Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#601 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by goran16v »

Mlad i Nevin wrote:Daj bolan gorane ne s....ne moraš uvijek zakenjat' svaku temu. Nikad nijednu kaznu nisam platio za ove tri godine, niti sam pravio opasne greške. Na otvorenom ne idem preko 90 km/h, ne srljam u preticanja osim ako baš ne moram. Najviše volim guslati uz malo jačeg kamiondžiju koji ide oko 80-90. Zašto da budem skroman? JA prije svega vozim sigurno, ekonomično i dinamično. Kad putujem, ne gledam u vrijeme, krenem ranije i onda ne žurim, uživam u laganoj vožnji.
Ne srljam u preticanja osim ako bas ne moram?!?!?! :lol: Ja ti pisem za tvoje dobro, a ti seri i dalje. Sa 3 godina za volanom ti si jos uvijek statisticki i prakticno najopasnija kategorija vozaca i jos uvijek nisi ni "v" od vozaca, a ti nastavi o sebi da mislis sta hoces, pa i da ekonomicno, dimanicno i guslanje iza kamiona mogu u istu recenicu.
Fenix123

#602 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Fenix123 »

i ja volim pozitivne ljude
Mlad i Nevin

#603 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mlad i Nevin »

Džaba, moraš ti svaku temu zasrat.....
goran16v wrote:
Mlad i Nevin wrote:Daj bolan gorane ne s....ne moraš uvijek zakenjat' svaku temu. Nikad nijednu kaznu nisam platio za ove tri godine, niti sam pravio opasne greške. Na otvorenom ne idem preko 90 km/h, ne srljam u preticanja osim ako baš ne moram. Najviše volim guslati uz malo jačeg kamiondžiju koji ide oko 80-90. Zašto da budem skroman? JA prije svega vozim sigurno, ekonomično i dinamično. Kad putujem, ne gledam u vrijeme, krenem ranije i onda ne žurim, uživam u laganoj vožnji.
Ne srljam u preticanja osim ako bas ne moram?!?!?! :lol: Ja ti pisem za tvoje dobro, a ti seri i dalje. Sa 3 godina za volanom ti si jos uvijek statisticki i prakticno najopasnija kategorija vozaca i jos uvijek nisi ni "v" od vozaca, a ti nastavi o sebi da mislis sta hoces, pa i da ekonomicno, dimanicno i guslanje iza kamiona mogu u istu recenicu.

Koji ti dio nije jasan u prvoj rečenici? Pošto izgleda nemaš sposobnost razumijevanja, malo ću ti pomoći. Pretičem jedino one koji se vuku putem ispod ograničenja, dakle ako baš moram onda pretičem. Jel ti sad malo jasnije, junače?

Vožnja iza kamiona je svakako ekonomična, prouči malo zakone fizike i dinamike vozila....

Ja tvrdim da su opasniji takvi majstori i šoferčine poput tebe, sa brdom kilometara na leđima. Vi mislite da sve znate, pretičete gdje stignete, vozite preko 120 na magistrali. Znam takvih koliko hoćeš, neki su već preselili na Ahiret, a sve neki iskusni šoferi...Ja ako sam mlad, to ne znači da ne znam pravilno da vozim, i najmanje me zanima šta misli neka tamo osoba poput tebe.

Sad ću da uporedim sebe i jednog starijeg, tako kao ti iskusnog, kolegu....Znači relacija Sarajevo - Doboj:

Slučaj 1 : Vozi kolega, na autoputu drži 150 km/h, na magistrali je dostizao brzine 100-120 km/h, magistralom je pretekao najmanje 20 vozila i vožnja je završila nakon 2 sata i 15 minuta.

Slučaj 2 : Vozim ja, na autoputu idem 110 km/h, na magistrali uglavnom idem po ograničenjima, max prekoračenje od 10 km/h. Magistralom sam pretekao 2 vozila (šleper koji je išao 60 km/h i automobil koji je previše oscilirao sa brzinom, malo 50 malo 70). Vožnja se završila nakon 2 sata i 30 minuta.

Fazon je u tome da je kolega dostizao velike brzine, često ubrzavao i zakucavao obrtaje u crveno, ali isto tako je mnogo i kočio jer je uvijek bilo ispred vozila koji su išli '''sporije'' u odnosu na njegovu brzinu od 120 km/h, dok sam ja konstantno držao tempo u nekom rasponu 70-90 km/h, bilo je svega 2-3 veća usporavanja. Ja ću samo reći da zbog tih 15 minuta ne želim da više handrim vozilo, da trošim više goriva a prevashodno neću da rizikujem glavu tom luđačkom vožnjom.
Last edited by Mlad i Nevin on 06/04/2013 15:30, edited 1 time in total.
goran16v

#604 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by goran16v »

Mlad i Nevin wrote: Koji ti dio nije jasan u prvoj rečenici? Pošto izgleda nemaš sposobnost razumijevanja, malo ću ti pomoći. Pretičem jedino one koji se vuku putem ispod ograničenja, dakle ako baš moram onda pretičem. Jel ti sad malo jasnije, junače?

Vožnja iza kamiona je svakako ekonomična, prouči malo zakone fizike i dinamike vozila....

Ja tvrdim da su opasniji takvi majstori i šoferčine poput tebe, sa brdom kilometara na leđima. Vi mislite da sve znate, pretičete gdje stignete, vozite preko 120 na magistrali. Znam takvih koliko hoćeš, neki su već preselili na Ahiret, a sve neki iskusni šoferi...Ja ako sam mlad, to ne znači da ne znam pravilno da vozim, i najmanje me zanima šta misli neka tamo osoba poput tebe.
Nisi mi ti jasan!!!! :lol:
Kako se dinamicna voznja uklapa u ovo: "Pretičem jedino one koji se vuku putem ispod ograničenja, dakle ako baš moram onda pretičem", a junacino????
Bolje ti je da sta upijes od ovih sto su na putu za Ahiret, a ti nastavi i nastavi i dalje da tvrdis, prdis i filozofiras dragi decko, mene boli neka stvar osim sto nisi svjestan koliko si daleko od onog sto mislis da jesi...
Mlad i Nevin

#605 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mlad i Nevin »

O majko mila, kako si ti ograničen...ne mogu da vjerujem. Pa tokom puta od 150-200 km ćeš naći na 2-3 idiota koji voze 50 km/h i naravno da nećeš za njima dinamično guslati, pa zato služi radnja preticanja. Ako sam rekao da volim dinamičnu vožnju, to ne znači da ću ići za tim idiotima ispod ograničenja...

Bolan, bacaš totalno glupe argumente....Hajd me ti nauči o vožnji kad si tako pametan i iskusan. Baš me zanima koji bi mi savjet dao, kako da se ponašam na cesti.
1korisnik

#606 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by 1korisnik »

Meni ste gori vi sto ne palite zmigavce, nego neki balav od 18 sto je tek polozio. Furate Sarajevom i prestrojavate se kako vam ceif, a o uvaljivanju da ne govorim.

Voznja iza kamiona moze biti jako pogubna, pogotovo ako se dovoljno priblizis, vozac kamiona te nikako ne vidi.
Mlad i Nevin

#607 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Mlad i Nevin »

Bravo paša, ti junaci što ne bendaju ništa okolo, žmigavac ne znaju više kako izgleda itd....a što se tiče vožnje iza kamiona, naravno da je neophodno držati određeni razmak, samo budaletina će se priljubiti uz poluprikolicu...Jedna od prednosti je što te panduri neće moći zaustaviti, jer kad te zaustave a imaš malo stariji auto, ne gine ti cvancika mita...
goran16v

#608 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by goran16v »

Mlad i Nevin wrote:O majko mila, kako si ti ograničen...ne mogu da vjerujem. Pa tokom puta od 150-200 km ćeš naći na 2-3 idiota koji voze 50 km/h i naravno da nećeš za njima dinamično guslati, pa zato služi radnja preticanja. Ako sam rekao da volim dinamičnu vožnju, to ne znači da ću ići za tim idiotima ispod ograničenja...

Bolan, bacaš totalno glupe argumente....Hajd me ti nauči o vožnji kad si tako pametan i iskusan. Baš me zanima koji bi mi savjet dao, kako da se ponašam na cesti.
Ti ocigledno ne znas sta znaci izraz dinamican, a gadjas se izrazima. :lol: :lol:
Jedini savjet koji ti ja mogu dati je da prestanes filozofirat i otkrivati toplu vodu, da se mjeris sa "vozacinama" nego da skupljas te kilometre i praksu.
Uostalom whatever, ni prvi ni posljednji koji poslije par god za volanom mislim da je pokupio svu pamet svijeta... :-)
p.s. Izraze tipa ogranicen si i sl ostavi kuci mami i tati.
Jaqen Hghar

#609 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Jaqen Hghar »

Boze cuvaj nas "junaka" na cesti kao sto je ovaj goran. Ko mu dade vozacku da Bog da je vise nikom ne dao. Toliko.
goran16v

#610 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by goran16v »

Jaqen Hghar wrote:Boze cuvaj nas "junaka" na cesti kao sto je ovaj goran. Ko mu dade vozacku da Bog da je vise nikom ne dao. Toliko.
Nije mi je niko dao nego sam je kupio! :lol:
ljepotica88

#611 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by ljepotica88 »

pozdrav svima,

mene konkretno zanimaju cjene u auto-skolama ako ko zna da mogu da izaberem najbolju auto skolu i cijenu 8-) ,

negdnje sam cula na radiju da nneka auto skola neznam tacno koja nudi cijelu obuku i sve do vozace za 920 KM da li je to istina i koja je auto skola, isto sam vidjela mislim da je auto-skola "maxline" da dje popust od 230 km pa me zanima kolko to kod njih izadje jel manje od 920 KM ili sta vec joooj pomoc jer niko nekaze konkretno kolko je sve nesto okolo pa me zanima jel neko od vas zna cijene bar u nekoliko auto skola pomoc :D
zLatk0

#612 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by zLatk0 »

To mozda bez PDV i slicno... Samo pazi da te tepsija ne dodje skuplje od pite kad dodje vrijeme polaganja i tvoje znanje iz poznavanja saobracaja, sto teoretski sto prakticno..
ladyblue

#613 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by ladyblue »

bas zavidim ovi koji voze pa se jos i prepucavaju ...hahhahha da je meni nauciti voziti, pa cemo onda i poloziti vozacki lako :)
daxon

#614 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

ljepotica88 wrote:pozdrav svima,

mene konkretno zanimaju cjene u auto-skolama ako ko zna da mogu da izaberem najbolju auto skolu i cijenu 8-) ,

negdnje sam cula na radiju da nneka auto skola neznam tacno koja nudi cijelu obuku i sve do vozace za 920 KM da li je to istina i koja je auto skola, isto sam vidjela mislim da je auto-skola "maxline" da dje popust od 230 km pa me zanima kolko to kod njih izadje jel manje od 920 KM ili sta vec joooj pomoc jer niko nekaze konkretno kolko je sve nesto okolo pa me zanima jel neko od vas zna cijene bar u nekoliko auto skola pomoc :D
Prvo, kada vam neko kaže cijenu do vozačke 920 KM, ne kažem da nije moguće, no pitajte sljedeće: da li u tu cijenu ulazi ljekarsko (40 - 50 KM); zatim, da li tu ulazi izlazak na ispit iz prve pomoći (83 KM); da li tu ulazi ispit iz poznavanja propisa i koliko košta, također ispit iz upravljanja i koliko košta, te da li je u cijenu ušao i PDV?

Dalje, kada vam neko daje raznorazne popuste, nekakve bonove i slične marketinške gluposti, obavezno pitajte: na koju ukupnu cijenu vam daje popust, jer neko vam neće dati nikakav popust, a ipak će biti jeftiniji od tih sa popustom. Što želim reći?
Npr. kod mene lično, polaganje vozačkog ispita, bez ikakvog popusta, ukupno bi koštalo 1083 KM. Pojedinačno po stavkama to izgleda ovako:
- ljekarsko uvjerenje = 40 KM
- teorijska nastava = 100 KM
- ispit iz poznavanja propisa o bezbijednosti saobraćaja = 60 KM
- praktična nastava, obuka iz upravljanja motornim vozilom = 700 KM
- prva pomoć = 83 KM
- ispit iz upravljanja MV = 100 KM
Dakle, džaba vam, ukoliko vam neko da popust, ili nekakav "bon" od 50 KM na cijenu obuke koja iznosi 700 KM, pa vam onda ispit iz poznavanja propisa naplati 80 KM, a ispit iz upravljanja MV 140 KM, znači opet je skuplji za 10 KM od mene koji nisam dao nikakav popust. Praktično, "dao vam je na mostu, uzeo na ćupriji", da ne pominjem da ćete, ukoliko ne položite iz prve, svaki naredni izlazak na ispit opet plaćati 140 KM.

Moja preporuka svima koji namjeravaju polagati vozački ispit je: da precizno dogovore cijenu sa uračunatim PDV-om i da ne nasjedaju na razne marketinške trikove, poput prividnih popusta koji to nisu, ili sitno štampan text tipa "u cjenu nije uračunat PDV", koji se nalazi ispod ogromnog blještećeg texta "obuka za samo 589, 99 KM" itd. Dalje, odmah razjasnite svoja prava, šta i kako ukoliko ne budete zadovoljni sa instruktorom, možete li promjeniti instruktora ili autoškolu, hoće li vam biti vraćena unaprijed uplaćena sredstva...? Dakle, ne srljajte u nepoznato, upoznajte se sa svojim pravima, također i sa obavezama instruktora itd.
SinOdBosne

#615 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by SinOdBosne »

Pozzz,instruktor sam i kako vidim,vecinom su pitanja vezana za cijenu.Kao sto je kolega iznad vec naveo,postoje razni trikovi,kako u mojoj,tako u njegovoj pa i u ostalim autoskolama,a u sustini sa popustom ili bez,sve je to u nekih 100KM.Bit cu iskren,i sam smatram da je cijena obuke pretjerana,ali ako cijena obuke vec dostize 1200KM,onda 100KM manje ili vise ne igra nikakvu ulogu,pa cak ni autoskole nisu vazne,ono sto je za vas naj vaznije je instruktor.Jer ukoliko taj ne radi svoj posao,uzalud vam i popusti i sve nakon padanja iz testova i voznje nekoliko puta.Moj savjet bi bio plati ako treba i punu cijenu,ali kod prave osobe.Da se ovo nebi shvatilo nekakvom reklamom JA NISAM TA PRAVA OSOBA xD.Pozzz
Last edited by SinOdBosne on 10/04/2013 22:18, edited 1 time in total.
MOSALJOZE

#616 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by MOSALJOZE »

ladyblue wrote:bas zavidim ovi koji voze pa se jos i prepucavaju ...hahhahha da je meni nauciti voziti, pa cemo onda i poloziti vozacki lako :)
I jesi pronašla školu kako ide
respo

#617 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by respo »

nisam instruktor samo te zovem na kafu
pokazem ti i osnove voznje u medjuvremenu :)
roki12

#618 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by roki12 »

ljepotice88,

Kad ti kaze neko za 920 kM do vozacke to sigurno tesko iszvodivo ali

ovaj poklon bon sto si cula da ima u "maxlineu" nije nikakav marketinski trik kako kaze DAXON jer u maxline obuka iznosi 850 KM - 230 KM poklna = 620 KM te izadje obuka
prva pomoc je 83 KM
ljekarsko 45 KM
Izlazak na voznju 140 KM
izalzak na testove 70 KM

SVE UKUPNO JE TO 958 KM do vozačke dozvole

Tko da znas da ovi sto pisu o marketinskim trikovima nisu dobro informisani

LIjep pozdrav
respo

#619 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by respo »

znaci roki je iz maxline-a
Ublehas

#620 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Ublehas »

roki12 wrote:ljepotice88,

Kad ti kaze neko za 920 kM do vozacke to sigurno tesko iszvodivo ali

ovaj poklon bon sto si cula da ima u "maxlineu" nije nikakav marketinski trik kako kaze DAXON jer u maxline obuka iznosi 850 KM - 230 KM poklna = 620 KM te izadje obuka
prva pomoc je 83 KM
ljekarsko 45 KM
Izlazak na voznju 140 KM
izalzak na testove 70 KM

SVE UKUPNO JE TO 958 KM do vozačke dozvole

Tko da znas da ovi sto pisu o marketinskim trikovima nisu dobro informisani

LIjep pozdrav
Obuka 850KM, sta ukljucuje ova obuka, samo voznja ili i teorija?
zLatk0

#621 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by zLatk0 »

850KM po tome = 100KM teorijska nastava, 700KM obuka u autu, 50KM dodatno nesto.. ( u odnosu na Daxona i druge AŠ sto znam cijene)

Kad se sabere u Max line je sve zajedno cca 1190KM, za razliku od ostalih gdje je cca 1090KM, i na kraju tih 100KM (50 dodatno + 50KM skuplji izlasci) razlike u cijeni polaganja + 23KM cistog profita o odnosu na druge (bez PDVa na dodatno) na kraju ispadne 100KM gratis. ( ili 120KM racunajuci taj PDV)

Moguce da grijesim, ali ovo je obicna racunica..
roki12

#622 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by roki12 »

za vašu informaciju nisam iz maxline ali sam skoro polagao pa sam upoznat i nerviraju me vase izjave o trikovima nekakvim

a tvoja je racunica odlicna samo oduzmes od 1190 KM - 230 KM popusta = 960 KM do vozače
daxon

#623 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

roki12 wrote:ovaj poklon bon sto si cula da ima u "maxlineu" nije nikakav marketinski trik kako kaze DAXON
Ne želim biti tendenciozan, niti ulaziti u neke rasprave, no moram primjetiti slijedeće:
Naime, marketinški trik upravo i jeste trik, zbog toga što krajnjem kupcu ostavlja dojam da mu se nešto poklanja.
U čemu je stvar?
Dakle, niko normalan neće sebi postaviti PDV osnovicu od 850 KM, a zatim davati poklon od 230 KM, koji ne izlazi iz osnovice PDV-a. Drugim riječima, plaćat će PDV na iznos od 850 KM, a proizvod davati za 620 KM, nema logike zar ne?

Pa zašto onda nisu jednostavno stavili onako kako zaista jeste, dakle, "obuka 620 KM" i imali tu osnovicu za PDV?
Pa jednostavno iz razloga što onda ne bi bilo marketinškog trika, ne bi bilo iluzije kod krajnjeg korisnika da mu je nešto poklonjeno.
Znači, nema tu nikakvog poklona, npr. ja ukoliko želim, sutra obuku mogu izvoditi npr. za 300 KM, no to ne znači da sam nekome poklonio 400 KM, već to znači da je to cijena po kojoj sam pristao da radim.

Da li ti je sada jasniji pojam marketinškog trika i u čemu se sastoji iluzija?
Urban B.

#624 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Urban B. »

Moze li mi neko postaviti link za online testove,sjecam se da sam to negdje vidio na forumu al ne mogu nikako da nadjem :D

Unaprijed hvala :D
thekupus

#625 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by thekupus »

Urban B. wrote:Moze li mi neko postaviti link za online testove,sjecam se da sam to negdje vidio na forumu al ne mogu nikako da nadjem :D

Unaprijed hvala :D
http://vozackiispit.com/index.php

unazad nema na cemu :D

a zna li neko kad se mogu podici one potvrde da smo polozili teoriju?
Post Reply