Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#601 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
U prosjeku, vjerovatno ne. Ali je, još uvijek, vrlo važno dati slobodu čovjeku da sam odluči kako ga ne zanima. U slučaju islamske uleme - a priori je odlučeno u nečije ime.
Rekli smo vec da je "ulema" sirok pojam; ismailijska? Dzaferijska? Sunitska?

Ali, recimo da govoris o sunitskoj, slazem se. Iako, ako cemo gledati na pojam prakticne primjene odredjenih vjerskih propisa, institucionalizacija odnosno organizovanje vjere u religiju je skoro neizbjezno. Npr. kolektivni namaz/molitva. Tesko ga je obavljati ako nema minimalne saglasnosti kako se treba obavljati.

S druge strane, bolesna opsjednutost potrebom da se daju propisi za svaku stvar u zivotu je ono sto covjeka jednostavno razoruzava i na sto tesko moze imati adekvatan odgovor.
Albert Hurani, vjerovatno jedan od najvecih modernih historicara arapskog svijeta, je pokusao naci odgovor.

Naime, u prvom vijeku islama, "islamski svijet" se nimalo ne razlikuje od onoga koji je osvojen; kuce, mesdzidi, pa cak i odjeca, se malo ili nimalo razlikuju u odnosu na osvojene narode. Islam, u potrazi za identitetom, pocinje da gradi specificne dzamije sa munarom, cime se pocinje razvijati islamska arhitektura. Odjeca dobija specifican izgled.

Na drustvenom planu, usljed nepostojanja "ustava" a vodeci se potrebom za uniformisanjem zakonske regulative, posebno na novoosvojenim podrucjima, pocinje formiranje serijatskih sudova koji vjerovatno nisu postojali u prvom vijeku islama. Otud poplava hadisa i "hadisa" bas u ovom periodu, koji su trebali da "objasne" stvari kod kojih nije bilo saglasnosti.

Serijatski sudovi i religijski autoriteti vjerovatno nekada u 13 vijeku postaju ono sto je svestenstvo bilo u krscanstvu u srednjem vijeku - novi stalez, koji bez obzira na povrsne stavove kvazi-historicara, je u konstantnoj drustvenoj borbi za dio vlasti za vlastodrscima.

U danasnjim drustvenim odnosima, konkretno u BiH, iznimno je neophodno da IVZ ne bude finansirana od strane drzave - zbog drzave, ali i zbog IVZ.
U suprotnom, svjedoci smo dzamijskih "hutbi (predavanja) po nalogu" u zemljama koje su sekularne, sa muslimanskom vecinom, ali klanovski odrzavana vlast treba potvrdu "duhovne" strane.
dadinjo33

#602 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote:
Da, i ne. Od mnostva sekti i pravaca koji su nekada postojali, zadrzalo se samo nekoliko, ali i sa tih nekoliko, slika islama je prilicno sarena.

Da li plebs uopste i interesuju detalji? Da li je plebs inace u historiji ljudske civilizacije ikada bio zainteresovan za malo vise od hljeba i igara?
Iako jeste potrebno znati da postoje razlicita vidjenja islama, kao i pogleda prema sebi, spoljasnjem svijetu, drustvu u cjelini, ulozi islama kao savjetodavca a ne zakonodavca, itd.
A dje si ti, po stavovima, u odnosu na plebs? Osim sto, iz nekog razloga ciju je prirodu lako domisliti, zelis pokazati da valjda citas i valjda razmisljas, tvoji su stavovi stavovi plebsa, i to jos radikalniji i uvjereniji zato sto plebs tvrdi sto je naucen, bez argumentacije, a ti isto ono sto plebs tvrdi jos argumentujes. Tako ce vehabijski i hardkor "praktikantski" musliman reci da je broj Aisinih godina pri prvom seksu sa Muhamedom 9 i da je to tako istina, sunnet, nadahnuce i kraj price, a ti ces, valjda kao nacitan, sta li, ovdje objasnjavati kako lazu na poslanika da je pedofil, jer se pedofil po definiciji lozi samo na djecu, a on se nije lozio samo na djecu, nego na zenskinje od 9 godina navise.

To je vece "plebstvo" nego kod plebsa koji znatno manje cita i razmislja.
Gojeni H

#603 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Gojeni H »

dadinjo33 wrote:
Gojeni H wrote:
Da, i ne. Od mnostva sekti i pravaca koji su nekada postojali, zadrzalo se samo nekoliko, ali i sa tih nekoliko, slika islama je prilicno sarena.

Da li plebs uopste i interesuju detalji? Da li je plebs inace u historiji ljudske civilizacije ikada bio zainteresovan za malo vise od hljeba i igara?
Iako jeste potrebno znati da postoje razlicita vidjenja islama, kao i pogleda prema sebi, spoljasnjem svijetu, drustvu u cjelini, ulozi islama kao savjetodavca a ne zakonodavca, itd.
A dje si ti, po stavovima, u odnosu na plebs? Osim sto, iz nekog razloga ciju je prirodu lako domisliti, zelis pokazati da valjda citas i valjda razmisljas, tvoji su stavovi stavovi plebsa, i to jos radikalniji i uvjereniji zato sto plebs tvrdi sto je naucen, bez argumentacije, a ti isto ono sto plebs tvrdi jos argumentujes. Tako ce vehabijski i hardkor "praktikantski" musliman reci da je broj Aisinih godina pri prvom seksu sa Muhamedom 9 i da je to tako istina, sunnet, nadahnuce i kraj price, a ti ces, valjda kao nacitan, sta li, ovdje objasnjavati kako lazu na poslanika da je pedofil, jer se pedofil po definiciji lozi samo na djecu, a on se nije lozio samo na djecu, nego na zenskinje od 9 godina navise.

To je vece "plebstvo" nego kod plebsa koji znatno manje cita i razmislja.
Sta te briga.
Bloo
Globalna šefica

#605 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Mene u svemu ovome brine fiksacija odraslih muskaraca i na jednoj i na drugoj strani na potencijalni seks sa nekim od 9 ili vise godina, te kako se to koristi za potkusurivanje u raspravama :mrgreen:

To je nama nasa borba dala!
dadinjo33

#606 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Ma ti si vazda zabrinuta. Sto rece Perhan, "čir-iklije pakalije kamale" iliti "ko se puno brine, dobije čir".
Bloo
Globalna šefica

#607 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:Ma ti si vazda zabrinuta. Sto rece Perhan, "čir-iklije pakalije kamale" iliti "ko se puno brine, dobije čir".
Mda. Sjedi mlada, ne zamaraj mozak ovim temama.
:-D
Vec imam cir.

Ali eto, divno je znati da i takvi primjerci muskog roda zive u mom okruzenju.
Bloo
Globalna šefica

#608 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

Ali sve za reformu, pa makar preko leda zenskog djeteta. :mrgreen:
dadinjo33

#609 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Bloo wrote:
dadinjo33 wrote:Ma ti si vazda zabrinuta. Sto rece Perhan, "čir-iklije pakalije kamale" iliti "ko se puno brine, dobije čir".
Vec imam cir.

Jes jes, svi koji skrecu paznju na postojanje ili pravdanje pedofilskih praksi su potencijalni/latentni pedofili.

Bitno je sa stolice, obasjane oreolom svetosti, koja je tri sprata iznad svake situacije uvijek nesto reci na tu situaciju, a sto potvrdjuje da je stolica iznad situacije. Holy stool ili kako se to vec prevodi ili inači :D
Bloo
Globalna šefica

#610 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:
Bloo wrote:
Vec imam cir.

Jes jes, svi koji skrecu paznju na postojanje ili pravdanje pedofilskih praksi su potencijalni pedofili.

Bitno je sa stolice, obasjane oreolom svetosti, koja je tri sprata iznad svake situacije uvijek nesto reci na tu situaciju, a sto potvrdjuje da je stolica iznad situacije. Holy stool ili kako se to vec prevodi ili inači :D
Znam da si inteligentniji od ovog komentara. :mrgreen:
Tako da me boli sto moram da opet pisem....
Interesantno mi je kao zeni vidjeti da se u ovoj specificnoj raspravi (mada se tema povlaci i na drugim raspravama) o reformi uzima primjer priznavanja postojanja seksualnog odnosa sa zenskim djetetom, te se opet i iznova potencira, kao neki sveti gral koji jednom kada se prizna omoguciti reformu, prosvijetljenje uma vjernika et cetera.
I opet se zivot i sudbina jedne zene koristi za potkusurivanje i vlastite agende, slicno kao na temi polozaj zene u islamu.
Fascinira me ta fokusiranost na samo jedan aspekt koji se opet i iznova ponavlja, koristen na obje strane, seksualnost jednog muskarca.

Ovo ja malo sa feministicke stolice.

Ali samo vi nastavite, mada ste obojica dovoljno pristojni da.opet ne odemo u vode gdje hrpa muskaraca raspravlja o zenskim sekundarnim seksualnim odlikama, pubicnim dlakama, kamilama....
dadinjo33

#611 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Naravno da jesam, ali plebsu su, sto bi reko ili barem pomislio GojeniH, dovoljne i mrvice :D

A sta reci o selektivnim ili ogranicenim percepcijama nekog ko sam identifikuje prirodu ili modalitet te selektivnosti...

Kako ono kazu matadori, bik vidi samo crveno, balegar samo smedje, zedan vodu itd...
Bloo
Globalna šefica

#612 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:Naravno da jesam, ali plebsu su, sto bi reko ili barem pomislio GojeniH, dovoljne i mrvice :D

A sta reci o selektivnim ili ogranicenim percepcijama nekog ko sam identifikuje prirodu ili modalitet te selektivnosti...

Kako ono kazu matadori, bik vidi samo crveno, balegar samo smedje, zedan vodu itd...
Kao sto rekoh, ja sam ovdje treca strana, a vi nastavite po svom as usual :-D
dadinjo33

#613 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

"Ja sam vasa treca strana, od Allaha odabrana" :D
Bloo
Globalna šefica

#614 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:"Ja sam vasa treca strana, od Allaha odabrana" :D
:facepalm:
Bjez mi s ociju...
ExNihilo

#615 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

U određenom smislu, slučaj Aiša jeste izuzetno bitan za priču o reformi.

To iz razloga što tendencija da se hadis o Aiši proglasi pogrešnim, dakle da postoji ogromna greška u tekstu, što ja zaista vjerujem da jeste slučaj, otvara pandorinu kutiju. Vjerovanje da su Buharija i Muslim vjerodostojni ne samo u svom značenju, nego također u tekstu, dakle da predstavljaju od-do riječi Poslanika, postepeno je postala integralan dio doktrine sunija. Hafizi hadisa nisu rijetkost. Ljudi uče Buhariju i Muslima kao što uče Kur'an.

Pred muslimanima je ova dilema: nastaviti insistirati na potpunoj vjerodostojnosti teksta, ali suočiti se sa moralnim reprekusijama braka sa djevojčicom od 6 godina (što, uprkos uobičajenoj advokaturi, nije predstavljalo standardnu praksu kod Arapa, nije poznato (barem meni) da je bilo koji ashab učinio isto; a i sve da jeste bio običaj - misija Poslanika je bila da, između ostalog, ukida ružne običaje kao što je ukinuo zakopavanje ženske djece) ili prihvatiti grešku u tekstu, a samim tim otvoriti temu vjerodostojnosti teksta svih ostalih hadisa, metodologije po kojoj su prikupljeni, i beskrajnih implikacija koje takvo šta ostavlja na hadisku disciplinu, ali moguće i na fikh.

Što se uleme tiče, barem zasad, izbor je ovo prvo.
Bloo
Globalna šefica

#616 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:U određenom smislu, slučaj Aiša jeste izuzetno bitan za priču o reformi.

To iz razloga što tendencija da se hadis o Aiši proglasi pogrešnim, dakle da postoji ogromna greška u tekstu, što ja zaista vjerujem da jeste slučaj, otvara pandorinu kutiju. Vjerovanje da su Buharija i Muslim vjerodostojni ne samo u svom značenju, nego također u tekstu, dakle da predstavljaju od-do riječi Poslanika, postepeno je postala integralan dio doktrine sunija. Hafizi hadisa nisu rijetkost. Ljudi uče Buhariju i Muslima kao što uče Kur'an.

Pred muslimanima je ova dilema: nastaviti insistirati na potpunoj vjerodostojnosti teksta, ali suočiti se sa moralnim reprekusijama braka sa djevojčicom od 6 godina (što, uprkos uobičajenoj advokaturi, nije predstavljalo standardnu praksu kod Arapa, nije poznato (barem meni) da je bilo koji ashab učinio isto; a i sve da jeste bio običaj - misija Poslanika je bila da, između ostalog, ukida ružne običaje kao što je ukinuo zakopavanje ženske djece) ili prihvatiti grešku u tekstu, a samim tim otvoriti temu vjerodostojnosti teksta svih ostalih hadisa, metodologije po kojoj su prikupljeni, i beskrajnih implikacija koje takvo šta ostavlja na hadisku disciplinu, ali moguće i na fikh.

Meni je sada puno manje jasno nego prije. Ako je i bio običaj, a misija Poslanika da ukida ružne običaje, zašto je došlo do braka?
Ili ne shvatih dobro tvoju rečenicu.

Edit: Ovo što si ti izložio je ipak drugi aspekt. Ono što je meni u standardnoj diskusiji bilo stvarno degutantno je korištenje seksualnosti i potencijalnog odnosa sa djevojčicom, a u cilju dokazivanja vlastitih stavova.
ExNihilo

#617 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:U određenom smislu, slučaj Aiša jeste izuzetno bitan za priču o reformi.

Meni je sada puno manje jasno nego prije. Ako je i bio običaj, a misija Poslanika da ukida ružne običaje, zašto je došlo do braka?
Ili ne shvatih dobro tvoju rečenicu.
Htio sam reći da, ako se takav brak zaista desio, te ako je na linijama običaja kojeg su Arapi imali, a mi se svi slažemo da ima nešto pogrešno u tome da čovjek od 50 i kusur godina oženi djevojčicu od 6 godina, neminovno se postavlja pitanje zašto Poslanik nije ukinuo takav ružan običaj na način kako je ukidao neke druge ružne običaje?

Tu istreniran apologeta može potegnuti ideju zeitgeista, odnosno duha vremena, pa reći da u u tom dobu i vremenu to nije predstavljalo ružan običaj na način na koji predstavlja danas. Nećemo, primjerice, reći da je Aristotel đubrica zato što je podržavao ropstvo jer ropstvo nije moralno problematizirano u njegovo vrijeme. Nisu, onda, ni Arapi đubrice jer su ženili djevojčice od 6 godina (iako, kako rekoh, meni nije poznato da su to činili) jer u njihovo vrijeme to nije bio moralno problem.

Međutim, uzevši u obzir da je islam objavljen svim narodima do sudnjega dana, da je kompletiran kako Kur'an kaže, dakle moralno apsolutan, tada se istreniran apologeta mora odlučiti: ili oženiti djevojčicu od 6 godina nije predstavljalo moralni issue tad, pa ne predstavlja ni sad, ma šta dominantno shvatanje morala šireg društva o tome reklo, pa treba otvoreno reći da je brak sa djevojčicom od 6 godina po islamu opravdan, ili je predstavljalo issue i tad i sad, ali onda se vraćamo na pitanje zašto Poslanik nije ukinuo takvu praksu.
Bloo
Globalna šefica

#618 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Međutim, uzevši u obzir da je islam objavljen svim narodima do sudnjega dana, da te je kompletiran kako Kur'an kaže, dakle moralno apsolutan, tada se istreniran apologeta mora odlučiti: ili oženiti djevojčicu od 6 godina nije predstavljalo moralni issue tad, pa ne predstavlja ni sad, ma šta dominantno shvatanje morala šireg društva o tome reklo, pa treba otvoreno reći da je brak sa djevojčicom od 6 godina po islamu opravdan, ili je predstavljalo issue i tad i sad, ali onda se vraćamo na pitanje zašto Poslanik nije ukinio takvu praksu.
I sada se javlja problem kako ovu debatu zadržati klinički hladnom i objektivnom, uzevši u obzir ovo tvoje navedneo, a ne otići u vesele debatne vode razvoja ženskog tijela u ta doba, pojave pubičnih dlaka, seksualnoj zrelosti, a iz ugla apologeta i protivnika.
ExNihilo

#619 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
Međutim, uzevši u obzir da je islam objavljen svim narodima do sudnjega dana, da te je kompletiran kako Kur'an kaže, dakle moralno apsolutan, tada se istreniran apologeta mora odlučiti: ili oženiti djevojčicu od 6 godina nije predstavljalo moralni issue tad, pa ne predstavlja ni sad, ma šta dominantno shvatanje morala šireg društva o tome reklo, pa treba otvoreno reći da je brak sa djevojčicom od 6 godina po islamu opravdan, ili je predstavljalo issue i tad i sad, ali onda se vraćamo na pitanje zašto Poslanik nije ukinio takvu praksu.
I sada se javlja problem kako ovu debatu zadržati klinički hladnom i objektivnom, uzevši u obzir ovo tvoje navedneo, a ne otići u vesele debatne vode razvoja ženskog tijela u ta doba, pojave pubičnih dlaka, seksualnoj zrelosti, a iz ugla apologeta i protivnika.
Teško. :D
dadinjo33

#620 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Bloo, mescini si ti odnekud gdje si se zavlacila donijela pubicne dlake i sekundarne polne karakteristike na ovu temu.
Diwan

#621 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Diwan »

Nurudin wrote:kod nas ljudi često poslije džume odu i drmnu par rakijica , a naročito je bio jedan hadžija Mustafa , obavezno
poslije džume ode na koju ljutu . kad ga upitaš kako to, kaže "pusti ti hodžu šta priča , šta on zna od života " :D
Legenda taj hadžija - trebaš se s njim družiti :-D
Gojeni H

#622 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Gojeni H »

dadinjo33 wrote::lol:
:D

Objasnicu kad stignem.
dadinjo33

#623 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by dadinjo33 »

Gojeni H wrote:
dadinjo33 wrote::lol:
:D

Objasnicu kad stignem.
Ne moras, nije po sunnetu pravdati se cafirima.
Diwan

#624 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Diwan »

Nažalost je tako, da svinjska ulema radije izabira svetost Buharija, nego istinu i čast Poslanika a.s. Samo budala, zlonamjernik, nepismen i neuk, ispranog mozga i onaj koji je izgubio svoju vlasitu dušu može vjerovati da je Poslanik a.s. imao odnos sa djevojćicom.

Več sam o tome pisao ali treba ponavljati - kako to da nisu Omer, Ebu Bekr, peti, deseti i stoti drugi savremenik nisu imali taj 'slučaj' ...

Kako to da nitko od ovih koji zagovaraju i hinjski potenciraju izmišljotinu nemaju slučaj u svojoj vlastitoj porodici ili da vjeruju i propagiraju da su sami oni pedofili. Jel to ima razlike za nekoga takvoga i Poslanika a.s.

To kao bolji, časniji, pravedniji, moralniji, a sve drugo negativno da se prišije Časnom Poslaniku a.s.

Eto Bog birao čovjeka 'pedofila' da upučuje čovjećanstvo .. koju pamet moraš imati ili bolje rečeno kakav nesretnik mora pojedinac biti pa da u to vjeruje i propagira
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#625 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Nurudin »

Diwan wrote:
Nurudin wrote:kod nas ljudi često poslije džume odu i drmnu par rakijica , a naročito je bio jedan hadžija Mustafa , obavezno
poslije džume ode na koju ljutu . kad ga upitaš kako to, kaže "pusti ti hodžu šta priča , šta on zna od života " :D
Legenda taj hadžija - trebaš se s njim družiti :-D
umro je :D
Locked