezime Ganic, Bosnjaci iz okolice Bosanskog Broda? Djuro Basler je u svojoj knjizi "Grad pored rijeke" objasnjavo da su Ganici starosjedioci u Sijekovcu kod Bosanksog Broda. Pitanje je od kada su tu, odakle su dosli i u kakvoj su vezi sa Ganicima iz B. Gradiske, Visokog, Sandzaka, ... Hvala.
hurmasica

#609 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by hurmasica »

ne znam da li je na ovoj temi bilo rijeci o tome, ali me zivo interesuje zasto prezime Bosnjak nose uglavnom katolici/hrvati a prezime Hrvat muslimani?
amr diab

#610 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by amr diab »

vidim da ima nekih koji su malo upoznati o tim porijeklima pa ev da i ja pitam za svoje. zna li iko porijeklo porodice zahirovic iz jablanice koji su sa sela dobrigošće kod jablanice. ako iko ista iskopa nek javi u svakom slucaju hvala.
Neposlusna

#611 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Neposlusna »

Prezime Hrvat ima i u Sarajevu i ljudi su muslimani. U pocetku mi je bilo malo neobicno ali se covjek brzo navikne.
Malika

#612 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Malika »

Preljubovic.Ima li jos ljudi koji se prezivaju tako?
Izvinite sto sam dosadna .(Ja sam sa dedine strane Preljubovic)

U knjizi "Hercegovacka prezimena" od Riste MIlicevica pojavljuje se prezime Preljubovic kao trebinjska vlastela ,
ali posto moji nisu iz Hercegovine moguce je da nismo u rodu.
Last edited by Malika on 05/08/2011 00:51, edited 2 times in total.
sheikh

#613 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by sheikh »

Zna li ko sta o Subasic prezimenu?
Djed mi je bio Subasic.... :)
BiH-x

#614 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by BiH-x »

Prezime Cesko? Islamske su vjere, zive u Sarajevu...
fanatic11

#615 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by fanatic11 »

Jel zna neko odakle izvire prezime Husić :D i zanima me imal nas dosta po bosni i odakle ste, pa eto ako ima koji nek mi se javi ovdje :D
zlatandr

#616 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by zlatandr »

Izgleda da su ovi moji Drljevici 1000% crnogorci :S ako zna neko nesto detaljnije o toj porodici molim vas da mi napise.
hape

#617 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by hape »

sheikh wrote:Zna li ko sta o Subasic prezimenu?
Subasica je bilo u Visegradu. Ako me sjecanje ne vara, prezime potice odatle.
hape

#618 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by hape »

BiH-x wrote:Prezime Cesko? Islamske su vjere, zive u Sarajevu...
Ceske poticu sa rogaticke opcine, bilo ih je u Vratarima, Lazama i u Zepi.
Gothic princess

#619 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Gothic princess »

hape_hapica wrote:
Subasica je bilo u Visegradu. Ako me sjecanje ne vara, prezime potice odatle.
ima ih u posavini, generacijama su tamo. mislim da ih ima i u vojvodini.
Flaaa

#620 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Flaaa »

Davno sam upitao za porijeklo prezimena Rizvan ali jos odgovor nisam dobio.

Molim nekog ako ista zna da mi javi.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#621 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Pera Trta »

Flaaa wrote:Davno sam upitao za porijeklo prezimena Rizvan ali jos odgovor nisam dobio.

Molim nekog ako ista zna da mi javi.
Ja znam jednog Rizvana iz Makedonije (rođen je tamo).
Malika

#622 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Malika »

Vjerovatno je tesko, ali cu pokusati:
Moj prapradeda se zvao Sulejman Beg Krupic iz Sanskog Mosta;
Sto znam o njemu :zemljoposjednik u Lusci Palanki, posjedovao je vlastiti muhur/pecat,
rodbina su Besirevic,Cekic,Ibrahmpasic i Kapetanovici.

Ako neko zna nesto o Krupicima iz Sanskog Mosta moze da mi se javi .
(konkretno trazim rodjeno prezime od njegove supruge i od majke,znam samo da su isto bile begovice i same po sebi bogate-moguce iz gore navedenih porodica)

Trazila sam u maticnom uredu,(nazalost nemaju informacije).
Last edited by Malika on 08/12/2011 23:42, edited 1 time in total.
no_crnjak

#623 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by no_crnjak »

Ljepoje wrote:Fratris ako može? :D

Prezime : Bećirević
Grad : Ključ / Sanski Most (Bosanska Krajina)

Hvala !

nadjoh hercegovce...mada...si mi ti u Kljucu nekako daleko :roll:

"Zbog odlaska braće na hadžiluk i po imenima dobili su prezimena Porodice Bekić, Baraković i Bećirević potiču od poznate porodice Brankovića (živjeli u blizini srednjovjekovnog grada Klobuka i župe Vrm)"
Gothic princess

#624 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Gothic princess »

Zna li iko išta o prezimenu Kamenčanin ? :zoka:
d.a.d.a.

#625 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by d.a.d.a. »

Subašiča ima u Bosanskoj Krajini, znam da je moj stari istraziovao o tome i da je pronasao da su Subašići porijeklom iz Livna. :)
Post Reply