i kako se to radi, jednostavno se uči do pola, pa na sljedećem od pola?
i zar se gleda posebno za svaki dio namaza, a ne uzima se kao cjelina (ovo za ponavljanje)?
Jestnellington wrote:To me zanimalo - znači, red sura je objavljen od Allaha, dž. š. Hvala.arzuhal wrote:Nije od Osmana, radijallahu anhu. Ovaj raspored sura je utvrđen Allahovom voljom, kako je melek Džibril, alejhi-selam, podučio Poslanika, alejhi-selam. Zato je on ''kanonski''.nellington wrote:Ja učim po redu, ali me uvijek interesovalo - odakle adet da se uči po redu, ako je ovaj red od Osmana?
Neko može, za svoje vlastite potrebe, poredati sure po njihovoj objavi (naprimjer), pa da kao prvu stavi suru El-Alek, pa El-Kalem, pa Muddesir, itd..ali samo zbog vlastitog izučavanja Kur'ana, recimo. Ovo ne govorim po hiru, znam da nije zabranjeno. Ali samo za vlastite potrebe - naglašavam.
Za učenje Kur'ana poslije Fatihe se veli da ne treba biti kraće od tri kratka ajeta (a to je, otprilike, dužina zadnjih kur'anskih sura, cijelih). Znači, sura Ed-Duha je nešto duža od sure Ihlas, ali je nikad nisam polovio (đeš toMelanholik wrote:ovo za učenje polovine sure, koje se tačno smatraju "velikim" surama, da se mogu poloviti?
i kako se to radi, jednostavno se uči do pola, pa na sljedećem od pola?![]()
i zar se gleda posebno za svaki dio namaza, a ne uzima se kao cjelina (ovo za ponavljanje)?
ma i mislila sam na ove preko 30 ajeta.arzuhal wrote:Za učenje Kur'ana poslije Fatihe se veli da ne treba biti kraće od tri kratka ajeta (a to je, otprilike, dužina zadnjih kur'anskih sura, cijelih). Znači, sura Ed-Duha je nešto duža od sure Ihlas, ali je nikad nisam polovio (đeš toMelanholik wrote:ovo za učenje polovine sure, koje se tačno smatraju "velikim" surama, da se mogu poloviti?
i kako se to radi, jednostavno se uči do pola, pa na sljedećem od pola?![]()
i zar se gleda posebno za svaki dio namaza, a ne uzima se kao cjelina (ovo za ponavljanje)?), ali jesam znao, recimo, proučiti pola sure Lejl ili pola sure Šems na prvom rekatu, a pola na drugom.
Ne gleda se nužno kao cjelina. Svaki namaz je omeđen početnim tekbirom i predajom selama, početak i kraj.
Smiješ, jaštaradiMelanholik wrote:
ma i mislila sam na ove preko 30 ajeta.
nije nužno da ih moram poloviti, ali kako ih svakodnevno moram ponavljati, znam se nekada spetljati, ali nisam nikad bila sigurna da li je loše jednostavno učiti po pola.
hvala.
A nakon Nas, na sljedecem rekatu mozes poceti neki "novi krug"arzuhal wrote:Ima red a taj red je njihovo redno mjeto u Kur'anu. Dakle, ne uči se, recimo, zadnja kur'anska sura (En-Nas), pa na drugom rekatu predzadnja (Felek), nego obrnuto. Također, ne treba preskakati jednu suru, recimo da se prouči sura Ihlas (Kul huwallahu ehad) koja je 112. sura, a onda suru Nas (Kul euzu birabbi-nnas) koja je 114. sura, izostavljajući 113. suru.numizmatic wrote:Imam jedno pitanje a ova tema mi je nekako najlogičnija
Da li je bitno koju suru učim poslije Fatihe i moraju li one biti po nekom redu?
arzuhal wrote:
Jeste me ba obradovali ovim pitanjima i muhabetom, Allah vas obradovao
e, stvarno, i ja sam vas sve pročitalaMelanholik wrote:![]()
amin, da nas sve obraduje.
To je užitakMelanholik wrote:ahaa Amme!![]()
![]()
jako bih voljela naučiti Amme džuz, pa se trudim zadnjih godina. ako Bog da biće za par mjeseci. samo me strah da ne pozaboravljam.![]()
tako da me ovo polovljenje obradovalo.
Jednom je tako neki imam na prvom rekatu proučio suru Nas, a jedan hadžija iz prvog safa promrmljao: ''A, ku'ćeš sad, majčin sine!?''citadela wrote:A nakon Nas, na sljedecem rekatu mozes poceti neki "novi krug"arzuhal wrote:Ima red a taj red je njihovo redno mjeto u Kur'anu. Dakle, ne uči se, recimo, zadnja kur'anska sura (En-Nas), pa na drugom rekatu predzadnja (Felek), nego obrnuto. Također, ne treba preskakati jednu suru, recimo da se prouči sura Ihlas (Kul huwallahu ehad) koja je 112. sura, a onda suru Nas (Kul euzu birabbi-nnas) koja je 114. sura, izostavljajući 113. suru.numizmatic wrote:Imam jedno pitanje a ova tema mi je nekako najlogičnija
Da li je bitno koju suru učim poslije Fatihe i moraju li one biti po nekom redu?I jos jedno pitanje: pokudjeno je preskociti samo jednu suru, ne i 3 ili 5 sura?
Hvala na preporuci, potražiću definitivno.arzuhal wrote:Znači da napreduješ i da ti treba višenumizmatic wrote:Zašto ovo nema u Ilmihalu za noobs poput meneMislim da bi ti odgovarao Talimu-l-islam, u njemu je mnogo više detalja (općenito), a možeš i ovako pitati kad je Bog dao
Allah i tebe obradovao, a kad je tako, imam ja još pitanjaarzuhal wrote:Jeste me ba obradovali ovim pitanjima i muhabetom, Allah vas obradovao
Da li to znači da je recimo sunnet podneva jedan namaz?arzuhal wrote:Ne gleda se nužno kao cjelina. Svaki namaz je omeđen početnim tekbirom i predajom selama, početak i kraj.
arzuhal wrote:
Jednom je tako neki imam na prvom rekatu proučio suru Nas, a jedan hadžija iz prvog safa promrmljao: ''A, ku'ćeš sad, majčin sine!?''
![]()
arzuhal wrote:
Jednom je tako neki imam na prvom rekatu proučio suru Nas, a jedan hadžija iz prvog safa promrmljao: ''A, ku'ćeš sad, majčin sine!?''
![]()
arzuhal wrote:
![]()
Prvo generalno nešto da kažem: od pet dnevnih namaza, kada se klanjaju u džematu, na tri namaza (noćni namazi: sabah, akšam i jacija) imam uči skroz naglas, a muktedije (oni koji su pristali da klanjaju za imamom) to učenje slušaju. Na podnevu i ikindiji i imam uči u sebi (tiho).numizmatic wrote: Da li se mora tokom namaza učiti naglas, ili može u sebi, bez pomjeranja usana?
I da i nenumizmatic wrote:Da li to znači da je recimo sunnet podneva jedan namaz?arzuhal wrote:Ne gleda se nužno kao cjelina. Svaki namaz je omeđen početnim tekbirom i predajom selama, početak i kraj.
Nisam od uleme, al' otkrit ću ti tajnu šta se klanja....Slobodno klanjaj. Ili pitaj Kenana Musića, on je od uleme, a isto će ti kazatavicena wrote:
Ako u vaktiji piše da je akšam namaz u 18:00h, a ja nisam klanjao ikindiju namaz i na mom satu je 17:55 i znam da mogu stići klanjati farz, kakvo je mišljenje uleme o tom namazu uzimajući u obzir zabranu klanjanja u vrijeme zalaska sunca?
Tako i ja praktikujem, ali nije loše provjeriti zbog šubhe. Neću poslije tebe pitati više nikoga.arzuhal wrote:Nisam od uleme, al' otkrit ću ti tajnu šta se klanja....Slobodno klanjaj. Ili pitaj Kenana Musića, on je od uleme, a isto će ti kazatavicena wrote:
Ako u vaktiji piše da je akšam namaz u 18:00h, a ja nisam klanjao ikindiju namaz i na mom satu je 17:55 i znam da mogu stići klanjati farz, kakvo je mišljenje uleme o tom namazu uzimajući u obzir zabranu klanjanja u vrijeme zalaska sunca?. Rekoše mi: ''Jest, ušao su u vrijeme kada je pokuđeno klanjat, ali ipak klanjaš u ikindijskom vremenu, a inače bi morao naklanjavat.''
Alejkumu selam!avicena wrote:Tako i ja praktikujem, ali nije loše provjeriti zbog šubhe. Neću poslije tebe pitati više nikoga.arzuhal wrote:Nisam od uleme, al' otkrit ću ti tajnu šta se klanja....Slobodno klanjaj. Ili pitaj Kenana Musića, on je od uleme, a isto će ti kazatavicena wrote:
Ako u vaktiji piše da je akšam namaz u 18:00h, a ja nisam klanjao ikindiju namaz i na mom satu je 17:55 i znam da mogu stići klanjati farz, kakvo je mišljenje uleme o tom namazu uzimajući u obzir zabranu klanjanja u vrijeme zalaska sunca?. Rekoše mi: ''Jest, ušao su u vrijeme kada je pokuđeno klanjat, ali ipak klanjaš u ikindijskom vremenu, a inače bi morao naklanjavat.''
![]()
m.selam
arzuhal wrote: Kad se sjetim faca...
avicena wrote:arzuhal wrote: Kad se sjetim faca...Nekako mi i logično što ulemu koja vlada svom tom terminologijom zbunilo, ali mislim da bih ja skont'o koju poruku odašilješ. Čak mi i logična kombinacija.
![]()
Sjetih se jednog koji je tako prevodio neki arapski tekst i zapne jer je راحة الحلقوم preveo sa 'uživanje u udobnosti' i nikako da skonta rečenicu, a valjda trebao jednostavno po naški 'rahat lokum'.
predobrobijela wrote:kad smo kod ovih hadžija koji dobacuju imamu iz prvog safa...![]()
kaže, učio imam suru Ta-Ha i učeći ajet o Musau, a.s., kada mu Allah, dž.š., kaže za štap:
"Baci ga, o Musa!" - reče on.
I on ga baci, kad on - zmija koja mili.
učini se imamu da u mihrabu, ispred sebe, vidi zmiju![]()
i čovjek se pogubio, ne zna dalje nastaviti suru, samo gleda u onu zmijurinu ispred sebe, sledio se i ne mrda...
ta šutnja, naravno, dosadi onom hadžiji iz prvog safa, pa mu šapne nastavak ajeta:
huzha, ve la tehaf! ("Uzmi je i ne boj se")
a imam zagalami, onako ishavećen:
UZMI JE TI AKO SMIJEŠ!!!