***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Moderator: anex
- ZoomZoomKiwi
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#602 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Moraš imati neke ulazne parametre, npr. koliko energije si dosada koristio, pa to pokušati uporediti sa onim što biti TP dala.
Mono blok, naravno jer ih većina nema dodira frigo tehnikom, spoje dvije cijevi kao na kotlu i gotovo.
Mono blok, naravno jer ih većina nema dodira frigo tehnikom, spoje dvije cijevi kao na kotlu i gotovo.
-
Peugeot2008
#603 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Jesu li ti ovi što nude TP predložili bufer ili si ti to tražio?Batoni wrote: ↑14/05/2024 03:13 Pozdrav svima,
pročitao sam ovaj forum od A do Ž, i što sam više čitao sve mi je bila veća dilema za koju se TP odlučiti!? Ista je situacija i sa stručnjacima koji su mi dolazili sa ponudama, a bilo ih najmanje desetak, sa isto toliko Brand-ova TP... LG, GREE, PANASONIC, NAGAI, TERMOFLUX ITD...dakle neki, za mene, prihvatljivi cjenovnik rang do 15 milja. Nevjerovatno koliko različitih prijedloga za moju kuću, uzgred rečeno, stariju objekat od sitne pune cigle, prizemlje i sprat cca 160 kvd za grijanje, sa nedavno urađenom termofasadom i stolarijom, odnosno dobrom izolacijom i monofaznim strujnim priključkom. U jednom su saglasni, MONO BLOK-ZRAK VODA sa priključkom na stari sistem grijanja na čvrsto gorivo koji je star 15-tak godina, a snage variraju od 12 do 18 kw, sa buferom ili kako se već kaže, od 100 do 300 litara. Ja im samo kažem da hoću da imam komplet toplu kuću, kao i do sada, a to znači 23-24 stepena u cijeloj kući, i da to bude neka srednja klasa sa prihvatljivim omjerom uloženo dobiveno, odnosno kvalitetan i dostupan servis i da mi to funkcioniše bez većih problema, tako da se rapametih, pa ukoliko neko ima volje i želje da mi da kakav savjet, ili podjeli svoje iskustvo, unaprijed sam mu vrlo zahvalan.
Pozzz
-
vodoinstalater
#604 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Definitivno najjednostavnije.
Nazalost cini mi se da je kod nas vrlo malo znanja tj uspjesno realizovanih projekat voda-voda kod nas. U Srbiji dosta ljudi radi voda-voda, tako da mislim da treba gledati njihova iskustva. Semberija ima slicne uslove ko dobar dio Srbije.
-
vodoinstalater
#605 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Ja sam poceo o istom razmisljati. Ja na kraju mozda i prvo citav sistem voda-voda isprobam na jednom pomocnom objektu. Mada je to skupa igranka za probavanje.Sembericus wrote: ↑07/05/2024 14:21Šta misliš o sistemu vazduh-voda u mom slučaju?vodoinstalater wrote: ↑20/03/2024 09:00Nisam strucnjak da se razumijemo ali mogu nesto napisati, barem za stvari za koje sam siguran.Sembericus wrote: ↑19/03/2024 10:15 Iščitao sam nešto unazad ovu temu, i mislim da sam još više zbunjen.
Moja situacija: Kuća 115m2, prizemlje 45m2, u estrihtu podno grijanje (stiropor čepovi), pa pločice. Visoko potkrovlje, provučene cijevi za radijatore kroz estriht (3cm stiropor). Izolacija kuće stiropor 10cm JUB, u potkrovlju u plafonu 20cm satklena vuna, u prizemlju spušteni plafoni malo i stavljeno 10cm stak.vune. Stolarija KÖMMERLING 6 komora, tri stakla.
Htio sam voda-voda, ali drug što radi grijanje kaže da razmislim i o vazduh-voda. Kaže da vazduh-voda u mom slučaju izađe 3000km jeftinije, ali i da je 20-25% skuplje se grijati na vazduh-voda. Ali da voda-voda zavisi od bušotine, koliko je čista, mora se čistiti filter itd. On spominje ugradnju buffera, a ovde čitam da neko kaže da i ne treba? Živim u Bijeljini, temperature zimi zadnjih godina i nisu u nekom velikom minusu. Volio bih da čujem još neko mišljenje nekog ko se bolje razumije u tematiku.
Ako imaš prostora oko kuce mozes razmisliti i o polaganju sondi u zemljiste, u tom slucaju ti bunar ne bi trebao. Ali sonde su opet znacajan trosak.
Vodu možeš dati u zavod za javno zdravstvo da ti urade hemijsku analizu, da vidiš da nema baš nesto agresivno za izmjenjivac. Mada još nisam našao nekoga da fino objašnjava proces nastajanja "kamenca" na izmjenjivacu, kao i šta su ključne stvari za njegovu pojavu i rješavanje problema sa njim.
Tako da ne znam ni šta bi ti značila analiza vode.
Kapacitet bunara se odredi probnim crpljenjem, ako se plasis da nemas dovoljno vode. Pravo probno crpljenje treba da traje bar par dana, u zavisnosti od rezultata. Komplikovano je objašnjavati ali kljucna je stvar da se pri duzem periodu pumpanja nivo vode u bunaru ostane stabilan.
Neki pojednostavljeni test u tvojoj izvedbi bi mogao biti da pumpas iz bunara bar 2-3 dana, kolicinu vode koja je tri puta veca nego sto je potrebno za tvoj sistem grijanja i drugu upotrebu.
Mislim da ti je potrebna relativno mala kolicina vode reda velicine 0.3-0.4 l/sec za sistem grijanja. Davno sam to gledao pa zaboravio.
U Semberiji, Vojvodini i ravnicarskim dijelovima Srbije cini mi se da je ovaj sistem dosta cest, tako da bi mogao lakše doci prvo do pravog projektanta pa onda i do instalatera. Obzirom da vec imas podno razvedeno, mozda ti je bolje ici na vazduh-zrak
- piplica
#606 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Probaj kod komšije, tako ti je jednostavnije.
- piplica
#607 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
To je isto kao da kažeš malo je super brzih vozova kod nas uspješno pušteno u pogon!vodoinstalater wrote: ↑16/05/2024 16:45Definitivno najjednostavnije.
Nazalost cini mi se da je kod nas vrlo malo znanja tj uspjesno realizovanih projekat voda-voda kod nas. U Srbiji dosta ljudi radi voda-voda, tako da mislim da treba gledati njihova iskustva. Semberija ima slicne uslove ko dobar dio Srbije.
Takva jedna instalacija zahtijeva prirodne preduslove, stručno osoblje...i svega onogo što kod nas nikako nema.
-
Batoni
#608 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Uz izvinjenje, prije svega hvala svima koji su se javili i dali svoje sugestije i mišljenje na moj post. Što se tiče ulaznih parametara o potrošnji energije to je do sada bilo, u mom slučaju, samo na osnovu ulaganja u ogrjev, a to je otprilike bilo od milju i nešto, pa sada i do 2 milje na godišnjem nivou (kombinacija uglja, drveta, briketa...) tako da je to nešto što mi je prihvatljivo i kada su TP-e u pitanju, posebno jer idemo već u neke godine kada moramo misliti i o tome da što više sebi olakšamo. Svi koji su dolazili su sami predložili ta bufer, jer Ja sam tražio samo ponudu koja će mi biti najbolja, ne u smislu najjeftinija, već najefikasnija u smislu uloženo-dobiveno... I para mi je još izazvalo dilemu!? Pošto imam monofazni priključak struje (6,7kw), i tu su mišljenja "stručnjaka" različita, od onih koji kažu da je to sasvim dovoljno i da nema potrebe da se mijenja, do onih koji kažu da bi najbolje bilo da uvedem trofazni priključak...
Hvala još jednom svima!
Pozzz
Hvala još jednom svima!
Pozzz
-
vodoinstalater
#609 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
- piplica
#610 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
@Batoni
Najbolje bi bio trofazni priključak i nova kuća!
Kada sam rekao ulazni parametri, mislio sam na količinu-vrstu, a ne na novac koji daješ na njega.
Najbolje bi bio trofazni priključak i nova kuća!
Kada sam rekao ulazni parametri, mislio sam na količinu-vrstu, a ne na novac koji daješ na njega.
-
Dr_Help
- BHTelecom podrška
#611 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Meni je srećom trofazna struja i BgM nekad se zna desit da potrošnja struje u kući bude tj snaga 8 kw sa svim uređajima. da imam 6.7 non stop bi iskakalo.
-
Peugeot2008
#612 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Meni je sreća što imam dva sata, jedan do 7 kw a drugi trofazni 21 kw, pa mogu uzeti od ovoga jačeg koliko mi treba.
-
Sembericus
#613 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Jel ok cijena 1700km za montazu toplotne pumpe vazduh-voda? U cijenu je ukljuceno postavljanje 8 radijatora u potkrovlju na vec razvedene cijevi. +450km inox nosac za pumpu, jer nece biti na zemlji. Serviser posebno uzima 350km za pustanje u rad. Meni nesto mnogo tih 1700km, al se ne razumijem, pa pitam…
- LiP again
#614 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Pozdrav raja,
Vidio sam par strucnih ljudi, pa bih volio da se posavjetujem prije nego pocnem sa egzekucijom, nadam se da cete odvojiti malo vremena i pomoci sa savjetom.
U pitanju je novogradnja (objekat jos u izgradnji), nekih 110 kvadrata korisnog prostora (balkon ne racunam) i odlucio sam ici na podno grijanje i izbaciti plinski bojler koji je default opcija i preci na toplotnu pumpu za grijanje i hladjenje naravno.
Izolacija/stolarija su odlicni (kako sam cuo treba se i na pod staviti neka izolacija ispod instalacije podnog grijanja), pa onda nakon toga ide estrih do 6.5 cm max sa dodatnim aditivima. (15 cm kamena vuna vanjska, stolarija pvc petokomorna)
1. Isao bih na neku kvalitetniju opciju (npr. Mitsubisi/Vaillant, ili slicno), ali vidim da se dosta pretjeruje sto se tice snage kod projektovanja (prosjek u Sarajevu godisnje temperature je oko 9 stepeni, zimi par dana moze biti max -20), pa me zanima sta je optimalno okvirno za navedeni stan? Ovdje mislim split sistem opcija pumpi bi bila bolja opcija, te da unutrasnja jedinica u sebi ima i spremnik tople vode, pa da se moze u kupatilu smjestiti umjesto postojeceg plinskog bojlera.
2. Da li ima potrebe za hladjenje uvoditi dodatno fan coil, ili pasivno hladjenje moze biti dovoljno? Vidio sam da postoje neke opcije i za ventilatore u podu, jer ne bih zelio da imam ventilokonvektor na zidu ili plafonu.
3. Da li okvirno se moze znati cijena slicnog sistema, +- hiljada km?
4. Da li ima potrebe uvoditi zone i vise termostata ugradjivati?
5. Da li imate jos neke savjete sto moram bas paziti, kako bih mogao i majstore pratiti?
Hvala vam puno na odgovorima.

Vidio sam par strucnih ljudi, pa bih volio da se posavjetujem prije nego pocnem sa egzekucijom, nadam se da cete odvojiti malo vremena i pomoci sa savjetom.
U pitanju je novogradnja (objekat jos u izgradnji), nekih 110 kvadrata korisnog prostora (balkon ne racunam) i odlucio sam ici na podno grijanje i izbaciti plinski bojler koji je default opcija i preci na toplotnu pumpu za grijanje i hladjenje naravno.
Izolacija/stolarija su odlicni (kako sam cuo treba se i na pod staviti neka izolacija ispod instalacije podnog grijanja), pa onda nakon toga ide estrih do 6.5 cm max sa dodatnim aditivima. (15 cm kamena vuna vanjska, stolarija pvc petokomorna)
1. Isao bih na neku kvalitetniju opciju (npr. Mitsubisi/Vaillant, ili slicno), ali vidim da se dosta pretjeruje sto se tice snage kod projektovanja (prosjek u Sarajevu godisnje temperature je oko 9 stepeni, zimi par dana moze biti max -20), pa me zanima sta je optimalno okvirno za navedeni stan? Ovdje mislim split sistem opcija pumpi bi bila bolja opcija, te da unutrasnja jedinica u sebi ima i spremnik tople vode, pa da se moze u kupatilu smjestiti umjesto postojeceg plinskog bojlera.
2. Da li ima potrebe za hladjenje uvoditi dodatno fan coil, ili pasivno hladjenje moze biti dovoljno? Vidio sam da postoje neke opcije i za ventilatore u podu, jer ne bih zelio da imam ventilokonvektor na zidu ili plafonu.
5. Da li imate jos neke savjete sto moram bas paziti, kako bih mogao i majstore pratiti?
Hvala vam puno na odgovorima.
- Bullet Tooth Tony
#615 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Kod mene je sistem slican onome sto ti zelisLiP again wrote: ↑10/06/2024 11:52 Pozdrav raja,
Hvala vam puno na odgovorima.![]()
![]()
![]()
Imam grijanje i hladjenje u kuci na tri sprata...sve odvojeno po spratovima (zone i termostati), imam podno grijanje, fc parapetne, 300l spremnik tople vode, podni fan (za portale).. Vaillant sve ..
Ne mogu ovdje pisati koliko me sta kostalo jer ne zelim da ulazim u raspravu sa nasim ljudima koji uvijek mogu jeftinije i bolje pa cak da si rekao da si sve platio 10 maraka ... tipa "ko ti je ovo radio" ..
Moj savjet je da napravis projekt a imam ti preporuku i za to ....
Javi se na pp
- piplica
#616 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
1. Bez konkretnog ili okvirnog proračuna gubitaka ne može se odrediti snaga uređaja. Pretjerivanje nastaje kada ti monteri rade i koji su do juče montorali peći na čvrsto gorivo, i drže se te matematike., uglavnom kineski monoblokovi.LiP again wrote: ↑10/06/2024 11:52 Pozdrav raja,
Hvala vam puno na odgovorima.![]()
![]()
![]()
2. Isto kao kod grijanja, ovisi o prostoru.
3. Okvirno od 8-25000KM.
4.Nema
5. Moraš biti tehnički pismen i svakako znati više od njih.
-
Dara750
#617 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Pozdrav svima, prvi put se uključujem u temu, planiram kroz narednih mjesec do dva instalirati tomplotnu pumpu voda-zrak. Aplicirao sam na javni poziv za sufinanciranje i s obzirom da su mi odobrena sredstva odlucio sam se staviti TP. Serviseri su mi rekli da je bolje ici s vecom toplinskom pumpom od 18kw (trofazna) međutim citajuci po forumima dolazim do zakljucka da je to mozda predimenzionirana TP. Radi se o tipu Nagai, međutim oni imaju u trofazne pumpe od 12kw. Moze li mi netko detaljnije objasniti o cemu se tu radi? Kuca je izolirana tako-tako, nije vanjska stiropol fasada vec unutarnji stiropol 3cm s oblogom (blok 10cm). Strop je dosta dobro izoliran (20cm vuna), pvc prozori dupla stakla. Jos tu u određenim prostorijama koje su dodatno rađene imamo bolju unutarnju izolaciju (vuna 10cm). Grijane povrsine oko prilike 160m2, do sada sam se grijao na pelet (4-5 tona za sezonu).
Prosjecne temperature prosle zime su slijedeće: studeni/novembar 7.4c, prosinac/decembar 5c, sijecanj/januar 3,6c, veljaca/februar 7,5c, ožujak/mart 8,5c. Moram jos napomenuti da se radi o kombinaciji podnog i radijatorskog grijanja pa mi je potrebna visokotemperaturna dizalica topline. Unaprijed hvala.
Prosjecne temperature prosle zime su slijedeće: studeni/novembar 7.4c, prosinac/decembar 5c, sijecanj/januar 3,6c, veljaca/februar 7,5c, ožujak/mart 8,5c. Moram jos napomenuti da se radi o kombinaciji podnog i radijatorskog grijanja pa mi je potrebna visokotemperaturna dizalica topline. Unaprijed hvala.
-
Alive
#618 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Molim Vas ko je ovlasteni predstavnik u SA (najveci i najbolji) za Mitshibusi toplotne pumpe? Hvala
- dzejkej
#619 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
pazi, ako si na FZOFBiH aplicirao nisam sigurna da mozes mijenjati karakteristike opreme za koju si predao prijavu i dobio sufinasiranje. provjeri.Dara750 wrote: ↑29/08/2024 08:47 Pozdrav svima, prvi put se uključujem u temu, planiram kroz narednih mjesec do dva instalirati tomplotnu pumpu voda-zrak. Aplicirao sam na javni poziv za sufinanciranje i s obzirom da su mi odobrena sredstva odlucio sam se staviti TP. Serviseri su mi rekli da je bolje ici s vecom toplinskom pumpom od 18kw (trofazna) međutim citajuci po forumima dolazim do zakljucka da je to mozda predimenzionirana TP. Radi se o tipu Nagai, međutim oni imaju u trofazne pumpe od 12kw. Moze li mi netko detaljnije objasniti o cemu se tu radi? Kuca je izolirana tako-tako, nije vanjska stiropol fasada vec unutarnji stiropol 3cm s oblogom (blok 10cm). Strop je dosta dobro izoliran (20cm vuna), pvc prozori dupla stakla. Jos tu u određenim prostorijama koje su dodatno rađene imamo bolju unutarnju izolaciju (vuna 10cm). Grijane povrsine oko prilike 160m2, do sada sam se grijao na pelet (4-5 tona za sezonu).
-
Alive
- dzejkej
#621 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#622 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Može doći do promjene , ja sam imao taj slučaj. U predračunu jedna pumpa a ugradio drugu, nisam imao problema. Bitna je krajnja faktura i račun što evidentira komisija koja dođe u kontrolu.dzejkej wrote: ↑10/09/2024 13:46pazi, ako si na FZOFBiH aplicirao nisam sigurna da mozes mijenjati karakteristike opreme za koju si predao prijavu i dobio sufinasiranje. provjeri.Dara750 wrote: ↑29/08/2024 08:47 Pozdrav svima, prvi put se uključujem u temu, planiram kroz narednih mjesec do dva instalirati tomplotnu pumpu voda-zrak. Aplicirao sam na javni poziv za sufinanciranje i s obzirom da su mi odobrena sredstva odlucio sam se staviti TP. Serviseri su mi rekli da je bolje ici s vecom toplinskom pumpom od 18kw (trofazna) međutim citajuci po forumima dolazim do zakljucka da je to mozda predimenzionirana TP. Radi se o tipu Nagai, međutim oni imaju u trofazne pumpe od 12kw. Moze li mi netko detaljnije objasniti o cemu se tu radi? Kuca je izolirana tako-tako, nije vanjska stiropol fasada vec unutarnji stiropol 3cm s oblogom (blok 10cm). Strop je dosta dobro izoliran (20cm vuna), pvc prozori dupla stakla. Jos tu u određenim prostorijama koje su dodatno rađene imamo bolju unutarnju izolaciju (vuna 10cm). Grijane povrsine oko prilike 160m2, do sada sam se grijao na pelet (4-5 tona za sezonu).
- dzejkej
#623 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Hvala na info.karabajaze wrote: ↑11/09/2024 11:29Može doći do promjene , ja sam imao taj slučaj. U predračunu jedna pumpa a ugradio drugu, nisam imao problema. Bitna je krajnja faktura i račun što evidentira komisija koja dođe u kontrolu.dzejkej wrote: ↑10/09/2024 13:46pazi, ako si na FZOFBiH aplicirao nisam sigurna da mozes mijenjati karakteristike opreme za koju si predao prijavu i dobio sufinasiranje. provjeri.Dara750 wrote: ↑29/08/2024 08:47 Pozdrav svima, prvi put se uključujem u temu, planiram kroz narednih mjesec do dva instalirati tomplotnu pumpu voda-zrak. Aplicirao sam na javni poziv za sufinanciranje i s obzirom da su mi odobrena sredstva odlucio sam se staviti TP. Serviseri su mi rekli da je bolje ici s vecom toplinskom pumpom od 18kw (trofazna) međutim citajuci po forumima dolazim do zakljucka da je to mozda predimenzionirana TP. Radi se o tipu Nagai, međutim oni imaju u trofazne pumpe od 12kw. Moze li mi netko detaljnije objasniti o cemu se tu radi? Kuca je izolirana tako-tako, nije vanjska stiropol fasada vec unutarnji stiropol 3cm s oblogom (blok 10cm). Strop je dosta dobro izoliran (20cm vuna), pvc prozori dupla stakla. Jos tu u određenim prostorijama koje su dodatno rađene imamo bolju unutarnju izolaciju (vuna 10cm). Grijane povrsine oko prilike 160m2, do sada sam se grijao na pelet (4-5 tona za sezonu).
Vjerujem da je jednako kvalitetna oprema koji si ugradio pa je sve cisto, a TP vjerovatno ide preko 5.000,00 KM sufinansiranja pa se nista ne mijenja i njima je svejedno.
Super za realizaciju mjere. Cestitam!
-
Throttle
#624 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Iscitao sam temu i sad tek nista ne znam
Kuca oko 150m2 stambenog prostora, dvije etaze trenutno pec na ugalj i razvedeni radijatori i djelimicno podno, recimo 70-30%. Stiropor fasada 10cm i pvc stolarija. Planiram se prebaciti na TP, imam ponudu za Thermoflux, Gree i LG. 10600, 11300, 12600, sa pustanjem u rad. Moze li ici TP na ovaj postojeci sistem? Sve ponude su za 16kW monofazne pumpe sa 200l spremnikom vode, niko mi nije dao ponudu bez spremnika a ni izbor. Sta izabrati i, koliko sam upratio, bolje varijanta je ici na tp bez spremnika radi efikasnosti? Je li dobro dimenzionisan kapacitet pumpe, vidim da se predlagalo da pumpa bude manjeg kapaciteta?
Moguce da ce brzo biti poziv za sufinansiranje enegetske efikasnosti pa bi vjerovatno cekao da i to ugrabim
Edit: Jos jedno pitanjce, mozda ce zvucati smijesno ali, moze li se hladiti gore navedenim sistemom ljeti?
Kuca oko 150m2 stambenog prostora, dvije etaze trenutno pec na ugalj i razvedeni radijatori i djelimicno podno, recimo 70-30%. Stiropor fasada 10cm i pvc stolarija. Planiram se prebaciti na TP, imam ponudu za Thermoflux, Gree i LG. 10600, 11300, 12600, sa pustanjem u rad. Moze li ici TP na ovaj postojeci sistem? Sve ponude su za 16kW monofazne pumpe sa 200l spremnikom vode, niko mi nije dao ponudu bez spremnika a ni izbor. Sta izabrati i, koliko sam upratio, bolje varijanta je ici na tp bez spremnika radi efikasnosti? Je li dobro dimenzionisan kapacitet pumpe, vidim da se predlagalo da pumpa bude manjeg kapaciteta?
Moguce da ce brzo biti poziv za sufinansiranje enegetske efikasnosti pa bi vjerovatno cekao da i to ugrabim
Edit: Jos jedno pitanjce, mozda ce zvucati smijesno ali, moze li se hladiti gore navedenim sistemom ljeti?
- ZoomZoomKiwi
#625 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Prvo, hlađenje bez fancoilera zaboravi. A to je iskreno prevelika investicija i previše komplicira sistem. Ako nećeš imati neke građevinske radove i poduhvate na objektu, ne preporučujem ti taj izlet.Throttle wrote: ↑05/10/2024 11:58 Iscitao sam temu i sad tek nista ne znam![]()
Kupiš fino klime za hlađenje u određenim prostorijama i po potrebi.
Drugo, od ponuđenih ja bih uzeo LG, samo ne sjećam se da LG pravi monofaznu jaču od 12kW. Provjeri to.
To su pretpostavljam sve split uređaji pa uz to i ide spremnik PTV, nije ni to loša stvar iskreno.
Najbitnije je pregledati trenutni razvod grijanja, u smislu da li postoje miješajući ventili, je li podno grijanje odvojeno od radijatorskog jer ne ide ista temperatura vode u radijatore i u pod, itd.
Kako god okreneš nećeš se pokajati.
Ako već nećeš LG, onda Gree.
ThermoFlux je neka NoName kina sa samo ThermoFlux naljepnicom, ja to ne bih.
Kod mene je na 85m2 LG od 9kW monobloc, mogla je komotno i od 7kW.
Bujrum naleti da vidiš kako radi i šta sve treba i ne treba.
Cijena ti je super za sve tri.