Boriša Falatar - predsjednik?

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#601 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by sabina1 »

Banksy wrote: Danas znamo, van svake sumnje, da je Željko Komšić od prvog dana igrač SDA i da je svaki njegov potez napravljen prema direkcijama iz Mehmeda Spahe. Tako ga treba posmatrati i tako tretirati...
I ne samo to.
Koliko god ostatak "ljevice"u kadrovskom smislu bio ocajan (uhljebljenja, neprincipijelnosti , talovi , nepotizam , zaposljavanja i sl.) niko nikada osim Berila (koji je vrh politickog klijentelizma) nije iz stranaka ljevice presao direktno u SDA osim Komsicevih nekadasnjih partijskih kolega.
Niko.
To ne mora govoriti da je Komsic umijesan u bilo sta ali jasno moze reci da je SDA indirektno tamo gurala ili preporucivala ljude.

Jadno.
kmirsad

#602 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

Ned071 wrote:
kmirsad wrote:@spečoni... nije njega Kojović nagovorio... on je Kojovića nagovorio da kandiduje... :-D I mislim da su i Pedja i Falatar napravili vrhunski potez... :-D
Moj i glasove moje porodice več ima u gruntu... komada 4...
Baš me briga za ostale... glasam po svojoj volji i savjesti...bezuslovno...
zasto ces ti kao mirsad (sudim po nadimku ovdje) glasati za nekog ko je kandidat za clana predsjednistva iz hrvatskog naroda?
Izborni zakon mi to omogučio i samo koristim svoje zakonsko pravo... ako se promjeni, peke efendija...
A razlog zašto ću glasati za njega,... zato što smatram da će me kao bošnjaka ovaj čovjek najbolje zastupati i što može mojoj porodici, mojim sugrađanima i mojoj domovini... donijet sreču, mir, zadovoljstvo... do sad nisam glasao za kandidate iz hrvatskog naroda... i evo me gdje sam...
Last edited by kmirsad on 24/04/2018 11:19, edited 1 time in total.
Banksy

#603 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Banksy »

sabina1 wrote:
Banksy wrote: Danas znamo, van svake sumnje, da je Željko Komšić od prvog dana igrač SDA i da je svaki njegov potez napravljen prema direkcijama iz Mehmeda Spahe. Tako ga treba posmatrati i tako tretirati...
I ne samo to.
Koliko god ostatak "ljevice"u kadrovskom smislu bio ocajan (uhljebljenja, neprincipijelnosti , talovi , nepotizam , zaposljavanja i sl.) niko nikada osim Berila (koji je vrh politickog klijentelizma) nije iz stranaka ljevice presao direktno u SDA osim Komsicevih nekadasnjih partijskih kolega.
Niko.
To ne mora govoriti da je Komsic umijesan u bilo sta ali jasno moze reci da je SDA indirektno tamo gurala ili preporucivala ljude.

Jadno.
Pojedinačni prelasci su posebna priča, tu baš ima svega, ali ovdje govorim o Komšiću samom, kao konceptu, liku koji je iskreiran da prevarom birača uzima glasove ljevice i direktno ih, postizborno, prosljeđuje u desnicu.

Ova njegova zadnja akcija razbijanja opozicije, a koja je već bila duboko u pregovorima oko zajedničkog predizbornog djelovanja, je nova potvrda da se poslovi rade za SDA, što nije promaklo ni njegovim dojučerašnjim drugovima...

https://faktor.ba/vijest/tako-su-tvital ... iji-289495
Bloo
Globalna šefica

#604 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Bloo »

Ned071 wrote:
kmirsad wrote:@spečoni... nije njega Kojović nagovorio... on je Kojovića nagovorio da kandiduje... :-D I mislim da su i Pedja i Falatar napravili vrhunski potez... :-D
zasto ces ti kao mirsad (sudim po nadimku ovdje) glasati za nekog ko je kandidat za clana predsjednistva iz hrvatskog naroda?
Tom logikom, samo Srbi,Hrvati i Bosnjaci trebaju da izlaze na izbore generalno.
Zasto ja kao Ostali da uopste izlazim ako se propituje pravo konstitutivnih naroda da glasaju za koga zele?
Ned071

#605 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Ned071 »

kmirsad wrote:
Ned071 wrote:
Izborni zakon mi to omogučio i samo koristim svoje zakonsko pravo... ako se promjeni, peke efendija...
A razlog zašto ću glasati za njega,... zato što smatram da će me kao bošnjaka ovaj čovjek najbolje zastupati i što može mojoj porodici, mojim sugrađanima i mojoj domovini... donijet sreču, mir, zadovoljstvo... do sad nisam glasao za kandidate iz hrvatskog naroda... i evo me gdje sam...
donijece ti srecu glasanjem za budzet institucija bih, imenovanjem ambasadora? hajde, malo ti za sriću triba... nije to posteno... dok ne bude jedan gradjanin, jedan glas za bilo koga, bosnjaci ne trebaju glasati za predstavnike druga dva naroda... i obratno
ExNihilo

#606 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by ExNihilo »

Ned071 wrote:
To što se čovjek zove Mirsad ne govori ništa o njegovom nacionalnom osjećanju. No, sve i da govori, glasat će jer mu Ustav garantuje to pravo. Ko si ti, onda, da osporiš?
arzuhal

#607 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by arzuhal »

Srbi iz RS-a će glasati za Dodika ili Ivanića. Srbi neće listom glasati za mladu Srpkinju, u svijetu školovanu umjetnicu i znanstvenicu Ljubinku Kulišić iz Zvornika koja želi da promijeni nešto, da donese neku novu energiju, poštenje, itd. *ebe se njih za to: Dodik ili Ivanić. Prije Dodik. Gvardijan.

Hrvati, što zbog nacionalističkih manipulacija što zbog različitih činjenica (najmalobrojniji, etnički strahovi...), u "najvećem broju" će se okupiti, vjerovati je, oko kandidata kojeg će izbaciti HNS, a ne oko Boriše Falatara: mladog, obrazovanog Hrvata sa iskustvom rada u međunarodnim organizacijama, itd.

Bošnjaci nemaju mladog, učenog, vani obrazovanog Bošnjaka koji bi unio novu energiju, ideje, neku novu politiku, itd. ali imaju jednog takvog starog a "bez starca nema komarca".
Zato će Bošnjaci glasati za mladog Hrvata.

:mrgreen:
sinuhe

#608 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by sinuhe »

Hrvatima gradjanski, Bosnjacima dzamijski.
Ned071

#609 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Ned071 »

bila je ljubinka neki dan na nekoj od nasih televizija... za nju majka nece glasat, ono je neka hablećina...

ne osporavama ja nikome nista, samo mi je bezveze i neposteno... ustvari, i ne zanima me previse kandidat iz reda hrvata
channel10

#610 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by channel10 »

arzuhal wrote:
SSemir wrote:
channel10 wrote: Itekako velika razlika, a zamisli tek prof Kukica.
Zbog cega je bolji kukic od komsica?
Evo što je po meni:

1. Komšić je već bio dva mandata, ako bude i treći to će biti, haman, lik sa najvećim stažom u Predsjedništvu BiH, pa zašto ne bi bolaaaan mogao neko drugi?
2. Komšić jeste Hrvat, ali i Bosanac, Sarajlija, borac Armije BiH, itd. pa ga to čini "Bošnjakom". Kukić je više Hercegovac, Mostarac je, Hrvat i mislim da bi bolje pehlivanio s politikom Zapadne Hercegovine, Herceg-Bosne i tih ubleha..
3. Komšić često koristi neke patetično-uličarske momente tipa "Ako treba i pobit ću se s Čovićem!". Ne trebaš se, lave, biti i udarat, neka ba...
4. Komšić je predsjednik partije koja je nastala njegovim napuštanjem SDP-a pa na toj relaciji postoje zategnuti odnosi, sujete i te budalaštine koje dodatno razj**avaju bajke o tzv. ljevici i želji da se izgradi normalna BiH; Kukić nije stranački angažaovan, može jednako biti kandidat svih partija građanske opcije...
5. Formalno je obrazovaniji od Komšića, što ne mora ništa značiti, ali je i namazan, izdržljiv je, analitičan, znao bi se nositi sa svakim, ima snage i kuveta, ne bi ispaljivao floskule samo, samo da ima podršku...

itd.

Ovo nako nabacah, mogu korigirati neke stvari usput ako zatreba, ali to je neka suština...
Ja sam mu mislio odgovoriti sa ovim pod dva i pet u tvom postu. Čovjek bi vise uzeo glasova od hercegovačkih Hrvata nego što će Komšić ikad uzeti.
512MB

#611 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by 512MB »

Ned071 wrote:
Valjda zato sto je to svih nas predsjednik, a ne samo hrvatske dijaspore u BiH :?
kmirsad

#612 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

ExNihilo wrote:
Ned071 wrote:
To što se čovjek zove Mirsad ne govori ništa o njegovom nacionalnom osjećanju. No, sve i da govori, glasat će jer mu Ustav garantuje to pravo. Ko si ti, onda, da osporiš?
Kao građanin Bosne i Hercegovine, prilikom popisa, ja se izjasnio kao Bosanac... ono me svrstalo u Ostale... jel to prednost ili mahana...mogu da glasam za koga hoču...
putokaz1

#613 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by putokaz1 »

Ja mislio da te predložim za Predsjedništvo kad ti Manjina :D
Mirza007

#614 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Mirza007 »

Ned071 wrote: donijece ti srecu glasanjem za budzet institucija bih, imenovanjem ambasadora? hajde, malo ti za sriću triba... nije to posteno... dok ne bude jedan gradjanin, jedan glas za bilo koga, bosnjaci ne trebaju glasati za predstavnike druga dva naroda... i obratno
Pa vec jeste jedan covjek-jedan glas za bilo koga, barem sto se izbora clanova Predsjednistva tice.
Malo prostudiraj Ustav BiH, clan V prije nego napises nesto na ovu temu.
channel10

#615 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by channel10 »

Tebi je Mirsade najbolje da prespavas tu nedjelju :mrgreen:

Zbog takvih kao sto si ti nam se istorija i ponavlja.
Ned071

#616 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Ned071 »

Mirza007 wrote:
Ned071 wrote: donijece ti srecu glasanjem za budzet institucija bih, imenovanjem ambasadora? hajde, malo ti za sriću triba... nije to posteno... dok ne bude jedan gradjanin, jedan glas za bilo koga, bosnjaci ne trebaju glasati za predstavnike druga dva naroda... i obratno
Pa vec jeste jedan covjek-jedan glas za bilo koga, barem sto se izbora clanova Predsjednistva tice.
Malo prostudiraj Ustav BiH, clan V prije nego napises nesto na ovu temu.
znas dobro na sta mislim, ne pametuj...

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog
Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira
neposredno sa teritorije Republike Srpske.

kad se boldovano promijeni, onda mozemo razgovarati...
channel10

#617 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by channel10 »

Pa sta ti tu nije jasno? Možeš glasati za Hrvata ili Bošnjaka, pa izaberi za koga ćeš.
kmirsad

#618 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

putokaz1 wrote:Ja mislio da te predložim za Predsjedništvo kad ti Manjina :D
:lol: Ma nije problem... i kao Manjina mogu dati veliki doprinos bilo kojem sportskom klubu... :-D
kmirsad

#619 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by kmirsad »

channel10 wrote:Tebi je Mirsade najbolje da prespavas tu nedjelju :mrgreen:

:D
Bloo
Globalna šefica

#620 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Bloo »

kmirsad wrote:
channel10 wrote:Tebi je Mirsade najbolje da prespavas tu nedjelju :mrgreen:

:D
Sa MIRSADOM, 20 najtezih godina zajedno :mrgreen:
Banksy

#621 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Banksy »

Ned071 wrote:
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog
Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira

Sve dok nam pri glasanju za jednog od tri, ne budu tražili ličnu kartu i izjašnjavanje koji smo od ta tri, slobodni smo da biramo koga želimo. To i jeste dejtonski feler jer miješa etničko, građansko i entitetsko, istovremeno ukidajući mogućnost da svako glasa za svakoga, neovisno o mjestu življenja i etničkoj pripadnosti, što je neviđeno u modernim, demokratskim društvima.
Sve dok nam sistem, ovako nakaradan i neprirodan, dopušta svaki mogući inženjering, budi siguran da će ga nemilice i biti.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#622 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by malakh »

kmirsad wrote:
Pa kako bi drugačije mogao da mijenja stvari....
kao federalni ili državni parlamentarac, kao federalni ili državni ministar, kao direktor nekog javnog preduzeća ili agencije...
julisiz es grant

#623 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by julisiz es grant »

Banksy wrote:
Ned071 wrote:

Sve dok nam pri glasanju za jednog od tri, ne budu tražili ličnu kartu i izjašnjavanje koji smo od ta tri, slobodni smo da biramo koga želimo. To i jeste dejtonski feler jer miješa etničko, građansko i entitetsko, istovremeno ukidajući mogućnost da svako glasa za svakoga, neovisno o mjestu življenja i etničkoj pripadnosti, što je neviđeno u modernim, demokratskim društvima.
Sve dok nam sistem, ovako nakaradan i neprirodan, dopušta svaki mogući inženjering, budi siguran da će ga nemilice i biti.
Nisi slobodna da biraš Srbina za člana predsjedništva, ali FGR ionako dalje od Marindvora ništa ne interesuje.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#624 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by malakh »

Ned071 wrote:[
donijece ti srecu glasanjem za budzet institucija bih, imenovanjem ambasadora? hajde, malo ti za sriću triba... nije to posteno... dok ne bude jedan gradjanin, jedan glas za bilo koga, bosnjaci ne trebaju glasati za predstavnike druga dva naroda... i obratno
za mene, ubjedljivo najbitnija karika, jer su ambasadori temelj vanjske politike. zašto? pa zato što ambasadori grade imidž države po svijetu, oni su ti koji bi trebali da rade na vanjsko-dimplmatskoj politici i da dovlače strane investitore.

i ako čovjek kaže da mu je to bitno, a tebi je to malo, onda ti imaš problem, a ne on. jer nije isto kada je naš amabasador u njemočkoj ivan šušnjar i slavo kukić.

nikad da naučimo, a zgrozimo se kada dođe jedna matavijenko i kaže da je u bosni i hercegovini bio građanski rat, ili kada kurz izjavi da se bošnjačkim ženama plaća da izađu pokrivene na ulicu.
Banksy

#625 Re: Boriša Falatar - predsjednik

Post by Banksy »

julisiz es grant wrote:
Banksy wrote:
Ned071 wrote:

Nisi slobodna da biraš Srbina za člana predsjedništva, ali FGR ionako dalje od Marindvora ništa ne interesuje.
Ne čitaš, o tome i pišem iznad. Ni Bošnjaka i Hrvata u RS-u, ni Srbina u Federaciji, ni manjinu ili 'Ostalog' bilo gdje.

Zato je nerealno očekivati da u takvom feleričnom, neuređenom društvu, po redu i zakonu 'svako bira svog', a ostali bez 'svog' da šute.
Locked