Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safet_cucak

#601 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

safet_cucak wrote:
upsala wrote:Imam pitanje u vezi sa matičnim rešetkama.Postavio sam ih na plodište(samo jedan sanduk),a onda sam preko nje stavio nastavak,normalno sa rotiranjem i premještanjem matice u donji dio.Neki "iskusniji"pčelari mi rekoše da je to greška,te da rešetku treba stavljati na nastavak,a ne na plodište(predlažu mi da stavim rešetku između drugog i trećeg nastavka).Meni je cilj da ograničim maticu u leženju,jer mi se dešavalo da pčela često dobije nagon za rojenjem,pusti se nekoliko puta i uđe slaba u zimu.Pretražujući po internetu vidio sam da dosta pčelara stavlja matičnu rešetku kao ja.Da li sam pogriješio?
Mozete kod mene naruciti kasete tj DVD -OVE o svim vidovima pcelarstva kako za pocetnike takoo i za napredne pcelare . Inace nalazim se z sarajevu tj na ilidzi mozes me kontaktirati na broj 061810771
safet_cucak

#602 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

beautyfool wrote:@ pcelar hvala na odgovoru :)
Gospodine pogaca se pravi od pravog meda a ne od maslacka
pčelar

#603 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Dragi pčelari i ostali potrošači da Vas izvjestim da je bagrem hvala bogu dobro medio ove godine. Naravno Vi potrošači budite oprezni jer se bojim da će sve više "medara" biti na djelu pa oprez pri kupnji meda. Ovdje Vam postirem mudžize ili nadahnuće božije gdje su pčele gradeći saće ispisale božije ime subhanAllah.
Ovo je prenešeno sa pčelinjaka našeg uglednog forumaša i jednog od rijetkih proizvođača matične mliječi Emira Memiševića
Image

A ovaj snimak je snimljen sa interneta ne znam gdje se zbilo
Image

Neka nam je svima medeno :bih:
Eddis

#604 Re: Pčelarstvo

Post by Eddis »

EsSelamu alejkum, evo da se pridruzim ovom drustvu, ja sam pocetnik u pcelarstvu pa bih htio da mi date koji savjet sta bi trebao ciniti u pocetku.
pčelar

#605 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Eddis wrote:EsSelamu alejkum, evo da se pridruzim ovom drustvu, ja sam pocetnik u pcelarstvu pa bih htio da mi date koji savjet sta bi trebao ciniti u pocetku.
Dobro nam došao u ime svih nas pčelara na forumu. Neka je božija milost i blagoslov na tebe i sviju nas.
Pa ako se nećeš ljutiti ima dosta savjeta al su za početak jako važni:
- Provjeri ako već nisi, jesi li alergičan na ubode pčela, što ne predstavlja prepreku da se baviš, samo malo više opreza
- Ne budi pohlepan i škrt po pitanju uzimanja meda i liječenja pčela
- Puno čitaj i druži se iskusnim i dobronamjernim pčelarom
- Ne počinji sa puno košnica 3 -5 najviše
- Obilazi predavanja i pitaj sve što te zanima neko će ti odgovoriti
U kojem dijelu BiH se nalaziš možda znam nekog od pčelara pa da te preporučim.
Neka ti je medeno :bih:
safet_cucak

#606 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

Eddis wrote:EsSelamu alejkum, evo da se pridruzim ovom drustvu, ja sam pocetnik u pcelarstvu pa bih htio da mi date koji savjet sta bi trebao ciniti u pocetku.
alejkukum musselam edise ako se nalazis u sarajevu i zainteresiran si za pcelarstvo mozes mi se obratiti na telefon da stupimo u kontakt sa mnom i sa pcelarskim udruzenjem "BEHAR" u cijem sam upravnom odbroru koje daje instrukcije za mlade pcelare sto se naravno neplaca sami se finansiramo odg ...
Eddis

#607 Re: Pčelarstvo

Post by Eddis »

Ja sam iz okoline Gračanice TK, počeo sam sa 2 sanduka zasad, pa ako Allah da mozda i vise kasnije.
pčelar

#608 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Eddis wrote:Ja sam iz okoline Gračanice TK, počeo sam sa 2 sanduka zasad, pa ako Allah da mozda i vise kasnije.
Edise Tuzla ti nije daleko poslaću ti broj telefona od profesora Ferida Velagića on bude u Tuzli inače nesebično pomaže početnicima pa će ti svakako akobogda koristiti. Do tada slobodno pitaj sve što te zanima dobićeš odgovor.
Mislim da u tebi akobogda ima potencijala za dobrog pčelara. :bih:
Eddis

#609 Re: Pčelarstvo

Post by Eddis »

Da nije naravno čak šta više tu i studiram :) , a skoro sam kupio i knjigu od dotičnog gospodina baš iz njegove radnje u Tuzli. Jutros sam kupio 2 nastavka sa ramovima jer mi je rekao ovaj što mi je dao pčele da bi trebao postaviti ih uskoro. Danas smo mislili da pregledamo košnice al poče kiša pa tako da ćemo sutra inšaAllah. Eh sad me zanima kad je kišovito vrijeme i ovako hladno kao što je sad treba li i s čime hraniti pčele?
pčelar

#610 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Eddis wrote:Da nije naravno čak šta više tu i studiram :) , a skoro sam kupio i knjigu od dotičnog gospodina baš iz njegove radnje u Tuzli. Jutros sam kupio 2 nastavka sa ramovima jer mi je rekao ovaj što mi je dao pčele da bi trebao postaviti ih uskoro. Danas smo mislili da pregledamo košnice al poče kiša pa tako da ćemo sutra inšaAllah. Eh sad me zanima kad je kišovito vrijeme i ovako hladno kao što je sad treba li i s čime hraniti pčele?
Halali ja malo u gužvi pa malo kasnim sa odgovorima. Ma super ako već znaš gdje se nalazi Feridova radnja slobodno mu se obrati, poselami ga od Sulejmana iz Krajine i kakav god savjet tražiš dobićeš ga sigurno, vjeruj Ferid je duša od insana. Po pitanju hrane ako ovo duže potraje hladno vrijeme i ako su ti to rojevi nije loše ako si blizo pčela da im bar svako drugo veče daješ sirupa omjer 1:1 i to ne više od 250ml, ili ako nisi blizo pčela da im daš pogaču medonosnu.
Kod tog dodavanja nastavaka pitaj profesora Velagića on će ti najbolje objasniti kako da ih dodaš.
srecnik

#611 Re: Pčelarstvo

Post by srecnik »

Ja sam takođe pčelar početnik. Ljubav prema pčelama traje još od srednje škole, kada sam od džeparca odvajao pare i kupio sebi prvi sanduk pčela. Svaki dan sam provodio pored sanduka i promatrao rad pčela. Nakon toga su mi i roditelji kupili jos tri roja. Međutim, nisam uspio, jednu godinu sam ih imao, u toku te godine izvadio samo mozda 1 kilogram meda (bilo mi žao), te mi nisu prezimile. Smatram da je uzrok mog neuspjeha: prečesto pregledanje košnica i blizina američke vojne baze u to doba. Naime, amerikancima su komarci bila pravo dosadna stvorenja, te su redovno vršili zaprašivanja, što je vjerovatno uništilo i sprečavalo napredak mojih pčela.

Nakon toga, ostali su mi samo prazni sanduci, zbog obaveza u skoli, a kasnije i velikih obaveza na fakultetu nisam imao vremena za ponovno bavljenje pčelarstvom. Međutim, ljubav prema pčelama je ostala, te nakon što sam završio fakultet i nekako se zaposlio, odlučio sam ponovo nabaviti pčele.

prošle godine sam kupio 3 sanduka, koji su mi uspješno prezimili, i ove godine se dobro razvili, obzirom da sam prije zime, dodao nove mlade matice, koje su u proljeće odmah prionile za poslom. Uprkos velikoj ljubavi, smatram da posjedujem vrlo malo znanje, te na sve strane tražim pomoć, ali slabo do nje dolazim. Jako su mi interesantni ovi DVD-ovi o pčelarstvu, koje je spominjao forumas safet_cucak. Volio bih ih pogledati, odnosno kupiti, ali neznam kako obzirom da sam ja u Zivinicama, dolazim u sarajevu ali rijetko. Da li postoji mogućnost dostave putem pošte ili tako nekako, bio bih jako zahvalan?!

Obzirom da imam 3 jaka društva, htio bi ih vještački razrojiti, te od ta tri napraviti jedan novi (kupio bih oplođenu maticu, te iz svakog uzeo po okvir legla i naravno pčela). Kako da to uradim?

Selami i pozdravi za sve!
safet_cucak

#612 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

srecnik wrote:Jako su mi interesantni ovi DVD-ovi o pčelarstvu, koje je spominjao forumas safet_cucak. Volio bih ih pogledati, odnosno kupiti, ali neznam kako obzirom da sam ja u Zivinicama, dolazim u sarajevu ali rijetko. Da li postoji mogućnost dostave putem pošte ili tako nekako, bio bih jako zahvalan?!
Selami i pozdravi za sve!
sutra bih ti poslao filmove imam ih oko 15,20 komada ali nezrazumijem se bas kako to ide preko pouzeca ne bjezim od toga nego samo se nerazumijem , znam da se neszta salje postom preko pouzeca pa ti kada primis platis im valjda ako ima ko da mi objasni kako to ide poslao bih ti folmove koliko sutra zasto da ne !!!
srecnik

#613 Re: Pčelarstvo

Post by srecnik »

safet_cucak wrote: sutra bih ti poslao filmove imam ih oko 15,20 komada ali nezrazumijem se bas kako to ide preko pouzeca ne bjezim od toga nego samo se nerazumijem , znam da se neszta salje postom preko pouzeca pa ti kada primis platis im valjda ako ima ko da mi objasni kako to ide poslao bih ti folmove koliko sutra zasto da ne !!!
Hvala vam najljepše, nadam se da ce te naci adresu koju sam vam dao. Ako ja isto dobijem kakvih drugih cd-ova, a obećali su mi isto neki prijatelji, obavijestit cu vas ovdje na forumu.
safet_cucak

#614 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

filmovi su gotovi znaci sutra sa sastajem sa ovim momkom mirzom da mu ih dam to ce biti tamo oko 10 izjutro i on ce ti ih donjeti znaci tu ce biti
1.med na medu rodi
2.pcelarstvo dragana jevtica
3. pcelarenje 1
4. pcelarenje 2
5.pcelarska farma vener
6.tehnika rada sa lr kosnicama
srecnik

#615 Re: Pčelarstvo

Post by srecnik »

E hvala puno!
pčelar

#616 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

safet_cucak wrote:filmovi su gotovi znaci sutra sa sastajem sa ovim momkom mirzom da mu ih dam to ce biti tamo oko 10 izjutro i on ce ti ih donjeti znaci tu ce biti
1.med na medu rodi
2.pcelarstvo dragana jevtica
3. pcelarenje 1
4. pcelarenje 2
5.pcelarska farma vener
6.tehnika rada sa lr kosnicama
Safete ja idući vikend akobogda dolazim u Sarajevo imam jednu narudžbu meda pa te molim da ostaviš barem jedan komplet tih DVD eova. Javim ti se dan prije.
Svako dobro :bih:
delightful

#617 Re: Pčelarstvo

Post by delightful »

molim vas da buduce dogovore oko prodaje i kupovine obavljate preko pp-a, a ne na temi. hvala.
safet_cucak

#618 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

delightful wrote:molim vas da buduce dogovore oko prodaje i kupovine obavljate preko pp-a, a ne na temi. hvala.

ok nije problem
Eddis

#619 Re: Pčelarstvo

Post by Eddis »

Selamun alejkum, nešto ste se utišali, jel se izvrcao med ili ste time zauzeti :) htio bih da pitam može li se sad posuti po pčelama šećer u prahu (protiv varoe)?
pčelar

#620 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Eddis wrote:Selamun alejkum, nešto ste se utišali, jel se izvrcao med ili ste time zauzeti :) htio bih da pitam može li se sad posuti po pčelama šećer u prahu (protiv varoe)?
Polahko Edise ima svako svog posla.
Ugledni pčelar prof. Ferid Velagić iz Tuzle radi nešto slično sa peludalom kao što možeš vidjeti na slikama njegovog pčelinjaka. Inače peludal se ubacuje u pogačice kao zamjena za polenov prah pa za detalje možeš njega pitati. Skoro mi je pričao da je metoda djelotvorna iako ja koristim građevnjake. Evo slika sa njegovog pčelinjaka.

Image

Ovako izgledaju građevnjaci koji su se pokazali kao dobri kontrolori varoe i jako efikasni.

Image
pčelar

#621 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Evo malo izbliza sa Feridovog pčelinjaka kako izgleda sa peludalom a možeš i šećerom u prahu ne smeta barem mi je tako Ferid rekao.Image
Eddis

#622 Re: Pčelarstvo

Post by Eddis »

Ma šalim se samo vi radite nego nedostaje mi ovih diskusija pa zato ja to kažem, nauči se dosta toga ovako. Danas sam stavio nastavke i ovaj mi pčelar od koga sam dobio pčele kaže da ih zadimim sa lisitićima(1 listić sadrži Amitraz 0,2g/ml, i NaNO3 -0,025g), a izgleda što je stariji pa tvrdoglaviji malo :) rekao mu ja za šećer u prahu on se poče smijati:) hajd eto toliko evo i par slika današnjeg roja kojeg imao priliku uslikati slike nisu nešto al et vidi se.[img][IMG]http://img28.picoodle.com/img/img28/2/6/9/eddis/f_09062009308m_d9f6c7e.jpg[/img][/img]
pčelar

#623 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

:bih:
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:53, edited 1 time in total.
Eddis

#624 Re: Pčelarstvo

Post by Eddis »

[img][IMG]http://img19.imageshack.us/img19/6371/09062009306.th.jpg[/img][/img]
Ma da znam, pošto sam početnik pa sad ne mogu ja nešto pametovati čovjek je stariji,pa vidjet ću onda neki drugi lijek( koji mi vi preporučujete ?) manje štetniji. Možeš li malo objasniti ove svoje pojilice kako si ih napravio i šta si postavio na galon da voda ne izađe?
safet_cucak

#625 Re: Pčelarstvo

Post by safet_cucak »

Eddis wrote:[img][IMG]http://img19.imageshack.us/img19/6371/09062009306.th.jpg[/img][/img]
Ma da znam, pošto sam početnik pa sad ne mogu ja nešto pametovati čovjek je stariji,pa vidjet ću onda neki drugi lijek( koji mi vi preporučujete ?) manje štetniji. Možeš li malo objasniti ove svoje pojilice kako si ih napravio i šta si postavio na galon da voda ne izađe?
eddise mislim da ti je roj jako jako dobar ali evo i ja vam u prilog saljem jedan da vidite kakav je a u pozadini se moze vidjeti i nasa obnovljena dzamija...eto...pcele su ipak Dzennetska stvorenja zar ne?

http://cdn-users1.imagechef.com/ic/stor ... 3a1044.jpg
Post Reply