Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Skyfox

#601 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Skyfox »

jel' iko prestao zbog ove teme ili fumate ko i prije :)
Gospoda Ministarka

#602 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:11, edited 1 time in total.
modesti

#603 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by modesti »

Ministarka, zar nisi jaka kada nisi zapalila? Nemoj izjednačavati misli i radnje. I nemoj očekivati da ćeš preko noći prestati misliti o cigarama. Slobodno misli ali nemoj zapaliti. Onda si jaka. Apstinencijska kriza traje maksimalno 3 dana, onda ide psihološka. Ti si najgore pregurala. I opet, svaka ti čast! :thumbup:
Gospoda Ministarka

#604 Re: Cigarete, odvikavanje

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:11, edited 1 time in total.
modesti

#605 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by modesti »

Nema šta da ti bude neprijatno, jaka si. Psihološka kriza se manifestuje željom da zapališ. Nikotin ne traži tijelo već glava. Psihološka kriza traje koliko joj ti to dozvoliš, intenzitetom koji ti želiš (koliko god ovo apsurdno zvučalo). Kad sam u drugoj trudnoći prestala pušiti, mene je držala sve dok je nisam zapalila :roll: sanjala sam da pušim vrlo često i budila se uplašena da li sam zaista pušila ili ne. Nisam nekako željela da zauvijek prestanem pušiti (ne pitaj me zašto, još mi nije jasno). Psihološka nije jaka kao fizička, naravno, ali je opasnija jer možeš sebi lakše reći "Ma, neće mi ništa biti ako zapalim sa rajom samo jednu." Ako nema psihološke ovisnosti, ostaće na toj jednoj ali ako ima, opet počinješ pušiti. Samo ponavljaj sebi kako si neopterećena cigarama i kako si uspjela ono što dosta nas nije.
Sretno! Ti si glavno pregurala.
opet ja

#606 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by opet ja »

Gospoda Ministarka wrote:
opet ja wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Ex pusaci, koliko traje ova pocetna kriza gdje pred ocima jos gori posljednja cigara ?
Vec drugi dan nisam zapalila, i prosto mi se place kad pomislim na sve situacije koje ce doci u zivotu
a ja necu moc zapaliti :sad:
cekaj dok dodjes do faze kao da ces se razboliti...bas "predgripozno" stanje :D ...a ja nisam pusila sest mjeseci i evo opet pocela... :(

Zar dode i do tog?
Procitala sam kompletnu temu i imam utisak da ce mi nakon sutra biti puno lakse.
Tek kad hoces da se odviknes shvatis koliko si navucen... patnja ziva citav dan, konstatno mislim na cigaru i svaki put posegnem za njom, ali ovo je jedan odlican nacin da covjek svati koliko je jak... imam osjecaj da sam ja obicna p*****a
dvije sedmice kriza prava (meni barem bila, pusila sam 15 god....oko kutiju i po)..e nakon toga polako popusta barem fizicka ovisnost...sto se psihicke tice...x puta ces doci u iskusenje...vazno je da tada ostanes dosljedna...
Meni je pretprosla sedmica bila jako ruzna pa sam se nazalost opet propusila...sama sebi sam radi toga fuj...nadam se iskreno da cu opet prestati jer je razlika ogromna :thumbup:
opet ja

#607 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by opet ja »

modesti wrote:Ministarka, zar nisi jaka kada nisi zapalila? Nemoj izjednačavati misli i radnje. I nemoj očekivati da ćeš preko noći prestati misliti o cigarama. Slobodno misli ali nemoj zapaliti. Onda si jaka. Apstinencijska kriza traje maksimalno 3 dana, onda ide psihološka. Ti si najgore pregurala. I opet, svaka ti čast! :thumbup:
meni je duze trajalo...barem ono sto sam ja prepisivala pusenju...ja sam fakat bila k'o bolesna jedno dvije sedmice...
Gospoda Ministarka

#608 Re: Cigarete, odvikavanje

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:12, edited 1 time in total.
cistunac

#609 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by cistunac »

Gospoda Ministarka wrote:Ostaje mi jos sutra ali i to cu, procitala sam da je bitno sam sebi reci da taj dan neces pusiti i tako dan za danom.
Nadam se da cu izdrzati...
Paaa... sta se desilo? Ako si zivjela/zivis boreci se svaki dan, strah me je da neces izdrzati. Ako si opet napravila ODLUKU da neces vise, onda imas sansu.

Pusis li?
Gospoda Ministarka

#610 Re: Cigarete, odvikavanje

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:18, edited 1 time in total.
cistunac

#611 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by cistunac »

Gospoda Ministarka wrote:... Vise nemislim na cigare, kuca mi je puna pusaca, krecem se u drustvu pusaca i nemam nikakvu potrebu da zapalim. SVE JE STVAR NAVIKE.
Odlicno! Ali, to je prva faza. Druga je laksa ali jos vaznija: nemoj da si ponekad uobrazis da mozes da kontrolises pusenje pa zapalis. Jedna lako dovede do druge a cigarete su kao i kikiriki: ne mozes uzeti samo jedan ili dva.

Savjet bivseg nepusaca: NE TESTIRAJ SE.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#612 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

cistunac wrote: nemoj da si ponekad uobrazis da mozes da kontrolises pusenje pa zapalis. Jedna lako dovede do druge a cigarete su kao i kikiriki: ne mozes uzeti samo jedan ili dva.
Savjet bivseg nepusaca: NE TESTIRAJ SE.
U vecini slucajeva tako je.Ja mjesecima ne pusim,oko 6 mjeseci,i nedavno sam uzela prvi dim.Uzela sam cigaru cisto jer mi se svega skupilo.Povukla 3 dima,osjetila onaj uzasni bljutavi okus u ustima i ugasila cigaretu.Nikada vise!
Poslije me je danima pratio onaj uzasan smrad cigara a ne paste za zube :D
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#613 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

babyline wrote: Samo onaj koji NE pusi je NEPUSAc, svi ostali puse - cisto da se ne zavaravamo. :-D
ps. bravo sheherzada!!
Hvala draga!Ja sam postala tako ponosna na sebe otkada ne pusim.I da dodam jos jednom-od prvog dana NIKADA nisam osjecala krize o kojim sam tako slusala....Mnogi su sanjali cigarete,bili nervozni i mnogo toga.Kod mene nista osjetila nisam.Jedina promjena je par kilograma viska mada nije ni to nista strasno!
A ostale promjene prednosti NE PUSENJA su -nema vise bronhitisa,cisca koza,okus paste za zube u ustima....jaci nokti i kosa i mnogo vise para.A o tome kako se lakse dise bez cigara ne treba ni pricati!
I svak ko hoce da prestane -moze!To je cisto stvar karaktera i jake volje!

SYad sam se vratila par stranica unazad i vidjela da sam zadnju cigaretu ispusila 04.03.2009..Znaci 5 mjeseci i nesto jace!
Gospoda Ministarka

#614 Re: Cigarete, odvikavanje

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:19, edited 1 time in total.
ari2009

#615 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ari2009 »

Zdravo svima i iskrene cestitke svima koji su se odvikli od pusenja. :thumbup: :thumbup: :thumbup: procitala sam temu od pocetka. Ja sam pusac koji jedno 5 godina stalno prica o stetnosti pusenja, pobornik sam zakona o nepusenju na javnim mjestima sve u nadi da ce me nesto natjerati daa i ja konacno kazem ne. Ustvari to sam toliko puta rekla i bacila cigarete i upaljac ( stid me reci kroz prozor- valjda sam bila svjesna ako ih bacim u kantu da cu ih izvaditi za 1-2 sata, sto sam i radila par puta)obecala cvrsto da necu ali cim svane ja kafu icigare. Vjerujete li da se gadim sama sebi. U kuci samo ja pusim, muz nije nikada pusio, trudim se da me dijete ne gleda dok pusim sve u svemu los sam karakter. ovo ljeto kada su dolazili gosti iz dijaspore bilo nas je 20-tak na jednoj veceri i samo sam ja pusila , ostali su se svi odvikli. sad se ja pitam hocu li ikada prestati.Isla sam i na yogu , pilates -poslije treninga pusenje. Interesuje me da gdje se moze nabaviti ZYBAN koji spominjete ima li ga u nasim apotekama pa da i to probam.
kaostvorena

#616 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

Ista sam.Prepoznah sebe u tvom postu.Hajde da probamo i mi da se prikljucimo ovim sretnim ljudima koji ne puse.
ružmarin-a

#617 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ružmarin-a »

micki125 wrote:dobar broj onih koji se "odviknu" prije ili poslije počnu opet pušiti. najbolje je nikada ni počinjati, no eto (valja biti faca u raji :D )................u svakom slučaju želim vam puno uspjeha.
ja evo 5 godina ništa i ne pada mi na pamet da se trujem opet

može se bez svega ;-) pa i cigara :-)

jest da će biti nerEvoze, ali pokušati a grickalice tipa čips, smoki, štapići -zamijeniti korn fleksom i suhim i jezgrastim voćem

i svaki put kad padne na pamet garaci uzeti čašu mlake vode (ne znam zašto,takosam čula)

dobro je i pribaviti knjigu: Alen Carr "Easy way to stop smoking" ima prevedena neki beogradski autor, zvuči smiješno, ali akose zaista pročita otvorenog uma
pomaže u odvikavanju od ove ružne navike, aipomaže u samodisciplinovanju na drugim poljima :thumbup:
bulevarmostar

#618 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bulevarmostar »

Ma lako je prestati, ja sam do sada prestao hiljadu puta...

Nego je li neko probao ovaj Chantix? Interesuju mu iskustva drugih. Ja sam probao i dobro je islo ali sam primjetio povecanu nervozu za koju nisam siguran da li je bila od tableta ili zbog nekih drugih stvari u tom periodu (Velez pred ispadanjem, stres na poslu, itd).

Sada pusim vise nego ikad. Presao sa 2 kutije sedmicno na kutiju dnevno :sad:
ari2009

#619 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ari2009 »

kaostvorena wrote:Ista sam.Prepoznah sebe u tvom postu.Hajde da probamo i mi da se prikljucimo ovim sretnim ljudima koji ne puse.
ja sa odlučila da prestanem pušiti od 01. septembra hajde i ti pa cemo vidjeti kako ide a dotada ću pusiti kontrolisano znaci svaki 2 sata jedna cigara pa eto , takav je plan
kinu

#620 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kinu »

ari2009 wrote:
kaostvorena wrote:Ista sam.Prepoznah sebe u tvom postu.Hajde da probamo i mi da se prikljucimo ovim sretnim ljudima koji ne puse.
ja sa odlučila da prestanem pušiti od 01. septembra hajde i ti pa cemo vidjeti kako ide a dotada ću pusiti kontrolisano znaci svaki 2 sata jedna cigara pa eto , takav je plan
:thumbup:

i ja sam u toj fazi treba se riješiti ovog zla , teško je za nas koji pušimo duži period i u većim količinama ( ja 18 godina , preko dvije kutije ), jednom sam prestao 3 mjeseca i jednu zapalio i ponovo , sad ako prestanem nikad više nijedna .
vaučer

#621 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vaučer »

Prestao sam 1.1.2009.
Da je bilo lako, nije.
Naročito prvi mjesec.
Mislim da je trik u tom da odbiješ varljive pozive na "samo jednu" i slične sraćke koje ti unutarnji ovisnik sipa u uho.
NITI JEDNU NIKAD!
To je mantra i to pali.
Sve ostalo je zavaravanje, flasteri, žvake, ovo, ono, potpuno nepotrebno.
Cold turkey i šibaj.
Uostalom benificije nepušenja dolaze tako brzo i tako su odlične da nisam niti jednom ozbiljno poželio vratiti se u naručje tog smrdljivog i usranog ropstva.
Da ne ispadne da sam bio neki light pušač pušio sam oko 15 godina oko 30tak cigareta dnevno.

Svaki dan bez njih je dobar i najgori mi je bolji nego najbolji s njima.
Michun

#622 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Michun »

Mnogima koje znam je pomogla knjiga Alana Kar-a vec spominjana, ima je na siranu za 12ak KM.
Ako ni to ne pomogne, Zyban sam vidjela u apoteci kod pozorista.
Ja ne pusim vec 3 god. i po godine. Ne nedostaje mmi cigareta, smeta mi dim, u kuci nema pusenja...Jedna od boljih stvari sto sam mogla uraditi za sebe i okolinu.
ari2009

#623 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ari2009 »

kinu wrote:
ari2009 wrote:

i ja sam u toj fazi treba se riješiti ovog zla , teško je za nas koji pušimo duži period i u većim količinama ( ja 18 godina , preko dvije kutije ), jednom sam prestao 3 mjeseca i jednu zapalio i ponovo , sad ako prestanem nikad više nijedna .
I JA SAM IMALA JEDAN PREKID OD MJESEC PRIJE 5 GODINA i opet nastavila, ali sad sam odlucila da cu prekinuti, ma uspjecemo mi 100%
ari2009

#624 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ari2009 »

vaučer wrote:Prestao sam 1.1.2009.
Da je bilo lako, nije.
Naročito prvi mjesec.
Mislim da je trik u tom da odbiješ varljive pozive na "samo jednu" i slične sraćke koje ti unutarnji ovisnik sipa u uho.
NITI JEDNU NIKAD!
To je mantra i to pali.
Sve ostalo je zavaravanje, flasteri, žvake, ovo, ono, potpuno nepotrebno.
Cold turkey i šibaj.
Uostalom benificije nepušenja dolaze tako brzo i tako su odlične da nisam niti jednom ozbiljno poželio vratiti se u naručje tog smrdljivog i usranog ropstva.
Da ne ispadne da sam bio neki light pušač pušio sam oko 15 godina oko 30tak cigareta dnevno.

Svaki dan bez njih je dobar i najgori mi je bolji nego najbolji s njima.
kaostvorena

#625 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kaostvorena »

ari2009 wrote:
Vazi,od 01 septembra prestajemo,ali stvarno.I ja cu poceti tvojom metodom,svaka 2 sata jedna,a od 01 septembra nijedna,Ovaj put moram.Stidim se vise cigareta,pa niko normalan vise ne pusi. :thumbup:
Post Reply