Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bloo
Globalna šefica

#601 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

kox wrote:
Bloo wrote:Interesantno bi bilo vidjeti da, ako bi se građani okrenuli kupovini samo "bosanskih" proizvoda, te time na duže staze povećali priliv sredstava tim firmama da li bi iste poboljsale kvalitet proizvoda, platu radnicima, uslove..et cetera et cetera...

Osim Preventa :mrgreen:
Naravno da bi. To su ti lafice osnove ekonomije, kako u BiH tako i bilo gdje drugo. Veća potražnja = veća proizvodnja = više zaposlenih a manje nezaposlenih (logično). Samim tim i poslodavac mora poboljšavati uslove za radnike. U situaciji gdje je pola miliona nezaposlenih a njemu treba fabrički radnik bez specijalnih kvalifikacija može da radi manje - više šta hoće i opet će ga naći. Ako se za zaposlenog mora boriti da bi ga dobio ne može. Već se to primjećuje zato što se zaposlenost lagano povećava a masa raje mimo toga odlazi.
Ne nuzno. Barem u Bosni.
Raja odlazi zbog uslova koji se nude i ocito nema poboljsanja u tom domenu.
Odlaze svi...i ne samo zbog posla...odlaze da sacuvaju mentalno zdravlje.
Odlaze i od izivljavanja bosanskih poslodavaca koje drzava ne sankcionise.
Takoder i uvozimo radnu snagu iako imamo suficit odredenih zanimanja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#602 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote:
Mogu uračunati platežnu moć gradjana.. I jesam. I mogu potvrditi takodjer, da ako je usporedim sa cijenama proizvoda, koje treba bojkotovati, taj bojkot neće prosječnom gradjaninu pričiniti štetu. Alternative su vjerovatno jeftinija opcija u 80% slučajeva. Ok?

Kladionice sam pokušala nametnuti kao temu u uvodnom postu o Alminijumu. Referiranje 0.
Oporezivanje doduše..
Jer ja lično ne vidim da ljudima koji su ovisni o porocima možeš nešto zabraniti ili još ludja varijanta nametnuti alternativu ( da ne troše lovu u HR kladarama, nego u našim)
To je suludo. Pa i apel...

Zato je Oporezivanje opcija da se uguše. Ja drugu ne vidim.
Neće pričiniti štetu, nego govorim kako to utiče na percepciju potrošača.
Kad vidi na polici 5 proizvoda, uzima onaj sa - AKCIJA, POVOLJNO, SAMO OVAJ VIKEND.

Ne ugasiti. Oporezovati. Suziti krug lokacija. Nema gdje ih nema. Broj se povećao bar 5 puta za 10 godina. Na sve strane poslovnice kladionica. Malo previše i ofirno.
Država, samim tim i ja, je koju milijardu oštećena ovim legalnim kriminalom s potpisom HDZ i SDA kao sudužnika.
Istovremeno, da bi zaštitili domaće kladionice, ukinuli su svaki mogući pristup online kladionicama (Bet365 i ostale) :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#603 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

Bilo.bi dobro kad bi se nesto prakticno izrodilo iz ovog

Spisak proizvoda koji se proizvode u HR ili jos bitnije proizvodi koje UVOZE hrvatski distributeri odnosno HDZ distributeri i njihov cisto bosanski pandan.

Milka =?
Violeta= pelene i ulosci koje ne uvoze HDZ distributeri?
Bic=?
Ledo=?
Tomahawk11
Globalni moderator

#604 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:Bilo.bi dobro kad bi se nesto prakticno izrodilo iz ovog

Spisak proizvoda koji se proizvode u HR ili jos bitnije proizvodi koje UVOZE hrvatski distributeri odnosno HDZ distributeri i njihov cisto bosanski pandan.

Milka =?
Violeta= pelene i ulosci koje ne uvoze HDZ distributeri
Bic=?
Ledo=?
Ko uvozi Gilette, jadna mi majka?
Ja sam za podršku domaće proizvodnje i uvijek dati prednost domaćim proizvodima u odnosu na uvozne kad je to moguće.
Međutim, to je neka druga tema, nema veze sa ovom.
SaraFina

#605 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

broj dva wrote:
SaraFina wrote:Bloo i beni nesvjesno održavaju temu na prvoj stranici, i prvu u poredku, trolanjem :D. Kad se umore/odu korisno privredjivati, biće dobrih postova ovdje :D

Do kasnije! :)
Hoces nesto ozbiljno ?
Prvo, od bojkota nema nista, nas je teze organizovati nego krdo macaka. Svi smo tvrdoglavi tersovi sa vlastitim misljenjima i preferansama.
Jeste, i Hrvatska i Srbija su nam neprijatelji. Ali nije Krasova cokolada i nije Mate sto zaradi 1000 km mjesecno praveci tu cokoladu. Ne volim ni Izrael ali bojkoti Izraela isto znaci i bojkot onih arapa sto im beru narandze za Jaffa cokolade. Ameriku bi isto trebali bojkotovati (ima li drzave da je ubila vise ljudi u zadnjih 50 godina ?) ali zajebano, cola marlboro holivud ajfon sta sad.
Nego nase firme trebaju dizati kvalitet i konkurentost svojih proizvoda i onda necemo bojkotovati srbsko i rvacko nego birati bosansko.

U uvodnom postu sam stavila "naglasak" na zastupništva i robu koju oni distribuiraju... Zastupništva iz Z. Hercegovine i kantona koji kontroliše HDZ u potpunosti. Taj dio sam i "pomastila".
Nisam tvrdila (trolovi banaliziraju) da treba bukvalno sve bojkotovati. To su gluposti.
Hvataju se za uloške, toaletni papir, čokoladice i sl gluposti...
Nijedan proveden bojkot ovog tipa, ne može polučiti 100% rezultat. Ali poruku svakako. I stalnu brigu, kako bi se idući i masovniji bojkot odrazio na buduće poslovanje.
To je cilj..
A ne da neko banalizira temu nebulozama o ulošcima.
Što se tiče razvijanja kvalitet naših proizvode i konkurentosti tu se apsolutno slažem.
beni-bu-man

#606 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by beni-bu-man »

Tomahawk11 wrote:

Milka =?
Bic=?
Ledo=?
Ja sam za podršku domaće proizvodnje i uvijek dati prednost domaćim proizvodima u odnosu na uvozne kad je to moguće.
tomo jel Mach3 Turbo
Bloo
Globalna šefica

#607 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:

Milka =?
Bic=?
Ledo=?
Mislim da Nelt uvozi aka srbi

Prijedlog dat u skladu sa temom..bojkot svega ...ne samo proizvedenog vec i uvezenog od strane rusitelja drzave
kox

#608 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by kox »

Bloo wrote:
kox wrote:
Bloo wrote:Interesantno bi bilo vidjeti da, ako bi se građani okrenuli kupovini samo "bosanskih" proizvoda, te time na duže staze povećali priliv sredstava tim firmama da li bi iste poboljsale kvalitet proizvoda, platu radnicima, uslove..et cetera et cetera...

Osim Preventa :mrgreen:
Naravno da bi. To su ti lafice osnove ekonomije, kako u BiH tako i bilo gdje drugo. Veća potražnja = veća proizvodnja = više zaposlenih a manje nezaposlenih (logično). Samim tim i poslodavac mora poboljšavati uslove za radnike. U situaciji gdje je pola miliona nezaposlenih a njemu treba fabrički radnik bez specijalnih kvalifikacija može da radi manje - više šta hoće i opet će ga naći. Ako se za zaposlenog mora boriti da bi ga dobio ne može. Već se to primjećuje zato što se zaposlenost lagano povećava a masa raje mimo toga odlazi.
Ne nuzno. Barem u Bosni.
Raja odlazi zbog uslova koji se nude i ocito nema poboljsanja u tom domenu.
Odlaze svi...i ne samo zbog posla...odlaze da sacuvaju mentalno zdravlje.
Odlaze i od izivljavanja bosanskih poslodavaca koje drzava ne sankcionise.
Takoder i uvozimo radnu snagu iako imamo suficit odredenih zanimanja.
I u Bosni i bilo gdje drugo. Odlazak i razlozi za to su posebna tema ali je činjenica da ljudi odlaze, zaposlenost se paralelno sa tim lagano povećava i situacija se po malo mijenja. Nezaposlenost je i dalje velika ali pogledaj zanimanja gdje postoji deficit, makar i blagi. Drugačije se poslodavci ponašaju nego prije.
Bloo
Globalna šefica

#609 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

Osim prehrambenih proizvoda za koje sa 100% sigurnoscu mozemo utvrditi da su nasi ( sve je iz Bosne, pakovano i proizvedeno u Bosni) ...gdje je jos potrebno povuci liniju?
Osim hrane, prosjecan potrosac trosi koji artikal ili artikle najvise?
Tomahawk11
Globalni moderator

#610 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Tomahawk11 »

beni-bu-man wrote: tomo jel Mach3 Turbo
Ma oni što dolaze 3+1, 5+1 i tako to.
SaraFina

#611 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
SaraFina wrote:
Mogu uračunati platežnu moć gradjana.. I jesam. I mogu potvrditi takodjer, da ako je usporedim sa cijenama proizvoda, koje treba bojkotovati, taj bojkot neće prosječnom gradjaninu pričiniti štetu. Alternative su vjerovatno jeftinija opcija u 80% slučajeva. Ok?

Kladionice sam pokušala nametnuti kao temu u uvodnom postu o Alminijumu. Referiranje 0.
Oporezivanje doduše..
Jer ja lično ne vidim da ljudima koji su ovisni o porocima možeš nešto zabraniti ili još ludja varijanta nametnuti alternativu ( da ne troše lovu u HR kladarama, nego u našim)
To je suludo. Pa i apel...

Zato je Oporezivanje opcija da se uguše. Ja drugu ne vidim.
Neće pričiniti štetu, nego govorim kako to utiče na percepciju potrošača.
Kad vidi na polici 5 proizvoda, uzima onaj sa - AKCIJA, POVOLJNO, SAMO OVAJ VIKEND.

Ne ugasiti. Oporezovati. Suziti krug lokacija. Nema gdje ih nema. Broj se povećao bar 5 puta za 10 godina. Na sve strane poslovnice kladionica. Malo previše i ofirno.
Država, samim tim i ja, je koju milijardu oštećena ovim legalnim kriminalom s potpisom HDZ i SDA kao sudužnika.
Istovremeno, da bi zaštitili domaće kladionice, ukinuli su svaki mogući pristup online kladionicama (Bet365 i ostale) :mrgreen:

Ti proizvodi su u 60% slučajeva luksuz, a 40% je roba široke potrošnje. Kakve akcije ako bojkotom smanjiš poslovanje.... neće ostati nikakvih pet proizvoda na policama po akcijskoj cijeni, nego će biti uklonjeni i alterantivni proizvod doći će na policu.

Za kladionice ok. To bi bilo to.. Slažem se većim dijelom i sama zagovaram oporezivanje. Ako si me pročitao.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#612 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by mk ultra »

Tomahawk11 wrote:

Milka =?
Bic=?
Ledo=?
britva i belegija :mrgreen:
lakše je navesti bošnjačke firme koje proizvode i/ili prodaju uvozne proizvode (a takve se mogu na prste prebrojati)

uglavnom je to građevinski materijal, a i to slabo

o kućanskim aparatima da ne govorim...
Tomahawk11
Globalni moderator

#613 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote:
Ti proizvodi su u 60% slučajeva luksuz, a 40% je roba široke potrošnje. Kakve akcije ako bojkotom smanjiš poslovanje.... neće ostati nikakvih pet proizvoda na policama po akcijskoj cijeni, nego će biti uklonjeni i alterantivni proizvod doći će na policu.

Za kladionice ok. To bi bilo to.. Slažem se većim dijelom i sama zagovaram oporezivanje. Ako si me pročitao.
Nećemo se vrijeđati, ne bih diskutovao da nisam pročitao :D :kiss:

Ko će preuzeti? Ko je alternativa? Pogotovo ovo sa zastupnicima inostranih proizvoda.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#614 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by pici »

Image

:bih:
Bloo
Globalna šefica

#615 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

mk ultra wrote:
Tomahawk11 wrote:

Milka =?
Bic=?
Ledo=?
britva i belegija :mrgreen:
lakše je navesti bošnjačke firme koje proizvode i/ili prodaju uvozne proizvode (a takve se mogu na prste prebrojati)

uglavnom je to građevinski materijal, a i to slabo

o kućanskim aparatima da ne govorim...
*Bosanske? :mrgreen:
Yep, bilo bi lakse.
Ali da ne trunim opet o pelenama...
beni-bu-man

#616 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by beni-bu-man »

@SaraFina jesi citala clanak, prosle godine je bio "Der Edeka-Markt in der Hamburger Hafencity hat kürzlich gezeigt, wie die Regale ohne Import von Lebensmitteln aussehen würden"

samo pitam nemam namjeru da te napadam :mrgreen:
mk ultra

#617 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by mk ultra »

Bloo wrote: *Bosanske? :mrgreen:
Yep, bilo bi lakse.
Ali da ne trunim opet o pelenama...
Bosanske :mrgreen: :bih:

nemoguće je to, ali eto.
znam samo da Dara/Planet radi u Sarajevu 1000% regularno i izmiruju sve obaveze i imaju jako uredno skladište.

Mislim da se previše "upustilo" stranih proizvoda na tržište (ne samo SRB i HR) koji cijenom mame lakovjerne domaće kupce. I dođemo do toga da imamo dva brenda keksa a oba u vlasništvu AS Jelah, soka skoro nemamo osim Nove vite iz pak centra koja je prilično OK (sokove TO ipak ne možemo to je boreas kreševo :lol: :lol: ), a da ne spominjem ove ostale proizvode za higijenu kao što tomahawk reče za peparate za brijanje.
SaraFina

#618 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

beni-bu-man wrote:@SaraFina jesi citala clanak, prosle godine je bio "Der Edeka-Markt in der Hamburger Hafencity hat kürzlich gezeigt, wie die Regale ohne Import von Lebensmitteln aussehen würden"

Jesam... Ako si ga i ti pozorno pročitao shvataš, da se ovdje ne radi o bojkotu robe široke potrošnje iz uvoza. Nego o bojkotu zastupništva iz Hercegovine koja su premosnica od proizvodjača do potrošača u BiH. To ja potenciram.
Pa obzirom da svaki proizvodjač ima za cilj plasirati svoju robu na tržište a zastupništva su posrednici i distributeri u BiH, proizvodjač SAMO može naći alternativno rješenje za plasman svog proizvoda... A to opet SAMO može nama pogodovati... Pogotovo ako se radi o proizvodima široke potrošnje iz inostranstva.
Zastupništva imaju odredjen i minimum robe koji godišnje moraju plasirati... Ako ne uspiju... Traži se alternativa za njih. Dovoljno jasno?
Dozer

#619 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Dozer »

Suma-sumarum - slabo sta 100% domace mi imamo, a da u tome nema nikakvog HR ili SRB ili nekog treceg kapitala/suvlasnistva.
mk ultra

#620 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by mk ultra »

SaraFina wrote:
beni-bu-man wrote:@SaraFina jesi citala clanak, prosle godine je bio "Der Edeka-Markt in der Hamburger Hafencity hat kürzlich gezeigt, wie die Regale ohne Import von Lebensmitteln aussehen würden"

Jesam... Ako si ga i ti pozorno pročitao shvataš, da se ovdje ne radi o bojkotu hrane iz uvoza. Nego o bojkotu zastupništva iz Hercegovine koja su premosnica od proizvodjača do potrošača u BiH.
Pa obzirom da svaki proizvodjač ima za cilj plasirati svoju robu na tržište a zastupništva su posrednici i distributeri u BiH, proizvodjač SAMO može naći alternativno rješenje za plasman svog proizvoda... A to opet SAMO može nama pogodovati... Pogotovo ako se radi o proizvodima široke potrošnje iz inostranstva.
Zastupništva imaju odredjen i minimum robe koji godišnje moraju plasirati... Ako ne uspiju... Traži se alternativa za njih. Dovoljno jasno?
navedi zastupništvo koje je u vlasništvu bošnjaka

pro tip nema :mrgreen: (osim penny plus - opet najviše HR, SRB i Kina, te dijelom bingo)

ne postoji mjesto gdje možeš kupiti TV a da ga nije dobavio Stanić ili ona firma iz posušja imaju i skladište u Doglodima i nabavljaju recimo i sve mobitele koji prodaju i BHTelecom i Mtel i Eronet... jer su ovlašteni zastupnici
Last edited by mk ultra on 18/10/2018 11:05, edited 1 time in total.
SaraFina

#621 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
SaraFina wrote:

Nećemo se vrijeđati, ne bih diskutovao da nisam pročitao :D :kiss:

Ko će preuzeti? Ko je alternativa? Pogotovo ovo sa zastupnicima inostranih proizvoda.

Pa ljudi pišaju krv da preuzmu zastupništva... Čuj ko će preuzeti? Ja evo! Ti... :D
100 k Bošnjaka iz KS, TK, USK itd su alternative.
Ne vrijedjam..Ozbiljna sam.
To su pare i poslovi iz snova.
Dozer

#622 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Dozer »

Kako vec rekoh - ako se krene s takvim bojkotom (sto je, naravno, sasvim legitiman potez, da me se pogresno ne shvati da branim nekoga), nakon par dana cemo biti i gladni, i zedni, i bosi, i bez vozila, goriva, tehnnike...

Logicno, sve se ove moze zahvaliti vrhunskoj i nadasve inteligentnoj bosnjackoj politici, tj. onima koji se predstavljaju kao "vodje" Bosnjaka, tj. - SDA.
SaraFina

#623 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

mk ultra wrote:
SaraFina wrote:

Jesam... Ako si ga i ti pozorno pročitao shvataš, da se ovdje ne radi o bojkotu hrane iz uvoza. Nego o bojkotu zastupništva iz Hercegovine koja su premosnica od proizvodjača do potrošača u BiH.
navedi zastupništvo koje je u vlasništvu bošnjaka

pro tip nema :mrgreen: (osim penny plus - opet najviše HR, SRB i Kina, te dijelom bingo)

ne postoji mjesto gdje možeš kupiti TV a da ga nije dobavio Stanić ili ona firma iz posušja imaju i skladište u Doglodima i nabavljaju recimo i sve mobitele koji prodaju i BHTelecom i Mtel i Eronet... jer su ovlašteni zastupnici

Zastupništva su razgrabljena u poraću u Hercegovini, a u HR u toku rata u BiH. Srbiji takodjer.. Zato je situacija takva.. povjerenje zastupnicima teško se otkazuje... pa su ugovori po 10 i 20 g.
Vrlo malo ih ima naših upravo iz tih razloga.
I čuvaju se kao oči u glavi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#624 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote: Pa ljudi pišaju krv da preuzmu zastupništva... Čuj ko će preuzeti? Ja evo! Ti... :D
100 k Bošnjaka iz KS, TK, USK itd su alternative.
Ne vrijedjam..Ozbiljna sam.
To su pare i poslovi iz snova.
Pa ne, pitam, mora biti alternativa, ne možeš reći nećemo više da uzimamo od Ataco Nutellu, nego hoćemo od nekog uvoznika iz Sarajeva.
Ostaje pitanje i kako će reagovati ovi iz Nutelle, oni dogovorili sa Ataco za BiH.
Jesu, samo nemoj zaboraviti da je i to po direktivi usmjereno na hercegovačke distributere.
Kopaju nas ovi što se vabe naši, e to je meni najveći problem!
CPT

#625 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

broj dva wrote:
SaraFina wrote:Bloo i beni nesvjesno održavaju temu na prvoj stranici, i prvu u poredku, trolanjem :D. Kad se umore/odu korisno privredjivati, biće dobrih postova ovdje :D

Do kasnije! :)
Hoces nesto ozbiljno ?
Prvo, od bojkota nema nista, nas je teze organizovati nego krdo macaka. Svi smo tvrdoglavi tersovi sa vlastitim misljenjima i preferansama.
Jeste, i Hrvatska i Srbija su nam neprijatelji. Ali nije Krasova cokolada i nije Mate sto zaradi 1000 km mjesecno praveci tu cokoladu. Ne volim ni Izrael ali bojkoti Izraela isto znaci i bojkot onih arapa sto im beru narandze za Jaffa cokolade. Ameriku bi isto trebali bojkotovati (ima li drzave da je ubila vise ljudi u zadnjih 50 godina ?) ali zajebano, cola marlboro holivud ajfon sta sad.
Nego nase firme trebaju dizati kvalitet i konkurentost svojih proizvoda i onda necemo bojkotovati srbsko i rvacko nego birati bosansko.
To je pogresan nacin razmisljanja. Neprijatelj jeste "Mate", ne zbog toga sto je Hrvat vec zbog toga sto glasa protiv vlastite drzave. Ako hoces konkretno. U pomenutom ima citavih 8% narandze tj. koji mahom dolazi iz Brazila i nema veze sa Arapima. U Pored tega da se pomenuti biskvi pravi u Srbiji. Koliko znam taj proizvodjac nigdje oznaci da proizvodi sadrzavaju svinjetinu iako tu guraju na trg gdje su vecina muslimani. svakom slucaju sponzorisati takav rezim da bi oni mogli uposljavati robove je ...
Alternative za taj i slicno proizvod postoji u 1000 verzija. Jeftiniji, bolji, ...
Locked