Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
inflames

#601 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by inflames »

Ima li kakvih novosti kad će moći sa Intese da se uplati, pretpostavljam kad bude zvanično u BiH? Reklame su aktivne, ali ništa posebno (kažu uskoro), smara me da ganjam ljude i uplaćujem preko njihovih računa.

Nije loša kartica, koristim je kad kupujem sa sumnjivih sajtova na netu, za koje ne mogu garantovati 100% da će biti sve u redu pa bolje da ne koristim glavnu debitnu.
dzenanalic22

#602 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

inflames wrote: 11/01/2025 21:17 Ima li kakvih novosti kad će moći sa Intese da se uplati, pretpostavljam kad bude zvanično u BiH? Reklame su aktivne, ali ništa posebno (kažu uskoro), smara me da ganjam ljude i uplaćujem preko njihovih računa.

Nije loša kartica, koristim je kad kupujem sa sumnjivih sajtova na netu, za koje ne mogu garantovati 100% da će biti sve u redu pa bolje da ne koristim glavnu debitnu.
Prema posljednjim informacijama, trebalo bi do ljeta početi službeno.

A to blokiranje je politika same banke. Vidjet ćemo hoće li se nastaviti i kada AC bude licenciran u BiH.
Mada, tada će biti moguća i gotovinska uplata, kako i najavljuju u reklamama.
inflames

#603 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by inflames »

dzenanalic22 wrote: 11/01/2025 21:34 Prema posljednjim informacijama, trebalo bi do ljeta početi službeno.

A to blokiranje je politika same banke. Vidjet ćemo hoće li se nastaviti i kada AC bude licenciran u BiH.
Mada, tada će biti moguća i gotovinska uplata, kako i najavljuju u reklamama.
A bokte, ko će dočekati ljeto. Da hoće wwin početi i bonove prodavati u međuvremenu bilo bi dobro.

Znači šansa je da će blokirati i kad postane legalan. Pa ima da promijenim banku.
nekome

#604 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by nekome »

Probao karticu u trgovini i ugurati i contactless ali nije radilo. Imate li neku prodavnicu u sarajevu gdje provjereno radi da probam
dzenanalic22

#605 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

nekome wrote: 11/01/2025 22:04 Probao karticu u trgovini i ugurati i contactless ali nije radilo. Imate li neku prodavnicu u sarajevu gdje provjereno radi da probam
Kartica radi na svakom POS-u, kao i svaki drugi Mastercard. Prvo ju je potrebno aktivirati. Najlakše ti je da odeš na Unicredit bankomat, ubaciš karticu i izabereš stanje računa (besplatno je). I kartica će se aktivirati za korištenje.
izbjeglica_iz_besmisla

#606 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Imao sam i ja problema s beskontaktnim placanjem, iako sam karticu vec uspjesmo iskoristio na PBZ bankomatu - lani u hrvatskoj isao da probam skinuti pare s aircasha, da vidim kako ta varijanta hoda.

Pa mi je Aircash support napisao ovo:
Za aktivaciju beskontaktnog plaćanja, potrebno je provesti prvu transakciju umetanjem kartice na POS uređaju ili bankomatu unosom PIN–a.

Ponekad se na nekim POS uređajima prilikom umetanja kartice javlja poruka "blokiran PIN" i djelatnik treba tada samo kliknuti "dalje" te će se pojaviti polje za unos PIN–a
.
nekome

#607 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by nekome »

hvala, probam obje opcije
isx

#608 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by isx »

Mogu li dopuniti preko IBAN sa matičnog mobilnog bankarstva da ne ukucavam karticu od plate na Aircash app?
starboy018

#609 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

isx wrote: 12/01/2025 16:58 Mogu li dopuniti preko IBAN sa matičnog mobilnog bankarstva da ne ukucavam karticu od plate na Aircash app?
mozes tehnicki ali ce te banka oderat za slanje novca na strani IBAN

najjednostavnije i najjeftinije je direktno preko kartice
ako imas podesenu 3d secure zastitu na kartici, odnosno potvrdu transkacije SMS-om npr nemas se za sta brinuti
iako nije bilo nikakvih prijava da su im kompromitovani podaci na aircash, u partnerstvu su sa Intesa bankom u HR
isx

#610 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by isx »

Pošto sam novi u ovim vodama, postoji li abon na iNovine trafikama?
dzenanalic22

#611 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

isx wrote: 12/01/2025 19:01 Pošto sam novi u ovim vodama, postoji li abon na iNovine trafikama?
Ne postoji. Bit će uskoro. U TV reklami piše "Puni gotovinom, troši karticom", što znači da će biti moguća gotovinska uplata na kioscima, benzinskim pumpama itd, kad krenu službeno.
isx

#612 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by isx »

Onda truba. Ne mogu dopuniti. Intesa blokirala uplate. A imam karticu. :D
achqes

#613 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by achqes »

Ja sam plaćao Apple Pay-om u Konzumu i dm-u a nisam još ubacio karticu u bankomat. Ima li neko snimak te reklame i gdje se pušta?
Ajs_Nigrutin

#614 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Ajs_Nigrutin »

Moćna stvar. Čudi me da Raifa (još uvijek) dopušta prenos sredstava bez ikakvih začkoljica - barem meni sad za sad glat prolazi.

Iskoristio bih priliku i zahvalio se @dzenanalic22 na pomoći i informacijama na ovoj temi. :thumbup:
dzenanalic22

#615 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

achqes wrote: 12/01/2025 19:49 Ima li neko snimak te reklame i gdje se pušta?
Na Superstaru često vidim reklamu, kao i banere na Arenama. Ne znam za druge kanale jer ne gledam toliko TV.

Evo snimak:

starboy018

#616 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

da, bas cesto ide reklama na tv
vidim ima i po gradu, kao i na stadionima u BiH, uvijek je u kadru aircash pored gola
Trappist

#618 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Trappist »

raja, halalite upadam kao padobranac, citao sam 10-tak strana i opet imam neke sumnje, pa ako nekom ne bude mrsko:
- Ovu karticu kupim u wwin i registrujem se preko app?
- Mogu li na nju primati novac iz EU i kolike su naknade otprilike?
- Sta onda mogu sa tom karticom kad primim pare, mogu li ih prebaciti na drugu banku ili samo s nje mogu trositi?
- Ako kod nas uzmem aircash karticu, mogu li u hrvatskoj recimo uplatiti eure u kešu na ovim kioskima? Ima li limit kakav :D

halalite jos jednom :thumbup:
inflames

#619 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by inflames »

Kupiš u WWinu, skineš aplikaciju, registruješ se i skeniraš QR kod sa kartice.

Kartica je na euro valuti pa ćeš prilikom depozita platiti samo konverziju iz KM u EUR i to je to. U slučaju da uplaćuješ sa debitne koja je vezana za račun u evrima nećeš ni konverziju platiti, tj. koliko uplatiš toliko će skinuti sa tvoje debitne.

Možeš kupovati bonove i uplaćivati, ako si već u Hrvatskoj.

Kad ti neko šalje 10 evra, tebi će leći 10, a njemu će se skinuti 10.10 evra jer uzimaju 1%.

Pare nisam povlačio sa aircasha na svoj račun, ne vidim ni neku potrebu. Neka drugi neko objasni ako je to radio. Možeš ih trošiti kao da je bilo koja druga kartica. Imaš na njihovom sajtu koliko uzimaju za podizanje na bankomatima.

U svakom slučaju, ako uplaćuješ preko svoje debitne iz BiH provjeri prvo da li banka to dopušta. Ja sam zasad probao Intesu i preko nje ne može, dok NLB i Nova prolaze.
Trappist

#620 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Trappist »

inflames wrote: 17/01/2025 10:43 Kupiš u WWinu, skineš aplikaciju, registruješ se i skeniraš QR kod sa kartice.

Kartica je na euro valuti pa ćeš prilikom depozita platiti samo konverziju iz KM u EUR i to je to. U slučaju da uplaćuješ sa debitne koja je vezana za račun u evrima nećeš ni konverziju platiti, tj. koliko uplatiš toliko će skinuti sa tvoje debitne.

Možeš kupovati bonove i uplaćivati, ako si već u Hrvatskoj.

Kad ti neko šalje 10 evra, tebi će leći 10, a njemu će se skinuti 10.10 evra jer uzimaju 1%.

Pare nisam povlačio sa aircasha na svoj račun, ne vidim ni neku potrebu. Neka drugi neko objasni ako je to radio. Možeš ih trošiti kao da je bilo koja druga kartica.

U svakom slučaju, ako uplaćuješ preko svoje debitne iz BiH provjeri prvo da li banka to dopušta. Ja sam zasad probao Intesu i preko nje ne može, dok NLB i Nova prolaze.
jasno i precizno, hvala druze :thumbup:
a za prebacivanje novca na racun banke, ma nesto kontam ako bi neki veci iznos tu skupio, ne znam je li me strah cuvati neke vece pare na racunu bez banke :D
izbjeglica_iz_besmisla

#621 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Bolje je ostaviti na racunu, bar za sada.

Da odes u hrvatsku i trazis isplatu na kiosku, uzet ce ti mislim 4% provizije.

Ako odes na PBZ bankomat u hrvatskoj, tu ce skinuti proviziju takodjer ali manju - 2%.

I na kraju, ima opcija dopune Aircash racuna sa bonovima koje kupis na trafikama ili pumpama - al tu je provizija 3%. Platis 100 EUR bon, na racunu ce ti se pojaviti 97 EUR.

Tako da je najisplatnije za sada drzati lovu na racunu i trositi je s karticom, na POSovima ili online, ili eventualno slati drugim aircash korisnicima pa nek ti oni daju kes.
chakany

#622 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by chakany »

Znam da možda malo i izlazim iz teme, ali evo i da napišem. Povremeno kupujem S Bon, koji je nedavno krenuo. One kasirke po trgovinama pojma nemaju ni šta je to. Uvijek se nekako moram dobro ispričati i reći da to postoji, dok dođem do konačnog S bon vaučera.
Ovo sve pišem zbog toga što mogu zamisliti kakva će tek pomutnja biti kad dođe i ovaj A bon u okviru Aircasha. Ako dođe, a trebao bi, jer ga ima i u ostalom zemljama i tako to funkcioniše. One na kioscima tete, neće imati pojma oko toga barem par mjeseci kao i ove kasirke po tržnim centrima kad kupujem S bon
fusion_ba

#623 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by fusion_ba »

Negdje su naveli da će (u početku) A bon biti samo na kioscima iNovine.
HelaS

#624 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by HelaS »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 17/01/2025 11:46 Bolje je ostaviti na racunu, bar za sada.

Ako odes na PBZ bankomat u hrvatskoj, tu ce skinuti proviziju takodjer ali manju - 2%.

I na kraju, ima opcija dopune Aircash racuna sa bonovima koje kupis na trafikama ili pumpama - al tu je provizija 3%. Platis 100 EUR bon, na racunu ce ti se pojaviti 97 EUR.

Tako da je najisplatnije za sada drzati lovu na racunu i trositi je s karticom, na POSovima ili online, ili eventualno slati drugim aircash korisnicima pa nek ti oni daju kes.
A šta, drugi aircash korisnici neće imati proviziju :?
probook

#625 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by probook »

HelaS wrote: 17/01/2025 19:36
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 17/01/2025 11:46 Bolje je ostaviti na racunu, bar za sada.

A šta, drugi aircash korisnici neće imati proviziju :?
Treba nekome 100 eur na aircash racunu, ima keš nema na kartici svojoj. Tebi dadne u ruke 100 eur, a ti mu prebacis sa svog Aircash racuna na njegov.
Post Reply