PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h
-
zastava101
Mozemo li nabaviti e-mailove svih NVO-a U BiH i da im posaljemo poziv? Ja znam da postoji neki registar, ali ja ga nemam 
-
Martian_Kyo
Ma dobro kad sam rekao 'samo će se to iskordinirati', nisam baš mislio reći da ne treba ništa uraditi. Već da je ono što je najvažnije uraditi, je povezati ljude koje nešto rade, ili nešto žele da urade.
Ali kad se to uradi, kao što je shuriken rekao već, ne treba im govoriti 'e ne možete baš tako'.
Jedini slučaj kad treba neka koordinacija je ako se ideje preklapaju dakle više ideja o peticiji. Ako ima više ideja o nekoj predstavi koja se treba izvesti, ili parola/karikatura napraviti...nek se izvedu sve predstave nek se naprave sve karikature i parole.
Ali kad se to uradi, kao što je shuriken rekao već, ne treba im govoriti 'e ne možete baš tako'.
Jedini slučaj kad treba neka koordinacija je ako se ideje preklapaju dakle više ideja o peticiji. Ako ima više ideja o nekoj predstavi koja se treba izvesti, ili parola/karikatura napraviti...nek se izvedu sve predstave nek se naprave sve karikature i parole.
- zlatiborka
Ne treba ih pojedinacno pozivati i prozivati, ima ih puno. Treba napisati jedno saopstenje-poziv u kojem bi gradjani/forumasi SA-X pozvali sve NVO i udruzenja da podrze ove proteste i da pozovu sve svoje clanove i simpatizere da se prikljuce protestima gradjana.zastava101 wrote:Mozemo li nabaviti e-mailove svih NVO-a U BiH i da im posaljemo poziv? Ja znam da postoji neki registar, ali ja ga nemam
To javno saopstenje-poziv poslati novinskim agencijama (FENA i ONASA), stampanim i elektronskim medijima.
Dakle, oni su prvo gradjani pa onda sve ostalo.
Nadam se da vidite razliku izmedju naseg obicnog pausalnog poziva bilo kojeg forumasa u okviru ove teme i javnog poziva forumasa SA-X koje bi se uputilo medijima i javnosti.
- alica.k
ovo se svake sedmice salje :S u medije.zlatiborka wrote:Ne treba ih pojedinacno pozivati i prozivati, ima ih puno. Treba napisati jedno saopstenje-poziv u kojem bi gradjani/forumasi SA-X pozvali sve NVO i udruzenja da podrze ove proteste i da pozovu sve svoje clanove i simpatizere da se prikljuce protestima gradjana.zastava101 wrote:Mozemo li nabaviti e-mailove svih NVO-a U BiH i da im posaljemo poziv? Ja znam da postoji neki registar, ali ja ga nemam
To javno saopstenje-poziv poslati novinskim agencijama (FENA i ONASA), stampanim i elektronskim medijima.
Dakle, oni su prvo gradjani pa onda sve ostalo.
Nadam se da vidite razliku izmedju naseg obicnog pausalnog poziva bilo kojeg forumasa u okviru ove teme i javnog poziva forumasa SA-X koje bi se uputilo medijima i javnosti.
-
zastava101
Mislila sam da bi bilo direktnije, ako bi poslali i na adrese NVO-a, pored javnog poziva.
-
jasminasab
Slazem se, zasto da ne?zastava101 wrote:Mislila sam da bi bilo direktnije, ako bi poslali i na adrese NVO-a, pored javnog poziva.
-
krug114
VIDJESTE LI OVO:
Kanton Sarajevo: Pritisci na Harisa Silajdžića da smijeni Samira Silajdžića kako bi Denis Zvizdić postao premijer
*** SPAM *** - Iza zatvorenih vrata u Skupštini Kantona Sarajevo igraju se velike igre, a posljednjih dana iz rukava se vade i džokeri. Naime, na Harisa Silajdžića, predsjednika Stranke za BiH i člana Predsjedništva BiH određeni krugovi vrše jake pritiske kako bi smijenio Samira Silajdžića sa funkcije kantonalnog premijera.
On je, inače, član Stranke za BiH i nedavno mu je ova politička partija dala punu podršku. Poznato je, inače, da su u posljednje vrijeme učestali protesti na kojima se traže ostavke Samira Silajdžića i Semihe Borovac, gradonačelnice Sarajeva, a počeli su kao protesti zbog porasta maloljetničke delikvencije. Kako sada stoje stvari, zahtjevi za smjenu gradonačelnice su utišali i to se tumači nekim političkim igrama ispod stola, a ona učestalim i neopravdanim optužbama na račun MUP-a Kantona sve prebacuje na drugi kolosijek i slučaj odmakne od sebe.
Izvori lista "San" navode da oni koji pritišću Harisa Silajdžića žele za premijera dovesti Denisa Zvizdića, aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Kantona. On je u prošlom mandatnom periodu bio na položaju kantonalnog premijera.
Kako se saznaje, neće biti iznenađenje da se već na sljedećem zasjedanju Skupštine Kantona podnese zahtjev za smjenjivanje Samira Silajdžića. U toku je, kažu isti izvori, obrada pojedinih poslanika, a nezvanično se priča da se onima koji nisu za takvu kombinaciju nude i "neke privilegije". Šta se pod time podrazumijeva, niko neće ni riječi da progovori. Navodno, obrada se u posljednja dva dana svela na dva poslanika Skupštine kantona čijim glasovima bi cijeli ovaj plan mogao uspjeti.
Poznato je, inače, da je Denis Zvizdić, član SDA, bio jako zainteresovan za funkciju federalnog premijera, ali je na taj položaj izabran Nedžad Branković. Bio je u igri i za kantonalnog premijera, ali je to mjesto pripalo Stranci za BiH i Silajdžić je izabran zbog broja glasova koje je dobio na izborima u oktobru 2006. godine. U političkim kuloarima se prije nekoliko mjeseci pričalo da određeni krugovi iz SDA pokušavaju da na funkciju predsjednika te stranke, umjesto Sulejmana Tihića, instališu Denisa Zvizdića.
U Stranci za BiH jučer nisu htjeli da komentarišu informacije do kojih je list "San" došao.
???!!!
Kanton Sarajevo: Pritisci na Harisa Silajdžića da smijeni Samira Silajdžića kako bi Denis Zvizdić postao premijer
*** SPAM *** - Iza zatvorenih vrata u Skupštini Kantona Sarajevo igraju se velike igre, a posljednjih dana iz rukava se vade i džokeri. Naime, na Harisa Silajdžića, predsjednika Stranke za BiH i člana Predsjedništva BiH određeni krugovi vrše jake pritiske kako bi smijenio Samira Silajdžića sa funkcije kantonalnog premijera.
On je, inače, član Stranke za BiH i nedavno mu je ova politička partija dala punu podršku. Poznato je, inače, da su u posljednje vrijeme učestali protesti na kojima se traže ostavke Samira Silajdžića i Semihe Borovac, gradonačelnice Sarajeva, a počeli su kao protesti zbog porasta maloljetničke delikvencije. Kako sada stoje stvari, zahtjevi za smjenu gradonačelnice su utišali i to se tumači nekim političkim igrama ispod stola, a ona učestalim i neopravdanim optužbama na račun MUP-a Kantona sve prebacuje na drugi kolosijek i slučaj odmakne od sebe.
Izvori lista "San" navode da oni koji pritišću Harisa Silajdžića žele za premijera dovesti Denisa Zvizdića, aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Kantona. On je u prošlom mandatnom periodu bio na položaju kantonalnog premijera.
Kako se saznaje, neće biti iznenađenje da se već na sljedećem zasjedanju Skupštine Kantona podnese zahtjev za smjenjivanje Samira Silajdžića. U toku je, kažu isti izvori, obrada pojedinih poslanika, a nezvanično se priča da se onima koji nisu za takvu kombinaciju nude i "neke privilegije". Šta se pod time podrazumijeva, niko neće ni riječi da progovori. Navodno, obrada se u posljednja dva dana svela na dva poslanika Skupštine kantona čijim glasovima bi cijeli ovaj plan mogao uspjeti.
Poznato je, inače, da je Denis Zvizdić, član SDA, bio jako zainteresovan za funkciju federalnog premijera, ali je na taj položaj izabran Nedžad Branković. Bio je u igri i za kantonalnog premijera, ali je to mjesto pripalo Stranci za BiH i Silajdžić je izabran zbog broja glasova koje je dobio na izborima u oktobru 2006. godine. U političkim kuloarima se prije nekoliko mjeseci pričalo da određeni krugovi iz SDA pokušavaju da na funkciju predsjednika te stranke, umjesto Sulejmana Tihića, instališu Denisa Zvizdića.
U Stranci za BiH jučer nisu htjeli da komentarišu informacije do kojih je list "San" došao.
???!!!
- zlatiborka
Naravno da moze i to.zastava101 wrote:Mislila sam da bi bilo direktnije, ako bi poslali i na adrese NVO-a, pored javnog poziva.
I da se naglasi da te organizacije dodju i kao gradjani i kao organizacije (sa svojim parolama, obiljezjima i ostalim).
Zasto bi smetao transparent penzionera koji kaze da je gladan i da nema para za lijeka?
Zasto bi smetao transparent nezaposlenog koji kaze da ne vidi svoju buducnost?
Slicno i za ostale NVO i udruzenja.....
- suncica24
Mislim da se vec salje na adrese NVo preko jedne mail liste. Samo da se...utefterijasminasab wrote:Slazem se, zasto da ne?zastava101 wrote:Mislila sam da bi bilo direktnije, ako bi poslali i na adrese NVO-a, pored javnog poziva.
- vjesticanametli
bice narode peticija i za samketa i smrdihu pa potpisite. nek se gone u vraga oboje vise. I jos nesto
SEMIHA NE PROVALJUJ SE VISE I SUTI.
SEMIHA NE PROVALJUJ SE VISE I SUTI.
- Soul_Sista
Nije mi jasno, policija ih samo tako ugledala i nije reagovala na njihovu nasilnu voznju? Sto je neko mogao izginuti, ni to nista??[Matrix] wrote:CUVAJTE SE ! Moguce je da dodju neki ljudi,navijaci sta li koje su "oni" angazovali da ispadne kao "mladi se potukli":jedan od tih bandidosa jucer zamalo da zgazi cijelu obitelj ,na pjesackoj stazi .Bilo je to oko 11.30 ispred "Croatia Osiguranja" (Pofalici).Ludak je naglo presao sa glavne ulice na pjesacku stazu (Dzip BMW najnovini) i punom brzinom se "provozao" pjesackom stazom (oko 80-90 km/h) a u isto vrijeme obitelj izvjela dijecu u stenju .Da se otac nije okrenuo i sklonio djecu sve bi ih zgazio.Izsao je iz auta sa utokom pod miskom i smijehulji se.Policija stoji na raskrsnici i samo gleda (dva seljobera).Hebem ja ovaj grad i ovu policiju i ove ljude.CUVAJTE SE ! Neznate koliko njima ovo smeta,svaka subota him je pakao !
da,saznao sam da je Samir isao u Medicinsku,smjer Sanitarni(deratizacija glodara i insekata).Koliko je meni poznato taj smjer se ne bira vec on bira vas.Sto li ?![]()
Nesto bi rekla sad ali bit ce daj sta ti pricas ti si u dijaspori ovo ono..
-
samo gost
Neka oni ovoga smijene, lako ćemo za drugog. Naravno da će imenovanje biti u stilu 'sjaši Kurta da uzjaše Murta', ali ako građani pokažu da mogu smijeniti jednog, moći će i svakog drugog.
Što se tiče kontaktiranja NVO-a, ideja je dobra i treba ih pozvati saopštenjem koje će se odnositi baš na njih. Koliko ih ima, kad bi im samo direktori došli bilo bi hiljadu ljudi.
Što se tiče kontaktiranja NVO-a, ideja je dobra i treba ih pozvati saopštenjem koje će se odnositi baš na njih. Koliko ih ima, kad bi im samo direktori došli bilo bi hiljadu ljudi.
- uvjek dobar gost
krug114 wrote:VIDJESTE LI OVO:
???!!!
Denis Zvizdić je lopov i nesretnim slučajem je izostavljen sa liste za ostavke.... lopov i geneza problema jer on je bio na poziciji premijera prije S.S-a i nije uradio ništa konstruktivno.. samo je namještao tendere i pravio kino od grada i okoline...
- Asana
Ne zanima me ko bi u takvoj kombinatorici postao premijer, ali moje vidjenje stvari je da ce ona stranka koja smijeni "svog" kandidata - u ovoj situaciji samo dobiti.krug114 wrote:VIDJESTE LI OVO:
???!!!
Da je SS sam podnio ostavku, jos bi od njega nesto i bilo u buducem politickom zivotu grada ili drzave. Ovako ... jadno je kad dodjes do toga da te drugi smjenjuju kako bi spasili ono malo obraza.
-
jasminasab
Mene apsolutno ne zanima koga ce postaviti za novog premijera i za novog gradonacelnika. Zanima me samo da te osobe rade svoj posao. Ako ga ne budu radile, onda cu ja i protiv njih protestvovati.
Da podsjetim, u listi zahtjeva nisu samo smjene, tako da ce novoizabrani biti prozvani da ispune ostale zahtjeve.
Sto se tice saopstenja, ono se treba slati sa e-mail adrese [email protected], da ne bi svako svoje slao. Treba ga takodjer postaviti i na blog i poslati medijima. Po mom misljenju.
Takodjer, dajte ljudi, ima li ovdje dobrovoljaca koji se javljaju za pojedine konkretne poslove? Recimo, ako se budu dijelili leci, treba se unaprijed imati tim ljudi podijeljen po dijelovima grada. Znam da su se neki ranije javljali, ali mislim da je potrebno jos ljudi - letaka/plakata nikad dosta. Hajmo ruke gore. Onda, hocemo li praviti tu peticiju u subotu? Ko zeli "dezurati" na potpisivanju peticije ako hocemo? Ostale konkretne ideje?
Da podsjetim, u listi zahtjeva nisu samo smjene, tako da ce novoizabrani biti prozvani da ispune ostale zahtjeve.
Sto se tice saopstenja, ono se treba slati sa e-mail adrese [email protected], da ne bi svako svoje slao. Treba ga takodjer postaviti i na blog i poslati medijima. Po mom misljenju.
Takodjer, dajte ljudi, ima li ovdje dobrovoljaca koji se javljaju za pojedine konkretne poslove? Recimo, ako se budu dijelili leci, treba se unaprijed imati tim ljudi podijeljen po dijelovima grada. Znam da su se neki ranije javljali, ali mislim da je potrebno jos ljudi - letaka/plakata nikad dosta. Hajmo ruke gore. Onda, hocemo li praviti tu peticiju u subotu? Ko zeli "dezurati" na potpisivanju peticije ako hocemo? Ostale konkretne ideje?
-
jasminasab
Zaboravila si Semihu. Ima peticija i za nju... 
- vedderedi
Dobih ovo maloprije u e mailu. Misilm da bi ovo trebalo ici na info o protestima.
05.03.2008.
Protesti se nastavljaju
Građani Sarajeva Vas pozivaju da u subotu, 8. marta, pred Katedralom
svojim potpisom podržite smjenu gradskih i kantonalnih čelnika. Pored
potpisivanja peticije, imaćete ponovo priliku razgovarati i upoznati
se sa neformalnom grupom građana koja stoji "iza" protesta koji se u
zadnjih mjesec dana dešavaju u Sarajevu, te se samim tim uvjeriti kako
građani nisu ničiji plaćenici.
Također, moći ćete iznijeti i svoje razloge za smjenu odgovornih, jer
građani smatraju da je maloljetnička delikvencija „samo" posljedica
opšteg nerada gradskih i kantonalnih vlasti. Dozvolite da se i Vaš
glas čuje, te da i Vaši zahtjevi budu uvršteni u listu koja će se
prezentirati gradskim i kantonalnim vlastima.
Građani Sarajeva neće odustati od zahtjeva za smjenu gradonačelnice i
premijera, jer njihovi medijski istupi, manipulacija boračkim ali i
drugim udruženjima, te njihovo ignorisanje samih protesta i građana
koji u njima učestvuju pokazuju svu njihovu nesposobnost, bahatost i
otuđenost od građana.
Sthijska i neadekvatna rješenja, u vidu represije i policijskog sata
za mlade, ali i sramna šutnja nadležnih, pokazuje građanima Sarajeva
kako vlasti nisu u stanju suočiti se sa stvarnim problemima ovog grada
i njegovih građana, niti su u stanju obezbjediti sigurno okruženje za
život građanima Sarajeva.
Molimo Vas da u subotu od 11.00h dođete pred Katedralu i svojim
potpisom podržite legalnu inicijativu građana za smjenu premijera,
Samira Silajdžića i gradonačelnice, Semihe Borovac.
Građani i građanke Sarajeva.
__._,_.___
I otkud sad 11h?
- vedderedi
jos jedan razlog za nastavak protesta
Dok smo svi mi žrtve bićemo ovce kojima će se manipulisati. Kada prestanemo biti žrtve onda ćemo zahtijevati određene standarde života. Imam organsku odbojnost prema pojmu «žrtva»!kaže Jasmila Žbanić istaknuta bosanskohercegovačka rediteljka otvoreno ukazujući da Bošnjake danas pljačkaju Bošnjaci, te da je neophodno najprije početi od svoje avlije, osloboditi se Bošnjaka kriminalaca i krenuti u stvarno građansko društvo
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=48094
- vjesticanametli
-
neno1974
Registar NVO:zastava101 wrote:Mozemo li nabaviti e-mailove svih NVO-a U BiH i da im posaljemo poziv? Ja znam da postoji neki registar, ali ja ga nemam
http://www.civilnodrustvo.ba
- Šapat
Ma ima peticija za sve 
A sto se tice ovoga oko Zvizdica, ma to je vec jasna stvar da i SBiH i Haris razmisljaju da maknu Taju. ALi, ne radi se tu o tome da oni maknu Taju zato sto to mi trazimo, nego zato sto je Hare svjestan da je Tajo dio njegovog stada, a ako je jedna ovca bolesna, lako se mogu razboliti i sve ostale. U ovom slucaju - protesti mogu prerasti u nesto vece (sto i hoce, a on moze raditi sta hoce da to sprijeci), odnosno mogu se pretvoriti u proteste protiv kompletne trenutne vlasti, i toga je Hare svjestan.
Smjenom Taje on zeli odoborovljiti nas, gradjane, i kupiti vremena za sebe i svoju stranku na vlasti. Nemojte biti naivni. Ako bi SBiH smijenila Taju, i to javno rekla (sto sigurno hoce, i to vjerovatno u formi "g. premijer, Samir Silajdzic, je odlukom odbora SBiH smijenjen sa funkcije radi nezadovoljstva gradjana njegovim radom..."), tada ce kupiti vrijeme za koje Zvizdic opet nece raditi nista, ali ce generalna (propala) politika SBiH i dalje ostati tu.
To je poenta.
A sta mi moramo? Naravno, moramo ustrajati na nasim trenutnim zahtjevima, ali vec od sada poceti sa i prosirenjem nasih zahtjeva, a koji su uslovljeni (ugrubo):
- kompletnim stanjem u cijeloj drzavi (slaba ekonomija, mizerna socijalna slika, nezaposlenost, kriminal, nasilje...)
- njihovo opstajanje na vlasti zasnovano na etnickom strahu
- apsolutnom dugogodisnjom neefikasnoscu
- enormnom korupcijom, itd, itd.
A sto se tice ovoga oko Zvizdica, ma to je vec jasna stvar da i SBiH i Haris razmisljaju da maknu Taju. ALi, ne radi se tu o tome da oni maknu Taju zato sto to mi trazimo, nego zato sto je Hare svjestan da je Tajo dio njegovog stada, a ako je jedna ovca bolesna, lako se mogu razboliti i sve ostale. U ovom slucaju - protesti mogu prerasti u nesto vece (sto i hoce, a on moze raditi sta hoce da to sprijeci), odnosno mogu se pretvoriti u proteste protiv kompletne trenutne vlasti, i toga je Hare svjestan.
Smjenom Taje on zeli odoborovljiti nas, gradjane, i kupiti vremena za sebe i svoju stranku na vlasti. Nemojte biti naivni. Ako bi SBiH smijenila Taju, i to javno rekla (sto sigurno hoce, i to vjerovatno u formi "g. premijer, Samir Silajdzic, je odlukom odbora SBiH smijenjen sa funkcije radi nezadovoljstva gradjana njegovim radom..."), tada ce kupiti vrijeme za koje Zvizdic opet nece raditi nista, ali ce generalna (propala) politika SBiH i dalje ostati tu.
To je poenta.
A sta mi moramo? Naravno, moramo ustrajati na nasim trenutnim zahtjevima, ali vec od sada poceti sa i prosirenjem nasih zahtjeva, a koji su uslovljeni (ugrubo):
- kompletnim stanjem u cijeloj drzavi (slaba ekonomija, mizerna socijalna slika, nezaposlenost, kriminal, nasilje...)
- njihovo opstajanje na vlasti zasnovano na etnickom strahu
- apsolutnom dugogodisnjom neefikasnoscu
- enormnom korupcijom, itd, itd.