Saopćenje za javnost Naše stranke
Naša stranka: Podrška Organizacionom odboru Povorke ponosa
Naša stranka najoštrije osuđuje govor mržnje u javnom prostoru kojim je popraćena najava održavanja Povorke ponosa u Sarajevu i poziva nadležne institucije da svojom reakcijom zaštite organizatore povorke od uvreda i poziva na nasilje. Ujedno, izražavamo punu podršku Organizacionom odboru Povorke ponosa u njihovom protestu protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava.
Bosna i Hercegovina je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da svaka osoba ima pravo na slobodu i sigurnost. Dužnost institucija ove zemlje jeste da svojim građanima garantuje slobodu kretanja, izražavanja i okupljanja, te da ih zaštiti od diskriminacije bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost i sve druge posebnosti uključujući seksualno opredjeljenje.
Opredjeljenje Bosne i Hercegovine za evropski put uključuje dosljednu zaštitu ljudskih prava, pogotovo ako imamo u vidu da skoro svaki stanovnik ove zemlje može iskusiti institucionalnu diskriminaciju na nekom dijelu njene teritorije. Zato posebnu odgovornost imaju političari i nosioci zakonodavnih i izvršnih mandata koji su se posebnim etičkim kodeksima obavezali da isključe predrasude prema osobama drugačijih stavova, vjerovanja i opredjeljenja.
Ljudska prava se ne smiju tretirati kao supermarket iz kojeg možemo birati prava jednih a u isto vrijeme ignorisati prava nekih drugih. Kao i uvijek tokom svog desetogodišnjeg postojanja, Naša stranka bezuvjetno podržava ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine.
Povorka ponosa u Sarajevu
-
Rizvan
#601 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Napokon se javila NS.

- Lincoln-Burrows
#602 Re: Parada ponosa, Sarajevo 2019
Ne vjerujem, kod mene nebi garant.Kolinda wrote:Mislim da bi u z. Hercegovini bez problema prošle parade tog tipa.Lincoln-Burrows wrote:Za male tradicionalne sredine nije realno očekivati da će organizirati paradu LGTB,
čak mislim da u BiH nema još pogodnog mjesta za to, ne vidim razloga zašto brzati u vezi ovoga.
- Ramzess Veliki
#603 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nisu sam su se ufurali da su neka intelektualna elita jer se bubaju u dupe.sumirprimus wrote:jebte samo u gejeva(osim ypg) sve sarene zastave, dugine boje, srculenca, poljupci, kupace gace, golotinja, nista crne zastave mrtvacke glave paljenja lutki zastava pozivanja na linc.
mozda su gejovi normalniji od strejtova???
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#604 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
napokoM glas razuma... selam
nego okupljanje kod sebilja i svak nek nagrabi kamenica usput iz maHale il su sela...
SVIJET ZGROŽEN NOVIM ZAKONOM
Sultan naredio: Od sutra se homoseksualci kamenuju do smrti, a i za preljub slijedi jeziva kazna!
Na nove odredbe reagirale su mnoge udruge za ljudska prava, slavne osobe poput Georgea Clooneyja, Eltona Johna i Jamie Lee Curtis, ali i mnogi političari poput bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena ili austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.
U srijedu, 3. aprila, na Bruneju stupa na snagu zakon kojim će se preljub i homoseksualni spolni odnos kažnjavati smrću i to kamenovanjem, piše CNN
Svatko tko je proglašen krivim za ova kaznena djela bit će kamenovan do smrti, prema novom kaznenom zakonu koji se temelji na šerijatskom pravu, islamskom pravnom sustavu koji određuje stroge tjelesne kazne, prenosi Index.hr.
George Clooney, Elton John i Jamie Lee Curtis
Nove i stroge zakone sultan Bruneja, Hassanal Bolkiah, najavio je još 2014. godine i postupno ih uvodio u praksu. Posljednja faza provedbe, koja uključuje nove zakonske odredbe, bila je jedva zamjetno objavljena na internetskoj stranici državnog odvjetnika u prosincu prošle godine.
Na nove odredbe reagirale su mnoge udruge za ljudska prava, slavne osobe poput Georgea Clooneyja, Eltona Johna i Jamie Lee Curtis, ali i mnogi političari poput bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena ili austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.
“Kamenovanje ljudi na smrt zbog homoseksualnosti ili preljuba užasno je i nemoralno. Svaka osoba na zemlji zaslužuje dostojanstven život i život bez straha. Nema opravdanja ni u kulturi ni u tradiciji za ovakvu vrstu mržnje i nehumanosti“, napisao je Biden na Twitteru.
- Pozivam sultana Bruneja da povuče smrtnu kaznu kamenovanjem za homoseksualna djela. Isto vrijedi i za druge zemlje koje imaju takve okrutne i neljudske zakone. Niko ne smije biti kriminaliziran na temelju svoje spolne orijentacije ili spolnog identiteta - na Twitteru se izjasnio kancelar Kurz.
Sultan je postojan i neuznemiren
No, izgleda da navedene izjave ne znači puno sultanu Bruneja. Iz Ureda premijera poručili su ove subote kako ne planiraju stopirati zakon zbog međunarodnog pritiska.
- Brunej Darussalam je suverena islamska i potpuno neovisna zemlja te, kao i sve druge neovisne zemlje, provodi svoju vlastitu vladavinu prava - navodi se u saopćenju Ureda premijera.
LGBT zajednica bježi
Mnoge osobe homoseksualne orijentacije bježe iz Bruneja, strahuju za svoj život. Transseksualna osoba Zain pobjegla je iz Bruneja krajem 2018. godine i sada traži azil u Kanadi, prenosi Index.hr.
- Željela sam živjeti svoj život prema vlastitim uvjetima, u smislu da sam htjela biti žena. Htjela sam živjeti život bez vjerskog fundamentalizma i konzervativizma pa sam napustila zemlju. Prema šerijatskom zakonu bila bih kažnjena i zatvorena - kaže Zain.
nego okupljanje kod sebilja i svak nek nagrabi kamenica usput iz maHale il su sela...
- Kolinda
#605 Re: Parada ponosa, Sarajevo 2019
Kod mene bi 100% prošlo bez ikakvih problema...Lincoln-Burrows wrote:Ne vjerujem, kod mene nebi garant.Kolinda wrote:Mislim da bi u z. Hercegovini bez problema prošle parade tog tipa.Lincoln-Burrows wrote:Za male tradicionalne sredine nije realno očekivati da će organizirati paradu LGTB,
čak mislim da u BiH nema još pogodnog mjesta za to, ne vidim razloga zašto brzati u vezi ovoga.
- Ramzess Veliki
#606 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ja ne pusim I ne smetaju mi pusaci I vido sam kako se nehumano odnosi prema pusacima u svijetu, kako ih se trpa u odvratne sobicke na aerodromima i zabranjuje sjedenje u bastama.mouton noir wrote:Ti svojim pusenjem u zatvorenim javnim prostorima direktno ugrozavas zdravlje drugih ljudi i djece i onemogucujes im da disu normalno. A da ne govorim o zasmradivanju njihove odjece odvratnim dimom_lepi_ wrote:Ja predlažem da pušači organizuju paradu pušenja. Jbg, naše je osnovno ljudsko pravo da pušimmo kako mi hoćemo i gdje hoćemo, niko ne razmišlja o psihičkim problemmima koje mi pušači imamo radi raznoraznih zabrana, kako to utječe na porodiči život, kako na psolovni. Kad mogu i ostali zašto ne i pušači?
- Henry Chinaski
#607 Re: Parada ponosa, Sarajevo 2019
Ima li još neko osim mene da nije pokrenuo ovu temu?
Kontam da zajedno otvaramo ako je još neko ostao. Da ne otvaram sam...
Kontam da zajedno otvaramo ako je još neko ostao. Da ne otvaram sam...
- Ommadawn
#608 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nehumano se odnosi prema pušačima u svijetu...

No dobro, šta očekivati od nekoga ko vjeruje da postoje piramide u Visokom...
No dobro, šta očekivati od nekoga ko vjeruje da postoje piramide u Visokom...
- Henry Chinaski
#609 Re: Parada ponosa, Sarajevo 2019
Sve dok se klade, adeze s njima nema problema. Podržaće i kardinal, nema problema...insomnia78 wrote:Jes. Adeze je poznat po podrsci LGBT zajednici
-
Hakiz
#610 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ko _lepom_ brani da puši kome hoće?
- S4mpion
#611 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Opet gomila istih plaćeničkih faca nazor nameće svoje nakaradne ideje običnoj raji, među kojom žive bez problema, a ne pada im na pamet obračunavat' se sa državnim institucijama, jer gdje ćeš na ruku koja te hrani?
I čude se što ih policija mora štitit'...
I čude se što ih policija mora štitit'...
-
Hakiz
#612 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
I opet grupa koja je otišla u zemlje u kojima se paradira svaki dan junački, iz udobnosti fotelja, se bori da parade ne bude u zemlji iz koje su otišli i koju vide 15 dana godišnje.
- King Theoden
#613 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ima l kakog posla na tim brunejima pa da se preselim?
E, baš ti. Ti mi trebaš jer živiš u komšiluku.Ramzess Veliki wrote:Ja
Čekaj druže, neka se izjasne da vidimo jesu li obični plaćenici, ili se radi o homoseksualcima. Ako je ovo drugo, red je da ih podržimo.S4mpion wrote:Opet gomila istih plaćeničkih faca nazor nameće svoje nakaradne ideje običnoj raji, među kojom žive bez problema
-
hipija
#614 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Pa mogli su sve isti dan i u jednom paketu.Altsa wrote:ne mogu 9.januara zauzeto.sumirprimus wrote:mene sad vise interesuje sto 8og septembra bas???
Željka, predsjednika PC-a i Anu Prekodrinsku staviti na čelo obiju povorki.
- Ommadawn
#615 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nemoj mene svrstavati tu, jaraneHakiz wrote:I opet grupa koja je otišla u zemlje u kojima se paradira svaki dan junački, iz udobnosti fotelja, se bori da parade ne bude u zemlji iz koje su otišli i koju vide 15 dana godišnje.
- Sara03
#616 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Zar neki padaju toliko nisko pa citiraju i Boška Obradovića. 
Ovaj narod i nije za drugo nego da ga se jebe.
Sa B strane.
Bez lubrikanta.
Sa B strane.
Bez lubrikanta.
- MarlboroGold
#617 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nisi ti to nešto dobro shvatio. Čovjek je napisao da je seksualnost jedan od aspekata života, a u školi učimo o svim životnim aspektima, ali ne i o seksualnosti implicirajući da bi sa time imali zrelije i odgovornije generacije nego danas. Sa time sam se složio i samo dodao da bi to trebalo biti obavezno što se mene tiče.Ramzess Veliki wrote:Pa ne govorimo o vlastitoj potrebi za edukacijom bolan.MarlboroGold wrote:Tako je. Da se ja pitam seksualno obrazovanje bi trebalo biti obavezan predmet u školi makar na jednoj godini/jednom razredu u srednjoj. Postoji x razloga zašto bi trebalo...![]()
- piupiu
#618 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
JoooooooooojOmmadawn wrote:Nehumano se odnosi prema pušačima u svijetu...![]()
... nehumano je kad ga staviš u zatvoreni prostor s ostalim (samo)ubicama. Gdje su ovi što viču gej populaciji 'u svoja četiri zida' da viču isto pušačima? I da traže da im se oduzmu djeca, jer pušenje je neprirodno i predstavlja dokazanu zdravstvenu opasnost za djecu... puno ozbiljniji, izuzetno rasprotranjen, svakodnevni problem BeHa društva.
-
palermo
#619 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nego ovo.......
malo čitajući postove primijetih da se spominje ime Branka Ćulibrka u kontekstu organizovanja povorke.......dakle, za one koji ne znaju, Branko i njegova ekipa (većinom LGBT populacija) su jedni od rijetkih (ako ne i jedini) koji zajedno sa Bošnjacima izađu na dan bijelih traka i obilježe zločine u Prijedoru.....
i da, čestitke NS na jasno izrečenom stavu
malo čitajući postove primijetih da se spominje ime Branka Ćulibrka u kontekstu organizovanja povorke.......dakle, za one koji ne znaju, Branko i njegova ekipa (većinom LGBT populacija) su jedni od rijetkih (ako ne i jedini) koji zajedno sa Bošnjacima izađu na dan bijelih traka i obilježe zločine u Prijedoru.....
- shbc
#620 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
U principu mi je svejedno hoce li se odrzati ili ne, ali ne mislim da je dobra ideja. Problem koji ova populacija ima je vise socioloske prirode nego pravne (iako i tu ima nekih stvari koje su zalonima garantovane heteroseksualnim osobama, a njima ne). Ovim mislim da se nece puno postici na tom polju. Licno smatram da su serije kao Will & Grace ili film Parada puno efektivniji u borbi za prihvatanje u drustvu nego povorke. Ovako je neminovno da ce doci do incidenta, polupanih izloga i razbijenih glava, a nece bas nesto uticati na svijest ljudi.
Ali eto... Kako god, sretno ucesnicima. Mislim da ce vam (nazalost) trebati.
Ali eto... Kako god, sretno ucesnicima. Mislim da ce vam (nazalost) trebati.
- Ommadawn
#621 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Boško ObradovićSara03 wrote:Zar neki padaju toliko nisko pa citiraju i Boška Obradovića.
Sa B strane.
Bez lubrikanta.
Bacanje sa litice
Podržavanje kamenovanja
Nehuman tretman pušača
Ma načitat ćeš se ti na ovoj temi svačega.
- Bloo
- Globalna šefica
#622 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Mene samo brine očita diskriminacija ostalih slova na ovom forumu...svi se uhvatili L i G...a B?T?Q?A?A+?I?
tsk
tsk
- animals
#623 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Zanimljivo da u zemlji koju vode tri pedera, se
uopce raspravlja o tome..
uopce raspravlja o tome..
- MarlboroGold
#624 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Treba govoriti LGBT i onda cijelu abecedu nakon t. Tako se ne može napraviti greška, jer samo dodaju slova 
-
zrakomlat
#625 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
palermo wrote:Nego ovo.......