Ljubomorna sam....MarlboroGold wrote:Jesi li ti živ čovječe
Pitanje za vjernike
- Bloo
- Globalna šefica
#601 Re: Pitanje za vjernike
- Idemedosumom
#602 Re: Pitanje za vjernikei
arzuhal wrote:
- Smrcak15
#603 Re: Pitanje za vjernikei
COVJEK USTAO IZ MRTVIH , subhanallaaaaaharzuhal wrote: Nije to najgore. Najgore bi bilo da nam kažeš koju si to jeukliju fat'o u snu, pa nek' i njoj bude nezgodno
- MarlboroGold
#604 Re: Pitanje za vjernike
The balance has been reestablishedBloo wrote:Ljubomorna sam....MarlboroGold wrote:Jesi li ti živ čovječe
- Bloo
- Globalna šefica
#605 Re: Pitanje za vjernike
Oj Tito dragi, kad sad iznesu šerbe i lokume...
Odoh dok mi nije pozlilo od ovolikog izljeva emocija...
- MarlboroGold
#606 Re: Pitanje za vjernike
Bloo wrote:Oj Tito dragi, kad sad iznesu šerbe i lokume...
![]()
- Smrcak15
#607 Re: Pitanje za vjernike
a da ti iznesu zovu ne bi ti pozlilo...Bloo wrote:Oj Tito dragi, kad sad iznesu šerbe i lokume...
![]()
- triconja
#608 Re: Pitanje za vjernikei
Sto je najgore ni ja ne znam koja je, nego ko da sam na autopilotuarzuhal wrote: Nije to najgore. Najgore bi bilo da nam kažeš koju si to jeukliju fat'o u snu, pa nek' i njoj bude nezgodno
- JVC
#609 Re: Pitanje za vjernike
Arzo bio zauzet predizbornom kampanjom
zato ga nije ni bilo.
- zforumas
#610 Re: Pitanje za vjernikei
De me banuj jednom da malo dodjes sebiarzuhal wrote:
-
Hakiz
#611 Re: Pitanje za vjernike
Evo pitanje za vjernike (logično većinske vjeroispovijesti na forumu), a vezano za pravo na kritiku, ismijavanje itd vjerskih simbola o čemu smo diskutovali naročito poslije Charlie Hebdo i sličnih događaja.

Šta mislite, kako će crkva i vjernici kazniti fotografa i model koji su napravili fotografiju? Neka zastava ili ambasada da se spali ili barem kamenuje? Studio fotografa ili prostorije izdavača ili barem nešto da se uništi u pravednom bijesu_ Mislim, ne može ovako proći, a jok...
Ili su hrišćani iznad toga?

Šta mislite, kako će crkva i vjernici kazniti fotografa i model koji su napravili fotografiju? Neka zastava ili ambasada da se spali ili barem kamenuje? Studio fotografa ili prostorije izdavača ili barem nešto da se uništi u pravednom bijesu_ Mislim, ne može ovako proći, a jok...
Ili su hrišćani iznad toga?
- Boemica
#612 Re: Pitanje za vjernike
Razočarala si me i k'o čovjek i k'o poguzija.Bloo wrote:Oj Tito dragi, kad sad iznesu šerbe i lokume...
![]()
- Idemedosumom
#613 Re: Pitanje za vjernike
Izrugivanje s vjerskim simbolima i ličnostima treba osuditi verbalno, protestovati protiv ili tužiti, fizički obračuni i ubijanje nije opcija, barem za prave vjernike.
Nadam se da kršćani neće reagovati kao pojedini muslimani za vrijeme Charlie Hebdo incidenta.
Nadam se da kršćani neće reagovati kao pojedini muslimani za vrijeme Charlie Hebdo incidenta.
-
Hakiz
#614 Re: Pitanje za vjernike
Muslimanski pandan gornjoj slici bi bio kada bi polugoli ženski model stajao na ulazu pećine držeći knjigu u ruci a iza nje lik koji simbolizuje Džibrila joj šapuće na uho. Eto, pokrićemo joj čipkastom crnom tkaninom lice da se ne vidi.
To bi bilo uvredljivo?
To bi bilo uvredljivo?
- Boemica
#615 Re: Pitanje za vjernike
Idemedosumom wrote:Izrugivanje s vjerskim simbolima i ličnostima treba osuditi verbalno, protestovati protiv ili tužiti, fizički obračuni i ubijanje nije opcija, barem za prave vjernike.
Ma ovakve stvari medo se svakodnevno ismijavaju.
Na humorističnim serijama se isto često zna pojaviti lik Isusa u nekom smiješnom izdanju
Probaj ukucat Jesus memes na google
Samo se eto Muhamed ne smije prikazivat, ma daj. Ako TEBI vjera zabranjuje - okej, al' ne možeš ti nekome kome Muhamed nije nit svet nit išta posebno to isto zabranit, i još ići pucat po njemu
- Idemedosumom
#616 Re: Pitanje za vjernike
Naopako se gleda na ovaj problem, po meni. Društvo se pomirilo s time da se može šprdati s Isusom, Jahveom, Višnuom, Budom, itd, bez nekih posljedica, pa je red da se i muslimani s Muhamedom s.a.v.a. pridruže.
Trebali bismo težiti ka tome da se ničija svetinja ne dira, naravno, ne zbog toga što će se neko raznijeti iz osvete, već zato što je nešto ružno u pitanju.
Većina ljudi poštuje svoje roditelje, ali ne moraju i tuđe roditelje jednako poštovati. Svejedno će se komšija naljutiti ako mu se budem s mamom šprdao, crtao je golu i sl.
Trebali bismo težiti ka tome da se ničija svetinja ne dira, naravno, ne zbog toga što će se neko raznijeti iz osvete, već zato što je nešto ružno u pitanju.
Većina ljudi poštuje svoje roditelje, ali ne moraju i tuđe roditelje jednako poštovati. Svejedno će se komšija naljutiti ako mu se budem s mamom šprdao, crtao je golu i sl.
Last edited by Idemedosumom on 13/10/2018 18:01, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#617 Re: Pitanje za vjernike
Možeš ti to i bolje.Idemedosumom wrote: Većina ljudi poštuje svoje roditelje, ali ne moraju i tuđe roditelje jednako poštovati. Svejedno će se komšija naljutiti ako mu se budem s mamom šprdao, crtao je golu i sl.
Ali, možda si u pravu. Neka svako iz svoje bašte bere cvijeće. Kada se voda miješa zamuti se, je li tako?
- Idemedosumom
#618 Re: Pitanje za vjernike
Analogija možda nije najbolja, but you get the picture.
-
Hakiz
#619 Re: Pitanje za vjernike
Stvar je u tome da Isusa i Muhammeda ne možeš porediti sa privatnim osobama, prije ih možeš porediti sa političarima, glumcima i drugim javnim osobama. Nih dvojica su ono šta bi se danas zvalo influenceri.Idemedosumom wrote:Analogija možda nije najbolja, but you get the picture.
A kako javne ličnosti mogu biti ismijavane, to...
-
Papastadopulos
#620 Re: Pitanje za vjernike
Kako je tvorac (bog) nastao. Neki dan sam imao ovo pitanje za vjernike (pravoslavce) i nisu mi bas dali objasnjenje. Posto vjernici misle da nismo nastali slucajno vec da je to necije djelo mene zanima kako je tvorac nastao slucajno ili ?
- Idemedosumom
#621 Re: Pitanje za vjernike
@Hakiz Mnogim muslimanima je Muhamed s.a.v.a. preči (privatniji?) nego tebi tvoji roditelji, shodno tome, budu mnogo uvrijeđeni kada se neko s njim šprda.
Last edited by Idemedosumom on 13/10/2018 18:14, edited 1 time in total.
- Boemica
#622 Re: Pitanje za vjernike
Idemedosumom wrote:Naopako se gleda na ovaj problem, po meni. Društvo se pomirilo s time da se može šprdati s Isusom, Jahveom, Višnuom, Budom, itd, bez nekih posljedica, pa je red da se i muslimani s Muhamedom s.a.v.a. pridruže.
Pa ne moraju se muslimani pridružiti u šprdanju, jednostavno se moraju pomiriti sa tim da dok god je nešto javno, postoji mogućnost i da bude ismijano. To je sve.
-
Hakiz
#624 Re: Pitanje za vjernike
Još jedna
Last edited by Hakiz on 13/10/2018 18:30, edited 1 time in total.