Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
skim

#601 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by skim »

pa kako oni sebe zovu :?: ko im je hafiz :?: gdje zive :?:
:lol: :lol: :lol: :lol:
ovo,ko im je hafiz,je dobro pitanje :lol: :lol: :lol:
znam da ces ti reci da je ovo zapadnjacka propaganda, ali cu ti dati link za samo jedan u nizu clanaka o trgovini drogom koji pokazuje da talibansko maslo nije za ramazana.
mozda je ovaj tvoj podatak i tacan, recimo da jeste, ali oni su toliko nazadni da ih je smijesno navoditi kao pozitivan primjer.
nekada je muslimanima dozvoljeno da jedu svinjetinu,ali samo u određenim prilikama.
Masooma

#602 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:opet ti mijesas babe i zabe. caka i jeste u tome da zena na zapadu moze da izabare, sa naglaskom da izabere, da li ce biti kuci ili ne. zena u saudiji i afganistanu nema pravo izbora.

ja niposto nisam rekao da je materijalno blagostanje glavno mjerilo kvaliteta zivota (iako sam radije nesrecan u bmw.u, nego u fici :D ), a ti imas zemlje gdje postoji blagostanje materijalno, ali i razvijena mreza socijalne zastite, naveo sam ti skandinavske zemlje kao primjer. a ovdje od crkava prave galerije i sl, znaci nije do religije.

znam da ces ti reci da je ovo zapadnjacka propaganda, ali cu ti dati link za samo jedan u nizu clanaka o trgovini drogom koji pokazuje da talibansko maslo nije za ramazana.
mozda je ovaj tvoj podatak i tacan, recimo da jeste, ali oni su toliko nazadni da ih je smijesno navoditi kao pozitivan primjer.

http://www.independent.co.uk/news/world ... 17230.html
Hahaha smijesno. Stavljas mi link kafirskog medija a poznato je da kafiri sire svoju propagandu protiv talibana kako bi ih prikazali kao nekima koji drogom finansiraju dzihad. Mani se tog posla, jer i ja tebi mogu staviti kontralinkove i prica ode u prepucavanje.
Informisi se malo da li je tacno da su talibani sasjekli drogu u korijenu pa onda napisi nesto.
Usput, zasto su nazadni ? jeli mozda sto nemaju BMW ili pak sto nedozvoljavaju kurve ili pak sto ne dozvoljavaju alkohol ? Nemoj samo reci da ti je zao zena....to je stara prica....ofucana itekako.

Pricas mi o Skandinaviji. Pa nije tako kako ti se cini, Imaju pare tacno (nasli naftu u okeanu), ali pogledaj druge aspekte. Oslo glavni grad Norveske ima najvise heroinskih ovisnika po stanovniku u Evropi, Vise para = vise droge = vise unesrecenih.
Piju i lykkepiller ! A znas li sta je to ? U prevodu pilule za srecu jer ih ubi depresija ! Odakle im sad ta depresija kad imaju pare i socijalni sistem na visokom standardu, cudno zar ne ?
callmethebreeeze

#603 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

cuj, kjafirski medij, a odakle tebi podatak da su sasjekli proizvodnju droge? da nije slucajno iz talibanskog statistickog zavoda? :-) :-) :-)
a, talibansko drustvo nije lose sto nemaju bmw vec sto su ukinuli sve i jednu slobodu ne samo zenama, nego svima ko ne misle kao oni. kao sto rekoh, procitaj ahmed rashida i knjigu talibani. ne mogu da vjerujem da njih branis.

ja sam cuo da oslo ima najvise ovisnika na sjeveru evrope, ne u evropi, ispravi me ako grijesim. i kao sto sam vec rekao, ne kazem je da je ovdje sve idealno, ali ovdje postoji sloboda, toga nema u drustvu koje ti zagovaras. nema te lykkopiller koja bi mi pomogla da moram zivjeti u saudiji.
madner

#604 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Masooma wrote:
madner wrote:
Masooma wrote:e]

U cemu se kosi sa izvornom vjerom sunizma ? Ta izvorna vjera sunnizma se zove ehlu sunnetski pravac kojeg su ucenjaci definisali kao pravac Muhammeda alejhi selam i njegovih ashaba i ispravnih sljedbenika. Sad mi navedi ko na svijetu vise zagovra cistocu vjere od njih ? Niko, ama bas niko nije toliki zagovornik za cisto i izvorno slijedjenje vjere.
Sekta su sufije, haridzije, kaderije, maturidije, sije, mutezile i drugi koji iskrivljuju izvorno islamsko ucenje.
Treba da naucis definiciju sekte u islamu. Ona ne podlijeze WIkipediji . Kuzis : )
Izvorna vjera u gornjem kontekstu nije ono sto je vjera bila nekad. Izvorna vjera je ono sto je vjera u datom momentu. Opste nije bitno da li je to izvorno ili nije (mada bi poredjenje bilo da covjek sa 60 godina pokusa da se ponasa kao sa 5, jer tad je bio najsrecniji), nego da li je to novi pravac.

Dakle, upravo si potvrdio oba novoda koja vehabizam svrstavaju u sektu (po naucnoj definiciji).
Mislim da vise ni sam ne znas sta zelis da kazes. Dajes citate definicie sekte, Dajem ti odgovor da mora da postoji nesto
sto se zovi glavna misao u islamu i da onda ko od toga odstupa cini sektu no ti dolazis sa necim uopste nepostojecim da je izvorna vjera ono sto je vjera u datom momentu ? Ma sta rece ?
Razmilsi pa napisi,
Razmisljas sektaski, i jako ti je bitno da odbranis tu misao o povratku na stare vrijednosti. Ali to opste nije bitno.
Definicija samo kaze da sektasi smatraju da se vracaju izvornim vrijednostima i da niposto nisu oni sekta. Dakle, vehabije, kao i circa 132322 sekti prije upravo to tvrde. Ti bi mene da ubjedis da je tvoj space shutle na 4 tocka i tdi motorom najbolji, a ja samo kazem da je auto. :D
kamen spoticanja

#605 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kamen spoticanja »

callmethebreeeze wrote:
kamen spoticanja wrote:
callmethebreeeze wrote:suljo je, ja mislim, sulejman bugari aka the preacher. da je krscanin i oprah bi zvala.
:D :D :D
a taj suljo...pa sta je sad ope' s njim problem...nedavno smo ga oprali u tisucu voda :D sta sad ope' hocete od covjeka...sto ce u prizrenu...jel to oprah dolazi u prizren...ne kontam :D :dance:
ne znam, ja protiv njega nema nista, a nemam nista ni protiv toga sto je dosao iz prizrena u sarajevo. haman pa devet milijardi ljudi je imalo tu nesrecu da se rode izvan sarajeva, i opet zive nekako.
:D
jadnici...mislim tih 9 milijardi :D nego neko je pomenuo sulju bugarija...i ja malo provjerio i hajd pogodi ko je?isti onaj, ili ce prije biti ona koja je izvalila ono "tihe ubice" i ostala ziva,i jos uvijek mi nije rastumacila sta je pod tim mislila i na koga je mislila
pa sad malo lagano eskivira,no nece se tako lahko izvuci :D a inace je jako aktivna i vrlo raspricana
stvarno gdje li je @ljubav_aha :)
Masooma

#606 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:cuj, kjafirski medij, a odakle tebi podatak da su sasjekli proizvodnju droge? da nije slucajno iz talibanskog statistickog zavoda? :-) :-) :-)
a, talibansko drustvo nije lose sto nemaju bmw vec sto su ukinuli sve i jednu slobodu ne samo zenama, nego svima ko ne misle kao oni. kao sto rekoh, procitaj ahmed rashida i knjigu talibani. ne mogu da vjerujem da njih branis.

ja sam cuo da oslo ima najvise ovisnika na sjeveru evrope, ne u evropi, ispravi me ako grijesim. i kao sto sam vec rekao, ne kazem je da je ovdje sve idealno, ali ovdje postoji sloboda, toga nema u drustvu koje ti zagovaras. nema te lykkopiller koja bi mi pomogla da moram zivjeti u saudiji.
Ja vjerujem nekim medijima a drugim ne isto tako ti vjerujes nekim a drugi ne. Zato ako te taj podatak interesuje potrazi malo na netu o prodaji droge koja je enormno opala za vrijeme talibanskog rezima. Mislim, mada nisam siguran da su i neki kafirski mediji pisali o tome.
Danas je drukcije, jer vodi se rat protiv talibana i mass medija to podrzava i ucestvuje u medijskom ratu i medijskoj propagandi kafira
isto kao sto u BiH ucestvuju mediji u propagandi i pljuvanju po vjernicima koje nazivaju vehabijama i drugim imenima.

Rekao sam da Oslo ima najvise ovisnika po stanovniku, to je statisticka mjera a to ne znaci da ima najvise ovisnika jer Norveska ima cirka 4,5 miliona stanovnika, Velika zemlja ali mala populacija. NJemacka mozda ima vise heroinskih ovisnika kao masa ali je Njemacka velika nacija 55-60 miliona ako ne i vise ne znam tacno.

Vidi talibani nastoje da uspostave serijat i normalno je da ljudi uspostavljanje serijata drugacije dozivljavaju. Jedni to smatraju losim i bore se protiv toga drugi kazu da tu nema slobode (valjda misle na neki oblik demokratije). Vidis serijat je jedno a demo(n)kratija drugo, nikako isto i ne zagovaraju istu zato i jesu u sukobu.
Fabridjijo

#607 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Fabridjijo »

evo jedna istinita prica, uzeta sa stranice NUM....

DIDO: Djesi ti nako rano hodo jutros, sine moj?

UNUK: Pa isao sam klanjati sabah namaz u dzamiju, dido moj dragi.

DIDO: Aha, neka si sine! Da ti Allah dragi u kabul upise!

UNUK: Amin jarabi dido, svakome pa i meni! Kako si ti danas, kako podnosis vrucine ove?

DIDO: Eh more se jos nekako sine, koje su godne- dobro je fala Allahu! Nije ovo nista spram dzehenemske vrucine,kad tamo upekne!? Eeeeee, nedaj nam Boze dozivti! Ja sam ti sad, sine moj, najstariji u ovoj nasoj kasabi! To kaze hodza Teufik, on je mladji od mene, a i bolje pamti on to neg ja.

UNUK: Vidio sam ga u dzamiji neki dan na dzumi dido, lijepo izgleda, uvijek je onako nasmijan i drag!

DIDO: -Jes jes, sine, vajik je on naki bio. Imal naroda u dzamiji prikolko? Nemerem ja drzati abdesta pa ni nejdem, a volio bi da mogu. Dok sam mogo, iso sam brate al sad nemerem vise. Ostarlo se. Sta ces de, iz ove se koze nemere.

UNUK: -Pa na dzumi je bilo pofino dido ali na sabah i na jaciju dodje 5-6 starijih didova, nekolko mladjih, ovako mojih godina i efendijini sinovi su redovni.

DIDO: -Sta mores sine, narod leti za dunjalukom, a dunjaluk nece ici sa njima kad se u kabur budu spustali.

UNUK: -Znam dido, znam i sam sam takav bio do skoro ali sam fala Allahu progledo sad!

DIDO: -De ti men sine njesto kazi al se nemoj na me naljutiti!

UNUK: -Necu dragi moj dido, kako da se na tebe naljutim!

DIDO: -Kazi ti meni sine, jes ti onaj vehabija sto kazu da jesi?

UNUK: -Haha, dragi moj dido. Nisam dido vehabija, vehabije nepostoje pa tako ni ja nemogu biti nesto sto nepostoji. Ja sam musliman, trudim se da radim i da se ponasam po Kuranu casnom i slijedim upute naseg dragog poslanika Muhammeda Alejhi selam, dragi moj dido!

DIDO: -Neznam ja sine moj, tako kazu ovdi komsije. Eto i ta tamo komsinca veli neki dan da si ti taj njeki vehabija.

UNUK: -Aha, ona, dobro dido, onda cu joj kupiti lijepu miloscu to je najmanje sto joj mogu uciniti. Ona mene cisti od grijeha, a ja cu njoj makar tako da se lijepo oduzim.

DIDO: -Kako ti sine kazes nema vehabija, a ja vidim kad njekad dojdu vamo kod amidze ti da kupe paprika i paradajza. Stanu vajik pa se samnom lipo upitaju, nikad neprojdu, a da se neposelame!

UNUK: -Bas lijepo, znaci nista ti ljudi tebi nerade ruzno dido vec velis da se stobom fino upitaju i da su srdacni i uljudni.

DIDO: -Nerade brate nista ruzno, nisam ni reko samo kazem da ih ima i da vamo dojdu njekad!

UNUK: -Po cemu ti, dragi moj dido, znas da su ti ljudi tamo neke, da nam Allah oprosti, takozvane vehabije?

DIDO: -Ah. pa nose brade dugacke, ovaj jedan ima dvi zene i pokrivene su im zene. Njeko kaze da jos im se placa sto nose brade i sto su im zene pokrivene, neznam sine narod kaze tako, a narod je golema kobila!?

UNUK: -Siguran sam dido da jedina plata koja ce se muslimanima isplatiti ce se dobiti na kijamestkom danu. To Allah zna najbolje! Jelde dido tvoj rahmetli babo Rasid je bio plaho pobozan covjek? Pricao si, sjecam se, da je vazda nesto ucio i zikrio. Takodje je vas, djecu, namazu ucio i na namaz tjerao!

DIDO: -Jes sine moj dragi. Moj je babo rahmetli lipo znao ucti i nas djecu ucio i tjero na namaz. Kad je vakat on samo vikne na sav glas:" Djeco namaz" i mi sve ostavimo i idemo na jaz da uzmemo abdest i klanjamo dzematile. Eeeeee, kako je to bio lip zivot onda sine moj. Babo se postovo, a i ljudi su ga postovali. Svak ga je volio!

UNUK: -Jelde dido on je nosio dugu bradu i cesljao je ovdje ispod tresnje neke, tu negdje gdje je mlin bio nekada? Tako mi se cini da si ti meni to nekada davno pricao.

DIDO: -Jes sine moj dragi. Babo je gladio i cesljo svoju bradu. Eto ga sad, ti se sjecas da sam ja to tebi prico, SubhanAllah!

UNUK: -Sjecam se dido, sjecam se da si pricao da je on nosio i one siroke hlace koje se nisu vukle po zemlji i siroku finu galabiju pa one siroke kosulje ko tunike neke, pa turban onaj muslimanski... Sjecam se da je on dido, po tvojim pricama, ljudima bio ko neki savjetnik ovdje i da je isto ljude upucivao na dobro i da ih je odgovarao od zla. Sjecam se da ste govorili da je on imao dvije zene i da su one bile pokrivene, da su njemu bile poslusne i Allahu pokorne. Pricali ste, da su obadvije djecu radjale i na hajr put ih sa njim skupa upucivale.

DIDO: -Jes, jes sine moj dragi, imo je moj rahmetli babo dvi zene. Moja je mama bila mladja ona je dosla ko druga zena. Zene su nosle zarove i nisu se nikad one svadjale izmedjuse i nisu nikad bile babi neposlusne. I mi djeca smo bili poslusni i nikad se nismo smili svadjati. Nikad, a vidi danas! Danas djeca sude, SubhanAllah!

UNUK: -Dragi moj dido, da je tvoj babo rahmetli sad ziv, u ovom vremenu, njega bi nazivali vehabijom i nikako drugacije. Dzaba sve sto je on musliman, vjernik, Allahu pokoran rob, narodu dobar komsija, djeci dobar babo, zenama dobar muz... On bi za munafike bio vehabija, a kako su se nevjernici poceli izrugivati vjernicima, jos malo ce, nedao im Allah Svevisnji, i Poslanika s.a.v.s. nazivati vehabijom jer je bio pokoran Allahu Dzelesanuhu i zivot svoj uskladio propisima nase vjere! Narod je golema kobila dido moj.
Masooma

#608 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

madner wrote: Razmisljas sektaski, i jako ti je bitno da odbranis tu misao o povratku na stare vrijednosti. Ali to opste nije bitno.
Definicija samo kaze da sektasi smatraju da se vracaju izvornim vrijednostima i da niposto nisu oni sekta. Dakle, vehabije, kao i circa 132322 sekti prije upravo to tvrde. Ti bi mene da ubjedis da je tvoj space shutle na 4 tocka i tdi motorom najbolji, a ja samo kazem da je auto. :D
Mozda ti je poznat hadis da ce se ummet Muhammeda, alejhi selam, podijeliti na 73 skupine i da je samo jedna od tih spasena.
Ta spasena skupina su svi oni koji kroz istoriju budu uvjerenja i pogleda kao sto je bio Muhammedm alejhiselam, i njegovi ashabi.
Ovo je temelj u islamu. Ovo je uputa i jasan znak da muslimani moraju da usklade svoje poglede i uvjerenja sa onim sto je govorio i radio Muhammed alejhi selam i njegovi ashabi.
callmethebreeeze

#609 Re: Vehabizam - Selefizam

Masooma wrote:
callmethebreeeze wrote:cuj, kjafirski medij, a odakle tebi podatak da su sasjekli proizvodnju droge? da nije slucajno iz talibanskog statistickog zavoda? :-) :-) :-)

Ja vjerujem nekim medijima a drugim ne isto tako ti vjerujes nekim a drugi ne. Zato ako te taj podatak interesuje potrazi malo na netu o prodaji droge koja je enormno opala za vrijeme talibanskog rezima. Mislim, mada nisam siguran da su i neki kafirski mediji pisali o tome.
Danas je drukcije, jer vodi se rat protiv talibana i mass medija to podrzava i ucestvuje u medijskom ratu i medijskoj propagandi kafira
isto kao sto u BiH ucestvuju mediji u propagandi i pljuvanju po vjernicima koje nazivaju vehabijama i drugim imenima.

Rekao sam da Oslo ima najvise ovisnika po stanovniku, to je statisticka mjera a to ne znaci da ima najvise ovisnika jer Norveska ima cirka 4,5 miliona stanovnika, Velika zemlja ali mala populacija. NJemacka mozda ima vise heroinskih ovisnika kao masa ali je Njemacka velika nacija 55-60 miliona ako ne i vise ne znam tacno.

Vidi talibani nastoje da uspostave serijat i normalno je da ljudi uspostavljanje serijata drugacije dozivljavaju. Jedni to smatraju losim i bore se protiv toga drugi kazu da tu nema slobode (valjda misle na neki oblik demokratije). Vidis serijat je jedno a demo(n)kratija drugo, nikako isto i ne zagovaraju istu zato i jesu u sukobu.
malo sma guglao i citao ove kjafirske medije pa sam nasao podatak da, od 42 evropska grada, najvise ljudi umre od droge u oslu.
ali, u istom clanku pise i ovo:
"These statistics contrast sharply with the picture painted by the United Nations human development report this week which for the second year running concluded that life expectancy, education and healthcare in Norway was better than anywhere else."

http://www.guardian.co.uk/world/2002/ju ... drewosborn

p.s svidja mi se tvoje banalizovanje talibanskog rezima. naravno da talibanizam nema veze sa demokratijom, to je jedna umobolna, fasisticka ideologija koja vodi direktno do djavola sa kratkom stankom u kamenom dobu.
:-)
madner

#610 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Masooma wrote:
madner wrote: Razmisljas sektaski, i jako ti je bitno da odbranis tu misao o povratku na stare vrijednosti. Ali to opste nije bitno.
Mozda ti je poznat hadis da ce se ummet Muhammeda, alejhi selam, podijeliti na 73 skupine i da je samo jedna od tih spasena.
Ta spasena skupina su svi oni koji kroz istoriju budu uvjerenja i pogleda kao sto je bio Muhammedm alejhiselam, i njegovi ashabi.
Ovo je temelj u islamu. Ovo je uputa i jasan znak da muslimani moraju da usklade svoje poglede i uvjerenja sa onim sto je govorio i radio Muhammed alejhi selam i njegovi ashabi.
Alo tdi, 4 tocka, nemre letit osim ako se ne zaletis preko litice. Ako kazu na reklami da je raketa ne znaci da trebas povjerovat. :D
Ahmmed

#611 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Ahmmed »

Fabridjijo wrote:evo jedna istinita prica, uzeta sa stranice NUM....

DIDO: Djesi ti nako rano hodo jutros, sine moj?

UNUK: Pa isao sam klanjati sabah namaz u dzamiju, dido moj dragi.

DIDO: Aha, neka si sine! Da ti Allah dragi u kabul upise!

UNUK: Amin jarabi dido, svakome pa i meni! Kako si ti danas, kako podnosis vrucine ove?

DIDO: Eh more se jos nekako sine, koje su godne- dobro je fala Allahu! Nije ovo nista spram dzehenemske vrucine,kad tamo upekne!? Eeeeee, nedaj nam Boze dozivti! Ja sam ti sad, sine moj, najstariji u ovoj nasoj kasabi! To kaze hodza Teufik, on je mladji od mene, a i bolje pamti on to neg ja.

UNUK: Vidio sam ga u dzamiji neki dan na dzumi dido, lijepo izgleda, uvijek je onako nasmijan i drag!

DIDO: -Jes jes, sine, vajik je on naki bio. Imal naroda u dzamiji prikolko? Nemerem ja drzati abdesta pa ni nejdem, a volio bi da mogu. Dok sam mogo, iso sam brate al sad nemerem vise. Ostarlo se. Sta ces de, iz ove se koze nemere.

UNUK: -Pa na dzumi je bilo pofino dido ali na sabah i na jaciju dodje 5-6 starijih didova, nekolko mladjih, ovako mojih godina i efendijini sinovi su redovni.

DIDO: -Sta mores sine, narod leti za dunjalukom, a dunjaluk nece ici sa njima kad se u kabur budu spustali.

UNUK: -Znam dido, znam i sam sam takav bio do skoro ali sam fala Allahu progledo sad!

DIDO: -De ti men sine njesto kazi al se nemoj na me naljutiti!

UNUK: -Necu dragi moj dido, kako da se na tebe naljutim!

DIDO: -Kazi ti meni sine, jes ti onaj vehabija sto kazu da jesi?

UNUK: -Haha, dragi moj dido. Nisam dido vehabija, vehabije nepostoje pa tako ni ja nemogu biti nesto sto nepostoji. Ja sam musliman, trudim se da radim i da se ponasam po Kuranu casnom i slijedim upute naseg dragog poslanika Muhammeda Alejhi selam, dragi moj dido!

DIDO: -Neznam ja sine moj, tako kazu ovdi komsije. Eto i ta tamo komsinca veli neki dan da si ti taj njeki vehabija.

UNUK: -Aha, ona, dobro dido, onda cu joj kupiti lijepu miloscu to je najmanje sto joj mogu uciniti. Ona mene cisti od grijeha, a ja cu njoj makar tako da se lijepo oduzim.

DIDO: -Kako ti sine kazes nema vehabija, a ja vidim kad njekad dojdu vamo kod amidze ti da kupe paprika i paradajza. Stanu vajik pa se samnom lipo upitaju, nikad neprojdu, a da se neposelame!

UNUK: -Bas lijepo, znaci nista ti ljudi tebi nerade ruzno dido vec velis da se stobom fino upitaju i da su srdacni i uljudni.

DIDO: -Nerade brate nista ruzno, nisam ni reko samo kazem da ih ima i da vamo dojdu njekad!

UNUK: -Po cemu ti, dragi moj dido, znas da su ti ljudi tamo neke, da nam Allah oprosti, takozvane vehabije?

DIDO: -Ah. pa nose brade dugacke, ovaj jedan ima dvi zene i pokrivene su im zene. Njeko kaze da jos im se placa sto nose brade i sto su im zene pokrivene, neznam sine narod kaze tako, a narod je golema kobila!?

UNUK: -Siguran sam dido da jedina plata koja ce se muslimanima isplatiti ce se dobiti na kijamestkom danu. To Allah zna najbolje! Jelde dido tvoj rahmetli babo Rasid je bio plaho pobozan covjek? Pricao si, sjecam se, da je vazda nesto ucio i zikrio. Takodje je vas, djecu, namazu ucio i na namaz tjerao!

DIDO: -Jes sine moj dragi. Moj je babo rahmetli lipo znao ucti i nas djecu ucio i tjero na namaz. Kad je vakat on samo vikne na sav glas:" Djeco namaz" i mi sve ostavimo i idemo na jaz da uzmemo abdest i klanjamo dzematile. Eeeeee, kako je to bio lip zivot onda sine moj. Babo se postovo, a i ljudi su ga postovali. Svak ga je volio!

UNUK: -Jelde dido on je nosio dugu bradu i cesljao je ovdje ispod tresnje neke, tu negdje gdje je mlin bio nekada? Tako mi se cini da si ti meni to nekada davno pricao.

DIDO: -Jes sine moj dragi. Babo je gladio i cesljo svoju bradu. Eto ga sad, ti se sjecas da sam ja to tebi prico, SubhanAllah!

UNUK: -Sjecam se dido, sjecam se da si pricao da je on nosio i one siroke hlace koje se nisu vukle po zemlji i siroku finu galabiju pa one siroke kosulje ko tunike neke, pa turban onaj muslimanski... Sjecam se da je on dido, po tvojim pricama, ljudima bio ko neki savjetnik ovdje i da je isto ljude upucivao na dobro i da ih je odgovarao od zla. Sjecam se da ste govorili da je on imao dvije zene i da su one bile pokrivene, da su njemu bile poslusne i Allahu pokorne. Pricali ste, da su obadvije djecu radjale i na hajr put ih sa njim skupa upucivale.

DIDO: -Jes, jes sine moj dragi, imo je moj rahmetli babo dvi zene. Moja je mama bila mladja ona je dosla ko druga zena. Zene su nosle zarove i nisu se nikad one svadjale izmedjuse i nisu nikad bile babi neposlusne. I mi djeca smo bili poslusni i nikad se nismo smili svadjati. Nikad, a vidi danas! Danas djeca sude, SubhanAllah!

UNUK: -Dragi moj dido, da je tvoj babo rahmetli sad ziv, u ovom vremenu, njega bi nazivali vehabijom i nikako drugacije. Dzaba sve sto je on musliman, vjernik, Allahu pokoran rob, narodu dobar komsija, djeci dobar babo, zenama dobar muz... On bi za munafike bio vehabija, a kako su se nevjernici poceli izrugivati vjernicima, jos malo ce, nedao im Allah Svevisnji, i Poslanika s.a.v.s. nazivati vehabijom jer je bio pokoran Allahu Dzelesanuhu i zivot svoj uskladio propisima nase vjere! Narod je golema kobila dido moj.

eh, propagande, majko moja :-) Poligamija je kod Bošnjaka bila, vrlo vrlo rijetka....dalje, ( iako to u ovoj simpatičnoj pričici nije navedeno) Bošnjaci su u 17.stoljeću, zajedno sa Čerkezima, dobili fetvu, po kojoj su,recimo, bila dozvoljena mješovita muško-ženska sijela u mahalama i selima u kojima su živjeli srodnici i do petog-šestog koljena, jer su bosanski muslimani, kod ženidbeno-udadbenih veza, veoma vodili računa o krvnom srodstvu, bez obzira na činjenicu da islam neke od tih brakova dozvoljava ( ne preporučuje, ali i ne zabranjuje). Galabije se u Bosni nikad nisu nosile, čakšire jesu, meni se, doduše, ne sviđaju....Ali, kad se vehabijama toliko dopadaju, ne znam što ih ne nose.....Od dobrog su materijala, prilagođene bosanskoj klimi, ne vuku se po zemlji.....
Tačno je da su žene pokrivale lica....Uz dužno poštovanje prema svačijem izboru, za mene je riječ o anakronom načinu odijevanja. S moje tačke gledišta, hidžab je mjera ženskog odijevanja. No, daleko od toga da bih i hidžab bilo kome nametao.
U nekim dijelovima priče, lijepo je opisan islamski ahlak. No, malo su se vehabije precijenile.....Njihovo ponašanje i ponašanje napčih predaka.....prilično se razlikuju. Naši preci nisu klali majke, ako bi kojim slučajem, isrpljene od teškog rada, zadocnile na sabah namaz....To vehabije u Bosni rade....
Masooma

#612 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote: malo sma guglao i citao ove kjafirske medije pa sam nasao podatak da, od 42 evropska grada, najvise ljudi umre od droge u oslu.
"These statistics contrast sharply with the picture painted by the United Nations human development report this week which for the second year running concluded that life expectancy, education and healthcare in Norway was better than anywhere else."

p.s svidja mi se tvoje banalizovanje talibanskog rezima. naravno da talibanizam nema veze sa demokratijom, to je jedna umobolna, fasisticka ideologija koja vodi direktno do djavola sa kratkom stankom u kamenom dobu.
O overdozu je bila i emisija ne TV-u, mislim da je Discovery. A to sto imaju obrazovani sistem i zdravstvo razvijeno to je tacno
ali zar te ne cudi odakle toliko overdoza ? Eto imas uredjenu Skandinavsku zemlju....dje steka ?

Talibanski rezim je uspio da dokine drumsko razbojnistvo, korupciju, trgovinu zenama, prostituciju a to sve postoji u zapadnjackim zemljama pa sad ti vidi ko je umobolan, fasisticki nastrojen (sa Hitlerom nekada na celu), uz malu razliku da zapadnjacki rezimi ne vode do djavla nego ih djavo predvodi. Sljedi ih pa ces daleko stici : )
Masooma

#613 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

madner wrote:
Masooma wrote: Mozda ti je poznat hadis da ce se ummet Muhammeda, alejhi selam, podijeliti na 73 skupine i da je samo jedna od tih spasena.
Alo tdi, 4 tocka, nemre letit osim ako se ne zaletis preko litice. Ako kazu na reklami da je raketa ne znaci da trebas povjerovat. :D
Ako mislis vodit dijalog sa nekim korisnim informacijama a ne nekom jeftinom pljuvackom politikom onda ok u suprotnom
mani se covjece da se uplices u teme koje ne poznajes.
callmethebreeeze

#614 Re: Vehabizam - Selefizam

Masooma wrote:
callmethebreeeze wrote: malo sma guglao i citao ove kjafirske medije pa sam nasao podatak da, od 42 evropska grada, najvise ljudi umre od droge u oslu.

O overdozu je bila i emisija ne TV-u, mislim da je Discovery. A to sto imaju obrazovani sistem i zdravstvo razvijeno to je tacno
ali zar te ne cudi odakle toliko overdoza ? Eto imas uredjenu Skandinavsku zemlju....dje steka ?

Talibanski rezim je uspio da dokine drumsko razbojnistvo, korupciju, trgovinu zenama, prostituciju a to sve postoji u zapadnjackim zemljama pa sad ti vidi ko je umobolan, fasisticki nastrojen (sa Hitlerom nekada na celu), uz malu razliku da zapadnjacki rezimi ne vode do djavla nego ih djavo predvodi. Sljedi ih pa ces daleko stici : )

pa, imaju puno overdoza jer im je heroin jeftin, a piva skupa. :-) :D
a, ja ne kazem da su ovdje ljudi sto posto sretni, ali je, hebi ga, bolje nego u afghanistanu. reci mi u kojoj zemlji ti zivis?

hvala bogu pa talibani nisu bili razvijeni ko nacisti, tek bi onda onaj jadni narod nastrado. a dobro da spomenu hitlerovu njemacku, to je odlican primjer u sta jednoumlje vodi ...
:-) :-)
Masooma

#615 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote:

a, ja ne kazem da su ovdje ljudi sto posto sretni, ali je, hebi ga, bolje nego u afghanistanu. reci mi u kojoj zemlji ti zivis?

hvala bogu pa talibani nisu bili razvijeni ko nacisti, tek bi onda onaj jadni narod nastrado. a dobro da spomenu hitlerovu njemacku, to je odlican primjer u sta jednoumlje vodi ...
Da ali jednoumlje je upravo bilo u Evropi i zapadnjacka misao bastini takve oblike fasistickih ideja. Tako sta nema u islamu.
Da se ne vracam u daljnju proslost sa spaljivanjem vjestica, teroriziranjem Indijanaca (americki kolonijalni terorizam : ) )
Valjalo bi da su talibani ostali na vlasti, ne bi sada bilo nereda u Afganistanu nego red i harmonija.

Sta ih navodi na drogiranje nego nezadovoljstvo zivotom i besmisao zivota u njihovoj percepciji.
Od toga ne boluju zdrava muslimanska drustva a zdravi nosioci ideja islama s tim nemaju problema imali para ili ne, bilo da je jeftina droga ili ne : )
madner

#616 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Masooma wrote:
madner wrote:
Masooma wrote: Mozda ti je poznat hadis da ce se ummet Muhammeda, alejhi selam, podijeliti na 73 skupine i da je samo jedna od tih spasena.
Ako mislis vodit dijalog sa nekim korisnim informacijama a ne nekom jeftinom pljuvackom politikom onda ok u suprotnom
Kad predjes sa propagande na dijalog mozemo pricat, kad pustis EPP i ja saltam. :D
Last edited by madner on 04/01/2010 22:06, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#617 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

Ahmmed wrote:Znate, ja , Uzvišenog mi Boga, zaista poštujem izbor, svačije pravo na njegov svjetonazor.....I koliko god sam se znao uhvatiti u koštac sa pojedinim "vehabijama", i to vrlo žestoko, jednako me žestio i militantni ateizam,kufr i oni njegovi nositelji koji bi sve drugo izbrisali sa lica zemlje ili u najboljem slučaju islam zatvorili u četiri zida, često sam kritizirao i nositelje tradicionalnog islamskog pravca u BiH.
koji su problemi bili u pitanju,jer si napisao, da si se znao biti u sukobu sa pojedinim vehabijama :?:

inace,post ti je :thumbup:
Masooma

#618 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Ahmmed wrote: No, malo su se vehabije precijenile.....Njihovo ponašanje i ponašanje napčih predaka.....prilično se razlikuju. Naši preci nisu klali majke, ako bi kojim slučajem, isrpljene od teškog rada, zadocnile na sabah namaz....To vehabije u Bosni rade....
Krupne rijeci Ahmmed,,,,Gdje si to cuo da vjernici koje zovu vehabije uce ljude da treba zaklati majku ? Izvalcis dogadjaj koji se desio u Sarajevu i onda lijepis etiketu cijeloj populaciji i ucenju.
Jesu li niski udarci to sto je tvoj pravac ? Jeli medijska indoktrinacija toliko jaka da joj se ne mozes oduprijeti ?
Bolje je onda ne gledaj TV jer svasta se emitira.
zlafa

#619 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

callmethebreeeze wrote:p.s ahmede, ja sam se sa zlafom htio malo nasaliti, ako se uvrijedio neka halali, i kad se vrati ako mu bude smetalo ja cu izbrisati komentar :)
Ja brate nemam sta halaliti. :) sve je to ok hvala Allahu. Ne smeta mi sve dok se ne dotice islama :D mada i ahmed je htio dobru stvar uciniti, sto jeste poenta islama. i to da ga Allah nagradi

sve dok je opusteno ok je :)
callmethebreeeze

#620 Re: Vehabizam - Selefizam

Masooma wrote:
callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote:

Da ali jednoumlje je upravo bilo u Evropi i zapadnjacka misao bastini takve oblike fasistickih ideja. Tako sta nema u islamu.
Da se ne vracam u daljnju proslost sa spaljivanjem vjestica, teroriziranjem Indijanaca (americki kolonijalni terorizam : ) )
Valjalo bi da su talibani ostali na vlasti, ne bi sada bilo nereda u Afganistanu nego red i harmonija.

Sta ih navodi na drogiranje nego nezadovoljstvo zivotom i besmisao zivota u njihovoj percepciji.
Od toga ne boluju zdrava muslimanska drustva a zdravi nosioci ideja islama s tim nemaju problema imali para ili ne, bilo da je jeftina droga ili ne : )
ti stvarno neki idealista.... ali zaista ne vrijedi pricati s nekim ko misli da bi pod talibanima vladala harmonija... mislim, jako mali broj ljudi se ovdje drogira, vecina ih izgleda uziva u zivotu. zamisli da su se u saudiji slobodno moze provoditi istrazivanje javnog mjenja, do kakvih bi zakljucaka dosli...
ne rece mi gdje zivis?
Masooma

#621 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

madner wrote:
Masooma wrote: Ako mislis vodit dijalog sa nekim korisnim informacijama a ne nekom jeftinom pljuvackom politikom onda ok u suprotnom
Kad predjes sa propagande na dijalog mozemo pricat, kad pustis EPP i ja saltam. :D
Prepustam te tvojim idejama o sektama pokupljenim sa Wikija. Moze se istina o islamu nauciti nesto na Wikiju
ali ne sve a mnogo toga nije tacno.
Daj definiciju sekte u islamu. Nalazimo se da te podsjetim na podforumu religija tema VEHABIZAM-SELEFIZAM
a ne na podforumu Filozofija.
NAstavak razgovra prihvatam ako se ostavis osude sa neku EPP i das vise tu definiciju ali kako kazu ucenjaci islama
a ne WIKI. : )
madner

#622 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Joj lude teme, ovaj fakat argumentira da je zivot pod Talibanima bio bolji nego u Skandinaviji :D
bogumil-8

#623 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Masooma wrote:Vidi talibani nastoje da uspostave serijat i normalno je da ljudi uspostavljanje serijata drugacije dozivljavaju. Jedni to smatraju losim i bore se protiv toga drugi kazu da tu nema slobode (valjda misle na neki oblik demokratije). Vidis serijat je jedno a demo(n)kratija drugo, nikako isto i ne zagovaraju istu zato i jesu u sukobu.
Molim te, udovolji mojoj radoznalosti i kaži mi: Kako bi ti očuvao BiH kao državu (sa ustavom ili bez njega, sa parlamentom ili bez njega, sa demokratijom ili bez nje?)
Da li je opstanak muslimana u BiH moguć na temeljima wehabijske "vjerske - ideologije"?
Osuđuješ li ovakvu poruku jedenog od zagovornika wehabizma:
Muslimani!
"Demokratija nije dozvoljena onome koji vjeruje u Allaha i Sudnji dan!"

Dodajem i citat drugog wehabije:
"Po količini štete podržavači demokratije su ili kāfiri ili fāsici, i njihovo je mjesto pod sabljom ili bičem, a ne da se sa
njima neko dogovara ili od njih traži mišljenje
."
Last edited by bogumil-8 on 04/01/2010 22:25, edited 2 times in total.
callmethebreeeze

#624 Re: Vehabizam - Selefizam

madner wrote:Joj lude teme, ovaj fakat argumentira da je zivot pod Talibanima bio bolji nego u Skandinaviji :D
evo i ja citam i smijem se... treba bi mi jos neko da potvrdi, tebi ne vjerujem ti si zlonamjeran.
:D :D :D :run: :sax: :evil:
zlafa

#625 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

madner wrote: Naravno da ima dobacivanja i bilo je, samo braaaateeee, ovaj moralni kodeks je nov.
S tim da se mora paziti kome se sta dobacuje jer brade pruza manje zastite nego sto se misli. :D
Ma moj brate ja sam htio reci da akcija ima reakciju. nie se jednom desilo da neko od vehabija isto pokusa misleci da je fizicki jaci silom nametnuti i toga je bilo nesmijem duse gubiti. Sto u oba slucaja nam kaze da sila i nasilje nisu ok. niti praksa poslanikova s.a.w.s.
Locked