Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#601 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 06/06/2025 19:43
Dozer wrote: 05/06/2025 20:36 Lijepo s(iz)misljeno. I besmisleno. Logika 0, samo cista dogma.
Da ne pricamo o tome da u vrijeme kada je Biblija nastajala nije postojao termin "prostor-vrijeme", tako da Biblija to sigurno ne "kaze".
Sin je po definiciji potomak oca. Ako otac ne postoji, kako onda postoji sin?
Duh sveti... Sta reci...em duh, em sveti. I jedno i drugo su 100% ljudski konstrukti, tako da..... jbg. Ubleha.
Logika samo tako, malo bolje prouči ovo, jer će se to dokazati kao istina, garant!

I Otac postoji ali nije osobno biće, daj čitaj kako piše.

To nije dogma, jer postoje dokazi za to, e da! :thumbup:
Sav si mi mistican :lol:
Navedi dokaze.
teodati

#602 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Hakiz wrote: 06/06/2025 23:11 Ma, čekamo više od 6.000 godina. Toliko su stari dokazi o prvim organizovanim religijama.

A dokazi o prvim oblicima vjerovanjima u neki oblik božanstva, više sile, su stari 45.000 - 200.000 godina.

Pa bi se reklo da čekamo 200.000 godina. Duže nego što mi (homosapiensi) postojimo.

Vrste ljudi koje su vjerovale u neke sile prestale su postojati čekajući.

A nikako dočekati :lol:

I mi ćemo kao vrsta nestati a nećemo dočekati.

Jer, nema.
Ima, ja istinu znam svu napamet, e da! :)
Last edited by teodati on 07/06/2025 16:12, edited 1 time in total.
teodati

#603 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 07/06/2025 00:39
teodati wrote: 06/06/2025 19:43
Dozer wrote: 05/06/2025 20:36 Lijepo s(iz)misljeno. I besmisleno. Logika 0, samo cista dogma.
Da ne pricamo o tome da u vrijeme kada je Biblija nastajala nije postojao termin "prostor-vrijeme", tako da Biblija to sigurno ne "kaze".
Sin je po definiciji potomak oca. Ako otac ne postoji, kako onda postoji sin?
Duh sveti... Sta reci...em duh, em sveti. I jedno i drugo su 100% ljudski konstrukti, tako da..... jbg. Ubleha.
Logika samo tako, malo bolje prouči ovo, jer će se to dokazati kao istina, garant!

I Otac postoji ali nije osobno biće, daj čitaj kako piše.

To nije dogma, jer postoje dokazi za to, e da! :thumbup:
Sav si mi mistican :lol:
Navedi dokaze.
Dobiti ćete dokaze na papiru u "teoriji svega", a malo kasnije i fizičke dokaze o postojanju Bogova Vansvemiraca, zato, polako, nema žurbe, dapače.
teodati

#604 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Kako sam rekao ovo je samo najava prave istine o svemu, tek toliko da nešto čujete o tome, a pošto se istina slaže s nekim vjerskim knjigama, zato i govorim o tome, Vede, Kuran, Tora, Biblija, u njima se nalazi puno istine, ali se krivo objašnjava, zato će istina to sve staviti na svoje mjesto, osobito se to odnosi na Bibliju, jer tamo osobno progovara Stvoritelj svemira prije oko 2000 godina, pa eto još objašnjenja o tome:

"Postanak 1,26-Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"

Eto, Duh Sveti stvara čovjeka, a kaže načinimo ga kao što smo mi, dakle množina je a ne jednina, jer ne stvara Otac a ni Sin svemir i živa bića na Zemlji, nego Duh Sveti, a tvrdi se da je Jahve napravio svemir i ljude, onda je jasno da je Duh Sveti Jahve, ali i Sin je Jahve, puno puta Isus za sebe kaže "ja jesam", kako se Jahve naziva.

Dok su Boga Jahve mnogi vidjeli, Oca nitko nikada ne vidje, Otac nije Jahve, to Biblija govori."

Da je istina koju sam dobio da smo mi ljudi slučajno nastali od prirode, iz Velikoga praska i to od majmuna, onda bi to branio, jer istinu treba braniti, ali jok, istina je sasvim nešto drugo, pa onda to treba braniti, dok se to ne shvati do kraja, onda će sve bajke o postanku, i naučne i religijske jednostavno nestati, ostati će samo istina, e da! :-D
MehmedPasaMoric

#605 Re: Istina o Bogu

Post by MehmedPasaMoric »

Koji dokaz imas da stvoritelj svemira osobno progovara u Bibliji?
teodati

#606 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

MehmedPasaMoric wrote: 07/06/2025 18:11 Koji dokaz imas da stvoritelj svemira osobno progovara u Bibliji?
Znam što je prava istina o postanku svega, a to i u Bibliji piše, samo nitko još nije shvatio detalje, da piše tamo neistina znao bi da su to ljudi izmislili, eto.
MehmedPasaMoric

#607 Re: Istina o Bogu

teodati wrote: 07/06/2025 18:40
MehmedPasaMoric wrote: 07/06/2025 18:11 Koji dokaz imas da stvoritelj svemira osobno progovara u Bibliji?
Znam što je prava istina o postanku svega, a to i u Bibliji piše, samo nitko još nije shvatio detalje, da piše tamo neistina znao bi da su to ljudi izmislili, eto.
Ne mozes dokazivati istinitost Biblije pomocu onoga sto pise u Bibliji, to se zove kruzni argument i nije logican. Jer kad bi bio logican onda bi se mogao primijeniti na sve i istina vise ne bi imala smisla; prica o Harry Potteru je istinita zato sto u knjizi o Harry Potteru pise tako
teodati

#608 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

MehmedPasaMoric wrote: 07/06/2025 19:31
Ne mozes dokazivati istinitost Biblije pomocu onoga sto pise u Bibliji, to se zove kruzni argument i nije logican. Jer kad bi bio logican onda bi se mogao primijeniti na sve i istina vise ne bi imala smisla; prica o Harry Potteru je istinita zato sto u knjizi o Harry Potteru pise tako
Nisi razumio što sam napisao, eto samo ono glavno, znam kako je sve nastalo, jel sad kontaš, i onda to usporedim s nekim knjigama, i odmah se vidi koja govori istinu a koja priča bajke, jel sad jasnije o čemu piričam?
MehmedPasaMoric

#609 Re: Istina o Bogu

teodati wrote: 07/06/2025 21:20

Nisi razumio što sam napisao, eto samo ono glavno, znam kako je sve nastalo, jel sad kontaš, i onda to usporedim s nekim knjigama, i odmah se vidi koja govori istinu a koja priča bajke, jel sad jasnije o čemu piričam?
Rekao si da znas istinu, a to i u Bibliji pise, na moje pitanje koji je dokaz da stvoritelj licni progovara u Bibliji. Dakle dokazi su 1. Ti znas, 2. U Bibliji pise
Dozer

#610 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 07/06/2025 16:20 Kako sam rekao ovo je samo najava prave istine o svemu, tek toliko da nešto čujete o tome, a pošto se istina slaže s nekim vjerskim knjigama, zato i govorim o tome, Vede, Kuran, Tora, Biblija, u njima se nalazi puno istine, ali se krivo objašnjava, zato će istina to sve staviti na svoje mjesto, osobito se to odnosi na Bibliju, jer tamo osobno progovara Stvoritelj svemira prije oko 2000 godina, pa eto još objašnjenja o tome:

"Postanak 1,26-Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"

Eto, Duh Sveti stvara čovjeka, a kaže načinimo ga kao što smo mi, dakle množina je a ne jednina, jer ne stvara Otac a ni Sin svemir i živa bića na Zemlji, nego Duh Sveti, a tvrdi se da je Jahve napravio svemir i ljude, onda je jasno da je Duh Sveti Jahve, ali i Sin je Jahve, puno puta Isus za sebe kaže "ja jesam", kako se Jahve naziva.

Dok su Boga Jahve mnogi vidjeli, Oca nitko nikada ne vidje, Otac nije Jahve, to Biblija govori."

Da je istina koju sam dobio da smo mi ljudi slučajno nastali od prirode, iz Velikoga praska i to od majmuna, onda bi to branio, jer istinu treba braniti, ali jok, istina je sasvim nešto drugo, pa onda to treba braniti, dok se to ne shvati do kraja, onda će sve bajke o postanku, i naučne i religijske jednostavno nestati, ostati će samo istina, e da! :-D
Sad si ga prekuc'o.... Svemir stvoren prije 2000 godina? Zajebavas se? :D

A to da mi vladamo bilo kojim zivotinjama, macku o rep. Ako ke ubijanje = vladanje, onda bad imas problem s koncepcijama....

Nemoj se ljutiti, ali nisi bas dobar ...Lijepo je imati vizije, razmisljati, itd., ali kada to predje u opsesivno samouvjeravanje da je to istina, tu onda nastaje problem.
Josip321

#611 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Drevni zapisi, kopije tekstova npr. O Cezaru 7, Platonu 10.
O Novom zavjetu 24000. Radnja je od 40-100 g. PK. A najstarija kopija je iz 125. g. Riječ je o kršćanskim i nekršćanskim zapisima
MehmedPasaMoric

#612 Re: Istina o Bogu

Josip321 wrote: 07/06/2025 23:25

Drevni zapisi, kopije tekstova npr. O Cezaru 7, Platonu 10.
O Novom zavjetu 24000. Radnja je od 40-100 g. PK. A najstarija kopija je iz 125. g. Riječ je o kršćanskim i nekršćanskim zapisima
I sta, tu ima neki dokaz da svevisnji progovara u Bibliji? Pa daj ga
teodati

#613 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 07/06/2025 23:08
teodati wrote: 07/06/2025 16:20 Kako sam rekao ovo je samo najava prave istine o svemu, tek toliko da nešto čujete o tome, a pošto se istina slaže s nekim vjerskim knjigama, zato i govorim o tome, Vede, Kuran, Tora, Biblija, u njima se nalazi puno istine, ali se krivo objašnjava, zato će istina to sve staviti na svoje mjesto, osobito se to odnosi na Bibliju, jer tamo osobno progovara Stvoritelj svemira prije oko 2000 godina, pa eto još objašnjenja o tome:

Sad si ga prekuc'o.... Svemir stvoren prije 2000 godina? Zajebavas se? :D

A to da mi vladamo bilo kojim zivotinjama, macku o rep. Ako ke ubijanje = vladanje, onda bad imas problem s koncepcijama....

Nemoj se ljutiti, ali nisi bas dobar ...Lijepo je imati vizije, razmisljati, itd., ali kada to predje u opsesivno samouvjeravanje da je to istina, tu onda nastaje problem.
Ti imaš očito problema s čitanjem s razumijevanjem, pročitaj nekoliko puta ako ti od prve nije jasno, gdje sam ja to napisao da je svemir stvoren prije 2000 godina, jel? Nigdje, napisao sam da je Sila koja je svemir napravila bila prije 2000 godina na Zemlji, svi znaju kako se nazvala, jel tako?

Jahve je Stvoritelj, ali Isus Krist je vladar te Sile, objasnio sam zašto su i Sin i Duh Sveti Jahve, znači osobno je vladar sam Stvoritelj bio prije 2000 godina na Zemlji, jel sad jasnije, a ti shvatio kako je svemir stvoren prije 2000 godina, nije prvi puta da ne razumijete što pišem, ali neka, zato sam tu da to objasnim, seveda.

I nemam ja nikakve vizije, imam pravu "teoriju svega", koja sve objašnjava što postoji, i to u detalje, nisam ja kriv što je Biblija u pravu a ne neki tamo nepostojeći Veliki prasak, moje je da govorim istinu, i objasnim to službeno vrlo skoro, eto.

Jučer sam čitao da su znanstvenici službeno izdali u nekom časopisu novu teoriju o postanku svemira, pošto kažu Veliki prasak ne može puno toga objasniti (bolje reći ništa ne zna objasniti od početka do kraja), navodno je svemir nastao iz crne rupe iz još većeg svemira, opet pretpostavka koja ništa ne objašnjava, onda se opet postavlja pitanje kako je nastao taj veći svemir, i tak dalje, nema pojma nauka kako je svemir nastao, i točka. 8-)
Ludzak

#614 Re: Istina o Bogu

Post by Ludzak »

Znaš istinu? Pa ti si božiji sin, sunce ti yebem
teodati

#615 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

MehmedPasaMoric wrote: 07/06/2025 22:00

Rekao si da znas istinu, a to i u Bibliji pise, na moje pitanje koji je dokaz da stvoritelj licni progovara u Bibliji. Dakle dokazi su 1. Ti znas, 2. U Bibliji pise
Sačekaj moju službenu objavu "teorije svega" (nisam je bez veze tako nazvao, dapače), pa ćeš vidjeti ima li ili nema dokaza za sve što tvrdim, a to se poklapa sa Biblijom a ne sa naučnim bajkama o postanku svemira, samo kažem. :-D
teodati

#616 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Ludzak wrote: 08/06/2025 10:44
Jok, samo sam metafizičar, a metafizika jedina može objasniti sve što postoji, jer je ova naša dimenzija prostor-vremena, samo jedna mala sićušna stvarčica u cjelokupnoj stvarnosti, e da. :)
teodati

#617 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Napisao sam na onoj mojoj temi o "teoriji svega", ovdje na ovom forumu, na filozofiji, više puta, što je pravi uzrok svega što postoji, to mnogi zovu Bogom, dakle što je istina o Bogu, i objasnio zašto to ne može biti neko svjesno vječno biće, čak sam napisao i od koliko se glavnih dimenzija sastoji uzrok svega (stalni oblik uzroka svega, jer ovo prostor-vrijeme, gdje mi živimo je samo privremeni oblik nastao zakonima beskonačnosti), i da je upravo to svojstvo omogućilo da nastane nešto, tako da neću to ponavljati. Kada nastanu prostor-vremena iz uzroka svega (svako ima svoj red, ne nastaju istovremeno jer je to nemoguće), tako u svakom prvo nastaje Inteligencija, svjesna živa bića, a kasnije nastaje, i to enormno vremena kasnije, materija.

Tako se naša Inteligencija, koja je Prva nastala u našem prostor-vremenu, kroz bilijune zemaljskih godina igrala sa oblikovanjem svjetla i tame iz našega prostor-vremena, dok nije dobila prve čestice, pa onda atome, molekule, pa na kraju i galaksije, tamo gdje je htjela je napravila planete za život materijalnih bića, Zemlja je samo jedna od takvih planeta. Ta inteligencija se javljala mnogim izabranim ljudima, ali nije dala isto ime, već različito, tako Vede to zovu drugačije nego recimo Kuran, ili Tora ili Biblija. Ali radi se o istoj Inteligentnoj Sili.

Zašto onda ja govorim recimo samo o Bibliji, pa jer nju nabolje znam objasniti, a i vladar te Inteligencije nije došao na Zemlju svim ljudima, nego Židovima prije 2000 godina, i nazvao se Sinom Božjim, Mesijom, jasno je dao do znanja svojim čudesima koja je radio sa prirodom, da nije sa Zemlje, ali i da ima vlast nad svom postojećom ne samo materijom, nego cijelom našom dimenzijom prostor-vremena, dakle nad cijelom nebom što okružuje naš svemir.

Matej 28,16 Jedanaestorica učenika odoše u Galileju na goru, kamo ih je bio Isus uputio.
Matej 28,17 Kad ga vidješe, pokloniše mu se. A neki posumnjaše.
Matej 28,18 Tada pristupi Isus k njima i reče im: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.
Matej 28,19 Zato idite i učinite sebi sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Matej 28,20 I učeći ih da drže sve, što sam vam zapovjedio. Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." Amen.

Amen znači "tako je", to je istinito, e da! :thumbup:
Dozer

#618 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Znaci, nastaju prvo inteligentna ziva svjesna bica, pa onda puno kasnije materija.....?

Jesam li sad dobro shvatio?
Ako jesam, onda se opet vracamo na ono da ti debelo lupas loncice.... Ako je nesto "zivi bice", po defaultu je materijalno. Ako nije materijalno, onda nije ni zivo, pa samim tim nije ni bice.
Ovo je kao da vjetar nazoves zivim bicem.

Koristeci tu tvoju "logiku", jasno je zasto ti je Biblija "istina", Jahve postoji, Isus nadcovjek, itd.itd., a jos je jasnije da ce tvoja teorija svega biti krcata ovakvim nedokazivim i neprovjerljivim tvrdnjama. Identicno pisanijama u vjerskim knjigama, jer je evidentno da su ti one, tacnije Biblija, polazna tacka "teorije svega". Posto je Biblija suplja k'o svajcarski sir, samim tim ni tvoja famozna teorija ne moze biti nista punija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#619 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

-Chesterfield- wrote: 06/06/2025 14:40
Truba wrote: 06/06/2025 11:39 stari zavjet je windows 3.1
to vise niko ne koristi
ali vjerojatno je neki dio njegova endjina koda ideje ili namjere u danasnjem windowsu 11 koji skoro svi koriste :D

naglašavanje win 3.1 nema nikakve svrhe
to se odnosilo samo na Židove
zato su židovi i indirektno ubili isusa jer je došao cijelom svijetu a ne njihovoj viziji osnivanja države i zbacivanja rimske vlasti
Ne laži!

Matej 15:24 – "Ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izraelova."

Matej 10:5-6 – Kada je slao svoje učenike, rekao im je:
"Ne idite putovima neznabožaca i ne ulazite u gradove samarijanske, nego idite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova."
Boze dragi koje se lazi pisu ovdje
Kako se izmislja i kako se pise maliciozno
I on meni da ja lazem
Bas na drugoj temi slucajno ovo objasnio

Prmatras samo prvo poluvrijeme utakmice
Zaboravljas citat idite svim narodima
Danas je blagdan duhova kada je sisao na apostole i dao im dar razumijevanja razlicitih jezika da idu po cijelom svijetu
Apostol Toma je npr dogurao do Indije prema predaji
MehmedPasaMoric

#620 Re: Istina o Bogu

Pa sto ne odose drugim narodima? Sto do americkih indijanaca vijest o Isusu dodje tek nakon 1500 godina, i to u paket aranzmanu sa genocidom kojeg Isusovi sljedbenici ucinise? Sto do ljudi na Sentinel ostrvu ne dodje ni nakon 2025 godina? Ili se ovo drugi narodi odnosi samo na druga semitska plemena i eventualno Rimljane
belfy

#621 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 08/06/2025 10:46
MehmedPasaMoric wrote: 07/06/2025 22:00

Sačekaj moju službenu objavu "teorije svega" (nisam je bez veze tako nazvao, dapače), pa ćeš vidjeti ima li ili nema dokaza za sve što tvrdim, a to se poklapa sa Biblijom a ne sa naučnim bajkama o postanku svemira, samo kažem. :-D
koja se ceka vec toliko da se jos jedna Biblija mogla napisati... :lol: da, samo malo sacekati... :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#622 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

MehmedPasaMoric wrote: 09/06/2025 02:03 Pa sto ne odose drugim narodima? Sto do americkih indijanaca vijest o Isusu dodje tek nakon 1500 godina, i to u paket aranzmanu sa genocidom kojeg Isusovi sljedbenici ucinise? Sto do ljudi na Sentinel ostrvu ne dodje ni nakon 2025 godina? Ili se ovo drugi narodi odnosi samo na druga semitska plemena i eventualno Rimljane
pa to se zove evangelizacija idite po svijetu i naviještajte...
neko je dobio odmah
neko nakon 1500 godina
neko je imao državnu religiju u relativno kratkom roku (armenija) neko ni dan danas ne dozvoljava krsnastvo
neko nakon 1900 a neki narodi tek u 21. st.
neki nikako u prvom valu ( npr. japanci)
nekome je potrebna reevangelizacija (npr berlinu)

itd
ne znam sta si nestrpljiv polako
MehmedPasaMoric

#623 Re: Istina o Bogu

Dakle bog koji je stvorio univerzum za 6 dana, tom istom bogu nije dovoljno ni 2000 godina da rasiri jednu religiju na jednoj planeti? Eh, da
broj dva

#624 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

teodati wrote: 08/06/2025 10:50
Ludzak wrote: 08/06/2025 10:44

Jok, samo sam metafizičar, a metafizika jedina može objasniti sve što postoji, jer je ova naša dimenzija prostor-vremena, samo jedna mala sićušna stvarčica u cjelokupnoj stvarnosti, e da. :)
Metafizika ne objašnjava ništa, to je samo lingvistička gimnastika, mudrosranje, mlaćenje prazne slame...
Voddaa

#625 Re: Istina o Bogu

Post by Voddaa »

Hakiz wrote: 13/05/2025 10:00
Voddaa wrote: 12/05/2025 14:43
Dozer wrote: 12/05/2025 14:40
Tako tvrde danasnje monoteisticke religije, ali to bas i nije bilo tako kroz istoriju.
Pa sada, teško je s potpunom sigurnošću tvrditi kakva je bila percepcija Boga kroz cijelu historiju ljudskog roda. Monoteističke religije tvrde da je jedinstvena poruka postojala od samog početka ljudske vrste.
Samo, ti što monoteističke tvrde, ne znači nužno da jeste.

Šta je tvrdila prva monoteistička religija? Prije abrahamskih bile su dvije monoteističke, zoroastrizam (vatra) i religija boga Atona koju je uveo faraon Ehnaton.
Nemoguće je reći koja je bila prva monoteistička religija ako se ne oslonimo na izvore samih tih religija. Nijedna od tri velike monoteističke religije ne tvrdi da su nastale tek prije nekoliko hiljada godina; sve polaze od ideje da su njihovi korijeni povezani s početkom čovječanstva. Možda su se te ideje kroz vrijeme prenosile i kroz druge religije, uključujući i one koje si spomenuo, samo u drugačijem obliku i s promjenama u načinu razumijevanja. Naravno, to se ne može dokazati, ali je to tvrdnja.
Post Reply