Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
laik1981

#601 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

Hakiz wrote: 30/04/2022 22:12

Stvar je i u estetici. Trenerka, šorc, sandale na čarape i slični modni urlici su, naprosto, ružni. Možeš obući na sebe ne znam kako skupu trenerku, to ne pokazuje da imaš stila. Pokazuje da imaš novca, a da ti je stil definisan poznatom parafrazom čuvene izreke "Ne znam šta je umjetnost, ali znam šta mi se sviđa". U ovom slučaju, parafraza bi glasila: Ne znam šta je stil, ali znam šta je skupo.

Eto, tako nekako.
O kakvom ti stilu pricas :lol: Niti je nosim zbog stila, niti zbog nekog trenda.. Nosim je jer je udobna i prakticna, a meni licno se i izgled svidja, bar ovih koje ja preferiram.. Patike preferiram iz istog razloga u odnosu na cipele.. Ljeti sorceve.. Volim da mi je udobno i uzivam u tome..

Skoro smo bili dosli do toga da i farmerice, tene i majice sa logom nisu primjerene za grada, tako da je mozda bolje da se zaustavimo na vrijeme :mrgreen: ..
Laplace

#602 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Ah, zaboravih: policijski posao nikad nije bio lakši. Samo postaviš patrolu nasred Ferhadije i hapsiš one koji naiđu u trenerci. Garantovano ćeš tako iskorijeniti kriminal.
Hakiz

#603 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

Edin H. wrote: 30/04/2022 22:22
Hakiz wrote: 30/04/2022 22:16

Šta je vratar?

Čovjek koji otvara vrata ili čovjek koji sprečava da lopta pređe gol liniju?
Na srpskom portir, na hrvatskom golman, premda lično ne koristim tu riječ, nego sinonime.

Zašto pitaš?
https://hr.wiktionary.org/wiki/vratar

A imaju izraz branič :wink:
Last edited by Hakiz on 30/04/2022 22:31, edited 1 time in total.
Edin H.

#604 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

Laplace wrote: 30/04/2022 22:26
Inače, i ja sam primijetio da odmah čim obučem trenerku počnem da pričam kao bruda. Da li je to normalno ili da idem psihologu?
:skoljka:
Laplace

#605 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Trenerke su ružne? Opet generalizacija. A farmerke? Godinama ne mogu naći makar normalne. Ili su poderane ili izblijedile ili na trapez ili preplitke ili preduboke ili preuske ili preširoke ili... Dođe mi da se vratim u 2005. i kupim sebi stotinjak pari normalnih farmerki.
Hakiz

#606 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

Laplace wrote: 30/04/2022 22:31 Trenerke su ružne? Opet generalizacija. A farmerke? Godinama ne mogu naći makar normalne. Ili su poderane ili izblijedile ili na trapez ili preplitke ili preduboke ili preuske ili preširoke ili... Dođe mi da se vratim u 2005. i kupim sebi stotinjak pari normalnih farmerki.
Uvijek imaš 501...
Edin H.

#607 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

Hakiz wrote: 30/04/2022 22:29
Edin H. wrote: 30/04/2022 22:22

Na srpskom portir, na hrvatskom golman, premda lično ne koristim tu riječ, nego sinonime.

Zašto pitaš?

Ja imaju, i šta sam ti ja rekao i dao sinonime
Hakiz

#608 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

Edin H. wrote: 30/04/2022 22:59
Hakiz wrote: 30/04/2022 22:29

Ja imaju, i šta sam ti ja rekao i dao sinonime
Hajde dobro.
Edin H.

#609 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

Hakiz wrote: 30/04/2022 22:32
Laplace wrote: 30/04/2022 22:31 Trenerke su ružne? Opet generalizacija. A farmerke? Godinama ne mogu naći makar normalne. Ili su poderane ili izblijedile ili na trapez ili preplitke ili preduboke ili preuske ili preširoke ili... Dođe mi da se vratim u 2005. i kupim sebi stotinjak pari normalnih farmerki.
Uvijek imaš 501...
Pa ima dosta klubova vani gdje ne možeš uNići u farmerkama kao što @piupiu napisa.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#611 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laserShow »

Opet pitanje, kako vam nije problem da zena nosi farmerke? :lol:
Snake Eyes

#612 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Snake Eyes »

Skoro da ne primjećujem kako je ko obučen, uvijek sam u prolazu ali ovako kada malo razmislim mogu reći da nikada ne bih prošao Ferhadijom u trenerci, međutim, kada malo više razmislim ja rijetko hodam Ferhadijom jer to je trasa kojom se šeta a ja uvijek prolazim...kada još više razmislim skontam da ja jednako ne volim one u trenerci i one u odijelu, tako da ni ove, što ne vole one u trenerci, isto ne volim ali kada baš, baš razmislim, onda se sjetim izreke jednog jako mudrog čovjeka: "Allah, doista, ne gleda u vaša tijela i vaš izgled, nego gleda u srca vaša i djela vaša."
DebelinJoe

#613 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by DebelinJoe »

Kakav kretenizam od razmišljanja. Source portal

"Mislim da je situacija potpuno drukčija nego što je bila prije pandemije koronavirusa i to ne samo kod nas, nego svugdje u svijetu. Ja sam bila iznenađena kada sam bila u Amsterdamu, Dizeldorfu..Baš sam bila prošli mjesec na jednom dužem putovanju i obišla sam malo te metropole po Njemačkoj i Holandiji i vidjela sam da su u izlozima isključivo tene. Ja koja najviše volim cipele, gledala sam da kupim cipele, međutim, vratila sam se ovaj put, po prvi put u životu, bez ijednih cipela", govori nam na početku razgovora Zulfikarpašić.

Ističe da kada je u pitanju oblačenje, da je kod nas situacija potpuno ista kao i 'vani'.

"Svi se na neki način oblače sportski, žene vole da nose tenis-patike, pogotovo u velikim gradovima kada se ujutro putuje tim podzemnim željeznicama i kada su radna mjesta dosta udaljena, žene vole da budu u udobnoj obući a ne da se umore već do posla. Ono što sam i ja nekada radila, i što žene sada rade jesu cipele koje drže u ladicama na poslu, a isto tako i prigodnu garderobu i svi to drže na poslu, a na ulicama možete isključivo da vidite sportski stil", kazala je Amra.

Kako kaže, u Sarajevu žene koje rade možete vidjeti u vrijeme radne pauze ili nakon posla, te da one uopšte ne zaostaju za onim u Londonu, Parizu, New Yorku.

"Tu isto možete vidjeti zaista dobro obučenih žena sa visokim potpeticama, skupim cipelama, kostimima, znači mi smo što se toga tiče odavno Evropa, ali taj poslovni svijet se razlikuje dosta od ljudi koji šetaju po gradu. Ima ljudi koji dolaze iz malih mjesta u okolini Sarajeva, da obave neki posao i onda su to uglavnom farmerice, tene i ta sportska odjeća. Što se tiče te nekakve modne scene, pogotovo ono što možete da vidite ljeti preko dana je svijet koji vodi malu djecu, turisti, japanke, tene, majice, ali negdje oko 9 ili 10 sati, kada svi koji su spustili 'lopatu' negdje u okolini Sarajeva i došli da prošetaju, onda se ta publika vraća kući, vode djecu, večeraju i spavaju. Kada oni odu na spavanje, publika na ulicama Sarajeva se mijenja. Tada možete da vidite sve evropske modne trendove i to je nešto što je lijepo. Znači, izađete navečer oko 10 ljeti i vidjet ćete časnih cura i momaka i garderobe, mode i svega. Ja mislim da nema više nikakve razlike između nas i Evrope, s obzirom da su izlozi poprilično slični, ako ne pričamo o izlozima u kojima je 'Dior', 'Armani' itd, jer toga kod nas nema, ali mogu vam reći da to apsolutno ne fali, s obzirom da su te krpe da je ta roba, koju sam ja nekada kupovala, nedostižna. Dakle, vi za neka dva kompletića iz tih radnji možete kupiti auto, tako da mislim da se svijet malo opametio", zaključila je Zulfikarpašić u razgovoru za Source.ba portal.
Ima ljudi koji dolaze iz malih mjesta u okolini Sarajeva, da obave neki posao i onda su to uglavnom farmerice, tene i ta sportska odjeća. Što se tiče te nekakve modne scene, pogotovo ono što možete da vidite ljeti preko dana je svijet koji vodi malu djecu, turisti, japanke, tene, majice, ali negdje oko 9 ili 10 sati, kada svi koji su spustili 'lopatu' negdje u okolini Sarajeva i došli da prošetaju, onda se ta publika vraća kući, vode djecu, večeraju i spavaju. Kada oni odu na spavanje, publika na ulicama Sarajeva se mijenja.
Kakav fašizam u razmišljanju.
tramvajtrojka

#614 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

DebelinJoe wrote: 01/05/2022 00:32 Kakav kretenizam od razmišljanja. Source portal

"Mislim da je situacija potpuno drukčija nego što je bila prije pandemije koronavirusa i to ne samo kod nas, nego svugdje u svijetu. Ja sam bila iznenađena kada sam bila u Amsterdamu, Dizeldorfu..Baš sam bila prošli mjesec na jednom dužem putovanju i obišla sam malo te metropole po Njemačkoj i Holandiji i vidjela sam da su u izlozima isključivo tene. Ja koja najviše volim cipele, gledala sam da kupim cipele, međutim, vratila sam se ovaj put, po prvi put u životu, bez ijednih cipela", govori nam na početku razgovora Zulfikarpašić.

Ističe da kada je u pitanju oblačenje, da je kod nas situacija potpuno ista kao i 'vani'.

"Svi se na neki način oblače sportski, žene vole da nose tenis-patike, pogotovo u velikim gradovima kada se ujutro putuje tim podzemnim željeznicama i kada su radna mjesta dosta udaljena, žene vole da budu u udobnoj obući a ne da se umore već do posla. Ono što sam i ja nekada radila, i što žene sada rade jesu cipele koje drže u ladicama na poslu, a isto tako i prigodnu garderobu i svi to drže na poslu, a na ulicama možete isključivo da vidite sportski stil", kazala je Amra.

Kako kaže, u Sarajevu žene koje rade možete vidjeti u vrijeme radne pauze ili nakon posla, te da one uopšte ne zaostaju za onim u Londonu, Parizu, New Yorku.

"Tu isto možete vidjeti zaista dobro obučenih žena sa visokim potpeticama, skupim cipelama, kostimima, znači mi smo što se toga tiče odavno Evropa, ali taj poslovni svijet se razlikuje dosta od ljudi koji šetaju po gradu. Ima ljudi koji dolaze iz malih mjesta u okolini Sarajeva, da obave neki posao i onda su to uglavnom farmerice, tene i ta sportska odjeća. Što se tiče te nekakve modne scene, pogotovo ono što možete da vidite ljeti preko dana je svijet koji vodi malu djecu, turisti, japanke, tene, majice, ali negdje oko 9 ili 10 sati, kada svi koji su spustili 'lopatu' negdje u okolini Sarajeva i došli da prošetaju, onda se ta publika vraća kući, vode djecu, večeraju i spavaju. Kada oni odu na spavanje, publika na ulicama Sarajeva se mijenja. Tada možete da vidite sve evropske modne trendove i to je nešto što je lijepo. Znači, izađete navečer oko 10 ljeti i vidjet ćete časnih cura i momaka i garderobe, mode i svega. Ja mislim da nema više nikakve razlike između nas i Evrope, s obzirom da su izlozi poprilično slični, ako ne pričamo o izlozima u kojima je 'Dior', 'Armani' itd, jer toga kod nas nema, ali mogu vam reći da to apsolutno ne fali, s obzirom da su te krpe da je ta roba, koju sam ja nekada kupovala, nedostižna. Dakle, vi za neka dva kompletića iz tih radnji možete kupiti auto, tako da mislim da se svijet malo opametio", zaključila je Zulfikarpašić u razgovoru za Source.ba portal.
Ima ljudi koji dolaze iz malih mjesta u okolini Sarajeva, da obave neki posao i onda su to uglavnom farmerice, tene i ta sportska odjeća. Što se tiče te nekakve modne scene, pogotovo ono što možete da vidite ljeti preko dana je svijet koji vodi malu djecu, turisti, japanke, tene, majice, ali negdje oko 9 ili 10 sati, kada svi koji su spustili 'lopatu' negdje u okolini Sarajeva i došli da prošetaju, onda se ta publika vraća kući, vode djecu, večeraju i spavaju. Kada oni odu na spavanje, publika na ulicama Sarajeva se mijenja.
Kakav fašizam u razmišljanju.
fgr ubermensch fasizam na djelu i ovdje su neki takve stavove pisali :run: :run: i kad ti napises ispadnes papkom, malogradjaninom itd.

ne smeta joj na zapadu kad se oblace tako jer je to simpa da budu u casual odjeci i sportskim tenama a ovdje si papak :lol: :lol:
piupiu

#615 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Snake Eyes wrote: 30/04/2022 23:53 onda se sjetim izreke jednog jako mudrog čovjeka: "Allah, doista, ne gleda u vaša tijela i vaš izgled, nego gleda u srca vaša i djela vaša."
A šta ćemo s instrukcijama na temu kako žena i muškarac treba da se obuku? To što ti je mudar čovjek citirao odnosi se na procjenu vrijednosti čovjekove na osnovu njegove odjeće. Ovo o čemu mi pričamo su pravila lijepog ponašanja.

„O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje.“ (El – E’araf, 26.)

Pokrij ramena, obuci dugu suknju, stavi maramu, nemoj da ti se ocrtavaju stidna mjesta (na pr jaja u trenerc) ili da ti se vidi butt-crack iliti guzovni procjep kad klanjaš.

Evo, i tadžikistanska vlada pripremila vodič za oblačenje žena i muškarca na javnom mjestu, s posebnim osvrtom na trenerke :lol:

https://www.danas.rs/svet/vlada-tadziki ... a-za-zene/

Fakat pretjerujete s inatom.
YouAreMyDestiny

#616 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by YouAreMyDestiny »

Neke stvari se iz kuće ponesu. Trenerka nije za grad.
e__

#617 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by e__ »

piupiu wrote: 01/05/2022 05:15
A šta ćemo s instrukcijama na temu kako žena i muškarac treba da se obuku? To što ti je mudar čovjek citirao odnosi se na procjenu vrijednosti čovjekove na osnovu njegove odjeće. Ovo o čemu mi pričamo su pravila lijepog ponašanja.

„O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje.“ (El – E’araf, 26.)

Pokrij ramena, obuci dugu suknju, stavi maramu, nemoj da ti se ocrtavaju stidna mjesta (na pr jaja u trenerc) ili da ti se vidi butt-crack iliti guzovni procjep kad klanjaš.

Evo, i tadžikistanska vlada pripremila vodič za oblačenje žena i muškarca na javnom mjestu, s posebnim osvrtom na trenerke :lol:

Na stranu bilo kakav vjerski faktor, ali, you can't judge a book by its cover. Tipa, neka random djevojka koja oblaci odjecu koju bi tipicna osoba (self conscious, itd) smatrala da nije u redu.

Da li bi bilo u redu da po defaultu dodjete do nekog svog zakljucka poput:

a) ocigledno je laka, neobrazovana ili starleta...
b) provocira muskarce, hoce poglede i komentare...

Ili:

a) mozda je odrasla u okruzenju u kojem je bila seksualizirana od ranijeg doba, i to je njena realnost.
b) cesto iz ljubavi ljudi, pogotovo djevojke, rade stvari koje inace ne bi uradili, i tako da zadrze tu osobu, napraviti ce citav svoj karakter i osobu po njihovom zeljenom kalupu.
c) da je manje-vise ocekivano od djevojke da se "napravi" zeljenom kako bi se osjecao muskarcinom.

Inace, sto se tice tih "bruda", ili kako ih vec zovu. Svako hoce da pripada, da se osjeca kao da je dio necega. Ako ne bi iskazali bilo kakav vid mrznje ili netrpeljivosti prema LGBTQ+ populaciji, i njhovom stilu oblacenja, ili cak crossdresserima, sto bi bilo ok da se brude ubace u taj jedan kalup, i da se smatraju manje vrijednim?

To sto nosi nesto sto vi ne smatrate da je u redu ne znaci da su negativni komentari opravdani.

A male's ego is very fragile.

Ako im taj stil oblacenja pomaze da nadju razlog da budu medju ljudima, i zive jos jedan dan na ovome svijetu, i da se ne osjecaju "misplaced" ako nose trenerku, imaju misice, bradu, tetovaze... neka ih. Sve dok neko nije prijetnja drugim osobama i njihovom postojanju, i ako im ne zagorca dan u zivotu, nek vala nosi suknju ako hoce. Nit cu ga gledati, nit cu ga osudjivati.

Vise me brine sta cemo sa ovako niskom stopom zivotnog kvaliteta i izrabljivanja ljudi (a pogotovo djece), nekontrolisane masovne migracije i cinjenice da ovdje nijednog politicara ne zanima kako ce jedna stara majka zaspati po noci, da li ce zaspati placuci, u hladnoci, polu-praznog stomaka, nadajuci se za bolje sutra i vjerujuci da nece biti ostavljena samoj sebi.

Samo fali ta neka sitnica da zaboravimo da i druga osoba ima iste strahove, zelje, ceznje, i da fizicki izgled ne znaci nista, ali ako dozvolimo nasim strahovima da izrastu u nesto vise, u neki vid kompleksa, i da postanemo super judgey.. e tu vec nastaje ogroman problem. Jer bi upravo radi tog kompleksa uskratili priliku nekome radi njihovog fizickog izgleda i dehumanizirali ih.
drugtito2011

#618 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by drugtito2011 »

"Znači, izađete navečer oko 10 ljeti i vidjet ćete časnih cura i momaka i garderobe, mode i svega." ...kazala je Amra.

Nevjerovatno.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#619 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by bitanga_sa_otesa »

e__ wrote: 01/05/2022 06:32

To sto nosi nesto sto vi ne smatrate da je u redu ne znaci da su negativni komentari opravdani.

A male's ego is very fragile.

Ako im taj stil oblacenja pomaze da nadju razlog da budu medju ljudima, i zive jos jedan dan na ovome svijetu, i da se ne osjecaju "misplaced" ako nose trenerku, imaju misice, bradu, tetovaze... neka ih. Sve dok neko nije prijetnja drugim osobama i njihovom postojanju, i ako im ne zagorca dan u zivotu, nek vala nosi suknju ako hoce. Nit cu ga gledati, nit cu ga osudjivati.
:thumbup:
upravo tako ,svako neka oblaci sta god hoce i u cemu se osjeca komotno .zbog tih nekih etiketiranja sve vise primjecujem da muska populacija poznatih licnosti namjerno nosi ''zenske'' stvari i boje da ukaze na to etiketiranje i stavljanje u kutije ...
zivi svoje i pusti druge da zive kako hoce, sve dok te ne diraju ili ugrozavaju to nije tvoj problem.
meni jedino smetaju bahati i glupi ljudi koji nece da se obrazuju i nauce nesto,a mogu...
Laplace

#620 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Snake Eyes wrote: 30/04/2022 23:53 Skoro da ne primjećujem kako je ko obučen, uvijek sam u prolazu ali ovako kada malo razmislim mogu reći da nikada ne bih prošao Ferhadijom u trenerci, međutim, kada malo više razmislim ja rijetko hodam Ferhadijom jer to je trasa kojom se šeta a ja uvijek prolazim...kada još više razmislim skontam da ja jednako ne volim one u trenerci i one u odijelu, tako da ni ove, što ne vole one u trenerci, isto ne volim ali kada baš, baš razmislim, onda se sjetim izreke jednog jako mudrog čovjeka: "Allah, doista, ne gleda u vaša tijela i vaš izgled, nego gleda u srca vaša i djela vaša."
Laplace

#621 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

piupiu wrote: 01/05/2022 05:15
Snake Eyes wrote: 30/04/2022 23:53 onda se sjetim izreke jednog jako mudrog čovjeka: "Allah, doista, ne gleda u vaša tijela i vaš izgled, nego gleda u srca vaša i djela vaša."

Pa, to upravo vi i radite: čovjeka u trenerci procjenjujete kao papka i brudu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#622 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Truba »

Covjek u trenirci je najvjerojatnije klosar :mrgreen:
YouAreMyDestiny

#623 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by YouAreMyDestiny »

Pa ako je izašao u trenerci u grad, u Titovu, onda i jeste papak.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#624 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Truba »

Jeste hodam u trenirci...ali je baustelska tu su i odron tene isfucane i duks s kapuljacom te stara majica :lol:
Ne radi zip ni na cemu :run: :lol:
Dr. Kuca

#625 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Dr. Kuca »

Izadjes u 7 ujutro do pola 8 na carsiju. Ljepots. Od pola 8 papci navale do ranih jutarnjih. Od 7 do pola 8 milina.
Locked