Evolucija
-
Beslija
Samo duhovno stanje covjeka pobija svu evoluciju.....samim tim sto je PRVI tzv "pracovjek" crtao po kamenjima neke "bogove" i klanjao im se , ili samim ti sto su cak i u to vrijeme postojali rituali razni , pobijaju svu teoriju evolucije....jer , kako ni jedna zivotinja ne djeluje "duhovno" ..... to je PRVA stvar koja nas rastavlja od zivotinja i evolucije....pa kasnije da ne nabrajam kako nisu nadeni nikakvi fosilni dokazi......mah , pitam se , zar jos ima ljudi koji vjeruju u evoluciju??...jer teze je vjerovati u evoluciju nego u Boga.....
....!
....!
- NIN
Kao i obicno,Beslija wrote:Samo duhovno stanje covjeka pobija svu evoluciju.....samim tim sto je PRVI tzv "pracovjek" crtao po kamenjima neke "bogove" i klanjao im se , ili samim ti sto su cak i u to vrijeme postojali rituali razni , pobijaju svu teoriju evolucije....jer , kako ni jedna zivotinja ne djeluje "duhovno" ..... to je PRVA stvar koja nas rastavlja od zivotinja i evolucije....pa kasnije da ne nabrajam kako nisu nadeni nikakvi fosilni dokazi......mah , pitam se , zar jos ima ljudi koji vjeruju u evoluciju??...jer teze je vjerovati u evoluciju nego u Boga.....
....!
veliko nepoznavanje tematike i nezainteresovanost pojasnjenja istih!
...nemam vise energije da objasnjavam i pojasnjavam bazne stvari na osnovu necijih ubjedjenja...
...Prijedlog:
Knjigu u ruke pa se cujemo...
(razumjevanja radi, ja sam presao dosta teoloske tematike, ukljucujuci citanje Kur'ana i Biblije)
Pozdrav...
-
Gost123
"ili bog ili evolucija" u slucaju da vjerujes kako je eva nastala od adamovog rebra, i da je noa na svoju drvenu barku spremio 10 milijardi vrsta pa ih nakon potopa fino rasporedio po zemaljskoj kugli, od europe do azije, amerike i australije... pa buduci da se ta prica ne moze ukopiti u evoluciju, onda ispada bog ili evolucija.muhi wrote:Slusajuci jedno predavanje o evoluciji, jasno se moglo primjetiti da predavac zeli reci :"Ili Bog, ili evolucija". Zasto se to dvoje razgranicava, iako moze sa velikom mogucnoscu da bude kombinacija "Bog+evolucija", tj. da je evolucija stvarna, ali da je pod "nadzorom".
Na kraju je taj priznati naucnik, inace ateist, izjavio: "... ovo je neko nadnaravno djelo za koje je odgovorno Bog, andeo ili nesto drugo ...".
CUT smijesni dio sa nostradamusom, copperfieldom i osmanagicem
mnogi krscani prihvacaju teoriju evolucije. oni kazu: bog je sve stvorio, pa tako i prirodne zakone. buduci da je stvorio i prirodu, prirodni zakon ne moze biti protiv njegove volje.
smijesna izjava jednog neimenovanog "znanstvenika" ateista.
Last edited by Gost123 on 23/07/2006 20:15, edited 1 time in total.
-
muhi
NIN, ostao si mi duzan odgovor, +
Ponavljam, nisam upucen u racionalna objasnjenja za spiritualne mogucnosti ljudi, koje sam spomenuo.
Ljudi sve vise otkrivaju sta su sve grijesili. Za relativno kratko vrijeme ce poceti naopasniji experiment ikada - zeli se napraviti crna rupa. Da, crna rupa, i ako bi experiment uspio, a sve su sanse da hoce, napravio bi se najveäi pomak u ljudskoj istoriji u poznavanju svijeta koji nas okruzuje. Ako bi se slucajno pri nastanku te crne rupe pojavila i najman ja cestica, crna rupa bi ju progutala i dobila prvo povecanje mase, tako bi nastala lancana reakcija koja bi, po nekim strucnjacima, na kraju progutala citavu planetu, a to bi se desilo za manje od jedne sekunde. Experimentalni prsotor je vakuumiran, pa je mala mogucnost da dode do toga ... Da ne duljim, to je vec druga prica, kada bi se taj experiment uspjesno realizovao, tada bi se sigurno puno toga otkrilo. Strucnjaci su uvjereni da bi nas svijet pomocu te crne rupe imao "ulaz" u jedan nama paralelni univerzum, i da ce se dokazati da nas univerzum osim cetiri dimenzije (I, II, III dim. i vrijeme) ima cak 11 dimenzija, sto logicki ne moze biti, ali za sto ima argumenata. Spomenuti paralelni univerzum nece biti nikakav univerzum koji je udaljen desetine miliona svjetlosnih godina, vec univerzum koji je, kako nagovjestavaju vecina strucnjaka, univerzum koji je udaljen od naseg manje od 1 mm, da je to univerzum koji mi ne vidimo, ne shvatamo, ali koji je ispred naseg nosa, i da ga ne osjetimo sto smo navikli na nasu sredinu, na nas univerzum.
Kakav li je to svijet koji je ispred naseg nosa, ali koji ne vidimo?
To je isto kao kod riba koja naseljavaju dubine mora. One poznaju svoj vodeni svijet, ali sredina puna zraka i zemlje je za njih ne zamislivo. Ali i pored toga postoji zrak i zemlja. Mi smo sad ribe
NIN, nemoj mi traziti rupe u textu, vec shvati sustinu.
Ipak su u pitanju bile samo dvije cestice, koje su nastale iz jedne i svaka je poslata svojom putanjom, svaka putanja ima svoje prepreke i cim je jedna cestica nagazila na jednu prepreku doslo bi do njenog unistenja, a paralelno tome bi nestala i druga. Ovaj experiment je izvrsen nedavno, i nikada prije nije raden experiment tako blizak biti BigBang-a, a rezultat tog experimenta je novo pitanje na koje nema (sad za sad) odgovora. Zato je senzacionalan.Davno su naucnici izveli eksperimente da bi uvidjeli fluktuaciju cestica pri stanjima vrlo visokih energija kakva su otprilike vladala nakon Velikog praska. To nije nista novo i stalno se vrse novi opiti u velikim akceleratorima cestica koji se nalaze u nekoliko istituta na planeti. Ne radi se o necemu senzacionalnom i nisu u pitanju samo dvije cestice. Lako su dostupni linkovi o tome, pa bujrum.
Ponavljam, nisam upucen u racionalna objasnjenja za spiritualne mogucnosti ljudi, koje sam spomenuo.
Ljudi sve vise otkrivaju sta su sve grijesili. Za relativno kratko vrijeme ce poceti naopasniji experiment ikada - zeli se napraviti crna rupa. Da, crna rupa, i ako bi experiment uspio, a sve su sanse da hoce, napravio bi se najveäi pomak u ljudskoj istoriji u poznavanju svijeta koji nas okruzuje. Ako bi se slucajno pri nastanku te crne rupe pojavila i najman ja cestica, crna rupa bi ju progutala i dobila prvo povecanje mase, tako bi nastala lancana reakcija koja bi, po nekim strucnjacima, na kraju progutala citavu planetu, a to bi se desilo za manje od jedne sekunde. Experimentalni prsotor je vakuumiran, pa je mala mogucnost da dode do toga ... Da ne duljim, to je vec druga prica, kada bi se taj experiment uspjesno realizovao, tada bi se sigurno puno toga otkrilo. Strucnjaci su uvjereni da bi nas svijet pomocu te crne rupe imao "ulaz" u jedan nama paralelni univerzum, i da ce se dokazati da nas univerzum osim cetiri dimenzije (I, II, III dim. i vrijeme) ima cak 11 dimenzija, sto logicki ne moze biti, ali za sto ima argumenata. Spomenuti paralelni univerzum nece biti nikakav univerzum koji je udaljen desetine miliona svjetlosnih godina, vec univerzum koji je, kako nagovjestavaju vecina strucnjaka, univerzum koji je udaljen od naseg manje od 1 mm, da je to univerzum koji mi ne vidimo, ne shvatamo, ali koji je ispred naseg nosa, i da ga ne osjetimo sto smo navikli na nasu sredinu, na nas univerzum.
Kakav li je to svijet koji je ispred naseg nosa, ali koji ne vidimo?
To je isto kao kod riba koja naseljavaju dubine mora. One poznaju svoj vodeni svijet, ali sredina puna zraka i zemlje je za njih ne zamislivo. Ali i pored toga postoji zrak i zemlja. Mi smo sad ribe
- NIN
Naime,muhi wrote:NIN, ostao si mi duzan odgovor, +
..............................
navodis Nostradamusa za kojeg je vise nego dovoljno reci da su mu "tekstovi" vrlo podlozni interpretiranju, sto implicira da su pisani, moze se reci, apstraktnim jezikom.
Coperfield, hmmmm,...vrlo vjest i manipulativan iluzionist koji koristi sve vrste pomagala (vrlo sirok spektar) ukljucujuci i psiholoski momenat auditorija.
Sto se tice snova, najradije bih te uputio na psiholosko-neurofizioloska objasnjenja istih sto je vrlo obiman materijal za ovaj mali prostor, ali vrlo poucan. Za navodna predvidjanja iznimnih dogadjaja u snovima, vrlo sigurno mozes uzeti u obzir da na ogroman broj ljudi na planeti i dugi period pisane povijesti s vremena na vrijeme moze doci do koincidencije po tom pitanju, koja dalje vrlo efektivno djeluje na ljude zeljne senzacije i mnogo duze nakon samog dogadjaja.
Sto se tice izvjesnog naucnika koji je izveo eksperiment sa "dvije cestice" molio bih te da postavis link da se upoznam sa datim eksperimentom i samim naucnikom.
Ovo kako si ti shvatio i opisao eksperiment mirise mi na kvantntno svojstvo cestica u cemu nema nicega sto nije vec vidjeno.
...necu,
...pozdrav...
-
Beslija
Samo da kazem da je moj post misao iz knjige Alije Izetbegovica " Islam Izmedu Istoka I Zapada".....presao sam naravno samo povrsno ali preporucujem ti da procitas tu knjigu , jer ce ti zasigurno dosta promjeniti misljenje(ako vjerujes u evoluciju).......vjeruj mi , toliko NAUCNIKA i ATEISTA su pobili i ismijavali darwinovu teoriju.......ili teoriju evolucije uopste......stvarno se cudim sto ima ljudi koji vjeruju u teoriju evolucije.....al eto...samo ti propovjedaj svoje.NIN wrote:Kao i obicno,Beslija wrote:Samo duhovno stanje covjeka pobija svu evoluciju.....samim tim sto je PRVI tzv "pracovjek" crtao po kamenjima neke "bogove" i klanjao im se , ili samim ti sto su cak i u to vrijeme postojali rituali razni , pobijaju svu teoriju evolucije....jer , kako ni jedna zivotinja ne djeluje "duhovno" ..... to je PRVA stvar koja nas rastavlja od zivotinja i evolucije....pa kasnije da ne nabrajam kako nisu nadeni nikakvi fosilni dokazi......mah , pitam se , zar jos ima ljudi koji vjeruju u evoluciju??...jer teze je vjerovati u evoluciju nego u Boga.....
....!
veliko nepoznavanje tematike i nezainteresovanost pojasnjenja istih!
...nemam vise energije da objasnjavam i pojasnjavam bazne stvari na osnovu necijih ubjedjenja...
...Prijedlog:
Knjigu u ruke pa se cujemo...
(razumjevanja radi, ja sam presao dosta teoloske tematike, ukljucujuci citanje Kur'ana i Biblije)
Pozdrav...
-
muhi
Cestitam!na ogroman broj ljudi na planeti i dugi period pisane povijesti s vremena na vrijeme moze doci do koincidencije...
Sad si dokazao cinjenicu da evolucionisti na svako pitanje na koje nemaju konkretan odgovor kazu "pfff..., pa to je slucajnost".
Reci nam svima sad, da li je slucajnost da jedna osoba, maltene, cijeli svoj zivot sanja istinite snove. Da li to uopce moze biti slucajnost?
- NIN
Nista ja tebi nisam dokazao, uostalom, kao sto i sam znas.muhi wrote:Cestitam!na ogroman broj ljudi na planeti i dugi period pisane povijesti s vremena na vrijeme moze doci do koincidencije...
Sad si dokazao cinjenicu da evolucionisti na svako pitanje na koje nemaju konkretan odgovor kazu "pfff..., pa to je slucajnost".
Reci nam svima sad, da li je slucajnost da jedna osoba, maltene, cijeli svoj zivot sanja istinite snove. Da li to uopce moze biti slucajnost?
Trazenje igle u sijenu ili dlake u jajetu!
Daj mi konkretnu osobu i njene snove!
Daj mi izvjesnog profesora i link njegovog rada iz prethodnog posta!
Daj mi argument sto bi me potakao na razmisljanje i pokusaj objasnjenja!
Daj mi ''nesto'' konkretno a ne infantilno-senzacionalisticke price procitane u Arci, Trecem oku i slicnim katalizatorima ljudske maste!
Druze, iznesi argumentaciju!
Pozdrav...
-
muhi
Tu si malo okarakterisao sebeTrazenje igle u sijenu ili dlake u jajetu!
Ime ces dobiti uskoro, dok nadem broj magazina u kojem sam to procitao.Daj mi konkretnu osobu i njene snove!
Navedeni je dr. Antoine Saurez, specijalist za kvantrnu fiziku, link njegovog rada je u jednom naucnom magazinu, ako ti nije problem sto je magazin na njemackom, sa zadovoljstvom cu ti poslati skeniranu verziju teksta.Daj mi izvjesnog profesora i link njegovog rada iz prethodnog posta!
Ti i bez nasih argumenata mozes razmisljati o drugoj strani, samo nemoj za stvari koje ne mozes objasniti svojom logikom okretati glavu, ili pak govoriti da su koincidencije. Koincidencije, u biti, ne postoje, vec samo tragovi koje treba slijediti. Ti ih ne slijedis. I ti si riba, znas na sta mislim.Daj mi argument sto bi me potakao na razmisljanje i pokusaj objasnjenja!
Ne znam, prvi put cujem za te casopise, a vidim da si ti dobor upucen u navedene. Sta podruzamijevas po konkretnim? Rijeci priznatih svjetskih naucnika, informacije iz pouzdanih casopisa, slucajeve sa destinama/stotinama svjedoka, experimente sa paranormalnim rezultatima. Sta ti zelis, da ti donesem Aladinovog Dzinnija u lampi, pa da se uvjeris u postojanje nematerijalnog?Daj mi ''nesto'' konkretno a ne infantilno-senzacionalisticke price procitane u Arci, Trecem oku i slicnim katalizatorima ljudske maste!
Ako cemo iznositi argumente kao sto ih ti (ne)iznosis, odnosno, iznosi povremeno, i to samo kod pitanja na koja znas odgovor, a ostala preskaces ili su to pak slucajnosti, onda necemo vise ni raspravljati na ovu temu.Daj mi ''nesto'' konkretno a ne infantilno-senzacionalisticke price procitane u Arci, Trecem oku i slicnim katalizatorima ljudske maste!
Pozdrav i tebi i cuvaj sePozdrav...
P.S.
Ako hoces malo zanimljive lliterature, procitaj malo o "Eye of Horus" - cuveni znak koji mozes vidjeti na novcanici od 1$, a koji krije puno vise od obicnog simbola.
- NIN
Vjerovatno si mislio na Antoine Suareza, ne Saureza?muhi wrote:....................................
http://www.quantumphil.org/publications.htm#experimentsThe final results
The final results of the experiments with moving measuring devices (see experiments) rule out the possibility to describe the quantum correlations by means of real clocks, in terms of "before" and "after"; nonlocal quantum phenomena cannot be described with the notions of space and time. This means that there is no time ordering behind nonlocal correlations, so the causal order cannot be reduced to the temporal one. Quantum correlations somehow reveal dependence between the events, or logical order. Experiment shows that this dependence, or logical order, is beyond any real time ordering. In the realm of the nonlocal quantum phenomena, things come to pass but the time doesn't seem to pass here.
http://www.quantumphil.org/history.htm
Dr Antoine Suarez took his Ph.D. in natural science at the Swiss Federal Institute of Technology (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich or ETH) in 1975. While at ETH, he not only became interested in the philosophical significance of quantum mechanics but also in genetic epistemology...
Eh, mozes li mi sada pojasniti sta je tebi bilo toliko "duhovno" u ovim eksperimentima?
Nije problem, (mada sam povrsno upucen u razno znakovlje, ukljucujuci i navedenu novcanicu, mada bi ja tebi preporucio da makar ovlas predjes Deklaraciju)P.S.
Ako hoces malo zanimljive lliterature, procitaj malo o "Eye of Horus" - cuveni znak koji mozes vidjeti na novcanici od 1$, a koji krije puno vise od obicnog simbola.
ali ovim dosta govoris o svojim shvatanjima.
Pozdrav...
- NIN
Ako ti je bauk kvantna mehanika i hemijske interakcije, onda, ne bih ti znao pronaci adekvatan odgovor i iznijeti argument na ovo gore.muhi wrote:Ako cemo iznositi argumente kao sto ih ti (ne)iznosis...
Koliko mogu shvatiti, pretendujes da intelektualno pobijes mnoge genijalne umove, nobelovce, enciklopedije, univerzitete, institute, skolastike,.............
Zelim ti srecu!
Ali, vrlo dobro shvatam i postujem tvoje duhovno vidjenje svijeta koje se, ipak, mnogo kosi sa empirijskim naucnim metodama.
Pozdrav...
-
muhi
Da. Valjda se smije nekad napraviti i neka stamparska greska.Vjerovatno si mislio na Antoine Suareza, ne Saureza?
I ti meni govoris za "dlaku u jajetu"
Nista. Slazem se. Ali nisi upucen u experiment od prije par mjeseci. Vjerujem da se jos nece naci te informacije na (opsirno) internetu. Ako te, zaista, interesuje, pokusaj se obratiti e-mailom doticnom.Dr Antoine Suarez took his Ph.D. in natural science ...
Eh, mozes li mi sada pojasniti sta je tebi bilo toliko "duhovno" u ovim eksperimentima? ...
Ne, protiv tih argumenata nema niko nista reci, ali je previse upadljivo tvoje trazenje rupa i sitnica u tudim postovima. Primjera radi, u necijem postu od 50-ak redova texta, ti nades jednu recenicu ili jedan dio nje koji je tebi usao u oci, stavis ga u quote i to ti je replika na taj cijeli post, dok neke bitne cinjenice, koje su vrijedne tvog komentara preskocis.Ako cemo iznositi argumente kao sto ih ti (ne)iznosis...
Respect...
- NIN
Uvijek je lakse i uzbudljivije vjerovati u apstrakciju no u "dosadne" zakone i ustroj okoline koje smo dio.Beslija wrote:Samo duhovno stanje covjeka pobija svu evoluciju.....samim tim sto je PRVI tzv "pracovjek" crtao po kamenjima neke "bogove" i klanjao im se , ili samim ti sto su cak i u to vrijeme postojali rituali razni , pobijaju svu teoriju evolucije....jer , kako ni jedna zivotinja ne djeluje "duhovno" ..... to je PRVA stvar koja nas rastavlja od zivotinja i evolucije....pa kasnije da ne nabrajam kako nisu nadeni nikakvi fosilni dokazi......mah , pitam se , zar jos ima ljudi koji vjeruju u evoluciju??...jer teze je vjerovati u evoluciju nego u Boga.....
....!
Iz ovog teksta se moze uvidjeti da autor stavlja akcenat na duhovnost covjeka sto automatski negira evoluitivni razvoj covjeka od jednostavnijeg ka slozenijem obliku djelovanja. Naime, bas taj evoluitivni progres od zivotinje determinirane instiktima pa do "golog majmuna" koji je uspio sublimirati instiktualne determinante u predvidjanje, zamisljanje i, u cjelosti, apstrakciju misli, nam govori o jednoj izvanrednoj vrsti koja je uspjela svojom aktivnoscu podrediti dio prirode u svoju korist, a ne ostati rob iste i samoga sebe.
Ono sto zelim reci je to da duhovnost covjeka itekako ide pod ruku sa evolucijom i "duh" covjeka (u ovom slucaju neocortex) je uopste ne iskljucuje, kako navedeni autor sugerira u svom tekstu.
Pozdrav...
-
ja71
Nikad nikakvih fosilnih ostataka nije bilo ???Beslija wrote:Samo duhovno stanje covjeka pobija svu evoluciju.....samim tim sto je PRVI tzv "pracovjek" crtao po kamenjima neke "bogove" i klanjao im se , ili samim ti sto su cak i u to vrijeme postojali rituali razni , pobijaju svu teoriju evolucije....jer , kako ni jedna zivotinja ne djeluje "duhovno" ..... to je PRVA stvar koja nas rastavlja od zivotinja i evolucije....pa kasnije da ne nabrajam kako nisu nadeni nikakvi fosilni dokazi......mah , pitam se , zar jos ima ljudi koji vjeruju u evoluciju??...jer teze je vjerovati u evoluciju nego u Boga.....
....!
Joooj grohotom se smijem.
Jesi li cuo Beslija za neandertalce ?
- vatrogasac
...ja se baš ne bih smij'o ako je Neandertalac vraćen u rasu Kromanjonca....i da li je nekada bio Homo neanderthalensis (polu-uspravan životinjski podčovjek) pa postao Homo sapiens......u TE kosti se često sele......ja71 wrote: Nikad nikakvih fosilnih ostataka nije bilo ???

- NIN
15 Answers to Creationist Nonsense
http://www.angelfire.com/ok5/pearly/htm ... ution.html
Pozdrav...
http://www.angelfire.com/ok5/pearly/htm ... ution.html
Pozdrav...
-
ja71
Malko se nejasno izrazavas vatrogasac.vatrogasac wrote:...ja se baš ne bih smij'o ako je Neandertalac vraćen u rasu Kromanjonca....i da li je nekada bio Homo neanderthalensis (polu-uspravan životinjski podčovjek) pa postao Homo sapiens......u TE kosti se često sele......ja71 wrote: Nikad nikakvih fosilnih ostataka nije bilo ???
Ne razumijem sta bi/nebi trebalo biti smijesno.
Bas sam neki dan gledao emisiju o neandertalcima pa da ukratko prepricam:
neandertalci su postojali prije homo sapiensa. nastali su prije homo sapiensa.
jedno vrijeme su zivjeli paralelno. nije dokazano mijesanje izmedju te dvije vrste, sto indirektno potvrdjuje da su bili na ratnoj nozi.
vjerovatno je homo sapiens razlog njihovog izumiranja.
poznavali su vatru i "jednostavnije" alate.
nije objasnjeno da li su se mogli medjusobno sporazumijevati: grlo-usta nisu bili prilagodjeni da prave rijeci. S obzirom da im je mozak bio veci nego kod homo sapiensa postojala je mogucnost sporazumijevanja neartikulisnaim glasovima.
- NIN
Najbolje bi bilo da skeptici u pogledu evolucije definiraju termin prijelaznog oblika.ja71 wrote:Malko se nejasno izrazavas vatrogasac.vatrogasac wrote:...ja se baš ne bih smij'o ako je Neandertalac vraćen u rasu Kromanjonca....i da li je nekada bio Homo neanderthalensis (polu-uspravan životinjski podčovjek) pa postao Homo sapiens......u TE kosti se često sele......ja71 wrote: Nikad nikakvih fosilnih ostataka nije bilo ???
jedno vrijeme su zivjeli paralelno. nije dokazano mijesanje izmedju te dvije vrste, sto indirektno potvrdjuje da su bili na ratnoj nozi.
nije objasnjeno da li su se mogli medjusobno sporazumijevati: grlo-usta nisu bili prilagodjeni da prave rijeci. S obzirom da im je mozak bio veci nego kod homo sapiensa postojala je mogucnost sporazumijevanja neartikulisnaim glasovima.
Za informaciju, fosili (mnostvo prijelaznih oblika) nasih predaka su pronalazeni i pronalaze se, tako da svakim novim otkricem imamo sve vise dijelova koji se uklapaju u konacni mozaik. U sastavljanju tog mozaika je dosta pridonijela moderna tehnologija, u ovom slucaju genetika.
U slucaju Neandertalca desila se evoluitivna nisa (slijepa ulica), ili, laicki, dobili smo pobjednika tekme, Sapiensa. Bili su sposobniji.
Ocigledna je neinformiranost, pogresne interpretacije (sto namjerno sto slucajno) i neznanje.
Pozdrav...
- vatrogasac
...a šta je to pogrešno u mom komentaru....ja71 wrote:Malko se nejasno izrazavas vatrogasac.vatrogasac wrote:...ja se baš ne bih smij'o ako je Neandertalac vraćen u rasu Kromanjonca....i da li je nekada bio Homo neanderthalensis (polu-uspravan životinjski podčovjek) pa postao Homo sapiens......u TE kosti se često sele......ja71 wrote: Nikad nikakvih fosilnih ostataka nije bilo ???
-
dalajlama
Ukoliko neko zeli da vjeruje da je sve postalo slučajno i
da je ovaj zivot besmislen jer kad umre nista se nece desiti
- samo ce jednostavno umrijeti onda neka vjeruje u to a ustvari on samo
stetu nanosi sebi.Ubjedjivanje ljudi u to da su oni jednostavno zivotinje koje imaju razvijen mozak i da sve sto rade jednostavno po Darwinu borba za opstanak i produzetak vrste je krajnje suludo i glupo.
Samo jedan atom je toliko komplikovan,malen i savrsen da je nemoguce
da je slucajno nastao.Ja sam proucavao skoro sve drevne nauke i religije
(JOga,Islam,krstanstvo,budizam,spiritualizam,fakirizam,...) uporedjujuci ih
sa danas naucnim dokazima,sa kulturama Maya,Asteka,praEgipcana itd.i
Svijet se sastoji iz duhovnog i materijalnog.A i materijalno i duhovno imaju vise dimenzija i svjetova.Sve sto mi vidimo je ustavri ujedno predstava duhovnog. Jedan atom ima strukturu slicnu kao i galaksija a ova opet kao i citav kosmos. Isto tako ljudski duh je jedan minijaturni i trenutno nesavrseni kosmos kojemu je cilj(trebao bi) da usavrsi svoj duh do te mjere da se spoji sa duhovnim svijetom. Covjekovo materijalno je ustvari ono zivotinjsko a kada se covjek okrene zivotinjskom tj.
materijalnom on ustvari operira samo sa svojim instinktima i prohtjevim a
posto ima mozak on to i iskoristava i upotrebljava svoj razum u
cilj sto veceg izliva svojih prohtjeva i strasti(Ovdje ne mislim samo na sex, to je hrana,pice,nerad,novac,mrznja,zelja za nadmoc,hvalisanje,
oholost u sili,ZNANJU,bogatstvu,ljepoti itd.). Covjek nalazi pravu
srecu i ispunjava svoj duh i tjelo kada postigne ravnotežu duha i tjela(NIrvana) kada njegove moralne osobine budu na savrsenom nivou a njegove strasti pretvorene u pozitivnu energiju(ne potiskivane jer se energija ne moze nestati, moze se samo pretvoriti u neku drugu energiju). I tako covjek postaje covjek a ne "zivotinja koja (ne)razmislja".
Danas skoro da vjernici svake vjere ne znaju sta molitva ustvari znaci.
Sve se svelo na formalnosti. Ni u jednu teoriju se ne moze biti 100% siguran je je ona u stvari TEORIJA ILI PRETPOSTAVKA. Ja vjerujem samo
u dokaze koji su svima vidljivi ocima ali duhom samo rijetkima.
Prvi dokaz je komplikovanost građe svega(od atoma,molekula,organizma do galaksija,zvijezda i kosmosa):nemoguce je da je sve "slucajno" nastalo. Drugi materijalni dokaz su Bozije knjige od kojih je samo jedna ostala izvorno sacuvana- Kur'an. Samo je problem sto ljudi ne znaju
prevest i istumacit kako treba.Posto je i ta knjiga toliko komplikovana,
sifrovana,energetski djelotvorna itd. nemoguce da ju je covjek sastavio
i napisao.A dokaz da je ocuvana u orginalu je njena sifrovanost u slovima.
A posto niko na svijetu nije nasao niti jedan ajet(recenicu) koja
se neslaze ili koja nmije istinita zasto onda vjerujemo jedom
Darwinu i njegovim predpostavkama a ne ovako ocitom dokazu.
Ljudi iskrivljuju i pogresno tumace Kur'an i vjeru ali nisu
unistili njegov sadrzaj. Strah od Boga je samo polazna osnova nesavrsenom covjeku da se probudi a u daljim stepenima vjere glavna osnova i bit je LJUBAV.LJUBAV prema svim zivim i nezivim bicima.LJUBAV prema Bogu. Ko nevjeruje u ovo neka i dalje nastavi misliti da je zivotainja, da je citav svijet pokvaren i da je zivot besmislen.Ti su ljudi zaista izgubljeni.
stetu nanosi sebi.Ubjedjivanje ljudi u to da su oni jednostavno zivotinje koje imaju razvijen mozak i da sve sto rade jednostavno po Darwinu borba za opstanak i produzetak vrste je krajnje suludo i glupo.
Samo jedan atom je toliko komplikovan,malen i savrsen da je nemoguce
da je slucajno nastao.Ja sam proucavao skoro sve drevne nauke i religije
(JOga,Islam,krstanstvo,budizam,spiritualizam,fakirizam,...) uporedjujuci ih
sa danas naucnim dokazima,sa kulturama Maya,Asteka,praEgipcana itd.i
Svijet se sastoji iz duhovnog i materijalnog.A i materijalno i duhovno imaju vise dimenzija i svjetova.Sve sto mi vidimo je ustavri ujedno predstava duhovnog. Jedan atom ima strukturu slicnu kao i galaksija a ova opet kao i citav kosmos. Isto tako ljudski duh je jedan minijaturni i trenutno nesavrseni kosmos kojemu je cilj(trebao bi) da usavrsi svoj duh do te mjere da se spoji sa duhovnim svijetom. Covjekovo materijalno je ustvari ono zivotinjsko a kada se covjek okrene zivotinjskom tj.
materijalnom on ustvari operira samo sa svojim instinktima i prohtjevim a
posto ima mozak on to i iskoristava i upotrebljava svoj razum u
cilj sto veceg izliva svojih prohtjeva i strasti(Ovdje ne mislim samo na sex, to je hrana,pice,nerad,novac,mrznja,zelja za nadmoc,hvalisanje,
oholost u sili,ZNANJU,bogatstvu,ljepoti itd.). Covjek nalazi pravu
srecu i ispunjava svoj duh i tjelo kada postigne ravnotežu duha i tjela(NIrvana) kada njegove moralne osobine budu na savrsenom nivou a njegove strasti pretvorene u pozitivnu energiju(ne potiskivane jer se energija ne moze nestati, moze se samo pretvoriti u neku drugu energiju). I tako covjek postaje covjek a ne "zivotinja koja (ne)razmislja".
Danas skoro da vjernici svake vjere ne znaju sta molitva ustvari znaci.
Sve se svelo na formalnosti. Ni u jednu teoriju se ne moze biti 100% siguran je je ona u stvari TEORIJA ILI PRETPOSTAVKA. Ja vjerujem samo
u dokaze koji su svima vidljivi ocima ali duhom samo rijetkima.
Prvi dokaz je komplikovanost građe svega(od atoma,molekula,organizma do galaksija,zvijezda i kosmosa):nemoguce je da je sve "slucajno" nastalo. Drugi materijalni dokaz su Bozije knjige od kojih je samo jedna ostala izvorno sacuvana- Kur'an. Samo je problem sto ljudi ne znaju
prevest i istumacit kako treba.Posto je i ta knjiga toliko komplikovana,
sifrovana,energetski djelotvorna itd. nemoguce da ju je covjek sastavio
i napisao.A dokaz da je ocuvana u orginalu je njena sifrovanost u slovima.
A posto niko na svijetu nije nasao niti jedan ajet(recenicu) koja
se neslaze ili koja nmije istinita zasto onda vjerujemo jedom
Darwinu i njegovim predpostavkama a ne ovako ocitom dokazu.
Ljudi iskrivljuju i pogresno tumace Kur'an i vjeru ali nisu
unistili njegov sadrzaj. Strah od Boga je samo polazna osnova nesavrsenom covjeku da se probudi a u daljim stepenima vjere glavna osnova i bit je LJUBAV.LJUBAV prema svim zivim i nezivim bicima.LJUBAV prema Bogu. Ko nevjeruje u ovo neka i dalje nastavi misliti da je zivotainja, da je citav svijet pokvaren i da je zivot besmislen.Ti su ljudi zaista izgubljeni.
- NIN
Postujem tvoj pogled na svijet i zelim ti srecu u pronalazenju sto zdravije duhovne ravnoteze.dalajlama wrote:............................................
Za razliku od tebe ja sam ponosan na cinjenicu da sam (smo) dio jednog animalnog svijeta kojeg mnogi ljudi smatraju stranim i "stvorenim" jedino za osvajanje i ponekad sam ljubomoran na tu spoznaju.
Pozdrav...
- NIN
Makar ga (covjeka) mozemo zakonito smatrati primatom od koga posjeduje sve anatomske i fizioloske karakteristike, on jedini tvori biolosku grupu ciju izvornost niko nece osporavati... Covjek se osjecao brutalno raskomadan od svoje okoline i izoliran usred svijeta ciju mjeru i zakone nije poznavao; ipak se osjecao primoranim da nauci, neprestanim jakim naporom i vlastitim greskama, sve sto je morao znati da bi prezivio. Zivotinje koje su ga okruzivale dolazile su i odlazile, neumorno ponavljajuci ista djela: lov, sakupljanje plodova, traganje za vodom, skrecuci ili bjezeci da bi se odbranile od bezbrojnih neprijatelja; za njih su se razdoblja odmora i aktivnosti smjenjivala u nepromjenjljivom ritmu utvrdjenom potrebama za hranom ili snom, reprodukcijom ili zastitom. Covjek se odjeljuje od onih koji ga okruzuju; osjeca se samim, napustenim, osjeca da je potpuna neznalica osim sto zna da nista ne zna... Tako je njegov prvi osjecaj bio egzistencijalna zabrinutost, koja ga je cak mogla obuzeti do granica ocaja.
F. M. Bergounioux, 1964
F. M. Bergounioux, 1964
-
Gost123
jos jednom : teorija evolucije ne govori o tome tko je stvorio svemir, postoji li ili ne postoji bog. teorija evolucije govori o tome kako se razvijao zivot na zemlji.dalajlama wrote:Ukoliko neko zeli da vjeruje da je sve postalo slučajno i
cut
ako ti zelis vjerovati da je postojao neki visi smisao, izvan tebe, da ovaj svemir i ljudski zivot imaju neki unaprijed zadan smisao, izvoli... nitko ti ne brani.
ne znam zasto uopce mislis da bi teorija evolucije negirala boga i njegov plan. ako postoji takav svemoguci sveznajuci savrseni bog, kakvim ga smatraju vjernici, zasto bi bilo neobicno da je stvorio i ovakav svemir sa ovakvim prirodnim zakonima? da je upravo teorija evolucije njegovo djelo? on je ionako savrsen i sveznajuci, pa je i prije stvaranja znao sto ce se dogoditi i kako.