Ne, sutra ću ići u ZZO pa javim
Vakcine - iskustva
Moderator: O'zone
- asurbanipal
#602 Re: Vakcine - iskustva
banjaluka078 wrote: ↑28/05/2021 22:12Gdje to?
U Hrvatskoj i Federaciji vakcinišu, ali samo jednom dozom. RS i Srbija s dvije doze. Bitno im je da je prošlo barem mjesec od infekcije i to je sve.
Otac i ja preležali koronu od kraja marta do sredine aprila.
Njega zvali jučer na vakcinaciju, ali je odbio, budući da mu je doktorica prethodno rekla da nema potrebe da se vakciniše do jula.
Budući da postoji mogućnost da krajem juna odem u Hrvatsku zbog posla, kolike su šanse da se vakcinišem tamo? Imam samo bh papire i vjerovatno ću dobiti boravišnu i radnu dozvolu. Šefu iz Hrvatske sam rekao da sam prebolovao koronu. On mi je javio da neće biti nikakvih problema, a ako bude stani pani, da se mogu vakcinisati i u Hrvatskoj.
- bdzs
#603 Re: Vakcine - iskustva
Uspio dobiti na telefon 033-725-212. Za par minuta dobio kod na SMS za aktivaciju na viber aplikaciju ZZOKS. Greška je bila da prilikom web registracije ne treba kucati nulu kod upisivanja tel. broja.
- banjaluka078
#604 Re: Vakcine - iskustva
Zvanično, vakcinišu samo one koji imaju njihov jmbg. Nezvanično, vakcinišu BH državljane koji imaju hrvatske papire, ali to nije sigurno i nije u svakom mjestu, nego "ako prođe, prođe" metoda.
asurbanipal wrote: ↑01/06/2021 04:47
Budući da postoji mogućnost da krajem juna odem u Hrvatsku zbog posla, kolike su šanse da se vakcinišem tamo? Imam samo bh papire i vjerovatno ću dobiti boravišnu i radnu dozvolu. Šefu iz Hrvatske sam rekao da sam prebolovao koronu. On mi je javio da neće biti nikakvih problema, a ako bude stani pani, da se mogu vakcinisati i u Hrvatskoj.
- zubi
#605 Re: Vakcine - iskustva
https://www.klix.ba/vijesti/bh-drzavlja ... /210530100
Bh. državljani koji imaju hrvatske dokumente, ali ne i hrvatsko prebivalište, mogu se besplatno vakcinisati u susjednoj Hrvatskoj.
Ovo su potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji kazavši da za sada uglavnom prakticiraju vakcinisanje osoba koje imaju nekretnine u Zadru i okolici, ali da neće odbiti ni one bez nekretnine.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojoj internetskoj stranici objavio i uputstvo kako pristupiti vakcinaciji, a najbolje je prije odlaska nazvati neke od brojeva telefona najbližih županijskih službi kod kojih se može provjeriti radno vrijeme, stanje s brojem vakcina, kao i vrsta te kada je i gdje najbolje doći na vakcinaciju.
Na ovoj web-stranici nalaze se i upute kako se može elektronski prijaviti za vakcinaciju, a tu se upisuje jedinstveni identifikacijski broj (JIB) ili pak matični broj. Isto se može učiniti i preko web-stranice cijepise.zdravlje.hr. Također, predstavljeni su i svi brojevi telefona na koje se mogu prijaviti "strani državljani koji se žele cijepiti u RH".
Bh. državljani koji imaju hrvatske dokumente, ali ne i hrvatsko prebivalište, mogu se besplatno vakcinisati u susjednoj Hrvatskoj.
Ovo su potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji kazavši da za sada uglavnom prakticiraju vakcinisanje osoba koje imaju nekretnine u Zadru i okolici, ali da neće odbiti ni one bez nekretnine.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojoj internetskoj stranici objavio i uputstvo kako pristupiti vakcinaciji, a najbolje je prije odlaska nazvati neke od brojeva telefona najbližih županijskih službi kod kojih se može provjeriti radno vrijeme, stanje s brojem vakcina, kao i vrsta te kada je i gdje najbolje doći na vakcinaciju.
Na ovoj web-stranici nalaze se i upute kako se može elektronski prijaviti za vakcinaciju, a tu se upisuje jedinstveni identifikacijski broj (JIB) ili pak matični broj. Isto se može učiniti i preko web-stranice cijepise.zdravlje.hr. Također, predstavljeni su i svi brojevi telefona na koje se mogu prijaviti "strani državljani koji se žele cijepiti u RH".
- vjeshalica
#606 Re: Vakcine - iskustva
da li je neko primio sinovac?iksustva
- banjaluka078
#607 Re: Vakcine - iskustva
Juče sam pričala sa ženom koja je zaredala i zvala od-do...7-8 mjesta ju je odbilo. Onda je naletjela na Hercegovku s druge strane žice i na finu priču uspjela dobiti termin.
U Banjaluci jutros Fajzerovanje mlađe raje, dvije s posla vakcinisane.
- zubi
#608 Re: Vakcine - iskustva
Koje godiste je doslo na red u BL?banjaluka078 wrote: ↑01/06/2021 12:48 U Banjaluci jutros Fajzerovanje mlađe raje, dvije s posla vakcinisane.
-
kl123
#609 Re: Vakcine - iskustva
Je li isao iko u Srbiju u prethodnih par dana bez najave/poziva sa eUprave?
-
anonimus03
#610 Re: Vakcine - iskustva
Primili smo mi kolektivno na poslu i jedna stara komsinica sto znam (imala je mozdani i dijabetes). Babi nista, a na poslu nas je vecinu boljela ruka 2-3 dana i poneko se javio sa glavoboljom. Bilo ih je i bez nuspojava. Iduce hefte nam je revakcinacija, pa cemo vidjeti kako cemo tu proci.
Mama vakcinisana pfizerom, ima autoimunu bolest i standardne staracke boljke (visok pritisak itd), od nuspojava je imala glavobolju 3 dana i to je to.
- banjaluka078
- zubi
#612 Re: Vakcine - iskustva
Svaka cast Banjaluci...kod nas ta godista nece doci na red prije jeseni...banjaluka078 wrote: ↑01/06/2021 15:15Ovi moji danas su 1965.-1977.
Sutra se vakciniše tetka, 1949. godište. Isto Pfizer.
-
akcija007
#613 Re: Vakcine - iskustva
@asurbanipal ako ces regularno raditi dq ti ide staz prijava borwvka i sl dobit ces OIB maticni br osiguranika zdravstveno i javis se dr opce prakse tamo i ona ce te vakcinisati
- asurbanipal
#614 Re: Vakcine - iskustva
Hvala na odgovoru
Da, regularno ću raditi, s obzirom da se radi o jednom renomiranom hotelu. Budući da ću sve to dobiti, znači da ću se moći vakcinisati.
-
akcija007
#615 Re: Vakcine - iskustva
Tako je. Kako ces regularno raditi imas zdravstveno preko HZZO vakcinisat ces se bez ikakvih problema + tamo je turisticki sektor prioritet . Cim dobijes zdravstvenu pitaj gdje ti je dr opce prakse da se prijavis kod njegaasurbanipal wrote: ↑01/06/2021 21:50
Hvala na odgovoru![]()
Da, regularno ću raditi, s obzirom da se radi o jednom renomiranom hotelu. Budući da ću sve to dobiti, znači da ću se moći vakcinisati.
- banjaluka078
#616 Re: Vakcine - iskustva
Ipak se i dalje najviše pozivaju starija populacija i mlađi "hroničari", ali svaki put ubace neki manji broj radne populacije da i njih zaštite. Dosta firmi i institucija organiuju vakcinaciju za radnike, pa ide i tako. Kod mene od stotinjak uposlenih, više od 60 se prijavilo za vakcinu, desetak nas je već vakinisano, a ima i dosta raje iz onog talasa februar/mart koji kontaju da im nije žurba zbog antitijela.
- banjaluka078
#617 Re: Vakcine - iskustva
Srećom su u februaru najavljivali 200 hiljada doza Sputnika...i sad će mi se mater načekati za revakcinaciju.
U Republici Srpskoj nedostaju doze sputnjika V, kojima bi trebalo da budu revakcinisani građani koji su prvi dio imunizacije uradili, tako da su oni trenutno na čekanju.
Kako kaže za "Nezavisne novine" Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kada stignu dodatne doze druge komponente sputnjika V, tada će se raditi revakcinacija građana.
"Rok za revakcinaciju ovom vakcinom je do 90 dana", ističe Zeljković.
U dogledno vrijeme očekuje se dodatnih 25.000 doza druge komponente ove ruske vakcine.
Zeljković ističe da će ih dobavljač obavijestiti o tačnom datumu pristizanja.
"Revakcinacija sputnjikom V, kao i astrazenekom, može biti u roku od 90 dana. Do sada niko u Srpskoj nije zakasnio na revakcinaciju", rekao je Zeljković.
Istakao je da je bitno da se niko ne revakciniše prije 21. dana od primanja prve doze vakcine.
Do sada je u Srpskoj prvom dozom vakcinisano više od 102.000 građana, a sa obje doze vakcinisano je više od 32.000 osoba.
"Do sada za imunizaciju je prijavljeno oko 95.000 osoba starijih od 65 godina i njihova vakcinacija još traje. Kada je riječ o trećoj fazi vakcinacije, stalno dobijamo nove spiskove i vakcinacija ovih kategorija teče kontinuirano", zaključio je Zeljković.
Vakcinacija i revakcinacija je juče nastavljena i u Kantonu Sarajevu u Olimpijskoj dvorani "Zetra", a prema planu i protokolu imunizacije Zavoda za javno zdravstvo KS.
"Vakcinacija je počela u osam sati, a na raspolaganju je bilo 7.000 vakcina", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravstva KS.
Ponovili su da građani ne treba da dolaze ukoliko nisu dobili poziv na vakcinaciju, te da će svi koji dođu bez poziva biti vraćeni.
"Pozivamo sve zainteresovane za imunizaciju, a koji se još nisu prijavili, da to učine putem aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja KS na linku https://evakcina-registracija.ezoblak.ba/", stoji u saopštenju.
Sve pozvane na vakcinaciju mole i da poštuju svoje termine naznačene u pozivu kako bi se vakcinacija odvijala neometano, bez stvaranja nepotrebnih gužvi, a na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj proces.
Iako je posljednjih dana u BiH povoljna epidemiološka situacija, imunolozi upozoravaju da je BiH, ipak, u protekloj sedmici zauzela drugo mjesto u svijetu po smrtnosti od posljedica virusa korona.
Prema podacima koji su do sada dostupni javnosti, u BiH je do sada vakcinisano svega 2,59 odsto stanovništa, a revakcinisano 0,88 odsto.
U BiH je juče stiglo i 10.530 doza vakcina protiv virusa korona proizvođača "Pfizer", objavilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH. U objavi na svom Twitter nalogu navode da je riječ o petoj alokaciji EU mehanizma koja je juče stigla u BiH preko graničnog prelaza Gradiška.
"Pod kišobranom EU osjećamo se bezbjednije", poručili su iz Ministarstva civilnih poslova.
- Evelinda
#618 Re: Vakcine - iskustva
Od sutra u Srbiji odobreno kad god i gdje god primiti vakcinu.I to koju zelis nije Astra kao zadnji put.E sad da li osoba sa crp 12 (normalno do 5) moze primiti uopste vakcinu i koju bi izabrali Pfirez ili Rusku?
-
akcija007
#619 Re: Vakcine - iskustva
@medo-medo tacno je da u EU nisu priznati kineske i ruska vakcina ali ih pojedine drzave priznaju. Npr. Grcka, Hrvatska i Spanija priznaju sve vakcine .
Ako i primis neku zapadnu vakcinu npr Astra Zeneca ili Pfizer kako si drzavljanin trece zemlje i dolazis iz trece zemlje nazalost granice EU za takve nisu jos otvorene da slobodno putujes gdje hoces s tom potvrdom . Mi cemo se jos nacekati da mozemo slobodno putovati i sa potvrdama o prijemu bilo koje vakcine
Ako i primis neku zapadnu vakcinu npr Astra Zeneca ili Pfizer kako si drzavljanin trece zemlje i dolazis iz trece zemlje nazalost granice EU za takve nisu jos otvorene da slobodno putujes gdje hoces s tom potvrdom . Mi cemo se jos nacekati da mozemo slobodno putovati i sa potvrdama o prijemu bilo koje vakcine
-
BennyBlanco
#620 Re: Vakcine - iskustva
moze se birati, konkretno u Beogradu na sajmistu imaju sve vakcine osim prve doze ruske vakcine.
- deogest
#621 Re: Vakcine - iskustva
Sutra se Fajzerujemo u Sarajevu. Mosta stela.

-
BennyBlanco
#622 Re: Vakcine - iskustva
Informacija od prije 2 dana, sad da li se nesto promijenilo u medjuvremenu s obzirom da su opet otvorili vakcinaciju za strane drzavljane ne znam. Radno vrijeme je do 15 casova cini mi se na sajmu. Ja sam isao oko 11 i nije bilo nikoga, zavrsio sam sve za 20 minuta od cega je 15 minuta cekanje nakon vakcinacije ali opet, tada vakcinacija za strane drzavljane nije bila dozvoljena tako da je moguce da je sad veca guzva.medo-medo wrote: ↑03/06/2021 11:47jel to provjerena informacija i dokle je radno vrijeme... tj, kad je najbolje da se tamo pojavimBennyBlanco wrote: ↑03/06/2021 08:31moze se birati, konkretno u Beogradu na sajmistu imaju sve vakcine osim prve doze ruske vakcine.
- banjaluka078
#623 Re: Vakcine - iskustva
Kolegica iz BL, 1975. godište, se juče registrovala za vakcinu, danas je zovu da sutra dođe na Fajzerovanje. Bez štele. Bez dijagnoza.
- deogest
#624 Re: Vakcine - iskustva
BL fino to radi, ali kolegica ima i prilino godinica, nije u dvadesetim. I onda vidis onaj krelac iz Lapsus Benda dobio vakcinu ima sedmicu.banjaluka078 wrote: ↑03/06/2021 13:13 Kolegica iz BL, 1975. godište, se juče registrovala za vakcinu, danas je zovu da sutra dođe na Fajzerovanje. Bez štele. Bez dijagnoza.
-
Horke
#625 Re: Vakcine - iskustva
Kako mislis? Na stranici mupa hr stoji da drzavljani trecih zemalja mogu uci sa potvrdom o vakcinaciji vakcinom priznatom od strane eu. Za astra zenecu cak stoji 22 dana od prve doze.akcija007 wrote: ↑02/06/2021 18:03 @medo-medo tacno je da u EU nisu priznati kineske i ruska vakcina ali ih pojedine drzave priznaju. Npr. Grcka, Hrvatska i Spanija priznaju sve vakcine .