SA - X PARLAMENT - NOVI SAZIV

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li mislite da ste adekvatno rasporedjeni?

Da.
28
34%
Ne.
54
66%

Total votes: 82

novalic

Post by novalic »

car-x wrote:
A wrote:
car-x wrote: ima tu negdje oko litre.. al kako da ti to posaljem? u flasi je..
To je to sto zdrave politicke snage foruma vec godinama pokusavaju dokazati! Ekonomija ce da nas ujedini! Samo zdravi ekonomski odnosi i prosperitet mogu uciniti da se prevazidju nacionalne i partijske barijere!

ZIVIO PEKMEZ OD JABUKA!

:bih:
andjo, to sto slucajno imam pekmeza u frizideru ne znaci da se politicki mogu slozit s komsinicom novalickom, niti da je nesto vise ili manje volim nego par postova ranije..
ma ne trebas se ti sa novalickom sloziti ni politicki niti je manje ili vise voljeti, novalicki je dosta i postovanje koje je i tebi duzna :D
novalic

Post by novalic »

mačak u čizmama wrote:ZIVIO PEKMEZ OD JABUKA!

Pekmez od jabuka
------------------------

Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno jelo: skroz
Težina pripreme: jednostavno

Sastojci
zelene kiselkaste jabuke
šećer
limun

Priprema
Za ovaj pekmez upotrebljavaju se zelene kiselkaste jabuke. Na 1 kg jabuka stavi se 750 g šećera. Šećer sipati u šerpu, naliti ga vodom (koliko da pokrijemo šećer) i ušpinovati ga kao za slatko. Pomeriti šerpu sa ringle.

Iznad vanglice narendisati, oprane i oljuštene jabuke, dodati limunov sok i dobro ih (rukom) iscediti. Šerpu sa šećerom vratiti na ringlu, sačekati da šećer provri i onda mu dodati izrendisane i isceđene jabuke. Jabuke kuvati na jakoj vatri neprestano ih mešajući čistom varnjačom. Kuvanje traje sve dok na dnu šerpe ne ostane trag kada se varnjačom povuče.

Gotov pekmez, još vruć sipati u čiste i zagrejane tegle i staviti u rernu (100°C) oko 15 min. dok se na površini uhvati tz. kožica. Povezati tegle celofanom ili hermetičkim zatvaračima i ostaviti.
P. S. Ovaj pekmez bi trebalo da rade dve osobe da jabuke ne promene boju. Odnosno jedna da ljušti jabuke, a druga da ih rendiše.

evo ga :)
ma ni blizu, ovaj pekmez, o kojem mi govorimo, nema ni grama secera u sebi 8-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

...a jeste fini :D :D
...ja cekam da vidim ta bi s pekmezom :D
micika

Post by micika »

ma novo treba mi za peper steak :D :D :D a na netu nemogu da nadjem :D :D sa onim biberom u zrnu :D
pitt

Post by pitt »

A za sta se trampi taj pekmez? :D:D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:A za sta se trampi taj pekmez? :D:D:D:D
ne pratis pitte pozorno :oops:
...nova predlozila sjajne CH shushke il' natura.. :D
novalic

Post by novalic »

:D :D

zeno, zeno...

Bozicni kolac, posavsku gibanicu, potpuno posni kolac od tijesta, razvijenog i zasusenog, a onda, onako u komadima pecenog u rerni...

ovamo se mijesa pekmez i voda, tope se kore u smjesu, slazu u visu tepsiju, sloj tijesta, pa orasi, pa opet tijesto, pa orasi, i na kraju se zalije smjesom od pekmeza u koju je dodano jos 2 dl pekmeza, pospe se odozgo orasima.. i treba da odstoji 24 sata prije konzumiranja...
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

novo, obrati pažnju na poslednju rečenicu u receptu...odnosno P.S.
zar to nije najljepši dio :)

vrlo važno za šećer ...

:)
novalic

Post by novalic »

micika wrote:ma novo treba mi za peper steak :D :D :D a na netu nemogu da nadjem :D :D sa onim biberom u zrnu :D
pa to je to, ovaj green mozes zamijeniti sa bilo kojim.. green je najmirisniji...
novalic

Post by novalic »

zena wrote:
ja samo spomenuh ch proizvode.. a vidi ti zene, ko bi rek'o :D
micika

Post by micika »

Oooo,fala,fala :D :D :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

novalic wrote::D :D

zeno, zeno...

Bozicni kolac, posavsku gibanicu, potpuno posni kolac od tijesta, razvijenog i zasusenog, a onda, onako u komadima pecenog u rerni...

ovamo se mijesa pekmez i voda, tope se kore u smjesu, slazu u visu tepsiju, sloj tijesta, pa orasi, pa opet tijesto, pa orasi, i na kraju se zalije smjesom od pekmeza u koju je dodano jos 2 dl pekmeza, pospe se odozgo orasima.. i treba da odstoji 24 sata prije konzumiranja...

zanimljiv recept...nego, de nam reci sto ce ti pekmez :D
novalic

Post by novalic »

imas gore !! pa za kolac mi treba, bona ne bila 8-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

novalic wrote:
zena wrote:
ja samo spomenuh ch proizvode.. a vidi ti zene, ko bi rek'o :D
...novo, ne stavljaj mi rijeci u usta :oops:
..vidim pitt ne prati...pa rekoh da mu prepricam zacas :D
novalic

Post by novalic »

pa jel' ova shushka il' natura tvoja ili moja :shock:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

novalic wrote:imas gore !! pa za kolac mi treba, bona ne bila 8-)
zezam se..ovaj te... bona ne bila :) :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

novalic wrote:pa jel' ova shushka il' natura tvoja ili moja :shock:
moje sushke... :D tvoja natura :oops:
novalic

Post by novalic »

moja natura :shock:

'ajde de.. ako ti kazes.... :shock:
car-x

Post by car-x »

mačak u čizmama wrote:ZIVIO PEKMEZ OD JABUKA!

Pekmez od jabuka
------------------------

Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno jelo: skroz
Težina pripreme: jednostavno

Sastojci
zelene kiselkaste jabuke
šećer
limun

Priprema
Za ovaj pekmez upotrebljavaju se zelene kiselkaste jabuke. Na 1 kg jabuka stavi se 750 g šećera. Šećer sipati u šerpu, naliti ga vodom (koliko da pokrijemo šećer) i ušpinovati ga kao za slatko. Pomeriti šerpu sa ringle.

Iznad vanglice narendisati, oprane i oljuštene jabuke, dodati limunov sok i dobro ih (rukom) iscediti. Šerpu sa šećerom vratiti na ringlu, sačekati da šećer provri i onda mu dodati izrendisane i isceđene jabuke. Jabuke kuvati na jakoj vatri neprestano ih mešajući čistom varnjačom. Kuvanje traje sve dok na dnu šerpe ne ostane trag kada se varnjačom povuče.

Gotov pekmez, još vruć sipati u čiste i zagrejane tegle i staviti u rernu (100°C) oko 15 min. dok se na površini uhvati tz. kožica. Povezati tegle celofanom ili hermetičkim zatvaračima i ostaviti.
P. S. Ovaj pekmez bi trebalo da rade dve osobe da jabuke ne promene boju. Odnosno jedna da ljušti jabuke, a druga da ih rendiše.

evo ga :)
macak, pekmez koji ja imam, i za koji vjerujem da se novalicka interesuje sprema se na sljedeci nacin:

jabuke (najbolje su one koje u mom kraju zovu samoniklice) se istresu u korito torkulje i dobro istucaju (torkulja je specijalna sprava za tucanje jabuka i krusaka, pa ne bi sad da objasnjavam princip rada, recimo da je to jednostavna i velika poluga i korito)..

nakon toga se prebace u presu gdje se cijedi sok, tzv. sira..

u siru se uglavnom doda malo pepela da ubije zestinu (a u medjuvremenu se oko kante sa sirom skupe djeca, koja nakon sto svako obori jednu polovku sire, sva redom dobiju proliv zbog zestoke sire, ali to je sad nevazno u ovoj prici)..

nalozi se vatra ili u dobro opremljenijem domacinstvu i pec (popularna smederevka) koja je na meraji negdje i pripremi se veliki lonac odnosno serpa za pekmez, kapaciteta oko 25 litara, rijetko manje..

pekmez se vari, dok se ne stisne do zeljene gustine (ovo se odredjuje individualno, a uslovljeno je porodicnim receptom koji se prenosi s koljena na koljeno)..

ovakav pekmez je pravo zestok i najbolje ga je prije konzumiranja razblaziti splavljenim slatkim kajmakom..

iz licnog iskustva preporucujem konzumaciju uz frisak somun i puno pavlake (ako nema vec slatkog kajmaka)..
manijak1

Post by manijak1 »

:shock: Jeste se ufurali :D ufurale :D oko i po Parlamentu :D :D
pitt

Post by pitt »

ja odmah na perverzije pomislio.....kad nema nutelle moze i domaci pekmez :D:D
Sta cu kad sam grijeshan..... :D:D:D:D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

zajebat će selmu
Kwaheri

Post by Kwaheri »

car-x wrote:
macak, pekmez koji ja imam, i za koji vjerujem da se novalicka interesuje sprema se na sljedeci nacin:

jabuke (najbolje su one koje u mom kraju zovu samoniklice) se istresu u korito torkulje i dobro istucaju (torkulja je specijalna sprava za tucanje jabuka i krusaka, pa ne bi sad da objasnjavam princip rada, recimo da je to jednostavna i velika poluga i korito)..

nakon toga se prebace u presu gdje se cijedi sok, tzv. sira..

u siru se uglavnom doda malo pepela da ubije zestinu (a u medjuvremenu se oko kante sa sirom skupe djeca, koja nakon sto svako obori jednu polovku sire, sva redom dobiju proliv zbog zestoke sire, ali to je sad nevazno u ovoj prici)..

nalozi se vatra ili u dobro opremljenijem domacinstvu i pec (popularna smederevka) koja je na meraji negdje i pripremi se veliki lonac odnosno serpa za pekmez, kapaciteta oko 25 litara, rijetko manje..

pekmez se vari, dok se ne stisne do zeljene gustine (ovo se odredjuje individualno, a uslovljeno je porodicnim receptom koji se prenosi s koljena na koljeno)..

ovakav pekmez je pravo zestok i najbolje ga je prije konzumiranja razblaziti splavljenim slatkim kajmakom..

iz licnog iskustva preporucujem konzumaciju uz frisak somun i puno pavlake (ako nema vec slatkog kajmaka)..
e ovo je pekmez :D :)
novalic

Post by novalic »

onda je i zene iz nasega kraja :shock:
pitt

Post by pitt »

Uhh ogladnih citajuci ovaj recept :D:DD:

Al ta torkulja, tucanje, poluga i korito mi mastu sad zaokupise :D:D:D
Locked