Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#601 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kroz maximalno godinu dana bio bi na nuli. Poslije si na dobitku. Isplativo je.
-
NediM17
#602 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako ces ga zadrzati jos makar godinu i po, isplati se, ako ne, ne ugradjuj jer nemas matematiku.4m3l wrote:Isplati li se ugradjivati plin na Peugeot 307 1.6 109KS, godisnje prelazim oko 15.000km i koliko bi ugradnja jednog takvom sistema kostala ?
Imajuci na umu kad se motor upali da trosi benzin dok se ne zagrije, kolika je zaista usteda ? Koliko je potrebno da se motor ugrije dovoljno da prebaci na plin ?
Na plin ti prebaci cim rashladna tecnost dostigne 30 stepeni, dakle ljeti je to maltene cim upalis auto, zimi trebaju 2-3 minute. Ako auto cesto palis i gasis (gradska voznja-kratke relacije) potrosnja benzina ljeti ne bi smjela biti veca od nekih 0.5l/100km, a zimi ide bez problema i do 1.5-2l/100km, naravno govorim o gradskoj voznji i kratkim relacijama, ako si negdje dalje krenuo, auto kada jednom prebaci na plin, vise ne trosi benzin osim naravno u slucaju da plina nestane. Postoje i sistemi koji u odredjenim uslovima dodaju i nesto benzina, ali ostavimo to po strani, jer rijetko koji serviser ce tako podesiti plinski sistem.
Vrhunske sekvent sisteme vec mozes dobiti po stvarno dobrim cijenama, recimo jedan Zavoli koji je stvarno super sistem se moze dobiti vec za 900KM sa ugradnjom. Naravno, to je cijena same ugradnje, ako hoces da si 100% legalan, tu treba dodati i atest 150KM, varedni tehnicki, upis u saobracajnu, pp aparat dvije kile, LPG naljepnica. Sve skupa negdje oko 1200KM.
Ako taj auto planiras jos vozati, ugradjuj, neces se pokajati sigurno!
- 4m3l
#603 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hvala na objasnjenju, znaci pored svega godisnje bi trosio oko 300KM plina. Uzeo sam kao neki godisnji prosjek 1l plina na 100km (na ukupnu godisnju kilometrazu od 15.000km)NediM17 wrote:Ako ces ga zadrzati jos makar godinu i po, isplati se, ako ne, ne ugradjuj jer nemas matematiku.4m3l wrote:Isplati li se ugradjivati plin na Peugeot 307 1.6 109KS, godisnje prelazim oko 15.000km i koliko bi ugradnja jednog takvom sistema kostala ?
Imajuci na umu kad se motor upali da trosi benzin dok se ne zagrije, kolika je zaista usteda ? Koliko je potrebno da se motor ugrije dovoljno da prebaci na plin ?
Na plin ti prebaci cim rashladna tecnost dostigne 30 stepeni, dakle ljeti je to maltene cim upalis auto, zimi trebaju 2-3 minute. Ako auto cesto palis i gasis (gradska voznja-kratke relacije) potrosnja benzina ljeti ne bi smjela biti veca od nekih 0.5l/100km, a zimi ide bez problema i do 1.5-2l/100km, naravno govorim o gradskoj voznji i kratkim relacijama, ako si negdje dalje krenuo, auto kada jednom prebaci na plin, vise ne trosi benzin osim naravno u slucaju da plina nestane. Postoje i sistemi koji u odredjenim uslovima dodaju i nesto benzina, ali ostavimo to po strani, jer rijetko koji serviser ce tako podesiti plinski sistem.
Vrhunske sekvent sisteme vec mozes dobiti po stvarno dobrim cijenama, recimo jedan Zavoli koji je stvarno super sistem se moze dobiti vec za 900KM sa ugradnjom. Naravno, to je cijena same ugradnje, ako hoces da si 100% legalan, tu treba dodati i atest 150KM, varedni tehnicki, upis u saobracajnu, pp aparat dvije kile, LPG naljepnica. Sve skupa negdje oko 1200KM.
Ako taj auto planiras jos vozati, ugradjuj, neces se pokajati sigurno!
Mjesecno je to 1250 pređenih km npr. na svakih 100km 1l benzina (1l - 2km) to je 25km x 12 mjeseci = 300km
-
TheGodfather001
#604 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Plin je, kako nekad meni reče muha_sa, rahat (lokum). NediM17 je sve fino rekao, pa malo da nakačim na prijedlog instalacije Zavoli Bora OBDII.
Na 1.6 16v Renault-ovom motoru je legao k'o budali šamar. Ugradnja, atestiranje, upis u saobraćajnu i vlasničku i PP aparat 2kg sa 6-mjesečnim atestom 1280KM. Do ugradnje LPG-a sam trošio 200-250KM goriva mjesečno, sve gradska vožnja, nakon ugradnje na troškove goriva sada otpada 80KM mjesečno, u odnosu na benzin razlika u uštedi je 120KM/mjesečno. Ostalo je sve historija.
PS. k'o putuje prema jugu na pumpi Čulepromet poslije Mostara (Bišća) LPG 0.71kpf i od više izvora provjereno dobar.
Na 1.6 16v Renault-ovom motoru je legao k'o budali šamar. Ugradnja, atestiranje, upis u saobraćajnu i vlasničku i PP aparat 2kg sa 6-mjesečnim atestom 1280KM. Do ugradnje LPG-a sam trošio 200-250KM goriva mjesečno, sve gradska vožnja, nakon ugradnje na troškove goriva sada otpada 80KM mjesečno, u odnosu na benzin razlika u uštedi je 120KM/mjesečno. Ostalo je sve historija.
PS. k'o putuje prema jugu na pumpi Čulepromet poslije Mostara (Bišća) LPG 0.71kpf i od više izvora provjereno dobar.
- O'zone
- Globalni moderator
#605 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da se ubacim sad sa levatskim pitanjima za nekog ko godinama vozi na plin ali obični venturi sistem.
Pazario novu vozilicu sa ugradjenim plinom (otvorit ću temu o tom autu
) Stag sequent, Tomaseto multiventil etc...
Pitanje jbm ga kad znate da je prebacio na plin?
Unutar auta ima samo ona kockica sa onim kobajagi indikatorom količine plina u boci i na njoj još jedan dodatna zelena lampica i dugme "B/C" . Pritisnuo ja jednom to dugme ali se samo ugasiše sve lampice na tom indikatoru a nikakvog osjećaja promjene u vožnji nije bilo (ja jes dobro uštiman
)
Pazario novu vozilicu sa ugradjenim plinom (otvorit ću temu o tom autu
Pitanje jbm ga kad znate da je prebacio na plin?
Unutar auta ima samo ona kockica sa onim kobajagi indikatorom količine plina u boci i na njoj još jedan dodatna zelena lampica i dugme "B/C" . Pritisnuo ja jednom to dugme ali se samo ugasiše sve lampice na tom indikatoru a nikakvog osjećaja promjene u vožnji nije bilo (ja jes dobro uštiman
-
NediM17
#606 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Burazer mi ima Stag. Mislim da kada nestanu sve lampice auto radi na benzin (plinski uredjaj skroz iskjucen i nece ti nikada ni prebaciti), kad imas samo indikaciju nivoa znaci da ce prebaciti kad se postignu uslovi (rashladna tecnost, itd.), i kad gori indikacija nivoa + jos neka lampica tada je na plinu.
- drug_profi
#607 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Imas tu dodatnu zelenu lampicu koja blinka kad se tek upali motor. Tad je sistem ukljucen ali jos je na benzinu. Kad ista lampica prestane da trepce i kontinuirano ostane da svijetli, onda radi samo na LPG.
Kad iskljucis dugme, vozis samo na benzin kao i prije.
BTW, pitanje, jel se na turbobenzinac moze naknadno ugraditi plin kod nas negdje? Skupo mi novo uzimat, a lakse je naci turbobenzinca polovnog.
BTW, pitanje, jel se na turbobenzinac moze naknadno ugraditi plin kod nas negdje? Skupo mi novo uzimat, a lakse je naci turbobenzinca polovnog.
-
NediM17
#608 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Turbo i plin idu bez problema.
- drug_profi
#609 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Znam da idu bolje nego obicni, ali me zanima jel se to moze uraditi kako treba u after market montazi na polovno auto.NediM17 wrote:Turbo i plin idu bez problema.
-
NediM17
#610 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne kontam sta je problem, hoces da uzmes turbo benzinca i da ugradis plin? Ukratko, moze se ugraditi bez ikakvih problema, po mogucnosti ganjaj nesto sto nema direktno ubrizgavanje.
- drug_profi
#611 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
To te pitam. Zanima me jel problem. Znaci nije. Hvala drug.NediM17 wrote:Ne kontam sta je problem, hoces da uzmes turbo benzinca i da ugradis plin? Ukratko, moze se ugraditi bez ikakvih problema, po mogucnosti ganjaj nesto sto nema direktno ubrizgavanje.
- O'zone
- Globalni moderator
#612 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
NediM17 wrote:Burazer mi ima Stag. Mislim da kada nestanu sve lampice auto radi na benzin (plinski uredjaj skroz iskjucen i nece ti nikada ni prebaciti), kad imas samo indikaciju nivoa znaci da ce prebaciti kad se postignu uslovi (rashladna tecnost, itd.), i kad gori indikacija nivoa + jos neka lampica tada je na plinu.
Hvala to se tražilodrugi profil wrote:Imas tu dodatnu zelenu lampicu koja blinka kad se tek upali motor. Tad je sistem ukljucen ali jos je na benzinu. Kad ista lampica prestane da trepce i kontinuirano ostane da svijetli, onda radi samo na LPG.
- drndalo
#613 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nije problem... Samo ces se morati postarati da nadjes dobrog majstora, koji ce to uraditi ko sebi, i ugradnju i mapiranje u svim rezimima voznje... Problem cesto moze biti kapacitet isparivaca, pa fali plina kad ga stisnes... Npr. imas auto od cca. 69-70 kW, a fabrika ima isparivac <70 kW i >70 kW... Ovaj drugi je skuplji, ali bolje radi posao, tj. ne zafali plina s njim "kad povuce"... A kod ugradnje svi gledaju da prodju jeftinije, pa im je sistem sa jacim isparivacem koji je 100 KM skuplji, skup, a ne znaju da ce ih ovaj 100 KM jeftiniji zjbvt...drugi profil wrote:To te pitam. Zanima me jel problem. Znaci nije. Hvala drug.NediM17 wrote:Ne kontam sta je problem, hoces da uzmes turbo benzinca i da ugradis plin? Ukratko, moze se ugraditi bez ikakvih problema, po mogucnosti ganjaj nesto sto nema direktno ubrizgavanje.
-
NediM17
#614 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Tacno tako. I onda ljudi seru po plinu, ne ide, trza, itd., a uzrok toga svega je usteda od 50-100KM i pogresan odabir komponenti.
- drndalo
#615 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Pa jeste, ali su imajstori krivi za to, ali kako ljudi mogu znati sta je bolje od majstora. Da ne bi isao onome ko je 50 KM jeftiniji, i oni nude jeftinije da bi oni radili ugradnju...
Ja sam se dugo interesovao za to dojadio i bogu i ljudima sa pitanjima, citao iskustva... I poceo traziti majstora koji mi nece reci "sve moze (samo mi ostavi pare)", nego nekoga koji ce mi reci "ja bih ovako sebi uradio, jer je zbog XY to bolje nego YX"... Kada sam sabrao te 2 razlicite mogucnosti, skontam da mi je najskuplja full BRC varijanta 150 KM skuplja od frankenstajna, i da mi je to ni 2 mjeseca duzi povrat investicije za ugradnju, odlucim biti hadzija, i "turiti" najskuplju varijantu... Evo je nakon 120.000 km i 9 godina jos radi u 80% originalnom sastavu... Tj. radjen je veliki servis isparivaca pa su zamijenjene membrane, zamijenjen je el.ventil, i crijevo za dovod plina od rezervoara do ventila. Ostalo je sve od ugradnje. Naravno, bilo je vise ciscenja filtera plina (posto nema zamjenjivi filter), cca. svakih 20.000 km...
Ja sam se dugo interesovao za to dojadio i bogu i ljudima sa pitanjima, citao iskustva... I poceo traziti majstora koji mi nece reci "sve moze (samo mi ostavi pare)", nego nekoga koji ce mi reci "ja bih ovako sebi uradio, jer je zbog XY to bolje nego YX"... Kada sam sabrao te 2 razlicite mogucnosti, skontam da mi je najskuplja full BRC varijanta 150 KM skuplja od frankenstajna, i da mi je to ni 2 mjeseca duzi povrat investicije za ugradnju, odlucim biti hadzija, i "turiti" najskuplju varijantu... Evo je nakon 120.000 km i 9 godina jos radi u 80% originalnom sastavu... Tj. radjen je veliki servis isparivaca pa su zamijenjene membrane, zamijenjen je el.ventil, i crijevo za dovod plina od rezervoara do ventila. Ostalo je sve od ugradnje. Naravno, bilo je vise ciscenja filtera plina (posto nema zamjenjivi filter), cca. svakih 20.000 km...
- Sodom1
#616 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kako bi ja smanjio potrosnju plina sa 25l na neku pristojnu od 15l npr, radi se o terrano 1
Bio sam kod kvazi majstora no on u nekoj frci a tako i ja ,kratko mi je napomenuo valjda mi nije dobar isparivac pusta zraka folovi golovi.
Nit mi je rekao koji je u mene ni koji ide, nit sta preporucuje nit nista
Bio sam kod kvazi majstora no on u nekoj frci a tako i ja ,kratko mi je napomenuo valjda mi nije dobar isparivac pusta zraka folovi golovi.
Nit mi je rekao koji je u mene ni koji ide, nit sta preporucuje nit nista
- Bakir1
#617 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jesi probao voziti na benzin pa vidjeti jel ti do plina?
Ja koliko znam hoce taj auto svakako potrositi...
Ja koliko znam hoce taj auto svakako potrositi...
- Sodom1
#618 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam probao ,
on je 2,4i ako ce trositi nek trosi samo me kopka jel ta potrosnja od 25l plina dure,
on je 2,4i ako ce trositi nek trosi samo me kopka jel ta potrosnja od 25l plina dure,
- O'zone
- Globalni moderator
#619 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
A jebem ga ja ako je 25l na 2.4 udure osim ako ga ne pustas ispod blokade.
Normala negdje za taj motor bi trebala biti 14 do 16 l, težak auto, aerodinamika cigle i starija verzija motora ali nikako 25l.
Normala negdje za taj motor bi trebala biti 14 do 16 l, težak auto, aerodinamika cigle i starija verzija motora ali nikako 25l.
- zateznistub
#620 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
preporuka, gdje ugraditi plin?
- drndalo
#621 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Koliko ti prosjecno trosi benzina na slicnim relacijama...? Gdje si ugradjivao plin ?Sodom1 wrote:Nisam probao ,
- Sodom1
#622 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam ugradjivao ja , takav je kupljen.
Ovaj majstor kaze da bi trebala potrosnja biti oko 15 litara.Kaze samo isparivac mozda pusta zraka previse
Ne znam koliko trosi benzina nisam probao
Ovaj majstor kaze da bi trebala potrosnja biti oko 15 litara.Kaze samo isparivac mozda pusta zraka previse
Ne znam koliko trosi benzina nisam probao
-
NediM17
#623 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Po meni za taj auto je po gradu 20l ok, otvorena oko 15.
@zateznistub
Moja preporuka je ti je Darkom.
@zateznistub
Moja preporuka je ti je Darkom.
- Sodom1
#624 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ovo kad kazem 25 l je bilo zimus i to mrtva gradska tj makadamska.
-
NediM17
#625 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
To je to, sta bi ti.