Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
andolC

#601 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

A ti si kao birao sta ces citati u srednjoj skoli... :D
Salu na stranu, ne kazem da te neko tjera, nego da je tvoj izbor produkt informacija kojim raspolazes u datom trenutku koje ovise o uslovima u kojima si odrastao, jesi li zlostavljan, nacinu ishrane itd...sve to utice na tvoj izbor. Je l' ti mislis da je svaki zatvorenik zao, bez obzira sto je zakonski pravedno osudjen? Da li misli da li su ti vece sanse da pocinis zlo ako se rodis kao pripadnik srednje stalezi u malo boljem kvartu neke zapadne zemlje, ili ako se rodis u kvartu poznatom po kriminalu i drogi, ili nekom selu u Kolumbiji poznatom po uzgoju koke itd...
Pitanje je: "Koliko je tvoj izbor zapravo slobodan i samo tvoj (vlastit)?
pitanje ti je na mjestu!
ja smatram da je moj, i sve ovo sto govoris u utjecajima na formiranje osobe si u pravu. neko zaista vise ne misli "svojom glavom" jer je njegova svijest odvec modelirana, neovisno da li je ta osoba pod utjecajem odredjene literature, ili je nazalost bila zlostavljana. bitno je imati toliku razinu "svijesti" da si u mogucnosti kod svog ponasanja prepoznati vanjske utjecaje, koji, opet, mogu biti dobri i losi.
katarza je moguca, jednostavno potrebno je prepoznati lose utjecaje i prestati ih konzumirati. ne treba ici linijom manjeg otpora.
ne treba traziti argumente/dokaze, jer sve sto je bitno ocima je nevidljivo. ljubav postoji, iako ju je nemoguce dokazati

Pa ako su svi u pocetku bili dobri i radili dobro, kako smo dosli do ove tacke u kojoj se nalazimo
dosli smo zbog nesavrsenosti covjeka
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#602 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Big Boy »

statix wrote: Pitanje je: "Koliko je tvoj izbor zapravo slobodan i samo tvoj (vlastit)?
Gdje god se neko rodio, kakvo god da mu je porijeklo, koje god boje koze da je uvijek ima bar dva puta da izabere. Uraditi nesto ili ne uraditi, lijevo ili desno, gore ili dole... krenuti ili stati. Nije poenta izbora u odabiru lakseg, lagodnijeg i brzeg nacina kako sastaviti bilo sto. Poenta je da svaki izbor ima svoju cijenu bio on pozitivan ili negativan po onog koji bira.

Ako se neko rodi u Kolumbiji u selu koje se bavi uzgojem koke i spozna da je to cime se on bavi nesto generalno lose iako to njemu donosi najlaksu i najbolju zaradu jel' to znaci da on nema izbora sem da nastavi putem kojim ide ?

Bjezanje od odgovornosti je kada covjek tvrdi da je ovim ili onim isprovociran/natjeran na neko djelo i da jednostavno ne moze drugacije jer eto nema izbora. Na jednoj strani su mogucnosti koje neko ima a na drugoj cijena izbora i sta izabrano za sobom ujedno povlaci. Covjek da bi imao hljeba ima izbor: biti gladan, prositi, raditi i zaraditi ili otimati od drugih.

Totalno drugi par cipela je sto je cesto nekom nesto ispod njegovog svojevoljno postavljenog nivoa pa tako to i ne vidi kao njemu relevantan i dostupan izbor.
andolC

#603 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

goibos wrote:možete vi VJEROVATI koliko hoćete ali ne možete ZNATI
vjeruju ljudi u svašta ali malo znaju
kako olako ispali budalastinu...
meni je uvijek fascinantno kad je neko idiot, i jos se tim i ponosi
statix

#604 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Na stranu ljubav, meni je sloboda fascinantna i dominantnija od ljubavi. Covjek ako osjeti da mu je sloboda ugrozena spreman je na sve. Recimo, zatvori dvoje zaljubljenih u neku kucu, i vremenom ce sigurno postati nesretni. Ako imas dvoje ljudi na slobodi koji se ne vole, ali upraznjavaju medjusobno sex, bit ce relativno sretniji od onih zaljubljenih u kuci.

Pozz, moram ici sad... :D
statix

#605 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Ako se neko rodi u Kolumbiji u selu koje se bavi uzgojem koke i spozna da je to cime se on bavi nesto generalno lose iako to njemu donosi najlaksu i najbolju zaradu jel' to znaci da on nema izbora sem da nastavi putem kojim ide ?
Ima samo prividan izbor, koji je ujedno mnogo tezi od ong rodjenog u srednjoj stalezi prosjecnog kvarta u zapadnoj drzavi. Ja aludiram na uzrocno-posljedicnu vezu izmedju odluke i informacija koje dobivas i uslova u kojima odrastas na tvoj izbor.
andolC

#606 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

Big Boy wrote:
statix wrote: Pitanje je: "Koliko je tvoj izbor zapravo slobodan i samo tvoj (vlastit)?
Gdje god se neko rodio, kakvo god da mu je porijeklo, koje god boje koze da je uvijek ima bar dva puta da izabere. Uraditi nesto ili ne uraditi, lijevo ili desno, gore ili dole... krenuti ili stati. Nije poenta izbora u odabiru lakseg, lagodnijeg i brzeg nacina kako sastaviti bilo sto. Poenta je da svaki izbor ima svoju cijenu bio on pozitivan ili negativan po onog koji bira.

Bjezanje od odgovornosti je kada covjek tvrdi da je ovim ili onim isprovociran/natjeran na neko djelo i da jednostavno ne moze drugacije jer eto nema izbora. Na jednoj strani su mogucnosti koje neko ima a na drugoj cijena izbora i sta izabrano za sobom ujedno povlaci. Covjek da bi imao hljeba ima izbor: biti gladan, prositi, raditi i zaraditi ili otimati od drugih.

Totalno drugi par cipela je sto je cesto nekom nesto ispod njegovog svojevoljno postavljenog nivoa pa tako to i ne vidi kao njemu relevantan i dostupan izbor.
:thumbup:
pravo izbora je istinska sloboda koju imamo, a ljubav je snaga koja nas pokrece u pozitivnom smjeru
vedrank

#607 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by vedrank »

andolC wrote:
A ti si kao birao sta ces citati u srednjoj skoli... :D
Salu na stranu, ne kazem da te neko tjera, nego da je tvoj izbor produkt informacija kojim raspolazes u datom trenutku koje ovise o uslovima u kojima si odrastao, jesi li zlostavljan, nacinu ishrane itd...sve to utice na tvoj izbor. Je l' ti mislis da je svaki zatvorenik zao, bez obzira sto je zakonski pravedno osudjen? Da li misli da li su ti vece sanse da pocinis zlo ako se rodis kao pripadnik srednje stalezi u malo boljem kvartu neke zapadne zemlje, ili ako se rodis u kvartu poznatom po kriminalu i drogi, ili nekom selu u Kolumbiji poznatom po uzgoju koke itd...
Pitanje je: "Koliko je tvoj izbor zapravo slobodan i samo tvoj (vlastit)?
pitanje ti je na mjestu!
ja smatram da je moj, i sve ovo sto govoris u utjecajima na formiranje osobe si u pravu. neko zaista vise ne misli "svojom glavom" jer je njegova svijest odvec modelirana, neovisno da li je ta osoba pod utjecajem odredjene literature, ili je nazalost bila zlostavljana. bitno je imati toliku razinu "svijesti" da si u mogucnosti kod svog ponasanja prepoznati vanjske utjecaje, koji, opet, mogu biti dobri i losi.
katarza je moguca, jednostavno potrebno je prepoznati lose utjecaje i prestati ih konzumirati. ne treba ici linijom manjeg otpora.
ne treba traziti argumente/dokaze, jer sve sto je bitno ocima je nevidljivo. ljubav postoji, iako ju je nemoguce dokazati

Pa ako su svi u pocetku bili dobri i radili dobro, kako smo dosli do ove tacke u kojoj se nalazimo
dosli smo zbog nesavrsenosti covjeka
Istina, ali zanemarujes da tvoja katarza mora imati preduslove: ZNANJE, PRISTUP, INFORMACIJAMA i najvazniji NEUVJETOVANJE OD STRANE DRUSTVA... :D

A ljubav je nista drugo nego zdrav razum, kategoricki imperativ, urodjeno ljudsko ponasanje... Samo usljed drustvenih i prirodnih uslova covjek potiskuje urodjeno i samim tim nije sposoban za katarzu!!!

Niti jedna odluka nije nasa... Jer kakva je to odluka kad samo mozes odabrati ono sto ti je ponudjeno i nista vise od toga? :D Covjek kao bice je jos daleko od donosenja istinskih odluka, a sasvim druga diskusija je da li je to uopst emoguce!
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#608 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Big Boy »

statix wrote:
Ima samo prividan izbor, koji je ujedno mnogo tezi od ong rodjenog u srednjoj stalezi prosjecnog kvarta u zapadnoj drzavi. Ja aludiram na uzrocno-posljedicnu vezu izmedju odluke i informacija koje dobivas i uslova u kojima odrastas na tvoj izbor.
Cemu sluzi poredjenje prvog i drugog ? Da bi se uocilo kako je jednom cijena izbora veca od drugog !?

Vratimo se i koncentrisimo na ovog prvog... sta znaci prividan izbor ? Izbor u kojem je cijena jedne mogucnosti visestruko drugacija od ostalih mogucnosti. To ne znaci da izbora nema ali se pred onog koji bira stavlja na vagu cijena svakog pojedinog izbora kao i njegova spremnost s cim se moze i hoce pomiriti.

Svakako da onaj koji je egoista i hedonista bira ono sto je najpovoljnije po njega samog, pa makar gazio po drugima pa ce takav za svaku mogucnost nepovoljnu po njegovu egocentricnost nazvati prividnim i nerealnim izborom.
andolC

#609 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

statix wrote:Na stranu ljubav, meni je sloboda fascinantna i dominantnija od ljubavi. Covjek ako osjeti da mu je sloboda ugrozena spreman je na sve. Recimo, zatvori dvoje zaljubljenih u neku kucu, i vremenom ce sigurno postati nesretni. Ako imas dvoje ljudi na slobodi koji se ne vole, ali upraznjavaju medjusobno sex, bit ce relativno sretniji od onih zaljubljenih u kuci.
oprosti, ali zloupotrebljavas termine sloboda, i ljubav
jako povrsno gledas na te termine
pozz
Big Boy

#610 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Big Boy »

vedrank wrote: Niti jedna odluka nije nasa... Jer kakva je to odluka kad samo mozes odabrati ono sto ti je ponudjeno i nista vise od toga? :D
:shock:
Zanimljivo... i ove misli sto si napisao nisu posljedica tvoje volje vec neki slucajni splet okolnosti ? Potrefilo se da ne setas, ne spavas nego si uz racunar zakacen na internet... i ti od miliona i miliona dostupnih stranica tebe bas potrefi ovaj forum i ova tema.

Nadam se da je ova izjava ipak bila samo sala. :-)
vedrank wrote:Covjek kao bice je jos daleko od donosenja istinskih odluka, a sasvim druga diskusija je da li je to uopst emoguce!
Sta... da bi covjek mogao donijeti neku odluku morale bi ga krasiti bozanske osobine !?
andolC

#611 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

Istina, ali zanemarujes da tvoja katarza mora imati preduslove: ZNANJE, PRISTUP INFORMACIJAMA i najvazniji NEUVJETOVANJE OD STRANE DRUSTVA
nista od ovog nije bitno, bitno je samo htjeti
A ljubav je nista drugo nego zdrav razum, kategoricki imperativ, urodjeno ljudsko ponasanje... Samo usljed drustvenih i prirodnih uslova covjek potiskuje urodjeno i samim tim nije sposoban za katarzu!!!
ovdje kazes kako je ljubav urodjena, kategoricki imperativ, i onda bjezis linijom manjeg otpora i tvrdis kako covjek nije sposoban za katarzu
Niti jedna odluka nije nasa... Jer kakva je to odluka kad samo mozes odabrati ono sto ti je ponudjeno i nista vise od toga? :D Covjek kao bice je jos daleko od donosenja istinskih odluka, a sasvim druga diskusija je da li je to uopst emoguce!
nije mi jasno zasto sam sebe potcjenjujes. imas slobodu, imas pravo izbora, da li ces ta svoja "prava" koristiti na tebi je
vedrank

#612 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by vedrank »

andolC wrote:
Istina, ali zanemarujes da tvoja katarza mora imati preduslove: ZNANJE, PRISTUP INFORMACIJAMA i najvazniji NEUVJETOVANJE OD STRANE DRUSTVA
nista od ovog nije bitno, bitno je samo htjeti
ovdje kazes kako je ljubav urodjena, kategoricki imperativ, i onda bjezis linijom manjeg otpora i tvrdis kako covjek nije sposoban za katarzu
nije mi jasno zasto sam sebe potcjenjujes. imas slobodu, imas pravo izbora, da li ces ta svoja "prava" koristiti na tebi je
Samo nadcovjek je sebi mjera, nadcovjek jos rodjen nije... Dalje nas dovodi do zakljucka da smo mi relativni, tj uporedjujemo se sa drugim stvarima i ljudima... Ako ti nemas znanje i saznanje od rugim stvariam i ljudima ne mozes znati sta zelis da promijenis i na koji nacin! :D

Ne kazem da je nemoguce, ali u ovom trenutku NIJE MOGUCE!!! Kad kazem katarzu ne mislim na pojedinca nego na ljudski rod... Jer svaki covjek nema iste uslove za katarzu, koje sam gore naveo... KATARZA U NEZNANJU JE APSURD!!! :D
andolC

#613 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

vedrank wrote:
Samo nadcovjek je sebi mjera, nadcovjek jos rodjen nije... Dalje nas dovodi do zakljucka da smo mi relativni, tj uporedjujemo se sa drugim stvarima i ljudima... Ako ti nemas znanje i saznanje od rugim stvariam i ljudima ne mozes znati sta zelis da promijenis i na koji nacin! :D

Ne kazem da je nemoguce, ali u ovom trenutku NIJE MOGUCE!!! Kad kazem katarzu ne mislim na pojedinca nego na ljudski rod... Jer svaki covjek nema iste uslove za katarzu, koje sam gore naveo... KATARZA U NEZNANJU JE APSURD!!! :D
bezze se opterecujes sa nietzsche-om, stvari su puno jednostavnije... sve sto radis radi iz ljubavi i sve ce bit ok
statix

#614 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

Cemu sluzi poredjenje prvog i drugog ? Da bi se uocilo kako je jednom cijena izbora veca od drugog !?
Da ukaze da nemamo svi istu startnu poziciju, sto znaci da neki imaju vrlo uzak spektar izbora, a neki vrlo sirok.
Vratimo se i koncentrisimo na ovog prvog... sta znaci prividan izbor ? Izbor u kojem je cijena jedne mogucnosti visestruko drugacija od ostalih mogucnosti. To ne znaci da izbora nema ali se pred onog koji bira stavlja na vagu cijena svakog pojedinog izbora kao i njegova spremnost s cim se moze i hoce pomiriti.
Ti previse povrsno posmatras dogadjaje. Mislis da ti je Bog dao slobodu izbora, a sve ostalo je na tebi. Ako se ja rodim u zemlji u kojoj se ne konzumira i ne prodaje alkohol, da li je to iskljucivo moj izbor (odluka) sto ga nisam konzumirao. Dakle, covjek prvo mora probati nesto da bi uopste moga donijeti odluku o tome, jer sve ostalo nije nikakav izbor, i nije nikakva sloboda. Ili, ako odrastem na Farskim otocima u selu u kojem ljudi svake godine ritualno ubijaju na stotine delfina radi prehrane i dokazivanja da su postali "pravi muskarci". Pitam se koji faktori su uticali na moju odluku o sudjelovanju u samom cinu i koliko su zapravo uticali, mislim statisticki. Da li je uopste moguce suditi o toj odluci kategoricki, tj. kao ispravnoj ili pogresnoj?

Drugo, za mene ne postoje zli i dobri ljudi. Ti kad se rodis postoji stotinu faktora koji ce odrediti put kojim ces ti krenuti u zivotu. Naravno, kada sazrijes pocet ces donositi vlastite odluke, ali one ce vec jednim djelom biti odredjene slijedecim: drustveno-politicki sistem u kojem si odrastao, obrazovno-odgojnim institucijama u koje si isao, materijalni uslovi u kojima si odrasta, ekonomske prilike tvoje zemlje, tradicija (religija) i kultura tvog geografskog podrucja. Povrh svega ovoga imas genetsko naslijedje koje ce uticati na tvoje ponasanje iako, nemas veze s tim tj, nisi birao. Npr. ako si dijete alkoholicara, vece su sanse da ces i ti biti, ili ako se kvalitetno hranis imat ces bolje kognitivne sposobnosti, bit ces manje agresivan itd...

Svakako da onaj koji je egoista i hedonista bira ono sto je najpovoljnije po njega samog, pa makar gazio po drugima pa ce takav za svaku mogucnost nepovoljnu po njegovu egocentricnost nazvati prividnim i nerealnim izborom.
Ne, takav covjek ima iskrivljenu sliku o moralnim i etickim principima, i treba ici psihologu, kao sto recimo kleptoman treba da se lijeci ili osoba koja ispoljava agresivno ponasanje i sl. Poenta je da njihovo ponasanje ne moze se obrazloziti samo njihovim izborom, pa eto zaboga sta cemo im mi, tako su izabrali...

Najlakse je sa pozicije jedne razumne i moralno odgojene osobe davati lekcije drugima kako su eto zli, iako im je data sloboda izbora, a bez da se sagledaju uzroci koji su doveli tu osobu u takvo stanje tj. vjerovatnoce koje su bile u igri...
statix

#615 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

andolC wrote:
statix wrote:Na stranu ljubav, meni je sloboda fascinantna i dominantnija od ljubavi. Covjek ako osjeti da mu je sloboda ugrozena spreman je na sve. Recimo, zatvori dvoje zaljubljenih u neku kucu, i vremenom ce sigurno postati nesretni. Ako imas dvoje ljudi na slobodi koji se ne vole, ali upraznjavaju medjusobno sex, bit ce relativno sretniji od onih zaljubljenih u kuci.
oprosti, ali zloupotrebljavas termine sloboda, i ljubav
jako povrsno gledas na te termine
pozz
Povrsno je posmatranje svega samo sa jednog aspekta, u tvom slucaju vjerskog. Ja volim analizirati i razmisliti o tome sa vise aspekata, historijski, geopoliticki, kulturoloski, bioloski, moralni itd...Nista ne zloupotrebljavam, samo ti dajem misaoni eksperimet... :D
JThomas

#616 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by JThomas »

kakav ba izbor ako se rodiš u etiopijskom selu, kakva propaganda i informacija...cijeli ćeš život biti gladan, žedan i neznalica, nikad nećeš ni saznati šta je to propaganda, jer ti je tako grah pao i ništa tu nećeš moći učiniti.

bukvalno pola ovog svijeta je gladno i boso, bez ikakve REALNE šanse da se iz tog stanja izvuče, vi to možete okretati i racionalizirati kako hoćete, ali stanje u stvarnosti je takvo da mnogi baš i nemaju izbora, ni u kojem pogledu.
andolC

#617 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

JThomas wrote:kakav ba izbor ako se rodiš u etiopijskom selu, kakva propaganda i informacija...cijeli ćeš život biti gladan, žedan i neznalica, nikad nećeš ni saznati šta je to propaganda, jer ti je tako grah pao i ništa tu nećeš moći učiniti.

bukvalno pola ovog svijeta je gladno i boso, bez ikakve REALNE šanse da se iz tog stanja izvuče, vi to možete okretati i racionalizirati kako hoćete, ali stanje u stvarnosti je takvo da mnogi baš i nemaju izbora, ni u kojem pogledu.
jako je tesko raspravljati o ovim stvarima, bez da se ulazi u domenu religije/vjere/duhovnosti, a cim se kroci na taj teren dolazi do pretpostavki, koje mogu (a nemoraju) biti "majka svih zajeba"...
covjekov duh je ono sto cini njegovu bit, i pravo izbora se odnosi upravo na "spas duse". materijalno sve propada, i to je dokazivo, a duh/dusa je nedokaziv i mistican entitet, i nemoguce je o tome raspravljati bez da se ulazi u domenu religije, a to je grbav teren.
JThomas

#618 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by JThomas »

k'o što rekoh, vi to možete okretati na milion načina, ali stvarnost je takva da brojčano gledano, veći dio čovječanstva nema gotovo nikakvog izbora ni u kojoj sferi života.

kakvog izbora u duhovnom pogledu ima onaj ko jedva obezbjeđuje fizički opstanak i ko u životu neće imati šansu da pročita nijednu knjigu, o internetu da i ne počinjemo? da bismo mogli govoriti o izboru, moraju ti biti ponuđene najmanje dvije opcije i svijest o tome šta svaka od njih znači, u stvarnom životu veliki dio svijeta nema tu privilegiju, ni u materijalnom ni u duhovnom smislu.
andolC

#619 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

Povrsno je posmatranje svega samo sa jednog aspekta, u tvom slucaju vjerskog.
kako si zakljucio da sam vjernik?
mene interesuju kategorije kao sto su: dobro, zlo (kao njegova suprotnost), duh, itd. dali sam onda automatski vjernik, i ako jesam, da li tu ima nesto lose?
Ja volim analizirati i razmisliti o tome sa vise aspekata, historijski, geopoliticki, kulturoloski, bioloski, moralni itd...
u tome nevidim nista lose...
Nista ne zloupotrebljavam, samo ti dajem misaoni eksperimet... :D
kako ba ne zloupotrebljavas, usporedjujes kategorije kao sto su ljubav i sloboda sa sex-om, koji je interesantan 15-ak minuta a poslije se pitas "sta je to u toj picki toliko interesantno"... :D tipicna vaginalna manipulacija :)
statix

#620 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by statix »

kako si zakljucio da sam vjernik?
Zato sto sve gledas kroz religiju.
mene interesuju kategorije kao sto su: dobro, zlo (kao njegova suprotnost), duh, itd. dali sam onda automatski vjernik, i ako jesam, da li tu ima nesto lose?
Nema nista lose. Otkud tebi da je tvoj razmisljenje dublje i pravilnije od moga?
kako ba ne zloupotrebljavas, usporedjujes kategorije kao sto su ljubav i sloboda sa sex-om, koji je interesantan 15-ak minuta a poslije se pitas "sta je to u toj picki toliko interesantno"... :D tipicna vaginalna manipulacija :)
Izgleda da je najlakse napucat' se graha, otrest' ga i doci palamuditi o dusi, ljubavi, dobru i zlu itd...Maslow je definitivno bio u pravu...
andolC

#621 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

JThomas wrote:k'o što rekoh, vi to možete okretati na milion načina, ali stvarnost je takva da brojčano gledano, veći dio čovječanstva nema gotovo nikakvog izbora ni u kojoj sferi života.

kakvog izbora u duhovnom pogledu ima onaj ko jedva obezbjeđuje fizički opstanak i ko u životu neće imati šansu da pročita nijednu knjigu, o internetu da i ne počinjemo? da bismo mogli govoriti o izboru, moraju ti biti ponuđene najmanje dvije opcije i svijest o tome šta svaka od njih znači, u stvarnom životu veliki dio svijeta nema tu privilegiju, ni u materijalnom ni u duhovnom smislu.
nisam siguran da si uopce shvatio sta govorim.
pricam o cinjenju dobra i cinjenju zla. svaki covjek ima mogucnost izbora u ovom slucaju.
JThomas

#622 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by JThomas »

i za taj izbor, mora postojati fizička mogućnost izbora, i svijest o tome šta svaka opcija nosi. a veliki dio svijeta nema tih privilegija.
andolC

#623 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

Zato sto sve gledas kroz religiju.
koju?
Otkud tebi da je tvoj razmisljenje dublje i pravilnije od moga?
nisam to rekao, cak niti pomislio. sam sebe upitaj zasto si to tako shvatio.
Izgleda da je najlakse napucat' se graha, otrest' ga i doci palamuditi o dusi, ljubavi, dobru i zlu itd...Maslow je definitivno bio u pravu...
nije vrijedno komentara...
andolC

#624 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by andolC »

JThomas wrote:i za taj izbor, mora postojati fizička mogućnost izbora, i svijest o tome šta svaka opcija nosi. a veliki dio svijeta nema tih privilegija.
ako ti se ne gadi, de neki konkretan primjer, jer mislim da nerazumijem sta hoces da kazes
JThomas

#625 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by JThomas »

kakvog izbora ima dijete od 13 godina koje je u africi u vojsci? ili još dalje, kakvog izbora ima obični vojnik prašinar bilo koje vojske koji je tu svakako silom doveden? on mora ubiti, da ne bi bio sam ubijen. kakav je njegov izbor? nikakav. kakav je izbor onih s druge strane protiv kojih se on bori? isto tako nikakav.

kakvog izbora ima stanovnik sjeverne koreje ili bilo koje druge diktature, kakvih je pun svijet? kakvog izbora ima čovjek koji živi od šake riže na dan? on radi ono što može i mora da radi, nikakvog on apsolutno izbora nema, ni u kojem pogledu.
Post Reply