Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#601 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

insomnia78 wrote:Pa jes. Bila je ona sto joj fale kulturna desavanja
ma nije. ne moze biti taj razlog. jerbo su uvijek i samo pare. zna forum.
insomnia78

#602 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Kako da ne. Sa oskudnim znanjem jezika i radom u magacinu kultura je prvononcemu pomislis
madner

#603 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Otvara se novi svijet u magacinu. :D
hadzinicasa

#604 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

a svi su isti. i imaju jednaku naobrazbu, odnosno odsustvo iste, znanje jezika i idu na niskoplacene poslove.

ne kazem ja da ne idu ljudi zbog materijalne situacije, samo kazem da ljudi idu i iz drugih razloga, kombinacije ova dva, neka druga dva ili tri. nebitno.
insomnia78

#605 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa odu. Dvoje troje
hadzinicasa

#606 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

a na ovoj i svim drugim ovakvim temama se na to dvoje-troje treba izurinirati, po mogucnosti coporativno uz to sarati malo, jerbo nismo novi ovdje, diskreditirati, ismijati, omalovaziti svaki pokusaj izrazavanja drugacijeg stava, obrazlozenja vlastitih pobuda i dijeljenja vlastitog iskustva koje odudara od percepcije foruma o motivima ljudi koji odlaze iz BiH.

edit, zaboravih: uz to zakljuciti da nisu oni otisli zbog motiva koje su naveli nego zbog para. jer forum zna bolje.

cestitam.
Last edited by hadzinicasa on 01/11/2018 11:08, edited 1 time in total.
Fudo387

#607 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Pa odu. Dvoje troje
Jedno.
Aleksandar Hemon, i kapak.
A i on je sudje prao kod Mustafe u cevabdzinici dok je skont’o dje je.
insomnia78

#608 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ne treba. Treba se izurinirati na price kako ces se sa oskudnim znanjem jezika i minimalcem snaci za par mjeseci
merk030

#609 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by merk030 »

Po meni je materijalna situacija tek na 3,4 mjestu razloga odlaska ljudi, dosta drugih stvari utice na to.

Nepotizam i korupcija su po meni među prva dva razloga, ali nije to stvar vlasti već nas ljudi, među nama ima onih kojim je u redu da se zaposle preko veze, i dok god to bude u redu necemo naprijed.

Imam rođaka koji se tako zaposlio, i on ne vidi nista lose u tome.

Dosta ljudi ima koji ce radije dati 20 KM policajcu nego da mu pise kaznu, to je problem.

I to je na neki nacin patriotizam, ako odbijes da ucestvujes u takvim stvarima.
haubica_i_to_teshka

#610 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by haubica_i_to_teshka »

elcaliente wrote:Za 5 godina nije moguce nauciti Njemacki jezik tako dobro da radis neki ozbiljan kancelarijski posao.
Taj sto radi danas u magacinu i za 5 godina ce pricati isto takav Njemacki jer je okruzen Rumunima, Bugarima i Albancima. Madzar mu je sef a Svabu vidi samo na TV.
Mozda promjeni pisao da ode iz magacina u prodavnicu ili restoran ili ciscenje zgrada. To mu je domet za citav zivot, jer on mora raditi, racuni stizu. Eh onda hoce malo u Bosnu pa najveca pocetnicka greska kupi sebi polovan auto na kredit i sa tim je zavrsio za narednih 20 godina.

Za bilo kakav ozbiljan kanclarijski posao je konkurencija drugacija i puno jaca.

Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 3 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
mislim da se samo malo shalish sa nama

.
stakasa

#611 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

madner wrote:Pocela prica prije odlaska. Cevapi bljutavi, kobaja bavarska dobra. :D
Joj dobro si... Manje vise pravilo da im se u startu ogadi hrana iz BiH. Znaju i oni cevapi iz prikolica sa plinskog rostilja u Stockholmu biti bolji od domacih. Jebi ga krupan je to korak. Treba za taj odlazak i hrabrosti i snage, ljudi su sigurno u iskusenju i onda se pumpaju. Kako god, sretno svima!
insomnia78

#612 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Zanimljivo kako ove price po pravilu pricaju oni koji nisu gore
djkurt

#613 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by djkurt »

elcaliente wrote:Za 5 godina nije moguce nauciti Njemacki jezik tako dobro da radis neki ozbiljan kancelarijski posao.
Taj sto radi danas u magacinu i za 5 godina ce pricati isto takav Njemacki jer je okruzen Rumunima, Bugarima i Albancima. Madzar mu je sef a Svabu vidi samo na TV.
Mozda promjeni pisao da ode iz magacina u prodavnicu ili restoran ili ciscenje zgrada. To mu je domet za citav zivot, jer on mora raditi, racuni stizu. Eh onda hoce malo u Bosnu pa najveca pocetnicka greska kupi sebi polovan auto na kredit i sa tim je zavrsio za narednih 20 godina.

Za bilo kakav ozbiljan kanclarijski posao je konkurencija drugacija i puno jaca.

Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 3 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
Kako ko jarane, kako ko. Meni je brat bratu potrebno jedno 3 godine max da naucim skoro perfektno strani jezik, čak i naglasak pokupim pa domicilno stanovništvo ne može da vjeruje da sam stranac. Dvaputa isprobao i uvjerio se, jedini uslov je da jezik učim u državi u kojoj se isti govori.
Nivelacija

#614 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

@kikibombona banuj se samoinicijativno..
Ti kakve floskule pises to ne pise ni zadrti kadar SDA kada vrse propagandu

Bolje biti skladistar u njemackoj i istovarat brasno nego biti sef u bosni :lol:
Nisi ti momcino istovario nikad kamion :mrgreen:

Ovo me podsjeca kad je moda neceg, trend pa ga svi furaju a polovini ne stoji a jbg ipak je trend odoh i ja...

Spominju se plate od 6000 eura po temi itd.:lol:

Lobiranja, korupciju, nismo mi izmislili nego zapad, ili se zive u zabludama da se tamo ne stimaju tenderi, da nema lobiranja :lol:

Ili kaze osjecam se sigurnije, a svaki dan teroristicki napad :roll:

Jedino zbog cega se ide su finansije, sve ostalo je ubleha.

Neko je bosni ispricao pricu da ima jednake sanse kao hans svabo upasti na neki dobar posao a nikad ga neces dobiti ako svabo hoce tu poziciju, hamalit ces, ljeciti ljude, raditi poslove koje njece nemci iz ponizenja i to je to, izuzev 2-3% nasih developera, doktora, inzinjera sa odlicnim njemackim.
ExNihilo

#615 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

insomnia78 wrote:Zanimljivo kako ove price po pravilu pricaju oni koji nisu gore
Kao što dijasporci kontriraju istima, a ni u primisli ne kontaju vratiti se "dole".
insomnia78

#616 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

ExNihilo wrote:
insomnia78 wrote:Zanimljivo kako ove price po pravilu pricaju oni koji nisu gore
Kao što dijasporci kontriraju istima, a ni u primisli ne kontaju vratiti se "dole".
Ne mislis li mozda da pricamo iz iskustva?
Tomahawk11
Globalni moderator

#617 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Svakako, bolje istovarati kamion za 1500 eura u Njemačkoj nego biti šef za 2000 KM u BiH.
Nadođe to u vožnji, za par godina će i tamo biti šef.
Fudo387

#618 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Tomahawk11 wrote:Svakako, bolje istovarati kamion za 1500 eura u Njemačkoj nego biti šef za 2000 KM u BiH.
Hoce, unaprijedice ga za dvije godine, dace mu jos dva magacina da istovara.
insomnia78

#619 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:
Tomahawk11 wrote:Svakako, bolje istovarati kamion za 1500 eura u Njemačkoj nego biti šef za 2000 KM u BiH.
Hoce, unaprijedice ga za dvije godine, dace mu jos dva magacina da istovara.
Automatizacija molim lijepo. Pritisnes dugme vreca na đale
ExNihilo

#620 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

insomnia78 wrote:
ExNihilo wrote:
Ne mislis li mozda da pricamo iz iskustva?
Zapravo je vrlo jednostavno. Kad povučeš crtu, ako tu gdje si nije bolje, vratit ćeš se. To što se nisi vratio, govori više od upisa na forumu, ne misliš li?
insomnia78

#621 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

ExNihilo wrote:
Zapravo je vrlo jednostavno. Kad povučeš crtu, ako tu gdje si nije bolje, vratit ćeš se. To što se nisi vratio, govori više od upisa na forumu, ne misliš li?
To ne znaci da bi tebi godila moja situacija. Mozda ja u Bosni nisam imo za hljeba pa mi ovo ovdje premija. Mozda me stid da se vratim jer nisam uspio, mozda...
insomnia78

#622 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Za kulturu se uvijek trazi stolica vise
Image
Kikibombona

#623 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 2 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
Zavisi od ambicija i kapaciteta covjeka. Nema tu nikakvog pravila.

Dobar jaran je fizioterapeut. Dvije godine Nj i radi u struci. Njemacki govori normalno, nema problema kod sporazumjevanja. Daleko od idealnog, ali njemu dovoljno. Terminologijom vezanom za posao vlada dobro i to mu je bitno. On nema potrebu da radi ubrzano na njemackom. Sad ganja nekakve certifikate, polaze ispite itd.

Drugi jaran u BiH radio kancelarijski posao. Ovdje sastavlja plocasti namjestaj i odlicno zaradjuje. Vec tri godine ovdje i vidim da ima malih poteskoca kod sporazumjevanja. Njemu ide dobro i nema motiv da ubrzano radi na usavrsavanju njemackog. Ima bosancerosko drustvo i slabo komunicira sa Svabama.

Ovaj drug sto radi u magacinu, u BiH bio sef u banci. Ovdje manje od godinu. Vec parla njemacki bez zadrske, iako nije imao skoro nikakvo znanje kada je dosao. Pametan i ambiciozan momak. Ide na nekakve kurseve, aktivno usavrsava jezik.

Jaranica u BiH radila kancelarijski posao. Sada je u restoranu. Ovdje vec dvije godine. Normalno govori njemacki al' nedovoljno da radi u struci. Dvoje djece, zajebancija. I ona ide na kurs, polaze razliku predmeta, ganja nekakve certifikate. Ambiciozna zena, nema sumnje da ce uspjeti.

To su samo prijatelji iz minhenske regije. Sve je idnividualno i do covjeka. Nije njemacki jezik nuklearna fizika. Ja ucim i cini se veoma lagan. Naravno da je potrebno dosta vremena da se dovede na zavidan nivo. Koliko truda - toliko plodova.

Jedno je zajednicko za sve, svi su izrazito zadovoljni sto se posla tice. Radna atmosfera je velika pozitivna promjena u odnosu na BiH. To svi isticu kao najvazniji detalj. E sad, koliko si ambiciozan i inteligentan, toliko ces daleko stici. Nista ne pada sa neba.

To tvoje da ce neko citav zivot raditi u magacinu i da nema sanse za bolje je prava luzersko-fatalisticka 'bosanstina'.
ExNihilo

#624 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

insomnia78 wrote:
ExNihilo wrote:
To ne znaci da bi tebi godila moja situacija. Mozda ja u Bosni nisam imo za hljeba pa mi ovo ovdje premija. Mozda me stid da se vratim jer nisam uspio, mozda...
Onda ćemo zaključiti da je iskustvo obavezno individualno, da ne vrijedi generalizirati ni u jednom pravcu, te da su ovakve teme i uvjeravanja besmisleni.
Banksy

#625 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Banksy »

hadzinicasa wrote:a na ovoj i svim drugim ovakvim temama se na to dvoje-troje treba izurinirati, po mogucnosti coporativno uz to sarati malo, jerbo nismo novi ovdje, diskreditirati, ismijati, omalovaziti svaki pokusaj izrazavanja drugacijeg stava, obrazlozenja vlastitih pobuda i dijeljenja vlastitog iskustva koje odudara od percepcije foruma o motivima ljudi koji odlaze iz BiH.

edit, zaboravih: uz to zakljuciti da nisu oni otisli zbog motiva koje su naveli nego zbog para. jer forum zna bolje.

cestitam.
U zadnje vrijeme, sve koje znam, a odlaze odavde, su visokoobrazovani, mladi ili srednjih godina. Neki i s budžeta i sigurne plate narednih 20 godina. Rečenica koja najbolje opisuje to stanje uma, a ne izlazi mi iz glave u zadnje vrijeme, je: ''samo da nisu tu''.

Znam čak dvije sss familije doseljenika iz sela IB-e u Sa, na budžetu, naravno, koji ipak odlaze.
Svako ko je jednom bio, vidio, a kamoli probao, ne vraća se više u ovu guduru.
Post Reply