Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
So What!

#601 Re: Migranti

Post by So What! »

Meni je žao one dječice, jebiga slab sam na djecu. Šta ćeš, niko ga ništa ne pita, a kako su odrastali godinama po balkanskim vrletima, eno ih na Al Jazeeri izjavu su davali na nekoj primjesi našeg jezika.

Arapa je u Sarajevu mnogo, još od perioda komunizma, kada su dolazili kao mladi studenti, do ratnih avanturista i humanitarnih radnika.

Dakle s vremenom ih se dosta oženilo iz Bosne ili su jednostavno se brzo asimilirali u našu kulturu, pa tako znam par Arapa u Sarajevu koje je čisto prezime odalo da nisu čisti Bosanci po porijeklu. Dakle kao kultura se obično brzo asimiliraju, ako ih nema dovoljno da formiraju neku koloniju ili ghetto.

Recimo kada sam boravio u Londonu prije par godina, spoznao sam da sam i ja izgleda islamofob. Smiješno mi je bilo to i izjaviti s obzirom da sebe smatram muslimanom, ali način na koji se ti ljudi ponašaju u Londonu, ali i Britaniji generalno, natjerala me je da pomislim, o kakvoj islamofobiji svi pričaju, pa ovi ljudi imaju sva prava.

Mi smo kultura koja nije sredila međusobne odnose, a Kinezi koji doslovno uspijevaju svagdje, od Bosne su odustali i povukli se, tako da nemamo skoro nijednu ozbiljniju imigrantsku grupu. Dakle ovi ljudi nisu zainteresovani ovdje da ostanu i mi se trebamo pobrinuti da nastave gdje su pošli, pa da se te zemlje pozabave tim problemom.

Inače ovakve stvari su živ dokaz koliko je BiH ustvari jedna mirna i uspavana zemlja, u kojoj se u principu ništa značajno ne dešava. I sada 400 migranata je zagrijalo situaciju, a zamislite hordu od 4000 migranta. Mislim da bi dobili rat, ksenofobiju, rasizam i govor mržnje na najvećem stadiju.

Na drugoj strani počeli bi više razumijevati europske ekstremne desničare, a ja lično se i dalje divim Angeli Merkel i njenoj volji da napravi nešto za ove ljude. Inače mi na živac idu kompleksaši koji svoj rasizam ispoljavaju, pa i na tako ogromnom broju arapskih turista oko Sarajeva, jer su to ljudi koji troše novac ovdje, budu neko vrijeme i odu. Ipak iako lično nemam strah od ovih ljudi, razumijem on koje imaju i koji iskazuju otvorenu fobiju od ove pojave.

Samo mi nije jasno eto tu smo, promatrali smo valove koji su prolazili kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i eto nikome ništa nije bilo. Srbija je položila sve testove kada su migranti u pitanju i zaista nisu pravili veliki problem, čak ni u svojim medijima oko ove pojave. Naše vlasti i kada misliš da je nemoguće da ćete razočarati, oni opet nekako uspiju, a o medijima da ne govorim. Još uvijek ne razumijem ljude koji se pozivaju na Avaz.
insomnia78

#602 Re: Migranti

Post by insomnia78 »

Batina je iz raja izasla. Kako za imigrante tako i za njihove ljubitelje
Image
PeppermintSA

#603 Re: Migranti

Post by PeppermintSA »

Šta kaže Hadžibajrić, da se svakodnevno dešavaju incidentni, razbojništva, pljačke zlatara itd. ali da mediji namjerno neizvještavaju.
Alternativac1

#604 Re: Migranti

Post by Alternativac1 »

Znači par poznanika iz iz Srbije mi je pričalo kakvih je problema bilo, ubistva, tuče od strane migranata a da mediji ništa nisu prenijeli.
Ovo je neko iz vrha, Soroš, Masoni, Iluminati organizovao, koja je svrha ne znam,... ali sve je izrežirano...
Ommadawn

#605 Re: Migranti

Post by Ommadawn »

Mi plemeniti i merhametli narod, koji sevdah ćuti...
uglavnomja

#606 Re: Migranti

Post by uglavnomja »

Alternativac1 wrote:Znači par poznanika iz iz Srbije mi je pričalo kakvih je problema bilo, ubistva, tuče od strane migranata a da mediji ništa nisu prenijeli.
Ovo je neko iz vrha, Soroš, Masoni, Iluminati organizovao, koja je svrha ne znam,... ali sve je izrežirano...

ili je u pitanju cilj domace vlasti - da banda sto prije ode negdje drugo. da se ne desi da budu zaustavljeni na nekoj granici i vraceni ako se sazna da imaju kriminalnu istoriju
Sanjarko

#607 Re: Migranti

Post by Sanjarko »

triconja wrote:
animals wrote:Nikad mi nece biti jasni ovi poltroni sto brane ove takozvane migrante..
uvijek se migriralo, ali postojala su pravila..
ovi nemaju nikakvi pravila, niti dostojanstva..
Mislim da su oni koji ih brane previse emotivni i zrace empatijom, kad postanu velika manjina, onda ce se mozda neki konkretni koraci i poduzeti :D
Ne branim ih ja. Ja samo kazem da je ovo prirodno. Velika seoba naroda se desava opet, samo sto se eto sada desava, u moderno doba, a prije se desavala tokom Rimske imperije, i kazem i mi smo i nasi pretci bili isti ovakvi, dok nas kako smo ti ali i ja pisali nisu civilizirali pendrecima ali i podigli nam standard zivota, koji je i dalje los, ali nekako se podnosi.
Sanjarko

#608 Re: Migranti

Post by Sanjarko »

astala_vistala wrote:Njemačka je magupski odradila posao,pozvali su sve doktore i stručnjake kod sebe,dobro popunili nedostatak radne snage,a svima ostalima ostavili ovu fukaru i lazne migrante iz Indije,Pakistana,sve muskarci od 16 do 50 god,ja vidio sam jednu zenu,ne mrzim nikoga,ali mi ko Bosnaci nismo za EU i te vrijednosti a kamol ljudi iz plemenskih zajednica i kasti.
Pisao sam ja vec davno. Nece niko vukarit djecu i zenu sa sobom. Prvo muskarac dodze pa salje po zenu i djecu ili rodbinu. Pa isti je slucaj i sa nasima. Tako i nasi odlaze samo sto oni odlaze sa papirima u vecini slucajeva ali i nasi su mnogi ovako isli polulegalno ili nelegalno. Zaboravili ste slucaj azil i slicno.
stakasa

#609 Re: Migranti

Post by stakasa »

Edin H. wrote:
animals wrote:
dezurni_ucenik wrote:djes sad spavat tek pola 10.
Ja ustajem u 4:30...
radim od 6h..
nisam ja na socijali..
Radite jace, radite bolje, trebace dosta novaca da pomognemo migrantima :oops:
ahahahahahahahahahahahahahahah
Nisrin

#610 Re: Migranti

Post by Nisrin »

Svi vi merhametli forumasi gdje ste kod Vijecnice? Ljudi kukaju da nemaju nista, gladni, zedni, goli, bosi!!! Malo vi to pomazete koliko pricate!

Ipak je migrant migrant, a izbjeglica izbjeglica..fino Hadzibarjic objasnio! I da je sve izrezirano, i da je najmanje IZBJEGLICA kod nas...ne bi problem bili Sirijci, vec su problem Marokanci, Alzirci, Bangladezani, Egipcani itd...BEZ DOKUMENATA, a njihovo ponasanje :run:
Haris.ba

#611 Re: Migranti

Post by Haris.ba »

Kaže Hadžibajrić da se negdje pokušava napraviti kamp na Ilidži? Gdje to?
Ommadawn

#612 Re: Migranti

Post by Ommadawn »

Nisrin wrote:
vjesticanametli wrote:Vrelo bosne :mrgreen: imaju vodu a one labudove nek pojedu
Ja posla na posao da zaradim koru kruVa za migrante....ustaj bosno idi radit valja pomoc :mrgreen:

Tako je, trebas biti empaticna, sta ce jadni bez dokumenata, sa drogom, lovom, bolje da im das, nego da otimaju! :skoljka:

Smijesni su ovi koji kazu ici ce dalje, a ljudi i satore podigli. ne micu oni niDZe iz Sarajeva :D ne's ih otjerat nikad, onako ili ovako dobit ce sve sto zele!
Naravno da mi je ZAO porodicama SA DJECOM, ali ovih odvaljenih od brda NIJE!
Sto? Oni to nisu ljudi, je li?
Nisrin

#613 Re: Migranti

Post by Nisrin »

Ommadawn wrote: Sto? Oni to nisu ljudi, je li?

Oni su NLO!!! Koliko puta se treba ponoviti da nisu SIRIJSKE IZBJEGLICE koje bjeze od rata, nego druga vrsta migranata koji NEMAJU RAZLOG BITI BEZ DOKUMENATA, a svejedno jesu!!! Rastura se droga, presrecu se gradjani/turisti, trazi se novac! To je sve normalno?
Da svi imaju barem licnu kod sebe ili vozacku, pa covjek bi drugacije razmisljao i mogao uci u trag ko su i sta su, ovako naslucuj da je NAJGORI SLJAM, jer svi koji su bili "uredni" su vec u Zapadnoj Evropi!
Nisrin

#614 Re: Migranti

Post by Nisrin »

stakasa wrote: Imas kucu, imas stan, imas sator - vrati sator
Cuj i satore podigli
Jok ostace tu. Potegli iz Bangladesa sa zeljim da se tu skrase
Pa et' koliko vas je merhametlija ustupite im vase nekretnine! Ne znam sta su potegli, ali tesko da ce im DOZVOLITI DALJE da prodju kroz granice, ali uvijek ima Bosna u koju moze sav sljam da se skrasi, zajedno sa nama! Ima posla, ima para, ima prostora...u centru grada, ne daj Boze da ih posalju recimo u Lipnicu koja je napustena, ali su kuce useljive itd...

Ne smeta mi kad neko dodje da radi, da se bori za sebe, kad neko dodje da rastura heroin i spid, otima novac, presrece ljude, itekako mi smeta, jer ionako imamo i previse posla sa nasim sljamom! A onda se pitas sta je sljedece sto ce neko uraditi?
Ommadawn

#615 Re: Migranti

Post by Ommadawn »

Nisrin wrote:

Oni su NLO!!! Koliko puta se treba ponoviti da nisu SIRIJSKE IZBJEGLICE koje bjeze od rata, nego druga vrsta migranata koji NEMAJU RAZLOG BITI BEZ DOKUMENATA, a svejedno jesu!!! Rastura se droga, presrecu se gradjani/turisti, trazi se novac! To je sve normalno?
Da svi imaju barem licnu kod sebe ili vozacku, pa covjek bi drugacije razmisljao i mogao uci u trag ko su i sta su, ovako naslucuj da je NAJGORI SLJAM, jer svi koji su bili "uredni" su vec u Zapadnoj Evropi!
Direktno sa sjeverozapada Evrope ti mogu potvrditi da je dobar dio njih ovdje dosao bez ikakvih dokumenata a neki od njih nisu "uredni" kako ti mislis da jesu. To ti govorim jer 50% mog radnog vremena provodim upravo sa tim ljudima i odgovorno tvrdim da je ista klika ljudi migranata i ovdje i u Bosni, samo sto su neki imali tu srecu da dodju ovamo a drugi tu nesrecu da se zadese u Bosni.
Naravno da ima sljama ali ima ga i na Bistriku, Vratniku, Alipasinom, Stupu i drugim sarajevskim naseljima. Za to imas policiju koja treba da radi svoj posao, kako sa nasim sljamom tako i sa migrantskim.
I sta mislis da svi imaju bilo kakav dokument od prije i da su ga mogli uopste izvaditi?

Evo par primjera:
1. Par ucenika iz Kuvajta nemaju nikakvih prava u svojoj domovini jer ih Kuvajt ne smatra svojim gradjanima s obzirom da su neki njihovi preci zivjeli u pustinji prije popisa koji je izvrsen 1965 godine. Ti ljudi nisu imali pravo ni na skolstvo i radili su najgore poslove za koje su bili slabo placeni.
2. Hasari iz Afganistana takodjer nisu imali prava i nisu mogli izvaditi bilo kakav validan dokument, a pridodaj tome da su neki od njih izbjegli u Iran odnosno Uzbekistan i tamo su jos dodatno obespravljeni.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#616 Re: Migranti

Post by Matijevic_Vlado »

Nisrin wrote:

Ti isla legitimisala? Nasa vlast legitimisala sve redom i zna kakvo je stanje sa dokumentima?
Motel Imzit na Dobrinji je pun tih ljudi.
stakasa

#617 Re: Migranti

Post by stakasa »

Matijevic_Vlado wrote:
Nisrin wrote:

Ti isla legitimisala? Nasa vlast legitimisala sve redom i zna kakvo je stanje sa dokumentima?
:D
Nisrin

#618 Re: Migranti

Post by Nisrin »

stakasa wrote:
Matijevic_Vlado wrote:[

Lazni moralisti, sta vi radite? Drobite, a kako ste im konkretno pomogli?
Nisrin

#619 Re: Migranti

Post by Nisrin »

Ommadawn wrote: Direktno sa sjeverozapada Evrope ti mogu potvrditi da je dobar dio njih ovdje dosao bez ikakvih dokumenata a neki od njih nisu "uredni" kako ti mislis da jesu. To ti govorim jer 50% mog radnog vremena provodim upravo sa tim ljudima i odgovorno tvrdim da je ista klika ljudi migranata i ovdje i u Bosni, samo sto su neki imali tu srecu da dodju ovamo a drugi tu nesrecu da se zadese u Bosni.
Naravno da ima sljama ali ima ga i na Bistriku, Vratniku, Alipasinom, Stupu i drugim sarajevskim naseljima. Za to imas policiju koja treba da radi svoj posao, kako sa nasim sljamom tako i sa migrantskim.
I sta mislis da svi imaju bilo kakav dokument od prije i da su ga mogli uopste izvaditi?

Evo par primjera:
1. Par ucenika iz Kuvajta nemaju nikakvih prava u svojoj domovini jer ih Kuvajt ne smatra svojim gradjanima s obzirom da su neki njihovi preci zivjeli u pustinji prije popisa koji je izvrsen 1965 godine. Ti ljudi nisu imali pravo ni na skolstvo i radili su najgore poslove za koje su bili slabo placeni.
2. Hasari iz Afganistana takodjer nisu imali prava i nisu mogli izvaditi bilo kakav validan dokument, a pridodaj tome da su neki od njih izbjegli u Iran odnosno Uzbekistan i tamo su jos dodatno obespravljeni.

Pa kako se onda boriti protiv terorizma? Protiv silovanja? Rasturanja droge, kad ne znamo ni ko sta radi?! Ovdje ce dobiti dokumente? U Evropi?
Sta je sa Alzircima, Marokancima, Egipcanima, Bangdladezanima..ne kazem da je nemoguce da mali broj ljudi stvarno iz nekog razloga nema dokumente, ali bas toliki broj, i to se priklonili Sirijcima, pa usput...migracije su sasvim normalna pojava, migriramo i mi u bolje, oduvijek, ali ovo nije bas stabilna situacija, a vrijeme ce pokazati najbolje!
Ommadawn

#620 Re: Migranti

Post by Ommadawn »

Nisrin wrote:
stakasa wrote: Imas kucu, imas stan, imas sator - vrati sator
Cuj i satore podigli
Jok ostace tu. Potegli iz Bangladesa sa zeljim da se tu skrase
Pa et' koliko vas je merhametlija ustupite im vase nekretnine! Ne znam sta su potegli, ali tesko da ce im DOZVOLITI DALJE da prodju kroz granice, ali uvijek ima Bosna u koju moze sav sljam da se skrasi, zajedno sa nama! Ima posla, ima para, ima prostora...u centru grada, ne daj Boze da ih posalju recimo u Lipnicu koja je napustena, ali su kuce useljive itd...

Ne smeta mi kad neko dodje da radi, da se bori za sebe, kad neko dodje da rastura heroin i spid, otima novac, presrece ljude, itekako mi smeta, jer ionako imamo i previse posla sa nasim sljamom! A onda se pitas sta je sljedece sto ce neko uraditi?
Pa sta mislis gdje su ih naseljavali kada su dolazili ovamo u Skandinaviju? U gore rupe nego Lipnica.
Protestirali, blokirali autobuse, demonstrirali ali nista se nije desilo. Jesu li nezahvalni? Mozda
Ali 1993 kada smo mi isti, u kozi tih migranata i izbjeglica, potrazili spas u ovoj zemlji pa nas smjestilo tamo gdje je Bog rekao "Laku noc, ugasite svjetlo" - bilo je masa njih koji su strajkovali gladju, protestirali "Ja iz onakvog grada a vidi dje me smjestilo, u selo jebote..".
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#621 Re: Migranti

Post by Matijevic_Vlado »

Nisrin wrote:
stakasa wrote:
Matijevic_Vlado wrote:[

Lazni moralisti, sta vi radite? Drobite, a kako ste im konkretno pomogli?
Cuj lazni moralisti. Pa zenska glavo vidis li da lupas?
mousstapha

#622 Re: Migranti

Post by mousstapha »

Kako stvari stoje migrantska kriza bi mogla po prvi put biti znacajna tema na izborima u BiH.
stakasa

#623 Re: Migranti

Post by stakasa »

mousstapha wrote:Kako stvari stoje migrantska kriza bi mogla po prvi put biti znacajna tema na izborima u BiH.
Jos jedan dokaz da je BiH nerazdvojivi dio evropskog kulturnog nasljeda
kockakockica

#624 Re: Migranti

Post by kockakockica »

Cak i da su IZBJEGLICE iz ratnih zona, a nisu, MIGRANTI SU, ja bih sve muskarce nazad vracao. Prije nego me prozove neki nas pametnjakovic to isto bih uradio za nase bosanske izbjeglice za vrijeme zadnje agresije. Samo zene i djeca, drugo sve nazad

Ovakvi likovi u ratu nece svoju vlastitu drzavu da brane, kakvu korist ocekivati od njih kad ne vole ni svoju domovinu. Za nase isto vazi, dok je narod ginuo i ratovao kamara nasih muskaraca u najboljim godinama je bjezala, a sad pametuju. Jos ih nije sram pisati kako su se sakrivali i bjezali :roll:

U Siriji 15 miliona sunita, a mozda samo 2 miliona Alevita (mozda brojevi nisu 100%), a Aleviti ih gaze vec desetinama godina. Kita od ljudi
pustopoljina

#625 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

kockakockica wrote:Cak i da su IZBJEGLICE iz ratnih zona, a nisu, MIGRANTI SU, ja bih sve muskarce nazad vracao. Prije nego me prozove neki nas pametnjakovic to isto bih uradio za nase bosanske izbjeglice za vrijeme zadnje agresije. Samo zene i djeca, drugo sve nazad

Ovakvi likovi u ratu nece svoju vlastitu drzavu da brane, kakvu korist ocekivati od njih kad ne vole ni svoju domovinu. Za nase isto vazi, dok je narod ginuo i ratovao kamara nasih muskaraca u najboljim godinama je bjezala, a sad pametuju. Jos ih nije sram pisati kako su se sakrivali i bjezali :roll:

U Siriji 15 miliona sunita, a mozda samo 2 miliona Alevita (mozda brojevi nisu 100%), a Aleviti ih gaze vec desetinama godina. Kita od ljudi
ja ne mogu vjerovati da bilo ko od vas misli da se migracije stanovnistva mogu zaustaviti. to je prirodna posljedica stanja u svijetu i prirodno je da se svijet mijenja. zenjes sto si sijao.
prilagodi se ili krepaj od emocija.
Locked