Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

triconja

#601 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:Ne mislim(o). Samo se nadamo da su dosli pameti.. Koliko-toliko... :D

A da se sjecamo svega iz '90ih - sjecamo se. Bar mi koji imamo godina da se sjecamo toga. Da nas ima koji smo znali i sta je privatizacija tada, koja je tek pocinjala - ima nas i takvih.
Da nas ima koji smo jos '91 govorili da ce ovdje biti rat radi SDA/HDZ/SDS - ima nas i takvih.
Da nas ima koji smo vec tada pljuvali na te stranke i ono sto su propagirale i predstavljale - ima.

Ali, da je bilo onih koji su mogli i predvidjeti na sta ce sve ovo izaci i kako ce izgledati - e, takvih nema. Ko god kaze da je sve ovo znao, laze.

Da li sve ovo znaci da se nista ne treba dirati, pa cak ni pokusavati promijeniti? Ni slucajno.
Treba nametnut drugi nacionalizam jer ovaj gdje je odrednica naroda religija je smrt i samo dovodi do rata.

A ovaj nacionalizam prosipaju u osnovnoj i srednjoj skoli profesori i sakom i kapom, lektire se citaju takve da od "jugoslavena" (dijeta koje misli da je to dobro) covjek postaje nacionalista koji razmislja pogresno o nekim stvarima. Dok se to ne izmijeni nema napretka.
Dozer

#602 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Cekaj... Sta je po tebi ovdje u BiH "nacionalista"? Bosnjaci, Hrvati i Srbi?
triconja

#603 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:Cekaj... Sta je po tebi ovdje u BiH "nacionalista"? Bosnjaci, Hrvati i Srbi?
Pa postoje dvije vrste nacionalizma u bosni, onaj gdje se gleda bosanac kao nacija sastavljena od svih stanovnika i ona gdje se gleda kao etnicka/vjerska odrednica. Ovaj drugi vodi 100-1 i to je velika greska.
Dozer

#604 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Zapravo, ta druga "nacionalnost" je samo internog karaktera, nesto sto potenciraju i namecu iskljucivo nosioci etnickih, antiustavno konstitutivnih kolektivita.
A to u stvari nije nacionalnost u pravom smislu i znacenju te rijeci, nego etno-nacionalnost. Etnicka pripadnost.
Jedina prava nacionalnost koja se priznaje, i kao takva vazi u svijetu, jeste ona drzavna, tj. - bosanskohercegovacka.

Nadam se da sada razumijes ono sto rekoh gore da jesam nacionalista, ali da, po vlastitom i slobodnom izboru, nisam pripadnik ni jedne BH etnije. Drugim rijecima, nisam dio B-H-S/E-N-V (Bosnjako-Hrvatsko-Srpske, tj. Etno-Nacional-Vjerske) matrice.

Ne zelim da budem jer je to nesto stravicno pogresno, nakaradno, diskriminatorno, nazadno, a pogotovo kontraproduktivno po svakog moguceg gradjanina BiH, ukljucujuci i same pripadnike te matrice (osim one zestoke manjine probranih i privilegovaniih).
To je taj nametnuti okvir u kojem moze prosperirati samo sacica odabranih, i to iskljucivo preko ledja svih ostalih.

I mislim da je ovo danas jasno svakome iole normalnom u ovoj zemlji. Medjutim, ljudi ovdje ocigledno u sebi imaju jednu veliku dozu mazohizma, sto nas onda dovodi do ovoga gdje jesmo - da njih 1-2% i pomocu samo oko 25-30% ljudi u nekakvom zatocenistvu drze ostatak naroda.

Iz toga se dolazi samo do jednog jedinog logicn zakljucka - vecina ljudi u BiH su klasicni primjerci ogranicenih glupana, koji ne kontaju da je moc upravo u njihovim rukama.
I upravo se ovo mora promijeniti.

Obicni ljudi ovdje moraju, konacno, shvatiti da su oni (mi) ti koji ima(mo)ju stvarnu moc u svojim rukama, a ne politicari i politicke stranke. Mora se shvatiti da mi placamo politicare da rade ono za sta smo ih izabrali, a ne obratno, da mi radimo ono sto politicari hoce.
Mora se shvatiti da mi (narod) imamo mehanizme prisile kojima politicare mozemo natjerati da rade za nas, a ne da se barod boji politicara i da im se klanja kao nekakvim bozanstvima. A radi se o gomili polupismenih i nesposobnih poltrona, s rijetkim casnim izuzecima.
Dozer

#605 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Nije. Komentar je tacno u skladu s onim sto su uradili na tom popisu - poistovijetili su nacionalnost i etnicku pripadnost. Ciljano i namjerno, cime su sve ljude u BiH namjerno gurnuli u zabludu, a sebi omogucili da se punih usta nazivaju "nacijama" iako to zapravo nisu, a takodjer je to i antiustavno.
I to rade sve tri etnicke politke, i B i H i S.

Na to sam ukazivao i prije popisa, i ponavljam to vec nekih 6-7 godina. To pitanje (br. 24 ako se dobro sjecam), bilo je koncipirano u potpunosti kontra preporuka EUROSTAT-a i EU, kao takvo nije postojalo na popisu ni jedne jedine zemlje, i oko njega su se lomila koplja nasih i EU politicara. Na kraju je to bilo maskirano nekim drugim stvarima i kompromisno je dopusteno da to pitanje ostane kao takvo u popisnicama, cime su MZ i EU jos jednom postali direktni saucesnici u propadanju BiH.
Dozer

#606 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

U tome i jeste sva poenta. Da li negdje postoji cista monoetnicka drzava? Ne.
Da li u bilo kojoj od njih postoji cak i slican Ustav nasem? Ne.

Dakle, po tome BiH nije nikakva "sprecificnost". Svaku mogucu naciju na planeti cine njeni gradjani, a koji pripadaju razlicitim etnickim grupama, tj. narodima. Zasto je u tome BiH nekakva ober posebna drzava?

U Australiji, recimo, zivi oko 150.000 doseljenih Hrvata.
Ili Srbi u Austriji, gdje ih ima preko 200.000, a u Becu su druga najveca etnicka skupina.
Zasto i jedni i drugi u tim drzavama ne traze "svoja etnicka prava", svoje "entitete", svoju "konstitutivnost"...?
Ima i Bosnjaka na sve strane, negdje i po 200+ hiljada, pa je i s njima ista stvar.

A, gle cuda, u svim tim drzavama ni jednima ni na pamet ne pada da traze nekakva "etnicka" ili ti grupna prava. Svi su se uklopili u te gradjanske Ustave, i zive sasvim lijepo u njima. A, ako se pohase i krenu ovim putem kako to rade ovdje, u BiH, znaju da bi ih te drzave otkantale s noge na nogu i da im zivot vise nimalo ne bi licio na sadasnji.
A onda dodju ovdje, i odjednom svi postanu veliki ovo i ono, puna im usta "svog naroda".
Mislim...nebuloze...

Zasto se ta famozna konstitutivnost i etnicka prava traze i zagovaraju samo ovdje, u BiH?

Takodjer - zelim sretan Usrks svima koji slave. :)
triconja

#607 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:Zapravo, ta druga "nacionalnost" je samo internog karaktera, nesto sto potenciraju i namecu iskljucivo nosioci etnickih, antiustavno konstitutivnih kolektivita.
A to u stvari nije nacionalnost u pravom smislu i znacenju te rijeci, nego etno-nacionalnost. Etnicka pripadnost.
Jedina prava nacionalnost koja se priznaje, i kao takva vazi u svijetu, jeste ona drzavna, tj. - bosanskohercegovacka.

Nadam se da sada razumijes ono sto rekoh gore da jesam nacionalista, ali da, po vlastitom i slobodnom izboru, nisam pripadnik ni jedne BH etnije. Drugim rijecima, nisam dio B-H-S/E-N-V (Bosnjako-Hrvatsko-Srpske, tj. Etno-Nacional-Vjerske) matrice.

Ne zelim da budem jer je to nesto stravicno pogresno, nakaradno, diskriminatorno, nazadno, a pogotovo kontraproduktivno po svakog moguceg gradjanina BiH, ukljucujuci i same pripadnike te matrice (osim one zestoke manjine probranih i privilegovaniih).
To je taj nametnuti okvir u kojem moze prosperirati samo sacica odabranih, i to iskljucivo preko ledja svih ostalih.

I mislim da je ovo danas jasno svakome iole normalnom u ovoj zemlji. Medjutim, ljudi ovdje ocigledno u sebi imaju jednu veliku dozu mazohizma, sto nas onda dovodi do ovoga gdje jesmo - da njih 1-2% i pomocu samo oko 25-30% ljudi u nekakvom zatocenistvu drze ostatak naroda.

Iz toga se dolazi samo do jednog jedinog logicn zakljucka - vecina ljudi u BiH su klasicni primjerci ogranicenih glupana, koji ne kontaju da je moc upravo u njihovim rukama.
I upravo se ovo mora promijeniti.

Obicni ljudi ovdje moraju, konacno, shvatiti da su oni (mi) ti koji ima(mo)ju stvarnu moc u svojim rukama, a ne politicari i politicke stranke. Mora se shvatiti da mi placamo politicare da rade ono za sta smo ih izabrali, a ne obratno, da mi radimo ono sto politicari hoce.
Mora se shvatiti da mi (narod) imamo mehanizme prisile kojima politicare mozemo natjerati da rade za nas, a ne da se barod boji politicara i da im se klanja kao nekakvim bozanstvima. A radi se o gomili polupismenih i nesposobnih poltrona, s rijetkim casnim izuzecima.
Znas li kad se takva prica pocela poturati?
triconja

#608 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Sarajmen wrote:Vjerovatno je jedan od razloga da bi se ukazalo na njihovu različitost, pretpostavljam u smislu jezika ili religije.
Kolika je zaista razlika izmedju srba, hrvata i bosanaca na ovom prostoru (balkanu)? Jel im se dnka toliko razlikuje da su jedno crnci, drugi bijelci a treci zuti, jel im se jezik toliko razlikuje da im je korijen jezika sa druge strane planete, tj. da jedni druge nikako ne razumiju?
supercali

#609 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by supercali »

triconja wrote:
Sarajmen wrote:Vjerovatno je jedan od razloga da bi se ukazalo na njihovu različitost, pretpostavljam u smislu jezika ili religije.
Kolika je zaista razlika izmedju srba, hrvata i bosanaca na ovom prostoru (balkanu)? Jel im se dnka toliko razlikuje da su jedno crnci, drugi bijelci a treci zuti, jel im se jezik toliko razlikuje da im je korijen jezika sa druge strane planete, tj. da jedni druge nikako ne razumiju?
Toliko smo razliciti da je vuk jeremic potomak nurije pozderca
triconja

#610 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Sarajmen wrote:
triconja wrote:
Stari, poradi malo na izgradnji svog identiteta, sam odaberi način i vrijeme. Pozdrav.
Ako mislis da ciljam na to da se jugoslavija ponovo pravi zajebo si se. Socijalizam je gori nego ovo sto imamo danas :D

Ovo je vise pitanje retoricke prirode da se vidi da nema tolike razlike izmedju ljudi na ovom podrucju, ali napravi se kad treba ubijat.
Seawolf

#611 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Seawolf »

Dozer wrote:...
Na to sam ukazivao i prije popisa, i ponavljam to vec nekih 6-7 godina. To pitanje (br. 24 ako se dobro sjecam), bilo je koncipirano u potpunosti kontra preporuka EUROSTAT-a i EU, kao takvo nije postojalo na popisu ni jedne jedine zemlje, i oko njega su se lomila koplja nasih i EU politicara. Na kraju je to bilo maskirano nekim drugim stvarima i kompromisno je dopusteno da to pitanje ostane kao takvo u popisnicama, cime su MZ i EU jos jednom postali direktni saucesnici u propadanju BiH.
Svako od popisanih je imao mogućnost da na nesretno pitanje br. 24, odgovori sa ne izjašnjava se.

Tu mogućnost je iskoristilo svega 0,3% popisanih stanovnika Bosne i Hercegovine. Svi ostali su poletjeli da se izjasne kao Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Hercegovci, Klingonci, Džedaji, Eskimi etc. i na taj način su svojim jasnim izjašnjavanjem dali puni legitimitet pitanju br. 24 i načinu na koji je to pitanje uobličeno.

Prema tome, opet nije ni do onih koji su sastavljali popisnicu, niti do EU, ili MZ generalno, nego do onih koji su popisivani.
triconja

#612 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Seawolf wrote:
Dozer wrote:...
Svako od popisanih je imao mogućnost da na nesretno pitanje br. 24, odgovori sa ne izjašnjava se.

Tu mogućnost je iskoristilo svega 0,3% popisanih stanovnika Bosne i Hercegovine. Svi ostali su poletjeli da se izjasne kao Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Hercegovci, Klingonci, Džedaji, Eskimi etc. i na taj način su svojim jasnim izjašnjavanjem dali puni legitimitet pitanju br. 24 i načinu na koji je to pitanje uobličeno.

Prema tome, opet nije ni do onih koji su sastavljali popisnicu, niti do EU, ili MZ generalno, nego do onih koji su popisivani.
Glup narod, svi kolektivno pa haj
Dozer

#613 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Sto ja takodjer godinama vec ponavljam. Ne konta ovaj narod nista, a busa se da je pametan u pm...

A koliko smo razliciti, evo jedan primjer od prije 2-3 godine, Radjeno istrazivanje medju srednjoskolcima u Sarajevu, Banja Luci i zapadnom Mostaru.
Istrazivanje se sastojalo od istog pitanja koje je postavljeno momcima i djevojkama cetvrtih razreda, bosnjacke, hrvatske i srpske etnicke pripadnosti u navedenim gradovima, a glasilo je:
Da li biste se zabavljali (u smislu emocionalne veze) s pripadnikom/com drugog naroda?
Odgovori su u oko 85% slucajeva bili kategoricno - NE.

Na pitanje "zasto?", slijedili su raznorazni odgovori, ali svi su se bazirali na "razlicitostima" koje su se ticale narodne/etnicke pripadnosti i vjeri (dakle - neopipljivim i nevidljivim razlikama), a neki su isli dotle da su cak tvrdili da postoje i fizicke razlike.
Na pitanje "Da li mogu prepoznati te razlike?", preko 90% ih je odgovorilo sa "DA".

Sljedeca stvar je bila da se svima njima pokazu slike momaka i djevojaka, i da svako od njih probere jednu djevojku ili momka sa tri ponudjene sike. Naravno, na slikama su uvijek bili po jedan/jedna Bosnjak/inja, Hrvat/ica i Srbin/Srpkinja.

Znate li koji je rezultat bio?
95% njih, koji su toliko bili ubijedjeni u "razlicitosti" i vlastite sposobnosti "prepoznavanja drugih i drugacijih", odabralo je osobu druge etnicke pripadnosti.

Toliko o "razlikama"...
Last edited by Dozer on 02/04/2018 16:25, edited 1 time in total.
insomnia78

#614 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by insomnia78 »

Dokaz
Dozer

#615 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Naci cu. Bilo je to negdje objavljeno tada, ne sjecam se tacno gdje, ali potrazicu. Mislim da je to radio onaj novinar iz Banja Luke, Bursac.

A instant dokaz ovoga ti moze biti svima poznati "mali Anto iz Mostara", koji je tvrdio upravo ove iste stvari. Mislim cak da je on i bio inicijalna kapisla za opisano istrazivanje.
Dozer

#616 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Gomila zakonskih rjesenja ovdje mora biti promijenjena, ali nadasve sva ta rjesenja moraju biti i primjenjivana da bi se postigao ikakav rezultat i promjena.
Mi, BiH mislim, na papiru imamo zakona koji su vjerovatno cak i bolji nego neka rjesenja u EU, ali - ne sprovode se. Samim tim su samo mrtvo slovo na papiru, tj. kao da ih ni nemamo.
Dozer

#617 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Na kraju, spasa nam, ipak - Nema :D
Debeli Krastavac

#618 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Debeli Krastavac »

ako je karma kurava a sudbina kučka onda je red da prva invazija vanzemaljaca bude u BiH, pa da vidimo ko je konstitutivan a ko nije :bih:
Dozer

#619 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Ma ovdje treba napraviti poligon za nuklearne probe. Da za 50-100 godina kakvi normalni ljudi imaju gdje dolaziti na izlete, cista priroda, bez ikakvih maloumnika.
GeeTnT

#620 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by GeeTnT »

Dozer wrote:Ma ovdje treba napraviti poligon za nuklearne probe. Da za 50-100 godina kakvi normalni ljudi imaju gdje dolaziti na izlete, cista priroda, bez ikakvih maloumnika.
...isto sam pomislio veceras dok sam citao komentare o (umalo teroristickom) nesretnom dogadjaju u Njemackoj...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#621 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by mk ultra »

Dozer wrote:Ma ovdje treba napraviti poligon za nuklearne probe. Da za 50-100 godina kakvi normalni ljudi imaju gdje dolaziti na izlete, cista priroda, bez ikakvih maloumnika.
Trecina stavnistva ima najvise osnovnu skolu, polupismeni, polusvijet koji nema dodira sa realnoscu i svojim obavezama... Dok su ljudi prije 300 godina isli u skole kao sto je to kod nas danas, ovdje je bila bukvalno divljina...

Kasnimo mnogo kulturološki i obrazovno...
supercali

#622 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by supercali »

mk ultra wrote:
Trecina stavnistva ima najvise osnovnu skolu, polupismeni, polusvijet koji nema dodira sa realnoscu i svojim obavezama... Dok su ljudi prije 300 godina isli u skole kao sto je to kod nas danas, ovdje je bila bukvalno divljina...

Kasnimo mnogo kulturološki i obrazovno...
Mogao bih se kladiti da polovina ovih sto imaju fakultete su zavrsili po travnicima sokocu i sl
Dozer

#623 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Danas ima kamara tih fakulteta ovdje, ali samo par tih privatnih imaju certifikate i diplome su im priznate. Npr., onaj Dacicev u Travniku, koji je bio prvi tamo ako me sjecanje dobro sluzi, imao je sve iste predmete kao i Ekonomija na UNSA, plus - gomila profa i asistenata s UNSA predavali i tamo, i to po identicnim knjigama.

Ali, sve je to ionako nebitno s obzirom da je i UNSA tek na 2000 i nekom mjestu rang liste svjetskih univerziteta, tako da je nebitno gdje se i sta ovdje zavrsi. Svaka ta diploma je ionako kanta, a sto nasi ljudi skontaju kada odu vani i pokusaju s njom naci posao.
Jedino sto moze proci su ekonomija, medicina i informatika. Sve ostalo - haj' zdra'o...
Hajvan

#624 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Hajvan »

Previse labilnih likova na temi…
ima…..pa, nema
pa, ipak nema
pa, ipak ima
sad opet, nema

ko da vas je Alija “do podne ’vako, od podne 'nako” praviJo

:lol:
Dozer

#625 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?