Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

anais_nin

Post by anais_nin »

Beatrice_22 wrote:meni je dovoljno kvalitetnih latinosa da mi on ne treba... :D
s ovim ne mogu da se ne slozim....nekad me tako spuca anksioznost kad pogledam svoju kilometarsku listu knjiga koje zelim da procitam, prvi put ili ponovo :D a cini se zivot tako kratak :D ja imam drugi problem....sto ne mogu dva dijela koja te izbacuju iz cipela odmah jedno za drugim procitat :-? isto kao sto neposredno nakon gledanja dobrog filma ne zelim ni o cemu drugom naprdivat nego o tim filmu :D zato sam davno davno uvela praksu, kad procitam nesto sto mi je super, dok mi se to ne slegne citam literaturu zbog koje previse ne razmisljam, neku laganicu (nekad cak trilere i krimice, one romane sto im ni imena pisaca, a kamoli dijela ne mogu zapamtiti) pa tek onda uzimam drugu "normalnu" knjigu poslije toga :D skontala sam da tako duze zadrzavam u sebi intenzivan dozivljaj nekog dijela, i da ga upecatljivije pamtim :D
davor.d

Post by davor.d »

anais_nin wrote:
Beatrice_22 wrote:meni je dovoljno kvalitetnih latinosa da mi on ne treba... :D
s ovim ne mogu da se ne slozim....nekad me tako spuca anksioznost kad pogledam svoju kilometarsku listu knjiga koje zelim da procitam, prvi put ili ponovo :D a cini se zivot tako kratak :D ja imam drugi problem....sto ne mogu dva dijela koja te izbacuju iz cipela odmah jedno za drugim procitat :-? isto kao sto neposredno nakon gledanja dobrog filma ne zelim ni o cemu drugom naprdivat nego o tim filmu :D zato sam davno davno uvela praksu, kad procitam nesto sto mi je super, dok mi se to ne slegne citam literaturu zbog koje previse ne razmisljam, neku laganicu (nekad cak trilere i krimice, one romane sto im ni imena pisaca, a kamoli dijela ne mogu zapamtiti) pa tek onda uzimam drugu "normalnu" knjigu poslije toga :D skontala sam da tako duze zadrzavam u sebi intenzivan dozivljaj nekog dijela, i da ga upecatljivije pamtim :D

da... i ja koristim tu metodu... uvijek poslije Dostojevskog ili Kafke uzmem da citam Harolda Robinsa ili Agatu Kristi... a malo mi je i glupo napadati tzv. trivijalnu knjizevnost u zemlji u kojoj 90 % stanovnistva ne cita nista drugo osim Dnevnog avaza i nekih tabloida... takodje i mnogi pisci koje mi danas kujemo u zvijezde u svoje su vrijeme bili svrstavani u sund... neko jednom rece: " da je roman Braca Karamazovi napisan danas bio bi okarakterisan kao triler"...
anais_nin

Post by anais_nin »

davor.d wrote: da... i ja koristim tu metodu... uvijek poslije Dostojevskog ili Kafke uzmem da citam Harolda Robinsa ili Agatu Kristi... a malo mi je i glupo napadati tzv. trivijalnu knjizevnost u zemlji u kojoj 90 % stanovnistva ne cita nista drugo osim Dnevnog avaza i nekih tabloida... takodje i mnogi pisci koje mi danas kujemo u zvijezde u svoje su vrijeme bili svrstavani u sund... neko jednom rece: " da je roman Braca Karamazovi napisan danas bio bi okarakterisan kao triler"...
joj agathu kristie gotivim vec sto godina :D i to ono ostavim njene knjige da odleze par godina pa ponovo, kad zaboravim ko je bio ubica :lol: :D
iskreno ja priznam da znam biti pomalo snob sto se tice muzike, filma, knjizevnosti....ali isto tako se nimalo ne stidim svojih "slabosti", posebno kad je prica o tome medju malo intelektualnijim osobama :D kad su filmovi u pitanju bez stida priznam da volim one shablonske "chick" plesne filmove, sljedbenike "dirty dancing" i svih onih plesnih ljubica 80tih :lol: :D isto je i sa literaturom, coelho, sophie kinsella, helen fielding (bridget jones diary), ja 100% iskreno priznam da povremeno obozavam opostanje uz tu "plaza literaturu" :D a da ne govorim o Harry Potteru :D tu sam nalozena 110% :D eto....sve crno na bijelo :D
hool

Post by hool »

Knjiga - Muskarcine ne plesu :-)
mala-i

Post by mala-i »

moram i ja priznati da me se često može uhvatiti uz kinsellu ili neku sličnu chick lit autoricu samo što se većinom trudim čitat ih u originalu i tako vježbat svoj english.
davor.d

Post by davor.d »

Beatrice_22 wrote:@davor, karamazovi imaju strukturu trilera, kao i svi romani dostojevskog, koji je izrazito dramatican romanopisac, ali njegova djela ne bi nikada mogla biti okarakterizirana samo kao triler ili zabavna literatura, zato jer pored uobicajene psiholoske imaju i druge dimenzije koje su u trivijalnoj literaturi ili nerazvijene ili povrsne. to je jedina razlika, ali velika.

nije ni fjodor bio blesav :D znao je sta voli sira citalacka publika :D :D :D a zadovoljio i uzu citalacku publiku :D

@anais, mozda nisam za film i muziku toliko, ai sam u knjizevnosti mrtvi, nepopravljivi snob :D :D :D

ma da... uglavnom sve se moze svesti na to da svako cita, slusa i gleda ono sto mu najvise odgovara i sto ga cini sretnim... i onda nema problema... najgori su mi ovi sto govore da nesto ne valja a nisu to ni procitali... to bi ja nazvao pravim snobizmom... :)
black

Post by black »

@Belminatore slazem se sa tobom, bolje je da citaju i koelja vec nista, ili da bar citaju alan forda :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

:P aYY??!! Image.. pa sad cu morati procitaTTi nesto od njega :-) da fidiMMM zaSto je los pisac Image

eJ radoZnalost..Image je komplikovana iGracka :shock:
car-x

Post by car-x »

anais_nin wrote:Gabriel Garcia Marquez - Memories of my melancholy whores

Image

Napokon je i ona dosla na red :D jest da mi je malo krivo sto tako tanka, ali guta se guta :D nije na nivou nekih drugih marquezovih radova, ali po meni opet dosta dobro stivo za citanje :D glavni junak, osrednji novinar i samac, za svoj 90ti rodjendan odlucuje "naruciti" sebi djevicu, onako da proslavi....taj potez ga potice na laganu analizu njegovog dotadasnjeg zivota, njegovih stavova o starenju, pisanju, zenama, sexu :D
kakva bona analiza.. covjek se prvi put u zivotu zaljubi u 90oj godini.. stari prdonja spozna sta je ljubav u suton svog zivota.. ;)

dobar je fazon, kad mu je onaj neki u posti (ako se ne varam) reko, parafraziram, nemoj umrijeti prije nego sto dozivis to cudo da jebes iz ljubavi..
anais_nin

Post by anais_nin »

car-x wrote: kakva bona analiza.. covjek se prvi put u zivotu zaljubi u 90oj godini.. stari prdonja spozna sta je ljubav u suton svog zivota.. ;)

dobar je fazon, kad mu je onaj neki u posti (ako se ne varam) reko, parafraziram, nemoj umrijeti prije nego sto dozivis to cudo da jebes iz ljubavi..
pa pola knjige se pita "sta li sam radio do sada?" :D pa onda pocne kad sam bio mlad mada vise nisam bio tako mlad mislio sam da sam mlad :lol: :D
ali najbolja mi je bila faca moje mame koja je sinoc onako letimicno presla ocima preko naslova knjige i samo lagano okrenula glavu odmahujuci njom :lol: :D
anais_nin

Post by anais_nin »

Beatrice_22 wrote::lol: :lol: :lol:
A jos je bolje bilo kad mi je donosila knjigu 100 STROKES OF BRUSH BEFORE BED :D

Image

svidjela joj se slika na naslovnici i uzela ona to da cita na avionu, ne kontajuci da je knjiga dosta eksplicitna :D prva stranica pocinje sa masturbacijom :lol: :D kad je stigla, fino raspakovala sve knjige sto mi je donijela a onda tu posebno zafrljatila na moj krevet uz "jao vam generacije, eto ti te tvoje perverzije sto vi citate" :lol: :lol: :lol:
mala-i

Post by mala-i »

anais_nin wrote:
Beatrice_22 wrote::lol: :lol: :lol:
A jos je bolje bilo kad mi je donosila knjigu 100 STROKES OF BRUSH BEFORE BED :D

Image

svidjela joj se slika na naslovnici i uzela ona to da cita na avionu, ne kontajuci da je knjiga dosta eksplicitna :D prva stranica pocinje sa masturbacijom :lol: :D kad je stigla, fino raspakovala sve knjige sto mi je donijela a onda tu posebno zafrljatila na moj krevet uz "jao vam generacije, eto ti te tvoje perverzije sto vi citate" :lol: :lol: :lol:
ja li ovo ona knjiga o curi iz Italije,16 godina,bla bla?
anais_nin

Post by anais_nin »

Beatrice_22 wrote:joj, anais :lol: dobro je rekla :shock: :D
pa nisam ja kriva sto su sve novine pisale o toj knjizi kao kontraverznoj (mala-i jeste), pa ja nisam mogla odoliti da vidim sta se tu desava :D izasla je knjiga broj 2 od druge autorice prije 2 sedmice ja mislim, The Scent of your breath, i navodno je ta bolja :D
Belminator

Post by Belminator »

Black, obicno ova raja koju ja poznajem a djetinjstvo su proveli na Alan Fordovima imaju jako dobar smisao za humor, bas u fazonu tih stripova, tako da osim sto je jako zabavno to je također i vrlo korisno stivo.

@ Cici sto se tice Koelja ja bih ti rekao da ce dovoljno biti i da ti neko preprica, imaces isti efekt kao i da si procitala. No, kako sam ja uvijek protiv da se nekome namecu tuđa misljenja, nema razloga da ne pokusas sa citanjem Koelja, ukusi su razliciti nekome se i svidi. Nisam ja nikad imao nista protiv njega ali ne volim kada ga neko dize u knjizevna nebesa. Pogotovu kao sto je to bio slucaj na onoj temi o Dzevdi, spustati tog velikana, jednog od najboljih knjizevnika danas a dizati ovu brazilsku knjizevnu neznalicu. Cak je izrodilo se poređenje da je to kao da u muzici poredis Dinu Gremlina i Rolling Stones... sto je poređenje proizislo iz pukog neznanja. A sto se samog Brazilca tice neka ljudi citaju, sta ima veze, ako cemo iskreno evo da se malo presaltam u muziku, ni momci (a danas cike, naravno bez pokojnog Sida) iz Sex Pistolsa nisu imali u glavi tri ciste sa muzikom pa me evo vec dvije decenije ne prolazi ljubav za njihovim stvarkama. Ukoliko zaista nisi citala Koelja (mozda se sa nama salis, jer su mi poznati tvoji saljivi kometari koji zaista razbijaju nekada dosadna prepiranja i pametovanja na forumu) onda pokusaj, pa ako ti se svidi nastavi sa njim, ako ne, nemoj biti tuzna... nastavi zivjeti dalje :D
car-x

Post by car-x »

anais_nin wrote:pa pola knjige se pita "sta li sam radio do sada?" :D pa onda pocne kad sam bio mlad mada vise nisam bio tako mlad mislio sam da sam mlad :lol: :D
ali najbolja mi je bila faca moje mame koja je sinoc onako letimicno presla ocima preko naslova knjige i samo lagano okrenula glavu odmahujuci njom :lol: :D
istina, sve se to on pita.. i ko bude mu zao sto ce uskoro umrijeti.. ali sve to nakon sto je upozno malenu, ljubav, zaljubljivanje i to.. to i jeste poenta price..
car-x

Post by car-x »

Belminator wrote:Black, obicno ova raja koju ja poznajem a djetinjstvo su proveli na Alan Fordovima imaju jako dobar smisao za humor, bas u fazonu tih stripova, tako da osim sto je jako zabavno to je također i vrlo korisno stivo.

@ Cici sto se tice Koelja ja bih ti rekao da ce dovoljno biti i da ti neko preprica, imaces isti efekt kao i da si procitala. No, kako sam ja uvijek protiv da se nekome namecu tuđa misljenja, nema razloga da ne pokusas sa citanjem Koelja, ukusi su razliciti nekome se i svidi. Nisam ja nikad imao nista protiv njega ali ne volim kada ga neko dize u knjizevna nebesa. Pogotovu kao sto je to bio slucaj na onoj temi o Dzevdi, spustati tog velikana, jednog od najboljih knjizevnika danas a dizati ovu brazilsku knjizevnu neznalicu. Cak je izrodilo se poređenje da je to kao da u muzici poredis Dinu Gremlina i Rolling Stones... sto je poređenje proizislo iz pukog neznanja. A sto se samog Brazilca tice neka ljudi citaju, sta ima veze, ako cemo iskreno evo da se malo presaltam u muziku, ni momci (a danas cike, naravno bez pokojnog Sida) iz Sex Pistolsa nisu imali u glavi tri ciste sa muzikom pa me evo vec dvije decenije ne prolazi ljubav za njihovim stvarkama. Ukoliko zaista nisi citala Koelja (mozda se sa nama salis, jer su mi poznati tvoji saljivi kometari koji zaista razbijaju nekada dosadna prepiranja i pametovanja na forumu) onda pokusaj, pa ako ti se svidi nastavi sa njim, ako ne, nemoj biti tuzna... nastavi zivjeti dalje :D
koeljo je meni pojam totalno komerzijaliziranog pisca.. dobro poceo, i onda se zado u tiraze.. i posto ga puteri provalise, sad je fala u gimnaziji da citas koelja.. ko nekad sto je to bio bukowski ili hese.. ono, ja citam sidartu i ja sam kul skroz..

bilo bi interesantno prelistati spomenare, ono fazon omiljena knjiga i to.. garant je alhemicar na jednom od prva tri mjesta..

ja se trenutno zadajem kunderom (sta god mi dodje u ruke od njega, ja procitam, a nedvano sam ga "otkrio") i mogu reci samo da me odusevljava.. o jako komplikovanim stvarima pise jako jednostavno i razumljivo i pravo ga je milina citati..
black

Post by black »

car-x wrote:
Belminator wrote:Black, obicno ova raja koju ja poznajem a djetinjstvo su proveli na Alan Fordovima imaju jako dobar smisao za humor, bas u fazonu tih stripova, tako da osim sto je jako zabavno to je također i vrlo korisno stivo.

koeljo je meni pojam totalno komerzijaliziranog pisca.. dobro poceo, i onda se zado u tiraze.. i posto ga puteri provalise, sad je fala u gimnaziji da citas koelja.. ko nekad sto je to bio bukowski ili hese.. ono, ja citam sidartu i ja sam kul skroz..

bilo bi interesantno prelistati spomenare, ono fazon omiljena knjiga i to.. garant je alhemicar na jednom od prva tri mjesta..

ja se trenutno zadajem kunderom (sta god mi dodje u ruke od njega, ja procitam, a nedvano sam ga "otkrio") i mogu reci samo da me odusevljava.. o jako komplikovanim stvarima pise jako jednostavno i razumljivo i pravo ga je milina citati..
"Ljudi od svojih patnji bježe najčešće u budućnost. Zamišljaju na stazi vremena crtu iza koje sadašnjih muka više neće biti."

obavezno onda procitaj "nepodnosljiva lakoca postojanja" od kundere
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Prije nego se razapne Koelja treba uzeti neku njegovu drugu knjigu osim "Alhemicara". Moj prijedlog je "Jedanaest minuta".
car-x

Post by car-x »

black wrote:
"Ljudi od svojih patnji bježe najčešće u budućnost. Zamišljaju na stazi vremena crtu iza koje sadašnjih muka više neće biti."

upravo citam i zadovoljan sam.. do sad sam procito identitet i laganost (ili kako su vec preveli tu knjigu - langsamkeit na njemacki).. i pravo mi je kul.. jes da je u identitetu ga na kraju nesto prenijelo.. ;)
anais_nin

Post by anais_nin »

car-x wrote:
anais_nin wrote:pa pola knjige se pita "sta li sam radio do sada?" :D pa onda pocne kad sam bio mlad mada vise nisam bio tako mlad mislio sam da sam mlad :lol: :D
istina, sve se to on pita.. i ko bude mu zao sto ce uskoro umrijeti.. ali sve to nakon sto je upozno malenu, ljubav, zaljubljivanje i to.. to i jeste poenta price..
ma volim marqueza samo zato sto je tako dobar manipulator, neprimjetno te natjera da zaboravis elemenat pedofilije dok citas :D
anais_nin

Post by anais_nin »

car-x wrote:
black wrote:

upravo citam i zadovoljan sam.. do sad sam procito identitet i laganost (ili kako su vec preveli tu knjigu - langsamkeit na njemacki).. i pravo mi je kul.. jes da je u identitetu ga na kraju nesto prenijelo.. ;)
ja bih jos toplo preporucila Smijesne ljubavi + Knjiga smijeha i zaborava :D
Belminator

Post by Belminator »

Ne radi se tu Daduli (barem sto se mene licno tice) o razapinjanju, susreo sam se sa dvije njegove knjige, vidio da ne zadovoljavaju moje ukuse i potrebe i nemam se vise namjeru baviti njime. Ja sam jos na onoj temi gdje se raspravljalo o Koelju rekao da koliko god Karahsan bio nivoa iznad Koelja ipak ne stoji mu onako uvredljiva izjava, jer to je ipak izjava koju bi ja ostavio za recimo Adnana Terzica i ostale bandoglavce a za pisca to ne bi rekao koliko god mi se doimao losim. No meni i Beatrice su dobro poznati Karahasanovi nastupi bijesa, pa tako smijem se kladiti da on mozda i nije to tako ostro mislio kako se je izjasnio. Logicno je da ne citaju svi sa istim namjerama. Neko od knjizevnosti zivi pa naravno da mu je profesionalna deformacija da traga za slozenim strukturama, neko to jednostavno voli iako mu knjizevnost ne donosi hljeb, a opet nekome knjiga treba da prekrati koji sat dosade bilo na plazi ili negdje drugo pa ce radije uzeti kakvo jednostavno stivo. U svakom slucaju moj slogan je neka ima svega, pa i tog Koelja i Brauna, vazno je da se za svakoga nađe ponesto, pa sad svako prema svome ukusu. No problem nastaje kada neko ko procita iskljucivo Koelja uzivi se da je skopcao svu knjizevnost od Gilgamesa pa do danasnjih dana a da prethodno nije procitao ni Homera.
Sve ovo ne mijenja sud o Koelju da su mu sa knjiz. aspekta djela banalna, dal on to radi svjesno kako bi se sto vise prodao (jer ljudi danas vole da im se sve servira) ili ne zna drugacije, obzirom na njegovu knjizevnu proslost mislim da je ovo drugo.
Care ja sam od Kundere procitao nekad davno: Knjiga smijeha i zaborava, Smijesne ljubavi i Oprostajni valcer... no proslo je mnogo kako sam se druzio sa tim djelima pa vala skoro kao da i nisam, nekih detalja se sjecam no valja mi se ponovo nekad pozabaviti Kunderom. Sto se tice Hesea on je uradio veliku stvar za knjizevnost i genijalac je kakav dugo nece krociti ovom planetom. Hese ti je zacetnik te hipi kulture u knjizevnosti. Sto se tice opet Bukovskog ja ga volim procitati, posebno prekratiti koji sat (salim se kakav sat, kojih 20 min) na WC solji, pa onda zabiljezis stranicu na kojoj si stao pa sutra opet i sve tako dok ne procitas. Te koristim ovu priliku da raju koja su od mene posudila neke knjige od Bukovskog upozorim da one smeđe fleke na stranicama nisu od kafe :oops: ... Dobro salu na stranu, djela od Bukovskog su meni pravo simpa i puno ih vise volim citati nego recimo Henrija Millera, koji je Bukovskom bio i uzor.
CiCiban

Post by CiCiban »

car-x wrote:parafraziram, nemoj umrijeti prije nego sto dozivis to cudo da jebes iz ljubavi..
oy care..pa ti si od tog citata napravio cudo
:)
car-x

Post by car-x »

CiCiban wrote:
car-x wrote:parafraziram, nemoj umrijeti prije nego sto dozivis to cudo da jebes iz ljubavi..
oy care..pa ti si od tog citata napravio cudo
:)
na njemackom je tako bilo.. wunder.. ;)
anais_nin

Post by anais_nin »

Belminator wrote:Dobro salu na stranu, djela od Bukovskog su meni pravo simpa i puno ih vise volim citati nego recimo Henrija Millera, koji je Bukovskom bio i uzor.
sve mi diraj samo mi Henry-ija ne diraj :lol: :D

ja sam odradila Marqueza i sad se presaltala malo na Jergovica :D ponovo Dvori od oraha :D
Post Reply