Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

#601 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by uvjek dobar gost »

A gdje nam je dobro?
sarajevo63

#602 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by sarajevo63 »

Ja vala danas nisam za spaljivanja. Kiša pada.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#603 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by PipiDugaDevetka »

Drvene klupe na stajalištima pravi O H

Ideja se rodila kada se smrznuo čekajući autobus pola sata, a nije bilo klupe...

03.09.2008. 18:15

Nakon što je ... prekjučer objavio tekst o drvenim klupama nepoznatog autora na tramvajskim stajalištima, našoj redakciji jučer se javio O H otkrivši nam da su klupe njegovih ruku djelo. On je penzioner i, kako kaže, u slobodno vrijeme postavlja klupe tamo gdje nedostaju u nadi da će učiniti dobro djelo.

- Na ovu ideju sam došao kada sam jednog dana u februaru pola sata morao čekati autobus za Buljakov Potok, a na stanici nije bilo klupe... Bilo je užasno! Smrznuo sam se... Ovo radim zbog starijih ljudi - rekao nam je H.

Drvene klupe na autobuskim stajalištima od Briješća do Buča Potoka također je on postavio.

- Napravio sam i dvije klupe po dva metra na Otoci i dalje ću od cigli i daski praviti klupe - ističe H, te dodaje da na nekim od njih napiše i svoj nadimak Macola sa inicijalima, kao na onu na tramvajskom stajalištu kod RTV dom.

Autor: L. K.
@Skyfox će dojaviti gdje je ovo ''skinuo''.

Pozitivan primjer ''spaljenih iluzija'' i angažovanja za opšte dobro.
On da čeka GRAS ili opštinu/kanton da odradi klupe?!

Imam ideju da i sam ovako nešto radim, popravljam neki put seoski, sadim mlade breze, jele, bukve po neplanski posječenim šumama, u dvorištu izmedju zgrada, pred Bajram da generalno i sam očistim dvorište, napravim nešto za djecu, neku ljuljačku,....Bilo šta, samo da je korisno i meni i drugima, budućim generacijama,...
Lada

#604 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by Lada »

uvjek dobar gost wrote: Koliko ljudi da se vrati da bi ovaj grad osjetio razliku... dovoljno bi bilo da Zabranjeno Pušenje opet bude sarajevski bend, bilo bi dovoljno da Đuro ovjd počne da radi u pozorištu i na filmu, osjetila bi se razlika da Loša komponuje iz Sarajeva il Brega... bilo bi vidljivo da se iz dijaspore vrati barem dvije stotine ljudi i da zasnuju ovdje svoje firme, svoja predstavništva il svoje kompanije ... bilo bi dovoljno da se vidi razlika na ulici vikendom ono kad svi špartaju gore-dole da tih nekih 200. pismenih glava izađe na štraftu. a možete tek misliti kolika bi se razlika osjetila u drugim segmentima našeg života.. tada bi manje argumenata imali svi mi da prozivamo sve i svakoga da psujemo i gunđamo na one koji se upinju da budu ono što nisu, tada bi manje primjetan bio sav njihov neukus i sve njihove pogrešno sparene boje...
Dodaj i Kultur Shock. Svjetsko a naše. Ovo ljeto su svugdje svirali po BiH, samo ne u Sarajevu. Niko ih nije zvao.
uvjek dobar gost

#605 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Lada wrote:
uvjek dobar gost wrote: Koliko ljudi da se vrati da bi ovaj grad osjetio razliku... dovoljno bi bilo da Zabranjeno Pušenje opet bude sarajevski bend, bilo bi dovoljno da Đuro ovjd počne da radi u pozorištu i na filmu, osjetila bi se razlika da Loša komponuje iz Sarajeva il Brega... bilo bi vidljivo da se iz dijaspore vrati barem dvije stotine ljudi i da zasnuju ovdje svoje firme, svoja predstavništva il svoje kompanije ... bilo bi dovoljno da se vidi razlika na ulici vikendom ono kad svi špartaju gore-dole da tih nekih 200. pismenih glava izađe na štraftu. a možete tek misliti kolika bi se razlika osjetila u drugim segmentima našeg života.. tada bi manje argumenata imali svi mi da prozivamo sve i svakoga da psujemo i gunđamo na one koji se upinju da budu ono što nisu, tada bi manje primjetan bio sav njihov neukus i sve njihove pogrešno sparene boje...
Dodaj i Kultur Shock. Svjetsko a naše. Ovo ljeto su svugdje svirali po BiH, samo ne u Sarajevu. Niko ih nije zvao.
Bože sačuvaj nisam znao za ovo... koliko još pisaca ima, strip crtača, kreativnih ljudi... ali nikako da im se da prava prilika u ovoj učmaloj sredini punoj licemjera i mediokriteta... ali budimo svjesni da mi nismo vazda bili vaki i da ova neka atmosfera baruštine uskoro mora proći jer mi to želimo...

Gornji primjer popravljanja klupa je sjajan to je ono što nam treba... mada jedan čovjek ne može ispraviti krivu Drinu, ali ja bar mislim da može pokrenuti lavinu....

P.S

Pokrenimo lavinu ....
uvjek dobar gost

#606 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Jedna iluzija nas košta godinama... odnosno mi se zanosimo njom, mada opet ne svi... ma ispade konfuzna ova iluzija...

Građani, pojam sam za sebe ne znači ništa, niti sobom nosi prava nit obaveze... onako zvuči suhoparno i monotono kao riječ kojom danas mnogi ispiraju usta jer vrijeme je izbora i moderan je taj za nas apstraktni pojam.

Građanin bi trebao biti čovjek svjestan sebe,obrazovan i pismen čovjek svjestan svog postojanja, čovjek koji naseljava određenu teritoriju i posjeduje državljanstvo neke države, čovjek koji zna ko je i šta je... čovjek je to nije riba.
Čovjek koji ima svoje ja i misli svojom glavom, čovjek koji se ponaša u skladu sa svojim uvjerenjima i svjetonazorima bez obzira koje je vjeroispovjesti taj čovjek to je njegova privatna stvar , a ne njegova profesija koju on trudi se unovčiti.

Građanin je onaj ko ima sopstveno mišljenje i stoji iza njega a ne onaj koji nema svoj sta i onaj koji zastupa stavove koji nisu njegovi već su mu servirani unaprijed i on ih bez razmišljanja slijedi bez postavljanja pitanja..

Spalimo iluziju da u našoj državi ima građana... da ih ima upola onoliko koliko mi mislimo.. u ovoj zemlji bi se nešto promijenilo nabolje. Građanin je onaj ko ima pravo glasa i koristi ga, ko ne misli da je to pravo palo sa neba i da nema potreba da se glsa jer svi su kao isti... građanin nije onaj ko stalno traži izgovore već onaj koji je sprema preuzeti inicijativu....

Građaninom se smatra neko ko ima obraza stati pred svoju djecu, stati pred ogledalo.. onaj ko je ono što jeste ali ne radi komšiluka, stranke il nekog trećeg već radi sebe i svog obraza...

Ma kome ja palamudim kad mi svi smo narodi..... ma premalo je građana danas.
Kjajević Majko

#607 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by Kjajević Majko »

OPOMENA

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajao od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!

A. B. Šimić
n;hill

#608 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by n;hill »

mogu li ja ovdje neprimjetno spaliti iluziju o sebi kao dobrom, lijepom i poštenom građaninu, koji nije ništa drugo no sluga svim onim koji diktiraju uređuju i vode sve u našoj društvenoj zajednici, na što se ja kao mrgodim i prigovaram, a u biti puštam da sve bude kako je određeno od onih istih.. što u biti dovodi do toga da sam ja još gori..davno sam čuo definiciju da ljudi koji neće da se uključe u društvena zbivanja, najgora vrsta ljudi, fah idioti, koji se pravdaju s tim da samo rade svoj posao
uvjek dobar gost

#609 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

n;hill wrote:mogu li ja ovdje neprimjetno spaliti iluziju o sebi kao dobrom, lijepom i poštenom građaninu, koji nije ništa drugo no sluga svim onim koji diktiraju uređuju i vode sve u našoj društvenoj zajednici, na što se ja kao mrgodim i prigovaram, a u biti puštam da sve bude kako je određeno od onih istih.. što u biti dovodi do toga da sam ja još gori..davno sam čuo definiciju da ljudi koji neće da se uključe u društvena zbivanja, najgora vrsta ljudi, fah idioti, koji se pravdaju s tim da samo rade svoj posao

Ovaj post je pogodio u srž i kao takav je oličenje većine nas, nas koji se danaas (uprkos prtpostavci da kao sve znamo) pravdamo svim i svačim samo da sa sebe skinemo indirektnu odgovornost... ali šta ćemo reći djeci nekad kad nas budu neke stvari pitali....

N;HILL svaka čast i hvala.
uvjek dobar gost

#610 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

... Spalimo iluziju da se ništa ne može promijeniti i da smo zatočenici tamnog vilajeta....

Kako ovako lijepa zemlja može biti tamni vilajet, ovakve rijeke, planine, jezera... ovakva okolina ... ovako lijepo proljeće i lijepa zima.. kako to može neko nazvati tamnim vilajetom.,.. kako zemlja takvog kulturno-istorijskog naslijeđa može biti crna rupa... kako nešto stvarno takvo neko smije nazvati crnom rupom... tolike komparativne prednosti mi imamo, toliko potencijala... a opet ništa sem šuplje priče o nemoći i crnoj rupi nam nije preostalo... zašto ? Znači nema iluzije da je kriv geografski prostor jer njega nazivamo tamnim vilajetom, crnom rupom... dok to govorimo mislimo da ne možemo ništa promijeniti.... zašto ????

Samo neuki ,nesposobni, nedobronamjerni, nepismeni... ljudi mogu pored ovakve zemlje pričati šuplju o svojoj nemoći .... to su oni ljudi koji neće ni da pokušaju nešto promijeniti, na nešto uticati, da ne govorim da neće da promijene sami sebe.. jer su navikli sad već biti peksini, navikli su na hediju, navikli da lopovluk sitni il krupni.... sad su kao zatočenici... e možda i jesu ali samo svog sopstvenog uma il svojih sopstvenih predrasuda... znači nije iluzija da smo mi se prepustili bujici, stihiji, da smo se na maloj barci pustili niz Nijagaru... ali molim Vas nemojmo se pravdati tamnim vilajetom il bilo čim što ima veze sa ovom zemljom.. jer manje a ljepše zemlje nema ... zemlje koja ima more ,planine... zemlje u kojoj se možeš skijati, kupati, plivati, roniti..... letiti... splavariti.. ali sve to ne radiš jer palamudiš i ni samog sebe promijeniti ne možeš....

Sve u svemu do nas je jer su nas nane i dede uzele na foru.. i na šuplju priču, a mi se prepustili bez da smo se stvarno potrudili išta promijeniti il iskoristiti......

Jedan je život živi ga fikreta...!

http://www.youtube.com/watch?v=fSQRWBmFU-8
uvjek dobar gost

#611 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Mnogo mi se iluzija muha po glavi, neke sam spalio davno no neke uprkos surovoj reali oko mene opstaju... pošto sam nepopravljivi idealista možda bih trebao spaliti iluziju da će uskoro ovdje biti bolje jer tada će mi biti lakše gledati u lice ksenofobiji, gladi, neimaštini, neradu, lopovluku sa jedne strane i sa druge teško će mi biti gledati raskoš i sjaj lažnog velegrada....
Lažni sjaj velegrada... lažnog velegrada.. a u satvari postali smo ono protiv čega smo se borili.. danas nas porede sa onima sa kojima se u putu nismo htjeli sresti, nekada onako gordi i ponosni stajali smo na linijama odbrane čovječanstva... gledali smo smrti u lice ali pokazivali smo zube... linija odbrane univerzalnih ljudskih vrijednosti je bila oko Sarajeva... mi ili naši roditelji stajali smo na toj liniji i branili smo se od zla, branili smo se od hordi divljaka koje su se služile silom, mržnjom... zvjerstva im nisu bila stran pojam ali mi nismo htjeli da popustimo... mi smo zastupali totalno drugu stranu medalje... mi smo tada zaista bili dobri... jer nismo htjeli podjele, nismo htjeli mržnju... nismo htjeli da se vratimo u srednji vijek i u rodovske zajednice.... tada je to zaista bila borba dobra i zla... dok danas... šta je danas.. danas nema linije odbrane univerzalnih vrijednosti čovječanstva jer podjele su vidljive i u Sarajevu lažnom velegradu, lažnog sjaja... gradu lažne i nevidljive tolerancije.. u stvari ima nje ali među nekim krugom ljudi koji stajao je na prvim linijama kada je trebalo... među ljudima koji nikad nisu priznavali podjele i koji su bili na strani dobra....

Meni je zlo što je danas ovako, zlo mi je svaki put kad u ruke uzmem neki nezavisni sedmičnik il kad gledam onog trovača Bakira na onih skoro 90. minuta.... zlo mi je jer tada .. vidim da sam ja se utopio u zlo.. da nisma izuzetak jer ne radim dovoljno da se situacija promijeni...
Zlo mi je onda što mi se ovi silni lopovi smiju sa bandera lažnog velegrada... zlo mi je što to izgleda nikom ne smeta.. zlo mi je ljudi jer se pitam kako ću odgojiti svoje dijete.. šta ću ga naučiti u ovom lažnom velegradu i u ovoj podijeljenoj zemlji... šta ću.. hoću li mu ja biti vaspitač, učitelj, profesor i asistent jer ako pustim da ga oblikuje nakaradni sistem.. pun dupeuvlakača.. i to dijete će biti nakaradno...
Zlo mi je priče o nekakvim nacionalnim kanalima... nacionalnim roominzima... ma zlo mi je fakat od ovog neobrazovanog... i nakaradnog okruženja ... koje je pristalo da se poredi sa nekadašnjim dželatima i egzekutorima.. zlo mi je od sredine koja sama je u sebi ubila najbolje osobine... zlo mi je od trivijalnih tema na ovom forumu dok nam pred očima nestaje država... mi seremo li seremo...
Neće naša palamuda spasiti nikoga... a i nama samima sve manje pomaže jer sve manje je bitna mentalna higijena... a sve je važnija baza.. odnosno puko preživljavanje...

Sve u svemu.... moj prag tolerancije je probijen... ja sam kao pojedinac, kao čovjek u dilemi velikoj... i nisam pametan više... povećati količine opijata i zatvoriti se u svoj mali svijet... ili šta drugo mi preostaje... ili doduše da se infiltriram među rudare kad dođu i da napravim sranje... da zakuham sa federalnom vladom....

Sve u svemu iluzija je mnogo... a šibica sve manje...!
popajic

#612 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by popajic »

moje spaljene ! Jos ponegdje neki plamicak,tek toliko da potvrdi onu:nada posljednja umire !
uvjek dobar gost

#613 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Sarajevska Kristalna noć je počela opsadom Sarajeva.. ili je u stvari započela 25 na 26.avgust 1992. godine kada je planula odnosno potpuno izgorila sarajevska Viječnica, u toj jednoj noći preko milion knjiških jedinica je izgorilo, nestale su mnoge arhive, mnogi dragocjeni spisi koji su preživjeli svjetske ratove ili neke lokalne sukobe....

Sa tom građom je izgleda izbrisano mnogo više od pukih stranica literature, kopija diplomskih, leksikona prirode ili nekih neprocjenjivih spisa koji su nastajali u neka davna vremena.... znamo ko je spalio Vijećnicu to je mislim svima jasno, kao što je jasna svima i razlog njenog spaljivanja....

No meni sad tek u ovih zadnjih godinu dana il malo više postaje jasno zašto se Vijećnica nije obnovila, postaje mi jasno zašto je glupost ljudska privilegija koja je u interesu vlasti u Sarajevu.... ali ne samo u njemu...

Moja Kristalna noć .... je spalila u meni , na meni sve iluzije koje sam recimo imao na koncertu U2 kada sam bio pun nekih snova i iluzija o nekom boljem životu u državi u gradu koji je preko glave preturio opsadu najdužu i modernoj istoriji ....
Moja Kristalna noć nije večeras jer ja nemam problem sa pravima pojedinca, no Kristalna noć je u mojoj glavi uništila sve one vizije koje sam imao kao gimnazijalac, kao učenik III gimnazije koju sam zatekao porazbijanih prozora, neuslovnu ali sa učenicima i profesorima koji su zaista bili sjajni, to su ljudi i učenici heroji koji su na meni ostavili neizbrisiv trag... no nisu samo oni bili u pitanju.. nekako Sarajevo iz tih nekih godina se ne može porediti sa današnjim gradom koji se samo isto zove, drugih sličnosti gotovo da i nema... sem nekih građevina i okolnih uzletišta.. to jednostavno nije taj grad...

Iluzija o Sarajevu kao metropoli, kao otvorenom gradu, kao multi-vitaminskoj sredini, kao mjestu ugodnom za život, gradu po mjeri njegovih stanovnika.... sve su to iluzije koje treba spaliti u samo jednoj noći... ne zato što ja to volim, il što ja ne volim ovaj grad... jedini razlog je dug prema gradu... prema gradu koji je spasio Hagadu kada je to bilo nemoguće, obaveza prema gradu koji je podigao bunu protiv Otomanskog carstva, gradu koji je pokušao se oduprijeti Austro-Ugarskoj imperiji, obaveza prema gradu koj je preživio agresiju i opsadu, to je moja obaveza prema svima onima koji su stajali na braniku civilizacije tokom opsade, moja obaveza prema samom sebi....

Sve u svemu moja ljubav prema ovom gradu je velika, ali realnost je da je on postao jedna od najvećih provincija na svijetu, grad duplih standarda i grad pun licemjernih ljudi....

Ja ću se boriti za Sarajevo ne ovakvo i ne ovo... Sarajevo je jedan sasvim drugi grad... za njega se vrijedi boriti....

P.S

Po rezultatima današnjih protesta ako sudimo ima nade za Sarajevo. !

PP.SS

Ipa drugi put već ispravljam post.. ipak sarajlije su sačekale noć i pokazele zubiće novinarima, "qvirovcima" i policiji.. nisu se pojavili na protestima ali zato jesu iskoristili mrak da pokažu pravo lice...

Znači jeste Sarajevo je sasvim jedan drugi grad.......
uvjek dobar gost

#614 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Raja ja nikako da spalim iluziju da će se nekad u skorom vremenu u ovoj zemlji živjeti koliko - toliko normalno, nikako da taj poraz prevalim preko usta, mozak mi šalje signale i poticaje da je to tako a ja nikako da to prevalim preko gubice....

Znači ovako Vi svi koji ne mislite na politiku, koji ne gledati vijesti, dnevnike, 60 minuta, svi vi koji ne čitate sedmičnike i ignorišete dnevne porcije informacija ja Vam mogu reći sljedeće.... u ovoj zemlji nema normalnog života za ljude koji se ne uklapaju u unaprijed formirane stavove, nema života onima koji su u manjini i onima koji žele misliti svojom glavom i na osnovu toga živjeti svoj život... ne mislim ovdje svakako samo na situaciju u sarajevu.. nemojmo se zamajavati jer situacija u Mostaru se recimo davno pogoršala il u Socu.. pa čak u Zenici, il Banjoj Luci...
Barjaktari novog društvenog poretka ne gube vrijeme i što je meni najgore dobro su pravo organizovani i logistički potkovani dok sa druge strane nema nikoga da im se na jasan načn i njihovim jezikom suprotstavi.. i da im pokaže da nije sve u životu crno - bijelo..
Sve u svemu meni je krivo što ovo tipkam ali jednostavno u nekom kratkom vremenu toliko se toga lošeg desilo da pomalu gubim i ono malo nade koju sam imao...

Živjeli
kolega

#615 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by kolega »

ooo vidi, promjenio se i naslov teme, kako to, ..., da li to znaci da je nas problem sto imamo puno umjetnika iluzionista!?
a-m-a

#616 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by a-m-a »

:run:
uvjek dobar gost

#617 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Naziv teme se promijenio sa željom da se ljudi odnosno "forumaši" mao aktiviraju i napišu koju...

No u odsustvu istih, mislim da je ostavka "taje" pokazala da se treba spaliti iluzija o nemogućnosti promijena, da se treba potpaliti iluzija o nemogućnosti uticanja na društvene tokove...

Matematičari bi hladno mogli napraviti formulu ili dokazati da su sarajevski protesti direktno uticali na ostavku Samira (taje) Silajdžića, istina njegova argumentacija ne govori u prilog tome tome, ali svi koji ioale su pratili zbivanja mislim da znaju o čemu govorim... ovo treba biti signal svim ostalim ugroženim populacijama i svim ostalim sredinama da treba koristiti sva "oruđa" demokratije pri borbi za svoja prava... samo trebabiti uporan i istrajan...

Znači naložimo svu priču koju nam serviraju mediji koji se upiru da njihovi nalogodavci ostanu na pozicijama , naložimo iluziju da smo bespomoćni dok životarimo u ovoj zemlji.. preuzmimo inicijativu i utičimo da ova zemlja postane normalnija i ugodnija za život...

Čestitam svim građanima i građankama Sarajeva koji su pomjerili guzove i izašli na proteste jer ovo je njihova i naša prva pobjeda mada se bivši premijer upirao da nam to tako ne predstavi...

Hvala svima i živjeli....

P.S

Sve se može kad se hoće...., a pravo je pitanje šta mi hoćemo...?
uvjek dobar gost

#618 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Može bit da san potrošija i ono malo suza
Za navodnit dolinu sevdaha i bluza
Svit je tužan, tu nikad neće bit pravde
Za one koji žele samo da žive i rade
I samo vole i smiju se svemu ka vicu
A ja se pitan ima li smisla pravit dicu
Donosit ih na svit di su život i sloboda
Ka roba koju će neki moćnik prodat

I ove stare melodije bude memorije
Čiste nostalgije, i ne znan šta mi je
Stari s bafama, stara s ogromnon trajnon
Sestra i ja cili umazan slajon
I sve je daleko i tajno
Al ditetu sve je sjajno
Znan i onda nije sve bilo bajno
Al pari mi se puno lipše
I ove kapi kiše ka da šapću "nikad više"

Jer sve prolazi, ostaje samo u nama
U srcima, u umu i fotoalbumu
Priča svaka slika, da ne zaboravin nikad
Nasmijana lica nekih starih prika
Nekih nema više, ostale su sjene
Mora bit da je s njima nesta i dio mene
Al vrate ga kiše i vitar s juga
Neka stara pisma, nostalgija i tuga

Nekad se pitan jel tribalo sve baš tako bit
Pa mislin tribalo je bit kad je proklet ovi svit
Dobri ljudi uvik izvuku deblji kraj
Zato se nadan da postoji pakal i raj
Neki viši sud, Božja pravda
Da presudi i kazni svakog onog gada
Željnog rata i žednog krvi
Ali ko je bez grijeha nek baci kamen prvi

Ironično, zaista, da citira Krista
Jedan od onih šta je odgojen u obitelji ateista
U mraku, u miješanom braku
U nekoj dalekoj zemlji sad je samo u zraku
(i baš me tamo donila roda)
Je, da ne mrzin i buden pošten, iskren i odan
A razliku između zla i dobra
Nisan naučio ni od fratra, ni od hodže, ni popa

Kad su zavladali oni šta su pali s kruške
Božji ljudi su blagoslovili puške
Ovce slali u smrt za svoga boga jedinoga
Za ludilo svoga ideologa
I kad zavlada mržnja razum nije lijek
I ludilo uvik promijeni tijek povijesti
Ispiše novu, krvavu stranu
U zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu

Zato letin visoko iznad napaćenog tla
Daleko iznad poimanja dobra i zla
Visoko gore, ka suncu, u nebesa
(di se gužvaju poruke sms-a)
Iz ovog vrimena izlazin van
I zaranjan u neki davni, zaboravljeni san
U neki bolji dan, pun smija i vica
Di su sritni ljudi i njihova dica
I gledaju u sutra ozarena lica
Puni nade, u tom svitu pravde
Jednakosti, bratstva i slobode
(u svit ljubavi me misli vode)
I još uvik virujen da će na ovoj planeti
Jednog dana svi ljudi moć živit sretni
Razum, ljubav i znanje izgradit će raj
I znaj, neće bit ironije za kraj.

The Beet Fleet
uvjek dobar gost

#619 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

.... Spalimo iluziju... samo ne znam koju... jeli iluzija ikad bila da je Alispahić Fatmir ikad bio normalan... ili iluziju da smo mi ikad bili merhametli i tolerantni... no ostaje iluzija koja je više apstraktna da nas vode ljudi su naši predstavnici... mada kad skontam ima iluzija da živimo normalno... u normalnoj zemlji kojoj samo još fali auto put... mada kad bolje skontam najveća iluzija je trenutno možda da vjerski lideri rade u interesu svojih vijernika... mada kad skontam koliko tih iluzija ima nemam dovoljno drveta.... ni hepo kocke...
kolega

#621 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:... mada kad skontam koliko tih iluzija ima nemam dovoljno drveta.... ni hepo kocke...
znaš da uvijek u nedostatku tečnog ili čvrstog goriva ima varijanta koju je uradio Jan Palach
uvjek dobar gost

#622 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

kolega wrote:
uvjek dobar gost wrote:... mada kad skontam koliko tih iluzija ima nemam dovoljno drveta.... ni hepo kocke...
znaš da uvijek u nedostatku tečnog ili čvrstog goriva ima varijanta koju je uradio Jan Palach
Jan Palach... ime je jednog velikog čovjeka-studenta-građanina-pojedinca koji je sam sebe zapalio.. i na taj način htio je izraziti protivljenje i svoj lični stav naspram svega onoga što se dešavalo svima nama ili svima njima (nije ni važno)... ko recimo danas zna za tog čovjeka.. ima li on recimo ulicu u kvazi glavnom gradu kvazi države... ima li u svakome od nas barem malo Jan-a ili smo svi totalne vuvije...

No zahvaljujem se kolegi na spominjanju jednog ovako velikog čovjeka... koji je žrtvovao sebe da bi ukazao ne neke velike stvari, da bi ukazao na nepravdu... analogno tome naravno je da ima iluzija... iluzija da smo mi spremni ukazati na nepravdu, da smo spremni ličnim primjerom pokazati da može drugačije ,da može bolje....
No i čiko koji je nakon masakra u sadašnjoj Ferhadija ulici gudio čelo po dan za svaku žrtvu, čiko kojeg danas možemo vidjeti samo na još po nekoj slici, razglednici ili u nekom dokumentarcu... nije u BiH... nije sa nama, ne znam ni sam otkud mi potreba da kažem to... jeli to još samo jedan dokaz da smo se srodili sa nepravdom, da smo i sami na kraju izdali istinu.. da smo postali ono protivu čega smo se sami borili ili su to činili naši očevi.. jer oni se tada zaista jesu borili za univerzalne vrijednosti čovječanstva, a protiv zla nepravde i (na neki način) fašizma.... dok mi danas prešutno prihvatamo sve ono protivu čega su se ljudi (ili i mi sami) borili... pitamo li se ikad o posljedicama.. ili nam je i to svejedno i spremni smo ovako banalni da žrtvujemo budućnost djece koja se još ni rodila nisu...

Danas je kao drugačije... više ni stvari oko sebe ne smijemo nazvati pravim imenom.... zar to samo po sebi nije dovoljan dokaz sve naše devijacije, svakog od nas, svakog ebenog pojedinca koji danas je spreman okrenuti glavu od nepravde u nadi da sutra ta ista nepravda neće doći i po njega samog... pravdajući se pri tome glopostima i kvazi prioritetima....

Koliko još Jan-a Palacha treba da se žrtvuje za sve nas da bi mi skontali... ili je još uvijek lakše živjeti u sopstvenoj gluposti.. praveći se "englez", praveći se nezainteresovan.. dok oko nas počinju da gore osnovne ljudske vrijednosti na kojima bi trebalo počivati čovječanstvo... dok lomače gore.. zapaljivi materijal smo upravo mi sami.. mi u svojoj površnosti, gluposti, mi u svojim lažima i glupim težnjama... možda nam je lakše goriti izvana nego iznutra...

Iluzija ili ne.... ebeno je.... i jeste najgore od svega je što smo zaboravili na Jan-a Palacha ali i ne samo na njega jer takvih ljudi je u tom vremenu zla bilo i među nama samima... dok sada do izražaja dolaze samo varalice, prevaranti i lažni dušebrižnici...

http://www.janpalach.com/
uvjek dobar gost

#623 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

.... Nešto slično bi se moglo reći o pozitivnoj energiji.. koju moe da odašilje pojedinac ili čak i grupa čitava.. po nekim istraživanjima ta energija utiče na one ljude koji se nađu u blizini....
Na konkretnom primjeru to može biti osmjeh... ukoliko Vam se recimo desi da u saobraćaju Vam neko uzme prvenstvu il da Vas neko naljuti u velikoj piljari... ukoliko se osmjehnete... konflikt je izbjegnut.. ,a ukoliko recimo pokažete zube i počnete psovati.. nije isključeno da će doći čak i do fizičkog sukoba...
Znači spalimo iluziju da promjena u pojedincu neće voditi daljnjim pozitivnim efektima, odnosno ta pojava kod pojedinca može se pozitivno multiplicirati na zajednicu....
uvjek dobar gost

#624 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Jedna uobičajna iluzija je da na društvo oko sebe gledamo kroz prizmu ljudi sa kojima se družimo, to je otprilike nekih dvadesetak ljudi koji su nekako nama samima slični jer sa kim si takav si kažu ljudi...
Ukoliko pravimo tu grešku.. šta možemo reći o Bosni i Hercegovini... možemo reći masu stvari koje nisu tačne i uopšte ne stoje..., evo krećem ja od sebe.... većina moje raje radi i ima solidne uslove na poslu... zabluda, većina ljudi u BiH ne radi i nema dobre uslove na poslu... dalje svi ljudi sa kojima se družim su pismeni... opet zabluda i iluzija... u BiH čak oko 30% populacije je nepismeno (osnovna pismenost)... idemo dalje... većina mojih ahbaba nije sklona nacionalizmu, šovinizmu... nisu baš skloni nekim podjelama .... opet zabluda.... nadalje među rajom mojom ima ljudi svakakvih pripadnosti i nekako još uvijek u tom krugu ljudi ja ne osjetim da je nacionalna struktura narušena i da je došlo do homogenizacije naroda u BiH... naravno zabluda.... znači samo ovih par primjera dovoljno je da se vidi da se naše društvo ne smije gledati kroz prizmu uskog kruga ljudi sa kojima se krećem ja, Vi ili neko treći.. u tom slučaju ne vidimo sve distorzije u društvu, ne vidimo svu njegovu dekadenciju, jer ne želimo je vidjeti... ukoliko sve ocjenjujemo kroz suženu sliku... nećemo imati punu sliku problema sa kojima se suočilo društvo u BiH.. Ovo sve tipkam jer duboko sam ubijeđen da se pojedini koji čine ovo društvo ne usuđuju realno sagledati stanje u BiH... što svakako jeste prvi korak ka rješavanju nagomilanih problema...

Živili
uvjek dobar gost

#625 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

No nikako mislim da nisam objasnio šta znači iluzija... šta je ona u stvari... na šta se odaziva, koje joj je srednje ime... kako izgleda u mraku.. sa kim se druži.. i ta neka pitanja... da ne ostanu zagonetka i sama po sebi iluzija...

Ja sam postao iluzija, iluzija je zemlja u kojoj živim, ma sam život koji živim je postao iluzija, iluzija je more, iluzija je skijanje u Austriji... sve je to za mene iluzija, na koje se ime odaziva... kad neko zovne mene imenom i ja se odazovem.. i iluzija se odaziva skupa sa mnom... kako ja izgledam u mraku.. tako i ona izgleda..

Sve dok stvari oko sebe ne počnemo zvati pravim imenom, sve dok se ne budemo smijeli pogledati u ogledalo, sve dok ne budemo čista obraza smjeli pogledati djecu u oči... bićemo iluzija.. bićemo jedna velika šarena laža.. bićemo mimikrija jedna velika... jer upravo mi sami, upravo ja.. upravo ti koji i čitaš sve ovo.. svojom šutnjom dozvoljavamo sve ovo oko nas... dok se pravdamo trivijalnim razlozima.. nama se oduzima budućnost naše djece.. oni će tek živjeti u iluziji.. njih će zadesiti iluzija čiste vode za piće, iluzija privatnih šuma i polja... oni će tek psovati nama majke jer bili smo bezglavi i bezobzirni...

Ali ko danas i pita šta iluzija je...?
Post Reply