Rockabilly - Psychobilly

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
route66

#602 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by route66 »

evo u utorak 1.7 u route 66 u zagrebu nastupaju "al and the black cats "

http://www.alandtheblackcats.com

prošli put sam bio spriječen kad su nastupali ali sada idem obavezno
lab3352

#604 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Route66, Muri i Don Karlos su poslali adrese, za Jeftu znam gdje je, pa cu mu licno uruciti, a ko jos nije poslao neka salje (morbilly, brxi...)... Majice ce Vam doci postom, a ovo je prvi dizajn, nove vec spremam ...

Danas ce biti malo update na blogu, jer idem na put ...

Lab3352
http://rockabilly.blogger.ba
lab3352

#605 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Image

Novi update na http://rockabilly.blogger.ba

Lab3352
route66

#607 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by route66 »

lab3352

#608 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Evo nekih novih info: Majice su danas gotove, kod mene ce biti do kraja ove sedmice, a onda idu na slanje ekipi ... Nesto malo update sam stavio na blog, pa mislim da ce opet svako za sebe nesto pronaci. Route66, thx na postovima, nisam jos uradio download (cekam vikend), pa cu poslati neke impresije ...

Lab3352
morbilly

#609 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by morbilly »

Nije me duže bilo, jer sam bio na godišnjem i na službenom putu.
Labe 89597652, sori što ti se ne javih prije i hvala ti na velikom trudu! Impresivni apdejti na blogu!!!

Sinoć ovdje bleketsi pomeli pameću. Ja nezgodom nisam bio, ali ekipa oduševljena. Veliki dio pank scene se preburazio u sajko na jednu noć. Nikad ih nije toliko bilo u gradu.
Na jesen potvrđeni Creepshow i Bloodsucking Zombies FOS (23.10. u KSET-u, upad 50kn)!!!
Možda dođu i Koffin Kats i DAG, pa planirajte Zgb!

Ovo je pri pri-rilis najnovijeg albuma Kings of Nuthin' - Old Habits Die Hard (nema tagova)

Code: Select all

http://rapidshare.com/files/125575322/kings_of_nuthin_-_old_habits_die_hard__2008_.rar.html
I pokoja slička s giga:
http://img395.imageshack.us/img395/7602/p7010010dz1.jpg
http://img365.imageshack.us/my.php?imag ... 016wo2.jpg
http://img388.imageshack.us/my.php?imag ... 022jq6.jpg
http://img389.imageshack.us/my.php?imag ... 052ov6.jpg
lab3352

#610 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

A ja sam u velikim radovima u stanu, pa sada sam mali "beskućnik" (tj, spavam kod punice :-D ) ... THX za photos i mali izvjestaj ... Sto se tice bloga, jeste bilo update, ali to je sve sto rovim po netu i onda postavima na jednu lokaciju da imamo svi pristupa ... Nisam u posljednje vrijeme nista kupovao, pa sam malo off line sto se tice nove muzike ... Majice danas preuzimam, pa ako sve bude OK vec za vikend su na putu prema ekipi ...

Lab3352
lab3352

#611 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Finally ... danas sam postavio blog komentar na "reakciju" RedondoRoundUp-a oko copy/paste ... covjek se zali, pa sam stavio komentar. Feel free da postavite u Komentar Vase misljenje (bilo kakvo bilo), jer me interesuje da li sam upravu ili nisam?

Majice su dosle, Jefto ce danas dobiti svoju, ostalima saljem iduce sedmice, samo da se vratim u stan :-D

Lab3352
Muri

#612 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Uh nemoj kod punice hhehe
ne do ti bog ;-)

Konacno sam uspio naci malo vremena da poslusam Voodoo Cadillac na myspace-u. Muzika kao muzika nije losa ima dosta energije... ali mozda sam ja odvise stara skola rockabillija...ne mogu reci da me ta muzika ista asocira na psychobilly a na rockabilly jos manje.
Psychobilly je muzika koja ima uske asocijacije na rockabilly, drugim rijecima kad cujes psycho treba da cujes 70% rockabilly a 30% neki drugi stil (obicno punk, hard rock, metal itd), medjutim ja od rockabillyja ne cujem bas puno.
Ovdje na zapadu takvu muziku mozes cuti dosta u neonacistickim klubovima, odmah sam je prepoznao stilisticki.

Ne znam kakve su tendencije dole ali ovdje na zapadu se to sto oni sviraju po zvuku ne bi kvalifikovala kao psycho.

Imam neke prijatelje iz Ekaterinburga, sviraju psycho i bas paze na stil i prate sta se desava u svijetu. Poslusajte ih zovu se THE STOCKMEN.

U posljednje vrijeme koliko ja kuzim je tendencija prema bluegras country i hillbilly-ju. Sve se svodi da bude sto akusticnije, sto manje distorzije i naravno slapkontrabass sa razvijenim klikovima iz 21 stoljeca ( sinkopirani, komplikovane fraze). Medjutim nastoji se da se zadrzi ista energija kao i u psycho grupama koje su mjesale rbilly sa punkom i metalom.

Poslusajte Baskery.

Mene licno nikad nije toliko distorzija opcinjavala ni u kakvoj svirci. Hocu da cujem zvuk instrumenta a ne nekakve jeftine pedale.
pozdrav svim rockerima ma gdje oni bili.
Muri
lab3352

#613 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Evo krece i ova sedmica, a ja se jos nisam vratio u stan (da,da,da i dalje sam kod Punice, s velikim "P") ... Nije mi lose, jucer finale tenisa, lezim u sobi, jedem lubenicu, nise lose, nije lose ... Na blogu imamo nesto novosti, broj posjeta, nakon reakcije redondoroundup-a, je rapidno skočio, pa nisam stigao da se zahvalim čovjeku na promociji bloga :-D (morao sam malo biti sarkastičan, samo malo). Nije bilo nekih velikih reakcija, mada sam ih ocekivao.
Sto se tice komentara Murija na Voodoo Cadillac, slazem se, potpuno. Mislim ekipa iz VC je odlicna, na dobrom su putu i nadam se da ce pronaci svoj pravi zvuk. Ovdje je veoma tesko proci s onim zvukom, dosta se porede s Partibrejkersima. Oni imaju svoju publiku i mislim da spremaju drugi album uskoro. Da li ce biti vise rockabilly ili psychobilly neznam, ali vrijedi sačekati, pa da vidimo kako se to sve razvijati. Nisam znao da se onaj zvuk dosta slusa po neo nazi klubovima niti da toga ima jos uvijek po zapadu? Veoma cudno :? ... samo neka nediraju rockabilly zvuk ...

Je li bilo kakvih desavanja u okoloni na rockabilly sceni?

Lab3352
morbilly

#614 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by morbilly »

Koliko mi je poznato jedino su Šveđani u Europi uspjeli nekažnjeno iskompromitirati sajko u naci krugovima počevši s Bitbullfarmom i još uvijek nastoje, što i Muris potvrđuje (ali ne prate tamo samo oldskul, ima ih svakakvih, i jako žestokih). Iz principa ne slušam niti jedan švedski sajko i neorocka bend sve dok se zajednički ne deklariraju protiv te gamadi. Iz istih razloga jako slabo prolaze na turnejama po Europi.
Finska je obrnuta priča, sve sami dobri bendovi i ekipa!!!

A što se tiče stilova u ovim krajevima, najblži su nam mađari, talijani i austrijanci (Gorilla, Evil Devil, Silvershine, Spamabilly, Bierbillys, Green Moon Sparks, Moonstruck, Anal Destination i mnogi drugi). Slušajući ih sve ne može se govoriti o stremljenjima, ima svega, koketiranja s metalom, swingom, punkom, gothom itd, ima i super stvari, ali i smeća.
Mi možemo biti sretni da netko uopće pokušava proizvoditi u žanru u Bosni (VC) i Srbiji (ČB, AS), a u Zagrebu je to većinom garaža (Babies, WCIF, Bud Spencer...).

O Voodoo Cadillacu smo već govorili i tamo sve lijepo piše. Prvi album im je žešća banana, drugi će ziher biti bolji, ali u živo su fantastični!!! ^v^
Don Karlos

#615 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Apsolutno sam nezainteresiran za tu vrstu glazbe,pa sam i nekompetentan da o njoj govorim.So I'll pass this one...
Muri

#616 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Poslusao sam i tvoj bend Karlo, ODLICAN je!! Zvuci stvarno roots... Gitara me podsjeca na Paul Burlisona. Ljepota slusati, nema sta, samo nastavi.

Da to sto se tice svirke ovdje u SWE i nacista, to se dosta tolerise, ne znam zasto...kao fol neka demokratija :-(

Rockabilly se uglavnom svira po takozvanim RAGGAR klubovima koji su ustvari klubovi za vlasnike starih automobila. Medjutim tu se cesto nadje i pokoji neonazi koncert i naravno skinnheadsi i ostala bagra.

Nekidan smo mi recimo svirali u takvom klubu i nije bilo skinnheadsa, cijelo vece je drmao rockabilly i country, ali na velikom ekranu u susjednoj prostoriji su pokazivali neki video od Ku Klux Klana. Ja sam zanijemio kad sam vidio...
Cak se i Hells Angels kultura uvalila u ovo drustvo...oni su sve to izmjesali.

Imam osjecaj da se na kontinentu to ipak malo odvaja, ako je rockabilly onda je rockabilly. Barem koliko ja znam...mozda grijesim.
Ipak kad poslusam "Rumble in Brighton" cujem pomalo pozitivan ton u opisu skinnheadsa u Setzerovom tekstu, skoro divljenje.
Kao sto sam jednom prije naveo on je dobio kritike za "juznjacku zastavu" od raje, mislim da je Setzer pomalo iskoristio tu cinjenicu da se u EU ovi "pokreti" mijesaju, mislim da je on zaradio na tome.

To me ponovo navodi na pomisao kako mi nedostaje jedan "cist" rockabilly band u BiH. Mislim da je kod nas kultura sviranja gitare ipak okrenuta prema 70-tim ( pa nadalje) zahvaljujuci Bregi, Jagodama, Poljupcu i ostalima.
Mislim kad bi pitao nekoga na ulici da navede par gitarista iz 20-stoljeca, da bi svi naveli gitariste kao Hendrix a NIKO Scotty Moora, Jimmy Bryanta, Paul Burlisona, Eddie Cochrana, Cliff Gallup, itd.
Mozda Setzera, ali opet sumnjam ( mozda jedan od 1000).
lab3352

#617 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Mislim Muri da si upravu sto se tice BiH. Ovdje iskreno nedostaje jedan ili vise pravih, čistih rockabilly grupa. Mislim da u BiH ima potencijala za ovu vrstu muzike, ali je ljude veoma tesko "navući" na drugi zvuk, posebno ako to nije na MTV ili jos gore nekim od domaćih kanala. Ali ko zna, možda nakon ovih naših priča oko svega preko ovoga topica, do nekog klinca dođe ovaj zvuk, pa skonta da nesto uradi. Ja iskreno nisam imao nikada talenta za sviranje, ali za promociju jesam, pa to i radim.
Ovo sto se tice "demokratije" u Švedskoj je veoma cudno ... Mislim nema mi smisla. Gledao sam onaj odlicni film "American History X" s Edvardom Nortonom i po onome (to je samo film naravno) se slusa samo HC ili ta neka verzija. Ponekada demokratije ima previse...Dopustanje necega sto je zlo je previse. Sreca pa na rockabilly ne dolaze. Taj cijeli pokret skinheads (Oi!) se sam izgubio nekada sredinom osamdesetih, kada su poceli da koketiraju s nazi.
Ali dosta price o njima, evo najave jednog veoma finog događaja u Sarajevu. 13.07.2008 u FIS-u, u organizaciji Moto Cluba "Rajvosa" sviraju Tito & Tarantula. Ulaz 10KM (od cega je 3KM konzumacija - PIVA taman) ... Saljem neke slike. Muri, mislim da bi mogli da nesto organizujemo vezano za Vas nastup u BiH, iskreno. Mislim da bi se u ovom slucaju i SWE ambasada ukljucila u rijesavanje projekta. Sta ti mislis o tome, da probamo?

Lab3352
Muri

#618 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Ja sam ZA!

Ali sto se tice ambasade...heheheh
ma pusti ih ba.

Ja kad sam zavrsavao akademiju imao sam diplomski u Berwald sali ( to ti je ko Scala u Milanu, samo nije tako poznata). Kraljevski Simfonijski Orkestar je svirao moje djelo za simfonijski orkestar The Bridge i dirigent iz Engleske ( poznati Andrew Parrot).
Ja im svima javio i ambasadi i novinama i svakome.
Mislis da je iko dosao????

Znas koji je to dogadjaj bio. Mislim da nikad u nasoj istoriji nije ni jedan bosanac ( da ne spominjem bosnjak) uspio tako nesto izvesti, a oni niti da dodju ba.
Ja sam odustao od naseg "establishmenta", sve je to ba goli papan. Nisu zainteresovani za kulturu ni za civilizovanost.
Da je kakav fudbaler nesto uradio, mozda bi i dosli.
Ma jebi ih necu da se ispizdim na tu temu.
Nego uzdaj se u se i u svoje kljuse ;-)
a mi smo ZA!
Muri
lab3352

#619 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Muri, nisam mislio na nasu ambasadu, nego na SWE ambasadu u SA, ovdje u BiH. Mislim da kod njih to moze proci i da ce bi bili veoma voljni pomoći ovoj ideji. Ja cu u toku iduce sedmice da vidim sta se moze po tom uraditi (cujemo se mailom za sve detalje i sta ce meni trebatio s tvoje strane).
Na blogu sam danas naisao na interesantan komentar iz Brazila ... fino za cuti ... Info oko koncerta su update, a mozda odem i na press konferenciju ...

Nesto update ima na blogu

Lab3352
Don Karlos

#620 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Hvala Muri,drago mi je da ti se sviđa...
Samo bih nešto dodao...
Kažeš da te gitara podsjeća na Burlisona i nesvjesno griješiš.Onda poslije spominješ "magove" rockabilly gitare i opet ga ne spominješ...Možda i najveći rockabilly gitarist tog vremena,"čovjek iz sjene",GRADY MARTIN!!!!
Studijski glazbenik koji se pojavio na nebrojeno puno ploča,na kojima nikad nije bio spomenut.Mi ga "studiramo" godinama i izvukli smo o njemu masu podataka,a po prepoznatljivom stilu(baš ono po čemu si ti greškom izdvojio Paula) i soundu,našli smo ga na masu snimaka.Npr. nedavno sam saznao da je solo na Pritty woman Roya Orbinsona odsvirao upravo on!Pa za taj solo znaju svi ljudi na svijetu,a nitko nezna tko ga je odsvirao!
Nadalje,rockabilly faza Johnny Hortona,na bibliji rockabillya "Johnny Burnette and the R'n'R trio",Burlison je odsvirao svega par stvari,sve drugo je Grady!
Da ne nabrajam dalje...Za mene je taj čovjek neprikosnoveni kralj rockabilly gitare!
morbilly

#621 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by morbilly »

Od svega što sam čuo u rvackoj najbolji rnr na gitari svira Darko iz Medmena. Ne znam tko su mu uzori, ali zvuči naj šarolikije i najoriginalnije istovremeno i to na najobičnijem Squieru. Sve ostalo su govorancije.
Od ostalih na slep-basu je najjači Žuvela iz Sick Swinga (naš Heri se tek treba dokazati :)), pa opet iz Medmena Marko na bubnjevima i Branko za mikrofonom. AMEN
lab3352

#622 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Imam osjecaj da Hrvatska ima dosta prostora za rockabilly ... veoma dosta grupa je tamo, sto se bas ostali okolo nemogu pohvaliti. Neznam kakva je situacija s Slo?

Lab3352
Muri

#623 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Provjericu tog Martina...
ja sam prije koju godinu nasao svog ljubimca iz pedesetih: Jimmy Bryant-a. On mi je nekako kompletan kad ga uporedim sa mnogima, ali naravno covjek se uvijek iznenadi jer postoji mali milion dobrih muzicara.
Pratio je Speedy West-a i Ten. Ernie Forda.

Od danasnjih sam otkrio isto jednog "mahera": Duke Robillard. On vise svira neku vrsta blues-swinga ali izbor tonova je fenomenalan, pase uz rockabilly super.

Ja mislim da ima dosta na you tube sa njim.
Muri
Don Karlos

#624 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Neki ljudi koje znam su u istraživanju života i djelovanja Grady Martina išli u takve detalje(pošto ne postoje pisani dokazi za puno tog),da su uspoređivali kada je djelovao u kojem studiju i onda uspoređivali sa snimkama muzičara koji su u to doba tamo snimali i po stilu i soundu otkrivali da je to baš njegovih ruku djelo...Za njega se stvarno može reći da je bio istinski umjetnik i predani glazbenik kojeg slava apsolutno nije interesirala,čak dapače,koji je sačuvao svoju privatnost i mir kroz ta burna(glazbeno) vremena...
Morbilly...svako ima pravo na svoj stav i ukus,ali kad se priča da je netko najbolji,znači da takav mora biti najmanje "kompletan" u svom glazbenom izričaju...Mario je moj veliki prijatelj i divan čovjek pun duha i pozitivne energije,ali staviti njegovu svirku ispred Štelmine,je totalno neozbiljno...
fadill

#625 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

pozdravchina!
...sluso sam ovu kompilaciju Novosadska Punk Verzija i svidili su mi se Gradski Macori ...rokenrol svirka...
ima samo jedna njihova stvar zove se Kako Bih Voleo pored nje pise Demo 1986
...jel ima neko nesto od njih? mozda taj demo?

eo stvarke

http://www.speedyshare.com/618844365.html

zivli!
Post Reply