Kuran ne govori nista. Samo generalne stvari. Cim krenes u detalje i nesto konkretno sve se svodi na: moze bit bude moze bit ne bude u zavisnosti od toga koji hadis uzmes a koji ignorises.allem_77 wrote: Imaš Kur'an koji ti jedno govori i izabrao si sebi sagovornike koji ti svojim raspravama i stavovima potvrđuju to što Kur'an govori.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
- apsidejzi
#601 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
- Sara03
#602 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pitao si, između ostalog, šta treba da se desi da bi nevjernici povjerovali u Allaha. Oni odgovaraju sa, parafraziram, čudo usred djelovanja molitve. Ti zauzvrat iznosiš naučna dostignuća, kao ekvivalent prethodnog navoda.allem_77 wrote:Nije trolanje. Gdje sam ja u pitanju pomenuo molitvu. To je jednostavno pitanje. Kao što je Ibrahim a. s. tražio odgovor?Dope_Man wrote:Kad bi ljudi manje trolali, a vise koristili mozak da skontaju razliku izmedju naucnog dostignuca i naptrirodnog dogadjaja koji je posljedica npr. molitve... gdje bi mi svi bili.
Eto, to ti je.
- S4mpion
#603 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ispravka*broj dva wrote:Komrad Darvinović je pokrenuo oblast i daleko su dogurali od tada. Ako ne prihvataš evoluciju koje je DOKAZANA na mnogo različitih načina teško te ozbiljno shvatiti.1Dante1 wrote:To sto je drug Darwin rekao? Ni to nije siguran odgovor, ima istu tezinu ko i cudo.broj dva wrote:Daje ga teorija evolucije. Ili smo možda blagoslovljeni od stvaratelja ?Kad smo kod Darwina, sta brat kaze o razlici izmedju muskaraca i zena?
Potvrđena je na mnogo različitih načina, ne dokazana.
-
broj dva
#604 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U pravu si, potvrđena je bolji izraz.
-
allem_77
#605 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ali zašto oni spominju molitvu? Oni niti se mole, niti u to vjeruju.Sara03 wrote: Pitao si, između ostalog, šta treba da se desi da bi nevjernici povjerovali u Allaha. Oni odgovaraju sa, parafraziram, čudo usred djelovanja molitve. Ti zauzvrat iznosiš naučna dostignuća, kao ekvivalent prethodnog navoda.
Eto, to ti je.
Eto da zanemarimo moj odgovor o naučnim dostignućima.
Kada Allah kaže,
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)
Ovaj ajet se odnosi i na budućnost. Po mom mišljenju, ateisti će svako buduće naučno otkriće pripisati nauci. A neće moći prepoznati da je to dokaz. E jedino kada bi vidjeli Boga, možda bi povjerovali?
- apsidejzi
#606 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Po kojem osnovu ti neko otkrice pripisujes Allahu? Do jucer se grmljavina iskljucivo pripisivala Allahu a danas se ignorise cinjenica da svako od nas moze grom napraviti u labaratoriji kad hoce i gdje hoce. Do jucer se vjerovalo da samo Allah drzi ptice u zraku al ce se poslije ispostaviti da to nema veze sa tim nego sa anatomijom ptice. Napravis nesto slicno tome kad ono leti. Bog nije ni potreban. Ili mozda na taj nacin “prisilis” boga da se ponasa na odredjeni nacin.allem_77 wrote:Ali zašto oni spominju molitvu? Oni niti se mole, niti u to vjeruju.Sara03 wrote: Pitao si, između ostalog, šta treba da se desi da bi nevjernici povjerovali u Allaha. Oni odgovaraju sa, parafraziram, čudo usred djelovanja molitve. Ti zauzvrat iznosiš naučna dostignuća, kao ekvivalent prethodnog navoda.
Eto, to ti je.
Eto da zanemarimo moj odgovor o naučnim dostignućima.
Kada Allah kaže,
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)
Ovaj ajet se odnosi i na budućnost. Po mom mišljenju, ateisti će svako buduće naučno otkriće pripisati nauci. A neće moći prepoznati da je to dokaz. E jedino kada bi vidjeli Boga, možda bi povjerovali?
Na kraju skontas da si samo sam sebe ubijedio da neko “vise” bice kontrolise nesto. Sve je to konstrukcija u tvojoj glavi. Istu takvu konstrukciju su napravili i budisti i krscani i svi ostali koji vjeruju u neko vise bice samo ga drugacije zovu.
- apsidejzi
#607 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zar oni ne vide ptice iznad sebe kako raširenih krila lete, a i skupljaju ih? Samo ih Milostivi drži; On, zaista, sve dobro vidi.“, El-Mulk, 19
Evo jedan ajet od kojeg sam ranije glavu okretao i gledao ga kroz prste jer se nije uklapao u logiku. Samo ih Milostivi drzi???
Drzi ih razlika u pritisku jer je molekulama u vadzuhu potrebno vise vremena da predju preko gornje strane krila nego preko donje. To stvara razliku u pritisku koji ako je veci od 9.81m/s2 * masa ptice onda ona ide gore, a ako je isti onda ona ostaje u vazdudu dok ako je nizi ona se spusta na zemlju.
Na istom principu funkcionise avion. Ono sto je ocito jeste da nikakav bog nije potreban za let. Pticu niko ne drzi na nebu. Ona sama mase krilima i pravi razliku u pritisku, ili pomjera rep sto utice na razliku u pritisku. Ono sto je drzi u vazduhu je mehanika i balans izmedju njene mase i razlike u pritisku.
Ono sto autor ajeta iznad nije znao ( a kako bi to i mogao znati u sestom stoljecu) jeste mehanika leta. Nije samo mahanje krilima razlog sto ptica leti. To je ono sto je vidljivo nama a to jedino sto su ljudi u sestom stoljecu i mogli znati o letenju. Danas imamo avione koji ne masu krilima ali ipak lete jer princip onoga sta drzi ptice na nebu NIJE mahanje krilima nego razlika u pritisku u odnosu na masu objekta koji leti.
U ovom ajetu se jasno vidi neupucenost onoga koji je pisao ajet i vidi se da ga je pisao neko iz tog perioda a ne neko ko sve zna i moze. Razlog zasto ovaj ajet zvuci logicno je kognitivna pristrasnost mozga. Mislim, sad mi je ovo smjesno kad se sjetim koliko sam ignorisao ovaj aket i okretao glavu od njega da bih zastitio ego i ostatak konstrukcije u mojoj glavi.
Evo jedan ajet od kojeg sam ranije glavu okretao i gledao ga kroz prste jer se nije uklapao u logiku. Samo ih Milostivi drzi???
Drzi ih razlika u pritisku jer je molekulama u vadzuhu potrebno vise vremena da predju preko gornje strane krila nego preko donje. To stvara razliku u pritisku koji ako je veci od 9.81m/s2 * masa ptice onda ona ide gore, a ako je isti onda ona ostaje u vazdudu dok ako je nizi ona se spusta na zemlju.
Na istom principu funkcionise avion. Ono sto je ocito jeste da nikakav bog nije potreban za let. Pticu niko ne drzi na nebu. Ona sama mase krilima i pravi razliku u pritisku, ili pomjera rep sto utice na razliku u pritisku. Ono sto je drzi u vazduhu je mehanika i balans izmedju njene mase i razlike u pritisku.
Ono sto autor ajeta iznad nije znao ( a kako bi to i mogao znati u sestom stoljecu) jeste mehanika leta. Nije samo mahanje krilima razlog sto ptica leti. To je ono sto je vidljivo nama a to jedino sto su ljudi u sestom stoljecu i mogli znati o letenju. Danas imamo avione koji ne masu krilima ali ipak lete jer princip onoga sta drzi ptice na nebu NIJE mahanje krilima nego razlika u pritisku u odnosu na masu objekta koji leti.
U ovom ajetu se jasno vidi neupucenost onoga koji je pisao ajet i vidi se da ga je pisao neko iz tog perioda a ne neko ko sve zna i moze. Razlog zasto ovaj ajet zvuci logicno je kognitivna pristrasnost mozga. Mislim, sad mi je ovo smjesno kad se sjetim koliko sam ignorisao ovaj aket i okretao glavu od njega da bih zastitio ego i ostatak konstrukcije u mojoj glavi.
-
exampLe.
#608 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Citam sad kako je Kur’an bio u pravu u vezi “kretanja” mjeseca u S obliku (36:39).
Veoma zanimljivo, volio bi da i ostali daju svoje misljenje.
- apsidejzi
#609 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
To je nesto do prevoda garant!!exampLe. wrote:Citam sad kako je Kur’an bio u pravu u vezi “kretanja” mjeseca u S obliku (36:39).
-
exampLe.
#610 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ovo predstavljaju kao cudo Kur’ana.apsidejzi wrote:To je nesto do prevoda garant!!exampLe. wrote:Citam sad kako je Kur’an bio u pravu u vezi “kretanja” mjeseca u S obliku (36:39).
-
exampLe.
- apsidejzi
#612 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ako se ispostavi da nesto nije uredu i da cudo ne stoji kazacemo da Harun Yahya nije vjerodostojan i ne moze predstavljati svih milijardu i po muslimana. Brat bratu 100.000 ako naguras moze i milion.exampLe. wrote:Ovo predstavljaju kao cudo Kur’ana.apsidejzi wrote:To je nesto do prevoda garant!!exampLe. wrote:Citam sad kako je Kur’an bio u pravu u vezi “kretanja” mjeseca u S obliku (36:39).
-
zijancer
#613 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zanimljivo da se Brian Cox nikada nije pojavio na pdf-u.
-
allem_77
#614 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ona dvojica su barem odgovorili na pitanje. A ti postavljaš kontrapitanje?apsidejzi wrote:Napravis nesto slicno tome kad ono leti.
Na kraju skontas da si samo sam sebe ubijedio da neko “vise” bice kontrolise nesto. Sve je to konstrukcija u tvojoj glavi. Istu takvu konstrukciju su napravili i budisti i krscani i svi ostali koji vjeruju u neko vise bice samo ga drugacije zovu.
Sura El Bekare - Krava
258
Zar ne znaš za onoga koji se s Ibrahimom o Gospodaru njegovu prepirao, kada mu je Allah carstvo dao?! Kad Ibrahim reče: "Gospodar moj je Onaj Koji život i smrt daje!", on odgovori: "Ja život i smrt dajem!" Ibrahim reče: "Allah čini da Sunce izlazi s istoka, pa učini ti da iziđe sa zapada!" I nevjernik se zbuni! Allah doista silnike ne upućuje na Pravi put!
- apsidejzi
#615 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jebo me svak ako ja vidim upitnik ili upitnu formu u citiranomallem_77 wrote:Ona dvojica su barem odgovorili na pitanje. A ti postavljaš kontrapitanje?apsidejzi wrote:Napravis nesto slicno tome kad ono leti.
-
allem_77
#616 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
apsidejzi wrote: Po kojem osnovu ti neko otkrice pripisujes Allahu?
-
exampLe.
#617 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Aha, ono isto Sunce koje zalazi u mutan izvor i koje ce se sudariti sa Mjesecom (iako je vece 400x od tog istog mjeseca pa to Suncu dodje kao da musica udari u dinosaurusa ali o tom-potom) ?
Ono isto Sunce koje po Kur’anu kruzi oko planete Zemlje?
Je li na isto Sunce mislimo?
Ono isto Sunce koje po Kur’anu kruzi oko planete Zemlje?
Je li na isto Sunce mislimo?
- King Theoden
#618 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kad ono doda potpitanjeapsidejzi wrote: Evo kulturno i fino pitam bez smajlija: kako glasi ispravan prevod ajeta?
Dodajem potpitanje: zasto je neisprani prevod u upotrebi te zasto se islamska zajednica ne oglasi o losem prevodu te isti povuce iz upotrebe?
Mozda jos jedno potpitanje: Zasto je Korkut preveo pogresno?
Pitaj islamsku zajednicu. Nisam ti ja tom korkutu čuvao svijeću pa da znam zašto je preveo kako je preveo.
I meni je to jednaka misterija, baš ko i tebi, pogotovo kad vidim ajet i veznjake u istom.
Sad o prevodu...
Poznato je da su interpunkcijski znakovi dodati naknadno kako bi se lakše čitalo.
Recimo nakon dijela koji kaže da njihovo tumačenje zna samo Allah. Zašto je tu tačka? Niko nema odgovor na to pitanje. Recimo, imaš pitanje na koje odgovor zna apsidejzi. i drugi kojima ga je otkrio. Ima li logike da nakon tvog imena ide tačka?
Da ne stavljam arapski, evo transkripcija pa da se može ako treba kopirati i odnijeti na provjeru.
Huvelezi enzele alejkel kitabe minhu ajatu-m - muhkematun hune umul kitabi ve uharu mutešabihat fe emelezine fi kulubihim zejgun fe jetebiune ma tešabehe minhubtigael fitneti vebtigae te'vilih ve ma ja'lemu te'vilehu ilAllah ve-r-rasihune fil ilmi jekulune amena bihi kulu-min indi rabina ve ma jezekeru ila ulul elbab.
Ovo je taj ajet bez naknadno ubačenih tački.
Tako dobija skroz drugo značenje.
Evo i moj prijevod:
On tebi objavljuje knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni, govore: "mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" A samo razumom obdareni shvaćaju.
-
zijancer
#619 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
To otprilike znači da se Julia Child ne bi trebala baviti astronomijom, fizikom, medicinom, ili oblastima koje nije bliže studirala (tumačenjem i objašnjavanjem, mislim).
Inače imamo ovaj rezultat http://www.wellnesseden.rs/zaper/
Inače imamo ovaj rezultat http://www.wellnesseden.rs/zaper/
Last edited by zijancer on 16/07/2019 09:58, edited 1 time in total.
- cincilator2012
#620 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A vi ste kao expert po pitanju ko je vjernik, a ko nije ? LOL
Dino34 wrote:Hell noBloo wrote:imas problema sa razumijevanjem napisanog.
Bila je to ispravka pogrešnog navoda.
Oni nikada nisu bili vjernici niti su razumjeli tekst objave; niti su bili ispravno naučeni. Meni je očigledno da ne vladaju osnovnim pojmovima, a kamoli detaljima koje možeš naučiti tek nakon što pročitaš dvije prikolice knjiga.
Ogromna je razlika između vjernika i muslimana. A, sudeći prema njihovim izjavama, i ovo musliman sam dao onako, hajmo reći velikodušno.
-
exampLe.
#621 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
“On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju.”Dino34 wrote: Evo i moj prijevod:
On tebi objavljuje knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni, govore: "mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" A samo razumom obdareni shvaćaju.
I de mi reci koja je razlika izmedju tvog prijevoda i ovog za koji ti tvrdis da je netacan?
- apsidejzi
#622 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Evo Korkuta:Dino34 wrote:
Ovo je taj ajet bez naknadno ubačenih tački.
Tako dobija skroz drugo značenje.
Evo i moj prijevod:
On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: 'Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!' – A samo razumom obdareni shvaćaju.
Znaci razlika je u tacki ispred bolddiranog dijela. Nije li tebi malo cudno da najnejasniji ajet biva upravo onaj koji govori da su drugi ajeti jasni osim ponekih. Meni to lici na suplju. Svi su jednaki samo su neki malo jednakiji. Mislim, sta bi sad od onog da Kur’an nudi odgovor na svako pitanje?
Haman nudi na svako pitanje osim na one na koje ne moze. To kao ja da kazem mogu podici sve tegove u teretani osim onih koji su mi teski.
Last edited by apsidejzi on 16/07/2019 10:00, edited 1 time in total.
- King Theoden
#623 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Hod čiko da bonu 
i loma odmori od tog interneta
exampLe. wrote:de mi reci koja je razlika izmedju tvog prijevoda i ovog za koji ti tvrdis da je netacan?
-
exampLe.
#624 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
To ti odgovor?Dino34 wrote:Hod čiko da bonu
exampLe. wrote:de mi reci koja je razlika izmedju tvog prijevoda i ovog za koji ti tvrdis da je netacan?
Tobejarabi.
Kad skontam, od koga je dobro je.
-
zijancer
#625 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Nejasan je utoliko što ukazuje na razvojni put klasičnog šarlatana.
A to je svakome teško priznati.